2023-02-25 518 浏览
第一次嚟😳原來舊舖係喺大坑,本身係為咗手工啤而嚟,原來唔單止係啤酒出名,佢哋既大坑薯條都好好食!🌟大坑薯條🌟大坑薯條主要香料係用孜然制成的,上面鋪了高菜同乾辣椒,每一條薯條都沾滿了孜然粉,非常香口,再配埋佢哋特製既醬料,辣辣地,好過癮!食落味道有少少似食緊某個大牌子既米線咁😂同埋如果薯條係用粗薯條既話會更加開心😅😆😆🌟啫啫牛筋煲🌟啫啫牛筋煲主要材料用左秀珍菇、豆豉、蒜、辣椒、荽茜、泰國羅勒葉等等,牛筋肉質非常軟腍入味😋🌟炸雞塊🌟炸雞塊配埋佢哋自家制既南乳醬,味道非常夾,南乳醬直情係唔夠點😂雞塊炸至金黃、皮脆肉嫩😋🌟腐乳卡邦尼🌟第一次見卡邦尼係用腐乳整,中西合璧既菜式,但食落完全無中式腐乳醬既濃烈味道,只有淡淡的磨香味,裡面有煙肉、意大利青瓜、洋蔥、溫泉蛋、火箭菜等等豐富配料😌🌟咖央西多🌟呢個甜品都好有驚喜😍好好食!係即叫即整既西多,熱烘烘的,要襯熱食先最好味!裡面仲夾住椰子吉士,上面加了啤酒糖漿但一啲都唔啤酒😂加埋雪糕一凍一熱食,食到好想再encore多份😋🌟Contemporary Pilsner🌟少爺手工啤係必須要點既item🤤呢度既啤酒有好多口味揀,有酸啤、花香味、麥味重、黑啤等

🌟大坑薯條🌟

🌟啫啫牛筋煲🌟

🌟炸雞塊🌟

🌟腐乳卡邦尼🌟

🌟咖央西多🌟

🌟Contemporary Pilsner🌟

少爺手工啤係必須要點既item🤤呢度既啤酒有好多口味揀,有酸啤、花香味、麥味重、黑啤等等;我哋就分別揀咗一杯淡一杯酒精濃度偏濃,呢杯味道就偏淡,口味清新,易入口,酒精濃度4.5%,有少少似飲緊Hoegaarden😋

🌟Mandarin collar club🌟

呢杯酒精濃度偏高有7%,店員話係剛新出的😍就一於試吓先,味道係好香柑橘味橙味🍊
  • 咖央西多
大坑薯條番左黎啦(∫’•͈﹃•͈)∫@seconddrafthk 仲係大坑時無機會幫襯而家搬左過銅鑼灣終於可以一試.ᐟ由 @youngmasterales 主理既Second Draft當然主打少爺啤一系列既手工啤同埋fusion元素滿滿既創意下酒菜¯֊¯⋆꙳◦ 大坑薯條好爽啊 勁大煲( ͡° ͜ʖ ͡°)用左孜然 高菜同乾辣椒調味極惹味薯條新鮮熱辣 炸得好乾身蘸埋高菜mayo真係會忍唔住口一條接一條.ᐟ◦ 啫啫雞翼煲一上菜吱吱聲香到呢~雞翼表面燶燶地好香口店員會幫手撈混哂啲水牛醬同藍芝士重口味得黎又好多層次既口味 岩哂送酒.ᐟ◦ 炸雞塊餐廳專門挑選三黃雞去炸 肉質好滑又有肉汁炸得香脆唔油膩 配埋南乳mayo鹹鹹香香咁勁夾又係停唔到口(´∇`)◦ 布袋麻婆呢個有啲出乎意料 因為佢凍架( Ꙭ)!原來佢定位係一個沙律黎個麻婆肉醬真心幾辣建議每啖都要連埋奶味重既burrata cheese中和下◦咖央西多好耐無食港式西多啦哈哈 估唔到係呢度食到佢當然係一個昇華級 中間夾左椰子吉士上面仲有椰絲 啤酒糖醬同雪糕( ˶˙ᵕ˙˶ )◦ Red Hare黎得呢度當然要飲手工啤我請店員介紹款果味重既比我所以試左呢
大坑薯條番左黎啦(∫’•͈﹃•͈)∫
@seconddrafthk 仲係大坑時無機會幫襯
而家搬左過銅鑼灣終於可以一試.ᐟ
同埋fusion元素滿滿既創意下酒菜¯֊¯⋆꙳

