2020-10-19 73 浏览
早排跟住喺灣仔返工嘅朋友覓食,佢就推介左呢間位於小巷嘅隱世西餐廳,話味道都唔錯,估唔到真系有驚喜💜 餐廳位置唔算好大,不過有兩層,店員都好有禮貌,會主動推介菜式👍_是日餐湯我哋去食嘢嗰日是日餐湯係芝士忌廉湯,味道非常濃郁帶有芝士香味,但係飲落去唔會過膩,配上食落去脆身嘅麵包粒層次感更加豐富_Beets and Cheese Salad 餐廳有提供幾款Starter選擇,說實話小編真係好少食紅菜頭,叫嘅時候都好擔心味道會唔會好奇怪,不過原來又幾清新✨菲達芝士與紅菜頭配合得宜,配上黑醋同餐廳自製的沙律醬,食落去幾開胃_ carbonara卡邦尼意粉相信大家對佢一啲都唔會陌生,餐廳亦都做得唔錯,味道非常香濃,意粉完全能夠掛汁,採用既意大利煙肉亦帶有油香,同朋友share啱晒_Mixed Cheese risotto朋友話想試吓呢度嘅意大利飯所以就叫咗試下,多重芝士食落口感非常豐富,鍾意食意大利粉嘅朋友仔應該會幾鍾意_ Lemon Tart上網見到好多人推介呢個甜品,詢問店員得知原來係餐廳自家製,食落去唔會太甜太酸,檸檬香味同吉士醬配合得好好,加上撻皮食落脆身,同朋友都好滿意
是日餐湯

Beets and Cheese Salad

carbonara

Mixed Cheese risotto

Lemon Tart
2020-10-17 69 浏览
放工同同事去左揀左呢間西餐食晚餐以為呢間餐廳地方好細, 原來內有乾坤呢間餐廳有兩層既, 裝潢好有歐陸既感覺有好多同船有關既裝飾, 同佢個名Flagship好match!店員好有禮貌咁介紹有咩推介食物方面, 基本既意粉, Risotto, burger 牛扒都有, 另外佢個酒吧都好吸引, 可以叫D cocktail我地就揀左aily soup: 呢個係是日餐湯, 但一D都唔馬虎, 忌廉既湯, 入面有濃濃既粟米蓉, 加上脆脆地既麵包糠, 口感好豐富Beet & Feta salad: 紅菜頭, 芝士加上一D nuts, 配埋佢既醬汁, 係一道開胃既前菜Carbonara: 叫左呢個傳統既意粉, 意粉煮得適中, 唔會過硬或軟, 上面既煙肉有少少脆口, 加埋蘑菇, 同芝士, 整體感覺唔會好膩Mix Cheese Risotto: 朋友好鍾意食意大利飯, 佢話呢個飯, 醬汁好香濃, 岩晒佢口味最後仲叫左個lemon tart, 檸檬味好夠, 食完好滿足
放工同同事去左揀左呢間西餐食晚餐
以為呢間餐廳地方好細, 原來內有乾坤

呢間餐廳有兩層既, 裝潢好有歐陸既感覺

店員好有禮貌咁介紹有咩推介

我地就揀左:
Daily soup: 呢個係是日餐湯, 但一D都唔馬虎, 忌廉既湯, 入面有濃濃既粟米蓉, 加上脆脆地既麵包糠, 口感好豐富

2020-10-14
  • Carbonara
  • Daily  soup
2020-10-15 83 浏览
放工後, 約了好友到灣仔玩具街買禮物, 之後朋友建議到一間船街的西餐廳吃晚飯。由皇后大道東向金鐘方向行到廟仔隔離, 就會見到船街‧我們要去的就在船街盡頭的FLAGSHIP, 由於時間尚早, 大概 6:30PM 左右, 餐廳只有兩枱客人, 燈光頗暗的, 很適合跟朋友來聊天暢聚。我們點了黑醋紅菜頭沙律, 餐湯, 雜菌意大利飯(走奶類), Carbonara 及檸檬撻。黑醋紅菜頭沙律: 黑醋的確令紅菜頭的甜味提升了, 越吃越開胃餐湯: 細細碗, 湯內有碎薯仔, 麵包粒, 不錯的雜菌意大利飯(走奶類): 因為好友有奶類敏感, 告訴餐廳職員後, 他們就弄了這個走奶類的雜菌意大利飯, 好友說好好吃, 略嫌黑椒太多, 意大利飯份量都夠。Carbonara: 很喜歡這碟Carbonara, 不太膩, 意粉彈牙, 煙肉及洋蔥份量剛好, 好滿意檸檬撻: 一口一件的檸檬撻, 酸酸的, 但又被忌廉中和了一點酸, 清新了一下口腔

