2021-07-14 416 浏览
相約朋友在銅鑼灣吃午飯,選了這間人氣高的日本菜餐廳,幸好朋友預先訂位,不然walk-in前來的朋友要撲空了。餐廳裝潢走西式設計,感覺挺chill的,跟朋友來吃餐fine dining很不錯。餐牌每隔數星期便會轉款式,保持新鮮感。是日餐湯為菠菜周打魚湯,魚湯味道輕盈,比想像中清淡,不錯;友人點的牛油果野菌忌廉酥皮盒味道香濃,酥皮盒焗得香脆。另外點了和牛他他及香煎法國鵝肝,前者開胃惹味,且選用和牛肉,口感不會過韌;後者鵝肝煎得剛好,油香十足。友人點了北海道海膽意大利飯,不得了!海膽味道香濃,意大利飯煮得剛好,很好吃!這意大利飯會讓你一口接一口地吃。是日廚師新鮮魚柳為龍躉配檸檬蒜香牛油,魚柳用錫紙包裹焗製,肉質嫩滑,那塊厚厚的魚皮很好吃,感覺吃了豐富的膠原蛋白,哈哈。吃完主菜後,侍應才安排呈上飲品,很細心,點了Mocha及Latte,咖啡亦很好喝,夠滑身且奶味香濃。侍應還多送了迷你蛋糕數件給我們嚐嚐,整餐飯吃得很舒服,且侍應服務態度友善,絕對是性價比高的一餐,會再來光顧的。
餐牌每隔數星期便會轉款式,保持新鮮感。
是日餐湯

是日餐湯為菠菜周打魚湯,魚湯味道輕盈,比想像中清淡,不錯;
牛油果野菌忌廉酥皮盒
友人點的牛油果野菌忌廉酥皮盒味道香濃,酥皮盒焗得香脆。

香煎法國鵝肝
後者鵝肝煎得剛好,油香十足。
北海道海膽意大利飯

廚師每日新鮮魚柳
Mocha
  • 北海道海膽意大利飯
2021-07-13 66 浏览
牛角酥及奶黃酥~兩款酥都很鬆脆,熱點很高,熱辣辣的,他們的餐碟也很熱,可把食物保持著最佳溫度進食~牛油果忌廉野菌酥皮盒~很多菇菌粒,酥皮盒很香,很精緻的餐前小食~特濃甘筍蘑菇湯~很濃甘筍香,配合滑滑的蘑菇湯,餐湯中間還加了一小件咖啡啫喱,為豐富的法國餐打開序幕~香煎法國鵝肝~很重油脂香啊‼️肥嘟嘟厚厚的鵝肝,配上碟旁的陳醋汁和果醬,還有一小件的紅酒燴無花果,真的絕佳配搭~鹿兒島白豚豬扒~ 斧頭豬扒很厚切,但一點也不韌,還有濃濃的豬肉味~配菜還有一客芝士焗薯蓉,萵筍片及漬蘿蔔~慢煮豬仔髀~剛剛好熟,豬仔髀外層包裹著一層麵包糠及黃芥末醬,吃起來外脆內軟,又有點嗆鼻的刺激感~香橙慕絲炸彈~很可愛啊,造型真的滿分‼️是整個炸彈的樣子,很攪笑~外面有一層朱古力脆皮,內裡有滿滿的朱古力慕絲,而中心剛有橙肉及蛋糕~另外,每位也贈送咖啡慕絲,豆腐芝士慕絲,兩款也軟棉棉,很好味的~

2021-07-13 48 浏览
試試呢間樓上日法fusion菜🥂。5-course dinner $728🔸令和怪物蠔肉大隻飽滿,蠔邊爽脆。表面嘅檸檬爆珠同青蘋果酸甜開胃。🔸紅蝦他他紅蝦加上三文魚子、飛魚子,鮮味大爆發,味道層次仲好豐富。🔸日式岩燒鮑魚餐廳用咗韓國活鮑魚。爽口彈牙,而且仲有少少焦香。紫蘇花添加陣陣清香。🔸美國頂級西冷整體油脂較多,肉質軟腍易咬,肉味相當濃厚。🔸抹茶慕絲抹茶慕絲甘甜清香,質地香滑。Dinner set $388🔸油甘魚刺身魚肉比較紅,魚油較少。🔸甘筍湯清甜美味,配上苦中帶甘嘅咖啡啫喱好特別。🔸紐西蘭BB羊架寶雲酥做法,黃芥末味道酸酸地好開胃。羊肉嫩滑,連筋位都好易咬。🔸薄荷朱古力撻朱古力味道香醇,甜度適中,有淡淡薄荷味。
試試呢間樓上日法fusion菜🥂。

