2022-01-06 959 浏览
仲有兩日的晚餐食飯時間,就同HONEY哩兩日決定都出街食~~同HONEY去左CWB,去完SOGO買野,在附近最近發現原來以前咖啡弄的位置,開左間星馬菜餐廳ATAS~~同HONEY上到去,好開揚的位置,點食方面就以自助形式下單,先購票後選擇座位等取餐,另外在一角都會有醬料,餐具可以自己拿最重要系食完要自己收起D餐具~~同HONEY點左個喇沙,乾麵粉粿,飲品點左個Blackpink,同埋酸梅青檸水BlackpinkBlackpink當然唔系說個隊組合,系我面前的哩杯玫瑰露鮮草,見佢都要打大老咁,飲落好香玫瑰味,加埋鮮草真的都唔錯酸梅青檸水熱飲的酸梅青檸水都唔錯,由其食左野,飲下真的可以去油,唔怕油油的感覺~~喇沙喇沙麵底系瀨粉底,真的比較少食哩個~~加埋好濃的湯底,有好多花生同埋椰汁,加上有唔少的蝦,魚旦魚片同埋豆卜,豆卜仲要是炸過,加埋湯食好惹味~~乾麵粉粿 乾麵粉粿 麵粉粿系麵疙瘩的麵底,扁平易入口。加上佢用乾的做法,麵底的醬汁方面用醬油和蠔油等調味,材料有香菇和炒香的肉碎,另外再加上炸蒜同埋炸魚仔,另外有埋D菜心頭粒粒,有香脆口感,十分惹味。可惜真的太飽,唔系真的想試佢的Kaya多士
最近發現原來以前咖啡弄的位置,開左間星馬菜餐廳ATAS~~

同HONEY上到去,好開揚的位置,

最重要系食完要自己收起D餐具~~

Blackpink

見佢都要打大老咁,飲落好香玫瑰味,加埋鮮草真的都唔錯

酸梅青檸水

喇沙

乾麵粉粿

乾麵粉粿
可惜真的太飽,唔系真的想試佢的Kaya多士~~~
2022-01-05
  • 喇沙,
  • Blackpink,
👍🏻辣椒板麵 $88重口味必食既新加坡菜🤪!配料有豬肉丸、炸江魚仔、滷冬菇、半熟蛋、炸蒜、菜心粒豬肉丸切粒碎上,混埋醬汁似炸醬豬肉味香,偏濃味,份量好多滷冬菇切片,軟腍濕潤,菇味突出最正係炸江魚仔,脆卜卜鹹香十足,香口😍👍🏻混埋半熟蛋蛋汁同炸蒜,超惹味😛更重口味係撈埋參巴辣醬鹹鹹辣辣,充滿魚香味同蝦既鹹香😋偏向東南亞重香料味既辣,辣度大約譚仔三小板麵軟硬適中,唔算彈牙但唔糊醬汁超多,食晒麵仲淨好多豬肉碎😂味道:8/10性價比:7/10-👍🏻麵粉粿湯 $78湯質地稠身濃郁,味道偏鹹,有啲似粉仔/狗仔粉😆配料同辣椒板麵一樣,唔同既係炸江魚仔浸到無咁脆口但個湯就充滿江魚仔既鹹香鮮味😎撈勻隻蛋變蛋花湯,飲落多一份蛋香麵粉粿類似年糕但無咁煙韌,偏向粉團口感不過整體偏鹹重味,食完有啲頸渴味道:7/10性價比:7/10-👍🏻黑白(豆奶仙草) $28即係豆漿加仙草,仙草切條,味道口感都似龜苓膏建議可以嗌少甜,接近返平時豆漿個種甜度😌味道:8/10性價比:7/10-👍🏻酸梅青檸水 $28飲到有話梅味,竟然唔會太甜太酸,清清地幾fresh!食完呢度比較重味既野飲返杯都幾適合🥳味道:8/10性價比:7/10
👍🏻辣椒板麵 $88
重口味必食既新加坡菜🤪!
配料有豬肉丸、炸江魚仔、滷冬菇、半熟蛋、炸蒜、菜心粒
豬肉丸切粒碎上,混埋醬汁似炸醬
豬肉味香,偏濃味,份量好多
滷冬菇切片,軟腍濕潤,菇味突出
最正係炸江魚仔,脆卜卜鹹香十足,香口😍👍🏻
混埋半熟蛋蛋汁同炸蒜,超惹味😛
更重口味係撈埋參巴辣醬
鹹鹹辣辣,充滿魚香味同蝦既鹹香😋
偏向東南亞重香料味既辣,辣度大約譚仔三小
板麵軟硬適中,唔算彈牙但唔糊
醬汁超多,食晒麵仲淨好多豬肉碎😂

