2016-11-26 97 浏览
隨著新地鐵路站落成,西環食肆起了革命,精緻,特色餐廳愈來愈多,締造更多的約會好地方及愉快的用餐。做保險的朋友要到西環見客,年尾她最忙,要送日曆。順便約我到西環食Lunch。叫了Set Executive Lunch,先來餅乾條,薯容湯。 湯味道不太濃,保存材料原來鮮味,湯面上有Cream, 令湯更滑, 食時還有薯容碎,口感綿綿細密。三文魚Salad, 多種色的菜,增加食慾,配上醋,健康,醒胃。Charcoal Grill N.Z Tenderloin w/ Foie Gras, 鵝肝煎到香脆,溶在口,回甘。牛肉烤到香,五成熟,Juicy,配上紅菜頭汁,清甜的味道平衡豐腴牛肉。甜品一點也不馬虎,賣相靚,Puffy配上鮮果,還送上一杯香噴噴的即磨咖啡。又多一之愉快用餐的體驗!

2016-11-07
2016-11-24 924 浏览
忙咗成個幾月, 今晚終於可以去西環食意大利菜, 西環呢個地方對我嚟講係情有獨鍾 原因是我的童年時就是在這個地方渡過! 餐牌如下:食蠔有買四送一的優惠! 但此優惠不提供於外賣及生日派對! 地方優雅舒適, 不錯的選擇!我們難得地重遊故地, 必須喝點白酒同礦泉水, 舒適寫意其實好簡單!香草白酒車厘茄煮紐西蘭托托蜆, 托托蜆鮮甜嫩滑多汁, 配上酸中帶甜的車厘茄及香草的味道, 我喜愛的配搭! 熱辣辣地秒殺掉了! 另外我哋叫咗兩個set dinner一齊分享, 頭盤先來:焗芝士流心大傘菇伴田園沙律,意大利黑醋大廚很花心思在這個配搭, 大傘菇的鮮味很特別, 再配上焗芝士流心絕對不膩, 還起了中和的感覺, 選了上等的意大利黑醋及新鮮的沙律菜, 感覺非常好!鮮三文魚, 紅菜頭拌羊奶芝士, 火箭菜及檸檬泡沫, 現今當下可以比較同選擇, 我一定是揀新鮮的三文魚的, 三文魚鮮甜味美, 配上獨特香味的火箭菜令到羊奶芝士不覺得膩蟹肉南瓜茸湯, 濃郁的南瓜茸配上甜甜的蟹肉碎及肉汁, 熱辣辣喝過返尋味炭燒澳洲羊扒, 雖然大部分人喜歡五成熟, 而我卻愛七成熟, 喜愛的就是微微的羊酥味還有炭燒香味, 千萬不要看輕蘆筍、西
原因是我的童年時就是在這個地方渡過!
餐牌如下:
食蠔有買四送一的優惠! 但此優惠不提供於外賣及生日派對!
地方優雅舒適, 不錯的選擇!
另外我哋叫咗兩個set dinner一齊分享, 頭盤先來:
焗芝士流心大傘菇伴田園沙律,意大利黑醋
炭燒澳洲羊扒, 雖然大部分人喜歡五成熟, 而我卻愛七成熟, 喜愛的就是微微的羊酥味還有炭燒香味, 千萬不要看輕蘆筍、西蘭花、香草的配菜, 他們使主菜點綴起來, 味道發揮得淋漓盡致
很高興能夠故地重遊, 希望聖誕節可以再來Encore!
2016-11-12 1107 浏览
堅尼地城開到滿街食肆,選擇多得誇張,花多卻眼亂。這間餐廳就在士美菲路的街角,近巴士站,從外面看進去,環境似乎不錯。下午兩時多,肚餓到不想再㨂。午餐有8款。高級西餐的門面,選最便宜的午餐竟然可以$64離場,有湯或沙律和餐飲,有舒適、寧靜的環境和有禮的服務,又幾抵。貴一點的3個餐,則有齊沙律、湯、餐飲和甜品。店員送上麵包條,夠脆,但沒甚麼味,吃一兩口就放棄了。蘑菇忌廉湯表面的忌廉,隨意又漂亮的點綴。野菌味之後,是頗濃的忌廉,使湯的質地夠滑,不過就搶去少少蘑菇的風頭。沙律沙律僅以黑醋調味,夠簡單。心思都花在材料上。除了新鮮爽脆的生菜和多粒的車厘茄,還有幾片味道沉實而濃又長的巴馬臣芝士、微鹹帶油香的風乾火腿和有糖漿甜味的罐頭菠蘿粒。拼起來,做出多層次的味道。煙三文魚香草蕃茄茸意大利粉加了幾片花瓣作點綴,幾道菜即時變得優雅脫俗。有不少爆汁的車厘茄和切成厚條、帶來鹹香的煙三文魚,還有爽口而添上草青的青椒幼絲。其實沒有蕃茄茸,看汁的顏色猜蕃茄混了忌廉,沒有普通鮮紅蕃茄醬的酸或下得太多糖的甜,而是濃稠的蕃茄忌廉醬。煮得彈牙的意粉不錯。香煎比目魚配香草牛油汁可配飯、意粉或薯角。以牛油汁在白色碟子上裝飾,
