2022-12-13 77 浏览
Boston lobster spaghetti with homemade lobster sauce 原條波士頓龍蝦尾意粉 $398🦞🍝波士頓龍蝦尾意粉嘅頓龍蝦好新鮮,蟹肉清甜爽口冇雪藏味😍,意粉用咗車厘茄做sauce🍅 ,食落去酸酸地幾開胃New Zealand lamb rack 🇳🇿 紐西蘭羊架 $468呢個紐西蘭羊架係其中一款熱門嘅main course ,入面有三大舊羊架,望落去好吸引,仲有南瓜🎃、翠玉瓜等做配菜,都健康啊Beef tartare 🥩 和牛他他 $98呢款appetiser 有別於其他地方嘅和牛他他,加入酸酸甜甜嘅茄汁🥫,配搭洋蔥🧅、生和牛、脆卜卜蒜蓉包,食落去幾特別Abalone in butter and sake sauce 🧈 清酒牛油炒鮑魚 🍶用清酒黎炒嘅鮑魚同埋蘑菇充滿淡淡清酒香,而牛油味令蘑菇食落去更加鮮甜🤤🍄Hamachi sashimi 🐟油甘魚刺身 新鮮嘅油甘魚刺身用柚子🍊、檸檬做醬汁,食落佢更清甜好fresh ! Caramel mousse with apple filling and walnut paste 蘋果焦糖蛋糕 🍎🍰

Beef tartare 🥩 和牛他他 $98

清酒牛油炒鮑魚 🍶

Hamachi sashimi 🐟油甘魚刺身

Caramel mousse with apple filling and walnut paste 蘋果焦糖蛋糕 🍎🍰 $88
蘋果形狀嘅焦糖慕絲蛋糕賣相真係好靚,適合用嚟打卡📸,唔會太甜嘅蘋果mousse 入面有新鮮粒粒蘋果肉、濃郁嘅焦糖味,幾值得推介呀
2022-12-10 80 浏览
昨晚book了這間餐廳同家人慶祝生日,服務態度非常好,細心介紹晚餐的每款食物,上菜速度很好,每度菜都非常滿意,溫熱美味。值得推介🤩🤩🤩👍🏻👍🏻👍🏻
2022-12-09
庆祝纪念
生日
  • 香煎法國鵝肝
  • 清酒牛油炒鮑魚
2022-12-07 91 浏览
又嚟到銅鑼灣最多嘢食嘅登龍街,黎得登龍街,就梗係一定要食樓上鋪啦,朋友介紹咗間隱世,好好食嘅西餐,朋友上次食過dinner,食物質素非常之好 ,lunch time原來好抵食所以就介紹我哋一齊去食。喺永光中心9樓, 一出𨋢全層,推門入去,餐廳裝修主色墨綠色,好有格調,仲放咗一部黑膠唱片機上面掛咗個聖誕飾物好cute cute。 職員非常有禮貌,一坐低已經準備咗水,仲要係暖水,職員時不時都會主動加水,亦會問下啲嘢食好唔好食,佢仲推介咗我哋食餐廳嘅signature牛肉他他,好好食,麵包唔夠可以再加!是日餐湯係大蒜忌廉湯,望落好似普通忌廉湯,飲落有淡淡嘅蒜味,味道唔係好濃郁個感覺好夠味啱啱好。朋友食餐廳嘅推介法式燴鴨絲春卷,佢話好香脆鴨肉好淋好食主菜點咗魷魚risotto 同豬鞍扒,職員俾咗兩隻碟我地share,好體貼,魷魚包住飯粒,入面仲有切碎嘅魷魚粒,飯好香,魷魚好鮮味,好食豬鞍扒有驚喜,以為會幾油幾膩,點知咬落煎得好香口,肉質鬆化,啖啖肉唔會食到一口油,食過返尋味食完之後叫杯檸水消化下,原來有成壺水俾你慢慢沖,好抵呀百幾二百蚊價錢可以食到高質西餐,之後lunch都會再嚟

