2020-03-01 6905 浏览
My pick in Restaurant Week this season is Épure which has long been on my to-eat list, a 4-course lunch at just $398 at this michelin-star restaurant is certainly a bargain.Passing through the lounge to enter the classy dining hall, we were seated at one of those circular tables with a little semi-private setting.Starting off with a refreshing amuse bouche featuring a cauliflower gel tops with promegranate mousse and some crisps. Never really tried such combination before but the flavor is balan

Starting off with a refreshing amuse bouche featuring a cauliflower gel tops with promegranate mousse and some crisps. Never really tried such combination before but the flavor is balanced wonderfully. Their complimentary mini-baguette and black pepper cheese danish were warm and really nice. The french does know how to make good bread.

The beef tartare was elegantly presented and the little seaweed addition and crispy chicken skin were nice touches. But was a bit heavy handed on vinegar resulted in overwhelming acidity (exacerbated with the mustard as well) I may be a traditionalist here but would prefer having a creamy egg yolk for more richness and balance out the acidity.

The main course was a choice between pork and amadai. Of course we sampled both. The pork dish featured tender pork loin and cheek with an incredibly delicious caramelized sticky sauce. Also love the crispy veg on side.

Comparatively, the amadai, though it’s well cooked with extremely crispy fish scale, it fell short on flavor. The beetroot sauce didn’t give much and the cabbages was slightly bitter that wasn’t very appealing.

Finally it’s the showstopping pistachio souffle with a strawberry sorbet. Beautifully risen with lovely melt-in-your-mouth texture, yet the best part the pistachio flavor! It may not be the best souffle I’ve ever tasted but the prominent pistachio flavor did earn bonus points.

Ending the meal with a nice cup of flat white and a little petit four (only three tho) - passionfruit candy, earl grey macaroon and coffee caramel chocolate.

I’m fairly satisfied with the meal but lacking the wow factor. The service was slightly pushy at the beginning which was not expected from a michelin restaurant. It’s forgivable at this price but I’m not sure I would return for their regular full price menu.
2020-02-27
2020-02-23 1757 浏览
無乜特別日子慶祝,純粹想食好野cheer up一下,所以就中午訂咗枱食返餐一星法國菜奪星餐廳的食物特別之處就係令人意想不到的味道,整餐飯令我印象最深刻的都是配菜一個人叫左$498, 一個人叫$598 winter brunch,分別之處是多一個appetiser首先上台就係餐前小食同埋餐包,小食白色的汁原來係西蘭花打成的,如果單純睇樣,絕對估唔到綠色嘅西蘭花會整成奶白色嘅汁,幾得意。餐包都令人眼前一亮,牛角包配上黑椒嘅味道,而且鬆脆香軟,好吃!牛油加辣椒🌶️ 這個新奇嘅配搭,又是意想不到的出色第一個前菜是oyster ,生蠔味道我忘記了,記得反而是墊在蠔下面的配菜:酪梨,好清新。另一個前菜是招牌白蘑菇湯,侍應從一個瓶子𥚃倒蘑菇湯出來,超級香濃,有點太香濃到最後覺得有些苦味。還有一個前菜是鵝肝,擺碟好美,鵝肝的味道正常,沒有什麼印象,反而是旁邊啫喱狀的東西好吃(不過時間太久我也忘記了是有什麼造成的)主菜分別是pork和牛扒,豬有pork belly, pork neck, pork cheek 牛扒就正常發揮(又是旁邊的sauce 出色)甜品有soufflé 以及甜品車的cake 這間餐

1912 浏览

牛扒就正常發揮(又是旁邊的sauce 出色)

甜品有soufflé

以及甜品車的cake

這間餐廳環境和服務態度都很好,整個午餐都吃得很舒服
2020-01-18
2020-02-23 1060 浏览
同朋友兩個去食飯,已經因為武肺很少人客,啲服務還是慢吞吞的,上菜後居然兩個主菜都不熱的!餐牌選擇少不算,$788的羊及海鮮主菜居然只是兩口(沒有誇張,看圖!)以後真的不會再來。
2020-01-14 2344 浏览
之前試過Caprice 同 Pierre,今次試一星法菜,真係有D分別。menu祇有seasonal set同signature set。我同老公揀左seasonal,有龍蝦、帶子同鰩魚。主菜我要鷓鴣,老公加錢要和牛柳。原本的法國芝士改了要雪米糍,甜品是栗子。主菜我地都覺得一般,但其他菜就好味。petits fours 同送的opera都一般。服務是好的,但食食吓聽到waiter介紹俾另一枱有信用咭餐,唔知點解唔介紹俾我地?
1946 浏览
2020-01-12
2020-01-04 1873 浏览
期待下次再摘星星⭐️今次黎試下米芝蓮一星的epure環境優美不在話餐點同Service十分到位想試下摘星星之旅建議由一星開始啊(≧▽≦)- 開胃菜普普- Starter的帶子由熱牛油澆熟帶點蒜香辟走海鮮腥味配上檸檬汁、海鹽輕輕帶出帶子的鮮美👍🏻柑橘🍊與南瓜蓉🎃原來都幾夾整道菜清新得來又和諧納入必試餐點- 慢煮龍蝦🦞食得出龍蝦肉的幼嫩比起奶油我更愛柚子的芳香反而龍蝦mouse味道偏單調- 餐湯有法式蘑菇湯同甜洋蔥🧅黑松露湯兩款湯都係蘑菇湯底味道濃郁幼滑湯品真係要襯熱飲凍左的蘑菇湯香氣起碼減了一半 黑松露的蘑菇湯雖然shooter一小杯但表面上打了泡泡另整道湯質感提升了多個層次蘑菇香氣迫人 必需試!另一盤的黑松露洋蔥反而有點失色整道菜都係偏暗黑系洋蔥烤得苦澀同乾,配搭的黑露醬卻是醬油的咸香黃黃白白的是焦糖底 質感似奶油的跟湯品完全唔夾這道菜可圈可點- 主菜是由原汁不加水的龍蝦汁煮成的時令魚與蝦(腦子太細其實記不起材料名😂)非常欣賞泡泡的綿滑很有法式的風範可能個人比較好淡口味這道主菜偏咸倘若這道菜的龍蝦汁加點奶油可能會更加惹味還有魚肉能處理的更爽口就好了另一道是魔鬼魚配搭西芹汁的作品原來魔鬼魚

期待下次再摘星星⭐️
今次黎試下米芝蓮一星的epure
環境優美不在話
餐點同Service十分到位
想試下摘星星之旅建議由一星開始啊(≧▽≦)
開胃菜普普

Starter的帶子由熱牛油澆熟

帶點蒜香辟走海鮮腥味
配上檸檬汁、海鹽輕輕帶出帶子的鮮美👍🏻
柑橘🍊與南瓜蓉🎃原來都幾夾

湯品真係要襯熱飲
凍左的蘑菇湯香氣起碼減了一半

黑松露的蘑菇湯雖然shooter一小杯

但表面上打了泡泡另整道湯質感提升了多個層次
蘑菇香氣迫人 必需試!
另一盤的黑松露洋蔥反而有點失色

整道菜都係偏暗黑系
洋蔥烤得苦澀同乾,配搭的黑露醬卻是醬油的咸香
黃黃白白的是焦糖底 質感似奶油的跟湯品完全唔夾

原來魔鬼魚是滑滑嫩嫩的
廚子灑點調味鹽煎香下面墊的是中式的豆苗
總覺得這次廚子下手比較重外其實整體是不錯
Creamy的青菜汁很Fresh 讓人總常多呷幾口
甜品部分很可以!

本來以為會很死甜,沒想到很多款都恰到好處😍
藍莓cheese cake好像用了Yogurt的light cheese 🧀
不好甜點的都能入手

這次算很不錯的摘星星經驗
想入手的朋友資源有限可以由午餐入手喔😝
2020-01-04
2019-12-31 1627 浏览
今次同事生日來到尖沙咀搵食,建議佐呢間開業不算太耐的ÉPURE,位於海港城的一端,距離商場中心有點路程。一入到餐廳就覺得裝修非常用心,餐廳人不算多但氣氛非常好。侍應為我們介紹每道菜的名字、煮法等禎料,看得出每道菜都很用心,presentation很好令大家顧住拍照,每道菜的味道亦有驚喜。特別推介他的深海池魚,做法非常特別,魚肉鮮嫩。甜品方面水準亦高,peach dessert味道不會太甜,適合現在人們想食甜品但又不要死甜的要求。

2019-01-11
2019-12-25 1571 浏览
平安夜公司放半日,同事好想食法國菜,早一日book咗位。餐廳位置近電梯好易搵,門囗擺咗甜品,入少少係high tea zone ,再入先係fine dining , 入到去侍應安排位俾我之餘,仲有安排俾我個手袋,我食過嘅餐廳只有caprice 會咁,4xx set lunch 起跳有呢個安排幾好幾唔錯。餐前包不過不失,不過有我欣賞嘅室温牛油。三個人appetizers 選咗湯,龍蝦同帶子,湯好濃好濃,雖然係廚師推介,但我覺得飲一兩啖係好味,飲晒係over ,帶子煎得好香,不過份量真係好少。中埸會提供小法包,熱辣辣,有剛焗好嘅感覺,要俾讚。main course 點咗牛,鷓鴣同魚,牛同魚都好味,但鷓鴣好腥,我食唔倒,牛側邊有脆脆同牛蒡,個汁又好特別。甜品點咗梳乎里,朱古力同raspberry, 3個都好味,三款都有雪葩,包住朱古力係脆脆,耐咗食會失色,所以鍾意影相嘅朋友要把握好時間。最後餐飲我點咗mocha ,原來有配甜點,好貼心,要讚。同waiter幾好傾,有講下餐廳嘅野,佢話原來呢度裝修要八千萬…
平安夜公司放半日,同事好想食法國菜,早一日book咗位。
餐前包不過不失,不過有我欣賞嘅室温牛油。
中埸會提供小法包,熱辣辣,有剛焗好嘅感覺,要俾讚。
最後餐飲我點咗mocha ,原來有配甜點,好貼心,要讚。
2019-12-24
2019-11-12 3655 浏览
收到銀聯卡優惠,所以特別訂位試吓呢間1🌟餐廳🍴第一次到呢間餐廳,原來門後係另一片天,𥚃面裝修華麗、舒適、有情調,係一個好啱敍會嘅地方。試過其他🌟級餐廳,所以在所難免都會同其他做比較,論優惠明顯呢度係抵嘅,但水準個人認為個別菜式有D保留😅因為有優惠,我哋一位揀左4️⃣道菜,另一位3⃣️道菜,再加叫左杯Chateau d'Yquem,埋單$1300。送嘅前菜+麵包,前菜係牛油果青豆慕絲,味道有D怪,完全冇牛油果🥑味,只有好濃嘅菜豆味🤭反而舊牛油又好好味😋前菜1️⃣龍蝦🦞(+$68)味道鮮甜😋前菜2️⃣北極紅點鮭,要將鮭魚+菜一齊食至好味😋另一前菜3️⃣巴黎白蘑菇湯,呢度嘅「É」真係好正,滑、濃、香,一定要試👍🏻👍🏻👍🏻主菜1️⃣法國鹿肉(+$88)味道淡D,不過肉質軟腍👍🏻可能因為味道淡,所以特別配濃嘅咖啡汁😋但都幾夾😅前菜2️⃣法國牛扒,質感爽口,牛肉味濃😋甜品1️⃣朱古力.紅桑子,少少失望😔有個「É」應該點都有保證!可惜朱古力太少,反而紅桑子太多覆蓋左朱古力,太酸!令成件事差左🥺甜品2️⃣梳乎厘😋當天味道係開心果,呢個反而做得幾好👍🏻甜酒👍🏻傳聞嘅滴滴金Chateau d'Yquem 2015(+$420)難得喺1🌟餐廳
收到銀聯卡優惠,所以特別訂位試吓呢間1🌟餐廳🍴

前菜1️⃣龍蝦🦞(+$68)味道鮮甜😋

前菜2️⃣北極紅點鮭,要將鮭魚+菜一齊食至好味😋

前菜2️⃣法國牛扒,質感爽口,牛肉味濃😋

甜品2️⃣梳乎厘😋當天味道係開心果,呢個反而做得幾好👍🏻

(+$420)難得喺1🌟餐廳可以以杯落單,梗係要試試,雖然係好年輕嘅年份,但質感杰身、甜味帶D果香、入口後甜味停留喺口腔內果份滿足感,真係好🈵️足🥰
配剛才較酸嘅甜品「朱古力.紅桑子」就啱啱好😋
2019-11-09
用餐优惠
信用卡優惠
  • 巴黎白蘑菇湯
  • 法國鹿肉
  • 疏乎厘
2019-10-13 3116 浏览
先上開胃菜,侍應有介紹,忘記了有什麼,只記得有蘋果,因攪兩攪好清新蘋果香,麵包有兩款,圓形嗰款軟熟,法包吾算好硬,到了前菜揀了巴黎白蘑菇湯,是signature dish,材料是用九份蘑菇+一份忌廉,得出效果好到不得了,主菜揀法國青魚和時日海鮮(要加錢的),青魚好普通,時日海鮮的龍蝦肉好彈牙,但蝦味吾突出,帶子只得半粒,太小家了,甜品點了橙味梳乎里,厨師建議食法把雪葩加到梳乎里内,有點意外是杯 cappuccino 咖啡,甜品車要另外加錢,無試。

麵包有兩款,圓形嗰款軟熟,法包吾算好硬,

白磨菇湯

甜品點了橙味梳乎里,厨師建議食法把雪葩加到梳乎里内,

有點意外是杯 cappuccino 咖啡,

甜品車要另外加錢,無試。
白磨菇湯
  • 巴黎白蘑菇湯
  • 麵包
2019-09-27 2888 浏览
這天也是慶祝生日的日子,與10多個同事包了Epure的Private Room開生日Party. Private Room連Outdoor的座位,可以走出去看看海景,餐廳及房間裝潢走華麗風格,環境滿意。這次我們自訂了菜單,前菜是磨菇忌廉湯,湯做得香滑濃郁。主菜點了松露醬的魚,紅酒醋汁的鴨胸。最後甜品是雪糕朱古力Mousse。席間也點了Burgundy的紅白酒,也帶了蛋糕。食物味道未算突出,不過整體環境氣氛感覺良好,為這頓飯加分,希望食物質素更提高和創新,真正做到Fine dining 應有水準!
2019-01-12
生日
要跟最好的朋友慶祝生日,當然要去一家又好食又未試過的餐廳,最終選擇了Epure,事後亦證明我的選擇是絕對正確!不得不提的是餐廳同事如何耐心和熱心地回應我三番四次事先在whatsapp提出的問題和意見!在訂位後,同事send了2個不同價錢的menu供選擇,我看過後覺得各有可取之處,便不斷跟同事提出如何把2個menu內最想吃的菜式合併,所以連wine pairing的酒亦要隨之而改,以塑造一個最完美的用餐體驗。最後,同事都一一做到我的要求,更詢問了我有沒有打算寫甚麼慶祝字眼。當天晚上,我早到了餐廳,想事先看一下給我安排的座位是否滿意,更再三查問職員menu是否都根據我的要求更改了,他們跟我confirm了一遍所有細節,然後對我說「放心啦!包保你滿意!」。由於我給那位最好的朋友準備了一張有點大的生日卡,餐廳職員看見後便立刻給我張羅一個體面的大型紙袋,把我的生日卡和禮物放進去,更說會在上birthday dish的時候再一併拿來,給我的朋友一個驚喜,服務和細心程度簡直無可挑剔!Amuse bouche 是caviar伴青蘋果小撻,當中不只有青蘋果,還有些新鮮青瓜,味道十分清新,跟鹹鹹的cavi

Amuse bouche 是caviar伴青蘋果小撻,當中不只有青蘋果,還有些新鮮青瓜,味道十分清新,跟鹹鹹的caviar配搭得宜,開完之後有很開胃的感覺。

隨之而來的是Paris mushroom soup with gnocchi ,原本餐牌上是沒有gnocchi,但我特地要求了餐廳把它加到湯了,餐廳亦爽答應。磨茹的味道十分濃郁,卻不會有茹的草腥味,放在中間綠色的gnocchi 正好完全吸收了湯的精華,「煙韌」程度恰如其分!

之後的菜搭配挺特別,是snail & duck foie gras配上青色的蔬菜汁 (好像要青豆汁)。通常吃完Snail 和foie gras後皆會有肥膩和「濟」的感覺,但配上旁邊的青豆汁正好中和或減少前者的膩,在吃過snail後更可嚐一口青豆汁清清味蕾再品嚐 foie gras的味道。

千呼萬喚的重中之重肯定是Épure的 Langoustine 'Vol au Vent' ─ 源自Norway的龍蝦配上酥皮圈,俄應會即時為你倒上龍蝦汁伴碟。我本人並不太喜歡酥皮,總覺得它「散收收」和很油膩,但廚師弄這酥皮的技巧卻令我對它另眼相看,原來正宗法式酥皮可以一點都不油和「濟」,而是鬆化。這個酥皮圈的得意之處在於它是由一圈圈的酥皮製成,所以整個酥皮圈大概可由上而下分成4-5個小酥皮圈吃,吃的時候當然要蘸上大量的龍蝦汁。那個龍蝦汁的濃度絕對能媲美龍蝦湯,在吃到一半的時候侍應更會細心詢問你會否想要更多汁,要的話他們馬上給你弄一小壺熱龍蝦汁來。那煮龍蝦的時間和火候拿揑得相當好,口感十分彈牙,濃郁的龍蝦汁很亦不會蓋過它的鮮味。它跟普通酒樓吃的龍蝦截然不同,完全沒有鹹味,只有鮮味。我那最好的朋友時至今日仍在盛讚這道菜!

另一道主菜是A4 wagyu beef tenderloin,wagyu的上面鋪滿了青豆和青豆蓉,旁邊則是紅蘿蔔蓉。那個汁很好吃,濃得來有點甜味(應該要加入了些許焦糖)正好襯托出鹹的wagyu beef和清甜的紅蘿蔔蓉。肉質非常「林」,吃入口的時候亦有很香的牛味,卻不會「羶」!唯一美中不足的是這道菜的汁有點油。

Pre-dessert是 Fuji & Granny apple,底部是青蘋果蓉,而上面是白巧克力片和青蘋果片。這個甜品甜度很適中,因為底下的蘋果蓉有點酸酸的味道,而鋪面的片狀皆是帶甜的,吃起的感覺挺舒服。

然後,餐廳送了我們一小件自家製的opera作為友人的生日蛋糕,碟上面亦寫著我要求的字。雖然這Opera是送的,但味道絕不馬虎,很喜歡它其中的蛋糕有一點兒濕的感覺(令我們想起平時最愛有點濕的tiramisu) ,朱古力味道亦是很濃,是dark chocolate。

最後的甜品是我很喜歡的一道甜品:raspberry, beetroot, guanaja 70% chocolate cream。這甜品的最底是dark chocolate cream,真的夠dark (因為我只愛吃dark chocolate),而chocolate cream上面像是有raspberry雪糕?,感覺這一酸一甜的口味很配合,最外面則放滿了beetroot片。沒有想過beetroot也以用來當甜品,除了顏色跟raspberry很相近外,beetroot卻意外地跟raspberry的酸味挺夾,一起吃的時候都不會吃出beetroot常有的「草腥味」。

整體來說,這裡的環境和燈光跟典型有情調的French fine dining十分切合,我們坐的位置背後是一幅朦朧的樹林畫,正好襯托出四周暗淡的光線。食物味道非常好、職員亦十分熱情,一定會再來!
2019-04-08
  • Langoustine 'Vol au Vent'
2019-08-18 3457 浏览
格左好耐都冇出去食野啦!媽媽今個月生日🎂所以趁呢個機會帶佢去食好野😆平時都比較少食法國菜🇫🇷今次就決定一齊去到Epure 見識一下,米芝連餐廳🍴因為好想食海鮮酥皮盒,所以叫左weekend brunch ❤️Amuse bouche 前菜係由青蘋果🍏牛油果🥑同青豆等整成嘅 酸酸地,辣辣地好開胃之後係兩款暖暖嘅餐包,配上特製嘅川椒味牛油🥰🥰 croissant 🥐 帶有黑椒味,食落都好特別仲有個白蘑菇湯唔記得影相,個湯勁rich ,係用9份蘑菇加1份水煮出黎,蘑菇特濃,加上菠菜ginnoci,食落好有口感黑松露vs洋蔥 洋蔥一層層夾住黑松露,加上焦糖黑松露汁,係嶄新嘅體驗😆😆期待已久嘅 Vol au Vent龍蝦🦞同魚配上濃濃龍蝦湯,個酥皮做得好出色,一層層好薄好脆好香牛油味最後唔少得嘅當然係dessert trolley ❤️🥰係Dalloyau 嘅蛋糕呀!!!好滿足嘅一餐,侍應們好nice ,係一次好愉快嘅dinning experience ❤️

Amuse bouche

期待已久嘅 Vol au Vent

2019-07-08 3396 浏览
難得放假同朋友見個面,傾下計,係海港城要揾間靜靜地而有質素的餐廳,ÉPURE真係不二之選!未叫叫野食,我地先叫杯香檳解下渴先!然後就Order 野食,我叫左個white mushrooms soup. 一個酥皮海鮮盒。甜品忘記叫咩名🙈驚喜來啦,餐包跟的牛油,係同d川椒 mix 左。配上新鮮的麵包,真係好好味,好特別頭盤就係一個青檸青豆,類似果凍咁,好開胃White mushrooms soup 就好濃郁,佢地話完全無落水去煲,全部都係mushrooms 😍😋主菜係酥皮海鮮,入面有龍蝦,摩鬼魚。甜品係berries 果凍環境,食物,都好好

頭盤就係一個青檸青豆,類似果凍咁,好開胃

主菜係酥皮海鮮,入面有龍蝦,摩鬼魚。

甜品係berries 果凍

環境,食物,都好好
2019-07-06
2019-07-08 1592 浏览
法國餐係我最喜歡的,好榮幸被公司邀請我到epure 嘉許晚宴,非常滿足。黑松露果凍,其實係咸點來的,是菇菌類的湯再雪凍,好特別。黑松露蟹柳,菜入面是沙律法國餐廳最好吃的就一定是麵包 ,好鬆軟!又香!有四種牛油提供 有鹽、無鹽、chilli、香草。這是一間米之連一星的餐廳,由法國廚師及侍酒師帶領,菜式毋庸置疑是正宗法國口味,餐酒亦是一絲不苟地奉上。菜式選材經典,卻是以現代手法演繹,配合得恰到好處。除了單點菜單外,還有數款精選套餐,佐以經過精心配搭的餐酒。位於尖沙咀海港城,好方便,環境漂亮,紀念日或下午茶可以到這裏試試!

黑松露果凍,其實係咸點來的,是菇菌類的湯再雪凍,好特別。

黑松露蟹柳,菜入面是沙律

2019-07-06 1625 浏览
這次專登來Epure 食生日大餐正好搭配上銀聯鑽石💎卡買一送一活動精緻漂亮的菜單 餐前麵包麵包沾著一旁的奶油吃很美味不過份量比一些米芝蓮同級餐廳少了很多開胃菜吃起來酸酸甜甜有青蘋果跟酪梨的口感滿特別的龍蝦肉質鮮甜彈牙 非常好吃的一道牛尾義式餛飩端上來時和想的不一樣中間其實就是主角餛飩 輕輕地切開裡片塞滿滿的牛肉 吸住了湯汁吃起來非常鮮美很喜歡只可惜真的滿小一個的小牛頰肉主菜之一 有點像是紅酒燉牛肉吃起來微甜 肉質非常軟嫩搭配一旁茄子與甜椒讓人想多吃幾口紅鯛魚佐無花果魚🐟外皮酥脆肉軟嫩味香綠色的醬汁酸中帶味讓人意猶未盡Coffee, coriander Dessert Trolley甜品車可以揀選3樣蛋糕🍰最後以Coffee and Tea為美好的一餐做結總體而言餐廳環境舒適而浪漫 服務品質到位食物道道都是視覺與味覺的雙重享受雖以份量來說主菜份量偏少 甜食有點過多現在搭配銀聯卡仲可以省498蚊是浪漫約會 慶祝生日的好選擇
這次專登來Epure 食生日大餐

魚🐟外皮酥脆肉軟嫩味香
綠色的醬汁酸中帶味
讓人意猶未盡
紅鯛魚佐無花果

Coffee, coriander
Coffee,  coriander

Dessert Trolley