5-course dinner $728
🔸令和怪物
蠔肉大隻飽滿,蠔邊爽脆。表面嘅檸檬爆珠同青蘋果酸甜開胃。

🔸紅蝦他他
紅蝦加上三文魚子、飛魚子,鮮味大爆發,味道層次仲好豐富。

🔸日式岩燒鮑魚

🔸美國頂級西冷
整體油脂較多,肉質軟腍易咬,肉味相當濃厚。

🔸抹茶慕絲
抹茶慕絲甘甜清香,質地香滑。

Dinner set $388

🔸油甘魚刺身
魚肉比較紅,魚油較少。

🔸甘筍湯
清甜美味,配上苦中帶甘嘅咖啡啫喱好特別。

🔸紐西蘭BB羊架

🔸薄荷朱古力撻
朱古力味道香醇,甜度適中,有淡淡薄荷味。

一直聽講呢一間嘅午餐同晚餐質素好高,今日行過銅鑼灣決定試一試!麵包⼀坐低,點完餐職員就送上自家製麵包。牛角包、芝士忌廉包都係無限量供應,附送嘅牛油細細粒而且好滑,仲帶有一層橄欖油,點麵包食一流!前菜:甘筍湯/牛油果野菌忌廉酥皮盒湯飲落有少少酸口,餐廳加上左松子仁,加添果仁香,最特別係中間有一條咖啡啫喱。酥皮盒略嫌加咗醬汁之後會淋左,但粒粒野菌又見滋味廚師精選-法國豬仔脾面頭焗有金黃嘅麵包碎,食落香口,而且超級容易切開同離骨,足見火候拿捏嘅準確度。呢碟菜式並冇多餘嘅醃料同醬汁,完整地食到豚肉香,拌碟既焗薯面頭切得四四方方帶幾分金黃,食落綿得黎不失咬口。美國頂級封門柳(六安士)食落好有炭火嘅味道,邊位有少許燶帶份焦香既脆口。肉質好粉嫩,每片厚度均一,口感腍軟,牛味相當豐盛!另外相當欣賞佢個松露燒汁,鹹度調得剛好,仲可以見到松露粒,點上Rosemary 後再沾上燒汁更加能提升牛既鮮味。拌碟有三款:日本凍萵筍、自家製酸菜、千層焗薯。 萵筍切成一條條,可以用來清一清喉嚨,千層焗薯有芝士嘅濃香,一片一片薯仔搭起來焗烤,口感不俗。+$78鵝肝多士鵝肝一大嚿,入口即溶,墊底有嘅蒜蓉包,烤得宜,非常脆口

麵包

前菜:甘筍湯/牛油果野菌忌廉酥皮盒

廚師精選-法國豬仔脾

美國頂級封門柳(六安士)

+$78鵝肝多士
鵝肝一大嚿,入口即溶,墊底有嘅蒜蓉包,烤得宜,非常脆口!而且拌碟好精緻。

+68精選甜品
每日嘅精選甜品都唔同,今日有朱古力香橙慕絲加黑加倫子雪糕。成件藝術品上枱,面頭有朱古力脆皮,裏面有好清新既橙味同果肉,甜品以下有朱古力脆塊同爆炸糖,口感非常驚艷!黑加倫子雪糕明顯自家製,淡淡水果肉,入口有少少似雪花芭!

👍🏻👍🏻每一碟菜式上菜嘅時候隻碟都係熱嘅,職員要用毛巾托住上台!
  • 餐包
  • 精選甜品
  • 美國頂級封門柳
2021-07-09 56 浏览
第一次去 GAIJIN食法日fusion菜,不但滿足倒味蕾,眼球都得到大滿足,日菜注重食材夠新鮮,愛吃時令;法式愛玩創意,無論食材、配料同醬汁嘅配搭都愛創新,擺碟亦非常講究,法日fusion,簡直完美組合,食完令我留下深刻印象😃餐廳燈光柔和,氣氛浪漫💕,餐具乾淨整齊擺放在餐桌上,店員亦殷勤有禮介紹當日套餐嘅配搭,真令人有賓至如歸的感覺☺️。餐前會送上牛角包🥐同芝士包,兩者都非常鬆軟,記得可以refill架☝🏼。今晚同朋友各order一個套餐🍴Dinner Menu Set🥢油金魚刺身和風柚子汁油甘魚肉質滑嫩多骨膠,紋路、油花分布均勻,入口即融化在舌尖上,柚子汁酸酸味味有提鮮作用。🥣Soup of the day 菠菜周打魚忌廉湯 菠菜打成濃郁份量,每啖都飲倒濃濃菠菜味道,非常清新,湯上劃上一圈嘅忌廉,實在起左畫龍點睛作用,令整個餐湯加倍幼滑。🍴Main course : USA Prime Hanger Steak 🥩 美國頂級封門柳 - 封門柳係牛嘅橫隔膜肌肉,肉味較重,油花較少,適合唔太鍾意食油花重嘅我,order左 medium well,肉質仍juicy嫩滑,可以蘸點松露燒汁或海

