2012-05-13 160 浏览
很少選自助餐,通常不太好吃. 上個月剛去了the market吃了一次.味道很好,只是座位太密,對於488的費用,是有點不好.剛好因為到東涌買東西,訂了位試試它的自助晚餐.因為NOVOTEL的關系,以為會有水準.想不到的是,大部份食物只具形態,不具應有味道.水準比不上茶餐廳.羊架是比較好的,可惜弄了個全熟.有些更OVERCOCKED.甜品只布泡芙好,其他都不是味道,NEWYORK芝士更是完全失敗,到底餐廳的工作人都不食西餅?以248元+10%的收費,當然不會有期望,但是水準之低無出其右.主食不多,不會換主食,食來食去都是同一款式,長台是用來排隊的,很浪費地方.便宜的食材,都可以弄到好好味,請問仔們到底知不知道.
差,不是味道
便宜的食材,都可以弄到好好味,請問仔們到底知不知道.
正,煙三文魚好味
母亲节
正,煙三文魚好味
  • 煙三文魚
2012-02-08 477 浏览
Lunch buffet is a good choice for families and large parties. Be sure to make a reservation on weekends or during prime hours as the restaurant gets insanely crowded. The food selection is excellent for the most part (pasta/noodle station, hot food of mostly Chinese dishes, seafood area with smoked salmon, sushi and sashimi). The salad/cold food bar could use a bit of work as about half of the cold foods were meat-heavy, with limited choices for vegetarians.Dessert was just okay, nothing spec

Dessert was just okay, nothing special. Coffee was horrendous, but what can you expect really...
2011-11-16
2012-01-25 114 浏览
一如以住,龍年的大年初一也是與兔年的一樣,在「Novotel」的「Essence」吃自助餐開年。細心與昨年比較,有了以下發現:1. 一年前,蒲飛收 $148 +10%,一年後收$158 +10%,通貨膨脹逹 +6.7%。但願今年加人工有 +6.7%,否則就等於減了人工 -6.7%。2. 食物大致上是差不多,本人第一碟吃的都是「檸檬三文魚」,證明朕用情專一。冷盤沒有了翡翠螺,有點黯然。刺身類都是有三文魚,吞拿魚,𩶘魚,味道一般,勝在樣樣俱全。3. 本少爺一年前不嗜羊,現在則非常喜愛羊扒。人大了,也重口味了。即煮意粉點了白汁煮墨魚汁麵,熱辣辣,也很不錯吃。印度烤雞依然好吃。不變的,還有跟遠房親戚那份「話不投機」的曖昧感覺。「Essence」,蛇年再見。
細心與昨年比較,有了以下發現:

不變的,還有跟遠房親戚那份「話不投機」的曖昧感覺。
「Essence」,蛇年再見。
2012-01-23
2011-12-22 563 浏览
週末的一天, 決定大嶼山自由行慶祝岳母大人生日, 遊玩一番後就返東涌食自助餐去到已經七點半了, 不用等位, 雖然所餘時間無多, 都照食啦之前都聽好多人講過去東涌食自助餐是不錯而又便宜的, 所以都期望會有一定的水準入到去, 好大部份圍住裝修緊, 但都接受到衛生情況既又係先試吓冷盤先, 好大盤三文魚, 吞拿魚, 鱲魚, 八爪魚刺身全部切好大大盤放晒出嚟, 雖然食落都無乜特別, 都唔敢食咁多即切的有燒牛扒同埋羊架, 牛扒就不過不失, 兩者比較我會較喜歡羊架其他的選擇還有羊肶肉, 泰式燒雞, 兩者的味道還可以, 好在仲有少少汁, 如果唔係就乾都爆至於餘下的熟食還有約十款可以選擇, 種類唔會好多, 味道是可以的, 都夠填飽個肚甜品類亦有多款選擇, 蛋糕, 雪糕, 朱古力噴泉等...一般你需要的也能滿足到你整體係算一般, 價錢始終唔算高嘛...