餐湯: 細細碗, 湯內有碎薯仔, 麵包粒, 不錯的

𝘽𝙚𝙚𝙩 & 𝙁𝙚𝙩𝙖 𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙 $128賣相好似甜品,但其實係紅菜頭羊乳酪沙律🥗!紅菜頭爽甜多汁💦,羊乳酪帶微微奶香,再配酸酸甜甜既黑醋幾清新!-𝙁𝙞𝙨𝙝 𝙋𝙖𝙥𝙞𝙡𝙡𝙤𝙩𝙚 $178廚師將蔬菜同每日新鮮買既鮮魚🐟,用牛油紙🧈包住一齊攞去半蒸半焗。已去骨既鮮魚肉質嫩滑,帶淡淡翠玉瓜甜味👅,薯仔亦充滿濃濃鮮魚味😋。因為有檸檬🍋同香草癖走魚腥味,所以點多少少岩鹽已經可以突顯到紙包魚既鮮味✨,啖啖肉好正!-𝘿𝙖𝙞𝙡𝙮 𝙎𝙤𝙪𝙥 $78粟米忌廉湯質感𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮,粟米粒🌽亦夠爽脆。-𝘾𝙖𝙧𝙗𝙤𝙣𝙖𝙧𝙖 $148蛋香濃郁👅,意粉煙韌帶嚼勁🍝,雖然煙肉油香味重,但份量唔算好多。-𝙇𝙚𝙢𝙤𝙣 𝙏𝙖𝙧𝙩 $68檸檬餡質感輕盈,好似食緊舊雲咁☁️,撻底香脆似曲奇🍪,一軟一硬好有口感。雖然檸檬味偏酸🍋,但夠哂清新醒胃🍽,食完即刻無左濟膩感,推薦🤩!

𝘽𝙚𝙚𝙩 & 𝙁𝙚𝙩𝙖 𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙 $128

𝙁𝙞𝙨𝙝 𝙋𝙖𝙥𝙞𝙡𝙡𝙤𝙩𝙚 $178

𝘿𝙖𝙞𝙡𝙮 𝙎𝙤𝙪𝙥 $78
粟米忌廉湯質感𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮,粟米粒🌽亦夠爽脆。

𝘾𝙖𝙧𝙗𝙤𝙣𝙖𝙧𝙖 $148

𝙇𝙚𝙢𝙤𝙣 𝙏𝙖𝙧𝙩 $68
2020-10-13 64 浏览
每年朋友生日都會搵間好既西餐廳 大家食餐飯慶祝,仲記得上年就去左銅鑼灣一間樓上西餐食晚飯,今年無提早訂位,正日已經full左😔 諗起港島區灣仔有間小店,食物精緻價錢唔貴坐得舒服❤️餐廳位於船街近山邊最尾一間舖,入門口樓頂好高,有幾塊人造雲彩在屋頂,又有微型水晶燈富有特色。餐廳主打西式mix泰式煮法,首先叫了「Daily soup $78」是日例湯係甘筍紅蘿蔔忌廉湯,湯底極濃食得出係新鮮足料湯👍🏻,之後叫左個前菜沙律「Beet & Feta salad $128」紅菜頭mix羊乳酪加特別醬汁整成既沙律,酸甜又特別,出面食唔到。主菜就叫左「Fish Papillote $178」同「Cabonara $148」,主菜紙包魚極鮮味極好味,每日都係唔同種類既新鮮魚去骨加上蔬菜檸檬焗成,「Lemon Tart $68」甜品當蛋糕叫左檸檬tart, 用新鮮檸檬做成,夠酸味幫助消化😋唔會太甜。果日朋友生日本來想食蛋糕,但最後都放棄左,因為實在太飽❤️

2020-10-11 48 浏览
灣仔好多細餐廳都幾有特色,今次同男朋友黎到呢間細細間又裝修得幾靚嘅flagship☺️ 餐廳有兩層,我地無book枱,被安排坐門口嘅窗口位,感覺都唔錯👻叫左個紅菜頭沙律幾fresh👻 😍之後仲叫左個carbonara 同fish papilote 賣相好靚 carbonara幾掛汁😛味道唔錯😙😙 條魚幾滑份量兩個人都ok最後仲叫左個lemon tart! 個tart幾好食幾厚身有脆,唔會淋,檸檬汁幾足🤪

