KABOOM

2023-07-07 84 浏览
第一次到,環境係好既,野食正常最嬲係趕客⋯⋯⋯酒未飲曬,啲野食岩岩上仲未食完,佢就係一邊,又比單我,又話有客到環讓座⋯⋯⋯⋯⋯⋯我啲酒成杯係度未郁過⋯⋯又環我比錢⋯又唔比我食⋯⋯⋯想點呢?我無諗過一間餐廳係禁囉⋯重點係仲有空位,未坐滿既,點解要我走呢?要我快走,禁唔好接我last order ,唔好比我加酒。唔好又要我比錢又要我走真係好嬲囉,啲態度又差,趕我走既個男成個保鏢禁大大份行過嚟,我話我飲完即走,佢話比多2分鐘我⋯⋯⋯我想講 我比4分鐘你,你食曬飲曬佢呀
第一次到,環境係好既,野食正常
重點係仲有空位,未坐滿既,點解要我走呢?
要我快走,禁唔好接我last order ,唔好比我加酒。
唔好又要我比錢又要我走
• 𝙺 𝙰 𝙱 𝙾 𝙾 𝙼 •🐿-𝙺𝙰𝙱𝙾𝙾𝙼 係間好靚嘅餐廳酒吧 環境勁𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕勁舒服 餐廳分為兩層 室外及室內位置都可以望到維港夜景🌃晏就同夜晚都可以嚟品嚐東南亞主題嘅𝚏𝚞𝚜𝚒𝚘𝚗菜色🍽️而夜晚21:30後就有𝚂𝚗𝚊𝚌𝚔 𝙼𝚎𝚗𝚞🍭啱晒約埋班朋友𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕下望下靚維港景 打下卡 飲杯𝚌𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕 放鬆下🥰-🧆 𝙺𝙰𝙱𝙾𝙾𝙼 𝚂𝚗𝚊𝚌𝚔𝚜 𝙲𝚘𝚖𝚋𝚘 💰$248大約2-3人份量 用頗打卡嘅竹藤籃裝住啲炸物同醬料有單骨雞翼、春卷、雞肉串燒、薯條同雞尾酒鮮蝦配上三款醬料 分別係沙嗲醬、泰式辣醬同他他醬炸物相當出色 真係脆卜卜 但食落又唔覺得好油膩同行朋友仔就好鐘意雞肉串燒 佢話難得串燒肉唔柴😹而卡里就最鐘意鮮蝦! 加咗蛋黃醬 又夠大粒彈牙爽口!-🐥 𝚂𝚒𝚗𝚐𝚕𝚎 𝙱𝚘𝚗𝚎 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚆𝚒𝚗𝚐𝚜 💰$88因為單骨雞翼真係好啱做佐酒小食 所以另外再單點一盤!一共有12件 可以慢慢食 慢慢傾!😗-👩🏻‍🍳 然後就到重頭戲 𝚌𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕嘅部份!!🍸啲杯好靚!!每杯𝚌𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕都有句小語錄 覺得幾得意幾有心思😹-🍍 𝙺𝙰𝙱𝙾𝙾𝙼 💰$138👉🏻 𝚆𝚑𝚒𝚜𝚔𝚎𝚢, 𝙱𝚛𝚞𝚕𝚎 𝙻𝚒

• 𝙺 𝙰 𝙱 𝙾 𝙾 𝙼 •
🐿
𝙺𝙰𝙱𝙾𝙾𝙼 係間好靚嘅餐廳酒吧 環境勁𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕勁舒服
餐廳分為兩層 室外及室內位置都可以望到維港夜景🌃
晏就同夜晚都可以嚟品嚐東南亞主題嘅𝚏𝚞𝚜𝚒𝚘𝚗菜色🍽️
望下靚維港景 打下卡 飲杯𝚌𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕 放鬆下🥰

🧆 𝙺𝙰𝙱𝙾𝙾𝙼 𝚂𝚗𝚊𝚌𝚔𝚜 𝙲𝚘𝚖𝚋𝚘 💰$248

大約2-3人份量 用頗打卡嘅竹藤籃裝住啲炸物同醬料
有單骨雞翼、春卷、雞肉串燒、薯條同雞尾酒鮮蝦
配上三款醬料 分別係沙嗲醬、泰式辣醬同他他醬
炸物相當出色 真係脆卜卜 但食落又唔覺得好油膩
同行朋友仔就好鐘意雞肉串燒 佢話難得串燒肉唔柴😹
而卡里就最鐘意鮮蝦! 加咗蛋黃醬 又夠大粒彈牙爽口!

因為單骨雞翼真係好啱做佐酒小食 所以另外再單點一盤!
一共有12件 可以慢慢食 慢慢傾!😗
每杯𝚌𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕都有句小語錄 覺得幾得意幾有心思😹
🍍 𝙺𝙰𝙱𝙾𝙾𝙼 💰$138

