2016-09-22 84 浏览
之前係西環捉精靈既時侯經過呢間餐廳,望入去好特別好有情調,所以專登卜左呢間餐廳試一試。入到去,比人一種好有情調同地方舒適既感覺。叫左個2人晚餐—Seafood and Oster Platte $588海鮮拼盤包括生蠔、大蝦、青口、翡翠螺、托托蜆等等D生蠔好新鮮,問問侍應先知原來D生蠔係黎自澳洲、美國同紐西蘭,每隻都各有特色。D大蝦真係幾大隻,而且幾鮮甜。之後我地叫左個CARBONARA,好CREAMY同夠芝士味。再叫左個燒豬肋骨,豬肋骨燒完之後,d肉質都幾鬆軟,唔會好梗。加上d特製的醬汁好好食,而且好大舊,食完之後我同我個Friend都好飽

入到去,比人一種好有情調同地方舒適既感覺。

海鮮拼盤包括生蠔、大蝦、青口、翡翠螺、托托蜆等等

D大蝦真係幾大隻,而且幾鮮甜。

近兩年,西環開了很多新食肆。這間打正旗號吃西式燒烤和海鮮的餐廳,也是新開不久的。放工後,找來住在附近的朋友,吃飯敘舊。 餐廳的陳設簡單,兼顧用餐和飲酒的客人。 餐廳酒吧主打生蠔及其他西式海鮮,朋友就選擇了海鮮拼盤作頭盤。 Seafood and Oyster Platte 包括生蠔、大蝦、青口、翡翠螺和大蜆,全部新鮮飛機運到。生蠔清甜,鮮蝦爽口,朋友表示非常值得推介。 至於食素菜的豬豬,就選擇了 Mango Green Salad (花園芒果沙律) 和朋友一起分享。原來在沙律中加入清甜的芒果和香脆的核桃,清新得來又富有營養。 這個 Margarita Pizza 充滿芝士香味,屬於傳統意大利薄餅,適合素食人士。 餅底做得很薄很鬆脆,亦沒有油膩的感覺。因為實在太好味,本來不覺得肚餓的豬豬,也吃了大半個薄餅呢。 Roasted U.S. Whole Baby Chicken 較一般的春雞還要大隻,烤得鮮嫩入味。朋友一個人也無法把它吃掉。豬豬也只好幫忙吃旁邊的配菜。 近西環海旁的位置,晚間比較少人,餐廳環境清幽,晚餐在這裏吃,就能放鬆心情,促膝詳談。

餐廳的陳設簡單,兼顧用餐和飲酒的客人。

2016-08-04
  • Margarita Pizza
  • Seafood and Oyster Platte
2016-09-06 132 浏览
今日係同女朋友拍拖8周年紀念日,之前佢成日投訴我唔夠浪漫,所以今次我特登早d上網搵定料,睇下同佢去邊度食飯慶祝,最後揀左我地從未一齊去過既西環區,一間新開既意式餐廳,等佢有多d新鮮感。女友入到去個面色都唔錯,證明至少個環境合佢心意,坐低之後佢就叫我發辦叫野食,我知佢好鍾意食海鮮,所以柯打左兩款海鮮菜式同佢分享:Cod Fish with Mussels $228銀鱈魚肉質軟滑,啖啖伕入口即化,加上少少香甜同焦香,幾乎比我地秒殺左,最重要係無乜肥膩感,你知女仔最怕肥架啦!配埋隻隻飽滿既鮮甜青口,個汁更係錦上添花!Scampi Pomodoro Linguine $168大蝦配扁意粉,大蝦吊蜆都食得出來貨靚,所以味道好新鮮,甜甜地。個汁好好味,令人食唔停口,d扁意粉都勁掛汁,相當有水準。Dessert Platter $128話晒慶祝周年紀念,最後梗係要叫返個甜品sweet sweet啦!細細件款式多好精緻,女友自然又係相機食先。大家你一啖我一啖,每款都各有特色,平時唔多好甜品既我都覺得唔錯。最緊要當然係女朋友食得開心啦,乜都值呀!