叫左個紅菜頭沙律幾fresh👻 😍

2020-10-11 38 浏览
灣仔一向多放工飲杯嘢chill吓嘅小餐館!呢間喺船街角落嘅Flagship,一入門口位置因為樓底高空間感十足,好cozy!🔸Beet & Feta Salad $128有時怕紅菜頭嘅草青味,加入黑醋同醬汁帶微酸,作為前菜好開胃,加上咸咸芝士,果仁松子口感層次豐富👍🏻🔸Daily Soup $78香濃粟米🌽湯,粟米嘅香甜又creamy!🔸Carbonara $148用上靚煙肉咸香十足,厚厚的有口感,每啖都沾滿creamy sauce,不過純屬個人口味如果意粉口感硬啲會更好💯🔸Daily Fish Market Papillote $178一打開檸檬好香好fresh,紙包烤焗完全鎖住食物原汁原味,啖啖魚肉嫩滑juicy,鋪底嘅薯仔同翠玉瓜更索哂魚嘅精華,好好食😋🔸Lemon tart $68識我嘅人應該知我鍾意食🍋😂lemon tart係我必點!酸酸嘅檸檬餡作為甜品一啲都唔膩,perfect 💯
灣仔一向多放工飲杯嘢chill吓嘅小餐館!

🔸Beet & Feta Salad $128
🔸Daily Soup $78
香濃粟米🌽湯,粟米嘅香甜又creamy!

🔸Carbonara $148

🔸Lemon tart $68
2020-10-06
  • Lemon Tart
  • Beets and Feta Salad
2020-10-09 624 浏览
今日放咗工就約咗同事去附近一間西餐食飯~我地平時放lunch 散步都會見到佢覺得好精緻,今次就一齊黎試喇~~~餐廳有兩層,下層位置唔算多,上面應該多位好多!今次我地被安排喺下面,一黎到店員好主動比menu我地同埋介紹當日推薦菜~~Daily soup:呢日餐湯係粟米忌廉湯,非常濃稠,有滿滿粟米嘅清甜味,配料仲有香脆嘅麵包粒,增加不同嘅口感。Beets and Cheese Salad :Beets and Cheese Salad用上菲達芝士,入口即化,其奶香味與紅菜頭所帶嘅清新味道,相互配合,再加上黑醋和餐廳自製的沙律醬,更有另一番風味。卡邦尼意粉,傳統西餐經典菜式,意大利煙肉較為厚身,其油香肉味亦非常突出,為意粉增添上不同口感和味道,而意粉口感滑身,醬汁濃稠,每條意粉都帶住滿滿嘅醬汁,非常creamy 。Daily Fish Market papillote:呢個係一款非常傳統嘅法國菜,而flagship完全能夠做到法國傳統味道,食材用料亦非常講究,每日均會去街市選購,保證食材嘅新鮮度。而呢道菜功夫亦非常繁複,如要將魚細心起骨,然後將其表面煎到香脆可口,淋上特製汁醬,再用上香草,檸

餐廳有兩層,下層位置唔算多,上面應該多位好多!

Daily Fish Market papillote:呢個係一款非常傳統嘅法國菜,而flagship完全能夠做到法國傳統味道,食材用料亦非常講究,每日均會去街市選購,保證食材嘅新鮮度。而呢道菜功夫亦非常繁複,如要將魚細心起骨,然後將其表面煎到香脆可口,淋上特製汁醬,再用上香草,檸檬,薯仔,同時令嘅瓜果切片鋪在魚塊嘅底和面上,再用紙將其包裹密封烤焗。

紙包魚味道豐富,魚肉吸收左醬汁嘅味道外,仲有香草味,檸檬嘅清新味,而檸檬亦可辟除魚肉嘅腥味,魚肉口感亦做到鮮嫩多汁,外皮仍保持香脆,個人認為呢間餐廳呢個菜做得非常好。

