餐厅: Jan Jan 串揚專門店 (鉅芝樓)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2017-10-12 270 浏览
咁啱要去灣仔拎passport, 行行下呢間日式好似賣炸串咁嘅嘢嘅食物, 於是就walk in 入去問有冇位.一入門口就有一個男人大叫類似歡迎光臨嘅日文 , 之後店內所有員工都會呼應一句, 一入門口就感受到佢嘅氣氛.入去之後店員問我哋有冇book位, 我哋話冇, 於是就帶咗我哋去望到廚師做咩嘅 bar枱位座。本身以為佢咁問即係好多人, 點知入到去淨係得我哋呢枱客人, 同埋2個廚師,2個檯面。其中一個店員話午市主推定食( 價格由90至160等). 我同阿媽每人叫咗一個餐.1. 串揚定食-5件$127(左)eg 洋蔥, 腸2.串揚定食-6件$158(右)eg 安格斯牛, 蝦整體嚟講唔可以話好味到令人一試難忘, 但值得一試, 明知道佢即炸但係又唔會好熱, 因為由落餐到送到嚟差唔多成20分鐘, 強調多次間鋪得我哋一枱。 所以真係等到頸都長埋😂餐到嗰時店員親切咁介紹畀我哋聽啲嘢點食, 例如嗰個炸雞蛋要落鹽( 呢個真心好食), 其他就可以點豉油( 味道都算中上), 不過 豉油只可以點一次(禮貌問題)。飯團入面係有少少鹹鹹地嘅餸, 講唔出係咩, 不過都幾好味。另外因為係定食仲有麵豉湯,沙律,泡菜,蘿

1. 串揚定食-5件$127(左)eg 洋蔥, 腸
2.串揚定食-6件$158(右)eg 安格斯牛, 蝦

飯團入面係有少少鹹鹹地嘅餸, 講唔出係咩, 不過都幾好味。

另外因為係定食仲有麵豉湯,沙律,泡菜,蘿蔔, 同埋飲品一杯唔驚唔飽

講真呢間舖未必係食佢嘅味道, 有時係食佢嘅氣氛。

食咗四個字就走咗, 因為我哋一點幾到, 佢嘅開放時間係十二點到三點, 兩點半last order, 為咗唔好阻住人收工所以食完就走。

另外都有望下周圍環境, 都幾日式, 如果人多嘅話可以坐榻榻米😍

小插曲一段: 一個睇落六七十歲嘅婆婆入咗間舖, 想話外賣, 然後見面解釋咗外賣會令食物質素下降所以唔畀。 之後婆婆又話佢唔係好睇得明餐牌, 個店員就好耐心咁, 逐個介紹畀佢, 仲以半蹲嘅姿勢令ete contact 程水平線, 真係好貼心呀, 即刻加分。 之後婆婆話佢食唔到算數, 店員仲係笑住咁話唔緊要, 再次加分😍

我哋走嘅時候再次受到日語嘅全場再見, 不得不說 一係餐廳真係有佢犀利嘅原因。

ps. 聽講影一張share facebook and like 會有送一串嘅優惠

大家去嘅話記得留意返佢開放時間, 同埋係要加一的☺
最後埋單$311

由蔬菜,到各類串燒,炸物,至飯團也有驚喜; 冷烏冬對比下顯得平淡;Sake tasting set包括3款清酒,每晚可能不同,當中較喜愛一瓶 高砂 特別純米辛口。日本酒度達雖為+10,,但入口只比一般淡麗辛口酒再dry了一點點,並幾乎沒有 aftertaste; 淨飲味道略為單調,但跟餐廳的串炸食物頗配合。高砂 特別純米 辛口富士高砂酒造產地 靜崗県富士宫市使用米 日本產米精米歩合 60%酵母 靜岡酵母Alc 15%日本酒度 +10酸度 --飲用時温度 冷飲

高砂 特別純米 辛口
酸度 --
飲用時温度 冷飲
高砂 特別純米 辛口
Sake  tasting  set
早前,在銅鑼灣希慎廣場,碰見一位跟我同英文名的朋友跟她的爸爸! 反正我很少機會見到她,加上我在上環工作!她也住在中環一帶,打後,便約她來個週末午聚! 首選港島區!有朋友推介一間位於灣仔皇后大道東100號的樓上日本餐廳 <Jan Jan 串揚專門店>!位於法式薄餅店樓上!正是另一間日式餐廳 <風花雪月> 對面!方便易找!我們先經過有公仔的門口,走進店內,我們被安排到榻榻米座位!在香港絕對是難得的體驗! 和風格局,以木色調為主!有位不肯定是否店經理同我們講!原來有日籍師傅坐鎮,口味絕對正宗嘞!細心的店方,相當週到!上菜前,先送上濕紙巾給每位食客先清潔雙手!隨店員送上新鮮椰菜片及醬汁,並強調醬汁是循環再用,因此進食時,為衛生著想,食材只可以蘸上醬汁一次!新鮮椰菜片大塊又爽脆,蘸上味道甜美而獨特的醬汁!令人開胃卻不會滯!Premium set $420/2 人凱薩沙律包括:新鮮爽脆的羅馬生菜,不算重口味的煙肉,硬脆的麵包粒,鮮紅多汁的車厘茄,還有令味道上生色不少的芝士絲, 沙律醬清酸開胃!安格斯牛肉串帶有脂肪的安格斯牛肉,肉質柔軟可口!海膽串經輕烤的海膽,甘香軟
 和風格局,以木色調為主!