◦ 大坑薯條
好爽啊 勁大煲( ͡° ͜ʖ ͡°)
用左孜然 高菜同乾辣椒調味極惹味
薯條新鮮熱辣 炸得好乾身
蘸埋高菜mayo真係會忍唔住口一條接一條.ᐟ

◦ 啫啫雞翼煲
一上菜吱吱聲香到呢~
雞翼表面燶燶地好香口
店員會幫手撈混哂啲水牛醬同藍芝士
重口味得黎又好多層次既口味 岩哂送酒.ᐟ

炸雞
餐廳專門挑選三黃雞去炸 肉質好滑又有肉汁
炸得香脆唔油膩 配埋南乳mayo鹹鹹香香咁勁夾
又係停唔到口(´∇`)

◦ 布袋麻婆
呢個有啲出乎意料 因為佢凍架( Ꙭ)!
原來佢定位係一個沙律黎
個麻婆肉醬真心幾辣
建議每啖都要連埋奶味重既burrata cheese中和下

◦咖央西多
好耐無食港式西多啦哈哈 估唔到係呢度食到
佢當然係一個昇華級 中間夾左椰子吉士
上面仲有椰絲 啤酒糖醬同雪糕( ˶˙ᵕ˙˶ )

◦ Red Hare
黎得呢度當然要飲手工啤
我請店員介紹款果味重既比我
所以試左呢款 佢係士多啤梨味為主調
最神奇係仲帶濃濃咖啡味(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)
我覺得整體口味幾岩女仔 唔會好苦好strong

◦ Mandarin Collar Club
男朋友就偏好IPA
呢款啤酒花味重之餘 仲會飲得出citrus既果香

#lastbitematters
#lastbitematters_cwb
  • 大坑薯條
(๑˃̵ᴗ˂̵) ☆ Second Draft ☆ #銅鑼灣 🔥大坑人氣酒吧餐廳重新回歸銅鑼灣☕ ✨招牌大坑薯條配搭手工啤酒✨ 大名鼎鼎嘅Second Draft喺年頭告別大坑之後終於喺銅鑼灣重新開業🎉 同樣都係主打新派西餐同埋手工啤🍺 餐廳提供多個熱門下酒菜~ 今次小編就幫大家測評一下哩間Second Draft,睇下係咪真係好食到忍住著叫第二draft啤酒~ ▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿ ⋖ Comments ⋗ ➺ 大坑薯條 Tai Hang Fries $88 (4.8/5) 餐廳最招牌嘅就係哩個大坑薯條🍟熱辣辣脆卜卜🔥 餐廳用左孜然、高菜、乾辣椒調味🌶️ 食落非常之香口惹味🍺 雖然話係落左乾辣椒,但係小編覺得唔辣😂 另外哩個薯條薯仔味好濃,但係又唔會太starchy,口感仍然好脆~ 小編真係食到停唔到口🙈➺ 啫啫雞翼煲 Jer Jer Buffalo Wings $138 (4.2/5) 同平時食到嘅水牛城雞翼好唔同,哩個雞翼更加似加左藍芝士嘅香辣雞翼🧀 平時食嘅buffalo wings有celery同埋blue cheese sauce作為伴碟,而今次
(๑˃̵ᴗ˂̵)
☆ Second Draft ☆ #銅鑼灣

🔥大坑人氣酒吧餐廳重新回歸銅鑼灣☕
✨招牌大坑薯條配搭手工啤酒✨

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

⋖ Comments ⋗

同平時食到嘅水牛城雞翼好唔同,哩個雞翼更加似加左藍芝士嘅香辣雞翼🧀 平時食嘅buffalo wings有celery同埋blue cheese sauce作為伴碟,而今次哩個就係一個組合版~ 上枱嘅時候店員會親自幫你將切半嘅雞翼、藍芝士同埋唐芹撈埋一齊!哩個sizzling嘅感覺真係好似食啫啫雞煲咁😙✨ 味道上小編覺得水牛城味道其實唔太濃,整體香香辣辣,都算唔錯~

