2020-07-13 583 浏览
今日早收工同呀女黎灣仔食好嘢👏🏻每款菜式都好滿意,尤其最後道甜品!Soup: 凍湯,夾雜脆麵包好有口感👍🏻Beet root salad: 個source好正,有我鐘意食嘅紅菜頭同芝士👏🏻Thai aromatic clams$148蛤蜊同忌廉source係perfect match, 蜆肉有好多,麵包係好好好好食😋Risotto$128有Mix berries 係入面,第一次食帶有酸味嘅risotto, 有清新嘅感覺,好適合夏天😃Fish papillote $158一向鐘意食紙包魚,配菜有切片的瓜同薯仔,魚上面的薯仔比較爽 下面的薯仔比較腍,個人鐘意食軟腍的薯仔😆用油量都不少Gin panna cotta$68必點,口感好細幼軟綿,配埋紅莓黑莓酸酸甜甜,加埋開心果同杏仁片一脆一軟層次豐富,無野挑剔。好有特色嘅裝修,環境好靚~服務都好好😊今晚我地兩個食左500幾蚊左右,食物唔貴,亦有水準,鐘意食西餐嘅話可以黎食下😋

Soup: 凍湯,夾雜脆麵包好有口感👍🏻

Thai aromatic clams$148

Risotto$128

Fish papillote $158

Gin panna cotta$68

好有特色嘅裝修,環境好靚~服務都好好😊

2020-07-13
2020-07-11 77 浏览
下班後和朋友來到這間位於灣仔的西餐廳晚餐,這裏裝潢以藍白色為主,感覺舒適。就坐後先點了beetroot salad,紅茶頭新鮮爽口,和feta cheese很夾。再來點了泰式蜆,醬汁帶lemongrass味,很開胃。Main course則點了beef burger和carbonara。前者相當juicy,伴碟的sweet potato fries亦炸得香脆。而後者做法相當正宗,帶濃濃芝士香。甜品則有Panna Cotta和檸檬撻。

再來點了泰式蜆,醬汁帶lemongrass味,很開胃。

甜品則有Panna Cotta和檸檬撻。
2020-07-08 96 浏览
呢個奶綠男放學起灣仔附近搵間餐廳食下飯 一解苦悶 經過之前食雞翼個間鋪見到佢格離多咗間紅布都未除既新餐廳 我哋叫咗法式洋蔥湯 同平時飲過既洋蔥湯唔同 今次洋蔥味道唔係最突出 原來法式洋蔥湯係重奶油同粟米既香味 味道幾香濃 我哋叫咗個起香港比較小地方食到既紙包魚 一打開被紙包住既魚有一陣香氣撲鼻 食落魚肉幾嫩滑 加上旁邊加埋既焗蔬菜 無額外添加調味料 食到所有包住嚟焗既原材料既原味 都幾好食 另外我哋叫咗碟蜆 微微香茅加上好濃郁既牛油忌廉汁煮好既紐西蘭托托蜆 好掛汁 食落肉質幾鮮甜 size又okay 食落有彈牙都唔錯另外仲叫咗個漢堡包 漢堡係手打既食落有脂香肉味幾香濃 薯條係粗薯條無太多額外添加既鹽份 食完都唔會覺得鹹同渴 整體上全部食物既質素都唔錯

