2017-09-12 290 浏览
身為班㦸熱血粉絲自從在日本一家普通不過的尋常咖啡店吃過日式班㦸後 一直念念不忘那種鬆軟口感 香濃蛋味 是一直在香港找不到的而這家Flipper's被譽為奇蹟之班㦸着實沒有理由不去嘗一嘗這家店雖然七月尾開張 但一直大排長龍友人通知 雖早上11:00開始營業 但門外總有一條小人龍 想要品嚐 就要早早到場當天是星期二 假期總會嗜睡一點💤所以12:00才到達 驟眼看來 店裏的座位很空曠 有的位置沒有客人 有的位置則沒有了櫈門外被劃分成兩個位置 供客人排隊向店員了解 近防煙門位置是供walk-in的客人排隊而正門圍欄則讓拿到票的客人稍等即是如果拿到票的客人沒有按時到場店員就會讓walk-in的客人進入在門外排隊總覺得費時失事 對能進場的時間一無所知 所以我還是選擇拿票店員會留下你的姓氏 電話及安排可入座的時間📃15:00能入座是意想不到據知 初開張時 19:00才能入席在希慎 誠品逛逛 時間很容易便流走提早了少許到達門外等候 防煙門處依然人頭湧湧 入座後卻發現有幾個位置騰空了 這個跟香港本土餐廳座無虛席有少許分別讓我替門外排隊的人心急🤷🏻‍♀️美中不足的是最期待的蜜瓜班㦸已賣光鹹食班㦸沒開始提供
身為班㦸熱血粉絲

紅豆蓉是亮點 神來之筆
士多啤梨藍莓香蕉班㦸

據說pancake即叫即做 剛送到時一片香氣

看到一片片金黃色 又是相機先吃的時候
店員建議用兩把叉代替刀 才不至於擠壓到班㦸內的空氣 影響口感

說實話 相比起梳乎厘班㦸 我還是比較喜歡實在一點的傳統日式班㦸 充滿彈性 吃下肚子滿足
2017-08-22
綠茶紅豆班戟
士多啤梨藍莓香蕉班㦸
2017-09-11 200 浏览
人氣班戟直捲本港前陣子由日本吹到香港,一股班戟熱潮一時無兩。純日的風格,完全明白深受港人的喜愛。小時候大家吃過班戟,我想一定是某大連鎖店的班戟;人大了對這股班戟更有要求。每日限定派籌代表,排隊也要截龍真的不知道為何那麼多人?但永遠港人總是喜歡搶頭啖湯,坐位於希慎六樓地方不算大;不過都比較寛敞及舒服。打開餐牌,不需要選擇已經被士多啤梨吸引著;甜甜的生果配上軟滑的忌廉份外美味。班戟三塊軟身而鬆化並沒有半點雜質。加倍少許雪糕份外滋味。
人氣班戟直捲本港