Cod Fish with Mussels $228

Cod Fish with Mussels
Scampi Pomodoro Linguine $168

Scampi Pomodoro Linguine
Dessert Platter $128

Dessert Platter
最緊要當然係女朋友食得開心啦,乜都值呀!
2016-08-15
庆祝纪念
纪念日
Cod Fish with Mussels
Scampi Pomodoro Linguine
Dessert Platter
2016-09-06 134 浏览
自從港島西延線開通之後,大家都開始留意西環區嘅美食喇,除左一D街坊支持開既小店之外,仲有唔少新店進駐,令到呢個小社區更為熱鬧,成為覓食新勢力,之前已經同朋友黎過幾次搵好野食,今次係漫無目的既情況下,盪下盪下就係呢個轉角位發現呢間新餐廳,於是就膽粗粗走入去試下!入面氣氛幾寧靜,好似鬧市入面一個慢活既空間,成個人都變得好平靜。再睇menu,主打意大利菜,都幾啱食,見到都有幾多海鮮選擇,不過同行朋友唔太好海鮮,所以遷就佢無乜揀海鮮類,以下就係我地今餐既美食:Pumpkin Soup:睇到個質感就知夠濃郁,聞起黎好香,飲落啖啖帶甜又creamy,幾開胃。Iberico Melon Honey Truffle Dressing $238:微咸既西班牙火腿伴清甜既哈蜜瓜,面頭有dd蜜糖黑松露醬,味道層次非常之豐富多變,作一個頗有水準既前菜。Italian Pork Sausages Ragout Penne $148:意大利豬肉腸長通粉,香濃芝士加上濃味既肉醬同蔬菜,長通粉索晒d汁之後,食落更覺惹味有口感。Rib eye $228:香煎肉眼扒份量都唔少,肉味幾濃,咬落夠淋夠鬆化,配菜都好豐富,薯仔

Pumpkin Soup
Rib eye $228:香煎肉眼扒份量都唔少,肉味幾濃,咬落夠淋夠鬆化,配菜都好豐富,薯仔、蘿蔔仔、豆角、蕃茄仔,加分!燒汁更加係唔可以缺少,好在夠我地點晒成塊扒o者。
Rib eye
整體上價錢算合理,服務同環境都係加分位!
2016-08-14
Pumpkin Soup
Rib eye
2016-09-06 100 浏览
舊同學搬到了西環居住,於是和女友人前往探望,類近港鐵站,位置十分方便。探望完朋友後,就到了朋友家附近一家西餐廳晚饍。餐廳的氣氛和格調都不錯。點了二人晚餐,頭盤有生蠔,大蝦,青口,翡翠螺,托托蜆及花園芒果沙律。主菜選了卡邦尼意及美國燒豬肋骨。頭盤份量十分豐富,生蠔,大蝦及青口各有四件,翡翠螺及托托蜆各有兩件。生蠔分別來自南非及澳洲,澳洲的海水味重一點,口感帶點咸味,南非的身型較長,肥美鮮味。大蝦十分新鮮,肉質甜美。翡翠螺十分爽口,肉質新鮮。托托蜆比較鮮味,體型較大。花園芒果沙律:沙律十分新鮮開胃,切片的芒果,香梨,青瓜口感非常清新而且多汁,配以果仁,很有咬口,非常健康。卡邦尼意:意粉口感軟硬適中,醬汁份量足夠,充滿忌廉及蛋香,配料有蘑菇,煙肉及洋蔥,佈上芝士片,芝士味道十分濃郁。美國燒豬肋骨:來自美國的豬肋骨,經過香燒後,肉質粉嫩,口感軟腍,特製的醬汁味道略帶少甜,非常惹味。

