2022-09-13 110 浏览
Gaijin dinner up to 5 course我食左4 course加埋甜品已經好滿足😁北海道忌廉吉列蠔個忌廉底好creamy好smooth, 隻蠔勁大隻, 外脆內軟入面勁juicy!香煎法國鵝肝 $108鵝肝厚過多士基本😌👍🏻 底部有焦糖菠蘿同香橙做既gel, 食落當然都係鵝肝果種濃厚味道勁rich, 但就冇咁油膩😙當晚dessert daily special 係coffee gelato, 咖啡味好濃, 同埋原來咖啡同芒果都幾夾, 半個鮮芒果甜中帶少少酸完全唔會有太飽滯ge 感覺😝男朋友今朝有揸車我就陪佢唔飲🤭 下次如果唔揸既嗌埋紅白酒, 咁就更加浪漫啦💕

北海道忌廉吉列蠔

香煎法國鵝肝 $108

2022-09-13 89 浏览
2020年開業至今嘅Gaijin 一直備受好評,聽啲同事講大廚係出身五星級酒店,又喺瑞士學廚,擅長將唔同cuisine 特色菜式融會貫通,今日就試咗dinner set 兩個比較有日本風味嘅courses 清酒牛油炒鮑魚一上碟就聞到好香甜嘅清酒味,食落個牛油汁好滑,鮑魚爽口彈牙又鮮甜,裙邊質感就比較soft,灑喺面頭嘅香蔥就點綴左清酒味。 另一道就係北海道海膽帶子意粉除咗面頭有海膽之外,侍應同我哋講咗原來個汁都係用海膽打出來,鍾意海膽嘅朋友千祈唔好錯過,同埋個海膽同帶子都係用飛機貨,帶子大大粒煎到表面少少脆,但係入面仲好嫩滑,口感層次好豐富,意粉有少少菇片提升左口感同香味。

另一道就係北海道海膽帶子意粉
2022-09-02 88 浏览
今日係一個休閒嘅下午,約咗我媽咪去食fusion菜,呢度嘅大廚已經有30年經驗,係酒店出嚟跟過日本大廚同西班牙米芝蓮大廚等等✨菜式好多都結合左兩種烹飪手法,係好有誠意嘅餐廳❤️另外,呢到嘅位置好闊落又有氣氛,適合想係鬧市中享受西餐嘅人☺️忌廉芝士包同牛角包 & 蕃茄濃湯|熱辣辣既麵包配上牛油,令人停唔到口🥺而蕃茄濃湯好香甜帶少少酸味,輕盈嘅質地配上蕃茄香味,調味岩岩好,十分開胃👍🏻煙三文魚蜜糖芥末沙律 |蜜糖芥末醬同煙三文魚嘅份量啱啱好,配上新鮮嘅沙律菜,紅菜頭,青瓜同蕃茄等等係一個清新又有誠意既starter🥗✨煙肉洋蔥忌廉脆薯寶|薯寶好脆,完全冇油膩嘅感覺💛配上忌廉同洋蔥,唔使5分鐘就已經食晒☺️香煎法國鵝肝|哈哈哈 忍唔住加咗個appetizer 😆鵝肝外脆內軟,配上煮過嘅黑醋,orange jam同焦糖菠蘿,簡直係冇得彈嘅組合😍龍蝦汁蝦意大利粉|好香濃嘅龍蝦汁,份量適中❤️❤️✨意粉煮得岩岩好👍🏻👍🏻蝦肉爽口,蘑菇同蕃茄都好入味,推🥺✨美國頂級封門牛|店員話呢個係脂肪較少嘅位置,建議5 成或以上🥩而我今次叫咗5成,牛肉煎得好香好濃牛肉味,如果你哋鍾意食好濃牛味又唔想太多油花既話,建議你可

美國頂級封門牛|店員話呢個係脂肪較少嘅位置,建議5 成或以上🥩而我今次叫咗5成,牛肉煎得好香好濃牛肉味,如果你哋鍾意食好濃牛味又唔想太多油花既話,建議你可以叫呢個試吓🥂❤️

廚師精選甜品|最後點可以少咗甜品!!今日係一個三重朱古力🍫+ tiramisu雪糕🍦🫶🏻🫶🏻牛奶朱古力,黑朱古力配上脆皮朱古力好正☺️優惠二送嘅brownie都好好食好鬆軟!