2020-07-07 110 浏览
Openrice 餐飯卷 買左兩張 Steak & egg set, 今日訂左12:45 來午餐 被安排在門口坐 位置是出出入入 門口窄 而且非常熱 一邊吃一邊撥扇,體驗真普通!食物 starter , soup 係蕃茄凍湯(味道不錯)or beetroot salad 沒嘗試!主菜點了steak & egg, 紙包魚兩個不同餐!牛扒不錯 份量啱女士吃!但魚真的太細條 比起其他西餐廳都較細 絕對不適合男士 !味道是可以 但好油!連伴碟既菜都係好油!(照片可見)dessert 係lemon tart 不是傳統節味道 有朱古力🍫case, lemon 味道些少 但都是一個甜品! 樓面只有一個staff 所以服務非常慢
主菜點了steak & egg, 紙包魚兩個不同餐!牛扒不錯 份量啱女士吃!但魚真的太細條 比起其他西餐廳都較細 絕對不適合男士 !味道是可以 但好油!連伴碟既菜都係好油!(照片可見)dessert 係lemon tart 不是傳統節味道 有朱古力🍫case, lemon 味道些少 但都是一個甜品樓面只有一個staff 所以服務非常慢
2020-07-07 91 浏览
食物質數高質 食得出係成本比較高食材 睇得出每個食物plating 都係用過心機 價錢比cafe 高少少 但食得出質數高好多 環境舒適 帶懷舊裝修之餘又唔舊 店主似朋友咁有傾有講一齊飲酒傾計 great food great wine
2020-07-02
  • Classic Steak & Egg
2020-07-03 98 浏览
今次要介紹嘅係位於灣仔嘅Flagship,主打西式菜式。依到嘅員工對食客好熱情,會主動詢問你嘅需要,服務周到,有賓至如歸嘅感覺。Flagship is located in Wan Chai, specializes in Western-dishes. The staffs here are enthusiastic to serve, and take initiative to ask about your needs.◽Lambert Oysters $38/1雖然未到法國生蠔嘅最佳季節,但係味道鮮甜,而且質感肥美。Although it is not the best season for French oysters, it tastes scrumptious with a sweet and creamy flavour.◾Beets and Feta Salad $128紅菜頭嘅份量頗多,味道清新多汁,混入芝士帶微鹹嘅奶香,更加開胃。Beetroots are served in a large portion, which tastes refreshing and

Lambert Oysters $38/1
Lambert  Oyster

雖然未到法國生蠔嘅最佳季節,但係味道鮮甜,而且質感肥美。

Beets and Feta Salad $128
Beets  and  Feta  Salad

Beetroots are served in a large portion, which tastes refreshing and juicy. With the addition of feta cheese, it brings a slightly salty and grainy flavour.

Corn Soup
Corn  Soup

粟米嘅味道好濃郁,而最獨特之處在於加入咗爆谷,令質感更加豐富。
The soup has a rich taste of corn. The idea of adding popcorn is quite unique, as it enriches the texture of the soup.

Daily Fish Market Papillote $158
Daily  Fish  Market  Papillote

紙包魚係一道用紙將魚密封烤焗而成嘅一道菜式。依個做法令魚嘅肉質更嫩滑,同時將香草同檸檬等嘅味道完全滲入到魚肉當中。
The dish is completed by baking a wrapped fish with herbs and lemon. It emphasizes on the tender texture of the meat. Also, the flavour of herbs and lemon is completely penetrated into the fish.

Chef Blended Beef Burger $158
Chef  Blended  Beef  Burger

漢堡扒係自家製,肉味好濃郁,而且火候都控制得好好,係一道令人有驚喜嘅主菜。
The blended beef is homemade, that gives a more intense flavour than other burgers we had. The burger is well-cooked, and it's exceptionally surprising.

Chocolate Mousse $58
Chocolate  Mousse

朱古力慕斯內有紅莓雪葩,朱古力濃烈嘅可可味同紅莓嘅酸甜味好襯,令人感覺唔會好膩。
The raspberry sorbet is covered with chocolate mousse. The rich flavour of cocoa matches well with the sweetness and sourness of the raspberry, that you won't feel greasy at all.

Flagship

📍灣仔船街35號地舖
📍G/F, 35 Ship Street, Wan Chai
#fooodninja_hk_wanchai
#photoninjasis
2020-07-01 818 浏览
這次在灣仔覓食,在船街附近開了一家新開的西餐廳,雖然暫時是試業階段,但我們決定一試。餐廳總共有兩層,環境很歐美風格調冷氣涼快令令到很舒適🤩🤩。💥Soup Of The Day HKD$78,每天都會不同的湯品很有驚喜呢,當天的是蕃茄忌廉湯。味道酸酸甜甜而且很滑身😋,而且質地還要不會太稀值得一讚😍,蕃茄控表示喜歡♥️。💥Pancetta Carbonara 卡邦尼意粉 HKD$128,這個意粉無論是賣相/份量也是很棒,還要是傳統西餐經典美食之一🤩。材料有千層茄子/意大利煙肉/芝士。意粉口感滑身,而且每條也充滿醬汁很惹味😋。💥Fish Papillote 紙包魚 HKD$148,廚師會選用當天新鮮的魚來做這道菜,用紙包著來做菜令到魚肉更入味🤤。另外用了香草/檸檬等等配料來提升鮮味,魚肉肉質鮮嫰,口感不錯呢😏。💥Daily Desserts 朱古力慕絲 HKD$58,飯後當然要來個甜品作為完美句號😆。甜品賣相充滿藝術氣息,朱古力慕絲味不會太甜,朱古力味很重但不會太膩。