新鮮椰菜片及醬汁
Premium set $420/2 人

凱薩沙律
 沙律醬清酸開胃!
凱薩沙律
安格斯牛肉串
帶有脂肪的安格斯牛肉,肉質柔軟可口!

安格斯牛肉串
海膽串
經輕烤的海膽,甘香軟滑而鮮美,
下面是炸腐皮夾雜紫菜,口感豐富!配上 Wasabi 刺激味蕾!

燒冬菇
未嚐已傳來陣陣菌香,特別之處可嚐到上軟下脆雙重口感!

燒露筍
意想不到超長的露筍,
經酥炸後可保持箇中水份,食起來不會乾曾曾!還嚐到原有的清甜!
燒露筍
燒雞腿
口味濃郁惹味!雞肉火候恰到好處,尚算嫩滑!
燒雞胸肉紫蘇卷
本身帶雞肉味的燒雞肉卷,夾雜雞軟骨,食起來更有嚼勁!
燒飯糰
散發焦香,金黃香脆,內裡的珍珠米飯柔軟富彈性,內有些小紫菜!令整體口味不會太單調!

抹茶雪糕
以新鮮竹葉點綴,既襯色又散發輕微清香!
抹茶雪糕口感冰涼,入口是濃郁抹茶味,甘中帶甜!軟滑程度一般!

抹茶雪糕
Calpis Soda $25
入口酸中帶甜又透心涼!爽呀!
Calpis Soda
在這裡,可以體驗榻榻米又嚐到師傅的心機與誠意!
2017-07-29
2017-09-27 202 浏览
入到去,環境好似日本細細間居酒屋,知道座位數量唔多,所以一早book 左位喇,主打串燒店黎講,款式都唔算小,每樣都好精緻,港女當然相機食先,最後睇反啲相,外表差唔多,但係好肯定話比大家知,件件有驚喜🤗我未提供所有相加,食左二十串左右,加兩個甜品,無叫飲品,價錢三粒星,兩個人700有找,正常唔算貴唔算平環境三粒星,原因係始終都係串燒店一定會有油煙,同埋如果座位多番啲,禁就唔怕太大聲,嘈住格黎🙊
價錢三粒星,兩個人700有找,正常唔算貴唔算平
2017-09-17
  • 黑松露薯蓉煙肉串😍
  • 吉列炸蛋
去過大阪後很懷念大阪出名的串揚 得知在灣仔有一家由日本人開設的大阪串揚店 即刻拉朋友去緬懷一下在大阪食的滋味 先來一件高湯雞蛋卷,嫩滑多汁,很有蛋香 黑松露芝士薯蓉串,炸的外脆內軟的薯蓉泥 加上芝士令香味更濃 燒牛舌肉質爽口嫩滑,很有牛香之味 炸物真的不能錯過,每件都炸得外皮酥脆可口,金黃色的炸皮不油不膩 流心炸蛋外皮炸得微微酥脆,咬開蛋黃直流很美味 燒飯團也是必吃之選,很少見到 飯圈表面塗了一層醬油,經燒過帶有一點焦焦的,很有口感 吃素的人也有素食選擇,蘆筍清甜爽口,冬菇香氣濃郁
去過大阪後很懷念大阪出名的串揚
得知在灣仔有一家由日本人開設的大阪串揚店
即刻拉朋友去緬懷一下在大阪食的滋味

