2018-04-22 157 浏览
非常差的一間梳乎厘pan cake. 太過空氣,失去pan cake 本身嘅質感 ,直接黎講,淨係食緊梳乎厘,甘就吾洗係到食。重要等左好耐,超級吾值得!!!!!!!!!!

Flipper’s 是來自日本的人氣pancake店, 主打空氣感鬆軟的梳乎厘pancake。之前在日本旅行時錯過了, 所以去年在香港開分店時一直很期待。這間店由開張的第一天開始, 每次經過都有人在排隊, 今次到訪都唔例外, 在下午時段大概有十幾二十人, 大概等了一個多小時就安排入座。Pancakes類別有分甜點及鹹點, 款式算是蠻充足的, 還會不定期推出期間限定產品。個人喜歡pancakes配甜食, 是次點了其中兩大熱門。士多啤梨藍莓香蕉pancakes $119 榛子朱古力焦糖香蕉pancakes $119Pancake主體為原味, 日本雞蛋蛋味濃厚, 質感鬆軟濕潤, 在面層灑上糖霜增加口味, 加分👍 水果新鮮, 焦糖香蕉出色, 忌廉口感輕盈, 輕甜而不膩, 每人吃了整整三片也綽綽有餘。一定會有人會將 Flipper’s 跟 Gram 作比較, 我認為這家比吃賣相的Gram贏太多啦。

個人喜歡pancakes配甜食, 是次點了其中兩大熱門。

士多啤梨藍莓香蕉pancakes $119
榛子朱古力焦糖香蕉pancakes $119

士多啤梨藍莓香蕉pancakes
榛子朱古力焦糖香蕉pancakes
士多啤梨藍莓香蕉pancakes
榛子朱古力焦糖香蕉pancakes
  • 士多啤梨藍莓香蕉班戟
  • 榛子朱古力焦糖香蕉班戟
呢間東京過江龍開左咁耐就排足咁耐,終於的起心肝去排黎食,果然一去都仲係好多人排緊隊,不過通常都唔算食得好耐都幾快到。排隊都係排左大約二十分鐘度就入到,係門口個轉角位一望入到就見到一個個既Pancake整緊,可以望到哂成個過程點整。舖頭佔左大商場既一角,都唔算少位,牆身掛上左好多唔同既畫,上面都加左一啲自己既特色,大家可以去望下。用左最鍾意既藍色餐紙,叫左《Kiseki原味班戟》($99),叫完之後又等左四五個字,有三大塊聞到有蛋香味,較為淋身食落較為濕潤,蛋味都出同忌廉都細滑。野飲就叫左《Caramel Macchiato》($42),咖啡味都幾香,不過有少少過甜,等既時候都已經飲左大半杯。店名:FLIPPER'S地址:銅鑼灣軒尼斯道500號希慎廣場6樓i.t blue block餐牌:

店名:FLIPPER'S

餐牌:

2018-04-14
  • Kiseki原味班戟
2018-04-17 169 浏览
I.T 開左Flipper‘s 都好一段日子,不過每次都見到大排長龍,實在令我好卻步。今日行過,見到得兩個人排隊,我當然立即轉場呢度食晚飯。其實餐廳Menu嘅選擇唔多,今日就連咸pancake 都已經賣完,冇辦法啦唯有一人點一個甜pancake,感覺好似都未食飯就食甜品咁。飲品嘅選擇不多,見到今期係珍珠奶茶,所以我都點左個芒果珍珠奶茶。味道不錯,珍珠彈牙,芒果甜味很清新,不會太假糖水味。士多啤梨pancake首先真係要讚一讚個pancake,軟熟有空氣感,蛋味濃郁,士多啤梨頓成配角。朱古力香蕉pancake相比起士多啤梨,朱古力香蕉味道層次感更多,首先香蕉面頭有焦糖脆脆,另外朱古力亦都加上果仁碎,配合pancake 的軟滑,真係好想食多個。整體而言, 雖然$100 一個pancake,但都覺得ok。 不過如果可以多d 選擇會更好。

