2016-08-20 86 浏览
星期日返完教會當然要搵好野食啦!今次試左間堅尼地城既西餐廳。Set lunch 種類都算多,我最終揀左香炸豬肉豬釀巴瑪火腿芝士($118)吉列豬扒炸完都仲好冧身,炸粉唔會太厚而且好脆,巴瑪火腿既味道浸入左豬肉,令豬肉既味道豐富左,雖然芝士份量未算係好多好拉絲,但都食到有。旁邊既蕃茄醬帶少少微辣,都幾開胃。個set會配埋餐湯/沙律同飲品,飲品我加左$20轉fresh mint lime soda, 呢個飲品幾fresh, 都幾岩配埋啲炸野一齊食。

2016-08-17 68 浏览
番開大學探老師,順便去西環海旁行,餓餓地梗係要覓食啦!行到堅尼地城見到哩個主打生蠔既西餐。大約7半去到,有侍應係門口企定定迎接,感覺幾好,起碼唔洗有D餐廳入到去死搵爛搵都搵唔到侍應帶位。一入到去,一個人都無,心諗,咁靜既!唔通.....好在,過左十五分鐘,客人陸續黎到,好快就滿座!全店得廿幾個位,所以今次無BOOK都入到都算好彩!同友人叫左個二人晚餐($588),包餐飲、生蠔、沙津、兩份主菜。餐前小食,長條型餅乾,友人話似甘大滋,都幾似哈哈!冷盤可以揀4隻生蠔、大蝦、青口、翡翠螺、馬拉蜆或者托托蜆,我地揀左2隻美國生蠔同埋2隻美國蜆。生蠔入口CREAMY,好大隻,肉厚肥美,好鮮甜,淡淡海水味,吱埋檸檬好FRESH!蜆相比之下,係鮮味較重,一隻甜一隻唔甜,不過加埋SAUSE更加突顯鮮味!凱撒沙津沙津調味岩岩好,生菜新鮮爽脆,麵包粒香脆,仲有好多煙肉粒撈埋,成個沙津好香口,仲有一大片焗脆左既煙肉,唔太咸但好香,沙津出乎意料既出色,份量亦足。卡邦尼意意粉軟硬適中,好憎D淋哂既意粉,哩個岩岩好。夠汁,汁液富有蛋香,有好多煙肉洋蔥蘑菇,唔香都唔得啦!好CREAMY,亦好夠芝士,不過整體我覺得可以
餐前小食,長條型餅乾,友人話似甘大滋,都幾似哈哈!
凱撒沙津

卡邦尼意

意粉軟硬適中,好憎D淋哂既意粉,哩個岩岩好。夠汁,汁液富有蛋香,有好多煙肉洋蔥蘑菇,唔香都唔得啦!好CREAMY,亦好夠芝士,不過整體我覺得可以咸番少少。份量唔可以話好大,但係因為白汁意粉比較漏,此份量我覺得夠。
美國燒春雞

脹卜卜既春雞好得意,第一刀一切開,雞汁已經漏到成碟都係,我無誇張,真係好JUICY。肉質好嫩滑,唔止雞脾,雞胸都滑,所以好快隻雞就得番個殼。雖然佢有汁俾我店雞,但我個人覺我唔店都好夠味!伴碟薯條煮哂D雞汁好正,不過如果份量可以多D就好喇,兩個食SHARE唔多夠喉!
總結黎講,我覺我食物質素都幾好,食得出D材料都係貴野,環境有氣氛,有足夠空間,服務生超有禮貌,所以食我好舒服。不過美中不足係成個SET無甜品,令餐飯硬係爭D咁。
2016-08-02
2016-08-17 59 浏览
上星期去左西環覓食,因為有好多中西食肆進駐,我地就去左“Gioia”.舖面不大,但挺有情調,而我最欣賞佢地:1)德國咸豬手外脆內軟,外層脆卜卜,肉質軟腍,好香口。2)燒雜菜薄餅薄批,好爽脆,啖啖好口感。簡單菜式已經非常有水準,值得推介俾大家一試。

舖面不大,但挺有情調,而我最欣賞佢地:

1)德國咸豬手

外脆內軟,外層脆卜卜,肉質軟腍,好香口。

2)燒雜菜薄餅

薄批,好爽脆,啖啖好口感。

簡單菜式已經非常有水準,值得推介俾大家一試。
德國咸豬手
用餐优惠
試食活動
德國咸豬手
2016-08-12 2252 浏览
今天來到堅尼地城捉精靈. 一場來到港島西區, 坐叮叮前, 我們先到附近吃晚飯. 一排落地大玻璃的餐廳很漂亮, 望到裡面的海鮮拼盤十分誘人, 再繞去店面看餐牌, 二人套餐價錢親民, 己包海鮮拼盤, 我們就去一試吧. 二人套餐, $588.海鮮拼盤海鮮拼盤包括生蠔、大蝦、青口 、翡翠螺、托托蜆. 生蠔新鮮, 質感creamy, 海水味和金屬味都很啖, 易入口. 大蝦夠大隻, 新鮮夠彈牙, 只是蝦味不濃, 可能太多水煮蝦了, 蝦味都跑到水裡. 青口不是藍青口但鮮味無壓味, 抵讚. 翡翠螺彈牙. 托托蜆的內臟和裙邊部份則有少許腥, 建議不要吃. 芒果沙律賣相芒果香甜多汁, 沙律菜夠新鮮, 全部爽脆無渣, 最鍾意系香脆既合桃粒, 增添唔少香氣同口感!!傳統披薩Pizza鋪滿芝士同蕃茄醬, 加上新鮮蕃茄, 簡單又清新. 芝士味道不濃不膩, 而餅底是傳統的勁薄, 而且帶焦烤香氣. 有時突然吃到餅底那焦苦味, 就覺得分外好吃.美國燒豬肋骨豬肋骨十分大份量, 而且汁料味道已滲好在豬肉裡, 味道均勻. 薯條都是即炸, 熱辣辣又脆口.還有兩杯餐茶. 吃了餐好的, 可以出發捉精靈了.

二人套餐, $588.
海鮮拼盤
海鮮拼盤包括生蠔、大蝦、青口 、翡翠螺、托托蜆.
青口不是藍青口但鮮味無壓味, 抵讚. 翡翠螺彈牙.
托托蜆的內臟和裙邊部份則有少許腥, 建議不要吃.
芒果沙律
傳統披薩
美國燒豬肋骨
還有兩杯餐茶. 吃了餐好的, 可以出發捉精靈了.
2016-08-09
2016-08-10 118 浏览
堅尼地城其實都頗多人流,今天就來到一條感覺上比較少人的吉席街搵吃!因為午餐時間就只有一小時,當然要去不用等位的餐廳吧!午市的款式不多,只有六個餐可以選擇,最適合有選擇困難症的我。想了五分鐘,就決定要了D餐!午市套餐包一個沙律或湯、主菜和飲品。*麵包條點餐後先送上麵包條,不過個人認為不夠脆,好像放得太耐。*是日沙律:磨菇沙律雖然是午餐附送的沙律,但可以看得出有一定心思。不只是給你一埋沙律菜再淋上黑醋,而是有煮過的磨菇,實在有驚喜。磨菇很JUICY,有很濃的磨菇味,而且厚肉彈牙。*焗鱸魚柳米形粉炒菠菜仔海鮮汁($108)焗鱸魚上面放了菠菜仔,而下面就是米形粉。焗鱸魚煮得剛好,不會過熟,仍然保留到魚汁,和魚肉的滑,但是略嫌調味有點咸;菠菜仔很幼嫩;米形粉在超市見得多,但真的未試過吃!不過米形粉比較飲飯一點,所以口感很軟身;海鮮汁帶點酸酸的,有點似番茄汁,令人開胃。不過份量比想像中少,男生可能不夠飽。

*麵包條

點餐後先送上麵包條,不過個人認為不夠脆,好像放得太耐。
*是日沙律:磨菇沙律

磨菇很JUICY,有很濃的磨菇味,而且厚肉彈牙。
*焗鱸魚柳米形粉炒菠菜仔海鮮汁($108)

