2021-01-09 34 浏览
之前返學經過見到呢日間日本出名嘅蘋果批點,就好想試,今日啱啱過到嚟利東街,所以就買返個蘋果批同埋甜品返屋企食啦。見佢嘅蘋果批同埋番薯批都係熱辣辣,放咗喺個保暖櫃入邊,拎到返屋企嘅時候都唔係太凍,唔錯。呢個蘋果批切落去脆卜卜,好似新鮮出爐咁樣樣,而佢入邊有啲吉士醬同埋蘋果蓉,食落去真係好夾,幾好食。此外仲要多咗一個抹茶嘅蛋糕同屋企人分享,綠茶嘅相蓋好有濃厚嘅茶味,入邊包住嘅係忌廉,而底層就係蛋糕,食落唔錯🤗🤗🤗見佢仲有其他款式嘅蛋糕同埋酥餅,下次如果再經過一定想試吓嗰個番薯批,因為好似唔係好多地方有呢一隻買,而且而家咁凍食啲熱野就最正喇

2021-01-08 1171 浏览
位於灣仔的Cocolo Tokyo Cake Factory,是一間來自日本的蘋果批專門店。品牌主打百分百日本貨,店內所有的蛋糕和蘋果批都由日本當地製作,然後空運到港,保證正宗、保證原汁原味哦。 小店設於人來人往的利東街商場,不少路過的行人都被新鮮焗起的蘋果批香吸引,不自覺地走入店裡看看呢。小店地方不大,裝潢簡單。店內有一個蛋糕櫃,有一個飲料櫃,有一張小餐桌,同時也看到店員在後勤位置焗蘋果批。 當天光顧,約有數十款蛋糕出售,價格為$20-35不等,以日本直送的價錢來說,相當合理呢。而新鮮焗的熱批,則有蘋果批和甜薯批可以選擇,賣相同樣不俗。 青森蘋果批 $33 熱氣騰騰的青森蘋果批,非常吸引呢。隔離包裝紙仍然感到十分燙手,在寒冷的冬天吃一個倍感幸福。蓬鬆的酥皮,色澤金黃,烤焗時間和温度完美,咬下香脆鬆化,質素很好。內裡的吉士達奶油濃稠甜蜜,蘋果餡有顆粒有果蓉,又甜又甜。不過由於價格不太便宜,感覺上蘋果略小,多一點點會更滿足啦~ 蕃薯黑砂糖蒙布朗蛋糕 $28 冬天是最適合吃蕃薯的季節,蕃薯蓉綿密幼軟,香甜可口,內裡的蛋糕很鬆軟,味道不錯呀。
,是一間來自日本的蘋果批專門店。

,然後空運到港,保證正宗、保證原汁原味哦。

當天光顧,約有數十款蛋糕出售,價格為$20-35不等
,以日本直送的價錢來說,相當合理呢。

而新鮮焗的熱批,則有蘋果批和甜薯批可以選擇,賣相同樣不俗。

青森蘋果批 $33

蕃薯黑砂糖蒙布朗蛋糕 $28

2020-12-31
2021-01-06 69 浏览
因工作關係要走到灣仔,見完客後當然要食甜品獎勵一下自己。行下行下就去到利東街,這裡有好多小店呀,而且有不少聖誕裝飾。見到一間店門面有大大個「青森蘋果批」牌而被它吸引了。第一次見全個櫃都係賣同一樣野,所以一定要試下!外表望落去好鬆脆,食落一樣好脆,而且係熱架!裡面有吉士及粒粒青森蘋果,餡料多,但唔會太甜,好啱我口味。另一個㕑櫃放滿各式各樣既蛋糕,當中最吸引我既係蒙布朗系列,賣相好靚。每款都只剩一款咋。。。我最後揀左草莓味。蛋糕面有粒粒小紅莓,食落有好香濃既草莓味,中間仲有少少流心士多啤梨,幾特別!其實仲有幾款蛋糕想試,不過少食多滋味,下次先!外賣包裝都好精緻呢!如果疫症好轉,可以堂食,配埋飲品應該唔錯。

第一次見全個櫃都係賣同一樣野,所以一定要試下!

