2019-02-15 937 浏览
服務員態度超級差,看不起人。跟他說鴨胸太腥,他回覆是你自己從來沒有食過這道菜吧。然後沒有理會就走開了。我和朋友是信用卡優惠來到這餐廳,跟服務員拿餐牌,他說信用卡優惠沒有餐牌,然後就走開....... 我再叫他回來,你不把餐單告訴我們,我們怎樣知道點紅酒還是白酒呢。他就很敷衍地告訴我們。訂了晚上六點半枱,餐廳很靜,很少客人,不知道為什麼,準時到達的時候,還要等他們10分鐘安排枱。這種服務態度,就算食物再好食也不會再來。
2018-07-23
用餐优惠
信用卡優惠
2019-02-06 1233 浏览
同朋友都好鍾意食唔同嘅afternoon tea,其實好多間酒店都試過,亦都想試下唔同嘅餐廳嘅質素今日搵到呢一間喺尖沙咀嘅餐廳,有戶外及室外,户外就可以望到海景,非常靚室內就有冷氣會舒服啲。餐廳環境都幾靚幾elegant 而且服務都幾周到。 呢間餐廳主打法式甜品,所以我哋都幾大期望我哋叫咗二人tea set ,餐飲叫咗一個咖啡,都幾好飲。Rose latte玫瑰味好香拉花都拉得幾靚,係玫瑰花,咖啡都幾香幾好飲首先嚟嘅係scone, 一個係原味,一個係橙味, 充滿牛油香,黎到暖暖地,如果熱啲會更加好味。個甜品架有好多美食,首先係甜點。Puff入面係朱古力吉士,呢個朱古力味好香濃,好好味第工層係opera cake,細細件,但係咖啡味同朱古力味都好香濃,好香好好食,咬落去唔算好甜,但係層次分明另外粉紅色嘅甜品都幾特別,入面係cream,食落去有d士多啤梨香咁。鹹點又有鵝肝多士,食落又幾夾幾得意,其他甜點都好出色,咸點甜點都好出色,件件都好好味底層有個杯裝住嘅甜品,通常呢個都會麻麻地好味,但係呢個就有驚喜因為佢有幾層,有cream下面仲有earl grey味啫喱,層次分明,食落去幾香幾好味,
室內就有冷氣會舒服啲。
餐廳環境都幾靚幾elegant

拉花都拉得幾靚,係玫瑰花,咖啡都幾香幾好飲

因為佢有幾層,有cream下面仲有earl grey味啫喱,層次分明,食落去幾香幾好味, 用心之作

afternoon tea嚟講真係好好食,而且價錢合理,甜品精緻好味
完全冇失望,一定會再黎
2019-02-01 1204 浏览
平時行過海港城都見到呢間法國餐廳,一直都好想試,係openrice 睇到好多人講呢到食物係米芝蓮一星,所以貪新鮮想試下。適逢同男朋友兩週年紀念,諗著浪漫食餐好,於是就訂左檯。當日去到餐廳門口,我就問門口的女侍應,可否俾個menu我睇睇,佢就俾左個全間餐廳最貴既套餐俾我,同我講係fine dining 有5道菜$ 15xx,於是我問佢,有無其他menu, 佢就黑曬臉咁同我講,有!而且態度惡劣,我心諗另一個menu, 係平小小 $4xx-5xx,但唔需要服務態度突然轉差吧! 😡我唔係無錢食,而係5道菜基本上係食唔曬,好浪費~由於我book 左檯,佢就同我講我之前係book 左fine dining, 我問佢可唔可以轉menu, 佢又板著臉同回答我!仲同我講,由於外面有private party,我地叫3 course set,main course 要等一至兩小時, 之前介紹fine dining 時又無詳細說清楚,令人覺得誤導。我今次餐廳既食後感,你地係米之蓮拎到星唔係大曬,同時間你地既customer service 都要提升,我唔想俾咁多錢食野,但要受著你地職員既板口板臉!food

!food 同service 都一樣重要~ 今次真係食到一肚氣
下次唔會再黎食!