最後!!記住!!優惠方面—》「1. 訂枱嘅話,無論lunch 或者dinner都會有85折🫶🏻❤️ 」 + 「2. Follow 社交平台 ,午市送甜品/晚市送特色飲品」

2022-09-01 89 浏览
食咗一間性價比超高嘅餐廳,驅使我要開展第一篇食評,希望我日後可以更加努力寫多啲更加多嘅食評,努力學習下先😃😄💪呢間餐廳前菜除左有香濃牛油味嘅牛角酥同忌廉芝士包外,仲有是日沙律:日式胡麻醬煙三文魚沙律。三文魚嘅醃製味道唔會掩蓋魚本身嘅鮮味,仲帶有濃烈嘅煙燻香味,沙律菜非常新鮮爽脆,啖啖都索索聲同好有菜嘅鮮甜,再配埋胡麻醬非常開胃。美國頂級封門柳擺盤好靚,仲有香脆嘅酥皮盒。而鬆軟嘅封門柳,因為油花少所以帶有好重嘅肉味,啱晒我呢啲鍾意肉味濃嘅人。每一啖肉味都衝擊口腔,再配埋黑醋就非常夾亦唔會咁單調。而呢到仲有午市優惠,就係scan張檯呢張卡同埋follow餐廳嘅社交平台,就會有嘢送。今日送嘅係半熟焦糖燉蛋配雪糕。呢個燉蛋啲蛋好幼滑,仲要唔係一般嘅滑,相信就係半熟嘅效果,又唔會太甜,為呢餐飯畫試完美句號。總結:餐廳環境闊落,坐得舒服,食物質素佳,質素有驚喜。

美國頂級封門柳

總結:餐廳環境闊落,坐得舒服,食物質素佳,質素有驚喜。

主廚同店員都出身於酒店,餐廳宗旨希望以平民價錢,但客人感受到酒店級體驗,服務非常貼心,每道菜式都會有介紹,讓人有賓至如歸的感覺,同時用法式態度同烹調手法去對待日系材料,兩個同樣講求精緻的菜系如何碰出火花💯🥐牛角包配忌廉包|8.5/10離遠已經聞到好香牛油味,攞上手唔會覺得好油膩,麵包夠熱同埋好軟熟☺️可以配埋自家製牛油一齊食,好有誠意餐包,食完可以再添🍤煙肉洋蔥忌廉脆薯寶|7.5/10薯寶剛剛炸好,外脆內軟🥰配上yogurt sauce,既清新又解膩🥗煙三文魚吉列雅枝竹沙律|8/10清淡的雅枝竹吉列後變得香口,去除其苦澀味,更易令人接受同入口👍🏻🍠紫薯湯|8.5/10今日先推出紫薯湯,超級綿滑可口🤤沒有紫薯粒狀口感,但啖啖都飲到紫薯香甜,很快清空一碗🥩法國生牛肉他他|$85|7.5/10生牛肉他他用上牛骨去盛載,配上五片脆多士,不過多士厚薄有不同,所以焗出黎有些比較深色🙁牛肉肉質鮮嫩帶點嚼勁,質感都幾滑🦆香煎法國鵝肝|$88|8/10擺盤好靚好精緻😍兩面煎得金黃,油份豐盈,旁邊仲配有焦糖菠蘿同橙醬,開胃又能中和油膩🍖美國頂級封門柳|$298|6.5/10封門柳油花雖然較少,但肉味香濃😌不