2017-09-11 280 浏览
再接再厲,花一個WEEKEND去品嚐2間HIT爆PANCAKE餐廳。今趟到這裡朝聖。起初諗住食SEASONAL 蜜瓜PANCAKE,點之無咁好彩遇到,之前睇報導得知,除了能滿足女士們的甜點PANCAKE外,還有照顧到不好甜食的男士咸點PANCAKE,可惜餐牌貼住"COMING SOON"。唯有嚐試原味PANCAKE。呢度自助形式,諗好就去CASHIER COUNTER落ORDER。好彩COUNTER旁有水供客人飲用,ORDER完,拎杯水埋位坐,等食。ORDER時,侍應都有再三REMIND食物預計等30MINS, 都唔緊要啦,反正都等咗105MINS先入到嚟。呢度食物整作流程較好,相信佢真係單接單按時序來整作。ORDER後15MINS奉上DRINKS, 雖則已立秋,仍需消消暑西瓜 冰,可惜味道啖啖。30MINS後,期待已久的PANCAKE終於奉上,那是最喜愛的梳乎里PANCAKE啊!侍應又再提示用2隻叉食較好。拍拍照後品嚐,不能太久,因會PANCAKES會慢慢收縮。餅身鬆軟不油不膩又不太甜,一碟3塊,好夠喉。會再光顧,希望下次唔駛排咁耐隊啦。
KISEKI PANCAKE PLAIN
题外话/补充资料: 要排隊就緊架啦!排到女廁門外就有點兒尷尬,幸有STAFF.A截龍,雖則STAFF.A答不出幾時可以RE-OPEN條隊俾我哋WALK-IN客,唯有企埋一邊密密地等。等了1HR, STAFF都換更了,呢個時候竟然嚟個"厚面皮",扮哂嘢插隊,聽見"厚面皮"聲大夾惡同STAFF.B講:頭先排緊隊,不過去前面睇睇嘢咋。STAFF.B又信,就咁俾佢插隊。本是排最尾的兩個人又唔出聲,只係眼望望個"厚面皮"。我哋呢啲喺旁邊望實條隊緊係睇唔過眼,有人同STAFF.B講實情。個"厚面皮"依然厚面皮話自己排開呢條隊,此時幸得STAFF. A路過,請她幫忙作證,"厚面皮"先知衰彈開。 呢間店鋪雖則一早有籌派,可惜唔知張籌是否有指定時間嚟品嚐?因為其實餐廳內都頗多吉位,而一早拎咗籌返嚟品嚐的客人又真係2, 3位,所以WALK-IN就尤WALK-IN客繼續等,早已攞籌的客,ANYTIME都為佢哋準備坐位。呢個有點矛盾的流桯,要再三思安排。
2017-09-10
KISEKI PANCAKE PLAIN
  • 班戟
2017-09-11 281 浏览
今日難得可以在平日12時來到銅鑼灣午餐,星期一,又不是當旺午餐時間,一個人,當然要去試下排隊餐廳……誰不知,一來到這餐廳已有20人在排隊。最後,也要由12:15排到12:45才入坐。入座後,發現四周是有空座的。不知是否餐廳故意做出-長龍餐廳pancake選擇不多,只得6款。我選了紅豆綠茶味加一杯punch,盛惠$168。這個價錢,絕不可用平來形容。order飲品後,約5分鐘就送到來。值得一讚punch不太甜,帶酸味(應該是pineapple的味道),當然少不了帶一點canned fruit的果汁味,橙粒是新鮮生果切的,不是canned fruits,唯獨pineapple是canned fruits.生果不多,有10粒吧pancake就不知何時送來。 眼看四周,等食物的枱有不少。等了25分鐘,pancake終於來了。Pancake鬆軟,高高棉棉的,賣相,pancake很軟,有點像空氣般,有點像海棉蛋糕,綠茶cream不過不失,我預計較濃味,有點失望,味道千萬不要用M記的pancake比較。餐廳沒有刀提供,pancake用两個义食,千萬不用刀切,因為刀會stick pancake.要用個
最後,也要由12:15排到12:45才入坐。

入座後,發現四周是有空座的。不知是否餐廳故意做出-長龍餐廳

order飲品後,約5分鐘就送到來。值得一讚

Pancake鬆軟,高高棉棉的,賣相

要用個多小時來食一個百多元pancake.值不值就因人而異。

長龍餐廳是因為多客還是自節奏慢做出來?

排隊35分鐘再加等食物30分鐘,未計慢慢享用的時間,對時間為重的人,就應該沒有太多的時間再來了

綠茶紅豆pancake
2017-09-10 242 浏览
上次來到這間長龍pancake店時,是晚飯後九時多,龍已截,失望而回。今晚突然有個港女屎忽痕堅持要食pancake,於是一反傳統,先甜品後晚飯,結果排了一個多鐘,終於有得食。這個pancake質感濕潤鬆軟,蛋糕感重,但沒有蛋香味道,所以整個pancake味道非常平淡,沒有層次,僅靠配料搭救。個人認為榛子朱古力醬跟pancake不搭配(利申:本人不喜榛子醬),反而焦糖香蕉是驚喜。所謂奇蹟是在於以這個價錢食這種質素的pancake都仍然長時間大排長龍,都算是奇蹟了!結論:一試無妨,食你唔飽,不過不失