店員送上麵包條,夠脆,但沒甚麼味,吃一兩口就放棄了。
蘑菇忌廉湯
沙律
煙三文魚香草蕃茄茸意大利粉
煙三文魚香草蕃茄茸意大利粉
香煎比目魚配香草牛油汁
可配飯、意粉或薯角。以牛油汁在白色碟子上裝飾,效果美觀。有四款不同的蔬菜,蘿蔔煮腍帶牛油味,其他的則幾爽口。比目魚的皮煎得幾香,偏濕,同時又微脆。魚肉嫩滑無比,可是太散。魚油豐腴,滲滿一口,香氣四溢,跟比目魚本來的肉味很夾。香草牛油汁,只有濃膩的牛油味,個人認為麻麻,而且比目魚有自身的油香,醬汁可有可無。
香煎比目魚配香草牛油汁
白飯的濕度恰到好處,充滿飯香。
吃杯熱檸茶消化一下,會甜品做好準備。
甜品是件細細的焦糖慕絲。看似分成幾層,焦糖味較甜、較滑、較深色的表面,中間同樣是焦糖味,加個餅底。餅底的口感只屬一般,味道和口感都幾乎完全被慕絲蓋過。不會太甜,全靠外層黏著帶咖啡味的粒粒,有中和之效。不過不失。
以隨便在街角見到的餐廳來說,每人百餘元,質素可以,而且午市價錢相宜,意粉尤其抵食。靜靜地坐下,看看街景,是個不錯的選擇。
2016-11-12
2016-11-12 953 浏览
喺西環碼頭附近有唔少具質素嘅食肆,大多走高檔路線。 要食個Full Course Dinner, 起碼每人都要四五百蚊。當中有間叫《Gioia Chargrilled and Oyster Bar》嘅餐廳, 喺西環新開業了一段時間, feedback大多係又好食又抵。餐廳用咗藍色燈做主調,增添不少時尚感。 裏面有開放式嘅吧枱, 除左放滿各種酒外,仲放咗唔少令人垂涎三尺嘅生蠔。呢度嘅一個set dinner價錢由198至298, 價錢係同區嚟講真係好抵食, 令人意外嘅係食物嘅質素沒有隨之而下降,反之,擺盤仲幾精美添。由於好肚餓 , 一坐低就叫咗個香檳忌廉煮藍青口。廚師煮嘅時間恰到好處, 掌握藍青口半開合狀態, 新鮮嘅藍青口非常嫩滑, 藍青口雖然細細隻,但有濃濃嘅海水味。 配合埋香濃嘅香檳忌廉汁, 令青口嘅鮮味極緻提升。 廚師選擇以較貴嘅新鮮藍青口代替坊間一般嘅急凍青口, 實在係明智選擇,皆因食過藍青口嘅一定會畀佢嘅鮮味所吸引。跟住嘅就係set dinner裏面嘅頭盤, 焗芝士流心大啡菇田園沙律。 呢個appetizer嘅擺盤非常精美, 大啡菇肉厚而且菇菌味濃郁。上面舖住嘅芝士焗好後同大啡
跟住嘅就係set dinner裏面嘅頭盤, 焗芝士流心大啡菇田園沙律。 呢個appetizer嘅擺盤非常精美, 大啡菇肉厚而且菇菌味濃郁。上面舖住嘅芝士焗好後同大啡菇二合為一, 雜菜沙律新鮮爽口, 配合咪意大利黑醋汁, 相當開胃, 令人食慾大增。
至於餐湯我就選擇主廚師推介嘅粟米湯。 初時都怕粟米湯感覺會好似罐頭湯咁,不過由於喜歡食粟米, 於是都放膽一試。 第一口喝下, 果然有驚喜。 皆因粟米味道濃郁,飲落非常香甜, 一飲就知道係用新鮮嘅粟米打磨而成, 配合埋麵包糠脆粒, 增加口感, 令人一試難忘,再三回味。
主菜方面就揀左炭燒日本豬鞍,Gioia主推 charcoal grill, 所以一定要試下佢嘅炭燒, 呢個日本豬鞍果然 炭味香濃, 四面都有grillpan烤過痕跡。 由於呢隻豬來自日本, 衛生方面就自然有保證,慢煮嘅豬肉呈現微微粉紅色, 不過絕對唔使怕唔熟, 慢煮嘅方法絕對可以殺菌,兼保持肉質鮮嫩,鎖住肉汁。
至於餐飲熱咖啡,同樣有質素, 遠遠傳來即磨嘅咖啡香味, 令人精神為之一振。
呢間餐廳價錢絕對合理,而且食物嘅質素遠超預期。 想輕輕鬆鬆撐枱腳, 絕對最適合。
2016-11-06 717 浏览