今晚同朋友各order一個套餐

🍴Dinner Menu Set

🥢油金魚刺身和風柚子汁

🥣Soup of the day 菠菜周打魚忌廉湯

美國頂級封門柳 - 封門柳係牛嘅橫隔膜肌肉,肉味較重,油花較少,適合唔太鍾意食油花重嘅我,order左 medium well,肉質仍juicy嫩滑,可以蘸點松露燒汁或海鹽都非常合配😋。

🍴Five Course Menu Set

🦪時令生蠔
唔重海水味,我鍾意😋,一啖放入口,蠔鮮即時爆發,青檸雪靶即時發揮提鮮作用,之後青檸味道停留喺口腔,清新整個味蕾。

🥢紅蝦他他
太平洋紅蝦粒粒入口黏黏滑滑,味道鮮甜,加入醬油漬三文魚籽,增加口感同層次。

🥢日式岩燒鮑魚
肉質軟淑林滑,入口仲嚐倒淡淡清酒香氣。

🍴日本刺身級銀鱈魚
銀雪魚油脂豐腴,肉質嫩滑,近魚皮位置更加甘香;底部仲鋪滿紐西蘭青口、煙肉、日本靈芝菇,令清清淡淡嘅銀鱈魚提升多重味道,即時令味蕾覺得豐富起黎。

甜品
🍮綠茶紅豆mousse cake,焙茶雪糕
綠茶同紅豆係不可分割嘅好拍檔,甜品嘅底部仲加上一層脆脆,增加口感;焙茶雪糕散發淡淡茶清香,食完更有回甘感覺。

🍮 Oreo Mousse cake
mousse 好柔軟,味道唔太甜,造型精美,非常好嘅餐後甜品👍🏻。
2021-07-09 52 浏览
好耐都冇同另一半食返餐好嘅,今次經朋友介紹嚟到銅鑼灣嘅美食街-燈籠街食好西🤤🤤 朋友介紹位於銅鑼灣永光中心嘅gaijin比我哋,聽講呢間野已經好食到變成左佢哋公司嘅飯堂~一上到去,雖然冇乜景觀,但係個裝修就十分精緻,好有fusion菜嘅感覺!!我哋一坐低,就有Staff嚟介紹佢哋嘅Menu,經過推薦我哋就叫咗兩個dinner set🤤😆首先黎嘅當然係前菜啦,一個係精選生蠔,超級肥美再加埋廚師精心調配嘅柚子汁,淡淡都係肉,好creamy❤️ 另一個係深海池魚,超級嫩滑嘅刺身,入口即溶嘅感覺👍🏻😍日式岩燒鮑魚都勁正💓鮑魚極新鮮彈牙✨牛油味勁香🧈🤤真係好正😋餐湯方面今次好特別,係菠菜周打魚湯,一上台就聞到好濃嘅菜味,係新鮮嘅菠菜打成蓉👍🏻 飲落有平時周打魚湯嘅Creamy,亦有清新嘅菜香!加埋點下個牛角包🤩係一個很好嘅嘗試❤️ 另一個係紅蝦他他,擺盤超級靚,淨係個樣都贏曬😎食落都超級正,鮮,嫩👍🏻 果然色味區全!!主菜方面我哋一個揀咗澳洲M5和牛肉眼,同刺身級銀鱈魚😍 澳洲M5和牛肉眼肉味極濃郁,加上雪花平均既油花🤤幼嫩中帶有少許咬口!5成熟無得頂啊👏🏻銀鱈魚超級嫩滑,不愧為刺身級別,表面煎得香

另一個係深海池魚,超級嫩滑嘅刺身,入口即溶嘅感覺👍🏻😍

日式岩燒鮑魚都勁正💓鮑魚極新鮮彈牙✨
牛油味勁香🧈🤤真係好正😋

加埋點下個牛角包🤩係一個很好嘅嘗試❤️

主菜方面我哋一個揀咗澳洲M5和牛肉眼,同刺身級銀鱈魚😍

銀鱈魚超級嫩滑,不愧為刺身級別,表面煎得香脆,但係一食落內裏係超級滑,熟度剛剛好,廚師功架一流。不單如此,魚嘅底部更加跟埋紐西蘭青口架! 正啊~

最後到咗甜品時間🍮 一上台真係哇哇哇~真係好靚呀💓💓
我哋第一眼就俾個炸彈吸引住左💣 真係好搞笑 hehe🥳✨不過呢個唔係得個樣架🥳 仲好好味ahhh🤩🤩 香橙朱古力🍊🍫食落去唔會太甜仲有淡淡的香橙味👍🏻正啊!