先來一件高湯雞蛋卷,嫩滑多汁,很有蛋香
黑松露芝士薯蓉串,炸的外脆內軟的薯蓉泥
加上芝士令香味更濃
燒牛舌肉質爽口嫩滑,很有牛香之味
流心炸蛋外皮炸得微微酥脆,咬開蛋黃直流很美味
燒飯團也是必吃之選,很少見到
飯圈表面塗了一層醬油,經燒過帶有一點焦焦的,很有口感
吃素的人也有素食選擇,蘆筍清甜爽口,冬菇香氣濃郁
2017-09-15 177 浏览
對素食的朋友來說,食日本素菜係香港係好難既事,唔係魚生、就係刺身,我真係好掛住日本的京野菜,不論天婦羅還是串揚,就是很有水準,今次朋友帶我來了位於灣仔的 Jan Jan串揚專門店,係大阪及東京已經有好多分店,而 Jan Jan入面係就有部份日本蔬食供應,而且材料都係由日本而來。一開電梯門,迎接我地係一只好可愛既石公仔吉祥物。而Jan Jan店內亦是日式地道居酒屋既格局,真係好日本feel。座位更係塌塌米,坐係我地隔離既正正係日本人,而Jan Jan亦係日本客人漸大多數,真係名不虛傳,放工後的日本人盡顯真性情,令到店內生色不少。每個枱頭都附有一碟任添吃的椰菜及自家祕製醬油。而椰菜係從鹿兒島來,特別爽脆鮮甜,有助減去串揚的油膩感。還是第一次把椰菜醮著醬油吃,甜甜的醬油令到椰菜更為鮮甜,連不愛吃椰菜的貓也不自覺吃多幾片。先來一點清新的前菜【凱撒沙律】沙律面上灑有滿滿的芝士碎,原先是有煙肉,但可以叫走,生菜內是有溫泉蛋,醮著沙律醬口感特別滑溜。高湯雞蛋卷是店內的招牌菜,話說在錦市場跟雞蛋卷無緣,結果在Jan Jan 一嚐這關西風的雞蛋卷,雞蛋卷軟綿幼滑,入口即化,沒有甜蛋的死實,而且高湯及雞蛋
今次朋友帶我來了位於灣仔的 Jan Jan串揚專門店,
而且材料都係由日本而來。
一開電梯門,迎接我地係一只好可愛既石公仔吉祥物。
座位更係塌塌米,坐係我地隔離既正正係日本人,
令到店內生色不少。
每個枱頭都附有一碟任添吃的椰菜及自家祕製醬油。
而椰菜係從鹿兒島來,特別爽脆鮮甜,
有助減去串揚的油膩感。
先來一點清新的前菜【凱撒沙律】
沙律面上灑有滿滿的芝士碎,原先是有煙肉,但可以叫走,
生菜內是有溫泉蛋,醮著沙律醬口感特別滑溜。
高湯雞蛋卷是店內的招牌菜,話說在錦市場跟雞蛋卷無緣,
結果在Jan Jan 一嚐這關西風的雞蛋卷,
雞蛋卷軟綿幼滑,入口即化,沒有甜蛋的死實,
而且高湯及雞蛋是以黃金比例調製成,即口即製,實在好得不在話下。
冰鎮蕃茄係朋友極力推薦,
從不愛吃蕃茄的貓,也因為Jan Jan 的日本蕃茄而愛上,
雖然蕃茄的的式式,加上價錢唔平,
但無可口非,真的十分清甜,沒有草青及酸味,令人一試愛上。
今晚既主菜串揚上來啦,
【香菇】
有分素食及非素食版,非素食版是釀有肉的,
而貓這個是純素串揚,香菇大大只及厚肉,
咬下去爆Juicy,充滿啖啖菌香,教我有點驚喜。
香菇

【山藥】
日本出產的山藥是帶甘甜味,可以生吃,
而山藥串揚輕輕炸過後,再沾上了醬汁,口感十分爽脆,
帶山藥獨有的鮮嫩及粉感。

【蘆筍】
是必點的菜式之一,長長的蘆筍,
坊間少見,外脆內嫩,內裡超Juicy。
炸得熱辣辣的,長長的蘆筍令貓跟友人可以在格劍。

【飯糰】
我只能說我是飯糰痴,飯糰是輕輕的燒過,
帶有濃濃的飯焦香,加上燒過的味噌,帶一點酒香甜,十分香脆可口,吃一個都嫌太少。
燒飯糰 (醬油/味噌)
2017-09-01
香菇
蘆筍
燒飯糰 (醬油/味噌)
  • 蕃茄
  • 高湯雞蛋卷
  • 凱撒沙律
2017-09-10 161 浏览
每次經過睇到樓下的易架都很想試!看起來很日本的說。餐廳是以填紙仔方式落單,待應見我第一次吃也會跟我說有什麼是推介的。差不多吃完椰菜才記得拍照🤦🏻‍♀️因爲很好吃!這是送的前菜,未試過這種方式吃椰菜,椰菜是生的冰凍的,待應說是點右手邊的醬油吃。椰菜還有一個作用是"畢"醬油到炸串,因為以日本的禮儀,炸串只可點一次醬汁,如吃了一啖不夠醬油,可以用椰菜"畢"。我點了炸芝士和炸蝦。炸蝦彈牙,新鮮,炸芝士不是拉絲那款,不過也很好吃!炸串不會很油,外皮夠脆。這個叫高湯玉子燒?玉子燒混入高湯,不是平常較易接觸的甜的玉子燒,這款很軟很滑,蛋味很出,不會被高湯蓋過醬油燒飯團!飯團外皮燒得香脆,醬油不會太咸,非常適中!價錢方面,不太便宜,不過一分錢一分貨,這家餐廳的食物絕對值這個價錢。一個女生叫這個份量也夠飽。
每次經過睇到樓下的易架都很想試!看起來很日本的說。

醬油燒飯團!飯團外皮燒得香脆,醬油不會太咸,非常適中!
2017-09-03 208 浏览
上training 關係亂打亂撞來到。店子主要食炸物串,中午我反而叫了個雞飯。一段架照燒雞飯,無驚喜。有沙律 湯白飯,但飯量比較小我勉強填了肚子但唔會飽。個雞都幾大塊,汁甜甜地好送飯 都是一貫照燒雞味,絕對唔會令人下印象。點解會跟韓國泡菜呢?醬料主要是供炸身用架。同上菜好慢,落完order成20分鐘先上到餓死人了like facebook會送一串炸物,有雞,淋上個醬等粉層吸左好好味,即炸起雞肉好熱。不過我唔記得影相。不過食完都幾大陣油煙味沾在身同髮上,可能我坐正對廚房炸野在位度

點解會跟韓國泡菜呢?