🥐牛角包配忌廉包|8.5/10

🍤煙肉洋蔥忌廉脆薯寶|7.5/10

🥗煙三文魚吉列雅枝竹沙律|8/10

🍠紫薯湯|8.5/10

🥩法國生牛肉他他|$85|7.5/10

🦆香煎法國鵝肝|$88|8/10

🍖美國頂級封門柳|$298|6.5/10
封門柳油花雖然較少,但肉味香濃😌不過叫左三成熟,口感比較有嚼頭,肉質較實淨

🍗燒紐西蘭羊架|$328|8.5/10
羊架比較出色,外皮煎香,肉質粉嫩,沒有血水流出同埋強烈的羊羶味,連外層既脂肪一齊食,極為享受🤩

🍫三重朱古力|$75|7/10
脆皮朱古力入面係慕絲蛋糕,唔會好甜,不過朱古力唔算好濃郁,如果係網上打卡仲會送另一款甜品,係brownie配芒果,brownie唔係死實好硬個款,偏向蛋糕口感,我比較喜歡呢一款🤣
2022-08-25
終於捱到星期五可以放假😭❤️星期五當然要食番餐好慶祝下終於有得放兩日假喇!前幾日去book位時,店員好仔細咁問我有冇咩特別需要,態度友善,非常貼心。店員仲同我講會有85折優惠,開心!前菜係煙肉忌廉脆薯寶,即係tater tots。喺香港唔係好多地方見到,食落除左外脆內軟嘅薯寶外,餐廳仲以酸忌廉配上洋蔥同煙肉粒增加口感同層次,非常清新開胃。而呢到嘅餐包除左牛角包,仲有圓形嘅忌廉芝士包,每一件都熱辣辣咁送上檯面,正!是日新鮮魚柳今日魚柳之星係香煎比目魚。外皮煎得非常香脆,魚肉非常嫩滑,面頭仲有粒檸檬肉去增加比目魚嘅鮮味。而魚柳下鋪滿薯蓉再配上白酒忌廉汁。薯蓉極之香滑,充滿牛油香味,再配上忌廉汁撈埋簡直冇得輸。而呢個餐都只係$198,配上咁高尚食材同貼心服務,超值!絕對會推介俾朋友❤️好啦依家食完呢個咁豐富嘅午餐,努力返埋幾個鐘頭可以放假😍🫡
終於捱到星期五可以放假😭❤️

是日新鮮魚柳

好啦依家食完呢個咁豐富嘅午餐,努力返埋幾個鐘頭可以放假😍🫡
2022-08-26 96 浏览
呢幾年係公司貢獻都攰了😂 多謝兩位同事請我食飯😇 返銅鑼灣最好就係附近多餐廳, 呢間我地最friend果幾個食過幾次lunch, dinner就第一次, 更高質更驚喜😁3 course dinner set包starter, main 同soup, 餐包仲要任食餐包個個唔同形狀, 之前黎食lunch都已經對D包念念不忘😄 全部新鮮焗起好正😘starter揀左個油甘魚刺身, 兩大塊厚切勁鮮甜, 極少豉油已經帶出個鮮味, 鮮到呢好似去左日本D魚市場咁☺️ 跟住個主菜就帶返我飛歐洲✈️西班牙伊比利亞豬扒雖然menu叫豬扒但其實係連骨似豬鞍, 所以肉質更滑好juicyD豬肉分兩層放, 份量都幾多, 但因為有黑醋同少少veggie side dish, 食落唔會太油膩黑醋汁勁正好fresh😇希望下次到我係新工升職請返舊同事食飯啦😙

呢幾年係公司貢獻都攰了😂 多謝兩位同事請我食飯😇

西班牙伊比利亞豬扒
黑醋汁勁正好fresh😇

希望下次到我係新工升職請返舊同事食飯啦😙
2022-08-22 123 浏览
𝐺𝐴𝐼𝐽𝐼𝑁-🍽 Hamachi Sashimi /🍽 Warm Oyster Bathed in Cream🍽 Foie Gras🍽 French Lobster Bisque🍽 USA Prime Hanger Steak (6oz)🍽 Spanish Iberico Pork Chop🍽 House Dessert銅鑼灣fushion菜,性價比極高!餐廳取材於法日,環境舒適,店員都十分好客,為我地解釋menu,每道菜都為我地詳細介紹裡面既ingredients !一坐底先送上充滿牛油味既軟熟忌廉芝士包同牛角酥!嚟遠都嗅到,香香der~岩岩新鮮出爐既樣子٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 夠哂熱,加埋香滑既牛油,仲要可以不斷添加!直頭未食starter,只係食包都食到飽(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)到starter就試左2款,兩款都十分出色!厚切油甘魚,新鮮肥美,加上柚子汁夠哂清新,開胃一流。另一款忌廉蠔,以starter嚟講一啲都唔好膩!蠔夠哂新鮮,用清酒加忌廉煮成既醬汁夠哂match, 入口既溶,夠哂滑( ̀⌄ ́)Foie Gras厚切真係好難抗拒!而且火喉岩岩好,煎到外脆內嫩,鵝肝既油味好香,仲要夠哂juic
𝐺𝐴𝐼𝐽𝐼𝑁
🍽 House Dessert