2016-09-06 124 浏览
堅尼地城一直美食處處,自從西港島線開通後,元朗去堅尼地城已比以前方便得多了,時間其實和去銅鑼灣差不多,但不諱言我畢業後,還是少來這一區。可能我欠缺的只是行動力吧。這睌,我和住港島的好友終於來到這城,美食團第一站就是這間蠔吧Gioia Charcoal Grill & Oyster Bar 店內正進行生蠔推廣。不過,兩個人最簡單還是點一個set dinner for 2 吧。二人晚餐已經包括生蠔和海鮮拼盤呢!脆餅乾條Seafood and oyster Platter豐富的海鮮拼盤,有生蠔、大蝦、青口、翡翠螺、蜆,全部各四隻,每款都新鮮味美,我最喜歡的當然是生蠔啦,每隻都大隻飽滿,海水味較重,每人只有兩隻實在不夠喉呢!青口和翡翠螺也多肉,味道鮮甜,大愛這拼盤!吃海鮮當然亦不少得一杯白酒!花園芒果沙律沙律色彩繽紛,單是賣相已叫人胃口大開,味道也十分出色,酸酸甜甜的芒果及新鮮的菜和蕃茄仔味道匹配,而甜甜的杏仁更收點睛之效!傳統pizzaPizza 新鮮出爐,薄批焗得脆口,面頭舖滿豐富的蕃茄和芝士,輕輕拿起一塊,有少少芝士拉絲的效果。雖然味道不錯,但還是略嫌材料太簡單,如果可以加添肉類或海鮮會
店內正進行生蠔推廣。
脆餅乾條
Seafood and oyster Platter

吃海鮮當然亦不少得一杯白酒

傳統pizza

Pizza 新鮮出爐,薄批焗得脆口,面頭舖滿豐富的蕃茄和芝士,輕輕拿起一塊,有少少芝士拉絲的效果。雖然味道不錯,但還是略嫌材料太簡單,如果可以加添肉類或海鮮會更好。
美國燒豬肋骨

食肉獸如我最喜歡這道菜。豬肋骨燒得軟腍入味,沿着肋骨輕易就能切開一件件,肉質鬆化,深得我心。份量也沒有欺場,每人約分到三四件。我特別喜歡配菜的薯條,軟軟綿綿,薯味豐富。
整體質素非常不錯的一間西餐廳,只是兩個女孩子都不諱言set dinner少了最重要的甜品呢。
2016-09-05 190 浏览
朋友說西環有一個地方可以接觸到4個小精靈的櫻花點,於是今晚就決定到西營盤晚餐,然後再做訓練。朋友選的Gioia,距離地鐵站不遠。我們7點多到達,店內不算多人。我們點了2人晚餐($588),包了一個海鮮拼盤,一個沙律,兩個主菜及飲品。海鮮拼盤有生蠔,大蝦,青口,翡翠螺及托托蜆。生蠔很新鮮,而且非常大隻,淡淡的海水味。大蝦不算太大,但味道十分鮮甜。青口比較普通,翡翠螺很爽口,托托蜆味道最為突出。這個價錢連一個海鮮拼盤,十分抵食!花園芒果沙律芒果很甜及多汁,香梨則比較爽甜。整個沙律酸酸甜甜,非常開胃,亦十分大碟。卡邦尼意沒有太多材料的卡邦尼意,重點是在於汁料上,濃郁的忌廉汁,味道吸引。意粉口感剛好,有咬口,不會太軟。凍檸檬茶朋友沒有騙我,今天收獲非常豐富
朋友說西環有一個地方可以接觸到4個小精靈的櫻花點
,於是今晚就決定到西營盤晚餐,然後再做訓練。
海鮮拼盤
海鮮拼盤有生蠔,大蝦,青口,翡翠螺及托托蜆。
生蠔很新鮮,而且非常大隻,淡淡的海水味。