入到去, 好大部份圍住裝修緊, 但都接受到衛生情況既
刺身冷盤

肉類
羊架
熟食

整體係算一般, 價錢始終唔算高嘛...
2011-12-03
刺身冷盤
肉類
熟食
羊架
2011-12-16 62 浏览
同家人一場入到來東涌,就去食下午自助餐,呢間出名抵食,抱著一試無妨既心能,就試食!場內環境都算不錯,但有些座位就比較迫,而且枱比較細,我地一家人安排坐卡位,位置算不錯食物款式以每位128來講都算多,不過部份食物唔會再REFILL,如:螺肉,墨汁意粉,另外,PANCAKE 亦唔係長時間供應,早入去食反而食唔到,師傅話晏先有~魚生有三文魚,立魚,吞拿魚剌身,寿司就有蛋,太卷,三文魚,全部都不錯!!甜品種類都算係多,不過都係無REFILL, 所以一開始多人既時候,好多人就開始掃甜品,我地亦都唔例外,因為其他都已經無乜選擇,除非係好鍾意食魚生,咁就不停可以REFILL,甜品我就推介木糠布丁,正!!!好滑,唔會太甜,其次係咖啡蛋糕,其餘就真係普通
都唔例外
2011-12-12
2011-11-01 84 浏览
好早就去到等,因為分單問題所以等左幾分鐘。入到去已經好興奮!因為好似幾好食,個場都算大同埋幾”闊落”。首先食個前菜,沙律~有羅馬生菜但可惜無麵包粒所以揀左羅馬生菜配鴨胸肉青瓜沙律,味道非常之好食刺身得幾款,唔多!有海魚、三文魚、吞拿魚~三文魚唔錯,有D魚味吞拿魚一般,雪藏味重海魚隻味麻麻地,我唔係咁鐘意左下既煙三文魚好好味!encall左幾轉右下既火腿都好好味!再吃小小水果清清腸胃~只有菠蘿&西瓜.味道清甜而不溜!大愛清完口就食甜品雪糕只有最原始既三款味,有專人不比你~另外佢個即煎pancake都好正!!窩夫更佳!外脆內軟,正!飲品選擇唔多,大多為熱飲.是日湯係清補涼同埋羅宋湯,我飲既係清補涼,幾好味唔錯另外服務都好好,多多要求都無say no,收碟同埋添水速度都好快!good!
好早就去到等,因為分單問題所以等左幾分鐘。
首先食個前菜,沙律~
有羅馬生菜
但可惜無麵包粒

所以揀左羅馬生菜配鴨胸肉青瓜沙律,味道非常之好食
羅馬生菜配鴨胸肉青瓜沙律
刺身得幾款,唔多!
有海魚、三文魚、吞拿魚~
三文魚唔錯,有D魚味
吞拿魚一般,雪藏味重
海魚隻味麻麻地,我唔係咁鐘意
左下既煙三文魚好好味!encall左幾轉
右下既火腿都好好味!
味道一般的刺身~
再吃小小水果清清腸胃~只有菠蘿&西瓜.
味道清甜而不溜!大愛
西瓜菠蘿好味~
清完口就食甜品
甜品布丁還可以
只有下面的士多啤梨慕絲&黑朱古力慕絲再ENCALL
還可以的蛋糕
雪糕只有最原始既三款味,有專人不比你~
另外佢個即煎pancake都好正!!
窩夫更佳!外脆內軟,正!

飲品選擇唔多,大多為熱飲.
是日湯係清補涼同埋羅宋湯,我飲既係清補涼,幾好味唔錯

2011-10-30
  • 鴨胸肉青瓜沙律
  • pancake
  • 薄荷朱古力蛋糕
2011-10-31 59 浏览
講環境,真的不錯,坐得舒服。而且侍應服務佳,很快速及主動收碗碟。刺身有4款,而且每款也是任攞,供應源源不絕,好新鮮!熱食種類不太多,也不太吸引。多春魚味道不錯,但始終不夠脆。炒意粉,有白汁同茄汁,嘩,茄汁真材實料,好多蕃茄。而且仲有多款粉供選擇,個人較喜歡墨魚麵或菠菜麵。抵讚嘅係,負責煮意粉的姐姐,好有熱誠、有禮貌。唔似有d自助餐的食肆,輪排攞嘢食,仲要受人白眼。甜品好似有好多款,但唔太好食,完全提唔起食慾。好彩都有格仔餅同煎班㦸。價錢的確抵,但由於食物不算十分出色、令人回味,下次也不會特意搭車入東涌食囉!
刺身有4款,而且每款也是任攞,供應源源不絕,好新鮮!
熱食種類不太多,也不太吸引。多春魚味道不錯,但始終不夠脆。

