2022-12-09 1231 浏览
每次週末經過人氣過江龍Flippers都會見到長長人龍👬👭 前段時間終於品嚐到Flipper‘s的KISEKI PANCAKE🥞口感綿密鬆軟,空氣感十足☁️加上環境舒適寬敞,同一班好姊妹一起小聚再好不過了🥰KISEKI PANCAKE 士多啤梨藍莓香蕉班戟🍓🫐🥞來到Flipper’s,當然要試試招牌「KISEKI PANCAKE」奇蹟班戟啦🥞班戟經低溫烘焙保持濕潤鬆軟口感,而且充滿蛋香🤤配上酸酸甜甜的莓果和一杯微酸的凍美式咖啡,清爽美味💖Bacon Omelette Plate 煙肉奄列全日早餐 🥓🍞人氣KISEKI PANCAKE系列之外,Flippers亦提供不少all-day brunch plate。香脆Sourdough Toast🍞、嫩滑的奄列🍳以及沾滿鹹鹹甜甜醬汁的焦糖煙肉,色香味俱全🤤配上營養豐富又多汁的烤番茄、清爽解膩的蔬菜沙律和乳酪、惹味炒本菇,讓人回味無窮😋📍Flipper‘s📍銅鑼灣📍整體評分:8.5/10Revisit Valve: Great choice of you’re looking for fluffy pancakes

KISEKI PANCAKE 士多啤梨藍莓香蕉班戟🍓🫐🥞

KISEKI PANCAKE 士多啤梨藍莓香蕉班戟

Bacon Omelette Plate 煙肉奄列全日早餐

📍Flipper‘s
📍銅鑼灣

📍整體評分:8.5/10
2022-08-10
等候时间
10 分钟 (堂食)
KISEKI PANCAKE 士多啤梨藍莓香蕉班戟
Bacon Omelette Plate 煙肉奄列全日早餐
  • Bacon Omelette Plate
  • 煙肉奄列全日早餐
2022-12-05 669 浏览
相比幸X Pancakes, 個人比較偏心Flipper’s, 其實班戟質素差無幾, 但Flipper’s的飲品選擇較多, 每次都好期待一份原味班戟加一杯椰子Frappe, 係邪惡但勁滿足🤭唔講都唔知原來除咗班戟以外, 都有all day brunch menu, 不過好似要視乎人手同供應, 佢哋的確成日唔夠人, 記得上次幫襯, 全場得一個waiter, 由落單, 收錢, 出菜, 收碟, 清潔全部一腳踢😵嗰日仲係星期日, 全場full之餘仲好長龍排緊隊等位, 服務還可以, 起碼無黑口黑面話說灣仔區都食到悶悶地, 行遠D去希慎呢間Flipper’s睇吓呢日lunch有乜嘢食, 如果得pancake, 最多咪上去food court….咁飯後甜品可以再落去食過嘛🤗🤗🤗Lunch得小貓三四, 難怪, 人地主打係tea time, 班戟做lunch嘅人唔係無, 唔多囉😝可能唔太忙所以有all day brunch可以order, 我地3個分別order左1. 半熟蛋三文治🥪 2. 煙肉奄列全日早餐🥓同埋 3. 法式白汁芝士火腿太陽蛋三文治🥪價錢由$88-118, 熱飲加$12, 凍飲$20總括

價錢由$88-118, 熱飲加$12, 凍飲$20
總括呢講, 呢個All day brunch中規中矩啦, 份量一般足夠咋, 好似我個半熟蛋三文治就比較細份, 食完好似冇食過咁, 而且等待時間實在太長了, 超過30分鐘🙄 講到飲品方面, 我哋試左芒果珍珠奶茶, 其實幾好味, 唔太甜, 加$20係抵嘅!

差唔多食到2:30, 開始人多啦, 都明白點解午餐冇乜人嚟食, 我哋下次再嚟都應該係食班戟啦😬
All day brunch 唔係話唔好食, 不過試過就算喇😅

2022-11-08 489 浏览
因為知道這裡有好好味的甜品,朋友想離開香港前再試多次,但到達時師傅已經開始收拾廚房,因為聽到我朋友到來的原因,服務員Mills特別為我們預備。期間因為特飲服務也暫停了,他更主動表示送可樂作為招待補償。最後即使過了服務時間,服務員Leo也盡力為我們服務,也沒有催趕,為朋友離開香港前享受了地道香港人情的一餐。甜住走!一間餐廳能做到不單食物質素好,連服務態度都如此用心!值得尊敬!更幸運是他們遷鋪在即,一星期後便會遷往利園,朋友能把握最後機會一嘗心願,超級感動!