仲有另外一個係香蕉Oreo 🍌 係超級濃郁嘅香蕉味😋😋 真係好特別🥳
2021-07-07 55 浏览
朋友今日請我去銅鑼灣永光中心Gaijin食lunch, 佢話經Openrice訂位有85折,抵食好食。好彩有訂位,中午一時去到差不多全場爆滿。中午的lunch menu選擇多元化,價錢合理。我們選了兩個午餐,包頭盤,主菜及咖啡/茶。再追加甜品。頭盤我們分別揀了牛油果野菌忌廉酥皮盒和三文魚沙律。酥皮盒賣相精緻,味道佳,有fine dining的味道。三文魚沙律蔬菜新鮮,三文魚質優。隨頭盤奉上的牛角包和芝士包有酒店水準,好味! 令人期待的主菜也出色。厨師每日新鮮魚柳是貴價的龍躉班,魚柳上桌打開錫紙香氣撲鼻,魚肉入口鮮甜嫩滑,味道清淡健康,配菜蕃茄和鮮菇吸了魚的精華好好味,超正! 美國頂級封門柳燒得剛好,肉原汁原味有質感,點黑松露汁或海鹽都好好味。配菜也有心思,酸甜的日本紅心蘿蔔,涼拌蒿笋和芝士忌廉焗薯突顯厨司揀選時令優質食材款客的誠意。精美的甜品也是亮點,擺碟有美感,味道好!餐後latte和English tea都好。餐廳環境簡約摩登,侍應主動有禮,食物有質素,餐具擺碟靚。今餐吃得很滿意,推介你也來。

中午的lunch menu選擇多元化,價錢合理。

我們選了兩個午餐,包頭盤,主菜及咖啡/茶。再追加甜品

隨頭盤奉上的牛角包和芝士包有酒店水準,好味!

精美的甜品也是亮點,擺碟有美感,味道好!