食完之後叫杯檸水消化下,原來有成壺水俾你慢慢沖,好抵呀

百幾二百蚊價錢可以食到高質西餐,之後lunch都會再嚟
2022-12-02 1318 浏览
位於銅鑼灣永光中心< 𝐆𝐚𝐢𝐣𝐢𝐧 >, 一間高質法日餐廳, 裝潢以復古西洋風為主, 光線柔和, 服務細心周到。ʙʀᴇᴀᴅ:芝士忌廉包及牛角包, 旁邊配有熱溶黑松露蒜蓉牛油, 相當香滑濃郁。ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ:ᴊᴀᴘᴀɴ ꜱᴇᴀꜱᴏɴᴀʟ ꜱᴀꜱʜɪᴍɪ日本時令刺身是北海道藍鰭吞拿魚赤身, 肉質豐厚, 面層以柚子醋及柚子皮點綴。ᴀʙᴀʟᴏɴᴇ ɪɴ ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴀɴᴅ ꜱᴀᴋᴇ ꜱᴀᴜᴄᴇ清酒牛油炒鮑魚, 質感爽口彈牙。ᴜᴘɢʀᴀᴅᴇ ᴛᴏ 5 ᴄᴏᴜʀꜱᴇ:ʙᴇᴇꜰ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ ⁽⁺$⁹⁸⁾和牛他他配蒜蓉多士, 肉質帶點嚼勁。ꜰᴏɪᴇ ɢʀᴀꜱ ⁽⁺$¹⁰⁸⁾香煎法國鵝肝外脆內軟, 油份非常豐富, 伴碟糖漬菠蘿, 降低油膩感。ꜱᴏᴜᴘ:ꜱᴏᴜᴘ ᴏꜰ ᴛʜᴇ ᴅᴀʏ是日餐湯為薯仔忌廉湯, 入口幼滑。ꜰʀᴇɴᴄʜ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ ʙɪꜱQᴜᴇ ⁽⁺$⁴⁸⁾法式龍蝦湯, 面層放有櫻花蝦點綴, 鮮味特出。ᴄʜᴇꜰ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ:ᴄᴏɴꜰɪᴛ ᴅᴜᴄᴋ ʟᴇɢ $⁴³⁸法國油封鴨腿以低溫燉煮, 呈金黃色, 肉質香脆軟腍。ᴀ4 ᴡᴀɢʏᴜ ʀɪʙ-ᴇʏᴇ ᴄᴀᴘ $⁴⁹⁸A

ʙʀᴇᴀᴅ:

ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ:
ᴊᴀᴘᴀɴ ꜱᴇᴀꜱᴏɴᴀʟ ꜱᴀꜱʜɪᴍɪ

清酒牛油炒鮑魚, 質感爽口彈牙。

ᴜᴘɢʀᴀᴅᴇ ᴛᴏ 5 ᴄᴏᴜʀꜱᴇ:
ʙᴇᴇꜰ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ ⁽⁺$⁹⁸⁾
和牛他他配蒜蓉多士, 肉質帶點嚼勁。

ꜰᴏɪᴇ ɢʀᴀꜱ ⁽⁺$¹⁰⁸⁾

ꜱᴏᴜᴘ:
ꜱᴏᴜᴘ ᴏꜰ ᴛʜᴇ ᴅᴀʏ
是日餐湯為薯仔忌廉湯, 入口幼滑。

ꜰʀᴇɴᴄʜ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ ʙɪꜱQᴜᴇ ⁽⁺$⁴⁸⁾
法式龍蝦湯, 面層放有櫻花蝦點綴, 鮮味特出。

ᴄʜᴇꜰ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ:
ᴄᴏɴꜰɪᴛ ᴅᴜᴄᴋ ʟᴇɢ $⁴³⁸
法國油封鴨腿以低溫燉煮, 呈金黃色, 肉質香脆軟腍。

ᴀ4 ᴡᴀɢʏᴜ ʀɪʙ-ᴇʏᴇ ᴄᴀᴘ $⁴⁹⁸
A4和牛肉眼扒配鬆脆皮盒, 五成熟火喉剛好, 鮮味肉汁, 而擺盤相當精緻。

ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ:
ᴀᴘᴘʟᴇ ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ᴍᴏᴜꜱꜱᴇ ᴄᴀᴋᴇ $⁷⁸
蘋果焦糖慕絲蛋糕, 賣相十分可愛, 內層是焦糖流心, 甜度適中, 旁邊放有咖啡雪糕及糖霜點綴。

ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ ᴍᴏᴜꜱꜱᴇ $⁷⁸
朱古力脆皮包裹椰子慕絲蛋糕, 旁邊加以椰子雪糕, 整體帶有濃濃椰子香味。

GAIJIN (銅鑼灣)
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓
2022-11-30
2022-11-30 193 浏览
已經第二次光臨,這裡無論食物和服務質素也可以達到酒店standard, 性價比超高的 和牛他他 : 生牛肉味道剛好 和toast 也很夾 清酒牛油炒鮑魚: 必食 超好食法式龍蝦湯: 幾好,幾creamy ,但龍蝦味不夠濃香煎法國鵝肝: 必吃法國油封鴨腿 : 略嫌小小overcook 如果可以嫰一點會更好。但整體唔乾身 日本鹿兒𡷊A4 和牛西冷: very tender juice and yummy just small portion M6 有骨和牛肉眼扒: 必吃! 牛肉燒到小小外香脆,肉質肥美嫰滑。焦糖蘋果mouse 蛋糕: good presentation

和牛他他 : 生牛肉味道剛好 和toast 也很夾

清酒牛油炒鮑魚: 必食
超好食

法式龍蝦湯: 幾好,幾creamy ,但龍蝦味不夠濃

香煎法國鵝肝: 必吃

Butter  bread  &  croissant  🥐
M6 有骨和牛肉眼扒
日本鹿兒𡷊A4 和牛西冷
Dessert
  • 厚燒M6有骨和牛肉眼扒
2022-11-25 122 浏览
呢間高質Fine Dining位於銅鑼灣永光中心,係長期人氣客滿日式扒房,店主將食物融合法國菜和日本菜特色,提供扒餐、海鮮和意粉等款式,擺盤精美,非常適合兩口子拍拖慶祝🥳店鋪間格唔算大,光線柔和時尚,充滿復古西洋風嘅酒吧式浪漫氣氛。特別一讚嘅係店員服務細心周到👍🏼先介紹晚市套餐四道菜嘅選擇,有頭盤、湯、主菜及甜品,價格高低由主菜決定,因應當晚胃口可以升級為五道菜,絕對有平民價錢嘆到酒店級嘅服務體驗。🥐芝士忌廉包、牛角包推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️先來個可以refill 熱辣辣餐包上枱,皮脆有口感配熱溶黑松露蒜蓉牛油,香滑口味。🐟Japan Seasonal Sashimi 南鯨吞拿魚赤身刺身推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐新鮮吞拿魚刺身肉質豐厚,誠意厚切入口即溶,用柚子醋及柚子皮點綴,一人一片已十分滿足。🐮Beef Tartare 法國生牛肉他他 +$98推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️生牛肉他他用牛骨盛載,配上五片蒜容多士,牛肉肉質鮮嫩帶點嚼勁,份量十分多😋🦆Foie Gras 香煎法國鵝肝 +$108推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢款正👍🏼煎香鵝肝配上自家醬汁底下加一塊多士,鵝肝油份豐富,而伴碟糖漬菠蘿🍍就岩哂中和呢份邪惡感。🦞Lobst

呢間高質Fine Dining位於銅鑼灣永光中心,
係長期人氣客滿日式扒房,
店主將食物融合法國菜和日本菜特色,
提供扒餐、海鮮和意粉等款式,
擺盤精美,非常適合兩口子拍拖慶祝🥳

店鋪間格唔算大,光線柔和時尚,
充滿復古西洋風嘅酒吧式浪漫氣氛。
特別一讚嘅係店員服務細心周到👍🏼

先介紹晚市套餐四道菜嘅選擇,
有頭盤、湯、主菜及甜品
價格高低由主菜決定,
因應當晚胃口可以升級為五道菜,
絕對有平民價錢嘆到酒店級嘅服務體驗。

🥐芝士忌廉包、牛角包
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
先來個可以refill 熱辣辣餐包上枱,
皮脆有口感配熱溶黑松露蒜蓉牛油,香滑口味。