2019-01-28 960 浏览
這篇是我Open Rice 第三十篇文章,很開心是記錄我的浪漫生日晚餐。今晚和Honey來到這間米芝蓮一星的Epure法國餐廳,用銀聯Diamond卡可享買一送一優惠,很值得一試。餐前小吃:煙燻鰻魚撻脆撻是用牛肝菌和昆布做的,中間有青瓜、萵筍、魚籽、青蘋果等……酸酸甜甜的,以清新卻複雜的口感打開了味蕾。法式小點:紅蝦意大利紅蝦,上面加了紅蝦粉。配香脆鬆化的芝士牛角包和軟熟的牛油麵包,塗上法國手作牛油,很想食多幾個。鮮甜扇貝 · 紅粟南瓜鮮甜的帶子,面頭有一片薄脆,而最底有片薄薄的佛手柑,能帶出回甘和清新的味道。還有幼滑的南瓜蓉。芹菜根 · 柑橘芹菜頭很淋,混合有木魚和橘子的味道。我和先生各要了兩款不同的主菜,可以試多些。法國布列斯雞 · 歐洲防風草 · 粟子服務員話這是用雞胸肉攪拌而成,不講真食不出是雞胸肉,肉質很嫩滑,口感很豐富。日本A4和牛柳 · 法國椰菜 · 焦糖汁 (加$238)這和牛是絕頂好食,我選了medium 熟,一點血絲都沒有,牛柳的肉汁全保住了,外皮微脆,加了兩片椰菜和一片風乾了的椰菜,超超讚,加錢食都值得。科茜嘉橘子 · 黑橄欖 · 薄荷面頭有白朱古力脆脆和腐皮脆脆

餐前小吃:煙燻鰻魚撻

法式小點:紅蝦

鮮甜扇貝 · 紅粟南瓜

芹菜根 · 柑橘
芹菜頭很淋,混合有木魚和橘子的味道。

我和先生各要了兩款不同的主菜,可以試多些。
法國布列斯雞 · 歐洲防風草 · 粟子

日本A4和牛柳 · 法國椰菜 · 焦糖汁 (加$238)

科茜嘉橘子 · 黑橄欖 · 薄荷
面頭有白朱古力脆脆和腐皮脆脆,還有熱情果啫喱,焦糖榛子朱古力,杏仁。

因為生日,餐廳送了Opera 蛋糕,朱古力味醇厚香甜,杏仁海綿蛋糕香軟濕潤,香濃的朱古力味在口腔內久久不散。

精緻的美點有三款,各有特色,配上一壺淡淡的花茶,為晚餐劃上完美的句號。

2019-01-27
生日
其實之前已經食過一次,再想encore 嘅原因係上次真係覺得好欣賞 inspiration dinner menu.適逢buy 1 get 1 信用卡優惠, fusion + inspiration 法式菜, 其實好適合香港人成日都貪新鮮,因為 簡單啲講真係冇辦法估 chef 會畀咩你食㗎 , 充满驚喜 ( 當然如果有食物敏感我相信要早啲通知間餐廳) 。順帶一提其實佢哋嘅酒 都有好多選擇。 今晚就揀咗兩杯champagne。食之前要問一問究竟今晚嘅menu 係海鮮/ 定係肉類為主?咁先至可以 安排應該配咩酒,不過如果冇idea嘅梗係問番當晚嘅staff.pre starter - 酸味十足嘅希靈魚籽青瓜 脆撻 , 包你開胃。跟住呢就係其實間舖頭好出名嘅法式包, 一個係黑椒牛角包, 另一個牛油軟包。 一定要搽怡上嘅牛油,因為係辣椒牛油嚟㗎。咁啱天氣凍凍哋食完真係開始暖返。跟住就係個龍蝦肉Jelly 凍湯, 因為我諗呢都係 淆湯淆咗好耐, 有少少覺得就越飲越咸。好彩我哋送酒, 所以咁嘅配搭都好唔錯。喺其他comment都有見過嘅就係呢個鍋牛 螄蚶 + 薄荷同埋青檸 bubbles. 煮菜嚟

食之前要問一問究竟今晚嘅menu 係海鮮/ 定係肉類為主?

咁啱天氣凍凍哋食完真係開始暖返。

好彩我哋送酒, 所以咁嘅配搭都好唔錯。

煮菜嚟啦

今晚就有呢個烤雞皮帶子佛手柑, 配咗嗰個係比較濃味嘅蘿蔔sauce.

佛手柑雖然係薄薄一片, 但係真係好有清新柑味,配返嗰個烤雞皮食嘅時候,雞油 嘅感覺就即刻 就中和番。

但咁樣呢帶子個味,就帶唔到出嚟啦有啲可惜。 小小捉錯用神

✨另一個主菜就係慢煮野生雞,
其實肉質真係好 "林" + 好嫩嘅肉

不過賣相就睇落都係冇咁吸引

跟住呢甜品呢我哋就有order

Cheese platter ( 全部都係法國來嘅特色芝士,平時係買唔到㗎) , 配埋Fortified wine , made in France ,

• Cheese Platter
2019-01-23 623 浏览
上年慶生, 朋友們專登為我預訂餐廳慶祝, 太有心了。不知道什麼時候開始, 我地幾個每次都會選去食法國餐。是適當時候去享受一下美食跟環境, 真係有氣氛, 餐廳跟外面食甜品位置是用玻璃門分隔開的, 感覺有種與世隔絕。我們4人,坐在窗邊, 自成一角, 完全沒有人打擾到, 聊天吃飯的氣氛也很好, 很適合跟朋友相聚, 朋友說如果午餐來這裡, 還可選擇戶外用膳, 如果有陽光會更加舒適。當日我們4人都選了時令的Signature Tasting Dinner, 由appetisers到dessert, 都令我們回味無窮。appetisers前先有個凍湯跟黃蕃茄, 之後再有日本鮑魚、鴨肝及白蘆筍, 剛好是白蘆筍最當造季節, 才有機會試到, 它的甜度跟香氣絕非筆墨所形容, 而且充沛水份的露筍,  食得出好新鮮配合的好夾, 雖然露筍仍有其他配汁跟慢煮魚, 但完全沒有蓋過白露筍的原味, 太讚了。到主菜, 我們選了和牛, 真沒選錯, 入口即化, 雖然望落不肥, 但油脂好豐富,我們都很滿足。最後, 我們分別選了cheese platter及紅莓雪葩作終結, 味道非常清新, 而且份量也很足夠, 我們到最後的che

appetisers前先有個凍湯跟黃蕃茄,

最後, 我們分別選了cheese platter及紅莓雪葩作終結, 味道非常清新, 而且份量也很足夠, 我們到最後的cheese platter都差不多吃不下, 而且職員介紹的白酒很不錯, 跟我們的每道菜也很配合, 無論環境及菜式都非常滿意。

聽職員講, 午餐價格更相宜, 而且份量也很適合我們, 建議我們下次來試試, 有機會帶家人再來嚐嚐。
2018-05-21
  • 白蘆筍
2019-01-21 443 浏览
參加朋友婚宴,一嚐連續兩年米之蓮一星嘅菜式。朋友喺戶外包場,大概擺到8-10長枱,每枱坐到12人。上菜速度同埋服務都算正常。頭盤smoked salmon salad:好fresh,好清新,配上酸酸的檸檬汁,好醒胃。花形嘅菜兜住,靚!butternut squash soup with wild rice:南瓜湯advanced版,配脆卜卜嘅米通,好新鮮嘅口感,最like!french yellow chicken, madeira truffle jus:嚟到main course就有啲失望啦,塊皮煎得脆脆的,尙算嫩口,但入面有少少唔熟,切唔開,唔太入味;同行友人點咗beef bourguignon, red wine source,都話一般。strawberry sorbet:唔太甜,唔錯。奇怪嘅係,職員竟然指咗我出商場洗手間。莫名其妙。唯一美中不足嘅係,由於現場有大量花草樹木,就算依家涼涼哋嘅天氣,同埋可能係中午嘅關係,都熱熱哋。
參加朋友婚宴,一嚐連續兩年米之蓮一星嘅菜式。

strawberry sorbet:唔太甜,唔錯。

奇怪嘅係,職員竟然指咗我出商場洗手間。莫名其妙。

2019-01-19
2019-01-21 533 浏览
一直想試呢間餐廳,今次有幸公司安排在這裏舉行晚宴,十分不錯因為是包場食團餐的關係,所以選擇上並不多,一共食了四道菜頭盤龍蝦沙律,龍蝦肉好彈牙同新鮮,配搭的菜我覺得有些苦湯是蘑菇湯,餐單上是用上法國蘑菇,飲落好濃郁,濃到有陣陣咖啡味,但飲得多幾口就會覺得太溜主菜選了羊肉,因為沒有配菜的關係,所以感覺怪怪的,還有我的羊肉比較偏瘦,所以食落不夠過癮,我隔離的同事剛好也選了羊肉,不過是半肥瘦,食落差距甚遠甜品是opera,就是一般甜品店吃到的一樣最後感想是失望的,不過可能是公司包場的關係,食物質素不可能與自費比較吧
一直想試呢間餐廳,今次有幸公司安排在這裏舉行晚宴,十分不錯

因為是包場食團餐的關係,所以選擇上並不多,一共食了四道菜

頭盤龍蝦沙律,龍蝦肉好彈牙同新鮮,配搭的菜我覺得有些苦

,但飲得多幾口就會覺得太溜

甜品是opera,就是一般甜品店吃到的一樣

2019-01-20 415 浏览
It’s my second time visit.Nice environment. Love their booth which s comfy and gave a little privacy to usWe ordered a tea set.It came with a glass of champagne which s dalloyau ‘s own brand. It’s crispy and nice.I loved the foam lobster soup the most. It tasted so refreshing.Foie gras paste and signature opera cake s always up to standard What a pity s I didn’t notice scones and macarons are not included in this luxuary tea set. They r included in the basic tea set tho. so if u wanna try their
It’s my second time visit.
We ordered a tea set.

What a pity s I didn’t notice scones and macarons are not included in this luxuary tea set. They r included in the basic tea set tho. so if u wanna try their scones and Macarons, make sure u order the correct one.
Wanna come again and try their dinner
2019-01-05 860 浏览
昨天參加了朋友的生日 party,今次選的米芝蓮法國餐廳。最初步入餐廳時,已經被那柔和的燈光,美麗的裝潢吸引。在waiter 引領下,步入中間位置,那裡非常浪漫,最適合情侶。經過這浪漫空間後,推開玻璃門,另有一番景象,舒適的空間及戶外空間,最適合一班朋友相聚。今日的菜餚由 starter , main course 至 dessert 都有驚喜美味的龍蝦,石頭魚湯啫喱,鮮甜味美,另外主菜野生水鴨,肉質幼嫩,兩款都值得一試。但最令我有驚喜的日本鮑魚,昆布,鴨肝這道菜,配搭有層次,味道平均,令人回味。最後的甜品鮮檸檬香草乳酪雪葩,味道非常清新。無論環境及菜餚都非常滿意。

龍蝦,石頭魚湯啫喱
吞拿魚,梭魚籽
法國田螺
日本鮑魚,昆布,鴨肝
野生水鴨
鮮檸檬,香草乳酪雪葩
2018-12-27 888 浏览
Celebrated my friend’s birthday. Totally surprised by the delicious food, great service and relaxing ambience. All are beyond my expectations. Each dish is cooked and presented in detail. Will definitely revisit again.
2018-11-25 10231 浏览
今天是生曰正日,hubby 選擇了位於尖沙咀的米芝蓮一星餐廳-Epure 同我慶祝。一步入餐廳,燈光幽暗,情調十足。Epure 的裝修高雅又帶點貴氣,牆身彷佛是印象派的樹林景緻,有著fine dining 的氣氛但不會過於局促拘謹。這兒的Dinner menu共有四款, 分別是autumn tasting, signature tasting , inspiration dinner 同thematic dinner, 價格由$1488-$2388 per head. 今天我們一試那surprise offmenu 的Inspirational menu - 8 course $1980/ person。信用咭優惠buy one get one. Welcome snack 有三款:分別是紅蝦脆片、蕃茄撻和辣肉腸八爪魚波波。紅蝦脆片:一口大小的紅蝦脆片,口感香脆,蝦肉爽彈鮮美,好吃。蕃茄撻:超級滋味,從來沒有想到蕃茄撻可以咁好食!蕃茄撻味道極為濃郁,一放入口𥚃,立刻爆汁,好似蕃茄精華一湧而出,而且鮮味十足,超正!辣肉腸八爪魚波波這八爪魚波波満有芝士香,辣肉腸香口惹味,口感有點像日式麵包

一步入餐廳,燈光幽暗,情調十足。

辣肉腸八爪魚波波
這八爪魚波波満有芝士香,辣肉腸香口惹味,口感有點像日式麵包店的麻糬波波,咸香煙韌。每款小吃各具特色,完全有喚醒味蕾的作用,為這inspirational dinner 打開序幕。

接下來,送上四川牛油與法國麵包
麵包分別有兩款:芝士牛角麵包與牛油麵包。

芝士牛角麵包香脆酥化,酥皮層次分明,充滿氣孔,還有陣陣芝香。牛油麵包相當軟熟,牛油味濃香,配埋四川牛油,甘香的味道中,帶點不羈的辛口香料味,香而不辣,好吃。

石頭魚凍湯啫喱

這石頭魚凍湯啫喱口感幼滑。由於凍湯啫喱用了石頭魚製作,所以啫喱口感既滑溜,又鮮甜。內裡還有鮮甜的龍蝦肉,爽彈鮮美,鮮上加鮮。表面脆香的番紅花葉,除了為增加視賞性以外,也為這凍湯啫喱增加口感和味覺的衝擊。

日本藍旗吞拿魚刺身

這日本藍旗吞拿魚刺身口感幼滑,肉質纖嫩,魚脂豐盈,入口有著buttery 的感覺,入口即化。再配上鮮美魚子醬和elderflower的泡沫,味道散發陣陣茴香,及後還有柚子淸香的after taste. 是一道味道清怡而不寡的菜式。

日本皇帝蟹配魚子醬

嘩!日本皇帝蟹極度鮮味!原來是先蒸後拆肉,再混合蟹膏而成。嫩滑的蟹肉
再配上矜貴的魚子醬,味道鮮中帶甜,
再一口帶有回甘味的白菜,一鮮一甘,更凸顯蟹肉鮮味。

Black pudding
一向不愛black pudding, 但今晚的,又的確不錯。野兔肉血腸肉味濃香,既有野味的野性味道,當中又帶一點果仁香。幼滑口感,配以淸新香軟的無花果,為濃厚血腸作為緩衝,再加一點醒胃的酸汁,是巧妙的平衡。

鯛魚伴紅石榴籽

法國鯛魚先經慢煮,然後再煎香。魚皮微微金黃焦脆,魚肉鮮甜又嫩口,好吃。加上醬汁味道濃香䰷美,而紅石榴籽酸爽脆口,配以清新嫩綠的菠菜,濃鮮之中帶一點田園風味。無論口感抑或味道都層次豐富,好吃!

法國藍腳雞雞牛肝菌南瓜蓉

這法國藍腳Bresse可是2018首廿位必食之物。這藍腳Bresse身價不菲,而且每年有限定的產量。今晚吃的是雞胸同雞腿部份。這雞胸肉奇嫩無比,雞味濃香,既juicy, 口感又紥實,配上濃郁的肉汁,真的十分好吃!雞腿肉肉質比較嫩滑,而且運動量足,口感具彈性而鬆化,沾上醬汁和香甜的南瓜蓉,配以爽口的牛肝菌,豐盈之中透出甜香,是細膩醇厚的味道。

紅菜頭紅莓朱古力

甜品有花般美!造型很高雅又富藝術感。朱古力甜美而濃郁,巧遇酸爽紅莓與紅菜頭。激酸的莓汁和甜厚的朱古力角力,形成味蕾上的刺激。甜點一放入口即化,酸中帶甜,果香中又有醇厚朱古力的影子,妙!

橙酒梳乎厘配柑橘雪芭

這梳乎厘焗得十分精準!它有著空氣般的輕盈口感,味道輕輕的甜,濕潤幼滑,透出陣陣橙香。再吃一口柑橘雪芭,一熱一冷,一甜一酸,正好平衡一下梳乎厘的甜味。

Opera

這旦糕是這兒的signature cake, 曾有人比喻為甜點中的Hermes. 這opera cake 用上70度以上的朱古力,朱古力味醇厚香甜,而那咖啡和朱古力忌廉更是極之幼滑,杏仁海綿旦糕香軟濕潤,入口又rich 又creamy, 不錯。

Petite fours

Petite fours 放在美侖美喚的金屬架上,真的很美!手造朱古力口感絲滑,又帶一點果仁的脆香,醇香豐厚,真的有點捨不得吞下去,比Godiva 的更好吃。macaroons 的皮透薄得很,忌廉香滑又帶點接木骨花的芳香,一放入口,立刻溶化。那橙啫喱糖也十分不錯!啫喱糖完完全全充滿橙香,而且多汁軟腍,加上那薄薄的白朱古力,味道更加香甜。

今晚的晚餐真是令人驚喜。每一道菜的配搭創新,味道極緻細膩。慢慢的品嚐,本來以為份量太少,估唔到吃完的時候,的確有點飽。兩個多小時一迅即逝,留下愉快的慶生回憶。

2018-11-23
用餐优惠
信用卡優惠
2018-11-14 2276 浏览
自從食咗一餐唔好食嘅法國菜之後,決心要食返餐好嘅法國菜去補數✨EPURE無令我失望,First course 嘅法國無添加蕃茄🍅看似簡單,但入口清爽香甜,正好配上一杯 crisp wine 🍷 。Middle course 嘅招牌蘑菇湯🍄 用法國White button蘑菇做的忌廉湯香滑甜美,菌香誘人,比一般奶油蘑茹湯輕盈,但帶有一陣陣蘑菇香,雖然唔係我飲過最好的蘑菇湯,但仍然不俗。主菜我挑了經典法國菜 Vol au vent 🐟, 酥皮每層層次分明鬆脆,明顯是手做的,要做一個好的酥皮其實不簡單,但正正因為不簡單,所以顯出功架吧!Dessert trolley 無乜特別,但反而seasonal cheese 實在有水準👍🏼我尤其喜愛其中的牛奶blue cheese! 實在為呢餐劃上一個完美句號✨【 MENU:】Brunch由12時至3時供應,可選擇三$468或四道菜$548First course: Heirloom pineapple tomato, black olive & spring onion Middle course: White button mushroom sou

【 MENU:】
Middle course: White button mushroom soup
Main course: Flaky butter puff ring with in-season seafood/ Polmard beef steak
Dessert: Dessert trolley/ Seasonal cheese
2018-09-08
  • Vol au vent
  • 招牌蘑菇湯
  • Seasonal Cheese
2018-10-15 3002 浏览
慶祝紀念日,當然要浪漫地食餐好!我們選擇Epure 除左因爲餐廳的裝潢設計有情調,更因為我們鐘情於法國菜。餐前小食,充滿南法海邊的鮮味。蝦味jelly, 上面一片是藏紅花脆片頭盤海鮮忌廉湯口腔去旅行之森林焦糖配洋蔥,咸味的,很特別,像是中式炒菜的味道,沒有刺鼻的感覺鵝肝和菇,看似平凡,配撘不俗冰島小龍蝦湯及自家製蘇皮主菜是和牛,很軟熟、色香味俱全最愛的甜點,蛋味的疏乎厘內配清新的甘,甜而不膩檸檬sorbet 及糖果盤為完美的晚餐作結束值得一提的是服務員的細心服務
慶祝紀念日,當然要浪漫地食餐好!

餐前小食,充滿南法海邊的鮮味。

蝦味jelly, 上面一片是藏紅花脆片

頭盤

海鮮忌廉湯

口腔去旅行之森林

鵝肝和菇,看似平凡,配撘不俗

冰島小龍蝦湯及自家製蘇皮

主菜是和牛,很軟熟、色香味俱全

最愛的甜點,蛋味的疏乎厘內配清新的甘,甜而不膩

檸檬sorbet 及糖果盤為完美的晚餐作結束

值得一提的是服務員的細心服務
2018-10-07
$2000 (晚餐)
纪念日