檸檬撻:餐廳自家鮮製,檸檬香氣撲鼻,撻皮脆身,無因為其吉士醬嘅關係變淋,而味道亦得宜,不會太甜太酸,是款清新脫俗嘅甜品,可為整餐晚飯帶來完美嘅句號。
  • Daily  fish  market  papillote
2020-10-09 37 浏览
餐廳位於小巷既街尾餐廳係兩層既,外觀幾特別既建築睇落幾有情調店內放滿裝飾品都係圍繞海洋、航海、觀星等等原來二樓雲既燈,開咗燈感覺好靚呀Beet & Feta Salad係紅蔥頭加黑醋 仲加入芝士、芫茜同小小果仁黑醋比較杰身、但醋甜適中 南瓜湯,幼滑口感,沒有粗糙南瓜微粒/絲主食叫咗紙包魚紙包魚可以保留魚既鮮味,唔會乾仲有薯仔同翠肉瓜一齊焗因為本身蔬茶有水份,所以焗都唔會令個魚會乾爭爭卡邦尼意粉加咗煙肉,呢碟意粉無平時既卡邦尼咁滯膩煙肉仲煎得好香意粉有Al Dente口感,煙煙韌韌食完卡邦尼食番個微酸甜既檸檬撻作結尾上面既檸檬cream好似一朵雲
餐廳位於小巷既街尾

餐廳係兩層既,外觀幾特別既建築
睇落幾有情調

店內放滿裝飾品
都係圍繞海洋、航海、觀星等等

原來二樓雲既燈,開咗燈感覺好靚呀

Beet & Feta Salad
係紅蔥頭加黑醋 仲加入芝士、芫茜同小小果仁
黑醋比較杰身、但醋甜適中

南瓜湯,幼滑口感,沒有粗糙南瓜微粒/絲

主食叫咗紙包魚
紙包魚可以保留魚既鮮味,唔會乾
仲有薯仔同翠肉瓜一齊焗
因為本身蔬茶有水份,所以焗都唔會令個魚會乾爭爭

卡邦尼意粉
加咗煙肉,呢碟意粉無平時既卡邦尼咁滯膩
煙肉仲煎得好香
意粉有Al Dente口感,煙煙韌韌

食完卡邦尼食番個微酸甜既檸檬撻作結尾
上面既檸檬cream好似一朵雲

1K
金鐘向灣仔方向星街附近有很多有特色的餐廳,今次與朋友去了船街「Flagship」吃晚餐,餐廳是一間樓高兩層的西餐廳 ,裝修設計如船艙一般,在大門上方佈置了藍天白雲,感覺像出海一樣令人很relaxing。 Beet & Feta salad 紅菜頭菲達干酪羊奶芝士沙律,這是一道非常有益開胃的沙拉,紅菜頭營養豐富,而且味道鮮甜,再配上果仁、松子仁、黑醋及羊奶芝士,更添美味層次豐富。 Daily Soup是日餐湯,當晚是薯仔忌廉湯,薯仔味香濃又甜美,so creamy! 主菜是Carbonara卡邦尼意粉,意粉軟硬適中,洋蔥和煙肉惹味又夠香。另一主菜是Fish Papillote「紙包魚」,以鮮魚煎香魚皮,再加以翠玉瓜,茄子同薯仔片一齊烤焗,keep到食材原汁原味。魚肉鮮甜嫩滑,配菜也十分香口,健康感十足。最後不少得甜品環節,Lemon Tart 自家製檸檬撻。賣相可愛,面層的Cream很輕巧,酸酸甜甜的檸檬吉士,撻底鬆脆滿滿牛油香, 相當解膩。

2020-10-08 45 浏览
周年紀念想揾間小店靜靜地慶祝,發現灣仔船街新開既呢間西餐,年輕廚師好用心創作出新派菜式,值得支持👍🏻-📍Clams in Sichuan sauce四川麻辣sauce配上大蜆,辣辣地好開胃!店員仲介紹話下次可以叫埋意粉(餐牌無既),吸收埋個sauce既精華!-📍Steak and Egg餐廳既signature,牛扒配上半熟蛋,看似簡單其實功夫不少!seasoning,再加埋牛扒既醬汁,同埋配菜都好夾!-📍Chef blended beef burger個麵包係佢地自家製!勁鬆化,同外面既burger好唔同,個牛肉超juicy,仲有蕃薯條!值得一提既係佢個茄汁,酸酸地,有少少辣,好惹味!廚師話係自己研製既,必試!-Book枱時remark左係anniversay celebration , 佢仲專登過嚟請我地飲左一個shot 🍹-Lamlamlee指數: 👅👅👅👅👅(5👅為滿分)-Flagship (灣仔)灣仔船街35號地舖-

