2023-12-07 28 浏览
呢間餐廳經過見到佢換咗聖誕節嘅佈置就同朋友入去打下卡先 入面都幾多打卡位 清新舒服🔸️《冬日暖意》三重特濃芝士火鍋踏入冬季就會見到好多餐廳都會推出芝士火鍋 呢間都唔例外 上枱一份有五碟食材包括牛舌、蝦、薯仔、西蘭花同麵包 將食材沾滿芝士充滿芝士香氣 天氣涼食呢d 熱辣辣嘢就最啱🔸️白酒百里香醉香牛油澳洲新鮮藍青口配蒜香包青口鮮甜帶有白酒香味 蒜香包好脆口 最佳配搭🔸️香煎秘製蒜辣醬珍寶澳洲野生海虎蝦辣蕃茄鮮全蛋闊麵虎蝦大隻入面仲佈滿蒜頭辣椒等配料 麵底醬汁有好多切咗粒嘅蕃茄帶辣味入口幾刺激味蕾

🔸️《冬日暖意》三重特濃芝士火鍋

🔸️白酒百里香醉香牛油澳洲新鮮藍青口配蒜香包
青口鮮甜帶有白酒香味 蒜香包好脆口 最佳配搭

🔸️香煎秘製蒜辣醬珍寶澳洲野生海虎蝦辣蕃茄鮮全蛋闊麵

2023-12-06 23 浏览
今日就同朋友去左boholic 食lunch, 餐廳怖置超有聖誕氣氛我就叫左三重特濃芝士火鍋入面既配料有西蘭花, 牛舌粒, 薯仔, 鮮蝦肉, 蕃茄仔串同麵包, 芝士好濃郁同creamy , 份量啱啱好夠點哂d 配料 🧀 另外香草龍蝦肉伴椒鹽豆腐椰香榴槤意大利飯, 加配漬物, 同是日餐湯, 餐廳將榴槤放入意大利飯, 呢個配撘有驚喜, 榴槤同意大利飯完美融合, 口感綿密之餘榴槤味幾出, 放入口仲有淡淡榴槤餘韻, 面頭椒鹽豆腐都炸得好香脆!
今日就同朋友去左boholic 食lunch,
餐廳怖置超有聖誕氣氛

我就叫左三重特濃芝士火鍋

另外香草龍蝦肉伴椒鹽豆腐椰香榴槤意大利飯,
加配漬物, 同是日餐湯,
2023-12-05 16 浏览
🇭🇰 #一粒波食好西-☕️ Iced Osmanthus Latte $63咖啡很香,尾韻有桂花味,很有驚喜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️-🍫 Iced Milk Chocolate $50顏色很濃,螞蟻人可衝😂⭐️⭐️⭐️-🍵 Boholic 鳥籠下午茶拼盤 $328打卡一流的下午茶🥰炸蝦非常酥脆🍤大蝦牛油果塔的大蝦很彈牙吐司有parma ham cheddar配黑松露醬,挺好吃~甜品層有曲奇/馬卡龍/抹茶蛋糕/草莓蛋糕/tiramisuTiramisu不錯吃~整體鹹點比較有驚喜~⭐️⭐️⭐️
🇭🇰 #一粒波食好西
☕️ Iced Osmanthus Latte $63
咖啡很香,尾韻有桂花味,很有驚喜
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍫 Iced Milk Chocolate $50
顏色很濃,螞蟻人可衝😂
⭐️⭐️⭐️

🍵 Boholic 鳥籠下午茶拼盤 $328
打卡一流的下午茶🥰
炸蝦非常酥脆🍤大蝦牛油果塔的大蝦很彈牙
甜品層有曲奇/馬卡龍/抹茶蛋糕/草莓蛋糕/tiramisu
Tiramisu不錯吃~
整體鹹點比較有驚喜~
⭐️⭐️⭐️