今日想食甜品下午茶,最後決定去咗食城中最好食既日式梳乎厘班戟之一FLIPPER'S。周六6點到可以直入,幸運地霸到最入既一張圓枱坐。今日餐牌只係見到一張4款甜班戟同飲品。期間限定變咗唔太吸引既Halloween班戟,今日只好食兩款長期喺餐牌既經典口味。榛子朱古力焦糖香蕉班戟 $139班戟一客三件大大件,其實比好多地方都抵食。可惜既係,明明都無客,我地等咗超過半個鐘先有得食。而且出菜位見到出咗班戟好耐都無人拎黎,最後我地忍唔住叫服務員拎黎先上。黎到隱約聞到蛋香,不過快手影兩張相之後即食就凍哂,完全唔好食,哂左成份班戟,簡直非常失望,空氣感大打折扣。班戟上面灑上少少糖霜,不過唔會太甜。班戟上面加左兩種啡色既榛子醬同朱古力醬,伴有焦糖香蕉半條同碎果仁。配料無乜榛子味,主要係朱古力味。果仁碎既榛子味都好弱。綠茶紅豆班戟 $129好耐無食呢款綠茶紅豆班戟。可惜班戟一樣都係凍既。配料就變左紅豆蓉,綠茶忌廉同綠茶漿,仲灑上綠茶味嘅碎碎,北海道奶油好滑。同上次唔同,今次居然有一細兜自家製天然楓糖漿,夠醬送班戟食。個人覺得呢款好味啲。綠茶嘅少少苦配甜甜嘅紅豆蓉永遠都係絕配。總括而言,請餐廳認真留意下員工

榛子朱古力焦糖香蕉班戟 $139

綠茶紅豆班戟

綠茶紅豆班戟 $129
綠茶紅豆班戟

總括而言,請餐廳認真留意下員工處理食物質素既態度,凍班戟同熱班戟質素真係差天共地。
2022-10-29
原味PanCake味道及口感,與日本東京原宿某PanCake店不相伯仲!另一杯飲品“雙重朱古力沙冰”,如喜歡濃朱古力飲品不會失望,朱古力味道與甜道恰當好處,雙方不會搶走任何一方,雖然原味PanCake要109,而雙重朱古力沙冰要50,但間唔中獎勵下自己都係一個唔錯嘅選擇。😋
原味PanCake
2022-10-18
$79.5 (宵夜)
原味PanCake
  • 原味Pancake
2022-10-09 210 浏览
我每次想食 pancake都會想起呢間希慎Flipper’s,也吃過至少 10 次以上,次次都回味無窮!亦會經常介紹朋友呢間是必食之選。但今日再來食pancake,完全完全失望而回😤 Pancake 已經再沒有濃濃的蛋香味,而且完全是好稀好水的感覺。究竟是蛋不同了,還是整pancake 的人不同了😎⋯⋯價錢唔平,但質素越來越差,我想應該暫時都唔會再食囉😣

2022-10-09
等候时间
30 分钟 (堂食)
  • 士多啤梨藍莓香蕉班戟
一直想去朝聖但係一直都好多人排隊的FLIPPEP”s期待已久終於有機會同朋友去打卡🫶🏻🫶🏻🫶🏻由於當天落大雨所以唔駛等好耐就有位🤣(大約20分鐘)因為冇得電話訂座所以長期都好多人排隊walk in▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️法式焦糖燉蛋班戟$159限定💜份量都算ok ,有2大舊,震騰騰香噴噴嘅班戟超級有蛋香,表面加上燒燶嘅焦糖,內裏香滑,有濃烈嘅蛋味,加上有吉士cream嘅配搭,簡直係完美嘅配搭 (班戟-焦糖-吉士-堅果碎)四重奏的享受▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️士多啤梨藍莓香蕉班戟$129份量算大,有三大舊,同樣是軟綿綿香噴噴 ,食完嘅感覺好似食風咁🤣先至係最高享受
一直想去朝聖但係一直都好多人排隊的FLIPPEP”s

期待已久終於有機會同朋友去打卡🫶🏻🫶🏻🫶🏻由於當

法式焦糖燉蛋班戟$159

(班戟-焦糖-吉士-堅果碎)四重奏的享受

士多啤梨藍莓香蕉班戟$129

2022-10-06
等候时间
20 分钟 (堂食)
用餐时段
下午茶
2022-09-21 275 浏览
行完 I.T. 順便吃下午茶😋,見到FLIPPER'S有位, 立即跑入去嘆件班戟🤤。 先在櫃檯落單, 然後店員會為我們送上食物。下午茶 ~ 原味班戟$109、 美式咖啡$36、 意大利泡沫咖啡$42。 ▫️原味班戟🥞 ~ 口感非常鬆軟,空氣感十足,蛋味濃郁, 原味已經做得很出色。 ▫️意大利泡沫咖啡☕ ~ 牛奶和咖啡味都好淡, 冰粒太多, 加上飲完之後我有少少攪肚痛。 ▫️美式咖啡☕ ~ 咖啡味偏淡, 嚴格來說差不多沒有咖啡味。 我推介這裏的班戟,但咖啡就比較失望😉。🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

