2020-12-20 542 浏览
嗰日食咗個晚市套餐。因為無影相,所以唔太記得full set 有咩,但有印象個seafood platter 幾好,同埋龍蝦湯係一貫的鹹。成餐飯重點都係靜靜哋、啲燈暗暗哋,叫做有少少情調,又有好嘢食咁,二人撐吓枱腳。

2020-07-28 1932 浏览
晚上在堅尼地城覓食,突然想吃生蠔,便來這間餐廳 Gioia Charcoal Grill & Oyster Bar. 來到餐廳發現生蠔竟然有優惠,daily oyster只是$10便有一隻!蠔,一房一肉,殼實緊閉,可知肉肥。蠔未驚,肉不縮,紛郁騷食客。總共叫了12隻生蠔🦪,雖然只是$10一隻,來自法國🇫🇷,但味道和大小也不失其他店約$40一隻的味道。Prawns Risotto 海鮮汁入味於無形,飯粒在濃濃的上湯煮成Mozzarella cheese略嫌太少,整個菜式頓時有失去主角的感覺蟹肉絲帶來的口感不錯,但蟹餅容易住煮得較鹹。扒類不過不失,建議還是點海鮮相關的菜式。

Daily  oyster

Prawns  Risotto

Tomato  &  Mozzaralla  Salad

Crab  Cakes

蟹肉絲帶來的口感不錯,但蟹餅容易住煮得較鹹。

Angus  Sirloin

扒類不過不失,建議還是點海鮮相關的菜式。
Daily  oyster
Prawns  Risotto
2020-06-24 1329 浏览
鑱咀萬萬歲!🙌🏻ChamZeoiLongLongLife🙌🏻🐭 Gioia唔萬歲😭..🐭西環海邊餐廳酒吧林立,餐廳種類又多元化,感覺非常Chill!! 同友人千簡萬簡,偏偏簡中咗間食物質素令人失望嘅😢⋯🐭位於角落的小店,環境比較傳統,簡單樸實格調,空間位置寬躺。⋯🐭餐牌選擇不多,食物款式大路,冇太大驚喜,但 1人餐係幾低食⋯🐭用開飯app訂位每人送2隻生蠔賣相👅👅👅味道👅口感👅非常細隻,食落口得一陣皮,完全冇肉,亦都冇味。只能講一句 「出泥食飯,切忌貪生蠔」😪雖然係送嘅,但生蠔作為餐廳主打食物,點能夠拎出啲咁嘅質素打爛自己個招牌⋯🐭Mushroom Portobello (跟餐)賣相👅👅👅👅味道👅👅👅口感👅👅👅份量👅👅👅👅芝士大菇焗得唔夠香,欠缺烘烤香氣。沙律菜頗新鮮,醬汁清新醒胃。⋯🐭Mushroom Soup (跟餐)賣相👅👅👅味道👅👅口感👅👅份量👅👅👅欠缺蘑菇香氣,口感亦好”稀”⋯🐭Sole Fish (1人餐 $268)賣相👅👅👅味道👅口感👅份量👅👅👅👅👅性價比👅魚肉完全冇魚味,肉質有少少霉。檸檬酸汁太過”杰”,口感味道同條魚唔匹配。⋯🐭Scallop Rissoto (
鑱咀萬萬歲!🙌🏻
ChamZeoiLongLongLife🙌🏻
🐭 Gioia唔萬歲😭

🐭用開飯app訂位每人送2隻生蠔
味道👅
Oysters
Oyster

🐭Mushroom Portobello (跟餐)
味道👅👅👅
口感👅👅👅
份量👅👅👅👅
Mushroom  Portobello
Mushroom  Portobello

🐭Mushroom Soup (跟餐)
味道👅👅
口感👅👅
份量👅👅👅
欠缺蘑菇香氣,口感亦好”稀”
Mushroom  Soup
Mushroom  Soup

🐭Sole Fish (1人餐 $268)
味道👅
份量👅👅👅👅👅
性價比👅
Sole  Fish

🐭Scallop Rissoto (1人餐 $228)
味道👅👅
份量👅👅👅👅
性價比👅👅
帶子煎得唔夠香,亦冇帶子鮮味。飯太過淋,有啲一pat pat嘅感覺。醬汁唔夠Creamy,味道唔夠濃郁。
Scallop  Rissoto
Scallop  Rissoto