餐後latte和English tea都好。

餐廳環境簡約摩登,侍應主動有禮,食物有質素,餐具擺碟靚。

今餐吃得很滿意,推介你也來。

生日月食好啲是常識吧,我同朋友心有靈犀,巧合地大家都揀咗位於銅鑼灣永光中心9樓嘅法日多國菜餐廳「GAIJIN」。我哋想食好耐,但始終偏貴,所以等過時過節食,好似心安理得啲😝。餐廳有提供套餐🍽,分兩種:Five Course Menu以及Dinner Menu。前者劃一價$728一位,後者則按主菜嘅價錢收費,由$298至$498不等。我哋兩款餐各要咗一份,咁就可以試多啲菜式。正式用餐前,先來一客餐包🥖,啱食嘅話仲可以添多一客。餐包有迷你牛角包同芝士軟包,🥐前者鬆化,後者就幾似英式鬆餅。伴旁嘅係忌廉芝士,軟滑味香。==========Five Course Menu($728)時令生蠔,店員介紹餐廳係採用近來大熱嘅日式令和怪物🦪。我冇食生蠔,但朋友話肉質肥美,而且搭配嘅青蘋果粒、檸檬爆珠同醃漬子薑蘿蔔粒,能夠進一步提升蠔嘅鮮味。紅蝦他他,他他嘅造型就如魚子醬一樣,放入個寶盒入面,感覺矜貴。🦐太平洋紅蝦肉非常鮮甜,兼且富有彈性,再配合埋醬油漬三文魚籽同蟹籽,爆漿效果在口中呈現。日式岩燒鮑魚,呢個鮑魚可以稱得上係數一數二好食🤤。鮑魚燒得剛好,肉質爽口。清酒牛油汁係精華所在,夠濃郁,惹味無比,而
餐包
正式用餐前,先來一客餐包🥖,啱食嘅話仲可以添多一客。餐包有迷你牛角包芝士軟包,🥐前者鬆化,後者就幾似英式鬆餅。伴旁嘅係忌廉芝士,軟滑味香。
==========
Five Course Menu($728)
時令生蠔
紅蝦他他
日式岩燒鮑魚
日式岩燒鮑魚,呢個鮑魚可以稱得上係數一數二好食🤤。鮑魚燒得剛好,肉質爽口。清酒牛油汁係精華所在,夠濃郁,惹味無比,而且面頭嘅紫蘇花係可食用,並散發出一種獨特嘅香氣。
日本刺身級銀鱈魚
日本刺身級銀鱈魚,🐟銀鱈魚不比鐵板燒即場煎嘅遜色,刺身級果然有返上下質素,魚肉嫩滑,而我亦好欣賞呢件魚夠厚肉。配菜方面仲有紐西蘭青口、意大利煙肉🥓同日本靈芝菇,青口幾大隻,而且亦有好多隻。醬汁採用青口忌廉汁,比一般白汁多一份海鮮鹹香味。
香橙朱古力炸彈
香橙朱古力炸彈甜品造型好可愛,係一個炸彈💣。朱古力外層包住香橙朱古力慕絲,橙味幾自然🍊,而底部就加咗爆炸糖,幾有心思。伴旁有一球細細嘅乳酪雪糕,酸酸甜甜,我鍾意。
==========
Dinner Menu
法式沙甸魚洋蔥撻
法式沙甸魚洋蔥撻,前菜三揀一,🧅洋蔥撻別具特色。撻皮有兩層,好似三文治咁將餡料夾住。沙甸魚味道相對冇咁突出,反而焦糖酥皮同炒焦糖洋蔥絲甜甜的,更令人眼前一亮。
法式蕃茄魚湯
法式蕃茄魚湯係是日餐湯,佢係法國馬賽嘅著名菜式。味道好特別,🍅蕃茄味特強,所以偏酸。魚味亦頗為明顯,不過難得一啲都唔腥,可能關落咗胡椒粉事。
澳洲M5和牛肉眼
澳洲M5和牛肉眼
澳洲M5和牛肉眼,🥩牛扒有成十安士,好大塊,廚師上菜時已預先切開,可分成六件。牛扒表面上可見到清晰嘅燒烤紋理,食落亦好重炭燒香。我哋嗌七成熟,但出到嚟稍為熟咗啲,幸好牛味濃郁,肉質並無變韌,肉汁亦無流失,唔使沾醬都已經好夠味。牛扒底部墊咗唔少牛油炒雜菇🍄,再索埋啲肉汁,份外滋味。
香蕉朱古力忌廉撻
香蕉朱古力忌廉撻甜品造型平實。即使店員唔介紹,齋聞浸味都聞得到香蕉香🍌。香蕉同朱古力互相配合,相映成趣,甜味適中,口感較慕絲厚實🍫;而邊邊撻位微脆就有啲似食緊餅乾。
總括嚟講,呢餐晚餐嘅食物質素非常出色😋,所採用嘅食材不俗,而廚師嘅烹調技巧亦都精湛。基本上無任何一樣菜式令人失望,呢度可媲美貴價Fine Dining。環境方面,🖤黑色系嘅裝修富有格調,俾人一種舒服放鬆嘅氣氛。題外話,大家記住喺網上訂枱,因為可享全單八五折優惠🌟!
2021-06-22
紅蝦他他
日式岩燒鮑魚
法式沙甸魚洋蔥撻
香蕉朱古力忌廉撻
2021-07-05 509 浏览
是日Monday Blue,不過唔一定要Happy Friday先可以食好野。今日午餐約左同行友人黎呢間位於銅鑼灣登龍街嘅日法fusion扒房。餐廳裝修以黑色爲主,感覺摩登。午市套餐有主菜七選一,分別有意粉,意大利飯,魚柳,豬扒,牛扒等,價錢由$138至$398不等,另收加一。價錢包是日精選沙律,是日餐湯,或牛油果野菌忌廉酥皮盒。另外包咖啡或茶。可加錢要前菜或甜品。精選甜品 +$68。今次第一次黎,我同同行友人決定揀唔同既菜式試試。餐包配忌廉芝士先黎餐包配忌廉芝士。餐包有泡芙形原味小麵包同每人半件迷你牛角包,都係暖暖哋,牛角包非常酥脆,食得出係有好多層,算係幾出色!特別在於佢哋配圓圓一點既忌廉芝士,好滑溜。煙三文魚凱撒沙律(跟餐)是日精選沙律係煙三文魚凱撒沙律。有新鮮爽脆羅馬菜,撈左足夠沙律醬,撒上芝士粉同香脆麵包粒,上面配有幾塊仔煙三文魚,唔錯。我哋早黎有煙三文魚,之後我哋聽到其他食客變咗煙鴨胸。牛油果野菌忌廉酥皮盒(跟餐)酥皮盒頗硬身,配有牛油果同野菌粒。忌廉汁超濃,所以有點膩。適合較喜歡重口味既人士。跟餐加錢試左兩款前菜。香煎法國鵝肝 跟餐+$75 另加一香煎法國鵝肝擺盤精美。鵝

今次第一次黎,我同同行友人決定揀唔同既菜式試試。

煙三文魚凱撒沙律

煙三文魚凱撒沙律(跟餐)

牛油果野菌忌廉酥皮盒

牛油果野菌忌廉酥皮盒(跟餐)

跟餐加錢試左兩款前菜。

香煎法國鵝肝 跟餐+$75 另加一
香煎法國鵝肝

香煎法國鵝肝擺盤精美。鵝肝煎得好好,外皮微脆而入面係好滑溜,下底仲有一塊脆吐司加添口感。配有陳醋同果蓉俾你減低油膩感,另外仲有一小件煮啤梨。呢個價錢如果鍾意食鵝肝應該必試!