原味班戟

意大利泡沫咖啡

美式咖啡

我推介這裏的班戟,但咖啡就比較失望😉。

2022-09-20
用餐时段
下午茶
原味班戟
2022-09-07 178 浏览
同女朋友早起飲茶,行陣街晏晝想食啲甜嘢,就決定去Flipper’s 食pancake, 叫左兩款:- 綠茶紅豆🍵- 士多啤梨藍莓🫐🍓一黎到覺得佢地嘅pancake好得意,好似‘震下震下’咁🤣 食落好鬆軟,配上啲cream同berries都幾正,有水果係冇咁‘漏’嘅🤨 綠茶個款都幾好食,但可能佢地怕得綠茶紅豆唔夠甜,所以加埋一細杯honey比你自己加🍯食完成碟真係好飽😂 下次可能都係同女朋友share算,拍拖真係令自己食多左好多甜野😂呢間野長期都好多人排隊,想食都係避開熱門啲下午茶時間好啲
- 綠茶紅豆🍵
- 士多啤梨藍莓🫐🍓

呢間野長期都好多人排隊,想食都係避開熱門啲下午茶時間好啲
夜晚去咗Flipper's食甜品,星期二8點後到唔洗等位。呢度嘅班戟係日式梳乎厘班戟,用來自日本嘅雞蛋及牛奶,再低溫烘焙而成。班戟好少選擇,得四甜兩鹹,仲有一款定期轉款時令甜班戟,另外都有三文治同全日早餐。有位之後就先去收銀俾錢,拎左個數字牌之後,服務員會將食物送上。焦糖海鹽山核桃班戟 $139呢款焦糖海鹽山核桃班戟就係時令款式,新野一定試試先。班戟一客三件大大件。首先班戟蛋味好香,空氣感真係好高,所以一陣風咁,食完唔會太飽,但係口感好特別,好似入口即融。班戟個皮有少少厚身有啲似法式薄餅,外少厚而內空氣度高,帶黎唔同口感。班戟上面灑上少少糖霜,不過唔會太甜。餐廳特別請你用兩隻叉去食,先可以保持空氣質感 。班戟上面加上焦糖海鹽醬,中間有忌廉同一細球雲呢拿雪糕,最後灑上用焦糖炒香既山核桃同糖霜。呢個焦糖海鹽醬真係唔錯,甜中帶少鹹。而焦糖炒過核桃又脆又甜,可以加添口感。仲有雪糕添,雪糕配班戟更好食,又凍又暖。榛子朱古力焦糖香蕉班戟 $139呢款榛子朱古力焦糖香蕉班戟口味我地第一次食。呢碟班戟係最熱上枱,所以最好食。上面加左兩種啡色既榛子醬同朱古力醬,伴有焦糖香蕉半條同碎果仁。配料方面有d失望

焦糖海鹽山核桃班戟 $139
榛子朱古力焦糖香蕉班戟 $139
榛子朱古力焦糖香蕉班戟
呢款榛子朱古力焦糖香蕉班戟口味我地第一次食。呢碟班戟係最熱上枱,所以最好食。上面加左兩種啡色既榛子醬同朱古力醬,伴有焦糖香蕉半條同碎果仁。配料方面有d失望,因為無乜榛子味,主要係朱古力味。果仁碎既榛子味都好弱。
士多啤梨藍莓香蕉班戟 $129
士多啤梨藍莓香蕉班戟

呢款士多啤梨藍莓香蕉班戟之前我地都食過幾次。水果配料有三片香蕉,幾粒藍莓同幾片士多啤梨,個人覺得麻麻,士多啤梨好酸。不過小朋友鍾意鮮果,只好叫呢款。

今次食咗3款口味,個人最鍾意新口味焦糖海鹽山核桃班戟,不過呢度都係賣本身多過配料,配料無特別。班戟製作時間好長,大部份時間都係等。今次我地一行3人霸到入面既一張圓形枱,合照好d,可能客人唔算多,今晚服務算及格。
2022-08-30
2022-08-27 156 浏览
雖然食親疏乎厘都覺得食緊空氣🌬,但係食空氣都有好多唔同層次!真係唔係間間都好食!近幾年既梳乎厘Pancake熱潮令香港開左好幾間過江龍專門店,可惜好多都係得個排隊,上碟未必係鬆軟,更加唔好話係咪新鮮。Flippers 係少有我覺得好食嘅過江龍,佢嘅疏乎厘有好多唔同味道,🍓水果味我覺得最好食。酸酸地同埋甜品一齊食好開胃。疏乎厘好有空氣感,濃濃嘅雞蛋味🍳🥚,而且你見佢可以整到咁高,🧈就知道食落口有幾鬆軟,基本上係入口即溶!聽講佢地既奶油係北海道奶油,完全唔會太甜!