炸雞塊 Fried Chicken $128 (3.8/5)

炸雞塊對比之下就真係遜色少少🤏 雞塊冇咩味道,主要靠伴碟嘅南乳醬提供味道~ 炸皮薄脆,有啲似啤酒漿配燕麥嗰一塊~ 舊雞都算得上係外脆內院幾嫩滑同埋多汁,只不過個薯條同埋雞翼真係好食同惹味好多🥺

➺ 腐乳卡邦尼 Fuyu Carbonara $158 (4.3/5)

雖然佢叫腐乳Carbonara,但係其實入口第一啖嘅腐乳味唔算太濃;比起作為主要調味料腐乳更加似一個吊味嘅agent🥰 食到後期佢嘅腐乳味會越黎越濃!佢嘅面質比較硬,硬過al dente少少~配搭溫泉蛋、意大利青瓜同埋洋蔥食🧅 整體都係一個唔錯嘅 Carbonara ✨

➺ Citrus Trance $87

係一款西柚味嘅酸啤~ 唔甜亦都唔會苦,小編幾鍾意❤️

➺ Sour Punch $87

哩個酸啤就麥味偏重同埋冇咩果味🍺

➺ Phoenix Oolong Pale Ale $87

入口第一啖係pale ale混合淡淡烏龍茶嘅味道,後勁有一浸啤酒嘅苦澀味🙈

(๑˃̵ᴗ˂̵) 整體評論

整體來講呢間餐廳嘅portion都幾大好夠食!小食嘅味道都係偏重口味,超級適合送啤酒🍻 同埋餐廳長期都有23個啤酒tap🍺 仲有啲季節限定口味,鍾意啤酒嘅朋友一定要試試!

🤍整體味道:4.3/5
🤍服務質素:4/5
🤍餐廳裝修:4.3/5
🤍性價比:4.3/5
🤍回頭指數:4.5/5

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿
Second Draft (銅鑼灣)
@seconddrafthk

地址:銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H01號舖

營業時間:
星期一至五:15:00 - 00:00
星期六至日:12:00 - 00:00

#heysiri_cwb
#heysiri_western
#heysiri_bar

#foodporn #foodie #foodphotography #foodpics #foodpic #foodblog #foodgram #foodblogeats #hongkong #beer #craftbeer #beerlover #discoverhongkong #hongkongfood #hongkongphotography #hongkong🇭🇰 #hongkongfoodie #hongkonggirl #beergram #beertasting #hongkonglife #銅鑼灣必食 #啤酒 #手工啤酒
大坑薯條
大坑人氣酒吧Second Draft離開大坑後喺銅鑼灣Fashion Walk重開,作為手工啤迷梗係唔可以錯過!店入面有二十幾款手工啤可供選擇,除咗少爺啤,亦有世界各地酒廠嘅啤酒,我地分別嗌咗INK同Mandarin Collar Club🍻 INK少爺墨啤充滿烘烤香氣,味道帶可可同咖啡味,係款苦澀度唔高嘅黑啤!而Mandarin Collar Club係新出嘅IPA,芳香得黎帶有回甘🍊飲啤酒又點少得佐酒小食!一坐底第一時間就嗌咗大坑薯條($88)先,孜然同乾辣椒令薯條惹味又辛口,真係一條接住一條咁食🍟🤣 炸雞塊($128)亦係驚喜之選,三黃雞塊外脆內嫩,原本嘅調味已經非常惹味,餐廳亦附上南乳醬!🍗另一樣吸引我眼球嘅係啫啫牛筋煲($118),事關我真係好鍾意牛筋,一上枱已經聞到超香,牛筋咬落去啖啖骨膠原感,佢地用上豆豉、蒜、辣椒、芫荽、泰國羅勒菜等調味,入味至極🥰主菜腐乳卡邦尼($158)用上腐乳醬製造出creamy嘅口感,好鍾意佢地配搭上意大利青瓜,增添咗refreshing嘅味道!🥒最後以咖央西多($88)作結,西多夾住細滑嘅椰子吉士,面頭灑上椰絲同啤酒糖漿,夾埋雪糕一齊食真係世界