草莓蒙布朗蛋糕

其實仲有幾款蛋糕想試,不過少食多滋味,下次先!

外賣包裝都好精緻呢!

如果疫症好轉,可以堂食,配埋飲品應該唔錯。

草莓蒙布朗蛋糕
是對的 終於會碰到是錯的 不管再美好只差一點好時辰主角始終會等到對的 離開後相隔多遠 終會再遇🙏🏻☺️現烤過江龍蘋果批小店🤤🍎蜜香蘋果內餡🍎🤤半年後 闊別西貢後利東再遇 還是味兒☺️味道 對的 相隔多久 還會再臨☺️呷一口 奶香甜不膩豆乳吉士 嘴邊漏出😋再呷一口 外脆熱辣依舊酥皮裂開口中🤤不知足 續邪惡😈番薯與蘋果 相遇蛋糕中🍠🍎🍰輕灑黑糖粉 朱古力糕底🍰🍫雖稍甜 卻甜入心☺️☺️🍰心 繼續融化❤️☺️
是對的 終於會碰到
雖稍甜 卻甜入心☺️☺️🍰
心 繼續融化❤️☺️
2021-01-06
2021-01-05 82 浏览
係利東街的街頭,充滿歐陸風情既燈飾,聖誕難得一見的美景。係地鐵站出黎,有一間青森蘋果批。日本蘋果批,外賣出去賞燈飾,感覺好好。蘋果批剛剛焗起,外面好脆,酥片外表。裡面有粒粒蘋果粒,味道好真,吾會有人工甜味,反而係純蘋果原味。新鮮焗起的蘋果批,裡面個心好熱,咬入去更覺美味。餡其實都好足,每個都漲卜卜,睇到都流口水。其實仲有好多吾同蛋糕款。今次試一試抹茶蒙布朗蛋糕。茶味好濃好香。中層cream都好濃,食完吾會覺膩,下次想試下其他蛋糕。仲有飲品及甜薯批
係利東街的街頭,
充滿歐陸風情既燈飾,
聖誕難得一見的美景。
係地鐵站出黎,有一間青森蘋果批。
日本蘋果批,外賣出去賞燈飾,感覺好好。

青森蘋果批

其實仲有好多吾同蛋糕款。
今次試一試抹茶蒙布朗蛋糕。
仲有飲品及甜薯批
抹茶蒙布朗蛋糕
連放三日假最後忍唔住要出街行下抖下氣,去灣仔食完午餐後就去左利東街飲咖啡,飲到想食甜品,每人有兩個胃真係無錯,一個係主餐胃,一個係甜品胃!搵到有間專食賣日本青森蘋果批既鋪頭,店內有兩少張高枱供堂食,見到透明櫃內既蘋果批精美之外,大個差唔多一隻手掌既size除左蘋果批之外,仲有多款蛋糕賣店員話有幾款蛋糕都係新推出,最後我買左一件蘋果批同一件新出既焦糖堅果奶油蛋糕比完錢就忍唔住即刻食左蘋果批先,蘋果批拎起仲係熱,外層金黃色,非常有厚度一咬外層酥脆到不得了,酥皮層次做得酥脆可口,中層既蘋果批餡食落味道好清香,一粒粒蘋果肉口感軟淋適中,分明得黎咬落唔係泥狀,外脆內軟配搭完美,一邊食都唔會覺得果餡酸澀,完全無滯膩感,食完反而有種舒服既感覺焦糖堅果奶油蛋糕未食前都聞到陣陣焦糖香,一食都既有驚喜,焦糖味道同粒粒堅果口感好夾,蛋糕口感綿密鬆軟,夾住奶油香咀嚼味道依然分明,食完亦無滯膩感,估唔到蘋果批同蛋糕一樣有驚喜,值得encore!
除左蘋果批之外,仲有多款蛋糕賣