👉🏻 𝚆𝚑𝚒𝚜𝚔𝚎𝚢, 𝙱𝚛𝚞𝚕𝚎 𝙻𝚒𝚚𝚞𝚎𝚞𝚛, 𝙷𝚘𝚖𝚎𝚖𝚊𝚍𝚎 𝙳𝚊𝚛𝚓𝚎𝚎𝚕𝚒𝚗𝚐
𝙼𝚒𝚕𝚔 𝚃𝚎𝚊, 𝙲𝚘𝚗𝚍𝚎𝚗𝚜𝚎𝚍 𝙼𝚒𝚕𝚔 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚅𝚊𝚗𝚒𝚕𝚕𝚊 𝙵𝚕𝚊𝚟𝚘𝚞𝚛
以菠蘿造型出現 再加頂草帽 好可愛
飲到最後先發現個菠蘿蓋係可以同隻杯合埋😹
味道偏向甜甜地 因為有大吉嶺奶茶 所以有陣陣奶香味
🗣️ "𝙺𝙰𝙱𝙾𝙾𝙼! 𝚂𝚞𝚛𝚎𝚕𝚢 𝚢𝚘𝚞 𝚑𝚊𝚟𝚎 𝚗𝚘𝚝 𝚝𝚛𝚒𝚎𝚍 𝚝𝚑𝚒𝚜
𝚂𝚘𝚞𝚝𝚑𝚎𝚊𝚜𝚝 𝙰𝚜𝚒𝚊𝚗 𝚜𝚝𝚛𝚎𝚎𝚝 𝚌𝚕𝚊𝚜𝚜𝚒𝚌 𝚝𝚑𝚒𝚜 𝚠𝚊𝚢 𝚋𝚎𝚏𝚘𝚛𝚎,
𝚒𝚝 𝚒𝚜 𝚓𝚞𝚜𝚝 𝚝𝚑𝚊𝚝 𝚐𝚘𝚘𝚍!"
🛁 𝙳𝚊𝚖𝚗 𝙿𝚒𝚜𝚜𝚎𝚍 𝙾𝚏𝚏! 💰$128

👉🏻 𝚅𝚘𝚍𝚔𝚊, 𝙿𝚊𝚜𝚜𝚒𝚘𝚗 𝙵𝚛𝚞𝚒𝚝 𝙿𝚞𝚛𝚎𝚎,
𝙿𝚒𝚗𝚎𝚊𝚙𝚙𝚕𝚎 𝙹𝚞𝚒𝚌𝚎 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙶𝚒𝚗𝚐𝚎𝚛 𝙵𝚕𝚊𝚟𝚘𝚞𝚛
第一次野飲放係浴缸仔 隔離仲要有隻沖涼鴨仔 超可愛!!🤩
大概係每枱必點嘅𝚌𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕 重點係超適合女仔飲
味道酸酸甜甜 重果味多過酒味 頗清新嘅味道!
🗣️ "𝚆𝚑𝚊𝚝'𝚜 𝚍𝚘𝚗𝚎 𝚌𝚊𝚗𝚗𝚘𝚝 𝚋𝚎 𝚞𝚗𝚍𝚘𝚗𝚎. 𝙳𝚘𝚗'𝚝 𝚕𝚎𝚝 𝚒𝚝
𝚊𝚏𝚏𝚎𝚌𝚝 𝚢𝚘𝚞 𝚊𝚗𝚢 𝚏𝚞𝚛𝚝𝚑𝚎𝚛. 𝙱𝚞𝚝 𝚐𝚞𝚎𝚜𝚜 𝚠𝚑𝚊𝚝,
𝚊 𝚜𝚑𝚘𝚠𝚎𝚛 𝚠𝚒𝚕𝚕 𝚊𝚕𝚠𝚊𝚢𝚜 𝚑𝚎𝚕𝚙. 𝚈𝚘𝚞'𝚕𝚕 𝚜𝚎𝚎 𝚠𝚑𝚢!"

📍 尖沙咀北京道12A號太子集團中心20樓

2023-07-07 42 浏览
餐廳位於尖沙咀太子集團中心20樓,設室內同室外位置,室內嘅全落地玻璃窗可以飽覽維港海景,仲好有氣氛✨而室外環境就比較適合飲酒🍻好chill•KABOOM Sharing Platter ($248)呢個sharing platter 有炸薯條、雞肉串燒、雞翼同cocktail凍蝦,夠大份,可以2-3人share•Smoked Salmon Tartlets ($98)一個幾精緻嘅前菜,好食又睇得☺️•Tom Yum Gong Risotto with Seafood Galore ($258)冬陰功味好香,最估唔到海鮮份量都幾多,鋪滿晒成個飯🦀仲要有炸軟殼蟹•Stone-grilled Grass-fed USDA Prime Ribeye Steak ($358)塊扒煎得好靚,而且都幾大塊🥩油花豐富,味道甘香,口感軟腍Cocktail方面,我就叫咗杯Kaboom ($138),朋友就叫咗杯Tonight Is Gonna Be A Good Night! ($128)🍸我杯Kaboom都幾特別,混合咗奶茶,所以飲落係甜甜地,幾特別☺️

