2024-01-08 19 浏览
香煎秘製酸辣醬珍寶澳洲野生海虎蝦辣蕃茄鮮全蛋闊面 推介❤️靚靚嘅擺盤, 特色嘅調味。 首先佢嘅野生海虎蝦大隻同埋彈牙,而且佢係用泰式辣醬放入蝦嘅背面醃製,食落去有少少fusion ! 蛋闊麵10嘅時間啱啱好,彈牙仲有蛋香。 最特色係蕃茄辣醬,食落去酸酸地辣辣地好惹味。 佢嘅辣味有啲似泰式, 成道菜幾fusion。 三重特濃芝士🧀️火鍋🫕一上菜已經聞到芝士嘅香味, 等芝士滾起咗就開始落配料。 芝士好重奶香味,而且佢啲配料大概整到有九成熟 所以落去浸一浸 變咗唔會overdone 。 當中覺得薯仔🥔最夾呢個芝士味。 少少奶臊味, 再加埋香濃嘅芝士味,將成個薯仔本身好清淡嘅味道提升左☺️正! 白酒百里香醉香牛油澳洲新鮮藍青口配蒜香包百里香同埋本身嘅海水味好濃郁, 藍青口新鮮而且大隻,個底仲有啲洋蔥。將個蒜蓉包點一點個醬汁,吸晒啲鹹香味,唔使2分鐘就食晒。 🤪🤣環境寬敞舒服,可以打卡之餘嘢食亦唔錯👍🏻
香煎秘製酸辣醬珍寶澳洲野生海虎蝦辣蕃茄鮮全蛋闊面 推介❤️

三重特濃芝士🧀️火鍋🫕

白酒百里香醉香牛油澳洲新鮮藍青口配蒜香包

環境寬敞舒服,可以打卡之餘嘢食亦唔錯👍🏻
2023-11-28
2024-01-06 152 浏览
法式焦糖卡士達梳乎厘班戟賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧2大件超厚身的梳乎厘班戟上,淋滿海量的卡士達醬,表面焦糖經微微燒燻,再以焦糖脆粒作點綴,賣相邪惡非常誘人。梳乎厘口感嫩滑綿密,尤如紙包蛋糕一般鬆軟可口,食落蛋香十足,配搭濃稠甜美的焦糖卡士達醬一起食用,香味滿溢,甘甜又迷人。蘋果金寶火灸焦糖蛋卷配雪糕賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧蛋卷外層有一層薄脆的焦糖,內餡填滿軟滑的忌廉和爽口的蘋果金寶粒,酸酸甜甜的蘋果金寶正好平衡忌廉的甜膩感,食落清新又甘美。隨蛋卷附上一球海鹽雪糕,口感冰涼順滑,微微的鹹香滋味令甜品更清爽開胃。環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳走波希米亞風格,以經典的米白色作主調,配搭木系和滕製的桌椅,悠閒渡假感滿分,令人寫意又放鬆。餐廳特設多個經用心佈置打卡點,切勿錯過🥴🐧❤️結語:食環境頂呱呱的打卡餐廳👍

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳特設多個經用心佈置打卡點,切勿錯過🥴

🐧❤️結語:食環境頂呱呱的打卡餐廳👍
下午茶
蘋果金寶火灸焦糖蛋卷配雪糕
長沙灣福華街附近開咗不少新潮餐廳及咖啡店.其中一間特別搶眼,採用波希米亞風格.由室外位置到室內都充滿風味,每個角落都係IGable,愛打卡女孩必定心心眼~🔸香煎法式鵝肝香蔥油流心太陽蛋紫菜($148)簡單流心太陽蛋飯,加上主角兩大舊鵝肝,脂香腴潤!再配上香蔥,炸蒜,紫菜,更加口感香氣,為邪惡美食減少油膩感🔸香煎比目魚伴鮮果甘巴利醬印度白咖喱配日本珍珠米($138)擺盤繽紛吸引,比目魚非常軟嫩,外皮煎到香口.印度白咖喱帶少許香料而惹味.加入甘巴利醬微酸帶甜,更開胃~兩份套餐都跟濃稠雜菌湯及一條香脆春卷令套餐感覺更豐富.🔹Latte(+$22.5)🔹Charcoal Macadamia Nut Coffee(+$29)飲品可跟套餐半價加購.熱拿鐵香濃配上簡單拉花.竹炭加入堅果味道,不會太濃稠,平衡剛好

🔸香煎法式鵝肝香蔥油流心太陽蛋紫菜($148)

兩份套餐都跟濃稠雜菌湯及一條香脆春卷令套餐感覺更豐富.