醬料主要是供炸身用架。

同上菜好慢,落完order成20分鐘先上到餓死人了

週末餐聚,朋友提議灣仔Jan Jan Kushikatsu,説是吃日本串揚的專門店,串揚亦謂炸串/串炸,網上稱正宗大阪風味.店子不大,類近居酒屋裝潢;是日客人不多,我們一行五人安排了日式和座,要脫鞋入座.炸串,日本關西語Kushikatsu (串カツ),關東則為串掦Kushiage(串揚げ).源於關西的庶民小吃,尤其風行大阪名古屋一帶,傳統立食文化,以竹簽穿起食材蘸上薄山芋麵衣再撲上乾包粉油炸而成,進食時可蘸點不銹鋼器皿內的醬汁,只可沾醬一次的衛生規矩,始於過去曾發生流行性感冒大傳染事件,據聞是由"炸串醬共用"引起.在大阪當地吃炸串通常不需用到筷子鐵义,客人站在店舖吧台前吃炸串,15分鐘吃畢離蓆,是傳統吃法.Jan Jan本店位於大阪,前後在大阪,東京開設十多間店舖,香港店由大阪店入職超過十年的師傅Hideki Abeyama過江主理.我們選了兩份週末限定套餐Premium set(各$420)及散點茶漬三文魚飯糰.套餐前菜分別選了高湯雞蛋卷和凱撒沙拉,主菜則揀了蕎麥麵及燒飯糰.先説説即叫即製的高湯玉子燒,關西風玉子燒在雞蛋𥚃面加進大量薄口醬油熬煮的高湯,口感特別蓬鬆軟滑,近乎入口即化

高湯雞蛋卷
先説説即叫即製的高湯玉子燒,關西風玉子燒在雞蛋𥚃面加進大量薄口醬油熬煮的高湯,口感特別蓬鬆軟滑,近乎入口即化,跟關東風玉子燒,只加進砂糖調味的甜膩口感截然不同,我十分喜歡這個料理.
凱撒沙拉
至於典型和式洋食的凱撒沙律,生菜蕃茄爽脆,煙肉coûton甘香可口,配以大量芝士碎和自家製沙拉汁,算是清新怡人.
安格斯牛串揚
隨後套餐包含的炸串和串燒陸續端來,美國Prime Grade安格斯肉眼,每串大小均一,炸衣色澤金黃,説是以三種油調配而成的炸油每天更換,不用置疑.美國Prime Grade牛肉肉味一向香濃,肉質方面,個人認為炸得略熟,顯得嚡口帶韌,有點不足.由於是肉類,可沾店家的秘製辣醬,精塩或山椒,以提昇肉味,並平衡肉食的滯膩感.
雞肉紫蘇卷
雞胸肉紫蘇卷,採用鹿兒島蕯摩赤雞肉,以日本紫蘇包裹酥炸而成;紫蘇獨特香氣給雞肉添上略外風味,而雞胸肉沒有過份乾柴,沾以少許山椒和豉油,保持清爽味道,算是不錯.
三文魚焼飯糰茶漬
朋友點的三文魚焼飯糰茶漬,三文魚尚算嫰滑不致過熟,可是飯糰燒得不夠身,浸在昆布鰹魚高湯𥚃,形成不了脆軟對比,變成湯飯而已,味道方面,友人説是普通.一般.沒什麼.
露荀串揚
椎茸串揚
再來的海膽,露荀串揚同是外脆內軟,別緻可口是意料中事;至於椎茸倒是教我喜出望外,沒料到如此平凡香菇,油炸後,硯大厚身的菇肉,甜美有嚼頭,完全沒有惹人嫌的霉噏味.
雞肉丸,雞腿串燒
隨後是塗上醬油的雞肉丸和雞腿串燒,雞肉丸調味得宜,質地隰潤帶嚼感;雞腿則偏乾柴,不甚了了.

跟餐附送不含酒精飲料,我們幾杯Calpis Water乳酸梳打遅遅未有踪影,也沒有開水,食物就上了大半,向年長侍者反映過後,要求端來幾杯開水,對方老大不願意的反問要多少杯?我們頓時語塞,多少個人就多少杯,不是嗎?心想白開水要花多少錢?
Calpis Water乳酸梳打
再過良久,發覺又到主菜沒有下文,今趟向年青小伙子查詢,轉頭卻奉上甜點雪糕!!不清楚店方採用什麼出菜系統,看來系統有點紊亂,尚有很多需要改進的空間..
蕎麥麵
餐牌沒有註明蕎麥麵是綠茶風味,眼見上枱的Soba顏色青綠,少年侍者答道:"Soba係綠色𠺢."
從前江戶人訂立品嚐蕎麥麵的"六項規矩",首項吃蕎麥涼麵(Morisoba),先要聞一聞蕎麥的香氣,入口之前,醬汁只能沾到麵條前端.
我聞不到蕎麥特有或綠茶氣味,吃下去也分辨不到屬性來,口感是爽利,也許來由是關西蕎麥湯味道偏雅淡.
燒飯糰
三角形御飯團,色澤火喉可以多點時間更佳,現在略嫌溫呑,飯糰上小枚牛油是亮點,添上額外酥郁,而內𥚃少許醃漬昆布,增加了些少滋味和色彩.
Vanilla Ice-cream
最後雪糕再度登場,溶了再雪番的模樣有點我見尤憐..個人較少在港光顧這類日本餐廳,不知雪糕可以這樣再度處理..感覺不免有點不適應.