•Smoked Salmon Tartlets ($98)
一個幾精緻嘅前菜,好食又睇得☺️

塊扒煎得好靚,而且都幾大塊🥩油花豐富,味道甘香,口感軟腍

❀ KABOOM #尖沙咀 ❀❗️飽覽維港景色仲有超大露台 可以慢慢嘆東南亞fusion菜❗️——————————————————相信唔少人對Kaboom都唔陌生,一開張已經吸引咗大量客人打卡📸餐廳裝修典雅,位於尖沙咀太子集團中心20樓,飽覽維港景色,而且仲有頂層仲有超靚露台。主打特色東南亞fusion菜,非一般Cafe可見,而且擺盤精美,開業至今依然人流不絕,建議想去嘅要預早訂位。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Jucilious Bao Bao $128 (4/5)台式刈包內包住滿滿嘅手撕豬,平時最怕手撕豬又乾又鞋,但呢個肉質爆滿,非常juicy💦.☞ Tom Yum Gong Risotto with Seafood Galore $258 (3.8/5)真材實料,冇見過risotto有咁多海鮮,嚇咗一跳,包括原隻軟殼蟹、鮮蝦、帶子😋軟殼蟹香脆可口,帶子半熟非常軟腍。海鮮飯粒粒都被冬陰功醬汁包圍,酸酸地微微帶辣幾惹味,創新得嚟幾好味🤤。.☞ Stone-grilled Grass-fed USDA Prime Ribeye Steak $358 (3.5/5)用上USDA Prime Ribeye
❀ KABOOM #尖沙咀 ❀
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷

軟殼蟹香脆可口,帶子半熟非常軟腍。

用上USDA Prime Ribeye Steak,表面烤至炭紋,未算極之軟腍,但有牛香,整體一般,覺得其他fusion菜式更出色🙈

☞ Kaboom $138 (3.5/5)
用上金燦燦嘅菠蘿瓶裝住,帶點雲呢拿蜜瓜味,表現仲有大量忌廉,偏甜🍹

☞ Damn Pissed Off! $128 (3.8/5)
好多人都嗌呢一款,用浴缸裝住,超搞笑🤪
味道比較酸酸甜甜,酒精濃度冇咁高,更容易入口。

——————————————————
✨整體味道: 3.7/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 3.7/5
✨性價比: 3.7/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體來講
可以飽覽維港景色嘅餐廳嚟講,呢間都算幾平,而且菜式新穎,含有東南亞風味,頂層仲有露天位置可以飲酒,造型獨特,難怪咁多人嚟打卡。食物味道未必最頂尖,但整體感覺可以😌
2023-07-05 88 浏览
Book 咗19:00,攞枱時已經講明一定要20:30 還枱,都唔緊要啦…出面30幾度,俾outdoor枱我哋坐,我哋想轉返indoor 佢哋話冇晒位。但book 枱時完全冇提及有分室內外座位,佢話客人唔主動講就random安排,完全不負責任。加上outdoor冇風扇同埋好大陣味,鼻敏感頂唔順!即刻起身走人!做乜要食得咁辛苦!Black list!
加上outdoor冇風扇同埋好大陣味,鼻敏感頂唔順!
即刻起身走人!做乜要食得咁辛苦!
Black list!
2023-07-05 84 浏览
The relaxing ambience and panoramic sea view make this lovely restaurant the perfect spot to unwind with friends. 🥰In addition to the beautiful mocktails🍹that resembled pieces of art, our choices from the Southeast Asian fusion menu include:Appetizer : Tuna Cup 👉🏻Crispy filo cups are filled with fresh raw tuna and sesame dressing, creating a delicious and refreshing treat. Deep Sea Taco👉🏻Particularly love the super crispy shell 🌮! Great cocktail shrimp, salmon roe, and iceberg lettuce were all p

Appetizer : Tuna Cup

Deep Sea Taco

👉🏻Particularly love the super crispy shell 🌮! Great cocktail shrimp, salmon roe, and iceberg lettuce were all packed into a crunchy taco shell, offering a yummy multi-layer sensation 😋

Main course:Typhoon Shelter Crab Pasta

👉🏻The pasta is delicious with perfect texture👍🏻 Crispy shelter crab is fried with shallots, garlic, chili, and fermented bean sauce, creating a fiery and flavorful dish🔥

Stone-grilled glass-fed rye eye steak

👉🏻Must try! The steak is sooo tender😍Additionally, it is served with roasted potatoes, pumpkin, and grilled greens, which not only add to the taste but also balance out the meal with healthy vegetables.🥒🥦🥗

Overall , it is a great choice for chilling out with friends 💃🏼💃🏼
2023-07-04 264 浏览
想去呢間東南亞渡假風fusion餐廳好耐!橫跨兩層 有rooftop天台室內同樣都睇到維港景 (依家天氣咁熱都係indoor好啲٩( ᐛ )و仲有間玻璃房可以比一班人聚會食物賣相唔錯 當晚好多人黎慶祝生日 氣氛非常熱鬧(๑´ㅂ`๑)覺得最impress係啲cocktail! 又靚又好飲Damn Pissed off! $128 ·˖✶(vodka, passion fruit purée, pineapple juice with ginger flavor)見過呢個泡泡浴缸同鴨仔cocktail好多次仲有花瓣裝飾 賣相精美過癮! 唔係淨係得個樣( >д<) 以vodka做基底 飲落有熱情果和菠蘿等果味 會有啲甜味 薑味比想像中淡 不過應該balance返本身熱帶水果嘅強烈果味Tonight is Gonna Be A Good Night $128·˖✶(Vodka, Prosecco, Elderflower Liqueur, Lemon Juice with Elderflower Flavour)呢杯都係我好期待嘅cocktail!٩(๑❛ᴗ❛๑)۶上面飄浮着嘅
想去呢間東南亞渡假風fusion餐廳好耐!
橫跨兩層 有rooftop天台
仲有間玻璃房可以比一班人聚會
覺得最impress係啲cocktail! 又靚又好飲
Damn Pissed off! $128 ·˖✶