和牛他他 跟餐+$68 另加一
和牛他他

和牛他他擺盤特別,用左支牛骨放咗唔少和牛他他喺上面。他他有好多番茄粒,和牛味道似乎被辣汁掩蓋左,食落都辣辣哋。伴碟有五塊薄脆多士,同埋白色芝士粉。

美國頂級封門柳 $268 另加一

美國頂級封門柳

既然呢度係扒房,主菜當然揀牛同豬。美國頂級封門柳餐牌寫明6安士,服務員推介四成熟,我哋當然照跟。果然係外熟內生,可能因為熟度嘅關係,需要咬下嘅,不過肉汁仍然充足,點埋伴碟嘅黑松露燒汁食仲正,有微微嘅黑松露香。另外擺盤仲配有鹽花,不過我唔需要,已經夠味道。封門柳係有烤印既,厨師已經幫你切開左五件,自己唔洗動手切哈哈!

鹿兒島白豚豬扒 $188 另加一
鹿兒島白豚豬扒

個人其實更鍾意呢道主菜。鹿兒島白豚豬扒又係有漂亮既烤印,一切開左五大件,外面兩件連脂肪,食落啖啖爽脆,豬味濃!中間三塊都唔鞋口。好食!
鹿兒島白豚豬扒

兩份扒都有同樣既伴碟。伴碟有三樣嘢,左起萵苣片,芝士焗薯,同紫心蘿蔔片。喺西餐黎講真係好特別,居然有萵苣片,萵苣片加左少少麻油,爽口清新。芝士焗薯既面頭焗得有少少脆皮,芝士味香濃,焗薯好似切左片咁,食落啖啖澱粉,大滿足!紫心蘿蔔片,醃得酸酸味味,中和返肉類既油膩。

萵苣片,芝士焗薯,同紫心蘿蔔片

凍朱古力(跟餐)

凍朱古力

餐飲居然包凍朱古力而唔洗加錢。我鍾意呢杯凍朱古力既甜度,少少甜而完全唔會過火,為呢餐劃上完美既句號。

明顯餐廳想行高檔路綫,座位傍邊有衣物籃比你放袋,每道菜都係兩位食客一齊上免等,服務員基本上每道菜式都會介紹下,如果語速可以慢d就更好。食物方面都唔錯,價錢都算合理,個人特別鍾意鹿兒島白豚豬扒同香煎法國鵝肝。期待下次黎試晚餐。
2021-07-05
萵苣片,芝士焗薯,同紫心蘿蔔片
凍朱古力
今晚同男朋友慶祝生日🎂我叫咗個DinnerMenu,男朋友就叫左Five course Menu😃上圖:當晚嘅廚師特色前菜,個蠔好飽滿,生熟程度啱啱好下圖:柚子汁生蠔🦪,呢個真係超級推薦👍🏻一啲腥味都冇,配埋個汁超級鮮甜😍上圖:加咗$88煎鵝肝,一擺入口油脂會充滿你成個口腔😆下圖:紅蝦他他,呢個表現普普通通,但係個擺盤真係好有心思😍上圖:日式岩燒鮑魚,口感生熟度都非常啱啱好🤓可以食到鮑魚嘅鮮味下圖:另外加咗個$168嘅risotto😃好creamy,飯嘅口感都好好👍🏻值得推薦上圖:澳洲M5和牛,超級多肉汁,隔離嘅黑松露汁都有加分🤓下圖:銀雪魚,個味都唔錯,但整體來講比較普通另外仲有兩款甜品,名就唔記得咗啦,不過兩款甜品都唔錯,都係偏苦小小嘅朱古力,冇伏👍🏻🤓最後特別同大家推薦,呢支清酒嘅口感好清爽,配海鮮真係正🥰
今晚同男朋友慶祝生日🎂
上圖:當晚嘅廚師特色前菜,個蠔好飽滿,生熟程度啱啱好

