餐厅: Jan Jan 串揚專門店 (鉅芝樓)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-10-10 226 浏览
小編同一班女Girls’ Night選擇喺呢間CP值超高的串揚專門店!一入到去好有地道日本小店feel,老闆同店員都好有禮貌☺同時食物種類繁多!🤩-🔸炸蝦🍤 $27蝦肉十分彈牙,好新鮮!值得表揚炸物嘅外皮酥脆,好薄無油膩感!唔洗點醬汁食已經夠曬鮮甜好味!💕🔸雞肉丸🐔🍡 $23雞肉丸嘅口感較淋身,同時入面食到啲軟骨,應該係有混埋一齊手打的👍🏻整體食落去有層次感,搽上燒汁去燒非常惹味!可以再encore! 🙈🔸 手羽先/雞翼 $23雞翼係人都鍾意食!呢碟雞翼可以話係必點之一吧~大大隻雞翼趁熱咬落去好多肉汁!外脆內軟,加上外層醬汁微辣,惹味level up! 🤤🔸 炸蘆筍 $31非常好食!新鮮爽脆嘅蘆筍被一層薄炸粉包住,炸得啱啱好,加上少許蛋黃醬一齊食,無咁單調,同蘆筍本身嘅鮮甜味好夾!😚🔸 半熟煮玉子🥚 $23呢個係必點之一吧!看似簡單的炸雞蛋一咬落去係流心的😍 咬開後加上少許海鹽將整體味道提升至另一層次!🔸總結: 整體來講係一個適合同朋友飲嘢享受高質串串嘅好地方!有誠意嘅小店~見到未夠8點已經好多人了,係值得一試嘅~😜
🔸炸蝦🍤 $27

🔸雞肉丸🐔🍡 $23

🔸 手羽先/雞翼 $23

🔸 炸蘆筍 $31

🔸 半熟煮玉子🥚 $23

2018-10-06 213 浏览
上兩年去大阪食過一次串揚,個時覺得唔知做緊咩,因為入到去完全唔知點食(可能見我地旅客唔識日文啦。) 不過今次就唔同啦,上菜前啲staff都有講啲野要點咩汁或者唔點就咁食! 我見真係即叫即整 我覺得都係好食嘅,特別係個炸雞翼, 其實已經好飽但都係忍唔住叫多左round~~~上菜唔好expect咁快 不過而家又唔係食快餐 我覺得傾下計食下野 唔錯唔錯! 今日五個人有得坐tatami 五個坐得好close 幾有小店特色呀~
2018-10-04
2018-10-01 233 浏览
1. 漏單現象嚴重. 一個小時前點的牛舌和飯糰, 隔壁台都陸續上, 我們竟然還沒上. 2. 串烧端上台时已经没有现烤出来的热气...摆了太久才上菜.3. 重複下錯單. 因為等了四十分鐘沒上菜, 查落的的單也沒有,因此補點, 但原來其實在後台已有紀錄. 差點為兩份買單4. 關鍵在於椅子極度不舒服, 更增加等待的痛苦
3. 重複下錯單. 因為等了四十分鐘沒
4. 關鍵在於椅子極度不舒服, 更增加等待的痛苦
2018-09-09 705 浏览
环境:店面不宽敞,但布局还算合理,装修的居酒屋风格很惬意,只是灯光有些昏暗,半开放式厨房飘出的油烟味道,不免附着在衣服上。服务:服务生很勤快,态度还是OK的。上菜速度:可能是周末的原因,人很多,上菜慢……极了……口味:酒水种类丰富,威士忌苏打水,酱料有特点,赠送的生菜透着甜甜的味道,食物每一样都很好吃,基本无可挑剔,只是好袖珍,小小一只或者一份。价格:酒水比较贵,因为食物很袖珍,胃口大的人最好带够钱再来