2020-06-30
以前可能諗起身邊既朋友可能都會打個電話慰問下。而家?直接打開個IG或者FB page好簡單禁個like,留個comment,再唔係Whatsapp send下sticker囉。都係果句啦,有d野在心中,真係有心見既洗搞咁多野咩?就好似我想去灣仔呢間新開既「Flagship」小店,直接約埋個Friend,去chillchill,話都無咁易!👇📌E n t r é e - ▪ Beets · Feta Salad - $128▫ 前菜先黎個「紅菜頭 · 菲達芝士沙律」,明顯食到蘿蔔乾、亞麻籽、用左意大利黑醋製成既菲達芝士,幾種口感混合好夾,芝士味道相當突出;配上紅菜頭醬汁,成個味道有另一番清新感,幾開胃。📌S o u p -  ▪ Tomato · Cream soup - $78▫ Daily soup每日都有唔同,今日既「番茄忌廉湯」酸甜度較得適中,特別醒胃;要大讚既係質感唔會太稀;相對更creamy更濃稠,對我黎講呢個餐湯絕對完美,性價比之高!📌M a i n - ▪ Daily Fish · Market Papillote - $158▫ 主菜方面用左法式烹調既「紙包 · 蒸盲鰽

📌E n t r é e -
Beets · Feta Salad - $128

▫ 前菜先黎個「紅菜頭 · 菲達芝士沙律」,明顯食到蘿蔔乾亞麻籽、用左意大利黑醋製成既菲達芝士

📌S o u p -
Tomato · Cream soup - $78

📌M a i n -

▫ 主菜方面用左法式烹調既「紙包 · 蒸盲鰽」,今日既Barramundi特別新鮮,而且厚度十足;

切開魚肉裡面透白帶光澤,入口份外嫩滑。而用上香草vegs juice帶出魚肉既清香感,認真唔錯。

Pancetta · Carbonara - $128

▫ 另一主菜我幾鍾意呢個「煙肉 · 卡邦尼意粉」,大量既烤焗過既千層茄子意大利煙肉同埋孔泰芝士
整體入口唔會太油膩意粉掛汁能力極高,食落口感煙韌惹味;加上煙肉肥瘦相間,好似五花腩既形狀,

口感細緻,整體我最鍾意呢道菜!

📌D e s s e r t s -
Frozen Chocolate · Mousse Splash - $68

▫ 最後既甜品朱古力 · 慕絲」以一個藝術既色彩做賣相,而Mousse食落質感幼滑,唔會太甜膩,唔錯。
2020-06-30
  • Beets · Feta Salad
  • Tomato · Cream soup
  • Daily Fish · Market Papillote
  • Pancetta Carbonara
  • Frozen Chocolate Mousse Splash
2020-06-30 82 浏览
船街岀名多小酒吧和小餐廳俾人聚腳,難得又到星期五,所以就過來行下想找個地方坐坐。聽朋友講剛呢個星期有家新開的餐廳試業,所以就過來試下。見到門口招牌仍用紅紙包著,碰巧老闆在傾開,先知原來八月中才正式開張❤️正呀,可以率先在新餐廳開餐👍呢到有特別的意大利🇮🇹和捷克🇨🇿啤酒🍻我叫左意大利啤,濃淡適中易入口,天氣咁熱整杯啤酒真係好正。呢個HOME MADE BREAD AND BUTTER好正,個牛油係自家製獨步秘方。同老闆傾開先知佢地之前在米芝蓮的餐廳同海外的餐廳學廚,所以就好想開呢個店來創造屬於自己的菜式!!!!呢個牛油就係其中之一了~Beets and Feta Salad $128美味之處是店家用秘方醃過紅菜頭,令它的鮮甜味更突出,配上不同的NUTS、芝士、小黃瓜,係一個非常獨特又好食的沙律。用心之作!!!Mix Cheese Risotto $128呢個Risotto的非凡地方,是用了薏米代替白米,的確真係健康、創新又好味之選,薏米的口感好似RISOTTO,而且又好入味,完全是正宗意大行飯的感覺,但材料卻是中式八寶粥,呢個CROSS OVER真係好得意,令人好驚喜。Frozen Cho

呢到有特別的意大利🇮🇹和捷克🇨🇿啤酒🍻
我叫左意大利啤,濃淡適中易入口,天氣咁熱整杯啤酒真係好正。
Beets and Feta Salad $128
Mix Cheese Risotto $128
Frozen Chocolate mousse splash $58
香濃的朱古力味,真係好滑,中間包住酸味味的BERRY心,唔會好甜,是令人食完好想再食的甜品