士多啤梨pancake

朱古力香蕉pancake

2018-04-15 569 浏览
I ate in Flipper after waiting for 1h30 in the queue. I took there pancake with chocolate and the fist thing I can tell you is that their pancake where not cooked. Impossible to cut them open without destroying the entire thing. Moreover the whole thing was too sweet. Whether it is the chocolate pancake or the green tea and red beans one that my girlfriend ordered you are quickly digusted after eating half of it. The drinks (bubble tea) were ok.But the worst is happening afterwards when you cann
But the worst is happening afterwards when you cannot diggest these half cooked eggs.
All in all this shop is overpriced and overrated maybe because many people do not want to admit they queued 1 to 2 hours for a mediocre dish
2018-04-11 219 浏览
每次行完誠品,落黎都會見到一條人龍係呢間餐廳出面,咁岩今日女友想食疏乎厘班戟,就決心排隊試下呢度係咪真係咁好食。我地八點左右來到,已經有差唔多二十人排緊隊,等咗大約三十分鐘,終於入到去了。餐牌非常簡單,只有四甜兩鹹揀,最後我地叫咗原味班戟及榛子朱古焦糖香蕉班戟。由於係即叫即製,所以等咗左大約十五分鐘先有得食,原味班戟率先上檯,已經傳出陣陣香氣,班戟非常鬆軟,味道唔太甜,配埋鮮忌廉食味道一流。食完原味班戟後,榛子朱古力班戟都到了,同原味唔同,呢款較多醬,味道亦比較濃,反而食唔到班戟原有味道,而且份量都幾多,食到最後有d漏。總括黎講,呢道嘅疏乎厘班戟好好味,雖然價錢唔平同要排隊,但間中食一次都唔錯呀。

2018-04-04
  • 原味班戟
2018-04-05 529 浏览
「Flipper’s」開業很久了,今天難得放假便來朝聖一下,沒想到排隊的人龍還是很長。給大家一個參考,在假期的下午兩點左右,我們大概排了約一個半小時才能進店。估計剛開門的時候 或者 平日的等候時間會比較短。要注意一點,每個人都需要最低消費一個單品,可以選擇點飲料或者班戟。另外,下單時客人亦需要自行去收銀台付款下單,店員便會把製作好的班戟送到客人面前,整個等候時間大概二十分鐘。這次我們就點了期間限定的朱古力口味和士多啤梨班戟。上菜的時候,總覺得它家擺盤不是很好,有點隨心的感覺,但這款士多啤梨藍莓香蕉班戟整體和餐牌的圖片還是相符的。入口鬆軟空氣感十足,口感濕潤而造型不塌,班戟還沒放入口裡的時候就聞到濃濃的蛋香味。 配合水果和忌廉食用不容易膩。難怪「Flipper’s」會自稱奇蹟的班戟,確實不無道理。另外,最近的期間限定是朱古力班戟,運用了好幾種巧克力(巧克力醬、脆片、巧克力碎和truffle)製造出豐富的口感。可惜這塊班戟的擺盤比起剛剛的水果班戟更不濟(請和背後的宣傳牌照片作對比),一開始賣相就扣了分。另外雖然巧克力味道豐富,但容易搶走了班戟本來的蛋味,變相亦容易膩。因此個人比較推薦原味和

士多啤梨藍莓香蕉班戟

難怪「Flipper’s」會自稱奇蹟的班戟,確實不無道理。

期間限定朱古力班戟

可惜這塊班戟的擺盤比起剛剛的水果班戟更不濟(請和背後的宣傳牌照片作對比),一開始賣相就扣了分。另外雖然巧克力味道豐富,但容易搶走了班戟本來的蛋味,變相亦容易膩。因此個人比較推薦原味和水果口味的班戟,清新而不膩,而且也能吃到蛋香味。