焗鱸魚上面放了菠菜仔,而下面就是米形粉。

不過份量比想像中少,男生可能不夠飽。
2016-08-05
2016-08-02 193 浏览
最近同朋友搭電車捉精靈,由太古開始往中環方向,途中有少少餓就揀左西環一間餐廳醫肚。我地先點海鮮拼盤,當然是生食,當中包括生蠔、蝦、螺、青口等海鮮。海解拼盤上枱前,先點了白酒。白酒香味甚重,淡香帶點清甜,初時有少許澀的感覺,但放耐一些時間後味道更容易入口及濃郁,初嚐白酒人士都適合。而且白酒頗襯海鮮,除了不會搶去海鮮味道,同時又可清清口腔為下一道海鮮作準備。海鮮拼盤包括生蠔、蝦、螺、青口等海鮮。生蠔分有美國,紐西蘭和澳洲,美國那隻肉感重,像啖啖肉一樣,而且有creamy的感覺;紐西蘭蠔味頗重,超新鮮,而且口感很滑,很快就把它吞落肚;而澳洲那隻雖然份量較細,不過爽口度最高,而且海水味頗濃的~由於朋友不吃生蠔,所以我可以一人獨食四隻,非常滿足呀!而且蝦、螺及青口等海鮮都是爽口不黏牙,擁有原本的鮮味,而且肉質不會鬆散,是新鮮的食材。而且餐廳亦提供兩種醬料,可為海鮮提鮮亦可令味道更濃郁。其實蝦及青口的爽口度,咬下去就知道是店主做出來或者本身食材的新鮮,而這店的蝦及青口口感較爽口,而且肉質同時保持結實,這就是食材本身的新鮮度!這點很欣賞的!由於都不太肚餓,故我們兩個女士就點多芝士片金華火腿沙律,沙律

由於都不太肚餓,故我們兩個女士就點多芝士片金華火腿沙律,沙律的配菜非常新鮮爽口,而且醬料不太咸,吃下去頗開胃!而且配上咸味的芝士片及金華火腿,味道跟沙律配菜作對比,吃下去時味道層次多,感覺非常特別。當沙律菜的爽口跟金華火腿的嚼勁對比之下,令沙律的口感更高!
跟兩位堅尼地之友相約午餐, 為大家都就腳, 相約在區內用餐, 得知在堅尼地城很有名Gioia , 我們也到這裡朝聖一下。星期日中午店內已經擠滿了人,幸好等了不久就可以入座。餐廳內播著悠揚熟悉的歌曲, 桌上擺設優雅,餐具十分精美, 可能餐廳是玻璃屋,外面陽光照射下,燈光已有照光了桌上的食物, 精神爽利。是日餐湯是香滑忌廉湯, 橙紅色的湯偏濃稠, 有不少麵包碎在內, 蒜蓉包烘得很香脆, 沈殿在忌廉湯內吸收了湯精華,變得軟滑。香煎龍利柳,切開魚來看, 魚肉是看得出來的嫩滑, 入口超滑的幾乎可媲美銀雪魚, 滑溜得來又沒有魚腥味, 只有淡淡的魚香, 味道適中, 醃魚的時間得宜。上面的汁料是蕃咖醬, 很香濃, 又美味, 令龍利像在浸蕃咖浴, 味道好配合。旁邊仍有沙拉菜,鮮綠嫩口,有著新鮮的菜味, 這一道主菜, 能吃魚又能吃菜, 最適合愛健康的我。

2016-07-17
2016-08-02 2053 浏览
Weekend pop up at Western district is becoming my habit with good number of new restaurants. I came across an eye-catching one on the quiet Catchick Street tonight. The blue lighting and bright shop label ensure passengers won’t miss it as the street was relatively dark on a Sunday evening.It is a cozy and neat place. Bistro style with sofa seat, white table cloth and leather cover menu.An oyster bar was set in front of a bar with hand-crafted beer display and many other collections.Learned by t

Learned by the name, Gioia is specialized in oyster and charcoal grilled. I have no doubt to taste both.

Fresh oyster (6 pieces)
Fresh oyster (6 pieces)
Our choice came from South Africa and Australia. They were all just opened and retained original sea water saltiness on the shell instead of having them wash away.

Namibia (South Africa)
It was the second time I have oyster from South Africa and so not surprised to find then creamy, smooth and not small in size. Taste sweet with less ocean feel.

Coffin Bay (Australia)
Comparing with Namibia, aroma of Coffin Bay was stronger. It tasted more salty, seaweed and have sweet lingering aftertaste.

Slow cook chicken breast Caesar Salad
The highlight of this dish was definitely the slow cook chicken breast. It looked like turkey sausage with light color and circular in shape. Interestingly, it got the aroma and texture as chicken meat but in a juicy and tender way.
Contrary to popular handing, bacon on the Caesar salad was served in a big whole piece. It was very thin and crispy, added on satisfaction from chewing.