2011-10-26
生日
  • 刺身、炒意大利粉
2011-10-03 59 浏览
月前已跟一眾友好約定10.1黃金周末聚餐…酒店另外間Olea餐廳o既地中海式brunch buffet就試過幾次, 水準吾錯!!...Essence就未黎過, 做o既係大路港式自助餐, 即中西日東南亞乜都有o既所謂國際美食!!...價錢亦相當大眾化…成人$138每位, 供應時間由中午12點到下午2點半…好似一”開場”…就見到一邊food counter有人龍出現?!...乜來呀?!...原來燒牛肉, 壽司剌身, 即烹意粉, 海鮮類都嚮哩邊…拍住隔離又有另一條小人龍, 就係即烚中式粉麵, 有菜呀, 肉丸, 燒味果D…一見龍就冇心機去排…朋友仔去輪左碟剌身返黎, 切到大大小小參差厚薄不齊, 胃口大減…朋友話新鮮度係OK的, 只係把刀吾夠利吧?!...嘻!!...好友又為我爭到兩件燒鴨…但較乾身肉韌, 一般!!Salad bar裏面覺得最好味係美國薯仔沙律…次選係煙鴨胸沙律…另外有椰菜絲沙律, 青瓜沙律, 中華沙律, 雜肉沙律, 酸酸甜o既泰式芋絲沙律…同較少人鍾意o既紅菜頭沙律等!!...蕃茄螺絲粉D質感同味道都吾得!!...盤生菜就望落吾夠乾爽, 洗水未清!! 仲有車厘茄…沙拉油約有三款

燒牛肉,
壽司剌身,
即烹意粉,
海鮮類
都嚮哩邊…拍住隔離又有另一條小人龍, 就係即烚
中式粉麵
, 有菜呀, 肉丸,
燒味
燒鴨
…但較乾身肉韌, 一般!!

Salad bar裏面覺得最好味係
美國薯仔沙律
…次選係
煙鴨胸沙律
…另外有
椰菜絲沙律, 青瓜沙律, 中華沙律, 雜肉沙律
...盤生菜就望落吾夠乾爽, 洗水未清!! 仲有車厘茄沙拉油約有三款選擇…

冷盤仲有兩款普通
切片火腿
煙三文魚
一般, 味吾夠薰香…亦有脆脆
豬耳仔
, 不過滷得較咸…

熱食方面…比較鍾意
日式照燒雞
, 肉質夠結實亦入味…其次係
燒秋刀魚
, 一條分切頭尾兩段, 尾段都會被先掃清, 手慢冇!!...我諗係首段連頭連內臟未清, 冇咁受歡迎!?...
忌廉焗薯
OK…
蜜味菠蘿火腿
就嫌稍咸, 甜度吾夠!!...反而銀芽炒面就偏甜, 好一般!!...強差人意係咖哩炒雜菜中式雜菜(上面淋有粟米蟹柳芡汁), 兩款主要有西蘭花, 椰菜花胡蘿蔔之類, 但都煮到過晒時, 質感軟霉霉咁
…其他選擇仲有咖哩雞,
中式炒飯
, 煎腸仔等…

甜品tiramisu…最奇怪係手指餅似完全冇泡浸過咖啡/酒o既跡象…作為蛋糕, 味道吾可以話吾好, 只係吾多正宗o羅!!...Brownies可以, 喜歡裏面有大大粒豐富o既合桃果仁…
朱古力泡芙
亦可以!!...
蕉糖布丁
相對亦係較佳選擇…而配搭特別有一款
椰絲車厘子蛋糕
, 係較硬身o既糕點, 小小酸小小甜, 不俗!!
...
雲石芝士蛋糕
就古怪D, 芝士味近乎零, 質感似雪糕棉花糖?!...絕對吾係我想要的!!...小小冬甩圈試一個亦無防…

其餘供應有兩三款口味雪糕, 即製crepes格仔餅黑白朱古力fondue…場內有自助即磨咖啡機或中西式茶包任泡…新鮮生菓有
菠蘿, 哈蜜瓜, 小提子

今餐buffet較為無動力推我不斷"積極進取”…最厲害係食左兩大碟菠蘿!!...