餐牌上的班戟款式不多,可惜當天只有甜的班戟可以點選,而鹹的口味則沒有供應。

店裡還有珍珠奶茶可以喝,但總感覺台式飲料和日式班戟不太配,但當日看到不少客人也點了珍珠奶茶配班戟,不知道味道如何。

最後兩人吃了兩百多,論品質來說確實值得,而且和以前在日本吃的的水準相約。不過開業那麼久,排隊的人龍竟然還是那麼長,如果不願意等候的朋友就要想清楚了。
2018-04-05
下午茶
期間限定朱古力班戟
2018-04-05 238 浏览
Flipper's所出品的班戟,有「奇蹟的之班戟」之名,今日有機會與友人來嚐嚐其奇蹟的味道。我們於晚上約8:15左右到達,排隊輪候了差不多40分鐘才入座。由於其班戟是即叫即整,故於下單後,需要等約20分鐘,才上食物。原味班戟($99),外觀非常吸引,目測都有3至4厘米的厚度,上碟時震騰騰。班戟看來空氣感十足,不過切開班戟後,入面比想像中實心一點。入口感覺十分鬆軟,軟綿綿的口感。而班戟上面的忌廉與平常的忌廉不同,不是像奶油般的質地,而是比較結身、較稠。若只是食班戟,不配忌廉,個人認為口味較淡,不過能吃出其蛋香味。而甜甜的忌廉,與淡淡的班戟互相配合,加埋一起吃,味道很搭。士多啤梨藍莓香蕉班戟($119)其班戟與忌廉跟原味班戟一樣,不過多了水果在旁。切開內在也是軟綿綿的。

班戟看來空氣感十足,不過切開班戟後,入面比想像中實心一點。
入口感覺十分鬆軟,軟綿綿的口感。
而甜甜的忌廉,與淡淡的班戟互相配合,加埋一起吃,味道很搭。

士多啤梨藍莓香蕉班戟($119)
其班戟與忌廉跟原味班戟一樣,不過多了水果在旁。

切開內在也是軟綿綿的。

2018-04-04
2018-03-31 277 浏览
剛剛睇完有食評話pancake 煎唔熟,在排了卅多分鐘入座後,再等了四十分鐘的我,一切開金玉其外的pancake 後,竟然發現又煎唔熟黐曬叉!尤幸服務人員態度良好,予以更換,否則冇下次!

尤幸服務人員態度良好,予以更換,否則冇下次!
2018-03-27 279 浏览
一直都聽聞過FLIPPER'S嘅梳乎厘pancake 終於試到啦😙 去到都要排隊(大概20分鐘)榛子朱古力焦糖香蕉班㦸:班㦸質地好鬆軟🤤 本來以為會成陣風咁食唔飽 但同朋友share依3件已經好膩啦🤣🤣 不過配料太少 所以略嫌有d單調 菜名嘅榛子、朱古力、焦糖同香蕉都出唔到 可能原味會更出色👅Iced Mocha:純粹係咖啡癮起所以先叫🤣 不過下次食梳乎厘pancake依d禁膩嘅野就唔好叫啦 加埋會好膩😆😆
榛子朱古力焦糖香蕉班㦸
Iced  Mocha
榛子朱古力焦糖香蕉班㦸
Iced  Mocha
2018-03-26 241 浏览
梳乎厘厚班戟一直係香港嘅熱潮,但係唔係度度地方都整得好食,而每一次經過flippers 嘅我,都見到餐廳外大排長龍,每份甜品都要$99起,真係想黎試下見識下。是日星期日,晚上八點鐘到黎到,人龍已經排到去洗手間,我地最後等左足足30分鐘,先至可以入座。餐牌上甜品嘅選擇唔多,只有四款甜同兩款鹹嘅梳乎厘。我地點左原味同埋榛子朱古力焦糖香蕉班戟。等左足足二十分鐘,期待已久嘅梳乎厘終於到啦。原味同榛子朱古力比較,個人比較喜歡原味,一來感覺無咁膩,二來點鮮忌廉食味道較為夾。一份梳乎厘有三件,上檯時有好香嘅蛋白味,入口非常鬆軟,真係令人一口一口咁食過不停。

等左足足二十分鐘,期待已久嘅梳乎厘終於到啦。

Flipper’s 每次經過都見到長長嘅人龍,今日終於都可以一試啦。 雖然係平日晏晝五點嘅時間,但係人龍依然有大約20個,等了差不多1小時才安排入座,但係好奇怪,餐廳入面明明有不少空置嘅座位,奈何職員有限度的安排入座,真令人費解。。每次被開放式的裝修吸引,看到其他人桌上鬆軟的聘期也感到傷心樂事,今日點算了兩款。◈Kiseki 原味Pancake $99◈◈榛子朱古力焦糖香蕉$119 ◈ 兩款pancake品質有點不一致。賣相絕對毋庸置疑。榛子朱古力焦糖香蕉,香蕉是經過焦糖花,被一層呢黃色的焦糖包裹着,入口有薄薄的脆片,非常吸引。至於pancake方面:。入口輕盈,空氣咁相當不錯。。忌廉口感幼滑,奶味香濃。。厚身鬆軟濕潤。。穩定性不夠,濕潤度不平均,一件中間濕潤,一件較乾身。。不知是否蛋味不夠香濃,還是忌廉味道太濃郁,蓋過了本身的蛋香,以致蛋香並不出眾。..純粹個人意見:。蛋香:the Pantry👍。忌廉幼滑度:Flipper's 👍。性價比:Bove 👍 am.pm。鬆軟濕潤:The Pantry👍。高度: Gram👍···個人喜愛程度:🤤.the Pantry⬇️Flipper's⬇️