下午茶
2021-01-03 933 浏览
聖誕節收到朋友親手畫。。。 以甜品作素材的聖誕卡, 和有心思的message,格外開心!很喜歡朋友在咭上寫的一句說話: 「面對大環境,只有樂觀面對,方法總比困難多。亅既然甜品畫得栩栩如生。。。 望著這張卡,就挑起了我吃甜品的慾望。。。go go go 。。。就到屋企附近的利東街吃青森蘋果批吧!!。。。🦉青森最出名就是蘋果。。。它是一個我已放在 wish list 良久,很希望去一睹的日本美景之一! 現在疫情關係不能去,唯有來這裡朝聖。。。 吃個青森直送蘋果做的蘋果批止止癮。蘋果批的外皮做得非常酥脆, 雖然我要的是外賣, 而且還在家放了幾個小時才吃, 但是它的外皮依然鬆脆, 咬下去口感依然非常好。咬開外皮後,便吃到大大粒的青森蘋果肉, 酸酸甜甜略帶果香的青森蘋果粒。蘋果粒沒有像坊間一般的磨到很爛, 保持咬口 , 咬下去有很清新的果香味,沒有過濃的(假)甜味;果然有水準, 我好喜歡哦!!另一樣要讚的地方,就是它沒有加很多吉士醬到蘋果批裏面, 或把味道調得很濃很假 ,去搶走蘋果肉的香味,而是保持偏淡身的調味, 以突出青森蘋果蓉 香味。我覺得此店最聰明的地方, 就是懂得自己究竟在賣什麼。。。

。。。🦉

我覺得此店最聰明的地方, 就是懂得自己究竟在賣什麼。。。 及青森蘋果批的賣點在哪裏! 值得一讚!!

同場加映: 番薯黑砂糖 mont blanc 蛋糕

蕃薯味都幾濃郁, 不過對我來說稍甜 ,ok choice!

希望疫情快點過去吧!讓大家生活回到正常 。。。而我,也可以再次「向世界出發亅,認識不同的地方。。。及品嚐更多地道美食,並為大家一一介紹。謝謝!!

+ ==============================
有興趣可以按左上角的「貓頭鷹頭像」或到 openrice 的 「福福郎食評家專頁」訂閱我的餐廳介紹blog!

Relax,and just subscribe!

。。。🦉
2021-01-03
庆祝纪念
纪念日
2020-12-21 156 浏览
之前去日本, 見過這個青森蘋果批。 但因為太多人排隊,所以當時忍左冇買。 諗住下次見到再食啦。 點知而家已經冇得去, 真係好失望。 估唔到香港都有得食啦。 今日專成去試。 又因為而家應該少左人出街, 應該易買d.去到好彩唔太多人, 不過都賣得好快, 如果咁啱冇晒,就要等下轉出爐。舖面細細, 佢都有其他走既蛋糕。 本來想試栗子蛋糕,但,真係賣晒啦。 得返南瓜味,我就另外簡左香橙芝士蛋糕。 價錢黎講又幾ok, 而且真係好好食。蘋果批超鬆脆,唔會好似一般酥皮咁油, 最勁係咬落去佢都唔會痴埋一齊, 係會彈返開架。 唔會勁甜, 蘋果味好清新。 真係會吸引你食第二個。 而佢既香橙芝士蛋糕橙香好濃, 食落好特別, 佢連橙皮都係甜既,冇澀味,好舒服。 不過真係要雪冷d食會更正。而我仲發現到佢有冇酒精既威士忌味汽水。 本住當去旅行既心態試下, 都幾得意。 希望真係快d有得去日本試啦。
又因為而家應該少左人出街, 應該易買d.
2020-12-20
  • 香橙芝士蛋糕
  • 青森蘋果批
之前喺西貢已經見過呢間蘋果批店,俾d香味吸引住,但個陣個肚冇位🤭 今日經過利東街,俾一間又一間小食店吸引住🤤 最後我決定要食個蘋果批暖暖胃💁🏽‍♀️Cocolo Tokyo Cake Factory 除左有蘋果批,仲有好多款蛋糕🍰 都係日本直送✈️北海道南瓜日式蒙布朗 ($28)仲有好多款波子汽水😍 大部份口味我都未見過!最後我同朋友買左一件蘋果批同一件蛋糕🍰➿青森蘋果批 ($33)就算我影左一陣相,蘋果批都keep到好暖~同埋超酥脆!😋 同其他蘋果批唔同,Cocolo既蘋果批冇咁重玉桂味,吉士係領導🌟 咬到一半既時侯吉士餡就好似一股暖流咁出現,之後就食到粒粒蘋果蓉,清清甜甜🍎 好味啊!➿京都抹茶蛋糕($20)不得不讚個包裝,好方便拎,又唔驚件蛋糕左搖右擺😝 蛋糕質感似莎莉蛋糕,淡淡既抹茶味,整體都幾light,岩唔鍾意食cream但又鍾意食蛋糕既人😉 等packing個陣仲發現到窩心位,有得免費差電👍🏽 店員服務態度都唔錯,我地由諗住堂食到最後決定拎走食,都好快手咁幫我地包裝好!喺利園街坐低快食🤭,幾好feel,食食下覺得自己好似置身喺日本Outlet🤣 (嚴重思鄉症發作!)