最後以咖央西多($88)作結,西多夾住細滑嘅椰子吉士,面頭灑上椰絲同啤酒糖漿,夾埋雪糕一齊食真係世界級🥹🥪
曾經係大坑見到間店鋪人頭湧湧,我就知道非等閒之輩,一探究竟,得知「Second Draft」係由少爺啤酒廠班底主理,自從店鋪離開左大坑後,係fashion walk重新部署,對我呢d港島人黎講更加就腳,如果你問我,黑啤有咩咁吸引?我會答你,once you go black you never go back!👇   📌S N A C K S -▪️ FATTY EDAMAME - ▫️ 另一個佐酒小食「雞油毛豆」又係必點,佢面頭落左D醬油鹽,鹹鹹甜甜係會令人食完又食,食完又食,停唔到口,真係送酒一流;▪️ TAI HANG FRIES - ▪️ JER JER BEEF TENDONS - ▫️ 先黎一個人氣必點「大坑薯條」,份量比預期中多,即叫即炸,一上枱仲熱辣辣,當中用既調味非常多,包括孜然、高菜、乾辣椒,就咁食你會覺得好濃,但夾埋生啤一齊食,反而岩岩好,同時配上一兜蛋黃醬,份外惹味。另一道「啫啫牛筋煲」亦係最新推出,牛筋食落軟腍彈滑,煲裡香料十足,包括秀珍菇、豆鼓、蒜、辣椒、芫茜、泰國羅勒葉,難怪成個香味層次相當豐富。📌M A I N S - ▪️ FUYU CARBONARA - ▫️ 淨
曾經係大坑見到間店鋪人頭湧湧,我就知道非等閒之輩,

自從店鋪離開左大坑後,係fashion walk重新部署,

對我呢d港島人黎講更加就腳,如果你問我,黑啤有咩咁吸引?

📌S N A C K S -
▪️ FATTY EDAMAME -
雞油毛豆

▫️ 另一個佐酒小食「雞油毛豆」又係必點,佢面頭
落左D醬油鹽,鹹鹹甜甜係會令人食完又食,
雞油毛豆

食完又食,停唔到口,真係送酒一流;

▪️ TAI HANG FRIES -
▪️ JER JER BEEF TENDONS -
啫啫牛筋煲

▫️ 先黎一個人氣必點「大坑薯條」,份量比預期中多,
即叫即炸,一上枱仲熱辣辣,當中用既調味非常多,
大坑薯條

包括孜然高菜乾辣椒,就咁食你會覺得好濃,
大坑薯條

另一道「啫啫牛筋煲」亦係最新推出,牛筋食落軟腍彈滑,
煲裡香料十足,包括秀珍菇、豆鼓辣椒芫茜
泰國羅勒葉,難怪成個香味層次相當豐富。

📌M A I N S -
▪️ FUYU CARBONARA -
腐乳卡邦尼

▫️ 淨係小食唔夠喉既,嗌多個經典主食「腐乳卡邦尼」試試,
腐乳醬完全融入意粉裡面,質感creamy,而中間仲有一大粒
腐乳卡邦尼

流心蛋,撈埋一齊食,口感夠哂rich;而side dish仲有煙肉
意大利青瓜洋蔥火箭菜,值得一試。

📌D E S S E R T S -
▪️ COCO KAYA FRENCH TOAST -
咖央西多

▫️ 同朋友隊完啤,意猶未盡嗌多個甜品咖央西多」share,
呢個多士馬拉kaya同埋法式多士概念融為一體,椰子吉士
咖央西多

結合啤酒糖漿同埋椰絲擺埋一齊,成件事好夾,而中間
再放埋雲呢拿雪糕,冷熱相撞,甜而不膩,相當滿足!