2023-12-05 23 浏览
鄰近聖誕節就想食啲熱辣辣嘅嘢食,食西餐都可以暖笠笠。呢間波希米亞風Cafe啱啱就出咗冬天Menu。最eye catching 梗係出咗個芝士火鍋喇。用咗 Emmental Cheese、GruyereCheese、Mozzarella 三款芝士製成。芝味特濃。配料有極級咸牛舌粒/自家慢煮鷄胸、班蘭/竹炭麵包粒、鲜蝦肉、車厘茄串、西蘭花、香草焗澳洲新薯。用配料沾上特濃芝士非常惹味。另外叫咗嗰煮甜酒燴牛頰肉配酸種麵包,牛面頰用咗12個鐘慢煮,又淋又入味,加上希臘乳酪夾酸種麵包一齊食都幾正。主菜就食美國特級豬梅扒配黑蒜香醋汁,豬扒用質爽彈味濃,配埋個汁真係一絕。飯後本身可以食埋甜品,不過實在太飽,唯有留返下次。

飯後本身可以食埋甜品,不過實在太飽,唯有留返下次。
2023-11-26
2023-12-04 94 浏览
天氣凍少少就想食返啲暖野暖返成個人💨好多餐廳都會出芝士火鍋 但好多時都係野食正無得打靚卡女人就緊係又要食 又要影到靚相先會滿足😆估唔到呢間波希米亞風Cafe都會有得食翻新完仲好左好多靚靚打卡位🤩💕❣️三重特濃芝士火鍋 $188迷李小芝士火鍋 分量夠兩個人食👯‍♀️配備🐮極級咸牛舌粒🍞班蘭麵包粒🥔香草焗澳洲新薯🥦西蘭花🍤鲜蝦肉🍅車厘茄串火鍋底落重芝士 分別有成3款唔同芝士混合而成🧀🧀🧀點任何配料都有陣陣嘅芝士香氣🤡不過平日一至五要食就要14:30後先食到❣️香煎法式鵝肝黑松露忌廉意大利飯 $168呢個簡直係!!!!!性價比之選!!!!食開黑松露都知平身都唔平🤥而家仲要加埋鵝肝先168 你話抵唔抵🔥🔥🔥黑松露味道香濃 鵝肝仲要好厚身🥰❣️白酒百里香醉香牛油澳洲新鮮藍青口配蒜香包 $158滿滿嘅青口😎粒粒都有肉白酒嘅清爽 百里香嘅芳香 再配埋蒜香包食絕對香口🧄
天氣凍少少就想食返啲暖野暖返成個人💨

火鍋底落重芝士 分別有成3款唔同芝士混合而成🧀🧀🧀
點任何配料都有陣陣嘅芝士香氣
🤡不過平日一至五要食就要14:30後先食到

❣️香煎法式鵝肝黑松露忌廉意大利飯 $168
呢個簡直係!!!!!性價比之選!!!!
食開黑松露都知平身都唔平🤥
而家仲要加埋鵝肝先168 你話抵唔抵🔥🔥🔥
黑松露味道香濃 鵝肝仲要好厚身🥰

❣️白酒百里香醉香牛油澳洲新鮮藍青口配蒜香包 $158
滿滿嘅青口😎粒粒都有肉
白酒嘅清爽 百里香嘅芳香 再配埋蒜香包食絕對香口🧄
白酒百里香醉香牛油澳洲新鮮藍青口配蒜香包
呢間cafe起長沙灣都幾有人氣🤩環境佈置打卡一流👍✨波希米亞風x🌺花花style 少女心滿分💯淨係環境都令人賞心悅目🥰最鐘意就係門口位既打卡位,擺滿好有秋冬氣息既🌹粉紅乾燥玫瑰同芒草🌾食物方面依家冬天仲有芝士火鍋㖭!所以今次點都咗個《冬日暖意》三重特濃芝士火鍋🧀擺盤都幾精緻,有五小碟配菜,有蝦、豬手、西蘭花、麵包粒、薯仔、小蕃茄,沾上熱乎乎既濃郁芝士醬,別有一番風味😋另外仲叫左香濃蟹膏新鮮手捲意大利麵配香焗明太子手拆蟹肉🦀香口又creamy,配埋明太子手拆蟹肉一齊食咸香滋味,小食方面叫左個泰式串燒拼盤🍢不同肉類既串燒再加上香葉包雞仲有大大舊菠蘿同沙律菜👍特別一讚個菠蘿多汁無渣都唔錯🍍💕