Hamachi Sashimi

Warm Oyster Bathed in Cream
Foie Gras

Foie Gras厚切真係好難抗拒!而且火喉岩岩好,煎到外脆內嫩,鵝肝既油味好香,仲要夠哂juicy!! 擺盤更用左焦糖菠蘿粒粒,橙gel同埋黑醋,去中和成碟菜式唔好咁膩,等你可以繼續品嚐之後既菜式!♪(´ε` ) 反而仲有開胃既感覺,十分推介!
French Lobster Bisque

每間餐廳一有龍蝦湯,我地一定會試!果然冇令我地失望!口感濃稠,濃味得嚟唔會又苦又咸!十分鮮甜,想再encore!
USA Prime Hanger Steak (6oz)

到main 依然出色,封門柳係夠嫩,容易切開,肉味香濃!外皮焦香,而裡面唔會太熟!
Spanish Iberico Pork Chop
可惜豬鞍略嫌太有咬口(苦笑)唔夠淋~
House Dessert

到最後既dessert, 白朱古力士多啤梨cut cake! 唔會太甜,最底有至愛既lotus餅底,係今晚晚餐一個好好既round up!

總括成餐飯experience 好好,店員唔會趕住收碟,而佢地著重點樣細味每碟菜式( ͡° ͜ʖ ͡°)
而且以家係openrice訂位仲有85折,人均HK$500,性價比係頗高!
(話說好食到一個月食左2次~開心)

📍9/F, Tang Lung Street, Circle Tower, Causeway Bay
#jcfoodgasm @gaijincuisine
Hamachi Sashimi
Warm Oyster Bathed in Cream
Foie Gras
French Lobster Bisque
USA Prime Hanger Steak (6oz)
House Dessert
  • 香煎法國鵝肝
  • 油甘魚刺身
2022-08-20 71 浏览
Having dinner with my date, the food was quite OK : Platter was sashimi + butter abalone, main course was M5 Wagyu Beef, dessert was chocolate brownie, fresh mango and ice cream. Medium rare wagyu beef and ice cream were yummy for me😋Overall experiences are OK, I wish there was hidden special menu, as an element of surprise to customers.

2022-08-18
  • 精選甜品
  • 澳洲M5和牛肉眼
2022-08-19 1636 浏览
今日與識左11年的朋友慶祝我地相識11年。於是一於食好D。找一間環境舒服、食物美味的餐廳食晚餐。最後決定食GAIJIN。這間餐廳的廚師會搜羅不同新鮮的時令食材,可以來自法國、日本和其他地方。餐廳的廚師和職員都是從酒店出身,食物非常有驚喜,且職員觀察都非常細心。每食完一道菜都會收起再換一套新餐具,而且非常友善,抵贊。餐廳設有DINNER MENU ,亦都有SEASONAL 廚師推介的食物。職員先遞上餐包,這裡的餐包都非常特別。有圓圓牛油濃郁軟熟的忌廉芝士包和酥脆的牛角酥,仲可以無限添食,個人十分喜歡圓圓的忌廉芝士包。享受一下法國的上菜模式、一道道上菜。先上「前菜」,油甘魚刺身和清酒牛油炒鮑魚油甘魚刺身油甘魚食就食得多,但第一次食到如此魚的鮮甜和肥美,配上柚子醬、紅心蘿蔔、紫蘇葉,開胃清酒牛油炒鮑魚非常香濃的牛油味和酒香,配上煮得好淋的新鮮鮑魚,作為前菜非常一流。再上香煎法國鵝肝 (+$108)鵝肝綿滑,油香充斥口腔,配上香脆的麵包片,另可以自行沾上黑醋和焦糖菠蘿醬,中和油膩感,亦帶點清新感!再上「湯」法式龍蝦湯 (+$48)龍蝦湯味道濃郁,內有櫻花蝦、香蔥粒和忌廉,層次感豐富意大利雜菜湯
今日與識左11年的朋友慶祝我地相識11年。於是一於食好D。
職員先遞上餐包,這裡的餐包都非常特別。