📌T A P S -
▪️ INK -

▪️ MANDARIN COLLAR CLUB -
少爺墨啤

▫️ 黎得呢到最終目標一定係生啤!第一杯「少爺墨啤」必點,
酒精濃度5.5%IBU 10度,飲落係充滿烘焙香,可可味
亦夠突出,口感順滑;而另一杯最近同大利大排檔合作既
MANDARIN COLLAR CLUB

MANDARIN COLLARCLUB」,酒精濃度7.1%IBU 70度
飲落柑橘味相當鮮明,飲落回甘慢慢散發出黎,口感Fruity,唔錯。
2023-02-20
少爺墨啤
2023-02-20 20 浏览
呢到位置都幾靜 成條街好似一條酒吧街咁 配上啲樹同燈 個vibes好chill自從係大坑見過 一次都冇食過就closed咗 見到佢地係銅鑼灣開咗 即刻約定朋友去試佢地好多唔同中西合壁嘅菜式Tai Hang Fries其中一款人氣嘅主打菜 個個朋友都推薦要食個薯條係幼薯條 每一條都均勻咁灑上調孜然粉On top仲有啲菜乾同辣椒碎 佢仲配個秘製嘅青辣椒蛋黃醬 食落更惹味Jer Jer Buffalo WingsBuffalo醬本身就酸酸辣辣咁 岩岩好中和咗blue cheese嘅膩 2隻出奇地夾又唔會太重口Fried chicken with Nam yu mayo dip佢地嘅炸物真係幾出色 外脆內嫩 仲keep到好juicy 本身個炸雞冇調味 因為個腐乳醬都頗重口 咁樣就唔怕2個都咸嘅點埋醬會太重口Fuyu Carbonara個醬帶少少腐乳味而唔會太over幾特別Coco Kaya French Toast個french toast 個皮好脆入面好軟淋2塊方包中間仲夾咗椰奶漿上面淋咗kaya醬同椰絲 仲有椰絲雪糕多重口感1842 Island(Young Master)味道比較多層次複
佢地好多唔同中西合壁嘅菜式

個french toast 個皮好脆入面好軟淋
2塊方包中間仲夾咗椰奶漿
上面淋咗kaya醬同椰絲 仲有椰絲雪糕
多重口感

1842 Island(Young Master)
味道比較多層次複雜 少少辣味後就品嘗到啤酒花香嘅香味

Cha Chaan Teng Gose 咸檸啤(Young Master)
比想像中啤酒嘅麥味比較重 但都易入口
2023-02-18 432 浏览
屬於香港人的手工啤餐廳終於重開番,知道呢個消息當然要支持吓😛,今次唔係大坑,而係喺返銅鑼灣人流更加多嘅地方,地鐵站或者巴士站一出5分鐘就係超方便🤓 星期五夜晚黎到都好多人下,黎之前最好book定,另外仲有室外如果天氣唔係好凍嘅話傾偈個 vibes更加chill,啱哂 happy friday 😉🔎 TAI HANG FRIES 大坑薯條 $88薯條就食得多,但係成個煲咁樣上就第一次見🤓 份量好似成個煲咁多,再配埋啲孜然粉,高菜、乾辣椒🌶️,辣得黎岩岩炸好咁樣食又好惹味,另外佢會提供個自己製嘅醬料比你點,送酒同fd吹水一流🤓🔎 JER JER BUFFALO WINGS 啫啫雞翼煲 $138食落去似出面嗰啲啫啫雞煲果隻味,係偏向似平時水牛雞翼果種,係用咗水牛醬再配埋啲藍芝士調出黎嘅味😛 食落去酸酸甜甜,啲雞骨唔算多,一粒一粒咁好快就食哂😆🔎 FRIED CHICKEN 炸雞塊 )$128應該係即叫即炸,去配咗啲南乳醬嘅味,再點埋個汁咁樣食少少辣少少鹹,食到停唔到口😚🔎 FUYU CARBONARA 腐乳卡邦尼 $158同一般卡邦尼意粉唔同,首先佢加咗大量嘅火箭菜係上面,火箭菜再配埋溫泉蛋,