🐭Sangria $188
味道👅👅👅👅
口感👅👅👅👅👅
份量👅👅👅
性價比👅👅👅👅
清爽怡人,甜度適中,入口有舒暢嘅感覺!
🐭Sangria

🐭雖然價錢真係好平,唔能夠對食物質素抱太高要求。亦明白疫情當道,生意難做。但如此味道口感也太沒有說服力⋯⋯難以令人接受😭食神鼠到Gioa失望一遊,拜拜~
2020-04-10
🐭Sangria
2020-05-30 1378 浏览
突然好想吃生蠔,來到在堅尼地城呢間餐廳試試。可能因為世界性疫情的關係,生蠔的鮮甜度沒有什麽驚喜。然後前菜來了哈密瓜火腿和蟹餅,哈密瓜超甜好味,得分還比火腿的香還高,不過蟹餅煎得燶了也乾了一點,內里的蟹肉也沒有其他餐廳的Juicy。最後上來的煎魚,也只有普普通通的味道,整餐整體只是不過不失。
2020-05-16 1064 浏览
超滿足一餐。龍蝦湯,北京填鴨Pizza,松露帶子意大利飯,最後來個心大軟。老公原本說去pizza hut我馬上say no,網上sesrch這間不錯就試下。龍蝦湯中上,中規中矩,北京填鴨Pizza幾特別,5隻帶子及飯分量好充足,最讚是個心型心太軟,好有心思大人小朋友都食得開心

2020-03-08 1373 浏览
生蠔鮮甜、肥美,蕃薯條好正,我同朋友都食唔停,絕對係必食小食。另外長通粉味道亦不錯,但若再煮lum 少少會較好,個扒5成熟岩岩好,好juicy肉質好正。環境都幾適合三五之己傾傾計,好舒服,值得下次再嚟過。
環境都幾適合三五之己傾傾計,好舒服,值得下次再嚟過。
  • 紐西蘭肉眼扒
2020-02-23 924 浏览
食物質素幾好,我們叫了兩份牛扒,味道不錯,性價比高,惟獨服務很差,目測三個侍應,兩個沒帶口罩,還經常圍著大聲傾計,當客人沒到,其中一個捧餐侍應,不帶口罩之餘,更經常捽鼻,與同事傾計時,更把手放口邊,然後遞餐給客人,假如他是帶菌者,後果不敢想像....奉勸老闆,要訓練員工質素,否則多好的食材,在這滿城病毒之時,客人進了來也食得不安,莫說會再幫襯。還有,我們是中午進餐的,一入餐廳,侍應已好像不想招呼,是否預了趕走客人?
2020-02-20 724 浏览
OpenRice 訂左14/2 lunch .... 不過似無record 我地⋯講返個環境⋯ 位幾舒服⋯ 位不會迫⋯ 到食物⋯⋯我地叫了燒牛扒餐(🈶️圖)及燒豬扒⋯ 好鹹⋯⋯說好的7⃣️成⋯⋯變成全熟無⬇️次

講返個環境⋯ 位幾舒服⋯ 位不會迫⋯

到食物⋯⋯我地叫了燒牛扒餐(🈶️圖)及燒豬扒⋯ 好鹹
⋯⋯說好的7⃣️成⋯⋯變成全熟
無⬇️次

2020-01-12 712 浏览
好少去堅尼地城,星期五晚經過就揾吓有乜餐廳吸引。Walk-in 無訂枱都有位,入座到完成餐廳都大半滿,都應該有唔少街坊捧場客。講返啲嘢食,就如題所講,差一點點。係咪唔好食?又唔係,但就每一樣食物都仲差一點點。叫咗Daily Oyster $10隻,生蠔好新鮮👍🏼用碎冰盤上,性價比高。湯叫咗南瓜同埋龍蝦湯,味道👌🏼前菜係煙三文魚沙律同蟹餅,蟹餅可以煎得再香口啲,但就表面已經有小小燶但唔香口,普通質素。主菜分別係黑松露帶子意大利飯、同埋慢煮牛肋骨,嗰一點點就係個主菜出事喇。。。。。。個意大利飯竟然係甜😖嘅。個慢煮牛肋骨其實係有質素嘅,但係真係接受唔到佢啲脂肪同肉嘅比例竟然係7對3,即係得3成係肉😓食得牛肋骨都預咗會有啲肥,但肥成咁真係太過份咗啲。最後係佢嘅洗手間,嗰陣唔係啱啱有人用完,而似係一直積存嘅臭味🥴🤢以及衛生情況,幾好食去完個洗手間都想嘔返出嚟🤮
好少去堅尼地城,星期五晚經過就揾吓有乜餐廳吸引。