享受一下法國的上菜模式、一道道上菜。

先上「前菜」,油甘魚刺身和清酒牛油炒鮑魚

清酒牛油炒鮑魚
再上香煎法國鵝肝 (+$108)
再上「湯」

法式龍蝦湯 (+$48)
法式龍蝦湯
龍蝦湯味道濃郁,內有櫻花蝦、香蔥粒和忌廉,層次感豐富
法式龍蝦湯
意大利雜菜湯--雜菜湯內有多種豐富的蔬菜,且味道非常開胃!
意大利雜菜湯
再上「主菜」
美國頂級封門柳 $428
美國頂級封門柳
7成熟的封門柳切的時候非常軟嫩,外皮烤得焦香,內裡多汁且牛味濃,旁邊亦有不同的配菜,包括紅蘿蔔、蕃茄仔、翠玉瓜。
美國頂級封門柳
還有一個撻,這個撻都好特別是由忌廉煙肉椰菜花製成的,食落非常香濃,且咬都一粒粒的煙肉粒和椰菜花粒,好味🤤
美國頂級封門柳
紐西蘭羊架($468 )
紐西蘭羊架
7成熟的羊架,外圍保持鮮粉紅色juicy 的肉質,羊騷味不算濃,怕騷的朋友都可以一試!
紐西蘭羊架
最後再上「甜品
Brownie 有一個時令當造的芒果、配上濃濃DARK CHOCOLATE 的Brownie,口感非常豐富,有軟熟亦有脆脆的部分。再配上香滑的雪糕,滿足!!
廚師精選甜品
一個像椰子的甜品,非常漂亮,外表用朱古力製成,內有3層口感。
廚師精選甜品
一層為淡淡椰子香的MOUSSE、一層為新鮮的芒果、一層為軟綿綿的海棉蛋糕,非常夾,甜品愛好者的我表示開心!
廚師精選甜品
餐廳宜家鄶做緊推廣優惠,訂枱可享有全單八五折優惠。FOLLOW IG/FB 可享一杯特飲。

巨蜂特飲非常香甜的巨蜂果汁、配上梳打及一粒粒爆汁珠珠
2022-08-18
2022-08-18 96 浏览
朋友生日特登揀咗嚟銅鑼灣呢間樓上餐廳慶祝之前已經有朋友都推介呢間餐廳不論食物環境服務都非常好所以就一於去試一試果然冇令我失望每一道菜都非常好食!welcome food個麵包都係新鮮出爐gaa後來侍應哥哥問我地洗唔洗fill多次我哋即刻話好,太回味了!我哋即刻好期待之後嘅食物之後每一個set都包一個前菜 我哋揀左油甘魚刺身有擺盤,份量都有3塊 好有誠意湯就試左蕃茄湯好濃好香燒油甘魚海膽帶子意粉黃牛他他黃牛鵝肝配蘋果將
朋友生日特登揀咗嚟銅鑼灣呢間樓上餐廳慶祝

果然冇令我失望每一道菜都非常好食!
welcome food個麵包都係新鮮出爐gaa

• 香煎法國鵝肝
  • 油甘魚刺身
  • 牛油果野菌忌廉酥皮盒
2022-08-18 72 浏览
聽説 銅鑼灣Gaijin 專做法國料理,最近做推廣,有折扣優惠,今天特意交上朋友過來嘗試一下。之前自己來過一次,但是今天的菜品更加精緻,超出了我的預期。是一家认认真真做事的餐厅。午餐有套餐很划算。餐前的Bread就已經讓我們對今天的菜品充滿了期待,因爲麵包是溫溫熱的,剛出爐的感覺,黃油也是中心融化了的,很多細節的地方,都看出了厨師的用心。Soup of the day 番茄湯,很開胃。 前菜我們點了 Daily Salad 三文魚沙律,蔬菜很新鮮;Loaded Tater Tots with Bacon&cream 是小小的土豆餅,外皮煎到酥脆,配有培根,味道很鮮美。USA Prime Hanger Steak(60z) 1 $298 牛腹部的牛排,肉質鮮美,就算要的是全熟,也是很鮮嫩Chef Special -Lamb Rack 1 $328 羊架也是超級鮮嫩,精美的調味,讓羊肉的風味完全展示出來Chocolate Trio $75 飯後甜品是精緻的朱古力餅乾配上雪糕,擺盤也是別有用心 餐飲品配了 Coffee 和Hot lemon water 整個用餐體驗是很舒適的,服務員有禮貌,
牛腹部的牛排,肉質鮮美,就算要的是全熟,也是很鮮嫩
羊架也是超級鮮嫩,精美的調味,讓羊肉的風味完全展示出來
Chocolate Trio $75
飯後甜品是精緻的朱古力餅乾配上雪糕,擺盤也是別有用心