Flipper’s

◈Kiseki 原味Pancake $99◈
◈榛子朱古力焦糖香蕉$119 ◈

至於pancake方面:
。入口輕盈,空氣咁相當不錯。
。忌廉口感幼滑,奶味香濃。
。厚身鬆軟濕潤。
。穩定性不夠,濕潤度不平均,一件中間濕潤,一件較乾身。
純粹個人意見:
。蛋香:the Pantry👍
。忌廉幼滑度:Flipper's 👍
。性價比:Bove 👍 am.pm
。鬆軟濕潤:The Pantry👍
。高度: Gram👍
個人喜愛程度:🤤
Bove
am.pm
Aroma dessert cafe
2018-03-24 237 浏览
是日週五與友人晚飯後前往flipper打算一試其有名的梳乎厘pancake可能週五 而且我們又晚飯後才來排了40分鐘而且小店十分矛盾 說明9:30pm last order9:00pm人龍已長達到洗手間門外 後面的輪候者是沒可能在9:30前進入店鋪店方卻遲遲還不截隊與友人分別點了草莓藍莓香蕉pancake跟焦糖朱古力pancake在點單時 店員已細心提醒了要等候大約25分鐘口感沒有想像中的 fluffy 跟之前在element在吃的相差甚遠但吃到很香的蛋味溫度也不夠熱 也有一點點乾 配著奶油吃 比較容易入口焦糖香蕉一般 焦糖味也不重朱古力也還好總括而言 經過沒人的話 可以一試 但不值等候那麼久
是日週五與友人晚飯後前往flipper

朱古力也還好

總括而言 經過沒人的話 可以一試
但不值等候那麼久
2018-03-23 166 浏览
其實我係好耐之前就嚟食架喇不過一路都唔記得寫返食評 所以而家找返數🙊🙊🙊🙊喺日本嘅時候都知道呢間野好出名 但嗰陣就決定咗去食bills 冇揀到flippers聽到香港話開咗分店之後即刻約埋朋友一齊去食諗翻起嗰日我哋都排咗好耐隊 大概都要一個鐘但我覺得都幾值得嘅如果你係鍾意啲空氣感同埋蛋香好夠既pancake 嘅話一定要黎依度試吓嗰陣嘅限定好似係呢個白桃 講真個桃其實冇乜特別 都唔係好值得專登再加少少錢食依個桃 但切開個pancake 即刻feel到佢嗰種空氣感 而且都好有蛋香另外就叫左呢個士多啤梨pancake 水果方面其實真係冇乜特別 反而真係有啲酸 所以都唔係特別建議大家叫水果口味嘅 可以叫返原味或者試吓其他口味都OK
其實我係好耐之前就嚟食架喇
不過一路都唔記得寫返食評
所以而家找返數🙊🙊🙊🙊
聽到香港話開咗分店之後即刻約埋朋友一齊去食
諗翻起嗰日我哋都排咗好耐隊 大概都要一個鐘

2018-03-19 223 浏览
Flipper’s! Soufflé Pancake!!!🥞震騰騰!還是原味最美味!🤤。Flippers 的人流不如剛開張時那般誇張,所以是時候再encore了哈哈。誠然,最令我驚為天人的是第一次光顧,最失望是第二次,來到第三次,水平好像上揚了一點點👍👍👍厚身,鬆軟、充滿空氣感,奶香芬芳,美中不足的是蛋味不夠香濃,但仍絕對是值得一試。多款味道之中,我依然是對原味情有獨鐘,畢竟水果款式,都不過也是在之上再添一二。