Crab meat pumpkin soup, Crispy Sage
I also liked Pumpkin soup with creamy and texture and adequate crab meat in it. Pumpkin contributed unique aroma and I felt healthy having it.

Italian sausage pizza
Grilled dish was not disappointing. Thin dough pizza was crispy, match perfectly with delicious Italian sausage, cheese, olive, onion, mixed pepper and herb as topping.

Lobster Basil Spaghetti
A whole lobster was served and grilled just right. Lobster was juicy and fresh. Spaghetti was very delicious with seasoning of lobster juice and basil.

Although there was nothing unforgettable here, it was a pleasant dinning experience.
2016-07-03
2016-08-01 157 浏览
位於西環新開的GIOIA,餐廳以意大利菜為主、仲有生蠔吧、配以紅白酒和手工啤,還有碳燒扒爐作最強後盾。位於轉角位,店面用落地玻璃,店內環境佈置氣氛也不錯,又可以細意觀賞街頭景色,感覺不會焗促。 碳燒智利鱸魚柳 $268鱸魚魚皮燒得好香脆,肉質細嫩白滑、食落相當滑溜、魚味夠濃,爐魚嘅魚油味都好香,好好味呀。好想知道點解啲魚肉可以煮得咁嫩滑,魚皮明明見到係燒烤出嚟喎,經細問後,原來係個碳燒爐嘅功勞,這個爐有燒烤同時又有蒸氣焗的功能。雖然烹調時間稍為耐,要等約20分鐘先有得食,但慢煮碳燒出來的食物堅離地好食,等下都係值得嘅。 Oyster PlatterNew Zealand Rock蠔味不太重,海水味也較淡,肉質CREAMY和帶甘甜。Smoky Bay蠔身細小而帶圓,肉質鮮甜頗爽脆,海水味亦算濃墨西哥粟米脆片$58佐酒一流的小食,烘得香脆可口的粟米片,面頭沾上點洋蔥醉番茄醬、牛油果醬,食落味道更豐富香口。地中海番茄汁小龍蝦扁意粉$168意粉均勻著拌著了番茄汁,扁意粉又夠滑,軟硬度也很適中,味道很討好,龍蝦味道雖不算鮮甜,但啖啖肉的口感也不錯,放置面頭的番茄也不是普通貨式,入口爆汁。
碳燒智利鱸魚柳 $268
碳燒智利鱸魚柳
Oyster Platter
New Zealand Rock
蠔味不太重,海水味也較淡,肉質CREAMY和帶甘甜。
Smoky Bay
蠔身細小而帶圓,肉質鮮甜頗爽脆,海水味亦算濃
墨西哥粟米脆片$58
地中海番茄汁小龍蝦扁意粉$168
题外话/补充资料: 當晚在場的經理也頗健談,有他介紹紅白酒和手工啤酒,藉以配搭美酒與佳餚,真係一樂也。
2016-07-01
碳燒智利鱸魚柳
  • 生蠔
Gioia Charcoal Grill & Oyster Bar 是新開業的食肆,地方簡潔舒適。晚市到訪,用餐環境稍稍光猛,建議調暗背景燈光及添加點點燭光以營造更佳氣氛。作為蠔吧,生蠔選擇固然不少。放眼吧枱凍櫃,至少有六款不同產地及特質的生蠔供選擇。時下南半球正值秋冬時節,生蠔特別肥美,筆者從中選了南非的 Namibia 及愛爾蘭的 Harty 品嚐。Namibia 生蠔蠔色較淺,身型窄長,但無損其清甜爽口的味道。Harty 與 Namibia 在食味上有點類近,都是以爽甜為主,但程度稍稍放輕一點,換來的是較強烈及持久的餘韻 (after-taste)。 佳餚配美酒,一樂也!餐廳其中一員是評酒師,他可為美食提供配酒建議。筆者自問對酒品毫無認識,當然相信專家建議及介紹。這枝 Rheingau Halbtrocken Riesling 2013,產自德國一間小酒莊,花香較重,果味次之,淡香清甜中留下微微的苦感收尾,口味十分平易近人,適合筆者這些不太好重味酒品的朋友。不消一會,我們的大蒜薯仔湯伴海膽也隨之而送上。這客湯品,不論大蒜或薯仔香氣皆不夠扎實,滑感亦不算出眾。將海膽置於薯仔湯中,確
南非 Namibia 及愛爾蘭 Harty 生蠔
Namibia 生蠔
Harty 生蠔
不消一會,我們的大蒜薯仔湯伴海膽也隨之而送上。這客湯品,不論大蒜或薯仔香氣皆不夠扎實,滑感亦不算出眾。將海膽置於薯仔湯中,確實富新鮮感,但兩者融合度不強則有點可惜。
大蒜薯仔湯伴海膽
西班牙辣肉腸燴蘭度豆是配搭湯品的小吃,雖然説是辣肉腸,但其辣感一點也不明顯。從腸仔的切面來看,約八分瘦兩分肥,所以在保留軟腍口感的同時也不會太膩口。腸仔下方是富中東印度風味的蘭度豆,選材特別。
西班牙辣肉腸燴蘭度豆
主菜慢煮三文魚伴豆蓉及茴香沙律是是晚精選,廚師以六十多度的熱水,浸煮三文魚扒個多小時,臨上菜的一刻注入蘋果木煙燻片刻即成。店員會在食客面前揭開碟蓋,頓時香煙四溢。經慢煮後的三文魚扒基本上還是呈半生熟狀態,建議可再煮熟一點以加強魚肉嫩感。至於煙燻味道,隱匿滲透於魚扒之中,取其香而不損魚肉真味。隨菜式伴上茴香沙律,當中夾集酸爽青蘋果片。對於胃納充足的朋友,以這道菜作為頭盤亦是不錯選擇。
慢煮三文魚伴豆蓉及茴香沙律
在蠔吧枱的一旁,擺放了一只西班牙風乾火腿,美食當前甚能錯過!這個巴哈馬風乾火腿薄餅,火腿食味鹹香,餅底做得夠薄,近邊位置脆感理想,但中心部份則口感略實。面料方面,除火腿外,主要味道來自茄醬,就個人口味而言,更愛芝士多一點的面料。
西班牙風乾火腿
巴哈馬風乾火腿薄餅
巴哈馬風乾火腿薄餅
主食方面,筆者要了一客平實的蘑菇煙肉蛋黃忌廉汁意粉,菜式餸料簡單,重點落在芝士身上。芝士份量足,味道濃郁,都算是一份有一定水準的 carbonara。
蘑菇煙肉蛋黃忌廉汁意粉
回顧整頓飯,筆者最滿意時令生蠔。其餘菜式雖談不上頂級水準,但也樂見廚師有花心神在菜式設計與烹調上,可以一試!