🔎 TAI HANG FRIES 大坑薯條 $88

🔎 FRIED CHICKEN 炸雞塊 )$128

🔎 FUYU CARBONARA 腐乳卡邦尼 $158
同一般卡邦尼意粉唔同,首先佢加咗大量嘅火箭菜係上面,火箭菜再配埋溫泉蛋,睇落去好似平時食Benedict,再加埋少少腐乳醬,有少少fusion嘅感覺得黎又食落又好 fresh 😌 叫咗三個小食所以一個主食已經好足夠夠飽luuu😋

🔎 COCO KAYA FRENCH TOAST 咖央西多 $88
最後一定要叫呢個甜品,佢個咖央味好出,再配埋雲呢拿雪糕,冰火交融,佢個多士都係即叫即整,所以可能要預啲時間上,但係食落去個口感更加正,令到成餐飯更加滿足,下次再嚟都一定會再叫過😆

🔎 鹹檸手工啤 $48
鹹中帶酸,相對來講酸味係會出啲啲,而佢味道參考了老一輩經常自家制的咸檸檬,但又不會蓋過麥味,兩者並存嘅情況下就好香,用黎同fd吹水一流💁🏻‍♂️

📍Second Draft (銅鑼灣)
大坑薯條
呢間舊址喺大坑嘅人氣酒吧原來喺銅鑼灣名店坊呢到重開咗!一直都對佢地嘅招牌「大坑薯條」心心念念,見唔少人食完都大讚係全港數一數二嘅薯條👅 佢地仲有提供廿幾款生牌,仲要唔少都係香港製造嘅手工牌,好值得支持!呢日終於的起心肝同朋友嚟呢到飲酒relax吓~➤ 大坑薯條 ($188)好!惹!味!🍟 炸得超香脆嘅幼身薯條加入咗乾椒、高菜、孜然粉調味,成件事超重口味,單食有啲鹹,但要嚟送酒真係一流🍺👅 另外仲跟咗個辣辣地嘅蛋黃醬,點嚟食更濃味。➤ 啫啫牛筋煲 ($118)牛筋炆得相當之軟腍,texture都幾漿口,絕對唔係咬到牙鉸軟都未咬得爛嘅質地🤨 加咗蒜頭、辣椒、basil同埋芫茜炆煮,嚿嚿都幾入味,食落鹹鹹香香帶微辣,不過略嫌份量少咗啲~➤ 炸雞塊 ($128)用三黃雞製成嘅雞球炸得外脆內嫩,主要靠伴碟嘅南乳醬調味,表現不過不失,不過送酒係要嗌下呢啲香口嘢嚟食下架喇😗➤ 腐乳卡邦尼 ($158)變奏版港式carbonara,玩味fushion菜🍝 可惜食落腐乳味唔算好出,但醬汁濃郁有蛋味,意粉亦彈牙掛汁,不失為一碟中上表現嘅carbonara。➤ 咖央西多 ($88)多士內層搽上咖央醬同埋椰子

➤ 大坑薯條 ($188)

➤ 啫啫牛筋煲 ($118)

炸雞塊 ($128)

➤ 腐乳卡邦尼 ($158)

➤ 咖央西多 ($88)
多士內層搽上咖央醬同埋椰子吉士醬,香炸後表面放上椰絲、雪糕,再淋埋啤酒糖漿,層次都相當豐富,冰火交融嘅口感超正!作為飯後甜品真心好滿足🥹