餐飲品配了 Coffee 和Hot lemon water
整個用餐體驗是很舒適的,服務員有禮貌,食物質素很高,每次吃完都會更換餐具,滿滿都是儀式感。

GAIJIN
銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓
2022-08-16 1128 浏览
𝘄𝗵𝗼 𝗱𝗼𝗲𝘀𝗻'𝘁 𝗹𝗼𝘃𝗲 𝗮 𝗴𝗼𝗼𝗱 𝗳𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵-𝗷𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗺𝗲𝗮𝗹 𝗮𝘁 𝘀𝘂𝗽𝗲𝗿 𝗮𝗳𝗳𝗼𝗿𝗱𝗮𝗯𝗹𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗰𝗲? 𝘄𝗲 𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿𝗲𝗱 𝗵𝗮𝗺𝗮𝗰𝗵𝗶 𝘀𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶 𝗮𝗻𝗱 𝗮𝗯𝗮𝗹𝗼𝗻𝗲 𝗶𝗻 𝘀𝗮𝗸𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗯𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲 𝗮𝘀 𝘀𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗲𝘆 𝘄𝗲𝗿𝗲 𝗿𝗲𝗮𝗹𝗹𝘆 𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵 𝘄𝗵𝗶𝗰𝗵 𝘀𝗮𝘁𝗶𝘀𝗳𝗶𝗲𝗱 𝗺𝘆 𝘀𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗰𝗿𝗮𝘃𝗶𝗻𝗴𝘀! 𝘁𝗵𝗲 𝗯𝗿𝗲𝗮𝗱 𝘄𝗮𝘀 𝘀𝘂𝗿𝗽𝗿𝗶𝘀𝗶𝗻𝗴𝗹𝘆 𝗴𝗼𝗼𝗱 𝗮𝗻𝗱 𝗶 𝗮𝘀𝗸𝗲𝗱 𝗳𝗼𝗿 𝗮 𝘀𝗲𝗰𝗼𝗻𝗱 𝗿𝗼𝘂𝗻𝗱 (𝗶𝘁'𝘀 𝗳𝗿𝗲𝗲🫣) 𝗮𝗹𝗹 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗶𝘀𝗵𝗲𝘀 𝘄𝗲𝗿𝗲 𝗴𝗿𝗲𝗮𝘁 𝗮𝗻𝗱 𝗶'𝗺 𝗴𝗹𝗮𝗱 𝗶 𝗴𝗼𝘁 𝘁𝗼 𝘁𝗿𝘆 𝗶𝘁!.銅鑼灣永光中心都算係臥虎藏龍,收收埋埋好多間高質又唔起眼嘅餐廳,@gaijincuisine 主打法日fusion菜,坐低冇耐已經放低熱辣辣自家製餐包,忌廉芝士軟包好食到encore多一份!晚市套餐包咗前菜餐湯同甜品,油甘魚刺身配酸蘿蔔同紫蘇葉清新開胃;清酒炒鮑魚好彈牙,主菜燴和牛面頰件件超軟稔入口即溶,值得一
銅鑼灣永光中心都算係臥虎藏龍,收收埋埋好多間高質又唔起眼嘅餐廳,@gaijincuisine 主打法日fusion菜,坐低冇耐已經放低熱辣辣自家製餐包,忌廉芝士軟包好食到encore多一份!晚市套餐包咗前菜餐湯同甜品,油甘魚刺身配酸蘿蔔同紫蘇葉清新開胃;清酒炒鮑魚好彈牙,主菜燴和牛面頰件件超軟稔入口即溶,值得一提嘅係蘿蔔清甜,索哂味又無渣~ 脆鱗金鯛跟嘅煙肉批好出色,外皮鬆化,忌廉煙肉穠稠,無得輸!另外餐廳最近推出唔同優惠,上去前可以做定功課~
紅酒燴和牛面頰
紅酒燴和牛面頰
三重奏朱古力批
餐包
三重奏朱古力批
  • 餐包
法國同日本haute cuisine同樣都咁講究。前者重擺盤,後者講時令。gaijin 嘅大厨係酒店出身,主理法日菜經驗豐富👨🏻‍🍳,午餐體驗好滿足,從菜餚中感受到大厨將法日菜兩者融合且力盡完美,忙一整日後能有大快朵頤同時賞心悅目嘅一餐,真係開心返埋嚟!餐前奉上嘅兩款餐包有誠意,mini size soft cheese bun 同 🥐croissant可以無限refill,兩款上枱時熱辣辣,入口鬆脆,內裏偏紥實,唔會太有空氣感,就駛另配嘅沾香草牛油都夠晒牛油香。前菜係法國生牛肉他他,用牛骨作碟攞康盤有睇頭(雖然我想食原條牛骨髓多啲😂),牛嘅肉香明顯,油脂低加上酸甜調味好開胃。主菜兩款都係當日嘅chef signatures — 🦆#法國油封鴨腿比預期大份且相當厚肉。呢度經典菜其實都幾考功夫,先低温煮再入爐略烤至香再鴨肉表皮焦脆。成品真心做到鴨皮有焦香同時keep 到鴨肉柔嫩多汁。而🐐 #紐西蘭羊架 同樣火候控制得宜,medium rare 外圍煎香而內裏仍保持鮮粉紅色嘅juicy 肉質,羊騷味唔算好濃,怕騷嘅朋友都值得一試!正如前文咁講,✨✨法日菜除選材外亦不負精緻之名,兩道main

