2021-07-09
好耐都冇同另一半食返餐好嘅,今次經朋友介紹嚟到銅鑼灣嘅美食街-燈籠街食好西🤤🤤 朋友介紹位於銅鑼灣永光中心嘅gaijin比我哋,聽講呢間野已經好食到變成左佢哋公司嘅飯堂~一上到去,雖然冇乜景觀,但係個裝修就十分精緻,好有fusion菜嘅感覺!!我哋一坐低,就有Staff嚟介紹佢哋嘅Menu,經過推薦我哋就叫咗兩個dinner set🤤😆首先黎嘅當然係前菜啦,一個係精選生蠔,超級肥美再加埋廚師精心調配嘅柚子汁,淡淡都係肉,好creamy❤️ 另一個係深海池魚,超級嫩滑嘅刺身,入口即溶嘅感覺👍🏻😍日式岩燒鮑魚都勁正💓鮑魚極新鮮彈牙✨牛油味勁香🧈🤤真係好正😋餐湯方面今次好特別,係菠菜周打魚湯,一上台就聞到好濃嘅菜味,係新鮮嘅菠菜打成蓉👍🏻 飲落有平時周打魚湯嘅Creamy,亦有清新嘅菜香!加埋點下個牛角包🤩係一個很好嘅嘗試❤️ 另一個係紅蝦他他,擺盤超級靚,淨係個樣都贏曬😎食落都超級正,鮮,嫩👍🏻 果然色味區全!!主菜方面我哋一個揀咗澳洲M5和牛肉眼,同刺身級銀鱈魚😍 澳洲M5和牛肉眼肉味極濃郁,加上雪花平均既油花🤤幼嫩中帶有少許咬口!5成熟無得頂啊👏🏻銀鱈魚超級嫩滑,不愧為刺身級別,表面煎得香
另一個係深海池魚,超級嫩滑嘅刺身,入口即溶嘅感覺👍🏻😍
日式岩燒鮑魚都勁正💓鮑魚極新鮮彈牙✨
牛油味勁香🧈🤤真係好正😋
加埋點下個牛角包🤩係一個很好嘅嘗試❤️
主菜方面我哋一個揀咗澳洲M5和牛肉眼,同刺身級銀鱈魚😍
銀鱈魚超級嫩滑,不愧為刺身級別,表面煎得香脆,但係一食落內裏係超級滑,熟度剛剛好,廚師功架一流。不單如此,魚嘅底部更加跟埋紐西蘭青口架! 正啊~
最後到咗甜品時間🍮 一上台真係哇哇哇~真係好靚呀💓💓
我哋第一眼就俾個炸彈吸引住左💣 真係好搞笑 hehe🥳✨不過呢個唔係得個樣架🥳 仲好好味ahhh🤩🤩 香橙朱古力🍊🍫食落去唔會太甜仲有淡淡的香橙味👍🏻正啊!
仲有另外一個係香蕉Oreo 🍌 係超級濃郁嘅香蕉味😋😋 真係好特別🥳