北海道南瓜日式蒙布朗 ($28)
仲有好多款波子汽水😍 大部份口味我都未見過!

最後我同朋友買左一件蘋果批同一件蛋糕🍰
➿青森蘋果批 ($33)

➿京都抹茶蛋糕($20)

2020-12-15 58 浏览
去過日本青森既朋友都知青森最多就係蘋果,隻隻肥大飽滿的大蘋果可以當飯食。 當年去青森亦是深秋,天氣很冷,就記憶中一日一蘋果、蘋果汁。印象曼最深還是吃了一個甜入心的蘋果批。 昨天從灣仔走出來發現一間Cocolo Tokyo Cake Factory 原來是賣[青森蘋果批]即時買件試試,拎上手既 [青森蘋果批] 仲係暖架,一層層既酥皮好靚,咬下酥皮比紙更薄,超香脆, 鬆化。主角蘋果蓉和吉士醬,甜度不高,層次十分豐富,但略嫌錎料略小,見餅櫃內的雞蛋糕也吸引,價位仲好抵。抹茶蛋糕 $20當然份量比較輕盈,兩三口就可以食完, 但我將佢拎返屋企嘆。 先要讚下何個小盒子好靚呢。 抹茶蛋糕 忌廉細滑,蛋糕香軟,淡淡抹茶味,很清新的味道。

當年去青森亦是深秋,天氣很冷,就記憶中一日一蘋果、蘋果汁。

印象曼最深還是吃了一個甜入心的蘋果批。

即時買件試試,拎上手既 [青森蘋果批

見餅櫃內的雞蛋糕也吸引,價位仲好抵。

抹茶蛋糕 $20

當然份量比較輕盈,兩三口就可以食完, 但我將佢拎返屋企嘆。

先要讚下何個小盒子好靚呢。

抹茶蛋糕 忌廉細滑,蛋糕香軟,淡淡抹茶味,很清新的味道。
2020-12-14
下午茶
  • 青森蘋果批
在利東街地鐵連通道裡,遇見美好的日式甜點專賣店,大家去日本時,都有過每次在車站裡,都會被各式琳瑯滿目、吸睛的甜點給吸引,這樣的感受與對甜點的悸動,也在灣仔D出口連結利東街商場的聯通道中奪目就好似在東京車站一樣的發生著,選用日本東北品質最高的青森蘋果🍎,青森蘋果好吃的秘訣除了擁有適合氣候與三面環海優質條件外使用蜜蜂授粉、除去多於的果實,這個蘋果批吃的到超大顆粒的青森蘋果塊,超級幸福💕除了內餡選材高等外,蘋果批的外皮好讓人驚艷,外皮讓我想起了Gontran Cherrier 的Croissant,千層鬆脆的口感,配上高質甜酸的青森蘋果粒,性價比超高,推推除了超質的蘋果批外,一路開駛到京都,買了京都抹茶蛋糕,高質的蛋糕從細膩鮮奶油看的出來,搭配甜而不膩的抹茶香,只要20元,好似坐在宇治的林中,享受著幽靜般、幸福感。最近利東街都有美麗的蝴蝶聖誕裝飾,想趁著人少點的時間再來,也都會想再來帶個甜點,陪伴冬日聖誕時光聖誕🤶