服务:服务生很勤快,态度还是OK的。

上菜速度:可能是周末的原因,人很多,上菜慢……极了……

口味:酒水种类丰富,威士忌苏打水

价格:酒水比较贵,因为食物很袖珍,胃口大的人最好带够钱再来
  • 炒麵飯
2018-09-06 601 浏览
地方環境淺窄,油煙味濃,人多當然服務質素一般,最重要嘅係價錢貴,食物品質一般,每一樣串揚都係炸到差唔多味,說真的只有汁係不錯,連清酒都有點貴,如果咁啱三五知己係灣仔講野比較大聲,又只係想食少少串物,只係想飲少少酒,傾計又唔想俾人趕走,串掦都可以選擇。
2018-08-19 736 浏览
說好的refill日本椰菜,吃了一盤后再要,便諸多推唐,一行7人,一盤每人只一片,欠大方,食物不算便宜,少少菜也計較。另外,不斷提醒可點飲料,極度擾民。雖然香港沒多少地方可吃串掦,小朋友又喜歡,再去也要想一想。
2018-08-19
某日同朋友無意中發現呢間位於灣仔嘅日式串燒炸串店,真係估唔到原來呢間餐廳係臥虎藏龍!我地咗order嘅食物有京葱鴨肉串、京葱雞肉串、紫蘇雞肉串、海膽湯葉、炸雞翼、炸紅薯、芝士番茄雞肉串燒、醬油飯糰、炸富士蘋果同柚子 sorbet。京蔥鴨肉串好好味,有d 似食緊燒鴨,充滿鴨肉油香;紫蘇雞肉串係用紫蘇包住免治雞肉去炸,充滿肉汁🤩,感覺似食緊高級版嘅麥樂雞~醬油飯糰上面放左一小塊牛油,可以增加香味,飯糰中間有醃菜,所以食落清淡得黎一d都唔寡 😁 炸富士蘋果因為落左玉桂粉,所以食落似蘋果批,口感幾特別,味道都唔錯! 😆其實其他野食都好好味,不過就無咩特別驚喜,係意料中嘅味道 😜呢間餐廳除左食物質素高,環境都好舒服,同三五知己飲下啤酒🍺食下串燒的確幾爽!不過餐廳唔算大,座位唔多,所以去之前都係最好先預約~ 😙

看到全部笑臉沒有哭哭臉,就覺得一定要來朝聖看看。地方小小好「骨子」。有吧台可以看到師傅們的廚藝表演,也有榻榻米包房兩間。由於我們有四位所以被安排到靠窗的高桌。其他桌上的東西看起來都很好吃,我們就幾乎大部份都先點了一round,再看看那些想要encore。除了一兩個豬肉有點硬,其他像牛肉、牛舌、雞肉串都很juicy。特別喜歡蝦🦐、烤雞翅(另外一款像芝麻雞翅就普通)、燒帶子oiishi!又發現了一個可以像一個竇嘅地方可以經常去。
看到全部笑臉沒有哭哭臉,就覺得一定要來朝聖看看。

又發現了一個可以像一個竇嘅地方可以經常去。
2018-06-23 381 浏览
閨密們帶我去灣仔食來自大阪人氣串揚連鎖專門店食串揚!餐廳環境裝修別緻, 雖然唔係好大, 但不會局促,都坐到50人左右! 坐下冇耐職員便送上一盆椰菜, 配自家制醬汁, 味道鮮甜爽口, 十分開胃, 我唔太喜歡食菜的都食唔停! 魔鬼魚乾$38 ~ 好有口, 送酒一流天使蝦(海老串) $39~ 係餐廳嘅招牌菜, 薄薄的一層炸漿包住整隻蝦, 蝦鬚也炸得脆脆的, 蝦飲新鮮彈牙, 很好味 北海道帶子串$39 ~ 炸漿帶點粟米香(但我朋友唔覺) , 帶子夠大隻, 很有鮮味! 山藥芥辣漬 $28 ~ 淮山煮得較爽口, 芥辣味又不會太嗆鼻 , 不錯!東京手工啤 $78 ~ 幾香菓味, 質地夠滑, 易入口! 老闆知我生日仲送我多一枝, 實在有驚喜整體來說 , 食物素材新鮮可口, 火喉控制得好好! 每款肉類串燒都保留到原有肉汁味, 真的很不錯! 很多款串揚食完會想再食 不知不覺也點了很多!服務也很好, 主動有禮!可以列入有下次餐廳系列
閨密們帶我去灣仔食來自大阪人氣串揚連鎖專門店食串揚!
魔鬼魚乾$38 ~ 好有口, 送酒一流

北海道帶子串$39 ~ 炸漿帶點粟米香(但我朋友唔覺
) , 帶子夠大隻, 很有鮮味!