見過呢個泡泡浴缸同鴨仔cocktail好多次
仲有花瓣裝飾 賣相精美過癮! 唔係淨係得個樣( >д<)
Damn  pissed  off

呢杯都係我好期待嘅cocktail!٩(๑❛ᴗ❛๑)۶
上面飄浮着嘅色彩豐富嘅花瓣
呢款都係以vodka做base, 加埋prosecco,接骨木花利口酒和檸檬汁
花香濃郁 口感清新
而且賣相十分優雅 清新的淺黃色調
Tonight  is  gonna  be  a  good  night

Tuna Cups $98·˖✶
好鍾意呢款酥皮撻仔!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
吞拿魚蓉用自家製芝麻醬油醃過同調味 令鮮味更加突出 入口即溶 一啖食落口好滿足!
Tuna  cups

Thai Inspired Roasted Beef Salad $178
草飼烤牛肉肉質軟腍有嚼勁 帶有燒烤香氣
加上泰式香料同蔬菜 口感清爽•̀ᴗ•́

Spanish Octopus Leg & Squid Ink Spaghetti $258·˖✶
呢款墨汁意粉幾有驚喜~(•͈⌔•͈⑅)
八爪魚腳好大條 如果再彈牙爽口啲就好!
入面仲有西班牙煙燻辣肉腸、鹹蛋黃碎、蒜頭等多種配料 帶微辣同鹹香味 相當惹味

Stone-grilled Grass-fed USDA Prime Ribeye Steak $358·˖✶
石燒草飼肉眼牛扒超大塊 揀咗Medium Rare
牛扒外皮烤得香脆 內裡肉質鮮嫩
口感軟熟,配有烤南瓜、烤翠玉瓜等蔬菜
味道不錯

Total $1263 (10%service charge)

Damn  pissed  off
Tuna  cups
我最近去咗一間望住維港景色好正嘅fusion餐廳,真係好適合約埋幾個朋友去享受一個愜意嘅晚餐。佢哋嘅菜式都好豐富,有啲日本風味,又有啲西式風格,真係滿足到我嘅味蕾🥰主菜試咗燒春雞,真係好正呀!雞肉質地鮮嫩多汁,香氣四溢,令人一口接一口都停唔到口🤤雖然燒春雞是一道簡單的燒烤菜式,但要燒到外皮酥脆內裡多汁其實需要一定技巧,廚師做得非常好,俾左我一個非常美味嘅體驗 石燒肉眼扒亦都好好食,肉質鮮嫩,燒得啱啱好,配上啲燒菰菜,都飽肚👍如果你鍾意飲酒,可以試下佢哋嘅cocktail,我就試咗一杯,Tonight is gonna be a good night! 味道好清新,好易入口🍸總括而言,呢間餐廳真係好推介,唔止有好食嘅菜式同埋美麗嘅維港景色,服務亦都好好,令人有種放鬆嘅感覺😌如果你想搵一個地方放鬆下心情,嚟呢度一定唔會後悔👍👍

Ig 見到呢間餐廳咁靚, 約埋fd 黎試下. 其實唔止igable 打卡靚, 連野食味道都好有水準, 驚喜Kaboom Sharing Platter (for 2-3 persons) $248單骨雞翼、雞尾酒大蝦、沙嗲串燒雞、春卷、薯條個春卷好食, 炸得香脆而不油膩中間包住雜菜, 點埋個酸甜醬剛剛好. 大蝦咬落爽口加埋個sauce 好refreshing. 串燒雞燒得岩岩好, 肉質keep 到juicy 配埋個satay sauce 無得輸. 薯條都香脆, 相對雞翼就被比下去Deep Sea Tacos$138Taco 🌮有3大份好香脆, 而filled 滿滿彈牙嘅雞尾酒蝦🦐生菜絲好refreshing, 上面仲加有咸香嘅三文魚籽豐富味道層次, 正Go Big Go Kaboom $278原隻烤雞燒得剛剛好, 刀輕輕一切就分解到肉. 外皮燒得金黃, 中間肉質好嫩帶肉汁, 而且醃得好入味富香草香味. 隔離side 嘅南瓜等都燒得剛好幾好食Stone Grilled Grass-fed USDA Prime Ribeye Steak $358Request medium rare, 帶

單骨雞翼、雞尾酒大蝦、沙嗲串燒雞、春卷、薯條

Deep Sea Tacos$138

Go Big Go Kaboom $278

Request medium rare, 帶好靚grill 過紋理, 切開中間係嫩紅色, 肉質嫩腍無筋, 牛肉香味濃郁, 亦可配上gravy, 高質

Osmanthus Mango Mochi Cake $78
真係mango shaped 勁cute. 中間有mochi 味道都唔錯

另外呢度cocktail 都好有趣, 每杯都有獨特的名同description 🤣

Kaboom $108
Life Sucks, Let's Get Drunk! $108
前者以whiskey 同brulee liqueur 做based, 加上homemade darjeeling milk tea 同condensed milk, 入口相對甜蜜一d, 不乏酒勁

後者的酒基則是Rum, 加上少許calamaris juice with coconut 🥥aroma 同埋melon puree, 呢款較refreshing, 酸中帶甘, 最後仲有點椰子般嘅香甜.
另外有杯every days feels like Monday. No More OT Please! 都好好奇佢嘅味道🤣

今次無坐outdoor, indoor 環境都好有feel 望到維港景.