上圖:加咗$88煎鵝肝,一擺入口油脂會充滿你成個口腔😆
下圖:紅蝦他他,呢個表現普普通通,但係個擺盤真係好有心思😍

上圖:澳洲M5和牛,超級多肉汁,隔離嘅黑松露汁都有加分🤓
下圖:銀雪魚,個味都唔錯,但整體來講比較普通

最後特別同大家推薦,呢支清酒嘅口感好清爽,配海鮮真係正🥰
📍 Gaijin每個禮拜都同閨蜜食餐lunch,今次就去到銅鑼灣既Gaijin食business lunch,menu上選擇都好多,價錢都幾吸引。大家不妨一試。➖➖📌 Bread有兩款唔同餐包,分別係牛角包同芝士忌廉包,加埋伴碟嘅牛油,上碟嘅時候重係微熱,呢個位值得加分。➖➖📌 Starter 鴨胸沙律配油醋汁鴨胸啖啖肉好香口,再配哩爽脆嘅沙律菜同埋油醋汁,味道唔錯。 ➖➖📌 和牛他他 +$68 和牛再加上蕃茄,調味好惹味,再配埋脆卜卜嘅蒜蓉包餅乾 ,真係好夾。➖➖📌 牛油果野菌忌廉酥皮盒 Starter黎,粒粒牛油果同野菌再加埋濃厚嘅忌廉,入口落鬆脆得嚟又好creamy。 ➖➖📌 Main 油封鴨脾 $268終於介紹到main dish啦! 今次嘅廚師精選係油封鴨脾配rosemary sauce。鴨肉煮得好淋好入味,而且油脂分布得好好唔會太油膩,旁邊重有迷你焗薯、煙肉粒同菠菜,口感好豐富。➖➖📌 Main Hanger Steak 6'oz $228嗌左五成熟,切開和牛肉質粉嫰,肉味香濃富油香,食落夠juicy,炭香味幾重。➖➖ 📌 熱情果柚子慕絲蛋糕配雲喱拿雪葩 有別
📍 Gaijin

📌 Bread

📌 Starter 鴨胸沙律配油醋汁
鴨胸啖啖肉好香口,再配哩爽脆嘅沙律菜同埋油醋汁,味道唔錯。

📌 和牛他他 +$68

📌 牛油果野菌忌廉酥皮盒

📌 Main 油封鴨脾 $268

📌 Main Hanger Steak 6'oz $228

📌 熱情果柚子慕絲蛋糕配雲喱拿雪葩
有別於一般嘅慕絲蛋糕,呢度嘅蛋糕外層用咗又薄又脆嘅黑朱古力包住,再加埋中間熱情果柚子嘅夾層 ,一咬落去就可以食到啖啖嘅果香味,甜度啱啱好。

地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓
➖➖
人均消費:$300 (subject to service charge)
好食指數:4/5
抵食指數:4/5
1K
2021-06-24 71 浏览
餐包有牛角包和忌廉芝士包。牛角包外表金黃鬆脆,看到蜂巢切面,入口充滿彈性,瀰漫出陣陣牛油香。頭盤 - 油甘魚刺身配和風柚子汁口感清爽,魚油香氣在口中散發,配以柚子汁的清新酸味,清新怡人。法式蕃茄魚湯入口香滑,蕃茄味道濃郁,魚的味道出色和鮮甜,富多種層次的甜味。紐西蘭BB羊架 ($388)肉質柔嫩軟滑,沒有強烈的羊羶味,肉汁豐富,肉味清香且肉汁豐富。 香蕉朱古力mousse cake每一口皆嘗到濃厚的朱古力味和香蕉味,但不會太甜。

餐包有牛角包和忌廉芝士包。

頭盤 - 油甘魚刺身配和風柚子汁

法式蕃茄魚湯

紐西蘭BB羊架 ($388)

香蕉朱古力mousse cake
每一口皆嘗到濃厚的朱古力味和香蕉味,但不會太甜。
2021-06-24 71 浏览
早排睇食評見有唔少人推介呢間位於銅鑼灣一間主日法Fusion菜既餐廳,環境有格調,可以好舒服咁同朋友邊食邊傾計☺️餐廳走中高檔路線,小編同朋友黎嘅時候係lunch time,值得一讚嘅係店員服務好好😆整個用餐體驗良好_小編同朋友都係叫咗午市套餐😆味道都唔錯㗎Daily Salad 是日沙律係鴨胸沙律🥗沙律菜夠新鮮,配上鴨胸同車厘茄等配料一齊食好開胃Soup of the day是日餐湯係蕃茄魚湯,蕃茄魚湯飲落非常濃郁,也不會感到魚腥味😊另外餐廳亦有附上牛角包同忌廉包,亦有配上牛油🧈Foie Gras $75另外同朋友都決定加配呢個鵝肝多士!有驚喜😀油香味濃郁,旁邊亦有附上醋和熱情果醬,口感更加豐富,值得一試Chef special $228經詢問後是日廚師精選係鴨髀配薯蓉😛鴨髀外皮酥脆肉質仍然嫩滑,擺盤亦有心思😎M5 Rib-eye Steak $398今次揀咗七成熟,但係肉質仍然非常嫩滑剛剛好,配上醬汁一齊食好滿足,另外亦有附上三款小食,分別係萵筍絲、焗忌廉芝士同酸蘿蔔,萵筍絲同酸蘿蔔有助解膩🤗屬高分之作Wine Kalamansi Mousse $68食到最後梗係要叫返個甜品嚟試吓啦