➤ Red Hare ($63)
味道偏酸,飲落有一陣士多啤梨溝咖啡嘅味,味道幾特別幾有新意😮

➤ Mandarin Collar Club ($59)
呢款味道幾fruity但相對上都較苦,係一款hazy嘅IPA beer~
大坑必去酒吧🍺仲有多款手工啤🍻好開心之前大熱嘅Second Draft重開啦🤩即刻約埋朋友去飲番杯嘆個晚餐先~平日晚上都超多人,真係要早啲bk位!Fried Chicken🐥炸雞塊係無骨,啱哂我呢啲懶人~啖啖肉,超juicy!肉質嫩滑配上南乳醬令我一口接一口🤤Jer Jer Buffalo Wings🐤啫啫雞翼煲估唔到呢度都有得叫!用咗自家水牛醬同藍芝士🧀仲加左唐芹食落雞翼好入味,鹹香十足!Fuyu Carbonara🍝腐乳卡邦尼真係第一次見,感覺到味蕾衝激一上碟已經聞到濃郁的腐乳香食落都好重口味,超creamy!Coco Kaya French Toast🍞咖央西多真係超級邪惡😝😝西多食落好香好軟熟,仲配有椰子吉士、椰絲、啤酒糖漿同雪糕🍦食落超夾,又好味🤤大坑薯條🍟勁推❣️❣️超級好食!!外脆內軟薯條仲沾滿咗孜然口味,超惹味~Classic Pale Ale🍺 1842 Imperial IPA🍺 點可以少得啤酒!呢度有超多款嘅手工啤仲有我最愛嘅少爺啤,值得一試📍 Second Draft (銅鑼灣)銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H01號舖#銅鑼灣美食 #銅鑼灣西餐 #h

大坑必去酒吧🍺仲有多款手工啤🍻
好開心之前大熱嘅Second Draft重開啦🤩
即刻約埋朋友去飲番杯嘆個晚餐先~
平日晚上都超多人,真係要早啲bk位!

Fried Chicken🐥
炸雞塊係無骨,啱哂我呢啲懶人~
啖啖肉,超juicy!肉質嫩滑配上南乳醬
令我一口接一口🤤

Jer Jer Buffalo Wings🐤
啫啫雞翼煲估唔到呢度都有得叫!
用咗自家水牛醬同藍芝士🧀仲加左唐芹
食落雞翼好入味,鹹香十足!

Fuyu Carbonara🍝
腐乳卡邦尼真係第一次見,感覺到味蕾衝激
一上碟已經聞到濃郁的腐乳香
食落都好重口味,超creamy!

Coco Kaya French Toast🍞
咖央西多真係超級邪惡😝😝

大坑薯條🍟
勁推❣️❣️超級好食!!外脆內軟
薯條仲沾滿咗孜然口味,超惹味~

Classic Pale Ale🍺
1842 Imperial IPA🍺
點可以少得啤酒!呢度有超多款嘅手工啤
仲有我最愛嘅少爺啤,值得一試

📍 Second Draft (銅鑼灣)
銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H01號舖

#銅鑼灣美食 #銅鑼灣西餐 #hkbar #hkbeer #手工啤 #香港手工啤 #香港酒吧 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣酒吧 #少爺啤
  • 大坑薯條
Second Draft啤酒餐廳銅鑼灣Fashion Walk晚餐先叫兩杯啤酒,啤酒選擇種類繁多,今晚揀左兩杯花味重既。Mandarin Collar Club 200ml $59 另加一Mandarin Collar Club色水呈黃色,聞到好香熱情果味,餐牌話有西柚皮同菠蘿,飲落係苦中帶少少果香。1842 Island 200ml $59  另加一1842 Island色水就稍微深色少少, 都易入口。餐牌有蔬菜,三文治,魚同肉,大鑊飯,零食,小碟,甜吃。JER JER BEEF TENDONS 啫啫牛筋煲Oyster Mushrooms, Black Beans, Garlic, Chilli, Coriander, Thai Basil 秀珍菇、豆豉、蒜、辣椒、荽茜、泰國羅勒葉 $118 另加一好少係酒吧有得食啫啫牛筋煲,必試。啫啫牛筋煲成煲上,牛筋大概有10舊左右,炆得超稔,入口即溶。個汁少少辣,超好味,好正!其他配料仲有冬菇,荽茜同泰國羅勒葉。呢個啫啫牛筋煲我會推介。FRIED CHICKEN 炸雞塊‘Three Yellow Chicken', Nam Yu Mayo Di
Second Draft