已經有好一陣子沒來堅尼地城,見假日閒著無聊,決定兩口子過來打個白鴿轉,順便拍吓拖,漫步海旁。既然一場來到,午飯就一於在區內解決。記得早前瀏覽「東網」,得知士美菲路附近開了一間蠔吧《Gioia Charcoal Grill & Oyster Bar》,筆者雖然並非蠔迷,但聽說餐廳的午市套餐,水準都唔錯,反正店子離堅尼地城站不遠,就一於先過去八吓。原來這間蠔吧是位於堅尼地城心臟的吉席街,正好就是大量新餐廳和酒吧的集中地,難怪沿路行過來,都見到不少外國人和香港人拖男帶女,牽著小狗及孩子,坐於附近 Café 門外享用 Sunday Brunch。趟門內進,原來餐廳地方不大,但裝潢很骨子,門口左手邊的用餐區,以梳化座位為主,而對著酒吧嘅另一邊,就擺放了好幾張兩人及四人檯,另外牆身上亦掛上了數幅同生蠔有關的相片,以突出餐廳的主題。店裡的午市餐牌,分為兩張,其中一張 Lunch Menu 嘅主菜共有五款,而頭盤就只可以於沙律或餐湯中二擇其一,不過定價較相宜,由 $58-$88 不等。至於另一張 Executive Lunch Menu,主菜就有三款可供選擇,包沙律、餐湯、甜品及飲品,價錢就由 $12
店裡的午市餐牌,分為兩張,其中一張 Lunch Menu 嘅主菜共有五款,而頭盤就只可以於沙律或餐湯中二擇其一,不過定價較相宜,由 $58-$88 不等。至於另一張 Executive Lunch Menu,主菜就有三款可供選擇,包沙律、餐湯、甜品及飲品,價錢就由 $128-$158 不等。和老公商議後,決定點個意大利飯,再於行政午餐內選客比目魚。
落完單後,店員迅即送上一客 Bread Stick,麵包條咬下脆口鹹香,不錯,用來配餐湯吃就最好不過。是日餐湯是蘑菇湯,湯身用上好幾種菇打成蓉,入口順滑,帶濃郁嘅菇香。至於沙律,面頭就放咗素肉,加上薄片芝士,用來吊味就最啱。
檸檬蟹肉意大利飯 ($78),海鮮意大利飯和雜菌意大利飯就吃多了,但用上蟹肉做就比較少見。意大利飯看起來分量雖然不多,但賣相很不錯,面頭綴以藕片及菊花瓣,造型精緻,令人賞心悅目。先舀起一匙試試,飯粒煮得腍中有硬,每一口都可以吃到絲絲的蟹肉,而且 Creamy 得來又不會很漏,水準的確唔錯。
至於白酒牛油焗比目魚 ($128),賣相亦絕不欺場,成品端上後先細心打量,魚肉共有兩大塊,而且旁邊還伴有西蘭花、法邊豆、切片甘筍和玉米筍等,擺碟非常精美,著實令人垂涎三尺。立即叉開魚塊一嘗,肉質細白鮮嫩,入口即溶又沒有碎骨,食落啖啖肉,配以墊底的牛油汁和紅菜頭汁,的確滋味無窮。
餐茶分別點了 Iced Latte (+$15) 和我至愛的凍檸茶,再以一客小巧的骰嘅泡芙作結,為這美好的星期天揭開序幕。
2016-11-06
Tonight, I ordered a set Dinner with my friend when we stumbled across this fine dining restaurant at Kennedy Town.The interior of the restaurant was pretty dark and hip, with fine elegance too!For appetizer, I had Salmon Beetroot w/ Goat Cheese & Rocket SaladIt was a nice and impressive presentation! Fine goat cheese and salmon, rocket salad was fresh and well seasoned! For soup, I opted for crab Meats Pumpkin Soup Smoothly rich soup, pleasantly flavoured! Then it comes to main course. The Red