[4/7/2016; Mon]

2016-07-04
Namibia 生蠔
Harty 生蠔
慢煮三文魚伴豆蓉及茴香沙律
蘑菇煙肉蛋黃忌廉汁意粉
2016-07-23 139 浏览
自從地鐵開通後,去堅尼地城確實方便得多。早幾日我同女朋友就到過西環海傍欣賞日落之餘,再嘆埋一頓豐富嘅晚餐,簡直係人生一大樂事。當晚我地就去左“Gioia”。佢地主打各類生蠔,即叫即開,非常新鮮。海水味濃馬拉蜆意粉,蜆肉新鮮,意粉彈牙。牛肉串標,BBQ味濃,燒烤時間適中,肉質肉汁保留。
佢地主打各類生蠔,即叫即開,非常新鮮。海水味濃
馬拉蜆意粉,蜆肉新鮮,意粉彈牙。
牛肉串標,BBQ味濃,燒烤時間適中,肉質肉汁保留。
  • 馬拉蜆炒意飯
2016-07-22 167 浏览
呢日同朋友嚟堅尼地城, 見到呢間環境雅致既餐廳, 決定一試。海鮮拼盤陣容鼎盛, 生蠔新鮮, 一啲都唔腥, 入口creamy, 帶淡淡海水味; 蝦同螺都彈牙鮮甜; 青口肥美多肉; 蜆有少許腥同沙, 則一般。芒果沙律芒果香甜多汁, 沙律菜夠新鮮, 全部爽脆無渣, 最鍾意系香脆既合桃粒, 增添唔少香氣同口感!!Pizza邊位好脆中間軟熟, 上面鋪滿芝士同蕃茄醬, 簡單而好食, 蕃茄味重, 芝士味反而唔太濃, 一啲都唔膩, 入口juicy!燒春雞肉質嫩滑, 調味啱啱好, 唔錯。薯條就一般, 太淋唔脆。最後嚟個甜品拼盤, 蛋糕款式好多, 每件細細, 望落好吸引! 食落每件味道都唔太出色, 睇嚟相機食得最開心。呢度環境舒適, 食物價格相宜, 系同朋友聚餐唔錯既選擇。