結論:一試無妨,食你唔飽,不過不失
2017-09-08
2017-09-06 319 浏览
偽文青貪新鮮 試新野 食左4舊🙈要做運動!Flipper's pancake😍 綠茶紅豆班戟👍🏻🙊班戟香蛋味濃 紅豆蓉配綠茶 賣飛佛😋 士多啤梨班戟 士多啤梨唔係時令 酸到喊😫**但排隊半個鐘 等半個鐘 先有得食😕 **試一次就夠😅懶得排隊啊👋🏻============================緊貼三個90後吃貨的美食推介,就不會錯過任何一個食好野既機會😂-三個90後吃貨不斷開心share美食💓📍OpenRice: 3bad_foodies大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅#愛吃也愛分享 #三個90後吃貨 #3bad_foodies#三個90後吃貨_銅鑼灣美食推介=========================FLIPPER'S (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼斯道500號希慎廣場6樓i.t blue block
[銅鑼灣] 偽文青貪新鮮 試新野 食左4舊🙈要做運動!Flipper's pancake😍 綠茶紅豆班戟👍🏻🙊班戟香蛋味濃 紅豆蓉配綠茶 賣飛佛😋
士多啤梨班戟 士多啤梨唔係時令 酸到喊😫

📍OpenRice: 3bad_foodies
大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅
#三個90後吃貨_銅鑼灣美食推介
=========================
FLIPPER'S (銅鑼灣)
We went there during lunch hours, around 12:50pm and finally got a table at 13: 40pm. When we are queuing, I asked the waiter if we can order in advance so we don’t have to wait that long when we after sitting down.His answer was: NO, advanced ordering is not possible.When we finally got a seat and start ordering, the waiter told us we will have to wait for at least another extra 25mins cos theyhave to bake the pancakes. Come on, then why don’t you let us order in advance when we are queuing????

Since we have been waiting for almost an hour and we cannot afford another half an hour before going back to work, we asked if they can take our
 waiting time as a booking to our next visit for another day.

The manager’s answer was still: NO, we cannot arrange reservation for any other day. You must come at 10am in the morning to our place for the reservation....

After waiting for 50 mins, I am shocked that there is no alternative arrangement at all!! It is very inflexible and disappointing.

Definitely bad experience with Flippers!
题外话/补充资料: They only allow advanced booking by going to the restaurant at 10am everyday to register for the table later during the day. (Who can go to the restaurant in the morning when we have to work??) Telephone booking is not an option. Very inconvenient and I don't think it is a friendly way of doing business!
2017-09-06
2017-09-06 269 浏览
未拜訪前已知道很多人排隊及需要拿籌早前已有摸門釘經驗 (10:30開鋪, 10:45到達說派罄,唔是掛?)詢問店員逢星期六日10:00左右已有人排隊終於的起心肝一早10:00到達取籌等候30分鐘開門成功取籌後,店員溫馨提示需於取籌時間+20mins內到達與友人進場,由於要自己到收銀點餐(明明拎細牌)及餐具有沾手感令原本簡約舒服的感覺打了折扣得悉蜜瓜味已售罄表示失望最終點了士多啤梨以及榛子朱古力香蕉等了約15分鐘便送到, 味道的話比起k11 P字果間好食好多level與日本bills相若, 頗滿意 (但又未到grams級數) 飽肚感都ok, 頂到約3個鐘
未拜訪前已知道很多人排隊及需要拿籌
詢問店員逢星期六日10:00左右已有人排隊
終於的起心肝一早10:00到達取籌

得悉蜜瓜味已售罄表示失望
最終點了士多啤梨以及榛子朱古力香蕉

飽肚感都ok, 頂到約3個鐘
2017-09-02
2017-09-05 252 浏览
難得放假要早起 就為了是長龍店🤤所以12點就來到但想拎定位先 已經要去到6pm所以都係選擇walk in幸好 是平日排了半個鐘就到😎坐位 係open area 落單也是自助但 menu 只有幾個選擇 馬上就落單啦抹茶紅豆pancake (HK$119)紅豆 太少始終是甜度來源而梳乎厘pancake 就不是太過鬆軟蛋味是有 但有少少over cook表面 pancake 可以撕開一塊榛子朱古力焦糖香蕉pancake (HK$119)Pancake 都是一樣 唯一可以讚 榛子脆 加埋pancake 都幾好💪🏻其他就普通 如果大家見到要排好耐就可以不用嘗試啦。
難得放假要早起

排了半個鐘就到😎

坐位 係open area
落單也是自助
但 menu 只有幾個選擇 馬上就落單啦

抹茶紅豆pancake (HK$119)

紅豆 太少
始終是甜度來源
而梳乎厘pancake 就不是太過鬆軟
蛋味是有 但有少少over cook
表面 pancake 可以撕開一塊

榛子朱古力焦糖香蕉pancake (HK$119)

