2025-04-17
銅鑼灣有一間星加坡菜,我覺得幾特別,佢哋保留到傳統的菜式,亦都不斷創新!鹹蛋軟殼蝦 :呢個極之邪惡,通常鹹蛋黃整嘅嘢都好好食!軟殼蟹食得多,軟殼蝦就係第一次,鹹蛋香味一放枱已經聞得到。成隻蝦比啲金黃嘅鹹蛋黃包住,唔使剝殼,可以連殼食埋,好有鹹香味,亦都好惹味!辣椒蟹肉醬配炸饅頭 :呢個醬我覺得幾特別,以前食開炸饅頭跟煉奶,呢個辣椒肉蟹醬好鮮味,有好多蟹肉係裏面,少少辣味,大大擗醬搽落個炸到外脆內軟嘅饅頭度,一啖食落口,滿足感爆燈五香卷 :呢道是傳統的菜式,炸到好脆的腐皮包住啲豬肉碎、蔬菜、馬蹄..啲五香味好出,點甜酸汁更加好味辣椒蟹膏闊條麵 :闊條麵麵質好彈牙,好有咬口又掛汁,個蟹膏醬好鮮味,微辣。面頭仲有大大隻嘅煎開邊蝦,都係好新鮮彈牙。班蘭薏米水 :好香班蘭味, 薏米都幾淋,幾軟糯,又可以飲又可以食玫瑰青檸水 :用咗玫瑰糖漿加青檸水,好香玫瑰花味,飲落好清新,酸酸甜甜幾好飲