2023-11-06
今日HELLOWEEN就緊係出去食好野啦,我朋友話想食下泰國菜,所以佢帶左我黎太子集團中心20樓的KABOOM,今大個仔我都未黎過依到,一上到黎已經好有氣氛,職員都有晒裝扮同化妝,最正係有落地玻璃,望出去就見到維港景色,真係好鬼CHILL。今次我地一行二人叫左4樣野食同2杯酒1.KABO0M Sharing Platter(小食拼盆)食得泰國野就少得小食拼盆,入面有豬肉串、雞翼、泰式魚餅、網紋春卷、蝦丸,而且跟左3隻醬,有泰式辣醬、沙律醬同辣醬。雞翼、網紋春卷炸得非常香脆,一咬落去入面D肉汁走晒出黎真係正,點埋佢過辣醬,食落解左油膩又非常惹味;泰式魚餅、蝦丸夠晒足料,食落味道十足,我最鐘意佢個豬肉串,味道唔會太濃,但有淡淡嘅豬肉香,而且唔油膩,正呀2.Fruits Salad With Iberico ham估唔到沙律到有Fusion菜,入面有沙律菜、新鮮生果(菠蘿、蜜瓜等)同埋伊比利亞嘅火腿,上面淋上泰式辣汁,味道出奇地夾,生果嘅果酸減左火腿油膩感,而酸辣汁又配合到生果味道,加上火腿嘅咸香,成個味道昇華左。3.Laksa Pasta With Assorted seafood依個係一
今次我地一行二人叫左4樣野食同2杯酒
依個係一個laksa口味嘅海鮮意粉,入面有Laksa醬、北海道扇貝、蝦、青口和蒜蓉,Laksa醬通常都係做湯面,今次做義粉個醬又真係好惹味,Laksa醬濃郁,個汁煮到岩岩好,唔會水汪汪,所以每一啖意粉都掛到醬汁,但又唔會令我覺得漏,正!所有海鮮食落都好鮮美,而且份量岩岩好。
4.Grilled Gai Yang Chicken
用泰式醬醃製嘅燒雞,配上薯菜同roti,原隻燒春雞,所以食落嫰滑,佢個泰式醬唔會話太郁,冇搶走雞嘅味道,非法好食,而且佢個roti夠晒酥,夾埋雞肉一齊食,真係好惹味。
5.Tonight Is Gonna Be A Good Night!
入面有vodka、prosecco、Elderflower Liqueur, Lemon Juice with Elderflower Flavour,飲落酒味好出,但又唔覺得有好強嘅酒精,而且有檸檬汁吊起左個味道,所以飲落清新又醒神
6.Every Day Feels Like A Monday!
入面有Gin, Prosecco, Blue Curacao Liqueur, Japanese Yuzu Juice with Green Apple Flavour,飲落酸酸甜甜,又有柚子清香,非常好飲。
整睇黎講,餐廳食物質素非常高,而且環境舒服又對住個海境,真係岩晒三五知己或者拍拖黎食。