🔹Latte(+$22.5)

2023-12-31 152 浏览
今晚唸住食餐好嘅。。 2023 年最後一次! 真係中伏· 怪自己唔做功課🥹唔睇清楚d review. 捱左最貴嗰兩樣。個牛扒要咗七成熟黎到係3成熟都冇。。生 ! 個豬扒就硬過你條命,chew極都吞唔落、係夾硬吞用水送。個青口就咸到死。配菜又少。。 😖😖😖 Main course應該係食晒青口先送上嚟。佢就送晒啲order上嚟,食完青口。。 搞到啲餸都凍晒啲食物擺到幾靚都假。。 質素好差! 價錢性價比低,唔值咁嘅價錢 。去茶記食扒都好過它 😤個青口都忘記影相。。。 😩 希望其他人唔好次我咁中伏 🙏

個青口都忘記影相。。。 😩 希望其他人唔好次我咁中伏 🙏
2023-12-29 54 浏览
呢間cafe行波希米亞風,而且係寵物友善餐廳,一路都深得女仕們,愛寵物人仕同文青嘅喜愛,好多時都大排長龍。今日趁平日黎試下high tea,希望可以避開人龍,打個咭先。環境主調係和諧色,讓人覺得舒適。仲有靚靚嘅打咭位,真係忍唔住要影多2張相呀。Boholic鳥籠下午茶鳥籠設計,外型已經好吸引。上層係甜點,下層係鹹點。炸蝦,炸皮唔算厚蟹籽大蝦牛油果撻,牛油果蓉幼滑,撻皮鬆脆檸檬撻,藍莓點綴,賣相唔錯,檸檬味偏酸麻糬曲奇,麻糬qq的,曲奇鬆脆開心果馬卡龍,一拎上手,已經感到佢比平時嘅馬卡龍輕和脆,而且味道唔會太甜士多啤梨蛋糕,佢中間有啲似雪萉質感,有淡淡士多啤梨清甜,非常唔錯。叫左2杯飲品Affogato 同piccolo.Affogato係espresso with milk tea ice cream, 將咖啡倒入雪糕上,冰火交融,苦甜平衡,咖啡味和奶茶味更見出色。開頭只係諗住黎影下靚相,但估唔到整個鳥籠high tea嘅鹹甜點都咁有水準,真係睇得又食得!!

Boholic鳥籠下午茶
鳥籠設計,外型已經好吸引。上層係甜點,下層係鹹點。

炸蝦,炸皮唔算厚

蟹籽大蝦牛油果撻,牛油果蓉幼滑,撻皮鬆脆

檸檬撻,藍莓點綴,賣相唔錯,檸檬味偏酸

麻糬曲奇,麻糬qq的,曲奇鬆脆

叫左2杯飲品Affogato 同piccolo.

2023-12-27 36 浏览
趁假日和太太去了長沙灣這間頗出名的波希米亞風Cafe據聞甜品質素很好餐廳裝修有清新舒服的感覺,亦有不少的打卡位置Cafe是寵物友善的餐廳,可以選擇坐室外露天位置也可以選擇室內,甚至是一樓較隱密的位置菠菜忌廉煙三文魚意大利飯($118)意大利飯份量很多,雖然意大利飯黏糯度高,餐廳出品的卻能做到既濕潤又粒粒分明。中間以橙色煙三文魚捲成一朵花作點綴,配合菠菜的綠色以及其他裝飾配色,不同鮮艷顏色與精緻的外觀,提高了這道菜式的層次。味道不濃烈,對我們來說恰到好處。蘋果金寶火灸焦糖蛋卷配沖繩海鹽雪糕 ($78)以蘋果金寶造成蛋卷,外層塗上焦糖並火灸,脆身的焦糖提升口感,惟外層焦糖略嫌不足。蛋卷中間加了Cream,上面則放了一球沖繩海鹽雪糕,甜味與鹹味相互配合,相當不錯。由於不是太餓,兩人共點了一個主食及一個甜品不過份量都不少,對我們兩人來說已經很足夠總結: 文青Cafe 打卡一流服務態度中上 食物中上CP值不錯味道: 8/10服務: 8/10環境: 8/10打卡: 9/10CP值: 8/10推介值:8/10
趁假日和太太去了長沙灣這間頗出名的波希米亞風Cafe
據聞甜品質素很好