但都認為以$138這價來衡量, 環境同服務亦冇問題, 還是要俾個”OK”的…

美國薯仔沙律, 煙鴨胸沙律
蕃茄螺絲粉
日式照燒雞
咖哩炒雜菜, 中式雜菜
Tiramisu & Brownie etc
甜品賣相吾吸引, 膠製器皿感覺亦冇咁好!!
食兩大碟菠蘿!!
2011-10-01
美國薯仔沙律, 煙鴨胸沙律
2011-09-17 52 浏览
妹子生日在即,同小毛前往大嶼山渡假外,都要出返市區覓食~我們二小口出東薈城逛逛街,好久未曾嘗試這些悠閒的日子喇,襯這幾天的假期一定要好好放鬆自己,雖然平時妹子都沒有什麼大壓力要面對..經過Essence見到有自助餐食,而且價錢又不算昂貴,於是乎決定晚餐在內解決,可惜初初入內卻大爆旺場,經理見狀問我們介唔介意等多一陣?有些客人致電留座,若果他們不到的話,便將座位讓給我們。咁見時間都不算太晚,便等等吧!於是我們去別的商店行下先喇~大約差不多八時,我們決定放棄的時候,終於電話到話有位,我們餓到暈暈地喇!安排我們坐好不夠兩秒,便即刻起身拿食物,轉一圈看看!食物種類也不算多,樣樣拿點一起食~冷盤方面,都只是拿了些日式八爪魚,沙律椰菜花,粒粒車厘茄,酸青瓜,日式海帶..酸青瓜挺好食,酸酸甜甜咁~另外妹子拿了一碗忌廉湯暖暖胃,因為店內的冷氣真的非常地凍~有點兒失望竟然自助餐沒有多款煎炸食物供應,平時最愛吃油炸食物的妹子,行了一圈只發現炸魷魚圈,而且還要是不好吃的!一般壽司剌身及凍海鮮俱齊備,但只試了翡翠螺,三文魚顏色看上不太新鮮,所以沒有試到~即席燒烤分別有羊架及肉眼扒,因妹子已經戒牛肉了,所以試了

即席燒烤分別有羊架及肉眼扒,因妹子已經戒牛肉了,所以試了羊架,羊架不太生,亦唔算so,略嫌肉質鞋口,羊架最佳拍檔便是薄荷醬或者黃芥辣,妹子都食了2小件,而肉眼扒反則看上比較生,中間位置大部份偏紅..

最內邊會有即炒意大利粉,有白汁和蕃茄汁選擇,小毛要了蕃茄汁配菠菜麵,看上又紅又綠,不過試了一口又覺得幾好食,可能即煮即炒關係,熱辣辣始終好味點,2隻鑊一紅一白相映成趣,又唔使洗,省卻了不少時間呢~

旁邊還有中式燒味,隨你夾~有白切雞,紅腸,燒鴨和叉燒四款,用上大光燈射著,應該是最冷門的選擇吧!來吃自助餐的人不會選擇吃上這些,要揀都應該會揀些平時少食的食物吧!哈哈..反而我們夾得最多,真好笑!白切雞配上薑蓉不知幾滋味耶~而且可以揀晒些雞脾位,無人會同妹子爭,而小毛則拿了多片紅腸..