推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
新鮮吞拿魚刺身肉質豐厚,
誠意厚切入口即溶,用柚子醋及柚子皮點綴,
一人一片已十分滿足。

🐮Beef Tartare 法國生牛肉他他 +$98
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
生牛肉他他用牛骨盛載,配上五片蒜容多士,
牛肉肉質鮮嫩帶點嚼勁,份量十分多😋

🦆Foie Gras 香煎法國鵝肝 +$108
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢款正👍🏼煎香鵝肝配上自家醬汁底下加一塊多士,
鵝肝油份豐富,而伴碟糖漬菠蘿🍍就岩哂中和呢份邪惡感。

🦞Lobster Bisque 法式龍蝦湯 +$48
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
龍蝦湯湯醇味濃,順滑暖胃,
少許忌廉滑溜增加,加左櫻花蝦點綴令鮮味更特出。

🍅番茄湯
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
友人的蕃茄湯香味濃,新鮮蕃茄製成口感豐富美味。

🦆Chef Special-Confit Duck Leg 法國油封鴨髀 $438
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
法國出名心機招牌菜式,大廚用鴨油將鴨腿浸泡後以低溫燉煮,
鴨腿上檯吸睛香脆金黃色內腿肉軟嫩,正呀🤤

Chef Special-A4 Wagyu Rib-eye Cap 🥩鹿兒島A4和牛配煙肉椰菜花酥皮撻 $498
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
日本高質和牛配上法式烹調方法,
伴上撻擺盤精美有誠意👏
五成熟A4和牛火喉到位,咬落去流出鮮味肉汁,
伴上香脆酥皮煙肉忌廉批,飽吐感增加滿足之選。

甜品方面本身配上焦糖奶凍,
可以另加Upgrade +$88
🍫Chocolate Brownie 朱古力布朗尼
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
店家自製既朱古力布朗尼,
表面有一層薄脆,入面軟腍充滿朱古力和牛油香,
配埋雪糕開胃甜度適中。

🍎 Apple Caramel Mousse Cake 焦糖蘋果慕絲蛋糕 $88
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
驚喜造型可愛上檯! 外層慕絲蛋糕內層焦糖流心,
打卡首選,甜度剛剛好,為呢餐劃上句號!🥳

整體環境舒適岩哂傾計用餐,
最後見到隔離慶祝生日有乾冰打卡甜品送上,
非常合適訂檯為另一半慶祝生日比驚喜👏

👅美味: 9️⃣ 😮驚喜: 9️⃣
✨環境: 9️⃣ 💆‍♂️服務: 9️⃣
💡性價: 9️⃣ 🐽飽肚: 9️⃣
💫回頭: 9️⃣ 👍推薦: 9️⃣
2022-11-23 80 浏览
📍 in Causeway BayFrench x JapaneseFood: 💛💛💛💛 💛Décor: 💛💛💛💛🤍Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price:💰 $700Favorite:💖 Duck confit ------------------------------✅ Located in Bowrington Building, takes around 3 minutes to walk from Causeway Bay station. Super convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering food.✅ Haven't had a delectable confit duck in quite a long time, and this one was certainly worth the wait!The tempting confit duck leg was slow-cooked in its fat with clas
📍 in Causeway Bay
French x Japanese

Food: 💛💛💛💛 💛
Décor: 💛💛💛💛🤍
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price:💰 $700
Favorite:💖 Duck confit

The tempting confit duck leg was slow-cooked in its fat with classic confit seasonings for added tenderness and flavor! A must-try item.

✅ Seating is spacious with a comfy and relaxing environment. What a calming place to visit in the heart of CWB.

✅ The aesthetic of the restaurant is really pretty and the food is presentable and good-looking.

✅ Authentic and Excellent.

✅ Overall the food quality was outstanding for this price. The lunch set is a real deal.

✅ This is my absolute favorite restaurant in the fusion of French x Japanese. The food is always fantastic and no matter what I order I am always delighted with my meal

✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend it to anyone looking for somewhere to chill
✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to make a booking well in advance
✅ Servers are also great and always efficient, happy, and polite.