凍檸檬茶
朋友沒有騙我,今天收獲非常豐富
海鮮拼盤
卡邦尼意
西環或是堅尼地城都有一份遙遠的感覺,不過自港鐵通車以後我變得經常前來。新舊交替的堅尼地城,不斷有新店林立但仍保留舊區的面貌。在港鐵站一出,向左走向右走突然下著毛毛細雨,卻驚見一間以蠔為主打的西餐廳。 避雨又未吃飯的關係,決意選擇此地試下。入內地方不算大,以白色餐桌與黑色的椅子全走簡約風格。吧檯上竟見一個凍櫃,放有不同的原產地的生蠔,超級吸引。 我們被安排近窗的位置,無論環境及悠和的燈光都帶有一份舒適度。店員殷勤地遞上餐牌,我們異口同聲地選擇2人套餐,價錢合格又有蠔食,完全心水之選。 主菜未到之前,有小餅乾條及白酒作序幕。小餅乾外脆而且不會太乾身,一直都鍾情白酒原因香醇酒味,容易入口值得一試。 Seafood and Oyster Platte (Platter Serving in 4pcs Oyster. Prawn. Mussels & Sea Whelk & Manila or Tua Tua Clams) 今晚重頭炮海鮮拼盤,二人份量有四隻生蠔、大蝦、青口、翡翠螺、馬拉蜆等。利用大量冰塊盛上海鮮保持新鮮程度。生蠔口感爽滑而且入口鮮甜,帶有少許海水味道。一口的生蠔滑溜得在舌

Seafood and Oyster Platte

今晚重頭炮海鮮拼盤,二人份量有四隻生蠔、大蝦、青口、翡翠螺、馬拉蜆等。利用大量冰塊盛上海鮮保持新鮮程度。生蠔口感爽滑而且入口鮮甜,帶有少許海水味道。一口的生蠔滑溜得在舌尖徘徊,非常美味。

Seafood and Oyster Platte
鮮蝦的同樣鮮美十足,新鮮爽軟。不過西餐講究禮儀的關係,吃鮮蝦有點琅狽。青口沒想過那麼大隻,而且肉質軟中帶爽。翡翠螺平時都比較難拔開,但今次非常輕易而且鮮甜不會太韌。馬拉蜆沒有半點沙,可見上乘之選。

Mango Green Salad

夏天最愛吃芒果沙律,這份沙律顏色相當鮮豔。內含:芒果肉、青瓜、沙律菜、小蕃茄及果仁。大愛的原因芒果沒有半點酸與清爽的青瓜,完全是完美的組合。添上子蜜糖的果仁,帶點甜度並有口感,推薦這款沙律。

Margarita Pizza

傳統的薄餅批底脆身,原個薄餅真心好抵食。蕃茄是我的最愛選擇,酸甜十足大為開胃。熱辣辣的程度,慢慢進食否則會燙口吧!薄餅只有蕃茄、香草及芝士稍微遜色,如果能添加少許肉類會比較好。

Roasted U.S. Baby Pork Ribs

期行而久的另一款菜式豬肋骨,外層的肉汁惹味無比。別以為豬肋骨會沒有半點口感,但這個滿滿肉質,而且剛剛好不會太過肥美。金黃脆身的薯條,熱呼呼香脆四溢,令人吃過不停。

Roasted U.S. Baby Pork Ribs
2人套餐:星期一至五$588,星期六日或公眾假期$688。以這個價錢有海鮮、薄餅、豬肋骨等也是一個不錯之地。堅尼地城的食肆愈來愈多,分分鐘都會有驚喜帶給你。
2016-08-28 147 浏览
西環區都有意大利菜,今夜友人帶路吃個簡單晚餐。鮮果合桃沙律。蕃茄水牛芝士薄餅。薄薄的批底烘得非常香脆香口,蕃茄醬濃郁份量多,伴上滿滿芝士,入口咸香豐富濕潤不乾身,芝士滋味突出,輕輕的調味伴上蕃茄味道卻毫不單調。燒烤醬豬肋骨。豬肋骨烤得肉嫩多汁,肉質鬆軟不乾身,輕輕就可以切開。外層烤的焦香豐富,內裡肉質保持嫩滑,薯條炸得香脆不油膩,味道香口豐富。
西環區都有意大利菜,今夜友人帶路吃個簡單晚餐。
鮮果合桃沙律。
蕃茄水牛芝士薄餅。