Pancake 都是一樣
唯一可以讚 榛子脆 加埋pancake 都幾好💪🏻
其他就普通

如果大家見到要排好耐就可以不用嘗試啦。
2017-09-01
庆祝纪念
生日
2017-09-05 215 浏览
第二次黎到Flipper終於入到,第一次截龍入唔到無辦法。第二次晏就時間黎到,店員表示11:00已經派哂籌,只能夠排隊Walk-in,但係Walk-in隊過長要截龍。一堆人係到等店員再放人排隊,因為感覺太亂就向相信係經理既店員查詢咁亂點樣確保大家既先後次序,點知佢回答: 我唔理得你地咁多..... 咁既回應好令人失望總之排左一個鐘內就入去了Menu既選擇其實唔多,嗌左兩個Pancake同Fruit punch!Fruit Punch好飲 真材實料朋友嗌了Iced Mocha, 都好好飲個人覺得Berries既比朱古力好食,甜度係我比較中意的不過就無自己想像中咁好食,但都係不錯的。希望Flipper早日可以好好安排排隊方面既事啦,亦希望下次店員既態度可以好啲
總之排左一個鐘內就入去了

Fruit  Punch

Fruit Punch好飲 真材實料

朋友嗌了Iced Mocha, 都好好飲

個人覺得Berries既比朱古力好食,甜度係我比較中意的
不過就無自己想像中咁好食,但都係不錯的。

2017-09-03
Fruit  Punch
2017-09-05 133 浏览
雖然話係打風的日子,但是又撞正星期六,一個星期的最後一日當然要約下朋友出嚟食個下午茶傾吓計數下苦啦。加上落雨天冇乜心情,當然要食返D甜野,平衡下自己,令到個人釋放多啲開心嘅正能量。朋友聽聞日本人氣班戟店 FLIPPER’S係銅記開左,於是當然排隊TryTry。好彩我地時間尚早,排隊都唔需要好耐就有得食。黎得pancake 人氣店,當然要試吓餐廳有名pancake,其實pancake款都幾多選擇,不過見,出邊悶悶熱熱天氣,想食返啲酸酸甜甜嘅嘢,叫咗個士多啤梨Pancake 一份pancake有3塊,碟邊同pancake上都舖上了新鮮士多啤梨、藍莓及香蕉嘅鮮果,唔會令到pancake咁寂寞,加上奶油&糖霜,唔使再加任何糖漿,吃得出陣陣香濃蛋味,絕對是我杯茶。人氣Pancake店pancake,食落有如梳乎厘一樣,入口鬆軟充滿空氣感,唔會太死死實實。而且pancake份量都幾多,可以同朋友share食亦都可以,下次可以叫多幾款一齊食都冇問題。

2017-08-26
下午茶
2017-09-04 233 浏览
細細個我都很喜歡吃Pancake,小時候的大型連鎖店的熱香餅、咖啡店的全日早餐甚至近年流行日本的梳乎厘班戟應有盡有。近日又有一股日風吹襲,未開業已經人頭湧湧必有原因。 位於銅鑼灣希慎廣場6/F,人流非常多的一個商埸關係,派籌都需要一早1030前來;否則需要排二至三小時以上才能夠吃到這頓Pancake吧!一早拿了籌後,只需要在選擇的時間出現便可。 我們選擇1400到來有籌的關係,也需要等待10分鐘左右。如果你當正餐理應不太飽,當作甜品便是最好不過。 原味班戟 每次吃班戟我都會選擇原味,全因最傳統的味道愈是美味。厚切的班戟鬆軟無比,添加少許糖霜的味道分外美味。蛋香軟滑而且令人津津有味,過江龍的確有帶給我一種幸福。

2017-09-04 179 浏览
講左好耐,終於同朋友試到大熱人氣Pancake店!!! Pancake暫時有4款,分別係 原味、綠茶紅豆、 士多啤梨藍莓香蕉、榛子朱古力焦糖香蕉 原本試蜜瓜pancake可惜賣晒! 點了士多啤梨藍莓香蕉pancake。Pancake店用料講究,選用日本農場雞蛋,而且即叫即製,保持pancake新鮮軟滑。等了約25分鐘,店員送上暖笠笠pancake。賣相精美,跟menu差不多。食之前當然要搖一搖,pancake真係會震架! haha~ 再用叉壓住pancake,果然充滿空氣感~唔講咁多,試下先! 口感鬆軟、食到濃濃的蛋味。原材料唔需要多,新鮮最緊要~Pancake細緻綿密,滑嘟嘟好似食空氣咁,唔錯! 旁邊忌廉不太甜,淡淡牛油香氣,再跟帶酸的水果同吃,就是日本人口中的KISEKI PANCAKE!!一路傾一路食梳乎Panckae,好梳乎!
講左好耐,終於同朋友試到大熱人氣Pancake店!!!