甜品方面,酒店式的甜品區應該是五花八門的,通常流連最耐和最難於取捨就在這裡,心思思又要這個試試,那個試試,但又要極力抑制自己不比卡路里超標~但今次卻發現興趣不大,全因款式太過普通,吸引力不夠,只拿了燕窩蛋撻和即焗窩夫,燕窩蛋撻不特別推介了,一拿起未到咀邊已經散晒!推介窩夫,新鮮製作,淋上奇異果汁和煉奶,每人吃了2件,真滿足!

雖然地方是偏遠點,最起碼是不用和其他人迫,食都食得舒服點,款式比較少選擇,但以這個價錢來說都值得一試既~
2011-09-12 65 浏览
話說星期六晚同家人一齊食buffet, 一入去就爆滿!!!!!! 第一樣o野就係食Sushi, o的飯好硬,o的料都麻麻地,又冇味....跟住食凍肉,沙律都ok...好啦,到正餐lar! 我認為至好食就係咖哩雞,干燒伊面同即叫即整的湯面唔好味嘅就有羊架,牛等等而甜品呢,大部份都OK但係因為有咗雪花冰所以冇咗雪糕! OMG!!!好彩o的冰都ok, 不過當天係椰子味,Not my flavour!我鍾意食朱古力布丁, puff, pancake, waffle 都ok.明明以為ok但很難食的donut 竟然又硬,質感又唔好...生果種類都算多lar!Service不錯! 環境都ok!美中不足的是太太太嘈 and 夾夾不乾淨!價錢都合理總結來說, OK!

跟住食凍肉,沙律都ok...

好啦,到正餐lar!
我認為至好食就係咖哩雞,干燒伊面同即叫即整的湯面

唔好味嘅就有羊架,牛等等
甜品呢,大部份都OK
但係因為有咗雪花冰所以冇咗雪糕! OMG!!!

生果種類都算多lar!
Service不錯! 環境都ok!
美中不足的是太太太嘈 and 夾夾不乾淨!
價錢都合理
總結來說, OK!

2011-09-10
  • 即整湯面
  • pancake
  • 甜品
2011-09-04 53 浏览
今日老婆生日大日子,梗係試下新野啦早一個星期已經BOOK定位,一去到...嘩!!勁多人等緊入去囉...好彩BOOK左,同佢講BOOK左位講埋訂位NO.入得~!第一轉梗係攞我地最鍾意食既刺身同冷盤喇食落好新鮮!!藍青口好甜跟手飲個蕃茄忌廉湯....極之濃既蕃茄味!!一心想食翡翠螺,但係..唔見有既?問侍應原來已經無左LU....見刺身咁新鮮好味,想出去攞多轉,點知見到長長既人龍排左陣先攞到最後,食埋生果同甜品,生果無咩特別,而甜品就少款左D但都好好味依咁既價錢黎講,OK架喇!!食得過
今日老婆生日大日子,梗係試下新野啦

早一個星期已經BOOK定位,一去到...嘩!!
勁多人等緊入去囉...
好彩BOOK左,同佢講BOOK左位講埋訂位NO.入得~!
第一轉梗係攞我地最鍾意食既刺身同冷盤喇

食落好新鮮!!藍青口好甜

跟手飲個蕃茄忌廉湯....極之濃既蕃茄味!!