Then it comes to main course. The Red Bell Pepper Risotto w/ Searced Hokkaido Scallops & Black Caviar $208 came in good portion! The scallops displayed invitingly on top and the risotto was delightfully lusciously!
Overall, neatly presented starters and main course that lived up to the price!!
2016-11-04 144 浏览
只是大約數個月沒有到來堅尼地城站一帶,想不到此處已充斥著大量的特色餐廳。套餐的前菜為鮮三文魚紅菜頭伴羊奶芝士火箭菜及檸檬泡沫,三文魚的肉身極度鮮紅,似乎是昨晚跟紅菜頭發生了 一點關系,火箭菜及三文魚,配以檸檬泡沫,感覺清新。另外單點了一個香檳忌廉煮新鮮藍青口,藍青口極度新鮮, 是我平日在城市超級超級市場買的貴價貨,用料新鮮的話只需要用少少忌廉,香草及蒜頭調味,已成極品。蟹肉南瓜茸湯,南瓜湯裏有淡淡南瓜肉蓉已經不在話下,湯裏還夾雜著大量新鮮的蟹肉,絕對能吃得出是從新鮮的蟹裏頭拆出來的,因為當中能找到蟹拑裏那一塊透明的小掩。慢煮美國牛肋骨,慢煮令到牛肋骨肉質軟淋而帶嚼勁,牛扒經慢煮熟至七成後再微微煎過,煎得表面香脆,做到真正的外脆內軟,配上新鮮的露筍,車厘茄及小紅蘿蔔,美味。
2016-11-04 119 浏览
不知道是不是很多人也有我這種毛病,總喜歡山長水遠攀山涉水去找好吃的,但反而在家附近的卻從來沒有光顧過,這天終於的起心肝試了這間鄰近的法國餐廳。一行二人order 了set dinner for 2,只需$588,價錢合理。Seafood and Oyster Platte 對於我來說,當然生蠔才是主角,但其實其他海鮮也非常新鮮。餐廳安排了兩種生蠔給我們,包括南非的Namibia 及法國的 Eire Oyster:Namibia 口感creamy ,帶有鮮甜味道。坊間較少供應的Eire 口感較爽脆,海水味較重。雖然兩者也不算貴價蠔,卻有驚喜及相當新鮮。Mango Green Salad 這個沙律看似平平無奇,但其實配搭得相當有層次及醒胃。Margarita Pizza 傳統的意大利超薄Pizza ,味道比較天然,餅底1十分薄脆,味道正宗。美國燒豬肋骨豬肋骨帶有Smoky 的BBQ味,肉質鬆軟。
Seafood and Oyster Platte
對於我來說,當然生蠔才是主角,但其實其他海鮮也非常新鮮。
Namibia 口感creamy ,帶有鮮甜味道。
坊間較少供應的Eire 口感較爽脆,海水味較重。
雖然兩者也不算貴價蠔,卻有驚喜及相當新鮮。