整體來說 , 食物素材新鮮可口, 火喉控制得好好!
不知不覺也點了很多!

服務也很好, 主動有禮!
可以列入有下次餐廳系列

北海道帶子串
2018-06-22
北海道帶子串
  • 山藥芥辣漬
  • 東京手工啤
  • 天使蝦
2018-05-22 308 浏览
星期一晚來到位於灣仔的Jan Jan串揚專門店,想不到星期一的晚上竟然是座無虛席,令我更對這晚的晚餐更添期待。果然,第一碟送上來的日本直送椰菜已令我停不下來清甜爽口,沾上店鋪自家制的醬汁,十分開胃呢!再來的是 高湯雞蛋卷,濃濃的蛋香配上入即溶般的嫩滑口感,朋友們都忍不住要多吃一件,值得推薦豚肉串揚,吃得出調教得宜的炸漿份量,薄薄的一層,香脆可口,咬下順滑的口感,湧出的脂香更輕輕帶出豚肉的鮮味。這個味增燒飯團可說是我今晚的最愛,起初還擔心會否太飽,吃不消,但一口吃下,又香又脆,加上味噌醬汁的點綴,又是必叫的一道。蓮藕串揚的口感非常脆口,愈是吃愈是嚼愈是香口這個溏心蛋做得異常出色,超級輕薄的炸漿,加上巧炮製,叫人讚嘆雖然已經有開始飽的感覺,還是愉快的吞下一顆。這頓晚飯真的是令人心花怒放,吃得歡愉要來吃晚餐,還是記得提早預訂喔
星期一晚來到位於灣仔的Jan Jan串揚專門店,

果然,第一碟送上來的日本直送椰菜已令我停不下來
清甜爽口,沾上店鋪自家制的醬汁,十分開胃呢!

再來的是 高湯雞蛋卷,濃濃的蛋香配上入即溶般的嫩滑口感,
朋友們都忍不住要多吃一件,值得推薦

豚肉串揚,吃得出調教得宜的炸漿份量,薄薄的一層,
香脆可口,咬下順滑的口感,湧出的脂香更輕輕帶出豚肉的鮮味。

這個味增燒飯團可說是我今晚的最愛,
起初還擔心會否太飽,吃不消,
但一口吃下,又香又脆,加上味噌醬汁的點綴,又是必叫的一道。

蓮藕串揚的口感非常脆口,愈是吃愈是嚼愈是香口

這個溏心蛋做得異常出色,
超級輕薄的炸漿,加上巧炮製,叫人讚嘆
雖然已經有開始飽的感覺,還是愉快的吞下一顆。

這頓晚飯真的是令人心花怒放,吃得歡愉
要來吃晚餐,還是記得提早預訂喔
2018-05-08
如何能 和你 就從此不相見 有時還會恨然後我有我生活 然後你再愛別人如何能 和你認了不相襯 有時仍不忿如若要愛你 是這樣靠天份這世上 除了我 誰能愛你除了共你 可與誰熱吻當大家各自有各自生活,但有天我在某熟悉的環境,突然在腦海中浮現出我倆的回憶……我又忍不住想你了……但我不敢打擾你,因為有些現實是需要接受的,你可以愛上她,我可以愛上他,但他永遠不及你…… 最後我不敢找你,希望你可以慢慢從我的生活消失,我們就不再相見吧!今晚J帶我來到JanJan串揚專門店吃晚餐,我發現每次跟J也是吃日本菜,我們就是祟日的港女吧!Jan Jan Kushikatsu香港店位於灣仔皇后大道東100號2樓,是樓上舖來的,佔地1,000平方呎,大概有35個座位,是L字型的酒吧枱圍著半開放式的廚房,除了吧枱位,還有兩間廂房是要把鞋脫去的榻榻米位。而店內的行政總廚猜山英樹出生於大阪,曾於大阪Jan Jan Kushikatsu總店工作十多年。店內的串炸物種類繁多,包括肉類、海鮮、蔬菜、時令食品,以及日式串燒,招牌菜有手羽先唐揚、牛串揚、海老串揚、雞胸肉紫蘇卷串揚及香港限定的咖喱飯串揚。串揚必備的當然是那醬汁,店內用
如何能 和你 就從此不相見 有時還會恨
然後我有我生活 然後你再愛別人
如何能 和你認了不相襯 有時仍不忿
如若要愛你 是這樣靠天份
這世上 除了我 誰能愛你
除了共你 可與誰熱吻