銅鑼灣法日Fine Dining part 2Soup龍蝦湯🦞橙紅色的龍蝦湯,賣相、香味俱佳,湯面面嘅係淡忌廉同埋櫻花蝦干,配搭出嚟個味好有層次好creamy忌廉煙肉薯仔湯薯仔🥔本身的味道比較淡,加入炒香的煙肉後,令濃湯昇華至另一個層次再加上面既大蒜油香味更濃郁Main Chef Special 法國🇫🇷油封鴨腿餐廳完全自己製作,喺一度勁花時間心機嘅菜式👍用鴨油將鴨腿完全浸泡再以小火低溫燉煮,客人點菜才將鴨腿取出煎到金黃色鴨皮比油炸的還酥脆,鴨腿肉軟嫩無比🤤鹿兒島A4和牛配煙肉椰菜花酥皮撻高級和牛配上法式烹調豐美細膩的油花、軟嫩即化的肉質😍伴上香脆酥皮撻跟餐甜品係Chocolate Brownie 配雲呢拿雪糕Brownie 面頭一層薄脆,內裏軟腍腍,又有朱古力和牛油香,甜度適中另外upgrade 椰子菠蘿🍍 moussy cake成個椰子🥥造型非常吸晴👀。內裏仲有菠蘿夾心,層次感豐富。要特別提一提佢既 Wine pairing 有好特別既日本🇯🇵柚子汽酒👍清新柚子香氣再配淡淡甜味🥂微微既氣泡🫧意想不到跟法國菜咁配合👅
銅鑼灣法日Fine Dining part 2

Soup

龍蝦湯🦞

忌廉煙肉薯仔湯

Main

Chef Special
法國🇫🇷油封鴨腿
鴨皮比油炸的還酥脆,鴨腿肉軟嫩無比🤤

鹿兒島A4和牛配煙肉椰菜花酥皮撻

跟餐甜品係Chocolate Brownie 配雲呢拿雪糕

另外upgrade 椰子菠蘿🍍 moussy cake
成個椰子🥥造型非常吸晴👀。內裏仲有菠蘿夾心,層次感豐富。

• 法國油封鴨腿
2022-11-14 89 浏览
呢間係我會再去既餐廳😆,成個用餐體驗好好,而且服務又好(我好在意服務好唔好),佢主打日法料理,啲野食我覺得都唔錯!🔆原條波士頓龍蝦意粉套餐($3️⃣9️⃣8️⃣)佢一個套餐包前菜,湯,主菜同甜品。另外,仲有好好食既餐包🥹!餐包係牛角包同忌廉芝士包,仲係熱熱地,好酥脆😆,我一個人可以食幾個!前菜揀咗清酒牛油炒鮑魚,好香牛油味,佢連拌菜既秀珍菇都好好食,吸晒鮑魚啲鮮味,好正。餐湯upgrade 咗個龍蝦湯😆,湯鮮味濃郁好滑,佢加咗少少櫻花蝦喺面,增添咗啲鮮味同口感。終於到主菜龍蝦意粉😝,份量十足,龍蝦肉好厚實,啖啖肉,KK表示好妒忌好想食🥹。意粉口感幾彈牙好掛汁,索晒龍蝦啲鮮味,呢個價錢我覺得真係食得過!甜品一款係是日精選朱古力布朗尼,加一款加咗錢錢要蘋果焦糖慕絲蛋糕(朋友表示心心眼)。個🍎造型超可愛!中間係焦糖夾心,所以整體會偏甜少少🤏,但都好好食。🔆A4和牛上蓋肉牛排($4️⃣9️⃣8️⃣)呢間餐廳得意之處係,佢會有啲menu上面冇既餐點🙈,就好似呢個咁,係當日特別推介既。肉質都幾嫩滑,鮮甜而多汁。仲有個酥皮盒都好好食🥹,超鬆脆。呢個套餐既前菜我哋係揀咗藍鰭吞拿,又係餐牌上冇既🙈,以柚子醋點綴,冇筋且入口即溶

🔆原條波士頓龍蝦意粉套餐($3️⃣9️⃣8️⃣)

🔆A4和牛上蓋肉牛排($4️⃣9️⃣8️⃣)

呢個套餐既前菜我哋係揀咗藍鰭吞拿,又係餐牌上冇既🙈,以柚子醋點綴,冇筋且入口即溶。

我哋另外仲加錢update 咗要咗和牛他他同埋香煎法國鵝肝😆,兩樣嘢都唔錯,其中法國鵝肝有啲糖漬菠蘿🍍伴碟,酸酸甜甜,同鵝肝好夾,幾得意!