刺身咁新鮮好味,想出去攞多轉,點知見到長長既人龍
排左陣先攞到

依咁既價錢黎講,OK架喇!!食得過
好新鮮~!!
有藍青口,但無翡翠螺...
好蕃茄既蕃茄忌廉湯
黎多轉刺身~!
甜品OK架,但係款式少左D...
2011-09-03
好新鮮~!!
有藍青口,但無翡翠螺...
好蕃茄既蕃茄忌廉湯
黎多轉刺身~!
甜品OK架,但係款式少左D...
  • 鮑片
  • 藍青口
2011-08-20 53 浏览
大約數年前開始,大年初一的團拜改做自助餐形式,氣氛熱鬧之餘亦相對較輕鬆。是日選址的酒店食物質素不俗,價錢亦相宜,值得介紹給喜歡吃自助餐的朋友們!昨夜的團年飯好像還未消化,加上一大清早未瞓醒。。。怱怱逗過利是後,先隨便吃些頭盤吧。沙律冷盤約有十數款,本少爺獨挑選了煙三文魚;並配上自家獨特吃法 - 搭上數片三文,食時厚切並伴以少許檸檬肉連片及新鮮生菜,口感酸軟肥美之餘亦不失爽口。個人同胃口即刻醒哂!一般壽司剌身及凍海鮮俱齊備,我只試了翡翠螺及藍青口;兩者均甜美肉厚,亦很新鮮。肉類選擇有烤羊架及肉眼。由於本少爺不嗜羊,一於試牛啦!特意邀請廚師切取中心部份,肉質非常鮮嫩,配上烤蔬菜及 gravy sauce,賣相及食味均不賴。酒店一角落為粉麵區,中式西式自由配搭,並由廚師即席煮理。是日試了 carbonara (此乃二人份量),食味濃郁。酒店之另一賣店為咖哩菜式。咖哩雜菜及巴基斯坦咖哩牛肉,配上即烤薄餅及嫩荳芽,不錯不錯。其他熱盤約有十數款;甜品則有朱古力噴泉,蛋糕及雪糕之類,standard 的都齊備。重點來了。請問如此質素的brunch 在公眾假期會收幾錢一位?答案是:小童 $108,大人

重點來了。請問如此質素的brunch 在公眾假期會收幾錢一位?答案是:小童 $108,大人$148,在非公眾假期 weekend 亦只是 $138 ! 惟只是地點稍遠 (在機場隔離),並要在一個月前預訂。不過無所謂啦,新年入郊區走一轉,呼吸一吓新鮮空氣,全年都行大運 !!!
2011-02-03
  • 翡翠螺
2011-08-15 76 浏览
預定於6:30pm到Essence吃自助餐,可是之前的活動超時,所以臨時致電改為7:00pm。我們準時到達,尚有不少座位,或許因為閒日的關係,入座率約九成。我們吃了很多,其中有~湯:西湯很獨特,有薄荷的味道,但我更喜歡青紅蘿蔔豬骨湯,真材實料,有不少青蘿蔔、紅蘿蔔,比自家煲的濃味。刺身:三文魚、吞拿魚都非常肥美。不用排隊等師傅切,大大碟任取,最令人欣賞的是添加速度快,當刺身快將見底時,旁邊的師傅會馬上再切些來添滿,好!冷盤:青口味道尚可,但凍蟹真的太細小,吃時極花時間和功夫,肉質卻只屬一般。就我觀察所得,凍蟹的確比較少人取用。烤肉:根據OpenRice的自助餐情報,Essence提供的是「烤迷迭香羊排配松子薄荷提子乾」,事實我只拿到普通的烤羊,卻沒看到松子薄荷提子乾。至於那片牛肉,看似五成熟,可惜入口仍然太硬了。燒秋刀魚:大大條任君選擇,適合擅於「舌累」魚骨的人。燒味:在燈光照射下看似不錯。微溫的白切雞很滑,的確美味,但是紅腸太乾,叉燒不夠肥,味道普通。其他熱薰:炒飯、炒麵都頗佳,最令我喜出望外的是印度炒雜菜,又辣又開胃,正!意粉:由於即叫即煮,所以排隊等候的時間較長。有不少選擇,如菠