👍🏻麵粉粿湯 $78
湯質地稠身濃郁,味道偏鹹,有啲似粉仔/狗仔粉😆
配料同辣椒板麵一樣,唔同既係炸江魚仔浸到無咁脆口
但個湯就充滿江魚仔既鹹香鮮味😎
撈勻隻蛋變蛋花湯,飲落多一份蛋香
麵粉粿類似年糕但無咁煙韌,偏向粉團口感
不過整體偏鹹重味,食完有啲頸渴
味道:7/10

👍🏻黑白(豆奶仙草) $28
即係豆漿加仙草,仙草切條,味道口感都似龜苓膏
建議可以嗌少甜,接近返平時豆漿個種甜度😌
👍🏻酸梅青檸水 $28
飲到有話梅味,竟然唔會太甜太酸,清清地幾fresh!
食完呢度比較重味既野飲返杯都幾適合🥳

📍#A.T.A.S @atas_hk
銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #灣仔 #灣仔美食 #灣仔好去處 #灣仔美食地圖
2022-01-05 50 浏览
在銅鑼灣鬧市中尋覓了一間地道的新加坡菜🇸🇬叻沙 $98餐牌有不同麵類選擇,店員很親切告訴我正宗的叻沙是混合一半米粉、一半粗麵🥘辣味適中,有魚蛋、鮮蝦等叻沙必有的材料,一碗既份量我一個人都食唔哂🙈肉脞面 $78配料十分多,有炸雲吞,魚蛋及豬肝,味道比較清淡,附上一碗蔥花湯,適合喜歡食清淡的人🐌薑汁奶茶 $28濃濃的茶味,配上薑汁,飲完個身即刻暖暖的🦭蜜糖羅漢果 $28清熱氣的羅漢果配上蜜糖,甜而不膩,食完叻沙飲係絕配☕️不得不提既係餐廳係自助既形式,用餐完後要自己收拾,同新加坡既food court 係一模一樣😻大家要試地道的新加坡菜可以一試!
在銅鑼灣鬧市中尋覓了一間地道的新加坡菜🇸🇬

叻沙 $98

肉脞面 $78

薑汁奶茶 $28
濃濃的茶味,配上薑汁,飲完個身即刻暖暖的🦭

蜜糖羅漢果 $28
清熱氣的羅漢果配上蜜糖,甜而不膩,食完叻沙飲係絕配☕️

• 喇沙釀豆腐
銅鑼灣邊寧頓街鬧市中,有一間門口非常別緻嘅樓上星加坡菜餐廳🇸🇬店內裝修以綠色🌴、木色🪵為主調,感覺好清新🍀座位夠哂寬敝,坐得好舒服與忙碌嘅銅鑼灣形成巨大對比,充滿住慢活氣息☺️.餐廳菜式主要以星馬傳統家常麵食為主🍜雖然用嘅唔係咩名貴食材,不過越家常嘅食物,其實就越難整得好食🙃而餐廳就將家常菜處理得非常出色👍🏻.🍴麵粉粿乾💰$68麵粉粿由👨🏻‍🍳自家人手手捏,口感非常嚼勁再加入醬汁與配料拌勻配料以豬肉碎、炸江魚仔、滷冬菇、炸蒜、蔥為主,另加上菜心醬汁濃度製得剛剛好,唔會搶咗配料嘅鮮味😌值得一讚炸乾魚仔卜卜脆,好香魚味🐟每一啖都充滿着黑醬油、蔥、炸蒜、炸魚仔香味鮮味交集,正🤤.🍴板麵湯💰$78試咗乾拌麵,當然試埋湯麵啦湯底甘鮮鹹香,令人一口接一口🥰板麵有啲似刀削麵,比較粗身口感爽口彈牙,配埋個湯一絕👍🏻配料都非常豐富,同樣有炸江魚仔、滷冬菇等,豬肉丸起碼有五六粒中間仲有隻流心蛋,滿足🥰.🍹玫瑰露🌹💰$58顏色夠晒Girly飲落去好香玫瑰味,唔會太甜.🍹斑蘭奶茶🧋💰$38奶茶好香又夠滑亦帶陣陣斑蘭獨特香味.香港星馬菜多數係海南雞飯、喇沙麵粉粿、板麵呢類傳統家常麵食真係比較少加上價錢來講,銅鑼灣
店內裝修以綠色🌴、木色🪵為主調,感覺好清新🍀
座位夠哂寬敝,坐得好舒服
與忙碌嘅銅鑼灣形成巨大對比,充滿住慢活氣息☺️

