2017-10-12
咁啱要去灣仔拎passport, 行行下呢間日式好似賣炸串咁嘅嘢嘅食物, 於是就walk in 入去問有冇位.一入門口就有一個男人大叫類似歡迎光臨嘅日文 , 之後店內所有員工都會呼應一句, 一入門口就感受到佢嘅氣氛.入去之後店員問我哋有冇book位, 我哋話冇, 於是就帶咗我哋去望到廚師做咩嘅 bar枱位座。本身以為佢咁問即係好多人, 點知入到去淨係得我哋呢枱客人, 同埋2個廚師,2個檯面。其中一個店員話午市主推定食( 價格由90至160等). 我同阿媽每人叫咗一個餐.1. 串揚定食-5件$127(左)eg 洋蔥, 腸2.串揚定食-6件$158(右)eg 安格斯牛, 蝦整體嚟講唔可以話好味到令人一試難忘, 但值得一試, 明知道佢即炸但係又唔會好熱, 因為由落餐到送到嚟差唔多成20分鐘, 強調多次間鋪得我哋一枱。 所以真係等到頸都長埋😂餐到嗰時店員親切咁介紹畀我哋聽啲嘢點食, 例如嗰個炸雞蛋要落鹽( 呢個真心好食), 其他就可以點豉油( 味道都算中上), 不過 豉油只可以點一次(禮貌問題)。飯團入面係有少少鹹鹹地嘅餸, 講唔出係咩, 不過都幾好味。另外因為係定食仲有麵豉湯,沙律,泡菜,蘿
1. 串揚定食-5件$127(左)eg 洋蔥, 腸
2.串揚定食-6件$158(右)eg 安格斯牛, 蝦
飯團入面係有少少鹹鹹地嘅餸, 講唔出係咩, 不過都幾好味。
另外因為係定食仲有麵豉湯,沙律,泡菜,蘿蔔, 同埋飲品一杯唔驚唔飽
講真呢間舖未必係食佢嘅味道, 有時係食佢嘅氣氛。
食咗四個字就走咗, 因為我哋一點幾到, 佢嘅開放時間係十二點到三點, 兩點半last order, 為咗唔好阻住人收工所以食完就走。
另外都有望下周圍環境, 都幾日式, 如果人多嘅話可以坐榻榻米😍
小插曲一段: 一個睇落六七十歲嘅婆婆入咗間舖, 想話外賣, 然後見面解釋咗外賣會令食物質素下降所以唔畀。 之後婆婆又話佢唔係好睇得明餐牌, 個店員就好耐心咁, 逐個介紹畀佢, 仲以半蹲嘅姿勢令ete contact 程水平線, 真係好貼心呀, 即刻加分。 之後婆婆話佢食唔到算數, 店員仲係笑住咁話唔緊要, 再次加分😍
我哋走嘅時候再次受到日語嘅全場再見, 不得不說 一係餐廳真係有佢犀利嘅原因。
ps. 聽講影一張share facebook and like 會有送一串嘅優惠
大家去嘅話記得留意返佢開放時間, 同埋係要加一的☺
最後埋單$311