我們吃了很多,其中有~
西湯與中湯
刺身
冷盤
至於那片牛肉,看似五成熟,可惜入口仍然太硬了。
羊架和牛扒
燒秋刀魚:大大條任君選擇,適合擅於「舌累」魚骨的人。
燒味
其他熱薰
意粉:由於即叫即煮,所以排隊等候的時間較長。有不少選擇,如菠菜麵、蕃茄麵等,我吃了普通的意粉,加入煙肉、蘑菇、蛋黃醬、芝士粉,便成為一碟香噴噴的卡邦尼意粉,好味道!
意粉
台式雪花冰:又一即叫即做的食物,但無需等太久。雪花冰真的令我透心涼,可是只有芒果味,未見有朱古力味。至於配料略嫌不合我的口味,西瓜、粟米片、麥片、紅豆蓉、煉奶或蜜糖都不是我想加添的,如果有朱古力針、彩糖針、爆爆珠、芒果等就更好了。配料本來有椰果,可惜當我拿雪花冰時已沒有再添加,我只能用棉花糖配雪花冰了。
台式雪花冰
薄荷朱古力蛋糕:這是芸芸眾多甜品中我最最最推介的!
那一層薄荷味道不會太甜,很Creamy,再配上底層那薄薄的朱古力蛋糕,正!一啖一粒,不會很快吃膩,每口都非常涼爽。
薄荷朱古力蛋糕
其他甜品:酒店自助餐甜品總是最吸引的,除了有普通朱古力噴泉,還有白朱古力,好!如果有冰水提供,即時把那些朱古力醬凝固,應該會更冰涼。至於Essence推介的綠茶奶凍伴開心果泡沫、香脆杏仁糖霜泡芙條對我來說只是普普通通,燕窩蛋撻的撻底亦屬一般。
其他甜品
另外有即叫即製的窩夫、班戟,味道尚可,唯一美中不足的是配料不夠,連最基本的忌廉、雜果粒都欠奉。最令我意外的是「冰極滋味」自助晚餐竟然沒有雪糕可吃,真失望嘛!

服務方面,不過不失。當我一就座,想請侍應多拿一張椅子放背包和袋子,可惜侍應說沒有空位、怕阻礙通道,我們唯有把東西放到地上了。吃至中段,我果真「冰極」了,幸好酒店有披肩可以借用,呵呵!
2011-08-12
$217.8 (晚餐)
西湯與中湯
刺身
其他熱薰
意粉
台式雪花冰
薄荷朱古力蛋糕
其他甜品
  • 刺身,意粉,薄荷朱古力蛋糕
2011-07-31 73 浏览
慶祝生日來到東薈城側這間諾富特酒店食自助餐,其實一年前慶祝同一個人生日也來過,總括而言,發覺這裡提供的菜式真的沒有什麼變化。甜品還是這些,湯又是這些,還是有咖喱和泰式燒雞,一年前同一年後都一樣的,只是有個多添了的,就是台式棉花冰,即點即造,很切合這個大熱天時。這個季節自助餐的主題是海鮮,有青口真的太好了,但那些凍蟹,太細隻了,剝起來的功夫也抵不過裡面的肉,所以食到尾聲那盆蟹還是滿滿的。甜品特別要介紹這個朱古力泡芙,一口一粒咬下去裡頭的忌廉就擠壓出來,口感很好。蔬菜那幾盆也做的很好,這次很不客氣的盛了滿滿的一大碟菜回桌,好似牛啃草那樣食回這幾天忽略了的膳食纖維。湯品仍是康乃馨肉骨茶(沒圖),肉骨茶小弟還喝了數碗,雖然藥材味也真的不怎夠,但聊勝於無啦!論價錢,這酒店提供的自助餐在香港真的沒有對手的。二百元左右就成交,那裡找?論人流,我來過這裡三次,一次比一次滿場,今次去看見的人流真的非常飽滿。如果想體驗一下到酒店食自助晚餐的話,來這間也不妨~只是可能要隔幾年再來才看到些新意思喔。
果撻
雪花冰
朱古力泡芙
Dietary Fibre~!!
杯盤狼藉了
2011-07-28
生日
Dietary Fibre~!!
果撻
雪花冰
杯盤狼藉了
2011-07-19 24 浏览
其實良久前已經吃過了,不太多好吃的..不過還是不過不失=D好處:-環境良好-衛生整潔-服務生態度很讚-食物不過不失壞處-太遠-食物選擇不多-沒有任食雪糕><推介美食:白汁波菜麵(可以自行選擇麵、料及汁)泡芙><真的是一絕..值得一試芒果雪花冰用料不錯..很重芒果味=)

其實良久前已經吃過了,
不太多好吃的..
不過還是不過不失=D

-食物選擇不多
-沒有任食雪糕><

推介美食:
白汁波菜麵
(可以自行選擇麵、料及汁)
泡芙><真的是一絕..
值得一試
芒果雪花冰
用料不錯..很重芒果味=)
2011-07-18
  • 芒果雪花冰