燒烤醬豬肋骨。

2016-08-25 131 浏览
一直知道堅尼地城有很多好吃又精緻的食店, 有時放工都會轉登過來和朋友 gathering 下. 朋友想吃西餐, 那我們找了間近海邊的. 二人套餐, $588. 已有4 - course. 先上海鮮拼盤. 一大盤冰鎮著, 上有生蠔、大蝦、青口 、翡翠螺、托托蜆. 生蠔新鮮又creamy, 肉厚飽滿, 易入口. 大蝦色澤鮮紅有光澤, 十分新鮮青口有啖啖海水味翡翠螺彈牙托托蜆則味道很淡, 不太好吃.芒果沙律賣相好好, 梅花間竹. 芒果夠熟夠甜, 好juicy.蕃茄Pizza的餡料就是新鮮蕃茄, 簡單又健康. 蕃茄熟咗仲好juicy, 咬到好清新的鮮蕃茄汁. 美國燒豬肋骨夠飽肚, 而且肉厚味濃, 三個女仔分都得. 仲有兩杯餐茶清清味雷.
二人套餐, $588. 已有4 - course.
生蠔新鮮又creamy, 肉厚飽滿, 易入口.

大蝦色澤鮮紅有光澤, 十分新鮮
青口有啖啖海水味
翡翠螺彈牙
托托蜆則味道很淡, 不太好吃.
美國燒豬肋骨夠飽肚, 而且肉厚味濃, 三個女仔分都得.
仲有兩杯餐茶清清味雷.

2016-08-09
2016-08-25 163 浏览
呢期男友沉迷捉精靈,連放假既拍拖節目都變成搭叮叮,做廿四孝女友當然要陪下佢,不過佢都好識做,捉左大半日之後帶我黎堅尼地城呢間相當有情調既餐廳食返餐好,聽講係新開既,服務應該會唔錯卦~@@入到去環境甚為簡約優雅,畀人一種好舒服悠閒既感覺~餐廳以意大利菜為主,仲有一個好突出既生蠔吧,啱晒我地,因為兩口子都係海鮮迷,特別係生蠔!!!自問比較細食,所以翻翻menu,我率先揀左個沙律:Seared Tuna with Fresh Mango & Pear Garden Green Salad ($148),帶少少咸香既火炙黑椒吞拿魚,加埋鮮甜多汁無渣既芒果同清甜既香梨,甜甜酸酸相當開胃,仲有香脆既合桃粒豐富口感,成件事好有新鮮感~男朋友平時成日嫌沙律淡口唔係幾食,但呢個沙律佢都好buy,仲同我爭食添~lol~之後要左個Seafood and Oyster Platte,一個海鮮拼盤有齊生蠔、蝦、螺同青口,兩個人開心share好正,對海鮮迷黎講完全大滿足!生蠔分別黎自澳洲、美國同紐西蘭,澳洲蠔海水味偏重;美國蠔口感清淡,味道鮮甜;紐西蘭蠔肉身豐盈多汁,各有特色,可以一次過試到幾款真係好開心~至於蝦