串揚
必備的當然是那醬汁,店內用上金屬容器盛著的醬油,而蘸醬油也是有規定的,只可以蘸一次,不可以翻蘸(ソースが二度漬け禁止),因為醬汁是客人一同共用的,如果醬汁不夠,可以用上椰菜盛載醬汁加在串揚上。
「串揚」(串揚げ)其實是沾上炸漿油炸的炸品串。炸串揚嘅油要混合 3 款日本入口嘅油調成,因應唔同食材用唔同溫度製作,炸漿是每天廚房調好再發酵半天才可使用。每個細節位也很講究,所以不能少看日本人的專業及態度啦!
高湯雞蛋卷
前菜點了店內人氣之選,用上高湯製作的雞蛋卷,外賣比一般雞蛋卷來得濕潤口感豐盈,每口也帶蛋香加上高湯的味道,嫩滑的口感,一口接一口,吃過不停,加上蘿蔔蓉更滋味。

螢光魷魚(刺身)

這個季節就是要吃螢光魷魚,這配上柚子麵豉醬有種清新的感覺,螢光魷魚就是有種滑潤的感覺,入口鹹鮮味比較重,所以蘸醬會更好。

手羽先唐揚

店內第二人氣食品,用上秘製醬汁再炸過香脆,外層皮下油脂豐腴,雞肉肉嫩多汁,醬汁帶微甜更易入口。

在大阪吃過一次就很難忘,因為串揚下的牛肉粒是肉汁豐盛,那牛味是香濃,炸皮薄身,蘸汁不會太鹹。這家的牛揚是肉質不會太難嚼,色澤帶點褐色內心卻是粉嫩色澤。

雞肉丸

這就是免冶雞肉加上雞軟骨製成,但廚師加上紫蘇葉令味道更特別,雞肉需要未算肉汁豐盛,但雞軟骨爽脆,加上紫蘇葉獨特香氣,這個雞肉丸串都頗特別,謹記生雞蛋是要向店員要求加的,如果想更有濕潤口感,一定要加生雞蛋。
羊架
羊架是選擇一份大的,加上黑椒等調味,入口濃烈味道,不是羶味是惹味的燒烤味,脂肪跟肉份量均衡,用上錫紙包著骨位,方便食客用手吃用,也不會沾上半點油膩。
牛舌
牛舌肉厚每粒大小勻一,入口滿滿肉汁,加上檸檬汁更帶出鮮味,外層焦焦的邊皮更脆口,外脆內嫩的牛舌。
蘆筍
蘆筍是一條長條,加上沙律醬中和,新鮮富水份的一道串揚,入口那層炸皮薄似一層膜,每一口都是蘆筍的露水。

蓮根(蓮藕)

在大阪吃過串揚也是愛上了蓮藕這個菜色,日本的蓮藕是不是全部都是爽脆鮮甜的,每次吃到都覺得蓮藉脆口不會軟腍,那鮮嫩感只有日本蓮藕才有吧。
半熟煮玉子
半熟煮玉子,這就連蛋也可以作串揚,在蛋白外蘸上炸漿,如果炸香而不影響蛋內的蛋漿變熟,也是技巧的一種。上菜用上匙羹盛載,把雞蛋一分為二,那蛋漿慢慢流出,入口要小心熱騰騰,入口還是能嘗到香濃蛋味,口感滑溜。

這晚一串接一串串揚很快就把肚子填滿了,吃到最後店家會奉上熱茶供客人,這也是一個貼心的舉動
最後飲飽食醉當然要去個洗手間才離開,想不就的事就發生了,在洗手間內有漱口水供應,所以你看看日本過江龍不只把食物帶來香港,還把那細心的服務帶到來香港的。