呢間FLAGSHIP真是好特別又令人難忘,一定會再來食~試埋其他創意爆炸的食物。
2020-06-28
2020-06-30 58 浏览
船街街尾的一間古典大廈中,新開了一家氣氛懷舊溫馨,但又舒適relax的小店。一入餐廳被天花上的彩雲吸引,好特別的感覺,又帶點夢幻Clams in lemongrass sauce with bread $148好大粒來自紐西蘭的蜆配上特製的檸檬🍋草汁,既帶岀海鮮甜味,也有清新的感覺Daily fish market papillote $158主廚表示是由新鮮魚市場選購的新鮮烏頭以香草醃製,用紙包焗的煮法,配上薯仔等蔬菜🥬一齊焗,一打開是真是好香。呢個做法好新派,以往食烏頭都是中式為主,今次可以試到廚師用在西餐所學的方法,fusion於東方食材,的確好食又打動人心

一入餐廳被天花上的彩雲吸引,好特別的感覺,又帶點夢幻

好大粒來自紐西蘭的蜆
配上特製的檸檬🍋草汁,既帶岀海鮮甜味,也有清新的感覺

主廚表示是由新鮮魚市場選購的新鮮烏頭
2020-06-26
  • Clams  in  lemon great  sauce  with  bread
2020-06-30 337 浏览
話說前幾日喺灣仔嗰頭行街 經過船街 發現呢到盡頭有間幾靚嘅餐廳 八卦一望 原來係食西野嘅😏重點係 西餐嚟講價錢一啲都唔貴🙈 所以過幾日就一於同女朋友去試下先!餐廳位於船街盡頭 雖然新開張未有招牌 但行到尾就係 都易搵👍🏻 入到去嘅餐廳環境都幾舒服 配埋柔和嘅音樂一齊晚餐🙈之後店員等我地坐底左就好貼心咁樣介紹同推薦佢哋嘅食物☺️揀好後影完兩張相食物都到啦😍首先嚟嘅有餐包 不過呢個包絕對唔似平時西餐嘅普通包 呢到用左燕麥包配純牛油 面頭再加左啲香前料同瓜子等等 食落另有一種香味 好有層次👍🏻👍🏻之後就到個蘿蔔湯同沙律呢到嘅蘿蔔湯整得相當夠味 幼滑之食餘仲好濃 仲有少少似南瓜湯添🙈而沙律就用咗好開胃嘅紅菜頭同黃金紅菜頭整!•Beets & Feta🥗•呢個沙律仲有芝士同瓜子等等配埋食落有口感之餘仲好豐富添🤤而且出邊都好少食到金黃色嘅紅菜頭!•Fish Papillote🐟•-主菜終於都到啦!呢個係佢地餐廳其中一個signature嘅菜式!!用左牛油紙包住整塊烏頭 入面仲配左檸檬青瓜香草等等嘅醃料 因為有牛油紙包住同埋用咗蒸焗嘅方法啲精華滲曬入條魚到 但同時間又唔會煮得太老👍🏻👍🏻最後仲有佢哋自
所以過幾日就一於同女朋友去試下先!

入到去嘅餐廳環境都幾舒服 配埋柔和嘅音樂一齊晚餐🙈

之後店員等我地坐底左就好貼心咁樣介紹同推薦佢哋嘅食物☺️
揀好後影完兩張相食物都到啦😍
首先嚟嘅有餐包 不過呢個包絕對唔似平時西餐嘅普通包

之後就到個蘿蔔湯同沙律

而沙律就用咗好開胃嘅紅菜頭同黃金紅菜頭整!

•Beets & Feta🥗•
呢個沙律仲有芝士同瓜子等等配埋食落有口感之餘仲好豐富添🤤

而且出邊都好少食到金黃色嘅紅菜頭!

•Fish Papillote🐟•
主菜終於都到啦!
呢個係佢地餐廳其中一個signature嘅菜式!!

最後仲有佢哋自家製嘅卡邦尼意粉!