• DeepSeaTacos
  • KABOOMSharingPlatter
  • Stone-grilledGrass-fedUSDAPrimeRibeyeSteak
  • RoastedSpringChickenwithSurpriseSides
夏日炎炎在有冷氣的地方高空俯瞰維港真的很寫意ᴋᴀʙᴏᴏᴍ真的是姊妹談心的好地方特別喜歡峇里島特色的裝修風格絕對令人有一種度假的感覺ᴅᴀᴍɴ ᴘɪssᴇᴅ ᴏғғ超可愛的浴缸雞尾酒還有塑膠小鴨子,完全吸引着手機的攝影鏡頭泡泡造型真的有一種令人想浸浴的放鬆的感覺熱情果和伏特加的融合加上刺激味蕾的薑汁女生們絕對不能錯過ᴇᴠᴇʀʏ ᴅᴀʏ ғᴇᴇʟs ʟɪᴋᴇ ᴀ ᴍᴏɴᴅᴀʏ湖水綠色就像峇里島的大海ɢɪɴ配上微甜的ᴘʀᴏsᴇᴄᴄᴏ甘中帶甜,讓生活喘喘氣ᴄʀᴀʙ ʙᴀᴏ ʙᴀᴏ台式刈包夾着原隻軟殼蟹香脆又鬆軟加上微辣的蛋黃醬超滋味的頭盤ᴅᴇᴇᴘ sᴇᴀ ᴛᴀᴄᴏsᴛᴀᴄᴏ 香脆配上雞尾酒蝦和三文魚籽非常鮮美ɢᴏ ʙɪɢ ɢᴏ ᴋᴀʙᴏᴏᴍ24小時浸煮燒春雞脆皮肉嫩sᴛᴏɴᴇ-ɢʀɪʟʟᴇᴅ ɢʀᴀss-ғᴇᴅ ᴜsᴅᴀ ᴘʀɪᴍᴇ ʀɪʙᴇʏᴇ sᴛᴇᴀᴋ石燒比炭燒更健康不需醬汁也非常濃郁惹味配菜的烤南瓜、翠玉瓜和車厘茄也新鮮好吃三五知己看著維港景色談笑風生一下也不錯
夏日炎炎
在有冷氣的地方高空俯瞰維港
真的很寫意
ᴋᴀʙᴏᴏᴍ真的是姊妹談心的好地方
特別喜歡峇里島特色的裝修風格
絕對令人有一種度假的感覺

ᴅᴀᴍɴ ᴘɪssᴇᴅ ᴏғғ
超可愛的浴缸雞尾酒
還有塑膠小鴨子,完全吸引着手機的攝影鏡頭
泡泡造型真的有一種令人想浸浴的放鬆的感覺
熱情果和伏特加的融合
加上刺激味蕾的薑汁
女生們絕對不能錯過

ᴇᴠᴇʀʏ ᴅᴀʏ ғᴇᴇʟs ʟɪᴋᴇ ᴀ ᴍᴏɴᴅᴀʏ
湖水綠色就像峇里島的大海
ɢɪɴ配上微甜的ᴘʀᴏsᴇᴄᴄᴏ甘中帶甜,讓生活喘喘氣

ᴄʀᴀʙ ʙᴀᴏ ʙᴀᴏ

ɢᴏ ʙɪɢ ɢᴏ ᴋᴀʙᴏᴏᴍ
24小時浸煮燒春雞脆皮肉嫩

石燒比炭燒更健康
不需醬汁也非常濃郁惹味
配菜的烤南瓜、翠玉瓜和車厘茄也新鮮好吃

三五知己看著維港景色
談笑風生一下也不錯

近期大熱餐廳 ❤️ 趕到睇完鴨仔再去食星期日𝖥𝗎𝗅𝗅 𝖻𝗈𝗈𝗄𝗂𝗇𝗀幸好有預約~雖然坐 𝖡𝖺𝗋枱 但景觀開揚一樣欣賞到維港景色仲睇到對面中環鴨仔 𝗉𝖺𝗍𝗉𝖺𝗍 😆🥩 𝑺𝒕𝒐𝒏𝒆-𝒈𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑮𝒓𝒂𝒔𝒔-𝒇𝒆𝒅 𝑼𝑺𝑫𝑨 𝑷𝒓𝒊𝒎𝒆 𝑹𝒊𝒅𝒆𝒚𝒆 𝑺𝒕𝒆𝒂𝒌 𝖧𝖪𝖣𝟥𝟧𝟪超❗️級❗️出❗️色❗️𝘔𝘦𝘥𝘪𝘶𝘮 𝘙𝘢𝘳𝘦 肉嫩多汁又軟腍肉味濃帶點炭燒香 油脂平均分佈👍🏻原汁原味 不蘸任何醬汁都夠味蘸上洋蔥醬汁 🧅 味道會更豐富配菜豐富 蕃茄仔入口爆汁 十分𝖩𝗎𝗂𝖼𝗒🥰🥄 𝑮𝒐𝒖𝒓𝒎𝒆𝒕 𝑴𝒖𝒔𝒉𝒓𝒐𝒐𝒎 𝒂𝒏𝒅 𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑹𝒊𝒔𝒐𝒕𝒕𝒐 𝖧𝖪𝖣𝟣𝟪𝟪每啖都是濃濃黑松露奶香味 飯粒韌韌的~入口𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆𝗒 💓 但不會太水汪汪🍱 𝑲𝒂𝒃𝒐𝒐𝒎 𝑺𝒉𝒂𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑷𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓 𝖧𝖪𝖣𝟤𝟦𝟪適合兩至三個人開心分享的小食拼盤雞肉串燒到表面焦香 肉質嫩滑唔乾柴蘸上濃郁花生醬味道的沙嗲醬 可以再𝖾𝗇𝖼𝗈𝗋𝖾😎春卷外脆內嫩 香脆可口還有連薯仔皮炸的薯條 🍟 香脆單骨雞翼 香檳蝦🌮 𝑱𝒖𝒄𝒊𝒍𝒊𝒐𝒖𝒔 𝑩𝒂𝒐 𝑩𝒂𝒐 𝖧𝖪𝖣𝟣𝟤𝟪刈包軟熟很有彈性 而且帶點嚼勁豬肉絲和滿滿配料醬汁塞滿刈包 大滿足🤤
近期大熱餐廳 ❤️ 趕到睇完鴨仔再去食
星期日𝖥𝗎𝗅𝗅 𝖻𝗈𝗈𝗄𝗂𝗇𝗀幸好有預約~
雖然坐 𝖡𝖺𝗋枱 但景觀開揚一樣欣賞到維港景色
仲睇到對面中環鴨仔 𝗉𝖺𝗍𝗉𝖺𝗍 😆