2020-12-13
2020-12-14 43 浏览
去完囍帖街影燈飾,打完卡去揾個地方歇下腳,賣相幾靚,就試下😍🍏皇牌:青森蘋果批($33)用上日本人氣水果,果肉密實,多汁且酸度較低。吉士醬帶有忌廉又不膩,不過多啲醬會更正!酥皮超級鬆脆,拎上手保持微暖,令我一試難忘😜🎃日式蒙布朗($28)揀咗北海道南瓜味,賣相十分精緻,入口即溶皆因外層有南瓜蓉,內裏有cream~糖粉不會曬太多,所以不會好甜,感覺好清新☺️👅以後買蛋糕、散水餅,又多選擇🥰

🍏皇牌:青森蘋果批($33)

🎃日式蒙布朗($28)

👅以後買蛋糕、散水餅,又多選擇🥰
2020-12-13 135 浏览
今晚去利東街睇聖誕燈飾,之後行去地庫睇下有咩甜品食,行過見到呢間店主打蘋果批,於是買一個黎試下!蘋果批既外面係酥皮黎,到手都仲係暖暖地,好香牛油味,亦好鬆脆!入面有吉士,亦都有青森蘋果果肉,幾清甜,唔錯!另外,我地仲叫左件京都抹茶蛋糕,幾有抹茶味!d cream 又唔會好甜,食成件都唔會覺得漏,nice!😊店內有2張枱同櫈,我地襯6點前堂食埋先走😬另外,我留意到有原個香橙鮮芝士蛋糕外型幾靚,幾岩打卡用😬下次有fd生日可以買!😬😬
店內有2張枱同櫈,我地襯6點前堂食埋先走😬
2020-12-12
2020-12-13 48 浏览
西貢人氣爆燈既Cocolo tokyo cake係灣仔都開左分店,主打係青森蘋果批,來自日本青森縣的蘋果,粒粒都非常工整,製作講究除左蘋果批,仲有多款蛋糕,當中最有人氣就是芝士蛋糕,用上軟芝士同滑芝士兩款,增加滑溜口感而不膩👍🏻1. 青森蘋果批 $33蘋果批拿上手係幾熱,一切開外層非常酥脆😋不過餡料未到滿溢,蘋果集中係底部,味道酸甜,甜而不膩,如果能提高埋香氣會更完美2. 京都抹茶芝士餅 $30價錢上有點偏貴,因為份量唔多,不過味道係幾好,有抹茶味但唔會好搶,口感好滑同埋creamy,不過呢個價錢我會選擇食多件蘋果批🤤

1. 青森蘋果批 $33

2. 京都抹茶芝士餅 $30
2020-12-10
2020-12-12 41 浏览
平時係灣仔搭MTR返屋企之前,我都會特意經過利東街地下商場,近排商場新開左一間甜品店,主打青森蘋果批。我以前只係金拱門食過蘋果批,今日試一試真正嘅蘋果批先!- 清森蘋果批全部新鮮即焗,酥皮香脆,而且有牛油香氣,入面蘋果粒未算爆餡但幾足料,味道清甜濕潤,吉士醬口感輕盈,甜度適中,點食都唔覺得膩。除咗蘋果批,Cocolo仲有多款甜品,例如呢款朱古力蛋糕,形狀正正方方比較的骰,朱古力味幾濃。Cocolo有兩張高枱,另外提供免費充電👍🏻過江龍蘋果批果然並非浪得虛名,蘋果、吉士醬同酥皮都無懈可擊😍

- 清森蘋果批
清森蘋果批

朱古力蛋糕

Cocolo有兩張高枱,另外提供免費充電👍🏻

2020-12-05
$30 (其他)
清森蘋果批
朱古力蛋糕