呢度環境舒適, 食物價格相宜, 系同朋友聚餐唔錯既選擇。
自從由上環連接至堅尼地城的地鐵開通後,一直被視為老地方的西環,開始注入不少新力軍。酒吧、西餐廳等的新食店相繼落成,每隔一條街、什至兩、三間店就有一間新的開業,就算一星期試足兩三次新餐廳的菜式,都恐怕也追不及各式餐廳的進駐。位於堅尼地城,坐立在消防局對面的Gioia,十字路口的中央當眼處,轉角便遇到愛。在六月中剛開業,以手工啤酒和新鮮生蠔為賣點的西餐廳,兩者剛好食中小妹的範兒。黑沉搭實的門面,一片落地玻璃的門窗,營造廣闊的空間視野,晚上能遠望街景零舍寫意。銀白色的餐枱布和餐巾,配襯枱面上一早放有的酒杯和餐具,特別高貴典雅。每張枱上都加裝吊燈,柔和光明,不會亮得過份刺眼,也不會暗得令人昏睡。迷你的酒吧枱放有小型的生蠔吧,每天都會供應四至五款新鮮生蠔,來自澳洲、法國、什至較少見的南非都有,即開即食,特別新鮮。餐廳的飲品除了一般的咖啡或茶,當然紅白酒也少不了,固然亦有少量的mocktail、梳打特飲、花茶之類,但反而對他們引入的手工啤酒就大感興趣。手工啤酒特別加有不同果味入饌,例如杏桃、朱古力、野莓、焦糖等。香甜易入口,愛甜的女生也值得一試。S.A Namibia和U.S.A Pearl多數吃
S.A Namibia和U.S.A Pearl
多數吃開澳洲和法國的生蠔,但員工說南美的生蠔也不甘遜色,於是決定先嚐兩隻S.A Namibia Oyster。顏色不是光鮮、有種淡奶白的牙色,入口無比creamy,海水味很輕,餘韻有絲絲清甜。再來是U.S.A Pearl,群邊色澤深刻,creamy程度果然不及南美品種的鮮明,但海水咸度和餘韻卻有柔和的金屬感。
西班牙辣肉腸燴蘭度豆($78)

筆者一向對辣肉腸的印象麻麻,咸度高又爽實實的質感不太討好。相反,這裡對辣肉腸的處理手法十分高明。肉質異常鬆化,絕非平常吃開硬掘掘的口感,咸度依舊,但墊底的蘭度豆醬,加入胡蘿蔔煮成蓉狀,不加任何調味,豆香幽香清甜,剛好降低又平衡辣肉腸的咸度和油份,再微微醮點芥末醬,令肉質惹味十足。
地中海小龍蝦蕃茄汁扁意粉($168)

小龍蝦仿如魷魚潔白般堆在扁意粉之中,意粉軟硬度煮得剛好,挺身而充滿彈性。蕃茄汁滿滿清甜不酸,至於主角的小龍蝦咸鮮奔放,甜味在舌尖微微散發,鮮香味美,爽口不老。
U.S rib eye (About 230g) $288

筆者每次到西餐廳點牛扒都會要求七成熟,皆因肉質熟與未熟的比例呈五五分佈,外熟內嫩紅色,自然沒有可怕的血水滲出。但員工卻強烈建議我們點五成熟,畢竟每件牛扒的價錢都不便宜,也要靠廚師的廚藝是否超卓,既然員工有如此信心,當然要相信他的見解。
比手掌細一半的肉眼扒,230g的份量其實不多,用大圓白瓷碟端上,沒有其他花巧的擺設,只有炸蒜頭、薯仔粒、菠菜和一粒車厘茄點綴,肉眼扒顯得更加細小而有種比下去的感覺。
U.S rib eye (About 230g) $288
量不能取勝,唯獨質素卻勝人一籌。除了炭燒帶來明顯帶焦的烤紋外,亦瀰漫著一股濃濃誘惑的焦香。雖然只有五成熟,但白瓷碟上未有看到明顯的血水滲出,用刀尖切開肉件,沒有多費腕力,肉質異常鬆軟易切。除了薄薄的邊位熟透之外,內裡肉質接近八成都是紅潤亮澤,肉香味濃,鬆化而無渣又無筋的口感啖啖是肉,不用外來的燒汁或黑椒汁,肉眼扒本身的肉汁多得充分,再連附少許脂膏,不太油膩卻能帶動一絲油滑感和脂香,愈吃愈有香口。
燒雜菜薄餅($108)
燒雜菜薄餅($108)
肉眼扒固然美味,但份量少得令人有點意猶未盡,所以來多客素食主菜。薄餅比想像中更薄更脆,邊緣位直情像吃Nachos薯片脆卜卜般滋味又充滿麵粉香。分為八塊分量,每份都放有茄子、草菇、芝士、蕃茄醬和火箭菜,配料簡單而調味清怡,輕鬆地帶出素菜原有的新鮮清甜的味道,吃完完全沒有負擔,又能為自己增加纖維健康的借口吧。

身為西環友,當然絕對支持任何形式的餐廳進駐,為西環增加多姿多采、豐富多樣式的選擇。看到餐廳開業到現在才一個多月,在這晚平日的晚上,餐廳都接近滿座的狀態,可見其的實力已吸納一定的熟客仔了。
2016-07-13
2016-07-21 180 浏览
前幾日朋友聚會,我地就去左“Gioia”,因為大家都鍾意食西菜。我地點左幾款特式菜:燒雜菜薄餅…………好香口,薄批好脆,配料唔多,但都幾惹味。意大利雜菜湯…………保留一貫意大利風味,清而不濃,配以多款雜菜,不失為一款開胃湯。馬拉蜆意粉…………蜆肉新鮮,無沙,意粉處理得好,爽滑彈牙。“Gioia”嘅西菜非法有水準,價格合理,再配以西環美景,確實係一個幾好嘅選擇。
燒雜菜薄餅…………好香口,薄批好脆,配料唔多,但都幾惹味。

馬拉蜆意粉…………蜆肉新鮮,無沙,意粉處理得好,爽滑彈牙。

美國蠔
意大利雜菜湯
馬拉蜆意粉
美國蠔
意大利雜菜湯
馬拉蜆意粉
燒雜菜薄餅
2014年港鐵通車以來, 堅尼地城曾經變得熱鬧起來,當熱情冷卻後, 西區人終於可以過返正常生活, 但社區內進駐了多不勝數的餐廳如雨後春荀一樣, 吃貨有福了。經過了一年多的時間後局內餐廳已翻了幾翻。GIOIA 剛開業不久, 位於堅尼地城的西餐廳集中地 吉席街。餐廳主打 新鮮生蠔, 海鮮等, 最特別是以火山石燒各式各樣的肉類。Tuna pepper with pear purée & Mango Sauce $148我一向唔太喜歡食沙律, 嫌吃到口寡寡 。但這個沙律加入不同材料, 有火炙黑椒吞拿魚, 鮮芒果和火剪菜等, 甜甜酸酸的芒果汁要記一功, 它能令味道更豐富, 味道清新。Australia Messels with White Sauce $138白酒配海鮮乃不二之選, 沿自 澳洲青口肉厚鮮甜, 白酒忌廉將鮮味進一步誘發出來, 入口順滑 Creamy 感澎湃, 份量不小, 再配幾件法包已經夠我吃得飽飽。白酒我們選擇了意大利出品Soave, 味道酸而清爽。價錢也很吸引啊。Chile Sea Bass Filet $268主菜是以火山可燒的海爐魚, 味道不同之處是多了一份炭火香味, 魚油
2014年港鐵通車以來, 堅尼地城曾經變得熱鬧起來,

福了。
經過了一年多的時間後局內餐廳已翻了幾翻。

我一向唔太喜歡食沙律, 嫌吃到口寡寡 。

汁要記一功, 它能令味道更豐富, 味道清新。

澎湃, 份量不小, 再配幾件法包已經夠我吃得飽飽。

Chile Sea Bass Filet $268
主菜是以火山可燒的海爐魚, 味道不同之處是多了一份炭火香味, 魚油盡情地揮發,

魚肉雪白, 口感細緻棉密, 唯一問題是份易量較鈿, 唔夠兩個人Share

伴以咸香炒薯粒, 香糯好味。

星期六晚黃金時間差不多滿座, 有心來的最好先行 BOOK 位。
2016-07-10