超❗️級❗️出❗️色❗️
𝘔𝘦𝘥𝘪𝘶𝘮 𝘙𝘢𝘳𝘦 肉嫩多汁又軟腍
肉味濃帶點炭燒香 油脂平均分佈👍🏻
原汁原味 不蘸任何醬汁都夠味
蘸上洋蔥醬汁 🧅 味道會更豐富
配菜豐富 蕃茄仔入口爆汁 十分𝖩𝗎𝗂𝖼𝗒🥰

每啖都是濃濃黑松露奶香味 飯粒韌韌的~
入口𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆𝗒 💓 但不會太水汪汪

🌮 𝑱𝒖𝒄𝒊𝒍𝒊𝒐𝒖𝒔 𝑩𝒂𝒐 𝑩𝒂𝒐 𝖧𝖪𝖣𝟣𝟤𝟪
刈包軟熟很有彈性 而且帶點嚼勁
豬肉絲和滿滿配料醬汁塞滿刈包 大滿足🤤
內裡有墨西哥辣椒 🫑 吃起來有點微辣不刺激
𝑩𝑶𝑴𝑩! 𝑲𝑨𝑩𝑶𝑶𝑴!

🍮 𝑩𝑶𝑴𝑩! 𝑲𝑨𝑩𝑶𝑶𝑴! 𝖧𝖪𝖣𝟩𝟪
完美的一餐少不了甜點 💓
選擇了 𝟕𝟎% 黑朱古力波波
外層朱古力脆脆 🍫 內裡是香濃朱古力𝗆𝗈𝗎𝗌𝗌𝖾
底層是餅乾碎 啖啖滋味~
𝑫𝒂𝒎𝒏 𝑷𝒊𝒔𝒔𝒆𝒅 𝒐𝒇𝒇!

🛁 𝑫𝒂𝒎𝒏 𝑷𝒊𝒔𝒔𝒆𝒅 𝒐𝒇𝒇! 𝖧𝖪𝖣𝟣𝟢𝟪
人氣打卡𝖢𝗈𝖼𝗄𝗍𝖺𝗂𝗅 滿滿泡泡🫧的浴缸飲品
泡泡上還有玫瑰🌹紫羅蘭花瓣 配上黃鴨仔一隻
玩味感十足 而且讓人有種放鬆心情的感覺😌
𝖵𝗈𝖽𝗄𝖺不算濃烈 果香味偏重 酸酸甜甜
𝑬𝒏𝒐𝒖𝒈𝒉 𝒊𝒔 𝑬𝒏𝒐𝒖𝒈𝒉!

