2019-01-14
襯著是特別的日子,想同身邊另一半出去食餐好,搵左好耐先搵到依間居高臨下,而且環境好有浪漫情調💕我地點左個Dinner Set menu $480 @ person這家餐廳主打中西fusion菜式頭盤選了💡手撕法國鵪鶉配海膽汁海蜇黎得d咁特別既餐廳,緊係要食返d特別的菜式啦過往食鵪鶉都係烤為主,而今次的菜式較新穎,以前吃的都是雞絲為主。廚師👨🍳將鵪鶉撕成絲,看似是傳統雞絲粉皮的做法。但用上海膽汁而不是麻醬,粉皮更換上成海蜇海膽汁配上海蜇一起吃,出奇地夾。識落唔會好膩,旁邊加上脆脆令到同時有不同的口感很欣賞廚師改變食物的想法,有這個心思,更是坊間難找-🔅金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹🎃香甜濃郁的口感在口中久久不散。並用上新鮮的蟹肉,南瓜羹的底層是蒸蛋,蒸蛋加入高湯,跟南瓜羹配搭得宜。-🔅花膠螺頭片配波士頓龍蝦湯🦐頭頭睇個名以為係中湯嚟,但依個湯係偏比較傑身d,飲落去比較似係西湯,花膠大約有三小片,龍蝦肉鮮甜,真材實料🤭奢華得黎好滿足-牛油果🥑川味辣子雞四川菜成為近年大熱,最近春季天氣潮濕,總是感到疲累、食慾不振,食辣出一身汗似乎是吾錯的選擇😂辣子雞本來是一道經典的四川菜,但廚師花心機將牛油果配搭
這家餐廳主打中西fusion菜式
頭盤選了💡手撕法國鵪鶉配海膽汁海蜇
黎得d咁特別既餐廳,緊係要食返d特別的菜式啦
很欣賞廚師改變食物的想法,有這個心思,更是坊間難找
🔅金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹🎃
🔅花膠螺頭片配波士頓龍蝦湯🦐
牛油果🥑川味辣子雞
辣子雞本來是一道經典的四川菜,但廚師花心機將牛油果配搭落去,味道出奇地配搭得宜,更可以中和到辣子雞嘅辣味。
雞肉鮮嫩多汁,色澤紅亮,香脆惹味,麻辣度適中,令人吃完一件又一件😁