•Pancetta Carbonara🥓🍝•
雖然Carbonara好似周圍都食到 但呢度嘅師傅就稍為將佢改良咗
一般嘅Carbonara都會用咗忌廉同蛋黃醬整個汁 不過呢度嘅師傅就冇落到忌廉 淨係用咗佢哋自家製嘅蛋黃醬
竟然可以keep到佢幼滑濃厚嘅質感之餘 食落仲冇咁膩添🙈 真係食多幾啖都唔怕👍🏻

•BABA AU RHUM🍓•
Set dinner最後又點少得甜品呢☺️
呢個甜品好精緻 而且個口感有啲似雪芭 但就幼身好多 而且食落仲好Flash 用嚟裝Set dinner嘅完結就最啱🙈
總括嚟講呢間餐廳好有心 仲要係幾個後生仔一齊搞嘅 而且以食物質素嚟講 定價好親民!
另外值得一提嘅係原來佢哋仲可以Custom你想要嘅Set Dinner 不過就要兩三日前同佢地講聲😏 遲下有咩節日或或者紀念日都可以帶女朋友嚟呢間餐廳試吓獨一無二嘅dinner la🙈
誤打誤撞入左間新開左一個月都無既新餐廳 😌 餐廳位於灣仔船街35號 (即係條街既盡頭位置) , 本身約左朋友係旁邊酒吧食飯+晚餐 。但要等唔知幾耐位 😭 所以旁邊有間新餐廳就中左入黎試下😆餐廳分2層,樓上個層主要做包場/人多先會分流上去。地下一層大約有15個位左右,鋪頭細細好溫馨既感覺。老闆親身招呼同介紹野食,餐廳主打Fusion 菜為主,食物不含味精。原來兩位老闆係由泰國同外國返黎,所以mix左唔同既口味配搭一齊,有種特別又有新意既感覺❤️❤️❤️❤️🍽Clams in lemongrass sauce with bread $148好fusion既clams , 用左南疆香茅mix 牛油忌廉-撞出左泰式個種香料味,又滑又好味,蜆係紐西蘭托托蜆,無沙之餘 大小適中 蜆肉索晒啲汁😋😋🍽Beets and feta salad $128Beetroot salads 個沙律係用左gold beetroot MIX beetroot , With 少少nuts and cheese 🧀 ,味道酸酸地好開胃,好有蕎頭個種感覺👍🏻😆 出面無食過既味道,好特別,值得一試。🍽Mix cheese Riso

❤️❤️❤️

🍽Beets and feta salad $128

🍽Mix cheese Risotto (veg) $128
中意食芝士既一定要食呢個Risotto 😍😍 用左3種唔同cheese (comte cheese , Parmigiana cheese , Mascarpone cheese ) 加蕃茄.薏米 好濃郁既芝士味意大利飯,因為係用薏米所以好瑩UN 😊 唔會一patpat 咁 。

🍽Daily fish market papillote $158
每日用厚身新鮮魚 + 新鮮蔬菜 用牛油紙包著半蒸半焗咁,魚既鮮味係晒d菜度,簡單用少少鹽調味已經好豐富口感👍🏻👍🏻

價錢定價唔貴,食物質素有保證❤️
2020-06-29 258 浏览
以後去船街又多個聚腳點!同朋友行經附近揾食,俾餐廳別緻嘅門框裝潢吸引過去,大大嘅招牌手寫風的字寫住FLAGSHIP,格外醒神!先看一看Menu,fusion菜喺香港好多,但見menu上列出的菜式好多都別具特式,個人最愛嚐鮮,特別係風格強烈嘅餐廳,於是就決定入去一探究竟!原來餐廳仍喺試業階段,當晚只開放下層,位子唔算多麻雀雖少但環境同lighting都幾chill幾有格調,如果有日光時應該會採光好好,呢方面真係唔係間間餐廳可以做到。入正題,分享用餐後感!🍞Start with bread……其實一個完滿西餐嘅用餐體驗,少至頭盤serving嘅麵包都好重要!而餐廳嘅法式麵包食得出唔係一般來貨,入口除咗麵包香濃郁外,發酵過程亦處理得宜,令麵包根性十足,焗出嚟嘅口感好棉密同有咬口;另外更要一讚餐廳嘅小心思,配麵包嘅牛油都經過自家處理,加咗lemon seed、pepper同香豆,令牛油唔滯膩甚至有點想再呷一口嘅衝動! ✨Oysters pick有一段時間冇食生蠔,餐廳店員大大力推介可以配搭生蠔,當然心動叫好!來自Lampert嘅生蠔,係我最愛嘅產地之一,礦物味重而肉質肥美結實,細味下最後會有一

🍞Start with bread……

✨Oysters pick
有一段時間冇食生蠔,餐廳店員大大力推介可以配搭生蠔,當然心動叫好!來自Lampert嘅生蠔,係我最愛嘅產地之一,礦物味重而肉質肥美結實,細味下最後會有一種清甜嘅餘韻喺口腔徘徊👍!

