2021-08-06
前幾日想食餐好嘅,就去左銅鑼灣呢間法式同日式嘅fusion菜。Five Course Menu $728為食嘅我毫不猶豫就揀左five course menu。🥐餐包係牛角包配圓形芝士包,口感非常鬆軟,牛油味香濃,好味。🦪Seasonal Oyster今次係常見於Omakase嘅日本岩手縣珍寶生蠔,特別配上Lime Sorbet同埋檸檬爆珠喺生蠔上面,入口酸甜清涼,亦帶出生蠔嘅鮮味。底下有和風柚子汁,和味十足。🍣Hokkigai北寄貝刺身,上面配有沙葛,再加上甜椒辣醬同埋蟹皇柚子汁,味道鮮美。🐟Amadia脆鱗甘鯛嘅鱗片非常香脆,魚肉非常嫩滑,上面有香蒜同埋紅胡椒絲。底下配上大根同鯛魚高湯,味道濃郁。🦞Grill Lobster & Lobster Risotto 主菜我地揀左Lobster Risotto,上面有隻Grill Fresh Lobster。Risotto嘅龍蝦味非常濃郁,個汁都好creamy,好好味。龍蝦已經拆好左殼,龍蝦肉食落新鮮彈牙而又鮮甜,好味。🍰Dessert甜品係係抹茶紅豆Mousse cake,首先見到個賣相已經覺得好靚好吸引。食落抹茶味好重,中間都夾住層紅
Five Course Menu $728
為食嘅我毫不猶豫就揀左five course menu。
🥐餐包
係牛角包配圓形芝士包,口感非常鬆軟,牛油味香濃,好味。
🦪Seasonal Oyster
🍣Hokkigai
🐟Amadia
🍰Dessert
甜品係係抹茶紅豆Mousse cake,首先見到個賣相已經覺得好靚好吸引。食落抹茶味好重,中間都夾住層紅豆,底下又有朱古力脆脆,味道豐富。Mousse cake口感好軟滑,旁邊嘅抹茶味雪糕亦都抹茶味好濃郁。
Dinner Menu
至於朋友話唔想食咁多樣野,就揀左Dinner Menu,價錢會因應唔同嘅主菜而有所不同。
🍣Japan Seasonal Sashimi
前菜方面朋友揀左油甘魚刺身,佢話食落好新鮮。
🥣Soup of the Day
本身如果揀龍蝦湯要加錢,但好好彩咁當日嘅餐湯就係番茄龍蝦湯,抵。龍蝦味極香濃,又唔會過鹹,味道適中。
🥩M5 AUS Rib-eye Steak (10oz) $498
主菜方面朋友揀左五成熟嘅澳洲M5和牛肉眼,食落油脂豐富,牛味好濃,非常高質。
🥧Dessert
甜品係荔枝朱古力撻,入口有好清香嘅荔枝味,撻底味道好似朱古力曲奇咁,好味。