士多啤梨藍莓香蕉班戟

一路傾一路食梳乎Panckae,好梳乎!
2017-08-30
士多啤梨藍莓香蕉班戟
2017-09-03 261 浏览
連續兩天放假,唔想浪費時間,又想同老朋友聚一聚,於是相約係佢公司附近用餐~佢公司位於老銅,就叫佢揀下食咩~佢係IG 見到希慎6樓IT blue block 開左flipper ,好多人分享同打卡,我係OpenRice 見到d人介紹為「奇蹟之班戟」,仲要係日本引入,睇食評話要等好耐先可以入坐。由於放假,就諗住搏一搏,睇下食唔食到...我個朋友就放12:00,我11:50到達,要排隊,我前面有5個人,有1pair 2個人,其他3人都係1位!即使我見到裡面有位,職員都不會安排入座,可能想製造多人輪候的情況!或者係唔想俾咁多壓力製作pancake!因為製作等候要20分鐘!朋友到達後多等10分鐘,前後共等候20分鐘就可以入內!餐牌得兩張,要自行往收銀處購買落order 後回坐位等送餐!餐廳內多是年輕人1pair 女仔 或是情侶多,獨自來的也不少,大部分和我們一樣,相機食先,share 完先食!我們一共點了2樣,一個原味$99,另一個榛子朱古力焦糖香蕉班戟$119!外面別的餐廳所製作的班戟多數配以雪糕,但這裏的班戟是配cream食,照足日本的食法!原味班戟:很有空氣感,且蛋香濃郁,配以cream

原味班戟:
很有空氣感,且蛋香濃郁,配以cream 食用,比配雪糕更好味!個cream 好滑又不太甜,不會覆蓋班戟的香味,配合得很好👌

原味$99

榛子朱古力焦糖香蕉班戟:
個人對於濃郁既朱古力情有獨鍾,個朱古力忌廉真係好正!
再加上榛子脆卜卜,一起食口感豐富!又或配以焦糖香蕉,都係脆卜卜既組合,如果鍾意甜食,一定不要錯過,如果無咁好甜,原味就係不錯的選擇!下次可以試下其他...

榛子朱古力焦糖香蕉班戟

2017-08-30
原味$99
榛子朱古力焦糖香蕉班戟
2017-09-03 183 浏览
食過日本同埋泰國嘅疏乎厘pancake之後,簡直係上咗癮...趁學生們忙開學,唔同我爭位,我就去試吓Flipper's啦... (聞說開張至今日日排隊)... 🤤但我錯喇,到達I.T.樓層,𨋢門一開,已見到人龍... 🤔唉,希望係排I.T.大減價啦,唔係排pancake嘅... 👉🏻👈🏻此時,見到個店員走出嚟... "小姐,呢邊排隊可以咯,等候時間有啲長㗎~"😨俾店員講一講,就好似施咗魔法咁,我就排咗去龍尾...🕳 一等就係一個鐘... ⏰落咗兩份order後,拎個牌埋位,等食... 竟然好快就有得食💪🏻👏🏻美味🤤(焦糖香蕉)與賣相😍(士多啤梨)之間,我揀咗美味~賣相係做到"郁郁郁"嘅😍... 但實情,係未熟透呀😱... (我同我朋友嗰份都係未熟透)... 等左我一個鐘,仲要百幾蚊一份,非常失望💔... 簡直係魔鬼廚神...😈好彩疏乎厘嘅成份,係未熟都食得嘅啫~除咗,主角唔熟之外,配角焦糖香蕉朱古力係OK嘅~👉🏻👈🏻
但我錯喇,到達I.T.樓層,𨋢門一開,已見到人龍...
美味🤤(焦糖香蕉)與賣相😍(士多啤梨)之間,我揀咗美味~
好彩疏乎厘嘅成份,係未熟都食得嘅啫~
除咗,主角唔熟之外,配角焦糖香蕉朱古力係OK嘅~👉🏻👈🏻