餐廳裝修有清新舒服的感覺,亦有不少的打卡位置
Cafe是寵物友善的餐廳,可以選擇坐室外露天位置
也可以選擇室內,甚至是一樓較隱密的位置

菠菜忌廉煙三文魚意大利飯($118)
味道不濃烈,對我們來說恰到好處。

蘋果金寶火灸焦糖蛋卷配沖繩海鹽雪糕 ($78)

由於不是太餓,兩人共點了一個主食及一個甜品
不過份量都不少,對我們兩人來說已經很足夠

總結:

CP值: 8/10
推介值:8/10
2023-12-26
2023-12-27 54 浏览
🍭三重特濃芝士🧀火鍋天寒地凍☃️, 除咗打邊爐, 仲可以食火鍋🍲保暖。 呢個芝士火鍋好全面,包括蔬菜🥦, 肉同甜品, 原味巳非常好,再沾熱芝士🧀醬,芝味同滋味同時倍增, 係秋冬佳品👍。🍭慢煮甜酒燴手拆牛頰肉🐮配酸種面包🥖酒味唔濃唔嗆, 只係細味下有少許餘韻, 牛🐮頰肉略略帶膠質口感 , 骨膠原滿分。🍭龍蝦尾配龍蝦汁野箘意大利飯鮮上加鮮嘅意大利飯🍛, 龍蝦🦞尾份量足以蓋住啲飯, 蝦肉鮮甜, 彈勁十足, 飯粒分明微温彈牙,堅好味。
🍭三重特濃芝士🧀火鍋

🍭慢煮甜酒燴手拆牛頰肉🐮配酸種面包🥖

🍭龍蝦尾配龍蝦汁野箘意大利飯

2023-12-20
  • 黑松露野菌忌廉意大利飯
2023-12-22 52 浏览
我在長沙灣Boholic食左了一個令人驚艷的下午茶🤩🤩。這裡的earth tone非常迷人,裝潢充滿了現代感,配合著溫暖而舒適的氛圍。芝士火鍋鍋裡有著嫩滑的牛脷、斑斕麵包和新鮮的蝦子,搭配著濃郁的芝士味道,每一口都讓我沉醉其中。紅絨芝士蛋糕這個蛋糕不僅外型精緻,而且口感絕佳。蛋糕鬆軟細緻,結合了紅絨絲絨的質感和芝士的香濃味道,這道蛋糕絕對是甜點愛好者的必嚐之選。水果茶、洛神花茶茶味濃郁仲配有好香嘅蜜糖,會形特別。綜合來說,我對Boholic的下午茶體驗非常滿意。週末同老公再來。😙😙😙

我在長沙灣Boholic食左了一個令人驚艷的下午茶🤩🤩。

芝士火鍋

紅絨芝士蛋糕

水果茶、洛神花茶
茶味濃郁仲配有好香嘅蜜糖,會形特別。

2023-12-20 54 浏览
Boholic 位於長沙灣福華街君凱豪庭地舖兩層主打咖啡以及輕食室內裝潢圍繞波希米亞風格設計選用大量綠植以及藤織物佈置絕對適合打卡白酒百里香醉香牛油澳洲新鮮藍青口配蒜香包澳洲藍青口肉質飽滿豐潤同時蒜蓉包酥脆鬆軟配搭白酒以及百里香可以突出海產鮮嫩香濃蟹膏新鮮手卷意大利麵配香焗明太子手拆蟹肉新鮮手卷意大利麵質感柔韌每日限量供應配搭蟹肉緊緻同時蟹膏甘甜混合明太子醬層次豐富《冬日暖意》三重特濃芝士火鍋三重特濃芝士火鍋混合埃文達以及格呂耶爾同埋馬蘇里拉三款芝士質感綿稠拉絲芝士控必點;配料齊集極級咸牛舌粒以及鮮蝦肉同埋班蘭麵包粒配搭車厘茄串以及西蘭花同埋香草焗澳洲新薯超級滿足