🦆 Foie Gras D’oie
嚐味由淡轉濃,第二個starter係煎鵝肝,同樣係我嘅最愛之一 <3鵝肝口感紮實細緻,輕煎後外脆內軟嘅口感對比強烈,咬一口香氣綿密入口即化;但始終鵝肝油脂豐富易膩,所以經典配搭嘅蘋果蓉自然能發揮功用,酸甜夾雜,格外開胃!

🐟Go Fish!!!!
Fish en Papillote紙包魚真係好rare嘅dinner pick!餐牌上列明係Daily Fish Market Papillote,意即係日日都可以係唔同嘅魚款,depends on the market,相信大厨每日去市場精選當天最新鮮嘅魚獲,再整成Fish en Papillote,誠意滿分!雖然話紙包料理係法國古老又普遍嘅烹飪技巧,但制作時都好講求火候控制及調味。而餐廳呢道en Papillote,以蘿蔔、薯仔、檸檬及黃瓜等層層疊起,中間夾著魚肉,蔬菜吸收魚油嘅香氣令風味更濃郁,而進食時一口魚肉夾一口蔬菜,十分juicy及refreshing。

❤Classic Steak & Egg
同樣係經典菜式,Angus steak同egg嘅配搭係無得輸,牛比預期有少少overall cook,但牛嘅風味不減,粉紅色嘅嫩紅入口好juicy牛味濃,沾上egg york食,簡直係滋味無窮!
2020-06-27 66 浏览
Flagship位於灣仔船街剛剛開業大約一星期小小店 不太起眼,睇真啲🔍時間尚早,5:45 😀先奉上面包搽上 香 牛油,仍有一點鹽(咸)味頗為特別😋又看又咸健康清甜 紅菜頭沙律顏色漂亮,菘子仁 口感不錯閃亮登場⋯⋯Fish Papillote紙包魚層叠式豐富配料 有檸檬片、菇片、翠肉瓜香煎 魚,鮮、肉質嫩,沒有腥味濃 濃郁汁 惹味 意粉有 菇、粗條煙肉 香滑 粟米🌽湯上面鋪上爆谷好好味😋

Flagship
位於灣仔船街
剛剛開業大約一星期
小小店 不太起眼,睇真啲🔍

時間尚早,5:45 😀
先奉上面包
搽上 香 牛油,仍有一點鹽(咸)味
頗為特別😋又看又咸

健康清甜 紅菜頭沙律
顏色漂亮,菘子仁 口感不錯

閃亮登場⋯⋯Fish Papillote
紙包魚
層叠式
豐富配料 有檸檬片、菇片、翠肉瓜
香煎 魚,鮮、肉質嫩,沒有腥味

濃 濃郁汁 惹味 意粉
有 菇、粗條煙肉

香滑 粟米🌽湯
上面鋪上爆谷
好好味😋
2020-06-27
3K
2020-06-27 40 浏览
灣仔船街的一個角落𥚃,靜悄悄地開了一間西餐廳,店舖小小,卻予人舒服溫曖感覺。蒜蓉麵包麵包邊位脆脆,加了少許鹽,再塗牛油,非常好味。紅菜頭沙律紅菜頭完全沒有草青味,混入崧子,豐富口感。粟米忌廉湯非常濃稠,有粟米的清甜,配料有粟米芯和爆谷,增加層次。Fish Papillote紙包魚是法國一種古老又普遍的烹飪方法,做法是把所有食材放進紙包內再烹調而成。紙上塗了橄欖油,包著魚和其他配菜製成一道美味菜餚。打開紙包,香氣撲鼻,魚肉非常嫩滑,伴以配菜同吃,一點都不膩喉。Gin Panna Cotta賣相吸引。不太甜的甜品,跟朱古力醬好夾。

蒜蓉麵包
麵包邊位脆脆,加了少許鹽,再塗牛油,非常好味。

紅菜頭沙律
紅菜頭完全沒有草青味,混入崧子,豐富口感。

粟米忌廉湯
非常濃稠,有粟米的清甜,配料有粟米芯和爆谷,增加層次。

Fish Papillote

Gin Panna Cotta
賣相吸引。不太甜的甜品,跟朱古力醬好夾。
2020-06-27