Mango Green Salad
這個沙律看似平平無奇,但其實配搭得相當有層次及醒胃。

Margarita Pizza

美國燒豬肋骨
豬肋骨帶有Smoky 的BBQ味,肉質鬆軟。
2016-09-29
2016-10-31 135 浏览
西環有地鐵咁耐,今次先第一次坐到呢個站!一路都知好多好野食,今次黎食意大利野~法國生蠔!正呀!我一個人都可以啪十隻!d海水唔係死咸,蠔肉好肥美新鮮!唔加醬汁都正,唔腥。蟹肉南瓜湯,湯偏濃,可以再濃d!飲得出係係自己煲,blend爛d南瓜。入面仲有好多蟹肉!焗芝士流心大傘菇伴田園沙律,意大利黑醋沙律好新鮮,有幾片芝士喺面。切開個菇,蛋黃流晒出黎!傘菇連埋塊芝士一齊食,芝士唔會搶左菇嘅味!菇好新鮮!慢煮美國牛仔肋骨慢煮,無得輸!食落啖啖都係肉味!唔係慢煮嘅話唔會食到咁大陣牛肉味,除非好貴嘅新鮮靚肉!好林好鬆軟,外層有輕輕煎過,正!
焗芝士流心大傘菇伴田園沙律,意大利黑醋

2016-10-28 142 浏览
好耐冇黎堅尼地城搵食,今晚女友話想食「蠔d」,於是約左黎呢度撐枱腳食Set Dinner。雖然呢間主打意國菜式,但今晚食到取自法國養殖既生蠔,海水味唔會太咸,蠔身嫩滑得黎好soft,服務員仲細心為我地配上帶微酸香既白酒做pairing,食完有種好開胃既感覺迎接食set。今晚餐湯係蟹肉南瓜茸湯。服務員上枱時問我地要唔要加d pepper飲,好細心。蟹肉鮮味滲晒入湯,湯亦煮得夠creamy,女友同我都好鐘意飲。頭盤:鮮三文魚配紅菜頭伴羊奶芝士、火箭菜及檸檬泡沫面頭點綴既bubble令人有種食fine dining既感覺,食指大動!賣相固然欣賞,另外紅菜頭同火箭菜上亦冇苦澀感覺,反而連埋三文魚一併食感覺好清新。美中不足係羊奶芝士薄片既味道太淡,自問淡到差d食唔出。Main Course:刺身帶子黑魚籽紅甜椒意大利飯睇真d餐牌先知道帶子原來黎自北海道…….由於帶子只係經過輕燒,所以食落鮮甜得黎唔會太生,而risotto亦都唔會太硬或太軟熟,食落仲有點chewy呢!黑子醬呢d名貴野自問唔識欣賞,只係知道食落口同risotto好夾,另外因為mix左紅椒,食起黎少少辛辣。想講雖然risotto份量唔

蟹肉南瓜茸湯
頭盤:鮮三文魚配紅菜頭伴羊奶芝士、火箭菜及檸檬泡沫
鮮三文魚配紅菜頭伴羊奶芝士、火箭菜及檸檬泡沫

Main Course:刺身帶子黑魚籽紅甜椒意大利飯
刺身帶子黑魚籽紅甜椒意大利飯
睇真d餐牌先知道帶子原來黎自北海道…….由於帶子只係經過輕燒,所以食落鮮甜得黎唔會太生,而risotto亦都唔會太硬或太軟熟,食落仲有點chewy呢!黑子醬呢d名貴野自問唔識欣賞,只係知道食落口同risotto好夾,另外因為mix左紅椒,食起黎少少辛辣。想講雖然risotto份量唔太份,但食完已經有種好飽滿既感覺。