至於蝦、螺及青口都睇得出好新鮮,蝦肉彈牙鮮甜、螺就好爽脆、青口爽口肥美多肉,呢度提供左兩種醬料,我地首先唔點醬食,可以食到海鮮原來既鮮味,最緊要係唔腥嘛~之後先再點醬,果然有提鮮作用,令味道更濃郁,唔錯唔錯~
Seafood and Oyster Platte
作為蠔迷又點可以停,我地決定再追加生蠔,見到佢地即叫即開,非常新鮮,有Coffin Bay同埋American Pearl,前者肉質爽口,先鹹後甜,層次豐富,蠔裙邊緣特別爽脆,餘韻悠長;後者豐盈度、脆口度同甜度都夠平均,金屬味較淡,入口creamy即溶。
極力推薦蠔迷同海鮮迷黎捧場比較下~
2016-08-12
2016-08-24 136 浏览
是日朋友生日,因為佢鍾意食海鮮係openrice見到呢間好似幾有情調嘅蠔吧特登同佢來這裡慶祝 呢度既環境都幾舒服 坐窗邊仲可以望到街上的環境蠔吧~一眼睇晒有咩品種 我地叫左2人晚餐, 趁朋友去廁所, 我靜雞雞同店員講佢竟然可以破例比我轉個前菜做甜品 幫我寫"Happy birthday to XXX" 十分感謝!!第一個頭盤!! 就係一大盆seafood and oyster platte!! 好吸引!!!有4隻蠔, 4隻大蝦, 4隻翡翠螺同埋 4隻蜆~最欣賞係生蠔!! 款式係餐廳指定的,南非同澳洲的生蠔 每款2隻 比較大隻的是來自澳洲coffin bay,咸d,食到海水味~感覺新鮮!外型長身d既係南非生蠔,口感比較creamy, 同樣好其他海鮮都好新鮮主菜來了!這個Carbonara忌廉味香滑 芝士味不濃沒有油膩感~ 煙肉味突出 並沒有炸得好乾好脆是比較"清新"的carbonara 好大份的美國燒豬肋骨!! 外層烘得香脆 肉質不膩 肉味香濃 烤得恰度好處 配上新鮮炸好的薯條~份量大到吃剩左大半份~要打包~ XD最後就是甜品了! 朱古力黑碳球在碟的外圍好貼心 用朱古力幫我寫上了 ha
是日朋友生日,因為佢鍾意食海鮮

係openrice見到呢間好似幾有情調嘅蠔吧

特登同佢來這裡慶祝
呢度既環境都幾舒服 坐窗邊仲可以望到街上的環境
蠔吧~一眼睇晒有咩品種
我地叫左2人晚餐, 趁朋友去廁所, 我靜雞雞同店員講

十分感謝!!
seafood and oyster platte

外型長身d既係南非生蠔,口感比較creamy, 同樣好

其他海鮮都好新鮮
主菜來了!
這個Carbonara忌廉味香滑 芝士味不濃沒有油膩感~

煙肉味突出 並沒有炸得好乾好脆

是比較"清新"的carbonara
好大份的美國燒豬肋骨!! 外層烘得香脆 肉質不膩

肉味香濃 烤得恰度好處 配上新鮮炸好的薯條~

在碟的外圍好貼心 用朱古力幫我寫上了 happybirthday的字句!

這是外層是朱古力mousses 內心是vanila雪糕

配上表面的朱古力粉, 甜度適中~

口感好滑,好creamy!

整體來說 很滿意這晚餐!
庆祝纪念
生日
seafood and oyster platte
2016-08-21 93 浏览
今日約咗媽咪嚟食lunch,由堅尼地城站行過嚟非常快。嚟到之後心諗,er乜得1個客嘅?有啲中伏feel...... 但實在非常攰,唔想再搵過另一間....呢度主打意大利菜式,有個炭爐燒扒,咁叫得oyster bar就當然要有個靚靚凍櫃啦,不過今日入面冇蠔嘅?set lunch有六個選擇,包沙律或湯、及飲品周打魚湯好耐冇飲過呢個湯!好足料,有魚柳、薯仔粒、洋蔥碎、西芹粒、紅蘿蔔粒、煙肉碎,啖啖都有好多料,正!但可能太足料,又係忌廉底,所以飲完都已經飽飽哋.....青蘋果沙律呢個似細個開party嗰款沙律,青蘋果好爽口,但個沙律醬就似乎落得重手咗啲澳洲盲鰽魚柳 炒雜菜 魚子忌廉汁 ($118)由於係慢煮嘅關係,所以等咗好耐先有魚食;魚皮焗得幾脆,雖然冇魚腥味,但魚肉就鞋咗少少,有啲失望;不過驚喜位係魚子忌廉汁,鹹鹹哋又creamy,為舊魚加返好多分啦;旁邊嘅炒雜菜種類都算多,而且唔會炒得過淋安格斯牛漢堡 配 脆煙肉太陽蛋 ($128)唔鍾意食煙肉,所以叫店員幫我走煙肉;香氣十足嘅牛肉夠厚身,入口鬆軟Juicy有嚼勁;太陽蛋煎得非常靚,但成日心諗,漢堡用太陽蛋,咁啲蛋汁咪會漏晒囉?旁邊嘅薯條
青蘋果沙律