近幾年既梳乎厘

Dinner完後想搵間甜品食,google呢一區未關門既就有呢一間,見Openrice評論都唔錯,就想黎試下。去到店外面見到一家6口等緊位,以為要排隊,所以等左一陣等到呢家人入左去,門口waiter都無想叫我地入去既意思,但我又見到入面有位,就行埋去問waiter2位有無位,點知佢講句「有呀,2位行入去就有位」我同男友心諗,有位見我地坐喺出面排隊都唔嗌我地入?唔通覺得我地係純粹黎玩排隊?快速叫左兩個pancake,食落去都ok,感覺入面好有空氣感,口感係特別既,同其他店既pancake係有啲唔同。但香蕉上面既焦糖同抹茶上面既紅豆有點太甜,算係不過不失。鑑於招呼麻麻同野食味道都只係不過不失,應該唔會再返黎食。

但香蕉上面既焦糖同抹茶上面既紅豆有點太甜,算係不過不失。

Chocolate  Banana  Pancake

Matcha  Red  Bean  Pancake

鑑於招呼麻麻同野食味道都只係不過不失,應該唔會再返黎食。
2022-08-23 172 浏览
之前喺希慎行街,見到Flipper’s冇咩人排隊,就行咗入去食返餐,印象中以前大排長龍。嗰日點咗當時嘅春夏季節限定檸檬芝士脆糖班戟,梳乎厘班戟蛋味嫌腥,檸檬吉士和檸檬雪芭確實有驚喜,不過糖漬檸檬沒有甜味,反而跟真嘅檸檬一樣酸。我仲點咗杯芒果珍珠奶,個化學甜好勁,而且珍珠偏硬。檸檬芝士脆糖班戟 $139芒果珍珠奶 $36 #銅鑼灣 #CausewayBay #咖啡經濟圈 #cafehopping #hkcafe #cafehk #hkcoffee

檸檬芝士脆糖班戟 $139
芒果珍珠奶 $36

檸檬芝士脆糖班戟
芒果珍珠奶
2022-08-14 1177 浏览
有時經過希慎,見到呢間Pancake店長期排長龍,都唔係幾想排隊😬,呢日星期六5點幾去到竟然得番2個人排隊,甜品控嘅我梗係要試下啦,餐廳坐位都舒服,枱夠大🤣,有別於其他Pancake店有鹹食供應,呢度清一色食Pancake同可以叫野飲,你諗好食咩出去俾完錢就可以坐係到等職員送餐🙌❣️檸檬芝士脆糖班戟 $139 個Pancake包含左檸檬吉士醬、檸檬芝士忌廉、檸檬雪葩 同糖漬檸檬🍋,由於有太多檸檬元素,連我咁鍾意食酸野嘅人都覺得有啲太酸,而隔離啲珍珠脆糖雖然細糖,但就咁食又好甜,但加落Pancake一齊食,口感又有啲奇怪,所以呢個配搭可以話係清新,但唔算得好味🫣❣️士多啤梨藍莓香蕉班戟 $129呢度啲Pancake空氣感唔係好夠,而且係偏濕潤,蛋味唔夠香濃,士多啤梨較酸,味道就一般啦🥸🏦是次消費總額 $268(人均消費 $134) 👅好味度:7(10分滿分)呢度啲Pancake試一次就夠,無想像中咁驚艷,味道唔係差,但如果相同價錢,我可以去其他一啲出名嘅日本過江龍食,味道仲好啲🙌

檸檬芝士脆糖班戟
❣️檸檬芝士脆糖班戟 $139

❣️士多啤梨藍莓香蕉班戟 $129

🏦是次消費總額 $268(人均消費 $134)

👅好味度:7(10分滿分)
等候时间
10 分钟 (堂食)
2022-08-12 166 浏览
閒日下午時間黎到都要等15分鐘先可以入座, 等既時候已經聞到陣陣蛋香味好吸引☺️選擇左期間限定既焦糖核桃口味, 落單時店員告知要等25-30分鐘, 但我眼見餐廳大部份食客都已經食緊/食完, 數一數廚房應該只係得3-4張單要處理, 食過同類型餐廳就算繁忙時間都係等15-20分鐘, 呢方面有少少扣分🫤梳乎厘上檯時好靚好啱打卡, 三大塊動L既班戟配上焦糖醬、雪糕同忌廉, 完全就係為女生而設既夢幻下午茶😂味道方面都係我食過咁多間最有水準, 班戟空氣感足夠, 表面亦唔會烘得太乾. 如果上菜速度可以改善既話, 一定係我心中既完美no.1
海鹽焦糖核桃梳乎厘
2022-08-09
等候时间
15 分钟 (堂食)
海鹽焦糖核桃梳乎厘