餐廳菜式主要以星馬傳統家常麵食為主🍜
而餐廳就將家常菜處理得非常出色👍🏻

🍴麵粉粿乾
💰$68
麵粉粿由👨🏻‍🍳自家人手手捏,口感非常嚼勁
再加入醬汁與配料拌勻
配料以豬肉碎、炸江魚仔、滷冬菇、炸蒜、蔥為主,另加上菜心
醬汁濃度製得剛剛好,唔會搶咗配料嘅鮮味😌
值得一讚炸乾魚仔卜卜脆,好香魚味🐟
每一啖都充滿着黑醬油、蔥、炸蒜、炸魚仔香味鮮味交集,正🤤

🍴板麵湯
💰$78
試咗乾拌麵,當然試埋湯麵啦
湯底甘鮮鹹香,令人一口接一口🥰
板麵有啲似刀削麵,比較粗身
口感爽口彈牙,配埋個湯一絕👍🏻
中間仲有隻流心蛋,滿足🥰
板麵湯

🍹玫瑰露🌹
💰$58
顏色夠晒Girly
飲落去好香玫瑰味,唔會太甜
🍹斑蘭奶茶🧋
💰$38
奶茶好香又夠滑
亦帶陣陣斑蘭獨特香味
香港星馬菜多數係海南雞飯、喇沙
麵粉粿、板麵呢類傳統家常麵食真係比較少
加上價錢來講,銅鑼灣定價佢算幾平💰
以人均一百樓下,食到呢種質素又坐得咁舒服,真係幾抵🤣
如果大家想試吓另一種星馬菜,可以一試😌

—————————

—————————
板麵湯
2022-01-02 85 浏览
經過銅鑼灣一帶見到呢間叫a.t.a.s既新加坡自助式餐廳感覺好符合佢店內既名有種高檔感.店內都係新加坡店員感覺好地道感覺.麵粉粿湯作為馬來西亞傳統特色食品,以前經常係新加坡既美食market到食,一細碗麵粉粿湯已經充滿鮮味而且香口.係香港麵粉粿呢款特色小食真係比較少見,難得係呢到見到一定要重拾新加坡風味!碗內有麵粉粿,豬肉丸,炸江魚仔,滷冬菇,半熟蛋,菜心,炸蒜及蔥.麵粉粿入口帶點嚼勁又唔會好死實既感覺,再加上流心蛋後質感好滑溜.湯底充滿鮮豬肉香,再配上炸江魚仔味道更鮮甜.飲完湯底都唔會口渴同覺得過鹹膩.辣椒板麵食完帶湯既麵粉粿換一換口味試下拌麵.拌麵上參巴醬醬辣椒醬帶出辣勁及刺激辛香感.板麵吸汁力都幾强而且煙煙韌韌,麵質彈牙唔易腍.同樣配上豬肉丸,炸江魚仔,滷冬菇,炸蒜及蔥配料令口感更豐富.同樣係半流心蛋令麵條更滑又唔會過乾.咖啡祿咖啡配上美祿帶一陣麥香,美祿甜味減輕左咖啡苦澀感.班蘭薏米水整個感覺好清新唔會過甜又解膩.

麵粉粿湯

咖啡祿
咖啡配上美祿帶一陣麥香,美祿甜味減輕左咖啡苦澀感.