等我介紹下長沙灣其中一間打卡cafe啦‼️餐廳裡裡外外都隱藏住不同風格的打卡位,我最最最喜歡是放在大門口的聖誕樹🎄,加上天氣涼涼地,好有聖誕氣氛❄️! 餐廳位置不多,lunch time大多數都係買外賣,而我地好好彩唔洗等位就入到去,非常開心🥳🥳 ⦁ 馬來椰香喇沙吉列廣島蠔意大利飯平時出面食親喇沙都係滲滲,今次整食risotto,有意大利飯的口感,以海鮮椰香味為主🥥,味道偏辣🌶️🌶️,每粒飯都被醬汁包裹住非常滿足!而吉列蠔一共三大粒,外皮薄而酥脆,內裡蠔味香濃。 ⦁ 香煎法式鵝肝香蔥油流心太陽蛋紫菜有種「黯然銷魂飯」的感覺,而叉燒則轉做香味濃郁、口感綿滑的香煎鵝肝。流心太陽蛋完完全全係成個飯的靈魂👍🏻👍🏻 ⦁ 法式焦糖卡士達梳乎厘班戟🥞口感綿滑,空氣感都重,食落味道唔會太甜! ⦁ 水果茶(冷/熱)冷飲更易入口,唔會好甜。但熱飲水果甜味會較出。

⦁ 馬來椰香喇沙吉列廣島蠔意大利飯

⦁ 香煎法式鵝肝香蔥油流心太陽蛋紫菜

⦁ 法式焦糖卡士達梳乎厘班戟🥞
口感綿滑,空氣感都重,食落味道唔會太甜!

⦁ 水果茶(冷/熱)
冷飲更易入口,唔會好甜。但熱飲水果甜味會較出。

馬來椰香喇沙吉列廣島蠔意大利飯
法式焦糖卡士達梳乎厘班戟
2023-11-29
馬來椰香喇沙吉列廣島蠔意大利飯
法式焦糖卡士達梳乎厘班戟
2023-11-25 36 浏览
#boholic 靚靚Cafe 天氣涼涼地所以坐咗喺出邊 雖然出邊好靚 但係啲車聲同人聲都幾嘈😂·今次食左佢brunch set 有湯同埋前菜-湯係蘑菇忌廉湯 好creamy同埋有足料蘑菇.香煎法式鵝肝香蔥油流心太陽蛋紫菜飯賣相好吸引!不過味道真係比較淡 本身嗰飯另外會上一個豉油 我落晒所有豉油都覺得個飯偏淡 可能因為本身expect鵝肝應該會重味·秘製蘇梅蛋黃醬燒焗美國特級豬梅扒豬扒肉質唔錯 唔會好柴 但係上面個醬同豬扒有少少唔係咁夾 因為個醬偏酸甜 有啲蓋過咗豬扒嘅味道·Hojicha latte焙茶latte拉花好靚! 焙茶味好出🤎·洛神花茶配蜜糖俾咗一大壺洛神花茶 同埋一罐蜜糖 可以自己調想要嘅甜度
#boholic