青蘋果沙律

澳洲盲鰽魚柳 炒雜菜 魚子忌廉汁 ($118)

澳洲盲鰽魚柳 炒雜菜 魚子忌廉汁
安格斯牛漢堡 配 脆煙肉太陽蛋 ($128)

唔鍾意食煙肉,所以叫店員幫我走煙肉;香氣十足嘅牛肉夠厚身,入口鬆軟Juicy有嚼勁;太陽蛋煎得非常靚,但成日心諗,漢堡用太陽蛋,咁啲蛋汁咪會漏晒囉?旁邊嘅薯條連薯皮,感覺好原始,炸得非常香脆,但小心,真係非常熱..... 食咗大概80%嘅時候,開始覺得好飽,睇嚟呢個漢堡都唔少野!
澳洲盲鰽魚柳 炒雜菜 魚子忌廉汁
麵包條
又唔錯喎,都唔算伏吖
2016-08-15
麵包條
2016-08-21 108 浏览
某日入左中山紀念公園捉小精靈,之後在手機APPS就搵到呢間餐廳,就入左去試。朋友被海鮮拼盤吸引了,不過我只吃青口及蠔,兩者鮮味十足,而且爽口彈牙,加上肉質結實度適中,沒有沙石在內,頗好吃~而她就吃生蠔吃得十分開心,她說生蠔很新鮮,蠔味十足,肉質很滑!之後我更點了豬仔骨薯菜,豬仔骨的醃料是非常重要的,如果醃料不足,會令豬仔骨味道很淡,變相不夠吸引。不過這道菜的醃料很足夠,而且不會太咸,反而是非常惹味又開胃;加上豬仔骨肉質夠結實,更加是啖啖肉,而且肉汁足夠不會太乾,整體來說都是岩哂我這種肉食獸。而且這道菜再配上白酒,就會中和肉類的膩感,感覺不錯。
而且這道菜再配上白酒,就會中和肉類的膩感,感覺不錯。
2016-08-21 75 浏览
西環自地鐵開通後,多了為數不少的食肆。在吉席街電車路旁,發現了Gioia! 主打生蠔,Seafood Platter, 不過在午市就多做set lunch! 反正星期天,想獎勵下自已,吃好西不過分吧?入面裝璜十分簡潔,播上輕快的英文歌,很有味道!假日來到只想輕鬆休閒地享用一個lunch,這樣的環境令人十分喜歡!餐牌上的都是晚上才有的,十分豐富。主打炭燒的肉類和海鮮,我對晚上的menu較感興趣!先有餐湯和沙律選擇,湯是粟米湯,而我點了沙律,好清新。加上一隻半熟蛋,新鮮的蔬菜,令人開胃。主菜我點了澳洲肉眼配薯蓉,乍看來牛扒有一條一條的坑紋,是燒才有的。很香呢!牛扒五成熟,肉質好鮮嫩。絕對不會有過韌的情況,店員貼心問了要不要芥末,要了一小撮點綴一下。牛扒是高質素的,看那一條一條的坑紋,絕對是燒出來的。而配菜用的椰菜經過慢煮,鮮甜可口。薯蓉也很細滑,有牛油香而且沒有粒粒,一流!已經欣賞小店貼心的擺位,有如去了高級的酒店,以一個平民價錢享受高級西餐一樣!味道十分好,而且份量也夠一個胃口大的女孩子食。不過男孩子我想會不夠吧?最後來到下午快將完結時,加$15配上一杯Latte作結,和朋友閒談一會,咖
最後來到下午快將完結時,加$15配上一杯Latte作結,和朋友閒談一會,咖啡苦澀又不造作,高質的咖啡令我的下午充滿力量!

外卖自取