香濃蟹膏新鮮手卷意大利麵配香焗明太子手拆蟹肉

《冬日暖意》三重特濃芝士火鍋
2023-11-27
2023-12-20 47 浏览
今日放假約朋友出嚟食個午餐,當大家唔知食乜嘢嘅時候,咁啱見到一間餐廳係波希米亞風格,好啱feel呀~我最鍾意呢個風格嘅餐廳~於是入去試一試,第一眼望見裝修簡潔舒服又有兩個特色位,方便喜歡打卡嘅朋友。我哋叫咗兩客午餐,有餐湯,前菜、主菜同埋一杯特色飲品~我哋選擇咗;香煎比目魚伴鮮果甘巴利醬印度咖喱飯+蜂蜜伯爵茶 $161秘製蘇梅蛋黃醬燒焗美國特級豬梅扒+綠野仙蹤$170先嚟雜菜餐湯,味道濃郁色澤清澈,好有蔬菜味,唔錯。前菜係一客海蜇小冷盤,口感清爽味道豐富帶些少微辣,令你味蕾大開增加食欲。到主菜上場,先講比目魚外皮煎得啱啱好香口,加上肉質鮮嫩,再配搭鮮果香味同埋甘巴利醬咖喱配搭確實不錯~美國特級豬梅扒,份量都唔少,肉質嬌嫩多汁,再配合秘製蘇梅蛋黃醬食完都唔覺得滯,到最後兩杯特飲,一杯叫做綠野仙蹤,原來係綠茶加咖啡,好有綠茶味而咖啡味香濃,兩樣味道加埋一流。另一杯係伯爵紅茶加蜂蜜,伯爵茶同蜂蜜係分開上,可以因自己嘅口味,加上唔同份量嘅蜜糖製成自己鍾意口味嘅伯爵茶,好有啲驚喜~
我最鍾意呢個風格嘅餐廳~

我哋選擇咗;
香煎比目魚伴鮮果甘巴利醬印度咖喱
飯+蜂蜜伯爵茶 $161
秘製蘇梅蛋黃醬燒焗美國特級豬梅扒
+綠野仙蹤$170

2023-12-20 32 浏览
冬日暖意三重特濃芝士火鍋呢個明顯係打卡之選,但講真都好豐富,伴有5款食物,當中仲要有蝦同牛舌!!芝士火鍋本人濃而不膩,食物一放落去就鎖實啲汁。白酒百里香醉香牛油澳洲新鮮藍青口配蒜香包見到餐廳有幾注重擺盤,靚靚啲青口陣!青口都好大粒,冇沙,鮮甜。蒜香包烤得好酥脆,蒜味又濃,可惜冇得追加香濃蟹膏新鮮手捲意大利麵配香焗明太子手拆蟹肉 (每日限量供應)呢個係今日嘅MVP, 對啱我哋嘅味。意粉上面有個蟹蓋裝滿已經調好味嘅手拆蟹肉,賣相有,食落仲好方便👍🏻 手捲意大利麵平時比較少食,蛋香濃,仲要可以掛起滿滿嘅汁,名道特別香濃!應該加咗好多嘅忌廉,所以有明太子都唔會辣:)

冬日暖意三重特濃芝士火鍋

2023-12-19 40 浏览
有時真係想約幾個好姊妹安安靜靜咁喺一間靚靚餐廳度食飯都覺得好難,唔係超級貴,就係無敵遠,不過最近比我發現咗一間位於長沙灣地鐵站附近,行大概5分鐘就到,呢度超級多打卡位,嘢食都唔貴,我絕對推薦大家同班姊妹一齊嚟。今日叫咗幾樣嘢都覺得好好食,今次要左個boholic鳥籠下午茶platter,外表超超超美,不過留意返呢個只有weekday 2:30pm-6pm而weekend就11:30am-5pm先有。三層有五款甜品,我自己最鍾意就係個檸檬撻同埋macaron,下面就係鹹點,我覺得個炸蝦真心好驚人!冇諗過喺cafe會食到咁高質素嘅炸蝦!至於飲品我就要左個shizuka hojicha latte,始終而家每朝早都飲咖啡就唔想下午茶又飲第二杯,所以呢度有好多non coffee嘅選擇都好吸引!呢杯hojicha latte 都好濃hojicha味。