香煎法式鵝肝香蔥油流心太陽蛋紫菜飯
秘製蘇梅蛋黃醬燒焗美國特級豬梅扒
Hojicha latte
焙茶latte拉花好靚! 焙茶味好出🤎
洛神花茶配蜜糖
俾咗一大壺洛神花茶 同埋一罐蜜糖 可以自己調想要嘅甜度
2023-11-22 143 浏览
是日慶祝週年紀念,特意黎到波希米亞風Cafe打卡留念。我哋叫了一個二人餐$688加一個甜品,十分滿足。由於有打電話訂座,所以不用等位。一入到去就俾餐廳環境驚艷到,非常適合打卡,座位闊落。💜蘋果金寶火灸焦糖蛋卷配雲呢拿雪糕 $72 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5)味道唔算好甜,配埋雲呢拿雪糕好夾。慶祝紀念,餐廳仲可以幫你寫埋字,服務一流。💜二人餐-蒜香牛油蟶子拼蒜香包(⭐️⭐️⭐️⭐️/5)蒜蓉包脆口,蟶子味道ok,但兩樣嘢加埋就好似唔係好夾。💜二人餐-香煎紐西蘭特級穀飼牛西冷配黑松露燒汁 (⭐️⭐️⭐️/5)牛扒比較多筋,較難切,都比較難咬,但擺盤非常之吸引,加返啲分。💜二人餐-香煎法式鵝肝黑松露忌廉意大利飯(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5)大推,鵝肝都大塊,黑松露味好出,意大利飯軟硬適中。色香味俱全。🍴整體評價:✅非常適合打卡,有好多打卡位✅主菜擺盤吸引✅服務態度好✅適合情侶👫閨蜜👯少量朋友🧑‍🤝‍🧑聚會❌牛扒比較多筋💰人均大約$350
是日慶祝週年紀念,特意黎到波希米亞風Cafe打卡留念。

💜蘋果金寶火灸焦糖蛋卷配雲呢拿雪
糕 $72 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5)

💜二人餐-蒜香牛油蟶子拼蒜香包(⭐️⭐️⭐️⭐️/5)
蒜蓉包脆口,蟶子味道ok,但兩樣嘢加埋就好似唔係好夾。

🍴整體評價:
✅非常適合打卡,有好多打卡位
✅主菜擺盤吸引

纪念日
蘋果金寶火炙焦糖蛋卷配雲呢拿雪糕
蒜香牛油蟶子拼蒜香包
香煎法式鵝肝黑松露忌廉意大利飯
今日第一次跟朋友嚟Boholic晚飯,去到門口已經覺得眼前一亮,入到去就被裝修同佈置吸引,食埋嘢更加覺得一流冬日暖意三重特濃芝士火鍋($188) - 賣相勁吸引,好多精緻嘅小碟,芝士好香濃,牛舌、鮮蝦、車厘茄、西蘭花都好新鮮,薯仔綿滑,麵包鬆軟,入秋食芝士火鍋啱晒12小時慢煮甜酒燴手拆牛頰肉配酸種麵包($122) - 好有心機嘅一道菜,牛頰肉12小時慢煮,仲搣到一絲絲,口感同味道都一流,酸種麵包口感軟腍,sour cream好高質,同牛頰肉同酸種麵包好夾秘製香料脆炸春雞配海鹽芝士醬伴炸薯條($208) - 份量十足,雞皮炸得勁脆勁好味,雞肉嫩滑,特別想提海鹽芝士醬,好特別好好食,喺其他地未試過;薯條亦炸得好香脆,沙律菜又新鮮Boholic每一個角落都係靚靚嘅網紅打卡位,室內外嘅座位、門面同水吧佈置都好靚好用心,周圍都係花,特別係兩個特登俾客人打卡嘅梳化位,優雅、精緻、吸睛,其他傢俬同餐具嘅風格同裝修佈置都夾過,睇得出Boholic嘅一絲不苟餐牌提供嘅選擇同種類都好多,組合同配搭都幾特別同用心,同一般嘅餐廳唔同,令人好想試,希望有機會再嚟打卡同享受