_
小編同朋友都係叫咗午市套餐😆味道都唔錯㗎
Daily Salad

Soup of the day

Foie Gras $75

Chef special $228

M5 Rib-eye Steak $398

Wine Kalamansi Mousse $68
食到最後梗係要叫返個甜品嚟試吓啦,打卡一流,小編特別欣賞佢個乳酪雪糕,食落去酸酸甜甜好開胃

另外黑芝麻蛋糕同士多啤梨蛋糕味道都唔錯,入口順滑,黑芝麻味濃郁😍
2021-06-23 54 浏览
< GAIJIN >📍銅鑼灣朋友介紹呢間樓上法日fusion餐廳,當日上到去都差唔多坐滿晒😆店員介紹餐牌上面有兩款套餐,一個係五道菜嘅套餐,另外一個就係正常嘅晚餐set☺️ 叫完之後好快就有餐包拼盤,分別有牛角包同芝士圓餐包,牛角包好鬆軟,唔錯😋Five Course Menu $698/ 位🦪世界各地精選生蠔生蠔係日本令和怪物,上面有爆檸珠珠、青檸雪葩同蘋果粒😛生蠔好肥美,有手掌咁大隻,加埋青檸感覺清新開胃😆🦐紅蝦他他紅蝦他他加咗蕃茄粒同洋蔥粒,上面仲有好多三文魚籽🥰 口感有層次😆😆 蝦肉嫰滑,蕃茄粒同洋蔥粒爽口,係高水準嘅前菜😋🤎日本岩燒鮑魚最值得推介嘅係日本岩燒鮑魚😆 加咗清酒同牛油汁,香氣撲鼻,鮑魚肉質鮮嫩彈牙,充滿牛油嘅香味,必食🥰🐟香煎日本銀鱈魚作為主菜嘅銀鱈魚係刺身級,有細細隻嘅青口提鮮,夾埋一齊個效果有驚喜🥰🍮精選甜品精選甜品係朱古力慕絲蛋糕配紅莓雪糕😆賣相一流😍😍外層係朱古力脆皮,入面係朱古力慕絲同朱古力蛋糕,再加上紅莓雪糕,感覺清新😋
< GAIJIN >📍銅鑼灣

Five Course Menu $698/ 位

🦪世界各地精選生蠔

🦐紅蝦他他

🤎日本岩燒鮑魚

🐟香煎日本銀鱈魚

🍮精選甜品
2021-06-23 65 浏览
呢日同朋友去左銅鑼灣呢間法日fusion餐廳食lunch,餐廳環境非常好,係有品味既設計。打開餐牌,見到佢呢到既lunch set都幾抵食。由餐包就睇得出餐廳既用心製作。跟餐分別要左是日餐湯同埋牛油果野菌忌廉酥皮盒。前菜加錢要左香煎法國鵝肝,勁肥美。主菜方面,我地點左鹿兒島白豚豬扒,冇講笑,呢個豬扒係我食過最好味既豬扒!估唔到豬扒都可以煎得咁好食,佢既口感有少少彈牙,一啲韌既感覺都冇,豬扒仲會有少少油脂,好juicy ,係好perfect既比例,唔會太乾又或者太油膩,只可用完美黎形容!另外仲有美國頂級封門柳,呢個牛扒點左5成熟,可以見到出面係燒到好香,內裡既肉係暗紅色既,保持到嫩滑既口感同埋鎖住啲肉汁。甜品係chocolate trio,又靚又好食!飲品點左熱mocha,同樣高質!
打開餐牌,見到佢呢到既lunch set都幾抵食。
由餐包就睇得出餐廳既用心製作。
跟餐分別要左是日餐湯同埋牛油果野菌忌廉酥皮盒。
前菜加錢要左香煎法國鵝肝,勁肥美。

甜品係chocolate trio,又靚又好食!
飲品點左熱mocha,同樣高質!
  • 燒鹿兒島白豚豬扒