成程都食得好開心,侍應亦都好細心,好有耐性解答問題,仲會同我哋介紹餐點,加唔少分!下次一定會再去!
2022-11-13 97 浏览
為屋企人慶祝生日🎂選擇多日終於選定了GAIJIN,得到餐廳合協助在乾冰和雪糕及碟上寫上慶祝字句🎉🎉,職員有善環境舒服,一入到餐廳見到好靚的留聲機❤️點餐方面今日選擇了 ~Chef Special-A4 Way Rib-eye Cap🐮👍🏻 ~N Lamb Rack🐑😋 ~Lobster Bisque龍蝦🦞🥰 ~Abalone in Butter and Sake Sauce👌 ~Japan Seasonal Sashimi👌 ~Croissant🥐😘添加左3️⃣次 ~Coconut Mousse😋 ~Set Dessert👍🏻
為屋企人慶祝生日🎂選擇多日終於選定了GAIJIN
~Coconut Mousse😋
~Set Dessert👍🏻
  • 厚燒M6有骨和牛肉眼扒
2022-11-10 1576 浏览
去Sogo Shopping想搵間舒服餐廳嘆下,見到依間都幾多人推介,所以即刻上網預約,人氣超旺盛,好快已經Full Booking。芝士忌廉包、牛角包麵包外皮脆脆,好有口感,味道突出,配上欖油牛油,味道更美味而開胃。店家好好可以Refill麵包,好食到Refill左幾次!南鯨吞拿魚赤身刺身吞拿魚新鮮及足夠膩感,肉質厚切及入口溶化,超正呀,CP值超多!和牛他他滑溜的和牛,鮮味豐富,配上蒜容包,兩者的味道都是清新派而合拍,和牛份量都很多,好滿足超美味。法式龍蝦湯龍蝦湯香味濃濃,入口啖啖甜甜而吸引,細膩而順滑,暖胃好湯。日本鹿兒島A4和牛西冷主角要黎啦!我最愛就係五成熟,保留和牛既鮮活味、有咬口感而不會過硬,一咬落去流出肉汁,好Juicy!配菜用料新鮮,爽口索索聲,冇得頂呀!配上煙肉忌廉批,飽吐感滿滿,味道岩岩好!焦糖蘋果慕絲蛋糕賣相超級吸晴,打卡必點推介!外層金萡慕絲、內有蘋果紅豆蓉,味道超夾,甜甜好好味,不會太膩!配上雲尼拿雪糕,清新香氣,好滿足!荔枝梳打味道甜甜,挺開胃,配上便當是美食既享受。

芝士忌廉包、牛角包

南鯨吞拿魚赤身刺身

法式龍蝦湯
龍蝦湯香味濃濃,入口啖啖甜甜而吸引,細膩而順滑,暖胃好湯。

日本鹿兒島A4和牛西冷

焦糖蘋果慕絲蛋糕

荔枝梳打
味道甜甜,挺開胃,配上便當是美食既享受。
2022-11-07
想搵D特色高質既Fine Dining慶祝一番,上網搵左依間銅鑼灣永光中心既Gaijin!♥️暖胃包物:牛角包&芝士忌廉包值得一讚熱辣辣上枱,充滿麵包香氣,牛角色外皮鬆脆,芝士忌廉包很入味,而不會過分濃味。♥️清酒牛油炒鮑魚廚師很體貼,先將鮑魚剪件,方便入口進食,亦可以炒得均衡透徹,清酒味道突出,配上牛油,味道甜甜,很開胃,提昇了整個味道既享受。♥️香煎法國鵝肝賣相一流,鵝肝份量超滿足,入口溶化,配上店家自調配醬汁,味道很有層次,酸酸甜甜,很開胃,配上麵包進食,一流既享受,美味極了。♥️ 南瓜忌廉湯香味透徹,內有南瓜茸,有些小口感,味道香濃,能夠暖胃,超級好飲美味,為口腔去除其他美食味道,準備迎接我既海膽汁大蝦意大利飯。♥️海膽汁大蝦意大利飯超吸引既主菜!美味香濃的海膽醬汁,意大利飯軟冧,米飯粒粒分明,口感有層次。配上大蝦的點綴,極致既美食享受!♥️ 朱古力布朗尼店家自製既朱古力布朗尼,細膩滑溜,朱古力味道香濃,配上雲尼拿雪糕及新鮮爽口既青提子,依個晚餐享受超正、超舒服、超飽滿!♥️ 巨峰提子梳打巨峰提子味道突出,味道均衡,不會太甜。