同朋友去咗間波希米亞風嘅cafe 食個dinner,成間餐廳都好靚,好多打卡位,佈置精美,配置木系式枱櫈,感覺舒服又和諧叫左個set dinner$628南瓜湯呢度嘅南瓜湯唔似出面平時飲到嘅甜,呢度嘅味道係帶有鹹味,又放咗甘荀,又飲到忌廉嘅幼滑蜜桃Parma ham 水牛芝士沙律擺盤精美,蜜桃沙律都好新鮮,配埋鹹香嘅Parma ham 同微微奶香嘅芝士,味道好夾好清新手拆蟹肉蟹膏塔又一款精美嘅前菜,面頭鋪有三文魚子,跟住就係拆咗肉嘅蟹肉蟹膏,味道新鮮有濃郁,連埋鬆軟嘅撻一齊食口感特別鹽燒琵琶蝦辣蕃茄闊面琵琶蝦煎得好香,仲審左少少黑胡椒吊下味,蝦肉爽彈。蕃茄闊面唔會好酸蕃茄味,甜酸度控制得幾好法式紅酒繪美國羊膝羊膝肉質柔嫩,燉得好淋,滲透左淡淡紅酒香味,配埋薯菜,中和左羊肉嘅油膩特製白桃奶酪$58白桃同奶酪呢個組合好甲,飲落好香好滑又唔會過甜Strawberry Avocado Smoothie$58士多啤梨溝牛油果,果味濃,味道清香,唔會太甜,比例恰到好處

叫左個set dinner$628

南瓜湯

蜜桃Parma ham 水牛芝士沙律

手拆蟹肉蟹膏塔

特製白桃奶酪

特製白桃奶酪$58
白桃同奶酪呢個組合好甲,飲落好香好滑又唔會過甜
Strawberry Avocado Smoothie

士多啤梨溝牛油果,果味濃,味道清香,唔會太甜,比例恰到好處
2023-08-29
特製白桃奶酪
Strawberry Avocado Smoothie
2023-11-20 27 浏览
Boholic📍長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓今日收工同同事食飯,同事推薦長沙灣一間好靚嘅Cafe,就係「Boholic」啦~Dinner時段全場滿座,好彩我地事先係Openrice book左位😆食物種類都算多,今次我地order左👇香煎美國特級豬梅扒配黑蒜香醋汁 $198🐖擺盤好靚🤩🤩📸食落口豬扒好Juicy,重煎到有少少脆邊添👍👍配埋黑蒜香醋汁好Match,好好食😋不過豬扒如果可以大塊D就好啦🤣宜家同朋友Share好似唔係好夠喉🤣❤️推薦指數:7/10泰式串燒拼盤 $168🐷🐮🐔🍍串燒拼盤有豬牛雞肉各兩串,重有三件雞同兩串菠蘿同沙律菜,旁邊有兩款醬汁,一款係蜜糖芥末醬,一款係沙嗲汁,點串燒食嘅話兩款醬汁都好正😆😆😆值得一提嘅係燒菠蘿真係好正🍍🤩好香甜又多汁🥳❤️推薦指數:8/10《冬日暖意》 特濃芝士火鍋🧀🫕 $188Boholic新菜單👍🧀🫕宜家天氣開始凍啦,又係時候食芝士火鍋啦😆😆 配料有西蘭花、牛舌粒、薯仔、鮮蝦肉、麵包粒、蕃茄仔串,芝士味道好濃郁,食得出同正宗芝士火鍋一樣落左少少酒落去😍😍好味道😋🫕❤️推薦指數:8/10整體嚟講,食物味道好食,環境好靚又好舒適,碟碟食物
Boholic
📍長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓

香煎美國特級豬梅扒配黑蒜香醋汁 $198🐖
❤️推薦指數:7/10

泰式串燒拼盤 $168🐷🐮🐔🍍
❤️推薦指數:8/10

《冬日暖意》 特濃芝士火鍋🧀🫕 $188
❤️推薦指數:8/10

整體嚟講,食物味道好食,環境好靚又好舒適,碟碟食物都可以用黎打卡,除左食物可以📸外,餐廳重精心設計左幾個位置可以比客人打卡架~📸📸 另外,我地見到好多人都有order甜品,但因為同朋友食得太飽啦……下次一定再嚟試下個梳乎厘🤩🤩
2023-11-20 33 浏览
同朋友嚟咗間裝修好靚嘅餐廳,適逢萬聖節主題餐廳嘅裝飾都有改變👍🏻想咩都試吓就叫左個2人餐Set Dinner for Two ($628) (OpenRice ,訂座有折!)蜜桃.巴馬火腿.水牛芝士沙律伴白桃油醋汁超級豐盛同埋好味嘅沙律!爆水既蜜桃、鹹度適中既巴馬火腿食到好開胃☺️手拆蟹肉蟹膏糍粑無糍粑換咗另一款蟹肉嘅小食俾我哋,蟹肉份量毫不吝嗇,配埋開心果醬超好食呢白酒牛油煮西班牙辣肉腸魷魚意大利麵意粉味道OK,醬汁唔算好多香煎美國特級豬梅扒配黑蒜香醋汁豬扒易咬口,旁邊嘅椒有助消滯👍🏻

蜜桃.巴馬火腿.水牛芝士沙律伴白桃油醋汁

手拆蟹肉蟹膏糍粑

白酒牛油煮西班牙辣肉腸魷魚意大利麵
意粉味道OK,醬汁唔算好多

香煎美國特級豬梅扒配黑蒜香醋汁
豬扒易咬口,旁邊嘅椒有助消滯👍🏻
2023-11-17 40 浏览
長沙灣周圍係住宅,估唔到有一間咁靚嘅餐廳🤗☕️餐廳分為兩層,波希米亞風裝修好有特色擺設精緻,以白色為主調,清新舒適,座位坐得舒服🐶有少量室外位置,適合帶埋寵物一齊打卡而門口既幾個打卡位置,無論點影到咁靚✨✨秘製蘇梅蛋黃醬燒焗美國特級豬扒($138)豬扒配上秘製蛋黃醬,味道普普通通豬扒夠厚身,食落唔鞋,但分量偏少底下仲有少量蔬菜,豐富口感✨蘋果金寶火灸焦糖蛋卷配海鹽雪糕($78)推薦‼️軟綿綿既焦糖蛋卷,上面撒上砂糖同餅乾碎而蛋卷裡面包住肉桂蘋果同cream🍦配上海鹽雪糕,結合甜味同微咸的風味。整個甜點食完滿足之餘,都唔會太膩✨Marukyu Koyamaen Matcha Latte($50)飲品都好打卡able‼️matcha味好濃,好飲🥰✨Charcoal Macadamia Nut Coffee($58)注意⚠️餐廳用餐時間80min ,另收加一✨推介指數:7/10
長沙灣周圍係住宅,估唔到有一間咁靚嘅餐廳🤗
☕️餐廳分為兩層,波希米亞風裝修好有特色
擺設精緻,以白色為主調,清新舒適,座位坐得舒服

🐶有少量室外位置,適合帶埋寵物一齊打卡
而門口既幾個打卡位置,無論點影到咁靚✨

✨秘製蘇梅蛋黃醬燒焗美國特級豬扒($138)
豬扒配上秘製蛋黃醬,味道普普通通
豬扒夠厚身,食落唔鞋,但分量偏少
底下仲有少量蔬菜,豐富口感

✨蘋果金寶火灸焦糖蛋卷配海鹽雪糕($78)
推薦‼️軟綿綿既焦糖蛋卷,上面撒上砂糖同餅乾碎
而蛋卷裡面包住肉桂蘋果同cream

飲品都好打卡able‼️matcha味好濃,好飲🥰

注意⚠️餐廳用餐時間80min ,另收加一

✨推介指數:7/10
2023-11-11
店內座位算小,最後比安排到樓上座位坐,都幾安靜,但係就冇景!食物份量比想像中多,都幾好食~缺點就係要食滿$500先可以用信用卡俾錢!但係我哋食咗兩個主食兩個甜品都唔夠$500,呢條門檻好似有啲高得滯!同埋店員冇一早同我哋講,去到最尾俾錢先知,呢一點可以有啲改善!
庆祝纪念
生日