不知何故,以為呢度只係得意國風情,但當食過法國黎既蠔,飲過南非黎既酒,食過北海道黎既帶子,如若有種意亂情迷既感覺呢!
2016-10-24
2016-10-27 773 浏览
自從堅尼地城有了港鐵後,交通確實便利很多; 今日同好朋友慕名而來這裡看日落兼撑枱腳,在海邊附近發現這間令人驚喜的西餐廳,不枉我們老遠由荃灣過來。餐廳地方雖然不算太大,不過氣氛浪漫很有情調,確是一個談心聊天的好地方。Set dinner的主菜選擇頗多,前菜及餐湯都是二選一,我們二人當然每人各點一款不同的,這樣每款也可以試試。兩款前菜都很特別:“鮮三文魚紅菜頭伴羊奶芝士,火箭菜及檸檬泡沫”~ 食材新鮮,羊奶芝士沒有半點羶味,混在酸酸的檸檬泡沫加上爽脆紅菜頭及火箭菜,口感豐富!“焗芝士流心大傘菇伴田園沙律”~ 我個人更喜歡這款前菜,除了外形漂亮,別樹一幟之外,最吸引是內裡金黃色的流心芝士緩緩流出,再沾上意大利黑醋,份外清酸香甜,叫人難忘!“蟹肉南瓜茸湯”及“粟米忌廉湯”同樣豐厚味濃,兩者比較,蟹肉南瓜茸湯略勝一籌,除了口感較豐富之外,味道亦較清淡。最驚喜的是“慢煮美國牛仔肋骨”($258) ,份量十足,肉質細膩,香稔軟嫩,脂肪比例適中,不膩不沾,真是不容錯過!朋友的主菜“碳燒澳洲羊扒”($298),因本人不好羊肉,所以淺嘗便可。雖然不是我所愛,仍覺香氣四溢; 羊扒雖是炭燒但一點也不燶乾,仍然

兩款前菜都很特別:
焗芝士流心大傘菇伴田園沙律
慢煮美國牛仔肋骨
朋友的主菜“碳燒澳洲羊扒”($298),因本人不好羊肉,所以淺嘗便可。雖然不是我所愛,仍覺香氣四溢; 羊扒雖是炭燒但一點也不燶乾,仍然富有肉汁,羊肉亦不是太羶,朋友讚不絕口。

有佳餚當然要配美酒,享受一個浪漫醉人夜!
2016-10-25
焗芝士流心大傘菇伴田園沙律
2016-10-26 111 浏览
食左個set dinner~感覺好正~前菜~湯~主菜亦做得出色!可惜唔包甜品~如果包埋就正喔有d麵包條!出面餐廳比較少見~食落麵味幾濃!香脆好味估唔到咁簡單既麵包條都咁正前菜係有隻大菇~toping加左隻流心蛋and芝士!食落蛋漿香甜配埋香菇既味道都好夾伴碟既沙津亦好新鮮!放左d黑醋汁更開胃蟹肉南瓜湯~南瓜湯好香甜!又夠哂健康~唔會水稀稀咁!好濃郁既南瓜香~仲有埋d蟹肉!蟹肉份量亦唔少!每啖都有料到~確實好味澳洲羊架我就要左5成熟!羊架色澤粉紅~肉質樕滑juicy好味!羊味濃而不羶~就算不加醬汁已經夠哂味~超水準發揮即叫即整~亦沒有白費等既時間完美既演繹
有d麵包條!出面餐廳比較少見~食落麵味幾濃!香脆好味
估唔到咁簡單既麵包條都咁正
伴碟既沙津亦好新鮮!放左d黑醋汁更開胃
即叫即整~亦沒有白費等既時間
完美既演繹