班蘭薏米水
整個感覺好清新唔會過甜又解膩.
  • 麵粉粿湯
  • 班蘭薏米水
2022-01-01 270 浏览
這次在銅鑼灣利園附近覓食,去了一家新開的星馬菜餐廳,是位於邊寧頓街的小店。店舖以簡約文青風裝修,座位間有空位挺舒適的。這裡以自助形式下單,先購票後選擇座位等取餐😆。-💥斑蘭奶茶 HKD$38,飲品看似跟平常分別不大,但面頭有綠色的斑蘭漿,攪拌過後味道更為突出😄。奶茶味道濃郁,與奶的比例剛好,味道不會太甜。-💥蜜糖羅漢果 HKD$28,這杯飲品性質溫和,有清熱潤喉之功效。在這個乾燥時冷時熱的天氣,飲杯潤喉飲品挺不錯的😆,這個甜度適中不會太甜。-💥麵粉粿乾 HKD$68,材料有麵粉粿、豬肉、 炸江魚仔、滷冬菇、菜心、炸蒜及葱。用醬油及蠔油調製,味道咸咸甜甜🤤。麵粉粿乾較少吃感覺特別,用麵粉製成的扁身麵糰,口感煙韌軟綿綿。這個有其他配料,令到口感較豐富。-💥板麵湯 HKD$78,材料有板麵、豬肉丸、炸江魚仔、滷冬菇、溫泉蛋、菜心、炸蒜及葱。湯底味道清甜,麵條是粗身闊麵,賣相有點像刀削麵,口感煙韌有咬感。把溫泉蛋弄破,令到口感更滑身🤤。-

2021-12-30
最近發現原來以前咖啡弄的位置開了一家新的星馬菜,還記得年青時候在咖啡弄留下了不少回憶🎬那個位置其實絕不容易做旺。地下入口採用簡約白色佈置,沿樓梯踏上一個小天地🗓 上到1樓就看到煥然一新的木系餐桌椅🪵還有綠色的布藝梳化,感覺自然平實。餐廳是走自助風格,點餐後有取餐機,另外在另一個門口有餐具corner和食具回收點👍 職員都是星馬人,主要用英文溝通,但也懂簡單廣東話,因為星馬也是多種族和吸納不少移民華人的國家,所以廣東話在當地語言也佔有重要一部份😚 餐牌可見主打平民家常的星馬料理👨‍👩‍👧‍👦例如麵粉粿、客家釀豆腐和囉雜等等,與常見爛大街的肉骨茶、叻沙滲滲和海南雞飯的星馬菜截然不同。 🫓乾麵粉粿 | $68 | 7.5/10麵粉粿起源於潮汕,是一種可代替飯麵的快熟主食,形狀其實就是麵疙瘩一般,扁平易入口。醬汁用了醬油和蠔油等調味,材料有香菇和炒香的肉碎😋再加上炸蒜有香脆口感,十分惹味。 🍝肉脞面 | $78 | 7/10同樣源自潮州的一道主食,由先祖輩移民去南洋後引入,肉脞其實就是肉燥的意思,再配有豬潤、白魚蛋和香菇,記得一定要拌勻旁邊有蝦乾的辣醬☺入口微辣過癮。而且香港粉麵檔吃拌面一樣,

🫓乾麵粉粿 | $68 | 7.5/10

🍝肉脞面 | $78 | 7/10
同樣源自潮州的一道主食,由先祖輩移民去南洋後引入,肉脞其實就是肉燥的意思,再配有豬潤、白魚蛋和香菇,記得一定要拌勻旁邊有蝦乾的辣醬☺入口微辣過癮。而且香港粉麵檔吃拌面一樣,會附送一碗湯,滋潤一番,不會太乾。

🧋黑白 | $28 | 7.5/10
英文名就是Michael Jackson的飲品說穿了是豆漿配仙草,是星馬的特別飲品,選了無糖版本,飲落豆香和仙草的涼意很配合。