湯叫咗南瓜同埋龍蝦湯,味道👌🏼

2019-12-30 557 浏览
是日餐湯 - 羅宋湯連食慣鹹嘢嘅細路都話太鹹🤢沙律🥗有一片沙拉美腸,沙律菜一般新鮮炭燒澳洲肉眼伴燒汁($108)一D都唔細塊😮質素唔差,唔會過熟👌🏻炭燒紐西蘭一級西冷伴燒汁($128)估唔到$150樓下嘅牛扒質素都唔錯😮唔韌同埋唔係好多肥膏。仲有足夠嘅伴菜同埋薯蓉,幾飽肚☺️辣椒蒜片蜆肉意粉($78)蜆肉好明顯係冷藏果D,但係有好多粒🤩冇雪味,意粉份量又多,炒得好香👍🏻冇乜辣味,但係見到有辣椒片。鮮茄肉醬長通粉($78)肉醬都多,質素唔錯,意粉唔會太腍。午餐抵食,包埋麵包&野飲,啱晒一班打工仔。
是日餐湯 羅宋湯
是日餐湯 - 羅宋湯
連食慣鹹嘢嘅細路都話太鹹🤢
跟餐沙律

沙律🥗
有一片沙拉美腸,沙律菜一般新鮮
炭燒澳洲肉眼伴燒汁

炭燒澳洲肉眼伴燒汁($108)
一D都唔細塊😮質素唔差,唔會過熟👌🏻
炭燒紐西蘭一級西冷伴燒汁

炭燒紐西蘭一級西冷伴燒汁($128)
辣椒蒜片蜆肉意粉

辣椒蒜片蜆肉意粉($78)
鮮茄肉醬長通粉

鮮茄肉醬長通粉($78)
肉醬都多,質素唔錯,意粉唔會太腍。
餐飲
餐飲 熱咖啡
午餐抵食,包埋麵包&野飲,啱晒一班打工仔。
用餐时段
炭燒澳洲肉眼伴燒汁
炭燒紐西蘭一級西冷伴燒汁
辣椒蒜片蜆肉意粉
鮮茄肉醬長通粉
餐飲
2019-11-16 547 浏览
很少在西環那邊岀沒,今天難得不用上班就特意來到堅尼地城四周覓食。在出口A從海濱方向步行五分鐘,目光被一間生蠔餐廳吸引,一走進餐廳便看到有關生蠔的照片。今早肚子痛,因此沒有點生蠔,有點可惜。點了個巴馬臣芝士肉醬意粉。還送了沙拉,餐湯,朱古力moose和凍飲。只需$68,性價比很高。意粉軟硬度適中,肉醬味濃,不會有過多水份。沙拉加上白汁沙拉醬薯仔,令本來不太喜歡沙拉的小編吃掉了整碟。南瓜餐湯口感creamy,味道很好。幸好這間餐廳的食物不錯,否則專程來到西環一程就浪費了。

南瓜餐湯口感creamy,味道很好。

幸好這間餐廳的食物不錯,否則專程來到西環一程就浪費了。
2019-11-04 483 浏览
最近堅尼地城有好多西餐廳都做特價優惠,經某d飲食平台App訂位,仲會有好好既 discount, 今晚就來到 Gioia Charcoal Grill & Oyster Bar 試下西式晚餐。西班牙海鮮炒飯呢個西班牙海鮮炒飯,海鮮用料好足,有大蝦,帶子,青口,蜆,炒飯好入味,軟硬度適中,帶點點creamy 口感,青口有鮮甜味,雖然帶子不算是巨形size, 但都煎得香口好味。雪魚扒配薯蓉雪魚扒煎得皮脆香口,肉質又嫰又滑,而且冇骨,以主菜來講,如果份量多點會更好。薯蓉好creamy, 但同樣份量不算多。煙三文魚芝士pizza呢個pizza係即叫即烤,係經典薄薄脆底意式pizza,cheese味極濃,好惹味,而且煙三文魚份量好多,每件三文魚都好新鮮,又大片又肥美,值得一試!!~心太軟呢個甜品係可以大大力推薦,朱古力味極濃,加上溫暖既流心朱古力漿,配埋雪糕,一冷一熱,非常好味!!餐廳環境同格調都非常舒服,食物質素高,加上優惠價格,係低食高質之選!!~