是日大家對這家店子的服務很有意見,縱使食物不頼,心感再度光顧的機率應該不高.其實細心想想,各人也有心情高低起伏的時候,可能到天氣涼快一點,大家自然輕鬆些,對客人也善良一些..也許吧.
2017-08-13
椎茸串揚
串燒就吃得多⋯⋯串揚?今次還是第一次吃。 於大阪及東京共有12間分店的人氣連鎖店「Jan Jan 串揚專門店」,在2016年正式登陸香港,香港的Jan Jan 串揚專門店,所有食材也是來自日本的喲! 坐下後,即時送上一盤來自日本椰菜和醬油,是用來解膩下火的呢⋯⋯始終是食炸物喲!想說是是椰菜片片都厚身香甜,即使不沾醬油也十分十分好吃,還是可以添吃的,很好很好! 未吃串揚時,先吃了兩個不會上火的小吃。 高湯雞蛋卷 真是不得了,用高湯來做的玉子卷,不但味道得別香,高湯的鹹味沒有蓋過蛋的香味,入口也十分香滑。 日本蕃茄 本身喜歡吃蕃茄的我,對這個香甜的日本溫室蕃茄更加是愛不惜口,鮮甜爽口,多汁已經不足夠形容了!一個小小的蕃茄,盛惠$48- 不是這樣的價錢,真的想多吃幾個。 天使之海老 店內少有食材不是來自日本,這便是其一了!在日本,能稱為天使之海老只有從澳洲來的這個品種才是天使。不要以為炸蝦,有什麼特別⋯⋯天婦羅都是這樣啦!這裡的粉醬是特別脆,與天婦羅完全是兩回事來的!串揚後的天使之海老,仍吃得出蝦的爽口及鮮味。 山藥 炸後的山藥是十分爽甜的,再沾上特有的醬油,特別好吃。 半
串燒就吃得多⋯⋯串揚?今次還是第一次吃。

未吃串揚時,先吃了兩個不會上火的小吃。

日本蕃茄

天使之海老

山藥

炸後的山藥是十分爽甜的,再沾上特有的醬油,特別好吃。

半熟蛋

看樣子像是平時街邊的炸蛋⋯⋯朋友⋯⋯你太年輕了!要炸到隻蛋外脆內裡是半熟流心的,少一點功夫也沒有可能。在流心的中間加一點點鹽,帶起了蛋的香味,味道更好啦!