🫖蜜糖羅漢果 | $28 | 7/10
最近聖誕大餐吃得多熱氣食物,這杯甜度適中正好清熱降火,最重要還能防便祕,真的是健康滿分的一餐。
2021-12-29
2021-12-31 47 浏览
星馬菜係我其中一樣最鍾意食既東南亞菜,最近去左銅鑼灣近奧運橋附近,非常隱世food court形式既新加坡餐廳【A.T.A.S】,老闆都係新加坡人,而且裝修明亮,完全無food court既feel。 咖椰多士:類似果jam嘅咖椰醬搭配厚厚一層牛油、香甜惹味!作為開胃小食非常不錯! 板麵湯:清甜嘅湯底加左冬菇、蝦米、蒜蓉等調味、非常香口!麵條非常滑、但唔會過霖。裡面嘅餸都好多。 麵粉粿乾:手工粿條非常有咬口、如果平時鐘意食粗麵一定鐘意!餸同配料同湯麵差不多、但用左乾炒嘅方法!好香、但又唔會好濃! 斑斕奶茶:香甜奶茶加少少斑斕味非常清新 Blackpink:同珍多冰味道好似、只係顏色唔同!都幾靚同打卡able!
斑斕奶茶:香甜奶茶加少少斑斕味非常清新
2021-12-28 189 浏览
今晚收工去食平時少食既星加坡菜。餐廳個名叫A.T.A.S,唔係只做平時常見既星加坡菜菜式如海南雞飯或喇沙,反而有特色既菜式例如釀豆腐菜式同麵粉粿。餐牌簡單,有唔同既麵條,小食,同飲品。首先係收銀落單俾錢之後就去自助區自己攞餐具同醬料,醬料有甜醬,豉油,醋同青辣椒等。食完自己將餐具放返去回收架。肉脞面 $78肉脞面係主餐牌無既新菜式,面係粗麵,頗有嚼勁,本身味道唔重,個人認爲一定要加黑醋食。配料豐富,有兩隻炸雲吞,豬肝四五塊,白魚蛋3粒,唔少豬肉碎,滷冬菇,生菜片4塊左右,蔥花,同參巴醬辣椒醬。炸雲吞大大隻,皮脆而入面有好多豬肉碎。豬肝整得好熟。白魚蛋雖然細細粒,不過夠彈牙。滷冬菇好入味。參巴醬辣椒醬好惹味。呢個面仲跟左一碗蔥花湯,味道清淡。呢碗面都幾大碗,唔算貴。辣椒板麵 $88板麵好滑,食落好似河粉,個汁味道調得好好,好味又唔會太重口味,每條板麵都好夠味。配料有豬肉丸,炸江魚仔,滷冬菇,蛋,切碎菜心,炸蒜,蔥,同參巴醬辣椒醬。豬肉丸其實係肉碎。炸江魚仔好脆,為碗麵帶黎超好既香脆口感。麵撈埋參巴醬辣椒醬一齊食更加惹味。如果隻蛋可以生少少有蛋汁流出黎仲正!個人鍾意呢款辣椒板麵多d,因爲味

肉脞面 $78

辣椒板麵 $88
辣椒板麵

板麵好滑,食落好似河粉,個汁味道調得好好,好味又唔會太重口味,每條板麵都好夠味。配料有豬肉丸,炸江魚仔,滷冬菇,蛋,切碎菜心,炸蒜,蔥,同參巴醬辣椒醬。豬肉丸其實係肉碎。炸江魚仔好脆,為碗麵帶黎超好既香脆口感。麵撈埋參巴醬辣椒醬一齊食更加惹味。如果隻蛋可以生少少有蛋汁流出黎仲正!個人鍾意呢款辣椒板麵多d,因爲味道夠濃!
黑白, 玫瑰露恐龍

黑白 $28

黑白即係豆漿加仙草條條,豆漿味濃而仙草條條好滑!