西班牙海鮮炒飯

雪魚扒配薯蓉

煙三文魚芝士pizza

• 煙三文魚芝士Pizza
  • 西班牙海鮮炒飯
  • 朱古力心太軟伴雲呢嗱雪糕
2019-10-23 340 浏览
整體都ok, 幾好食。生蠔10$黎講算幾好。但牛扒好伏,叫5成熟你俾全熟我做咩呀大佬😂切開一啲血水都冇。。。。除左牛扒都叫做滿意所有!大家可以去食但千萬唔好叫牛扒😂
2019-10-23 210 浏览
今晚約咗同事去堅尼地城體育館打波,跟住就去搵地方食飯,同事話附近有間食生蠔好平嘅餐廳想去,咁我哋就去咗吉席街呢間Gioia Charcoal Grill & Oyster Bar。果然$10隻生蠔又真係好平嘅🤣我朋友一個人食咗六隻😏因為我吾食生蠔,所以佢可以獨食🤣不過就吾係好大隻,否則真係食吾到咁多!跟set有南瓜🎃湯,香濃又甜。蘑菇沙律,D菜夠新鮮,蘑菇又大仔,加埋流心蛋一齊食好味。Parma Ham薄pizza,我最鍾意食Parma Ham ,朋友專登叫比我,上面仲有火箭菜同芝士👍如果可以再多啲芝士就更好啦。

用餐时段
2019-10-22 204 浏览
約左朋友去西環食飯,由於好即興咁約。所以無話要特定去邊一間餐廳。行左一陣後,同朋友都發現左呢間餐廳。Gioia由於唔係西環海旁,所以比較似一間有自己特色的西餐小店。今次叫左兩個Dinner Set, 一個意粉。Dinner Set湯,我地揀左黑松露野菌忌廉湯。個湯飲落去唔會太過咸,仲有陣陣既黑松露香味。而前菜就選擇左田園沙律配意大利黑醋汁同焗芝士流心大傘菇。前者就較為普通,不過值得一讚既係個黑醋唔會太酸,令列喉嚨唔舒服。而後者,個人黎講就覺得好味同有驚喜。個芝士焗得岩岩好,所以有起絲的口感。而且個菇亦好juicy~由於我唔食牛,所以食唔到個牛肋骨不過朋友一直讚口不絕個牛肋骨唔會太乾身,啲肉汁完全鎖住哂。同埋個薯蓉配菜都好好味😋佢係好creamy,好似細細個係西餐廳食既薯蓉咁,而家係香港真係買少見少啦!到個炭燒虎蝦闊麵啦~雖然佢係茄汁做個底sauce,但係唔會太酸。而且,仲有啲creamy,增加個層次口感。整體黎講,價錢與食物質素成比例。餐廳環境都適合同朋友食個飯,傾下計咁~值得推介俾大家呀
行左一陣後,同朋友都發現左呢間餐廳。
今次叫左兩個Dinner Set, 一個意粉。
Dinner Set湯,我地揀左黑松露野菌忌廉湯。
個湯飲落去唔會太過咸,仲有陣陣既黑松露香味。
而前菜就選擇左田園沙律配意大利黑醋汁同焗芝士流心大傘菇。
而後者,個人黎講就覺得好味同有驚喜。
個芝士焗得岩岩好,所以有起絲的口感。
而且個菇亦好juicy~
由於我唔食牛,所以食唔到個牛肋骨
不過朋友一直讚口不絕
個牛肋骨唔會太乾身,啲肉汁完全鎖住哂。
同埋個薯蓉配菜都好好味😋
到個炭燒虎蝦闊麵啦~
雖然佢係茄汁做個底sauce,但係唔會太酸。
而且,仲有啲creamy,增加個層次口感。
整體黎講,價錢與食物質素成比例。
餐廳環境都適合同朋友食個飯,傾下計咁~
值得推介俾大家呀
田園沙律配意大利黑醋汁