♥️暖胃包物:牛角包&芝士忌廉包

♥️海膽汁大蝦意大利飯

♥️ 朱古力布朗尼
朱古力布朗尼

♥️ 巨峰提子梳打
巨峰提子味道突出,味道均衡,不會太甜。
巨峰提子梳打
巨峰提子梳打
  • 餐包
  • 海膽意大利飯
2022-11-07 110 浏览
曾於此餐廳用膳,覺得感覺良好,所以打算與家人在此慶祝生日,共7人,並於10月30日透過openrice 訂座。忽然11月5日晚上9點收到該餐廳訊息,提醒我要於11月7日或之前 (原句: on / before 7 Nov )要入500元訂金。當時有其他事要做並沒特別在意,只記得11月7日要入錢。到今天晚上七點有時間處理訂金,打算找回訊息付款,忽然發覺今天下午兩點多被餐廳取消訂座。我致電該餐廳查詢原因,他跟我說11月7日前就需要付訂金,我以為自己記錯訊息是有寫幾點前付款,但翻看訊息發現他寫的是11月7日或之前付款並沒有寫明時間。然後他再跟我說當天已滿座,不能再安排入座。我跟他理論明明今天仍是11月7日,為何取消我的訂座,但他跟我說要保障餐廳利益,有9人或5人的客人已預先付訂金,是我沒有付。而且餐廳已於星期六發訊息,是我不應該那麼遲付訂金,正常應該要於11月7日前付款!但他的訊息明明只寫11月7日或之前,不明白餐廳還可以賴皮的將責任推在客人身上?!爭執了很久,聽到我在電話中哭(或者可能餐廳很忙不是再應付?)才勉強跟我說對不起。我特地預訂一間餐廳跟家人慶生,因為星期六日應付考試,星期一要上班

我特地預訂一間餐廳跟家人慶生,因為星期六日應付考試,星期一要上班沒時間去處理,放工已即時處理,但卻遭受無理取消。
最糟糕的是已告訴家人當天在那間餐廳用膳,現在還要重新安排一間可以在星期五七人用膳餐廳是多麼困難!
對此餐廳很失望,竟可以如此不對自己訊息寫下的東西負責。
坦白說,如果餐廳寫的是11月7日12時前付款或者我在11月8日才處理。我會接受並覺得這是我自己責任。
但付款限期未到卻遭受無理取消,這是不能接受,以後會blacklist 此間餐廳。
最後一點,希望餐廳能好好理解什麼是on / before the date。亦不希望其他客人會中伏。

庆祝纪念
生日
2022-11-05 110 浏览
“紐西蘭羊架Dinner Set”($468)“鹿兒島A4和牛西冷Dinner Set”($498)登龍街有間超級高質嘅法日fusion餐廳😍由入門口一刻已經感覺到店員嘅熱情服務態度真係好好,為呢個晚餐加唔少分呢道有提供4-course嘅dinner set亦都可以加錢升級做5-course落好單後會先送上餐包有牛角包同忌廉芝士包2款🥐嘩連餐包都好好食,牛油味香又夠鬆軟🤤連牛油都好有心思咁加咗橄欖油🥰餐包仲可以無限refill😚因為太好食我地都加咗一次🤣之後就到頭盤☺️店員安排先上冷盤有油甘魚刺身,和牛他他(+$88)油甘魚刺身十分新鮮,用柚子醋調味好清爽🥰和牛他他肉質鮮嫩又香濃放上脆卜卜嘅麵包上食口感就更豐富😚食到凍嘅頭盤就到熱嘅頭盤🔥分別係清油牛油炒鮑魚,香煎法國鵝肝(+$108)鮑魚牛油味超級香濃😍鮑魚有嚼頭得嚟唔會韌鵝肝表面好香脆,入口軟滑☺️另配上橙醬,菠蘿蓉,黑醋汁去解一解油膩感😚餐湯就有是日餐湯南瓜忌廉湯🎃我地另一碗就+$48揀咗法式龍蝦湯🦞南瓜湯十分清甜,用上椰奶做忌廉整體唔會咁溜法式龍蝦湯面頭加咗櫻花蝦,飲落鹹鮮十足😍主菜就點選咗紐西蘭羊架🐏另一份就叫咗是日推介鹿兒島A4
“紐西蘭羊架Dinner Set”($468)
“鹿兒島A4和牛西冷Dinner Set”($498)