玫瑰露恐龍 $48

玫瑰露恐龍就係玫瑰露加大量美祿粉。玫瑰露味道唔錯,唔會過甜。加埋美祿粉更加好味但又唔會太膩。

入口係地下,要行樓梯上一樓。入面裝修非常光猛,以綠色同白色為主,好新淨簡潔,感覺舒服。
2021-12-28
黑白, 玫瑰露恐龍
上網見到這間 A.T.A.S. 是在銅鑼灣新開的星馬餐廳,價錢不貴又坐得舒服,一於和朋友去食個晚餐順便傾傾吓。餐廳是以自助式的點餐方法,自行簡位。枱與枱之間有充足間隔,不會擠擁。食物方面都是圍繞星馬菜式,比較著重於粉麵類,相對來說是在香港不太常見的。A.t.a.s不是做街上隨處可見像「海南雞飯」的一般菜式。⥀ 1. 辣椒板麵所以說A.t.a.s不是一般星馬餐廳,我都是第一次食到這個「辣椒板麵」。板麵內裡有豬肉丸、炸乾魚仔、滷冬菇、蛋、菜心,再配上炸蒜、蔥和參巴醬辣椒醬,將其撈勻,非常惹味。不過,不要以為辣椒板麵是辛辣的,新加坡式的辣味都是相當易入口,而且辣中帶香,不是嗆鼻的感覺,混上板麵確實好食。⥀ 2. 喇沙釀豆腐其中一款我最喜愛的新加坡食物就是喇沙。餐廳用上比較另類的配料,就是類似香港的「煎釀三寶」,有茄子、豆腐、秋葵、紅椒、魚蛋等特。配料預先經過油炸,食落香口,而湯底亦是非常濃縮,椰汁完全融入喇沙之中,好飲到我幾乎將其喇沙全部飲光。⥀ 3. Michael Jackson 黑白(豆漿鮮草)A.t.a.s 在飲品方面改名亦具創意,豆漿鮮草名為Michael Jackson,寓意黑白
⥀ 1. 辣椒板麵
⥀ 2. 喇沙釀豆腐
喇沙釀豆腐
⥀ 3. Michael Jackson 黑白(豆漿鮮草)
A.t.a.s 在飲品方面改名亦具創意,豆漿鮮草名為Michael Jackson,寓意黑白。豆腐味不會過甜,餐廳卻利用了鮮草將其味道增甜,這樣處理恰到好處,可以避免飲品出現太甜的情況。
Michael Jackson
⥀ 4. Blackpink 黑粉(玫瑰露鮮草)
之後就要杯Blackpink,又真的是「黑粉」,餐廳用了玫瑰露溝鮮草,味道猶如Blackpink 一樣非常甜蜜,食完重口味的喇沙飲返杯Blackpink就可以甜到入心。
Blackpink
想食有特色又經濟嘅新加坡菜?不妨一試 A.T.A.S 啦!
新加坡菜
2021-12-19
Michael Jackson
新加坡菜
2021-12-28 26 浏览
夜晚想搵個清幽地方食碗麵躲避一下狂風路過哩間樓上星加玻餐廳好似清清地又夠特別於是一試但原來都幾多煎炸嘢咁唯有豁出去食個豆腐米線其實有d似港式煎釀三寶但併豬肉同豆腐每粒都超巨大嚇一跳賣相好靚亦好食暖入心感覺好幸福哈哈😆
夜晚想搵個清幽地方食碗麵
嚇一跳
賣相好靚亦好食
暖入心感覺好幸福哈哈😆
2021-12-28 24 浏览
呢一間食新加坡菜嘅餐廳 喺香港買少見少!而且全部都好正宗 見到店嘅職員 呢個都係新加坡人!喇沙釀豆腐一睇會覺得碗麵好辣 但係其實食落去都幾容易入口 嗰種辣係比較後勁 而且上面嘅食材都幾豐富 最鍾意係佢嘅茄子可以朔晒啲湯 好入味麵粉粿呢一種面我都係第一次食 但係食落口其實有啲似中國嘅刀削麵咁 呢一方面個湯比較清淡 而且上面嘅食材都係一啲小魚乾等等 Prata Bomb佢嘅口感有啲似印度薄餅 但上面有啲煉奶同埋特色醬 食落口都幾甜 但你會想一啖接一啖咁食😂美祿爆炸見到網上有好多人都嗌呢一個 而且望上去都覺得好吸引 味道唔會好甜 而且上面有好多脆脆 成個口感都豐富晒

麵粉粿

Prata Bomb

美祿爆炸
2021-12-28 24 浏览
話咁快就黎到2021年尾,依然都係未去到旅行,唯有去搵個d好掛念嘅味道🥲餐廳位置唔係好顯眼,係小龍包店對面馬路嘅地鋪,要上一層,本來以為唔係熱鬧大街會相對少啲人,點知我錯了🥲去到發現坐無虛席!!好彩角落頭仲有bar枱位😆😆坐落聽到好多SG口音🤪呢到係self-help 嘅,可以用點餐機或者counter 點餐,機仔響個陣就再出去取餐,唔洗好耐就有得食😛喇沙釀豆腐第一眼見到咁多辣油有d擔心,驚太辣食唔到😆但因為聞落太香太吸引已經準備開動,其實食落係接受到嘅香辣,首先份量好大,有大大條釀辣椒(唔辣嘅辣椒),釀茄子,釀豆腐,秋葵同白魚蛋,餡料食落係有魚肉同豬肉嘅混合版,特別推介係白魚蛋,真係超高質,有彈牙得黎又魚味,麵底方便係油麵加米粉兩溝,湯底帶椰奶味偏杰身,呢個好掛湯嘅組合,就算淨係用筷子食都覺得好滿足😋😋麵粉粿乾我係一個超級粿麵控,所以見到有粿乾就即點,粿乾口感好,加埋甜甜地嘅豉油,好有新加坡嘅感覺!畫龍點睛嘅係入面嘅炸江仔魚同菜心,令到成個口感再有多啲層次,菜心會中和左個濃味,加埋脆脆嘅炸魚仔,好好食!美祿爆炸 & 黑白打卡之選🤩全場幾乎每一台都有人嗌,再加埋美祿脆脆波,其實呢個組合