🍉 𝑬𝒏𝒐𝒖𝒈𝒉 𝒊𝒔 𝑬𝒏𝒐𝒖𝒈𝒉! 𝖧𝖪𝖣𝟣𝟢𝟪

𝖪𝖺𝖻𝗈𝗈𝗄 還有露天坐位~下次有機會再一試

𝑲𝑨𝑩𝑶𝑶𝑴!
🍴尖沙咀北京道12A號太子集團中心20樓
💰平均消費 𝗛𝗞𝗗𝟔𝟕𝟎
💓 𝑺𝒕𝒐𝒏𝒆-𝒈𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑮𝒓𝒂𝒔𝒔-𝒇𝒆𝒅 𝑼𝑺𝑫𝑨 𝑷𝒓𝒊𝒎𝒆 𝑹𝒊𝒅𝒆𝒚𝒆 𝑺𝒕𝒆𝒂𝒌, 𝑱𝒖𝒄𝒊𝒍𝒊𝒐𝒖𝒔 𝑩𝒂𝒐 𝑩𝒂𝒐, 𝑫𝒂𝒎𝒏 𝑷𝒊𝒔𝒔𝒆𝒅 𝒐𝒇𝒇!
2023-06-18
𝑲𝒂𝒃𝒐𝒐𝒎 𝑺𝒉𝒂𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑷𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓
𝑱𝒖𝒄𝒊𝒍𝒊𝒐𝒖𝒔 𝑩𝒂𝒐 𝑩𝒂𝒐
𝑫𝒂𝒎𝒏 𝑷𝒊𝒔𝒔𝒆𝒅 𝒐𝒇𝒇!
  • Damn Pissed Off!
  • Stone-grilled Grass-fed USDA Prime Ribeye Steak
  • Jucilious  Bao  Bao
✍️餐點介紹——🌟點心🥧 —◽️Kaboom Sharing Plate HK$248評論:裡面的東西有超多種的,包括沙爹雞肉串燒🐔、炸米紙線春捲、炸雞翼🍗、雞尾酒凍蝦🦐、薯條🍟我個人最喜歡炸米紙線春捲,超建議一上桌就先吃這個,剛起鍋吃起來才會酥脆,沾了泰式醬簡直不要太好吃了,雞尾酒凍蝦也還蠻不錯的,吃起來冰冰涼涼的帶有淡淡雞尾酒味,清爽很適合當下酒菜◽️Satay Skewers (Pork) HK$98評論:這道我覺得中規中矩,豬肉吃起來不乾柴,沾著旁邊的沙爹醬吃蠻不錯的,總共三串也蠻大串的以這個價錢的份量算足夠🌟調酒🍸—◽️Damn Pissed off ! HK$128評論:是以Vodka為基底加入熱情果、菠蘿還有少許薑汁,味道清爽酒感清,喝完之後彷彿置身熱帶地區🌴飲酒一般爽朗,這杯最吸睛的還是擺設,他們將酒放在小浴缸🛁裡面,上面用荔枝泡沫來模仿泡泡浴的感覺,旁邊還放著小黃鴨🐥超級可愛的🥺只能說打卡必點!!◽️Life sucks, Let’s get drunk ! HK$128評論:歐買尬我真的超愛這杯酒的名字😗,完全就是我平時心中寫照,這杯是Rum做基底加入金桔、檸檬🍋還有椰子🥥,
✍️餐點介紹——

🌟點心🥧 —
◽️Kaboom Sharing Plate HK$248

◽️Satay Skewers (Pork) HK$98

🌟調酒🍸—
◽️Damn Pissed off ! HK$128

評論:歐買尬我真的超愛這杯酒的名字😗,完全就是我平時心中寫照,這杯是Rum做基底加入金桔、檸檬🍋還有椰子🥥,喝起來也是走清爽派系,酒感也是偏輕,我女友叫我強調真的很大一杯,喝了超久還沒喝完🤣味道調和的非常不錯,椰子獨特的味道把檸檬的酸酸的感覺蓋掉,留下檸檬香讓整杯的層次感十足🫶🏻也是蠻推薦點的一杯~
🫵惟翔碎念✊

這間我真的收藏超級無敵久!我自己很愛去不同酒吧欣賞裝潢跟品每間不同的特色調酒🍸,這間很難得是在rooftop高達21樓層高,而且還臨近香港最漂亮的維多利亞港,夜晚的時候從上面俯瞰壯麗的夜景真的是人生一大享受😶如果夏天怕太熱也可以坐樓下20樓的室內,裡面裝潢讓人有種高級感,整個做起來很舒適很享受,讓人真的想一來再來

個人較喜歡調酒大於食物,他們的調酒真的兩杯都沒有在雷的,下次一定會再來喝其他的品項,總之很推薦大家來,不但適合情侶約會,讓另一半春心蕩漾,平常工作壓力大想來放鬆放鬆真的也超chill,那個夜景真的是百看不膩,心中會掀起一股波瀾,慢慢沈澱自己,充電,返回原本的你

惟翔推薦品項:Damn Pissed off、Life sucks, Let’s get drunk
惟翔的總評分:🌕🌕🌕🌕(滿分5分)
等咗好耐終於食到呢間餐廳啦,平時成日都full Booking🙊,食緊嘢嘅時候都已經見到好多人排隊等入座,餐廳景觀一流,飽覽維港景色,餐廳位於大廈的最頂樓兩層,設有室內及室外的用餐區,上層天台用餐區好有度假的感覺,下層能透過落地玻璃窗欣賞海景,環境簡約舒適,非常Chill,食物質素都幾高!😆👍🏻 今次我坐咗bar枱,可以望住bartender 調酒都係一種享受,仲可以同佢地交流品酒的心得!😌🥂1. 🍱KABOOM Sharing Platter ($248)這個小食拼盤足夠大約三個人分,拼盤有沙嗲串、單骨雞翼、凍蝦、春卷、薯條,雞肉串燒烤到外焦內嫩,點埋沙嗲醬非常滋味!春卷好鬆脆,入面包住好多肉碎,薯條即叫即炸熱辣辣,全部小食點埋個泰式酸辣醬,都有另一番味道!😆👍🏻2. 🐮Thai Inspired Roasted Beef Salad ($178)這款沙律加入了炭烤草飼肉眼切片、混合各種沙律菜、車厘茄、豆芽、花生、辣椒、芫荽、沙律醬,好清新,非常豐富而且好大份,至少足夠3-4人一起分享~🤭 肉眼切片比較乾身,冇佢哋嘅肉眼牛扒煮得咁好食😂3. 🦀🦐Tom Yum Gong Risott

3. 🦀🦐Tom Yum Gong Risotto with Seafood Galore 🍛 ($258)