📍Clams in Sichuan sauce

📍Steak and Egg

📍Chef blended beef burger

Lamlamlee指數: 👅👅👅👅👅(5👅為滿分)
Flagship (灣仔)
灣仔船街35號地舖
  • Classic Steak & Egg
  • Clams  in  Sichuan  Sauce
2020-10-08 50 浏览
入到黎呢間特色小店,裝潢好特別好又去咗外國嘅感覺👍🏻Beef and feta salad作為頭盤,係酸酸甜甜既紅菜頭!口感更清爽,而且配上特製嘅醬汁令到胃口大開Fish papillote呢款紙包魚呢上菜嘅時候好特別,好有儀式感!中間夾住檸檬,翠玉瓜同埋各款嘅香料打開時有陣魚嘅香味飄出嚟,而且魚嘅質感幼滑Carbonara 意粉嘅口感彈牙,配上煙肉嘅鹹香,口感好 creamy 💕lemon tart 一個檸檬撻可算係今晚嘅其中一個亮點佢外表好精緻,而且有帶酸 .口感清新,為咗今晚嘅晚餐帶嚟一個完美嘅句號
入到黎呢間特色小店,裝潢好特別
好又去咗外國嘅感覺👍🏻

Beef and feta salad

作為頭盤,係酸酸甜甜既紅菜頭!
口感更清爽,而且配上特製嘅醬汁令到胃口大開

Fish papillote

呢款紙包魚呢上菜嘅時候好特別,好有儀式感!
中間夾住檸檬,翠玉瓜同埋各款嘅香料
打開時有陣魚嘅香味飄出嚟,而且魚嘅質感幼滑

Carbonara

意粉嘅口感彈牙,配上煙肉嘅鹹香,
口感好 creamy 💕

lemon tart

一個檸檬撻可算係今晚嘅其中一個亮點
佢外表好精緻,而且有帶酸 .口感清新,
為咗今晚嘅晚餐帶嚟一個完美嘅句號
2020-10-05
  • Lemon  tart
2020-10-07 376 浏览
位於灣仔的Flagship,是一間隱世小店。餐廳設在橫街的最裏頭,在地盤的旁邊,如果不是朋友介紹,根本不會有人知道這裡有餐廳吧! Flagship主打多國菜美食,烹煮的時候會加入中式元素,令食物更附合香港人口味。航海風的裝潢,以藍白色為主調,藍色的沙發和白色的木椅,感覺上更附合旗艦主題。晚市光顧,選擇不多,但前菜、主菜、餐湯和甜品都有供應哦。Beet & Feta Salad $128紅菜頭沙律,用新鮮的紅菜頭、希臘菲達芝士和松子仁組成,秘製醬汁酸酸甜甜,口感豐富,很開胃。Carbonara $148用老雞湯調味的 卡邦尼意粉,味道比方間的更特別,味濃但不會過膩。採用鹹香適中的煙肉,選材不錯,美味又甘香。Fish Papillote $178招牌紙包魚,魚皮香脆,魚肉嫩滑,用翠肉瓜和薯仔伴碟,味道特別。Lemon Tart $68餐廳的自家製檸檬撻,受到不少客人歡迎。撻底略為有點硬,面層的輕盈忌廉包裹著酸甜檸檬醬,整體配搭非常清新。
位於灣仔的Flagship,是一間隱世小店

晚市光顧,選擇不多,但前菜、主菜、餐湯和甜品都有供應哦。

Beet & Feta Salad $128

Carbonara $148

Fish Papillote $178

Lemon Tart $68

2020-09-30
2020-10-06 386 浏览
環境裝修好簡潔舒適適合朋友/情侶/Family Gathering價位仲要不錯 一定會encore!-紅菜頭芝士沙律($128)紅菜頭口感偏腍 加左黑醋 微微酸 好開胃 重點係 個秘製醬汁好特別 加上有Feta cheese  配埋果仁及松子仁 口感好豐富-是日餐湯($78)每日唔同 而當晚係薯仔忌廉湯🥔食得出係真材實料 薯仔味勁濃郁另外個人好鍾意飲湯有麵包粒 正 -Daily Fish Market Papillote ($178)直接將食物烤焗會令水分流失 變得好乾紙包魚就保持左食物的原汁原味條魚無骨 魚既油脂好香 魚肉鮮嫩 仲有好多水分薯仔片做底 加埋蔬菜翠玉瓜同一齊烤焗魚皮烤焗到微脆 D蔬菜又烤到好好食夾埋檸檬味 正!-卡邦尼意粉 ($148)意粉口感比較腍 落左好多煙肉條唔係一般既煙肉 比較偏厚身佢唔行creamy路線 但個汁已經夠入味夠香 又唔會有好滯不過 個人比較鍾意硬身D意粉-自家製檸檬撻 ($68)白色係cream~底下係酸酸甜甜檸檬吉士撻 但偏酸左D 撻底酥脆 有牛油香整體不論係cream定餡料 食落都好輕巧🍋--焦糖燉蛋($68)  勁smooth  好有蛋香味
環境裝修好簡潔舒適
適合朋友/情侶/Family Gathering
價位仲要不錯 一定會encore!
紅菜頭芝士沙律($128)