美祿爆炸 & 黑白

打卡之選🤩全場幾乎每一台都有人嗌,再加埋美祿脆脆波,其實呢個組合冇得輸,一邊食辣野同埋濃味嘅嘢,真係好需要一杯凍野refreshing

黑白姐係豆漿加仙草條😆飲落冇美祿咁甜,仲可以揀甜到,係相對健康之選

最後想提嘅係,雖然餐廳係以self-help為主,個環境舒適,簡約路線,食完記得自己撿野呀☺️店員十分friendly , 有咩都可以搵佢地幫手,每個人客走都會同佢地say bye 添😝

• 美祿爆炸
  • 喇沙釀豆腐
  • 麵粉粿乾
經過見到有呢間靚靚嘅樓上鋪,仲要食地道嘅新加坡菜,價錢仲要相當合理,即刻上樓試吓佢😚-麵粉粿湯有別於平時我哋食開嘅湯麵係一條條麵線,麵粉粿會係一塊一塊咁樣,口感非常特別😋湯麵上面鋪滿各式各樣嘅配菜,包括炸江魚仔、滷冬菇、蛋、菜心等等,每樣都可以食啲,十分之足料同豐富!魚湯底亦味美唔腥,值得一讚👍🏻-肉脞面其實即係新加坡style肉碎麵,有碗湯喺旁邊,等客人自己加入去調節個濃度。配菜有炸雲吞、豬潤、肉碎同冬菇等等,我個人就落咗好少嘅湯,乾拌style咁食!好惹味😚-蜜糖羅漢果/玫瑰露玫瑰露(後)飲落甜甜地,帶有淡淡嘅玫瑰香!另一杯嘢飲點咗比較養生嘅蜜糖羅漢果(前),飲落有好足嘅羅漢果味道,感覺好滋潤,推薦鐘意健康飲品嘅大家一試😜-呢度嘅環境好舒適,又有唔少嘅擺設,坐得舒服傾偈又舒服😎
麵粉粿湯

蜜糖羅漢果/玫瑰露

呢度嘅環境好舒適,又有唔少嘅擺設,坐得舒服傾偈又舒服😎
2021-12-24 33 浏览
有日收工路過,望一望menu係新加坡菜式,睇相好似幾正宗咁就入去試下 樓上舖,上一條白色樓梯一入去,地方闊落,座位好鬆動成個流程都自助形式,自由搵座位點餐有一部自助機可自行點單付款,亦有人手點單餐,叫完野食有部餐點通知機,一響就可以去拎野食 喇沙釀豆腐Tau Foo (可以自選粉麵)湯頭色澤睇得出好濃郁叻沙的香氣亦好濃稠,紅油多辣度都有返咁上下釀豆腐,釀茄子,釀辣椒,完全食緊煎釀三寶咁份量好多 咖椰多士香脆可口,值得一食 用餐後記得要自行清理餐桌
有日收工路過,望一望menu
係新加坡菜式,睇相好似幾正宗咁就入去試下

樓上舖,上一條白色樓梯
一入去,地方闊落,座位好鬆動
成個流程都自助形式,自由搵座位
點餐有一部自助機可自行點單付款,亦有人手點單餐,
叫完野食有部餐點通知機,一響就可以去拎野食

喇沙釀豆腐Tau Foo (可以自選粉麵)
湯頭色澤睇得出好濃郁
叻沙的香氣亦好濃稠,紅油多辣度都有返咁上下
釀豆腐,釀茄子,釀辣椒,完全食緊煎釀三寶咁
份量好多

咖椰多士