2023-12-19 2971 浏览
一早Bookmark 定呢間餐廳,週末可以嚟食High Tea同打卡📸,係長沙灣附近有間充滿波希米亞風格嘅米白色餐廳 - 《Boholic》,裝飾勁靚呀🥰!@boholic_rtlc 嚟到餐廳門口已經有唔少打卡位📸,餐廳所有食材都係由佢哋甜品🍮師親手每日新鮮製作,有精緻嘅high Tea set🧁,又睇得又食得😋呢度食物質素唔錯,下次要來試吓佢哋個晚餐先😋@Boholic 鳥籠造型西式精緻二人拼盤🫖(3款鹹點及5款甜點)🔹鹹點:🔸金文畢芝士🧀巴馬火腿竹炭/抹茶多士🥪芝士配巴馬火腿咸香味十足呀!多士中和了咸味🔸脆卜卜黃金吉列蝦🦐吉列蝦好酥脆,但唔油膩🔸魚子鮮蝦🍤牛油果醬撻🥑幼滑嘅牛油果🥑醬配上鮮甜大蝦🍤,仲有新鮮嘅魚子、層次非常豐富呀🔹甜點:🔸自家製Tiramisù 🍰咖啡☕️味道濃郁,蛋糕質地軟綿綿,又creamy🔸特濃宇治抹茶🌱芝士凍餅🍵抹茶🌱味偏重,同芝士🧀混合,甜味中和左,甘甘地唔會太甜,我鍾意食呢款🔸手製鬆脆牛油曲奇🍪口感鬆脆,牛油味🧈香濃🔸抹茶🌱馬卡龍抹茶味道甜而不膩👍🏻🔸自家製迷你檸檬撻🍋味道酸酸地幾開胃,撻皮香脆鬆化🔸士多啤梨🍓慕絲蛋糕🍰慕絲幼滑,軟綿綿入口即溶,味道酸酸甜

呢度食物質素唔錯,下次要來試吓佢哋個晚餐先😋

@Boholic 鳥籠造型西式精緻二人拼盤🫖
(3款鹹點及5款甜點)

🔹鹹點:
🔸金文畢芝士🧀巴馬火腿竹炭/抹茶多士🥪
芝士配巴馬火腿咸香味十足呀!多士中和了咸味
🔸脆卜卜黃金吉列蝦🦐
吉列蝦好酥脆,但唔油膩
🔸魚子鮮蝦🍤牛油果醬撻🥑

🔹甜點:
🔸自家製Tiramisù 🍰
咖啡☕️味道濃郁,蛋糕質地軟綿綿,又creamy
🔸特濃宇治抹茶🌱芝士凍餅🍵
🔸手製鬆脆牛油曲奇🍪
口感鬆脆,牛油味🧈香濃
🔸抹茶🌱馬卡龍
抹茶味道甜而不膩👍🏻
🔸自家製迷你檸檬撻🍋
味道酸酸地幾開胃,撻皮香脆鬆化
🔸士多啤梨🍓慕絲蛋糕🍰
慕絲幼滑,軟綿綿入口即溶,味道酸酸甜甜