登龍街有間超級高質嘅法日fusion餐廳😍
由入門口一刻已經感覺到店員嘅熱情
服務態度真係好好,為呢個晚餐加唔少分
呢道有提供4-course嘅dinner set
亦都可以加錢升級做5-course
落好單後會先送上餐包
有牛角包同忌廉芝士包2款🥐
嘩連餐包都好好食,牛油味香又夠鬆軟🤤
連牛油都好有心思咁加咗橄欖油🥰
餐包仲可以無限refill😚
因為太好食我地都加咗一次🤣

之後就到頭盤☺️店員安排先上冷盤
有油甘魚刺身,和牛他他(+$88)
油甘魚刺身十分新鮮,用柚子醋調味好清爽🥰
和牛他他肉質鮮嫩又香濃
放上脆卜卜嘅麵包上食口感就更豐富😚
食到凍嘅頭盤就到熱嘅頭盤🔥
分別係清油牛油炒鮑魚,香煎法國鵝肝(+$108)
鮑魚牛油味超級香濃😍鮑魚有嚼頭得嚟唔會韌
鵝肝表面好香脆,入口軟滑☺️
另配上橙醬,菠蘿蓉,黑醋汁去解一解油膩感😚

餐湯就有是日餐湯南瓜忌廉湯🎃
我地另一碗就+$48揀咗法式龍蝦湯🦞
南瓜湯十分清甜,用上椰奶做忌廉整體唔會咁溜
法式龍蝦湯面頭加咗櫻花蝦,飲落鹹鮮十足😍

主菜就點選咗紐西蘭羊架🐏
連平時唔好羊嘅男朋友都搶嚟食🤣

最後就嚟到甜品環節☺️
廚師精選甜品造型十分精選😚
用朱古力整到成個椰子咁🥥
入面放咗菠蘿蓉同椰子mousse,再配上椰子雪葩
想試其他甜品可以由a la carte menu揀
價錢就係單點menu減$10
所以我地另一款叫咗焦糖奶凍($48)
食落焦糖味濃郁,奶凍質地超滑😛
呢餐真係由頭到尾都十分滿意🥰
真心推介呢間餐廳比大家😝

GAIJIN
銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓
2022-11-03 88 浏览
出糧啦💵食返個西餐獎勵自己自己本身勁少去永光中心食野今次就食啦~🐟油甘魚刺身厚切既,酸蘿蔔係餐廳醃製味道幾夾㗎都幾有誠意🐮和牛他他和牛肉碎放係脆脆多士上面食簡單而美味🦆香煎法國鵝肝鵝肝夠厚油香滿滿🦞法式龍蝦湯都夠濃味侍應為餐湯加上黑胡椒🦞原條波士頓龍蝦尾意粉呢一餐既main波士頓龍蝦都幾大隻㗎彈牙有鮮味下面既係磨菇汁意粉侍應都幾貼心有提醒唔好掂到碟邊🍎蘋果慕絲蛋糕餐廳既新蛋糕真係造到蘋果咁既樣非常吸晴外面係慕絲入面有粒粒蘋果推介!
出糧啦💵
食返個西餐獎勵自己
自己本身勁少去永光中心食野
今次就食啦~

🐟油甘魚刺身
厚切既,酸蘿蔔係餐廳醃製
味道幾夾㗎
都幾有誠意