這個冬陰功海鮮意大利飯有多款海鮮,包括大大隻酥炸軟殼蟹、大大粒帶子、爽口大蝦,超級豐富,配以冬陰功醬汁和羅勒煮成的意大利飯,軟硬適中,味道酸酸辣辣,非常惹味又開胃!😝

4. Stone-grilled Grass-fed USDA Prime Ribeye Steak ($358)

肋眼牛排上枱時已經香氣撲鼻,煎到得好靚,呈網狀,肉質外焦內嫩,叫咗五成熟,好大塊,牛肉味濃郁又帶點肉汁😍,口感軟腍,完全冇筋,還帶點牛油香,可以先食佢嘅原味,之後再配埋肉汁嚟食,各位牛魔王一定唔可以錯過!😈🤩

🍹🛁Damn Pissed Off! ($108)

一上枱已經俾佢嘅賣相吸引到,盛酒的器皿是一個小浴缸🤩 旁邊放着一隻小黃鴨,造型好可愛!🥰 這款酒加入了Vodka、熱情果、姜味菠蘿汁,味道容易入口,不會太重酒味,有又熱情果和菠蘿,好清新!😍 浴缸上面有很多花瓣和泡泡,喝了很久很好奇為什麼泡泡仍在,詢問調酒師後知道原來是用伯爵茶打成,做法有點像分子料理,真係長知識!😌👍🏻

🧉Mandalay ($58)

杯身就好像一個椰子🧉,好有泰國風情🌴 這杯以芒果蓉、菠蘿汁、檸檬汁和薑味梳打調製而成的Mocktail,沒有酒精成份,但一樣咁好飲,味道比上一杯會甜少少,味道清新,芒果味幾香,so refreshing! 😆

P.S. 調酒師最後仲整咗1 shot 酒俾我地試下佢地新調配的口味~😝

2023-04-30
  • Damn Pissed Off!
  • KABOOM Sharing Platter
  • Mandalay
  • Tom Yum Gong Risotto
又到了Blue Monday,最近生病了好多天好久沒有出去吃飯。餐廳位於餐廳雲集的太子集團中心的頂樓連天台,用餐時間幾乎滿座,好在還剩下Bar台2人位置,才讓walk in的我們不需要等位。這家餐廳的酒名都非常有趣,我們叫了Tonight Is Gonna Be A Good Night! ($108)和Life Sucks, Let's Get Drunk!($108)兩杯酒喝下的感覺都跟名字非常符合。前者以Vodka,Prosecco做基礎,加上接骨木花糖漿和檸檬汁作提味,入口是溫柔溫柔的甜,但同時不乏酒勁。後者的酒基則是Rum,加上少許青檸汁及椰子🥥香氣,就好像在告訴我們,生活雖然困難重重,有時候酸中帶點苦,但最後還是會有椰子般的香甜回甘。其他有趣的名字還有No More OT Please!等等,有機會會再來一嘗。Deep Sea Tacos ($138)口感乾脆的Tacos,上麵包裹著滿滿的Juicy醬料,有雞尾酒蝦、生菜絲,還有三文魚籽提鮮,佐酒挺適合。Jucilious Bao Bao ($138)滿滿手撕豬肉加上少許墨西哥辣椒,調味濃而不膩,加上Baobao又軟又綿,這

Deep Sea Tacos ($138)

Jucilious Bao Bao ($138)
滿滿手撕豬肉加上少許墨西哥辣椒,調味濃而不膩,加上Baobao又軟又綿,這個我喜歡。

Go Big Go KABOOM! ($278)
春雞肉質嫩滑濕潤,但要說更令我有驚喜的,則是那些烤得恰到好處的香甜蔬菜,南瓜入口即化,椰菜花表面帶微微焦香,香甜香甜的。

Tom Yum Gong Risotto with Seafood Galore($258)
炸軟殼蟹蟹肉飽滿,蟹膏濃郁;大蝦雖是冰鮮蝦,但質感頗爽彈;帶子貝柱肥厚,柔嫩鮮甜。海鮮配料整體還不錯,但畫龍點睛的是微辣開胃的冬陰功湯risotto,奶油般的滑溜質感,令人飽足非常。

📍KABOOM
🔎尖沙咀北京道12A號太子集團中心20樓
✨推薦人群:愛酒的靚女們、情侶。這間餐廳的酒很美而且真的好喝,環境也很好,可以看到尖沙咀夜景,打卡超正!
2023-06-25 314 浏览
喺OpenRice訂咗枱,嚟到早咗,佢唔俾人入,叫我坐側邊等,話一定要準時先可以,好啦到準時,要問佢先俾枱我,重點係嗰張枱由我上嚟嘅時候到我坐低都係冇人坐過,咁點解唔一早俾我坐呢?好辣到嘢食,個湯係唔知咩味嘅湯,頭盤嗌咗牛肉他他,有巾架,要好似食藥咁吞落喉嚨,個唔知乜嘢沙律,個紅莓汁甜到阿媽都唔認得,到主菜,所謂嘅rip eyes薄我個大家樂嗰塊,大家樂仲好食過佢,個魚完全冇味,但又冇汁俾,慘過去茶餐廳食個粟米魚柳。。。。。我哋已經放棄咗,嗌埋單,佢完全冇問仲有餐飲,佢係唔會理你有咩未叫嘅。。。。最後落返樓下立刻過對面麥記食嘢,突然之間覺得麥記好好味
2023-06-25