🔹飲品:
🔸桂花latte🌼☕️
咖啡香濃,有淡淡的桂花🌼香味

🔸堅果竹炭咖啡🌰☕️
好靚嘅鬱金香🌷拉花,香濃堅果味道同咖啡好

2023-12-16
2023-12-16 42 浏览
估唔到起長沙灣呢個舊區都可以搵到間甘優雅嘅cafe,一見到門口已經急不及待要打卡先。入到裡面都好精緻,怖滿花為主,賞心悅目,感覺非常舒服。又要打卡一輪先捨得點食物🤣。聽聞佢個"(冬日暖意)三重特濃芝士火鍋‘’唔錯,點左試一試。火鍋配料有蝦,西蘭花,一口小麵包(班蘭+竹炭),牛舌粒,蕃茄串及薯仔。牛舌煎過香脆又林,一點都不韌,芝士果然夠晒濃郁。*蜜桃巴馬火腿水牛芝士沙律伴香桃油醋汁蜜桃好甜火腿又唔太鹹,沙律菜新鮮配埋醋汁,非常清新開胃,賣相亦相當鮮明吸引。*秘制香料脆炸春雞配海鹽芝士醬伴炸薯條炸雞炸得外皮又脆又乾身,一點都不油膩,但裡面肉質還是很嫩滑。甜品亦相當出色*蘋果金寶火灸焦糖蛋卷配雪糕(海鹽味),蛋卷唔甜內裡夾著cream及蘋果玉桂,加上海鹽雪糕微鹹,味道極為豐富。

*蜜桃巴馬火腿水牛芝士沙律伴香桃油醋汁

*秘制香料脆炸春雞配海鹽芝士醬伴炸薯條

甜品亦相當出色

📍#Boholic今日去長沙灣拍拖,要食好野一定預早book餐廳,上網睇到呢間cafe好多人排隊,作為一個有準備既男人當然唔想等位。我最欣賞佢呢間既食物夠精緻,甜品仲好吸睛🥰Appetiser 🩷12小時慢煮甜酒燴手拆牛肉 配 酸種麵包 $122牛肉非常入味,配上酸包感覺10分高級,沙律菜配搭合適又新鮮🥰🩷《冬日暖意》三種特濃芝士火鍋 $188作為芝士控嘅我,點少得唔叫呢個芝士火鍋,凍凍地,一定要食返啲暖嘅嘢,餐廳選料獨特,所有嘅食材都係一口過,十分貼心,不過要留意番芝士火鍋一定要等佢熱d 先食,咁樣芝士味先會更加突出。食材包括有新鮮蕃茄仔薯仔,酸包,牛脷同埋蝦😍😍😍🩷珍寶軟殼蟹溫泉蛋忌廉芝士意大利麵 $169呢個珍寶軟殼蟹令我喜出望外,隻蟹嘅size同餐牌嘅相一模一樣,配上呢個特濃嘅芝士再加溫泉蛋,非常夾,食過返尋味🫨🫨🩷提拉米蘇梳乎厘班戟 $128呢間既廚師推介就係呢個甜品,一試就愛上,高CP值甜品,值得推薦😁😁,佢個梳乎厘非常鬆化,再配上Tiramisu,濃郁可可味又有酒香,打卡一流🤭🩷蘋果金寶火灸焦糖蛋卷 配 海鹽雪糕 $78估你唔到咁夾嘅雪糕同蛋卷,我最鍾意佢嘅海鹽雪糕,鹹甜

📍#Boholic

Appetiser
🩷12小時慢煮甜酒燴手拆牛肉 配 酸種麵包 $122

🩷《冬日暖意》三種特濃芝士火鍋 $188

🩷珍寶軟殼蟹溫泉蛋忌廉芝士意大利麵 $169

🩷提拉米蘇梳乎厘班戟 $128

🩷蘋果金寶火灸焦糖蛋卷 配 海鹽雪糕 $78
估你唔到咁夾嘅雪糕同蛋卷,我最鍾意佢嘅海鹽雪糕,鹹甜適中,再配上蛋卷,非常軟滑,仲有蘋果金寶,雖然低調但很出色😏🫣

🩷Matcha coffee latte $63
🫰🏽去到cafe當然想飲一杯coffee傾下計,一打開餐牌見到好多杯特別既野飲,我問店員邊杯最好飲,佢好好人咁為我揀杯CP值最高既凍飲比我,岩曬我怕熱既人☺️黎到既時候佢杯好細杯,但唔同出面既cafe, 佢既抹茶係掛杯,要你攪勻先會融入咖啡入邊,第一啖可以飲到咖啡,之後再對比攪勻之後嘅感覺,非常好,甜度適中☕️
  • 提拉米蘇梳乎厘班戟