店內的服務是貼心的,我們把各串揚吃過,那竹籤桶只有一個,但離我太遠,但經理看到我吃得這般狼狽,他拿多一個給我放竹籤,這不就是我不說你也懂吧,服務就是要這樣。
2018-05-07 307 浏览
第四次黎呢間餐廳,每次用餐感覺非常良好。先講食物質素,基本上每一碟都有佢既心思,食材同食材既配搭你係其他地方都未必會食到。而細節位如伴碟既小漬物,每款RECOMMEND俾你既醬料,都同主體食物非常夾。必點既,有牛肉串燒,池魚,三文魚茶漬飯。 (btw 生椰菜任點,唔駛驚話無菜唔健康)服務亦都係好細心,全程食物既上茶時間唔係亂黎,你見到經理係會望住每檯客人既進食速度而決定上菜次序。同埋佢係會認得你當晚點過既食物進而recommend一d唔會太相類既食物,好細心。環境氣氛都好有日本風味,bar檯都唔會話坐得辛苦。我呢個月已經帶左三個朋友黎食生日飯,全部都好滿意。
第四次黎呢間餐廳,每次用餐感覺非常良好。

環境氣氛都好有日本風味,bar檯都唔會話坐得辛苦。

我呢個月已經帶左三個朋友黎食生日飯,全部都好滿意。
芥末山藥漬
燒牛串
海膽炸物,帶子,池魚
松露芝士
雞湯蛋卷
雞肉大蔥串燒
三文魚茶漬飯團
2018-04-21
2018-05-07 312 浏览
食串揚唔駛去日本既難得香港都有正野,一路食一路好掛住日本。基本上樣樣都好想試下送酒一流,燒翅比較厚身。激愛,係我食過咁多間中身2正。Wasabi山藥 清清地幾好食厚身牛舌,燒得幾Juicy 好少見鯖魚刺身和牛燒串串 $75串 好香,Wasabi無咩味牛肉串和海老串 粉唔厚,剛剛好,牛肉本身都唔差,隻蝦仲好彈牙三文魚子帶子串,同海膽x串......我覺得其實可以分開食蓮藕串 超厚身 好好食好爽炒麵面感覺上係大阪燒咁既味最後食左個好得意既昆布串,估唔到個口感咁特別,爽口到但唯一最失望既係雪糕串呢個甜點整體都係值得食既
食串揚唔駛去日本既

難得香港都有正野,一路食一路好掛住日本。
基本上樣樣都好想試下

送酒一流,燒翅比較厚身。激愛,係我食過咁多間中身2正。

Wasabi山藥 清清地幾好食

厚身牛舌,燒得幾Juicy

好少見鯖魚刺身

和牛燒串串 $75串 好香,Wasabi無咩味

三文魚子帶子串,同海膽x串......
我覺得其實可以分開食

蓮藕串 超厚身 好好食好爽

炒麵面感覺上係大阪燒咁既味

最後食左個好得意既昆布串,估唔到個口感咁特別,爽口到

但唯一最失望既係雪糕串呢個甜點

整體都係值得食既
2018-05-06
  • 昆布卷
上星期六朋友生日想试新野所以去咗食全消,虽然我喺湾仔工作但也未试过这间店!湾仔地铁站行过去最少要10分钟位置不难走!啲面不大容纳人数也不多星期六晚上还有位!非酒精饮品类不多饮料价钱也不平!一般500cc 啤酒要$66!苹果酒细细杯要$80!食品种類不算多、但價钱比在铜鑼湾店要貴!地方少、所以坐得有啲迫!两个坐咗一小時左右、埋單$1150! 雖然食品質素可以但性價比就唔ok! 毎人消费$600仲要坐得唔舒服、又不是特别食材!可以有更多更好選擇!!
2018-04-07
  • 串烧带子
2018-03-31 369 浏览
今日lunch, 同同事揀左皇后大道東間jan jan串燒專門店。裝修精緻,仲好細心,椅下可放袋!我地4人被安排坐他他咪,都幾舒服嫁。我揀左燒牛舌定食$128,同事們就揀左豬肉生薑燒丼$106。白飯可添,午餐黎講都算貴。牛舌份量都算多,不過有點’un’

裝修精緻,仲好細心,椅下可放袋!

我地4人被安排坐他他咪,都幾舒服嫁。

牛舌份量都算多,不過有點’un’
2018-03-18