紅菜頭口感偏腍
加左黑醋 微微酸 好開胃
重點係 個秘製醬汁好特別
是日餐湯($78)

每日唔同 而當晚係薯仔忌廉湯🥔
食得出係真材實料 薯仔味勁濃郁
另外個人好鍾意飲湯有麵包粒 正

直接將食物烤焗會令水分流失 變得好乾
紙包魚就保持左食物的原汁原味
條魚無骨 魚既油脂好香 魚肉鮮嫩 仲有好多水分
薯仔片做底 加埋蔬菜翠玉瓜同一齊烤焗
魚皮烤焗到微脆 D蔬菜又烤到好好食
夾埋檸檬味 正!
卡邦尼意粉 ($148)

意粉口感比較腍 落左好多煙肉條
唔係一般既煙肉 比較偏厚身
佢唔行creamy路線 但個汁已經夠入味
夠香 又唔會有好滯
不過 個人比較鍾意硬身D意粉
自家製檸檬撻 ($68)

白色係cream~
底下係酸酸甜甜檸檬吉士撻
但偏酸左D
撻底酥脆 有牛油香
整體不論係cream定餡料 食落都好輕巧🍋
焦糖燉蛋($68)
 勁smooth  好有蛋香味
加埋上面層焦糖 真係好好食!!
Mixed Berries Panna Cotta ($78)
推薦大家必試 好好食~
奶凍勁滑 牛奶味勁濃 感覺入口即溶
中間仲有層白朱古力
老闆叫我地食時一野筆到落底 食哂甘多層
唔會好甜 加上Cream & Mixed Berries 口感豐富
Sweet Potato Chips ($48)
見到好多人都有叫
又真係好抵食!! 份量都OK
個芥末辣醬好正 但真係有少少辣哈哈
呢到最正係有tailor made cocktail~
佢會幫你mix你想要味道
我杯Margarita ($88) 溝左strawberry去整
好!好!飲!
似Milkshake甘Smooth 女士大愛~
仲叫左捷克啤  Kozel ($78)
濃淡適中易入口 幾好飲
MUST ENCORE!!!
2020-09-30
2020-10-04 40 浏览
今年六月中旬才開張,因疫情關係休業一個月,八月重啟。兩層裝修,下層白色的簡約,上層深邃的擺設,鮮明對比,座位相約共幾十。很多鎮店招牌菜式。先嚐前菜,遠看以為是一碟地道豬紅,原來是秘製醋汁烹調的紅黃菜頭沙律,碎灑芝士松子,味青爽口,讓胃囊先嚐甜頭。Ship’s Caesar 沙律,中西合璧,特色不在於有蛋黃的咸,而是有咸魚的咸,因為確實添入了乾咸魚,整道菜的配搭沒有違和感,很有創意特色。四十四農場德洲牛肉,不用粟米餵飼,免卻刻意的谷肥,似走地雞的飼養,既自然又自由度大,令肉質鮮嫩脫滑,肉味豐濃。蜆肉配搭小蒜蓉飽。菜式有點辣,但不影響蜆肉的鮮味,從蜆殻中見到肉的飽滿,認定是貨真價實,小飽子蘸上蜆湯汁,令它有重生的希望。紙包魚,是無骨盲糟魚,有檸檬香草味,魚肉滑嫩魚味鮮,疑似油膩卻不然。雜菌芝士意大利飯,配藍莓汁烹製,有色彩,看落不太膩口,飯質適中,不軟不靭有嚼勁,菇菌現眼簾,不只是一兩片的敷𧗠。還有風乾二十一天後的小乳豬片,肉質有嚼勁。卡邦尼意粉,爽口不腴。原則上今個晚上差不多吃了店舖三分二精選,不能盡錄,只能說是一齣在環境與食物劃出精彩的一夜。自家製的檸檬小餅,一口份量,檸檬味濃,酸甜有
自家製的檸檬小餅,一口份量,檸檬味濃,酸甜有道不油膩,可以中和肚子的飽量。另一道甜品是草莓奶茶凍,很特色,奶茶與草莓不爭姸,分別發揮協作精神,令味蕾的微冷,如夜深輕柔的吻別。
2020-10-03