燒飯糰
有醬油及味噌口味。醬油是有牛油的一個,而我吃的是味噌。飯糰面的味噌燒到很香,飯糰面是脆口的,中間還是軟身的,好味中完全吃得出師傅的功力。
2017-07-26
  • 半熟蛋
  • 日本蕃茄
  • 高湯雞蛋卷
2017-08-02 8992 浏览
週六難得情人唔洗開工,午餐又再孖其閨蜜午餐短聚,地點就由XO仔喺網上搵,揀咗間訂座可儲分o既「Jan Jan串揚專門店」!餐廳雖為樓上店,但大廈門外已可見搶眼o既易拉架廣告,不難找到。大阪名產之炸串店由日本開黎香港,除咗店名之外,格局裝潢都滲透著濃郁o既日本風情。正門有個石造o既串揚吉祥物,以日文道出進食時禁止重點醬油,可愛極。店內以木為主o既設計整潔乾爽,加上抽氣系統足,食後身上毫無油煙味,讚!圍繞著以玻璃窗隔開o既廚房有兩列吧位。餐店右邊則間咗兩間半廂房式o既榻榻米多人散座,由於地方有限,繁忙時間必需搭枱。三人當日就係坐喺榻榻米上,空間感足,都幾好坐。牆上有塊黑板以粉筆寫出每日廚師推介項目。食客可填寫三色點菜紙續樣叫。應年輕o既服務生推介,三口子就點咗兩客週末先有o既二人前午市套餐,包有前菜、串燒、串揚、主菜、飲品及甜品。點好菜,哥哥仔先送上濕毛巾,夠哂衛生。得知我地首度光顧,仲主動教導可以邊點醬油食椰菜,邊食串揚,體貼入微,周到得很。每客二人前套餐都包有指定飲品兩杯。前菜之高湯雞蛋卷:雞蛋卷新鮮滾熱辣,質感軟腍得黎味道極之清香。前菜之炸雞球:炸雞球外皮香脆,雞肉軟嫩多汁,可口美味
,以日文道出進食時禁止重點醬油,可愛極。
圍繞著以玻璃窗隔開o既廚房有兩列吧位。
牆上有塊黑板以粉筆寫出每日廚師推介項目。
食客可填寫三色點菜紙續樣叫。
點好菜,哥哥仔先送上濕毛巾,夠哂衛生。
得知我地首度光顧,仲主動教導可以邊點醬油椰菜,邊食串揚,體貼入微,周到得很
醬油及椰菜
每客二人前套餐都包有指定飲品兩杯。
跟餐凍飲
前菜之高湯雞蛋卷雞蛋卷新鮮滾熱辣,質感軟腍得黎味道極之清香。
高湯雞蛋卷
前菜之炸雞炸雞外皮香脆,雞肉軟嫩多汁,可口美味
炸雞球
海の幸套餐黑松露芝士串揚芝士串揚炸皮超級鬆脆,芝心香軟柔潤,頂面以黑松露點綴更覺炸串芳香。
黑松露芝士串揚
プレミアム套餐海膽串揚海膽串揚黑松露芝士串揚一樣皮脆心軟滑,不過前者就多咗分鮮甜,各有特色。
海膽串揚
プレミアム套餐安格斯牛串揚串揚內有兩件切成方塊o既安格斯牛肉,極易入口。牛肉鬆軟且肉汁夠,雖則係炸黎食但又唔會過熟或過老,意外地好掂
安格斯牛串揚
プレミアム套餐之蘆筍串揚:小肥因有痛風問題,故未有一試蘆筍串揚。
蘆筍串揚
海の幸套餐帶子串揚:哥哥仔介紹話帶子最好點上少少豉油味道方最佳。帶子串揚脆皮肉幼嫩,黏上豉油當真能吊出鮮甜,
帶子串揚
海の幸套餐之水茄子串揚:XO仔最怕食紫色食物,茄子當然係留返俾兩位靚女慢慢細嚐啦
水茄子串揚
プレミアム套餐之雞胸肉紫蘇卷串揚:雞胸串陣紫蘇葉味真係好香,個人只係略嫌雞胸偏乾同嚡,係咁多串中最失色o既一道
雞胸肉紫蘇卷串揚
海の幸套餐蝦串揚:大大隻炸蝦外層鬆化,蝦隻爽脆甜美,冇得彈呀!
蝦串揚
プレミアム套餐香菇串揚:圓圓o既炸冬菇入口脆腍芬芳,尾尾仲炸埋個味濃煙韌o既冬菇定,三人都覺得好有驚喜
香菇串揚
海の幸套餐串燒雞腎雞腎爽口惹味。
串燒雞腎
プレミアム套餐之串燒雞腿:帶甜o既雞腿同雞胸一樣偏咗少少嚡同乾
,唔係咁啱細佬口味囉。
串燒雞腿
海の幸套餐串燒雞翼雞翼燒得好夠香口,肉質亦軟嫩幼滑。
串燒雞翼
プレミアム套餐串燒雞肉丸雞肉丸嫩中帶點卜卜脆,甜而不溜,好唔錯
串燒雞肉丸
主菜之冷蕎麥麵:怕食澱粉質o既女士們都揀食冷蕎麥麵作單尾。
冷蕎麥麵
冷蕎麥麵
主菜之燒飯糰:小肥最近少咗食飯,見到有燒飯糰對眼已立即亮起。
燒飯糰
熱烘烘o既燒飯糰飯粒飽滿,外表脆巧得猶如飯焦般,塗上牛油令燒飯糰又能提升香口度,實屬必吃之選
燒飯糰
是日甜品只有一款綠茶雪糕,兩客套餐包有四球,一次過黎哂都相當震撼!
綠茶雪糕
和風味濃o既「Jan Jan串揚專門店」抽氣好,地方企理舒適,年輕o既服務生友善客套,菜式價廉物美,味佳質高,勁啱XO仔口味!
海の幸套餐
串燒雞腎
串燒雞翼
  • 醬油及生菜
2017-07-29 5641 浏览
近來食了一間食品獨特,氣氛又棒的居酒屋哩!地點在方便的灣仔,下班過來約20分鐘。跟幾個朋友下班後,談天、說笑的好地方。最吸引我是它獨有串揚文化。「串揚」是介乎於串燒與天婦羅之間,像串燒食物上穿上一層薄薄的金黃炸衣,在大板極受歡迎的地道食物。點菜後,每桌都有一盤任食椰菜和秘制醬油。椰菜外表平平無其,真實是日本出品,新鮮、鮮甜非常的。椰菜可以點秘制醬油食,口味濃淡由人。如果串揚需要點醬油食,店員上桌時會提醒的。雞翼小食醬料充滿在雞翼皮外,非常入味。而內裏雞肉仍然鮮嫩,充滿肉汁。蘆筍第一次見蘆筍拿來炸,應該要試下。拿著來食,份外滋味。山芋山芋雖然清淡,但薄炸加上甜醬,那份剛好令人陶醉。天使之海老整個天使之海老被脆炸了!放在口中,剛好的調味,彈牙蝦肉,好味道呀!燒飯糰(面豉)外表一般,但超好味的面豉味燒飯糰。外有少少飯焦,但暖暖的飯糰內也有少量料,絕不覺得寡。黑松露芝士薯蓉3重味道,脆脆的表皮,包住內軟的芝士薯泥。頂再加上風乾火腿及黑松露醬,非常搭哩!啤酒及蘋果酒自己點了啤酒及蘋果酒。最夾此類油炸食品了。串揚吃起來香口而不油膩,而且唔算太熱氣,很喜歡此新體驗。Jan Jan 串揚專門店很多有趣
近來食了一間食品獨特,氣氛又棒的居酒屋哩!
地點在方便的灣仔,下班過來約20分鐘。
跟幾個朋友下班後,談天、說笑的好地方。

最吸引我是它獨有串揚文化。

點菜後,每桌都有一盤任食椰菜和秘制醬油。
椰菜外表平平無其,真實是日本出品,新鮮、鮮甜非常的。
椰菜可以點秘制醬油食,口味濃淡由人。
如果串揚需要點醬油食,店員上桌時會提醒的。

雞翼小食
醬料充滿在雞翼皮外,非常入味。
而內裏雞肉仍然鮮嫩,充滿肉汁。

蘆筍
第一次見蘆筍拿來炸,應該要試下。
拿著來食,份外滋味。

山芋
山芋雖然清淡,但薄炸加上甜醬,那份剛好令人陶醉。

天使之海老
整個天使之海老被脆炸了!
放在口中,剛好的調味,彈牙蝦肉,好味道呀!

燒飯糰(面豉)
外表一般,但超好味的面豉味燒飯糰。
外有少少飯焦,但暖暖的飯糰內也有少量料,絕不覺得寡。

黑松露芝士薯蓉
3重味道,脆脆的表皮,包住內軟的芝士薯泥。
頂再加上風乾火腿及黑松露醬,非常搭哩!

啤酒及蘋果酒
自己點了啤酒及蘋果酒。

最夾此類油炸食品了。

串揚吃起來香口而不油膩,而且唔算太熱氣,很喜歡此新體驗。
Jan Jan 串揚專門店很多有趣的食品。
我會說此間是我會推蔫给朋友的。
2017-07-28
  • 燒飯糰(面豉)
  • 椰菜
2017-07-15 488 浏览
以前只做晚市,而家連午市都撈埋,LUNCH 又有一個好去處LA來到Jan Jan 專誠選佢個午餐,比起散叫抵食好多嫁前菜四選三 前菜~雞蛋卷幾好味喎,切開有蛋汁,唔乾身前菜~炸雞(冇影相)本人對炸雞麻麻,但..竟然出奇滑禾口感似韓國果種炸雞前菜~凱撒沙津(冇影相印象中勁多芝士,正串提有五款(好似係)串揚~茄子茄子有驚喜,唔太油而且味道清甜,都唔似茄子串揚~炸蓮藕哈, 成枝波板糖咁,咬落幾爽串揚~沙椎魚(冇影相)有魚骨,要小心食...我麻麻串揚~海膽雞胸肉到我最愛海膽雞胸肉嘩...攞你命三千, 好味到冇朋友海膽下的雞肉好特別,包有紫蘇葉串揚~安格斯牛(冇影相)串燒~京蔥鴨我以為係京蔥牛,原來京蔥鴨...有口感但唔係un,串燒~豬肉串 串燒~豬肉燒飯團四人餐可選飯團或蕎麥麵甜品~柚子雪芭真心講,幾好食喎
以前只做晚市,而家連午市都撈埋,
LUNCH 又有一個好去處LA
來到Jan Jan 專誠選佢個午餐,
比起散叫抵食好多嫁

前菜~雞蛋卷
幾好味喎,切開有蛋汁,唔乾身

雞蛋卷

前菜~炸雞(冇影相)
本人對炸雞麻麻,但..竟然出奇滑禾
口感似韓國果種炸雞

前菜~凱撒沙津(冇影相
印象中勁多芝士,正

串提有五款(好似係)

串揚~茄子
茄子有驚喜,唔太油而且味道清甜,都唔似茄子

炸蓮藕

串揚~炸蓮藕
哈, 成枝波板糖咁,咬落幾爽

串揚~沙椎魚(冇影相)
有魚骨,要小心食...我麻麻

串揚~海膽雞胸肉
到我最愛海膽雞胸肉
嘩...攞你命三千, 好味到冇朋友
海膽下的雞肉好特別,包有紫蘇葉

串揚~安格斯牛(冇影相)

串燒~京蔥鴨
我以為係京蔥牛,原來京蔥鴨...
有口感但唔係un,

• 豬肉串
  • 豬肉
  • 燒飯團
2017-07-15 240 浏览
之前與朋友一齊食過JanJan晚餐,覺得幾好味, 知佢地而家新出午市套餐, 亦都專誠來一試~哇, 好抵呀,之前食DINNER 平均每人4百幾,今次食午餐,份量同晚餐差不多, 但係價錢平差不多一半提供二人套餐及四人套餐今次我選左四人PERMIUM SET $980留意,要加一收費哦套餐包括前菜四選三串揚五款各四串串燒三款各四串熱/凍蕎麥麵及飯團 自選四款甜品 四杯無酒精飲品四杯枱面上放置了多款調味料但我都冇用過,食物原味已經好好味大家要留意, 記得記得要試下枱面上既椰菜係日本空運黎, 仲要免費添加, 沾沾旁邊既醬油,感覺即刻消熱氣冇酒精飲品~蘋果汁待應好細心, 見有小朋友比左杯暖水我地前菜四選三我選左雞蛋卷, 炸雞及沙津炸雞及雞蛋卷真係要必選蓮藕~每次黎我都會叫既食物平時蓮藕我好少食, 但串揚個口感好唔同, 脆身又爽口和牛肉粒水茄子海膽紫蘇葉雞肉可能唔係個個接受到紫蘇葉既味道但又覺得幾好食, 紫蘇葉味雖大,但冇搶走海膽既味串揚既皮料做得真係幾好見到每款食物都係炸到金黃色, 係新油才會炸到e個色澤每件串揚物所上既炸粉都好平均又薄食完唔覺有熱氣感覺串燒中令我非常難忘既有大蔥鴨串燒鴨一d都唔u
之前與朋友一齊食過JanJan晚餐,
覺得幾好味, 知佢地而家新出午市套餐,
亦都專誠來一試~

哇, 好抵呀,

熱/凍蕎麥麵及飯團 自選四款
甜品 四杯
無酒精飲品四杯

枱面上放置了多款調味料
但我都冇用過,食物原味已經好好味

大家要留意, 記得記得要試下枱面上既椰菜
係日本空運黎, 仲要免費添加,
沾沾旁邊既醬油,感覺即刻消熱氣

冇酒精飲品~蘋果汁
待應好細心,
見有小朋友
比左杯暖水我地

前菜四選三
我選左雞蛋卷, 炸雞及沙津
炸雞及雞蛋卷真係要必選

蓮藕~
每次黎我都會叫既食物
平時蓮藕我好少食,
但串揚個口感好唔同,
脆身又爽口

和牛肉粒

水茄子

海膽紫蘇葉雞肉
可能唔係個個接受到紫蘇葉既味道
但又覺得幾好食, 紫蘇葉味雖大,
但冇搶走海膽既味

串揚既皮料做得真係幾好
見到每款食物都係炸到金黃色,
係新油才會炸到e個色澤
每件串揚物所上既炸粉都好平均又薄
食完唔覺有熱氣感覺

串燒中令我非常難忘既有大蔥鴨
串燒鴨一d都唔un, 油份充足
幾正喎

janjan既燒飯團都非常好味
飯團燒到金黃,
咬落外皮少許脆身,
中間煙un, 好有層次感

甜品係柚子雪杷
柚子味淡淡, 雪杷微酸
令個口腔好清新
感覺帶出餐飯既終結

串揚令我平時出街食飯既食肉獸不知不覺食多左蔬菜
食完又唔覺熱氣,
2017-07-07
2017-07-13 173 浏览
今日個位真系揀得啱啱好,個位完全可以望住個日藉廚師。除咗嗰日藉廚師之外,呢度嘅食材全部都由日本到親自運過黎架,我特別鐘意食就系呢度嘅菜,一嚟到就會有一大碟放喺個枱面俾你食,配埋有小小酸特製嘅醬油,真系可以食足幾兜。仲可以無限添加tim。呢到主打串揚,串揚系將一層薄薄嘅漿沾上食物,然後再喺面加脆脆再去炸,所以咬落只會有微脆,但這樣卻能保持食物原有嘅口感。我特別鐘意食喺呢度嘅蔬菜類,尤其是佢條露荀,拒唔系一般長,系起長。咬落去非常之爽口,入邊有啲汁漏出嚟,再配埋沙律醬點綴,十分好食。仲有系香菇,將冬菇餅面勾了花,而冬菇嘅下便就釀咗肉落去,咬落去有雙層嘅口感。仲有呢一個神之蕃茄,唔好睇佢好似好簡單,佢系日本直送過嚟嘅蕃茄。首先系個樣已經攞曬分,用冰鎮盛上。切開咗食,每邊都十分飽滿,再點小小鹽更提升佢嘅酸酸甜甜。肉類方面就好喜歡呢個雞翼,我一個人可以食一碟。外面微脆,雞翼肉質飽滿嫩滑。外面還淋上拒特製的醬汁,有咸味,有酒香,獨特。仲有就系呢條香腸,真系唔食得都睇得。但可惜拒系又食得又睇得。喺喎,仲有個蛋蛋,真系煎出嚟仲有煙。入口又嫩滑,仲好多汁,真系好正!建議大家下次坐吧台,可以直接望到廚師整
今日個位真系揀得啱啱好,個位完全可以望住個日藉廚師

除咗嗰日藉廚師之外,呢度嘅食材全部都由日本到親自運過黎架,

所以咬落只會有微脆,但這樣卻能保持食物原有嘅口感。

首先系個樣已經攞曬分,用冰鎮盛上。
切開咗食,每邊都十分飽滿,再點小小鹽更提升佢嘅酸酸甜甜。

外面還淋上拒特製的醬汁,有咸味,有酒香,獨特。

建議大家下次坐吧台,可以直接望到廚師整嘢食,哈哈。又有得食,又有得睇,你諗下有幾正先。
2017-07-10