正如前文咁講,✨✨法日菜除選材外亦不負精緻之名,兩道main courses 嘅配菜都好講究,擺盤有心思,睇同食都咁令人愉快😋!加上餐廳似家做緊推廣優惠,埋單都幾抵食,相宜價食高質法日菜,lunch or dinner 都可以諗諗佢💁🏻‍♀️正如前文咁講,✨✨法日菜除選材外亦不負精緻之名,兩道main courses 嘅配菜都好講究,擺盤有心思,睇同食都咁令人愉快😋!
2022-08-12 139 浏览
銅鑼灣精緻日式法國菜 餐廳位於銅鑼灣中心登龍街永光中心9樓 價錢中上 服務唔錯 食物擺盤精美 適合興祝特別節日去既餐廳 (餐牌睇圖)見到網上不時都會有優惠 (OpenRice 85折).前菜⭐️芝士忌廉麵包 ⭐️迷你牛角包 重牛油香 打開蜂窩形狀⭐️油甘魚刺身 有小小估唔到 呢到油甘魚 都好肥美 夾住紫蘇葉同醬汁 好有日本風味⭐️清酒牛油炒鮑魚 一人份 鮑魚爽口 小小清酒香之餘 牛油汁 比到鮑魚滑溜感覺.Main course⭐️紐西蘭羊架$468呢個有3大舊羊架 肉質軟霖之餘 仲要少羊羶味 高質⭐️美國頂級封門柳$428呢日叫左7成熟 牛味濃 入口幾juicy旁邊有 鹽粒 醬汁點綴 伴菜有 酥皮盒 蔬菜.⭐️和牛他他$98和牛粒粒 加上脆脆法包底 口感似食緊拖羅咁2樣加埋一齊 其實好夾⭐️法式龍蝦湯呢個爆爆爆濃龍蝦味 少咸⭐️精選甜品 每日甜唔都唔同 今日芒果勁甜唔酸 一口brownie 同一球雪糕.整體作地出品好精緻 注重賣相 細節 例如每道菜 上菜前都會換餐具 熱盤出菜 器皿 碟 都有加熱再上菜 幫食物保持溫度 店員回應都快 服務到位.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoo
見到網上不時都會有優惠 (OpenRice 85折)
前菜
⭐️法式龍蝦湯
呢個爆爆爆濃龍蝦味 少咸
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_銅鑼灣
#GAIJIN (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓
⭐️評分: