2018-07-05 1443 浏览
天氣涼涼地但又小小陽光嘅時侯,坐室外感覺幾舒服,唔似喺室內感覺咁侷促。試過佢嘅 afternoon tea 係唔錯架,但今日嘅心情就係想食鹹鹹哋嘅嘢,cheeseplatter 應該不錯~ 有專人帶我哋埋去芝士櫃揀款式,可以 total 選擇 5 款,最後揀咗有啲 hard cheese 有啲 soft cheese,稍為 mix and match 一下。最好係提供埋提子包,yeah~ 叫多咗個 French fries 配襯下,dipping sauce 分別有 truffle 醬同另一 cream sauce。Truffle 醬確實比較香口,而且剛剛好味道唔會過份濃烈。

2018-04-08
下午茶
2018-06-25 1852 浏览
其實食生曰飯有時諗到頭都大,以我最愛講的一句說話—勝價比(又要好質素又要環境服務好,呢度就係其中一個選擇); 幾年前都嚟過食飯,感覺系好濃奶油醬汁既法國菜,近呢一兩年菜式變化很好,好新鮮同靚嘅食材加上醬汁配洽到好處,沒有太漏感覺,我好鍾意食海鮮啊,呢度有幾個菜式都會混合買海鮮嘅元素係入面好啱我
2018-06-24
羊扒配羊頸肉
前菜Monk  fish  配龍蝦
甜品及芝士拼盤
2018-06-07 1221 浏览
經過海港城都沒有多加留意這間法國餐廳,說到星級法國餐廳我猜人們只會第一時間想起amber/petrus/amigo等,如果你覺得amber是10分的話,這間ÉPURE我會給11分。無論是服務、環境都是很貼心和每一道菜都是超高水準,像藝術品般精緻,完全達到色香味俱全。我今次選了八道菜的Signature Tasting Menu..手掌般大的法國生蠔做前菜,配上酸汁和肉粒整口吃口感很飽滿,雖生蠔很新鮮但個人認為肉粒有點破壞其鮮味..這個擺碟很吸引,看上去好似每種食材都格格不入。中間厚切的煙三文魚跟平時吃的有很大分別,油脂偏低口感比較厚實但魚味卻很重,配上奶油、vodka果凍條、魚子醬和蛋糕一起吃很有層次,想到這個配搭真是個天才哈哈!法國菜當然也少不了鵝肝醬配toast,沒有太大的驚喜但不錯。蜆肉配上白汁和蘆筍,第一口吃下去完全吃不出是蜆肉,肉質很鮮𣙙肥美,很新鮮。到主菜也沒有令我失望,難度超高的pigeon 也煮得肉質很細𣙙,醬汁配搭很好,完全不會覺得有騷味。看似很悶的sobert甜品卻最令我驚喜,配上糖霜餅不太酸很消滯.. 最後送上的精緻甜品也一點也不馬虎,每一件都'好睇又好食'。總

最後送上的精緻甜品也一點也不馬虎,每一件都'好睇又好食'。

總結,這一頓法國菜真的物超所值,各方面都做得很有水準,有機會會再來!
2018-01-25
2018-06-06 1121 浏览
久不久試下精緻的法國菜係每一個美食愛好者的嘗心樂事,當然她的價錢係令到大家不能經常去食的原因。已有好多次想來這間餐廳,最後終於訂到星期日來試一次。在九龍區fine dining 質素高的餐廳的確比港島區少。因為星期日做brunch 關係,四道菜成為差不多六百大元。沒問題,反正差不多菜式夜晚起碼過千。環境是不用挑剔的,當服務生帶我們去到座位時,禮貌地問可否轉隔離圓型梳化位。服務生優雅地回答需要看看訂位情況,不消五分鐘便回來幫我們轉位。又一次證明高級餐廳的重要因素就是待客時的態度,無論要求能否達成都是用優雅的姿態去回應客人。枱面設計簡約舒服,餐單的brunch set 是有選擇的,肉類海鮮均一應俱全。我點了一個三道菜,他點了一個四道菜。Amuse Bouche唔太記得係咩,係一隻蝦仔配少少酸汁,很醒胃,頓時幫今日既大餐展開序幕。Appetiser 是 langoustine 和 cod Langoustine 通常肉質是比較「梅」,當然不是壞嗰種,係全熟時比較沒有平時白灼蝦般彈性。所以菜單上用torched 應該是指只用火槍輕輕的燒。果然內裏是生及帶點彈性的,配合帶酸的汁及椰菜花的爽脆。口

我點了一個三道菜,他點了一個四道菜。

Appetiser 是 langoustine 和 cod

Langoustine 通常肉質是比較「梅」,當然不是壞嗰種,係全熟時比較沒有平時白灼蝦般彈性。所以菜單上用torched 應該是指只用火槍輕輕的燒。果然內裏是生及帶點彈性的,配合帶酸的汁及椰菜花的爽脆。口感及味道是妙絕的配撘。

Steamed Cod 襯leek, truffle 都不錯,vinaigrette 是不可缺的酸度,作為appetiser 是很好的。但同langoustine 比就遜色一點。

Second course 只點了mushroom soup...因為我對cream soup 麻麻,所以只有他用這道菜。但由於影相關係,所以將它先放係我這邊。雖然不喜歡cream soup,都試一啖吧。入口是怎樣形容它哩?完全不是一般mushroom soup 既囗感,完全是清湯既質感,廚師應該是攪拌完再隔渣才做到。再試一啖認真感受一下味道。味道是無與倫比,雖寫明是buttock mushroom,但係味道濃厚得比portobello更強,是燒過還是焗,炒?不得而知,但肯定是試過最難以忘懷的味道。來個香港人最愛的食法,拿個法包點黎試下(順帶一提這裏的麵包十分棒,法包有咬口,brioche很鬆軟)。法包心索入湯加硬脆的包皮,配合指數爆燈。每喝一口都能感受到這湯帶來的沖擊。弊!我好似忘記左啲咩呢。。係喇,這湯不是我點的,我望了他一眼,而他的眼神就是一個等待餵飼的小貓一樣咁可憐。哈哈,對唔住喇,下次我會自己叫一個。好彩應該還有一半的

Main course 都是海鮮為主

先試招牌主菜,用酥皮碗裝住海鮮及龍蝦湯 味道一流,試過一啖湯汁,濃厚海鮮味湧出來。每一口配以酥皮都是享受的。龍蝦肉大隻而爽口,這個海鮮菜式味道在口腔留下餘韻
念念不忘,十分推介!

另一個是魔鬼魚,比起酥皮嗰個,呢個口感味道較平衡。魚較為實淨,配芥末籽及蘭度豆恰度好處。汁是打過變成泡沫狀,很喜歡這做法,因為這樣魚點上就不會沾太多而變得過份濃。

最後甜品要了芝士拼盤及甜品車自選

5款芝士配上的提子包好好味,由於受不了藍芝士的濃味,服務生很細心地為我們挑選較淡味,抵讚。

甜品車可以揀3款甜品,這都是Dalloyau 出名的pastry , 當中的Opera 是最好味的。淡淡的咖啡味加入opera 裏味道好得不得了。其餘的都不俗。

整體用餐經驗由服務環境食物是無可挑剔的,期待下次再黎。
2018-05-26
午餐
天氣好最喜歡可以坐 outdoor 環境寧靜休閒叫了兩份set lunchD餐具好靚味道依舊的好這裏的洋蔥湯很好味,一大片的芝士在湯的上面個 appetiser 唔記得個名,好似係有d鴨肉... 好好味好醒胃不過上菜時間慢左少少,急住食就要睇時間喇
天氣好最喜歡可以坐 outdoor

環境寧靜休閒
叫了兩份set lunch
D餐具好靚

味道依舊的好
這裏的洋蔥湯很好味,一大片的芝士在湯的上面

不過上菜時間慢左少少,急住食就要睇時間喇
2018-05-15 929 浏览
我們算是Epure的常客,剛開業的時候真的很好,一個月大概去一次,份量也很足夠,一整籃的熱麵包加上週末all you can drink 的 champagne, 絕對是物超所值的fine dining! 但出名之後可以逐漸看到價錢不斷在提高,食物的份量也越來越少. 這次去吃的時候,已經沒有一整籃的熱麵包,而是服務生夾給你的兩塊麵包,微溫的;老公前菜點了蘆筍,只有兩枝約半根的蘆筍;主菜老公點了法國的黑雞,要另外再加$120,上菜的時候雞大概只有兩根手指那麼粗的份量,老公根本就吃不飽;整餐吃下來跟當初的比較真是非常令人失望!一家好的餐廳開始出名之後就不斷的提高價錢是可以接受,但卻將食物的份量減少整個CP值大大降低!
2018-04-22 1049 浏览
特別的日子所以選擇了特別的餐廳!米芝蓮一星, 所以服務當然一流。食物比想像中好味,有驚喜。唯一要彈係主菜個牛仔肉味道唔係好接受到,可能我個人唔太中意騷味。最中意個前菜生蠔,味道好鮮甜,最特別係連果片葉都有蠔味。 至於個蘑菇湯,味道好濃,食落啖啖菇味,令人回味。甜品方面我個人就覺得偏甜左少少,不過都幾好味,始終果度都幾出名甜品。因為當日慶祝紀念日,所以餐廳特別準備左小蛋糕及即影即有俾我地,都算一個小驚喜。總括黎講,都ok 推薦~
2018-04-22 898 浏览
我們選擇的是Spring tasting menu,先上來的是aperitif bites to share,每人三個,中規中矩。然後上的Amuse Bouche是吞拿魚片。第一道主菜是法國的生蠔,搭配黃瓜、山葵等,味道清爽。第二道菜鮑魚和牛舌,搭配黑椒醋汁。鮑魚切片,牛舌切小塊,放在鮑魚殼中。鮑魚和牛舌都屬於質地有嚼勁,但烹飪的好應該又很好咬的食材,沒想到放在一起如此搭配。澆黑椒汁,味道非常好。 第三道是紅點鮭配蘆筍和檸檬馬鞭草,紅點鮭很嫩,但是肉質有點散,整道菜口味很中規中矩。 第四道主食是二選一,鴨肉和和牛,我選的是A4和牛,搭配甘藍、牛尾、洋蔥,和刺柏莓(juniper berry)。牛尾、洋蔥、莓切碎攪拌被甘藍包裹,非常法試的做法。A4牛肉肥瘦正好,肥且不膩,味道還是中規中矩。第五道已經是甜點,草莓雪葩,味道非常濃郁,搭配糖漿片,爽口又甜膩。第六道是巧克力片搭配梨條,中間是cheese。這道完全沒有巧克力的死甜和膩,搭配梨口感融合很協調,喜歡。 最後套餐里包括一杯茶或者咖啡,以及一份甜點盤。我點了grand wedding,結果沒有,只有比較普通的伯爵、大吉嶺,英式早餐茶。

第一道主菜是法國的生蠔,搭配黃瓜、山葵等,味道清爽。

整套餐吃下來,我用的最多的詞就是中規中矩。沒有記憶深刻的食材,沒有特別特殊驚艷的味道,沒有哪一道特別有新意,或者哪一道擺盤特別好看。 道數也是走每道量大,道數不多的路線,適合老派求穩的人來吃,這個價位在香港其它各式選擇太多了。

2018-04-08 963 浏览
因為慶祝生日既關係,我地就黎呢到食法國大餐。呢度既環境就係好有情調,同情侶黎慶祝特別日子一流,而且呢度Service好好,好細心講解每道菜。我地一場黎到就叫左個signature tasting menu. 前菜三文魚口感鮮甜。另外既duck foie gras 勁惹味,必試。仲有不得不提既龍蝦湯,係用小龍蝦做,所以特別鮮甜,爽口,配上一圈圈既酥皮,口感一流, 一定要試。牛肉主菜感覺一般,無咩特別。甜品就好好食, 吾太甜,食多D都吾怕肥。

2018-04-04 765 浏览
和老公去慶祝生日,今次第四次去了,食物質素仍然好好,看得出大廚對食物的講究,每一口也令你覺得好好食。此外,waiter用心講解每道菜,態度也誠懇有禮,令你有賓至如歸的感覺。環境也十分高貴舒服,好鍾意在重要日子能在這𥚃享用美食!
2018-04-03 769 浏览
早排生日,朋友們邀請去左依度食tea hea 下,我地坐係出面, 個環境唔錯,望住個景都已經好relax, 可能個日我地晏去,唔算太多人,所以唔覺得好嘈,配埋個景,感覺好休閒😌d staff service又好好,個個都笑容滿面咁我地食左個tea set, 整體都好好食,無講咸點定甜點水準都係咁好,唔似得有d 地方得個甜點好食我地又叫左個薯條,又香又炸,熱辣辣咁,好好味,份量都唔食,夾埋個tea set 食,四個女仔食都覺得好飽整體黎講好好,絕對會再黎食過👍🏻

d staff service又好好,個個都笑容滿面咁

整體黎講好好,絕對會再黎食過👍🏻
2018-03-12 916 浏览
今次慶祝紀念日試試情調法國菜。第一次食法國菜、真係可以每道都慢慢品嚐,全程食左3個幾鐘。Signature Tasting Dinner Menu - 8 courses下圖跟上菜順序🙂。Canepes。最愛白色迷你羊奶芝士撻。。棕櫚芯+熟蝦。。白蘆筍+金桔+炸帶子片+黑魚子醬。第一次見白蘆筍,味道清爽。炸帶子片既帶子味唔算太濃。。鮑魚+牛舌。第一次食到好脆口但又好腍既牛舌、口感好特別。鮑魚都好腍好入味!。烤雞+菇。雞皮頗脆、個黑松露加醋既汁ok~但整體唔太特別。。白蘑菇湯伴菠菜薯糰Button mushroom soup with baby spinach gnocchi 。餐廳特色照片菜之一,標榜完全無加水同調味料,僅加入少量忌廉。的確,每一啖都係好濃既菇菌香!好好味啊!飲完真係會齒頰留香!。龍蝦及+ dry aged ham乾醃火腿+豆蔻。。日本A4 和牛。需要另加$268轉,但原來咁細舊,覺得唔太抵。法國乳鴿-五成熟。未食過而個肉味、唔識形容。。梨雪葩。味道清新,個汁係Apple cider + 焦糖,甜味同酸味好夾。。柚子雪葩+souffle 梳乎厘。梳乎厘有D酒味,食道E道

下圖跟上菜順序🙂
。Canepes。
最愛白色迷你羊奶芝士撻。

。棕櫚芯+熟蝦。

。白蘆筍+金桔+炸帶子片+黑魚子醬。
第一次見白蘆筍,味道清爽。炸帶子片既帶子味唔算太濃。

。鮑魚+牛舌。

。烤雞+菇。
雞皮頗脆、個黑松露加醋既汁ok~但整體唔太特別。

白蘑菇湯伴菠菜薯糰
好好味啊!飲完真係會齒頰留香!

。龍蝦及+ dry aged ham乾醃火腿+豆蔻。

。日本A4 和牛。
需要另加$268轉,但原來咁細舊,覺得唔太抵

。法國乳鴿-五成熟。
未食過而個肉味、唔識形容。

。梨雪葩。

。柚子雪葩+souffle 梳乎厘。
梳乎厘有D酒味,食道E道菜有D濟。

。Petits Four 。
Mini Desserts 迷你甜點,3款味道都一般,macaroon 馬卡龍太甜太甜。

跟餐野飲叫左Hot chocolate 熱朱古力& Earl Grey Tea 伯爵茶。

總結餐廳環境清淨、節奏悠閒,紀念日嚟都幾有情調。
週日夜晚唔太多人。侍應態度好好,每次上菜會細心介紹。每道菜份量唔算太多,但食到好飽啊!
係一次唔錯既Fine-dinning體驗。
用餐优惠
信用卡優惠
白蘑菇湯伴菠菜薯糰
Epure貴為法國菜餐廳,又是米芝蓮一星餐廳,相信沒有人抵擋得了。友人來港公幹,適逢是我的生日,於是邀我吃生日飯。Epure位於咖啡廳裡面,經過咖啡廳推開黃銅浮雕門,才進入餐廳,與咖啡廳的感覺截然不同。餐廳裝潢一片金碧輝煌,氣派十足。設有小圓台和圓形卡座,牆邊裝嵌手繪森林壁畫。另一邊落地玻璃增加了餐廳的採光感,窗外還有露天茶座,有置身歐陸小花園的感覺。假日中午,餐廳的顧客不算多,但大家都很放鬆,輕聲說大聲笑,走輕鬆閒適的格調。Brunch由12時至3時供應,可選擇三$468或四道菜$548,我們各自點了三道菜,包括頭盤、主菜和甜品。⭐️omuser sparkling water$85中午不想喝酒,只點了一瓶有汽礦泉水。⭐️Canapé點餐不久,店員便送上兩款芝士撻,小小一件,非常迷你,餅底薄如蟬翼,入口「卜」一聲,清脆伴著滋味在舌尖共舞,實在意猶未盡。⭐️Amuse Bouche 這道菜的確開胃,細嫩的蟹肉配上洋蔥,看似普通,但品嚐起來味道細緻,最特別之處整道菜清爽無比,吃不出一絲洋蔥的辛辣。⭐️Bread basket有三款麵包可供選擇,我選擇了牛角包和牛油麵包,麵包香氣撲鼻,入口鬆軟,配

⭐️omuser sparkling water$85
中午不想喝酒,只點了一瓶有汽礦泉水。

Canapé

⭐️Canapé

⭐️Amuse Bouche

⭐️Bread basket
有三款麵包可供選擇,我選擇了牛角包和牛油麵包,麵包香氣撲鼻,入口鬆軟,配上辣味牛油,帶點辛辣的味道,口感新鮮有突破。

⭐️Appetize-le cabillaud ne fait pas le poireau
鱈魚上面點綴了黑松露油醋汁,小小一塊魚肉入口幼滑,配上醋汁特別開胃。

⭐️Appetize- de l’eau douce a l’eau salée
單看賣相,令我想起分子料理。分別有煙三文魚、芝士、檸檬和伏特加果凍條

三文魚搖身一變,作為煙三文魚給人眼前一亮的感覺。呈半透明橙色,嚐一口,燻過的魚肉變得結實富彈性,味鮮不鹹。再配合其他食材,實在很有新鮮感呢!

cest une blonde

⭐️cest une blonde
這客牛排相對沒有驚喜,牛肉入口尚算嫩,但我期待更加鮮美。

invente par antonin careme

⭐️invente par antonin careme
我最愛就是這客龍蝦了!店員端上龍蝦酥皮後,再在我們面前在酥皮圈內倒下熱騰騰的龍蝦湯,酥皮依然完整無缺。

酥皮烤得很香,遠遠已經聞到牛油的鹹香。嚐一口湯,香醇濃厚,啖啖都是鮮美,還有龍蝦和其他海鮮,這時把酥皮攪碎伴著湯吃,酥皮慢慢吸滿了湯汁,仍保留其酥香的口感,實在令我回味。

吃到最後,點了一壺洋甘菊茶解膩。

這時還送上生日蛋糕,哈哈!實在驚喜萬分呢!亦會為客人拍照,即時送上即影即有照片,心思可見一斑。

Dessert

⭐️Dessert
甜品來說,Dalloyau出品一定有質素保證,只是你喜不喜歡吃。每一款都很有特色,不過蛋白蛋糕啫喱就不太合我胃口,士多啤梨芝士蛋糕味道不令人失望,餅底香脆,芝士濃滑

Opera歌劇院蛋糕一定要試,朱古力夾著咖啡杏仁,層層堆疊,香氣馥郁,三種味道都很強烈,層次分明。

修女泡芙也是必試名物,一大一小的泡芙,外型討趣。泡芙紮實,裡面是滿滿的忌廉,入口鬆脆不死甜

不過我最愛的,一定是這款橘子造型的甜品,外型晶瑩,一切開,裡面是慕斯忌廉吃起來滋味酸甜

▫️餐廳的菜式設計有誠意,每一道菜都很細緻,吃的彷彿是食物得藝術品呢!另外,裝潢設計下了不少功夫,仔在這餐廳用餐令人心情愉快,值得一試。
Canapé
invente par antonin careme
2018-02-27 960 浏览
偶然地選擇了ÉPURE, 一進店看似只是個很relax 的 cafe area, high tea 還算不錯了又可以跟朋友聊聊八掛. 再走過一扇門後, 原來是另一種優雅  法國餐一直給我的感覺除講求色,香,味以外,每道菜均是藝術品般精緻, 盡顯廚師對食材的要求及對食客的細心第一次嘗試選擇了他們Signature Tasting MenuChic aperitif bites 很可愛美味的一小口Amuse bouche 哈哈那是blue prawn跟青草莓配柚子汁很清新醒胃的前菜, 開啟了我的味蕾原來Kaviari kristal caviar 可以配蛋糕吃口感確實不錯duck foie gras 外層香脆, 配上梨子一點都不會滿口油油那是小龍蝦湯, 配上puff ring份量剛好 **puff ring 是house made 呢帶有微微香辣味的龍蝦加上brown butter source 這就是對食客的細心環節, refreshing taste palate 再品嘗主菜有驚喜超水準的主菜, 別輕看只是A4和牛, 個人來說肉質和油脂分佈剛好,是用慢煮後再將外層稍稍略煎,因些肉質很香

再走過一扇門後, 原來是另一種優雅

chic aperitif bites
Chic aperitif bites 很可愛美味的一小口

Amuse bouche
, 開啟了我的味蕾

Duck foie gras

wagyu beef tenderloin A4
有驚喜超水準的主菜, 別輕看只是A4和牛, 個人來說肉質和油脂分佈剛好,是用慢煮後再將外層稍稍略煎,因些肉質很香很嫩.
 如果改成A5可能太油膩了
, 相信廚師亦考慮到對食材搭配的細節

另外旁邊的那片別小看只是一片菜, 其實裡面包了牛尾肉耶

cheese 配上柚子汁,消消滯也蠻好啦

Grand Marnie souffle, mandarin sorbet

最後是Dalloyau的 Macaron 真的沒有一般Macaron那般只有"甜",  它不算太甜且帶有淡淡的茉莉花香, 配合Darjeeling tea. 結束這次精緻的藝術味覺之旅
2018-02-26
$1900 (晚餐)
chic aperitif bites
Amuse bouche
Duck foie gras
wagyu beef tenderloin A4
2018-02-20 750 浏览
It was my wife’s special Birthday dinner where I treated her to Epure’s 8 course degustation menu,.. it was delicious,.. we thought that the portion was not enough but by the end of the course we were stuffed and satisfied. The mushroom soup, lobster and Wagyu was our favourite! The Pastries was also great! The staff was knowledgeable and very friendly,... I would definitely go back and pass the word on to friends and colleagues. Epure made a very special night to remember for us,.. thank you and keep up the great work team!
Goat  cheese  &  Beef  Croquettes
Langoustine
Mushroom  Soup
Sorbet
Soufle
2018-02-18
$2000 (晚餐)
Langoustine
Mushroom  Soup