2016-10-21 500 浏览
西環海邊的餐廳已到過幾間, 今次去入多一兩條街的意大利餐廳, GIOIA, 環境頗有情調, 裝潢以黑色為主, 較神秘的感覺, 先叫了杯Sparkling wine, 有平民香檳王之稱, Prosecco平民香檳在古老的義大利Prosecco除了代表葡萄品種的意思也代表一款汽泡酒的意思入口好清新帶葡萄香, 見到BAR枱有一系列的生蠔, 甚為吸引, 今日選了法國蠔, Speciales Schaller ($118/6隻), 算較便宜, 半打Speciales Schaller , 不算大隻, 好新鮮, 有海水味帶出蠔的鮮味, 而且帶子位較爽口鮮甜, 襯起Sparkling Wine , 更鮮甜, 見到有個喜愛的濃湯- Crab Meats Pumpkin Soup ($88) , 上枱發現超大碗喎, 好足料, 有好多蟹肉, 好CREAMY, 香香的南瓜蓉味道。 黎得意大利餐廳當然要試吓個PIZZA, 叫了個 Italian Sausage Pizza ($128) , Pizza批底較薄,不致太Heavy, 材料豐富, 有意大利香腸、洋蔥、橄欖、三色椒等等,蕃茄醬為主, 酸酸

先叫了杯Sparkling wine, 有平民香檳王之稱,

Pizza批底較薄,不致太Heavy, 材料豐富, 有意大利香腸、洋蔥、橄欖、三色椒等等,蕃茄醬為主, 酸酸地不會太溜!
最後主打有個我最難忘的燉小牛仔膝, 超稔身, 入晒味, 配上超濃的肉碎醬汁, 好好味, 响餐牌用了意大利文- Veal Shank Osso buco ($238), 係傳統的意大利菜色。

這裡環境寬敝, 清靜, 最好同朋友一齊把酒言歡。

Veal Shank Osso buco
2016-10-05
  • Veal Shank Osso buco
2016-10-21 225 浏览
我是一位生蠔控,友人告訴我西環新開了一間oyster bar,當然是來試試。我們6點鐘來吃,還不算多人喔~很有情調,可惜我不是和我男朋友來我們選擇了這個2人套餐這個我很喜歡~青檸味很重,酸酸甜甜的很開胃很清新,不能喝酒的人這個是個不錯的選擇喔~生蠔有兩種喔~比較肥的那隻比較甜喔,海水味很重。瘦一點那隻比較爽口,海水味比較淡喔~同樣很鮮甜。大蝦很爽口彈牙,蜆都超級新鮮,基本上不需要什麼醬汁喔!原汁原味最棒了。沙津菜很新鮮喔!芒果很甜,加了甜甜的合桃口質很不錯~吃起來很清新。醬汁超濃!芝士味很濃,加上煙肉超香的意粉不太硬也不會太軟喔~分量給很多呢~即使雞胸的部位也很較很嫩,雞皮很薄,基本上波有什麼油脂。味道比較淡一點,調味料不太多喔~吃起來比較健康,如果唔夠味就淋上醬汁囉~薯條炸到熱熱的,很香口,而且是我喜歡的粗薯條,超棒
我們選擇了這個2人套餐
lemon lime soda
seafood and oyster platte
花園芒果沙津
卡邦尼意
醬汁超濃!芝士味很濃,加上煙肉超香的
意粉不太硬也不會太軟喔~分量給很多呢~
美國燒雞
薯條炸到熱熱的,很香口,而且是我喜歡的粗薯條,超棒
lemon lime soda
seafood and oyster platte
花園芒果沙津
卡邦尼意
美國燒雞
  • seafoodandoysterplatte
  • lemonlimesoda
2016-10-20 126 浏览
估唔到廳餐細細 brunch款式選擇都唔少而且all day breakfast方面 仲可以自行配搭材料不過今次就揀左漢堡黎食餐前整返條餅乾條Brunch set $108美國安格斯漢堡 配 脆煙肉太陽蛋好食指數: 6/10抵食指數: 6/10安格斯漢堡扒有牛味 但較鬆散包方面夠熱 煙肉夠脆配菜有沙津菜 洋蔥 同蕃茄驚喜位係薯條炸得幾香脆跟餐仲有靚咖啡 十分寫意
估唔到廳餐細細 brunch款式選擇都唔少
不過今次就揀左漢堡黎食