啤酒餐廳

銅鑼灣Fashion Walk

先叫兩杯啤酒,啤酒選擇種類繁多,今晚揀左兩杯花味重既。
1842 Island, Mandarin Collar Club

1842 Island 200ml $59  另加一
1842 Island色水就稍微深色少少, 都易入口。

餐牌有蔬菜,三文治,魚同肉,大鑊飯,零食,小碟,甜吃。

JER JER BEEF TENDONS 啫啫牛筋煲

FRIED CHICKEN 炸雞
‘Three Yellow Chicken', Nam Yu Mayo Dip 三黄雞塊、南乳醬 $128 另加一
炸雞塊一客6件大大件,炸得塊皮超脆,入面肉又嫩又多汁。個南乳醬好滑溜,味道似西式mayo多d,南乳味唔重。呢份炸雞塊好香口,味道唔算辣。鍾意食炸雞必試!

JER JER BUFFALO WINGS 啫啫雞翼煲
2D Buffalo Sauce, Blue Cheese, Chinese Celery 自家水牛醬、藍芝士、唐芹 $138 另加一
啫啫雞翼煲都係成煲上,熱辣辣上枱,上枱時服務員幫手撈好先。切半雞翼一共10件,好易入口咬,整得皮少脆而肉嫩,個汁惹味而帶香濃芝士味,味道少少鹹少少酸,好特別,送酒一流。配料有唐芹同洋葱。

MAPO BURRATA 布袋麻婆 $158 另加一
Burrata, Pork “Mapo“ Ragout, Baby Spinach 布袋芝士、麻婆肉醬、BB波菜
布袋麻婆擺盤不俗,其實即係麻婆肉醬餅上面有一個大大個布袋芝士,面頭加上少少辣汁,配有新鮮BB波菜。布袋芝士味道清新而質感有彈性,一定要配稍稍濃味既麻婆肉醬一齊食,味道會更平衡。BB波菜更可減膩。個人覺得呢道係一道好有心思既菜式,而味道只算少辣。
咖央西多
COCO KAYA FRENCH TOAST 咖央西多 $88 另加一
Coconut Custard, Shredded Coconut, Beer Syrup, Ice Cream 椰子吉士、椰絲、啤酒糖漿、雪糕

甜品叫左咖央西多,呢個甜品真係不得了!西多入面係滿滿椰子吉士,面頭撒上椰絲,加上啤酒糖漿同一球雲呢拿雪糕。西多炸得熱辣辣,椰子吉士非常香滑,配冰凍滑溜雪糕食真係絕配,而啤酒味都唔會太重,卡路里完全抛諸腦後!
總括而言,估唔到啤酒餐廳既食物都可以好好食,真心驚喜!平日6點幾都好多人,非常旺場。
2023-02-16
2023-02-16 158 浏览
情人節前夕, 盡量book多幾間好餐廳。 早已聽過少爺啤酒, 本地用心製作的手工啤, 朋友預訂了星期五的晚上 , 餐廳六時半已經座無虛席。牆壁上展示琳瑯滿目的啤酒種類, 實在要些時間鑽研。 幸好店員細心的講解和推薦, 只要講出偏好的味道, 或是想試什麼新品種, 都會有很好的建議。 想選擇多幾個口味品嚐,或是像我酒量比較淺的,都可以先選擇200毫升試試。試過這裏的啤酒後, 實在打破了過往對啤酒的舊印象, 晚上回家後特意查看餐廳網站, 好讓下次再來的時候 試多幾款。Cha Chaan Teng Gose鹹檸啤一款根據傳統德國萊比錫酸啤Gose釀造的復古啤酒。少爺版則混入自家醃製的鹹青檸模擬了鹹檸七的風味。入口清爽, 帶著淡淡的 鹹檸味道, 不會有傳統啤酒的苦味, 吃濃味食物之後 仍然 品嚐到 鹹檸的清香。Red Hare赤兔馬一款清爽宜人的小麥酸啤,加入新鮮桑莓、本地烘烤咖啡以及法國Valrhona可可。超喜愛這款新產品, 女仔必定會好鍾意, 細細的品嚐, 最先是濃郁的果莓味道, 再來是可可的味道, 餘韻是咖啡的烘烤香味,很有層次而細緻。好飲的啤酒,當然要配好味的小吃,店員推薦的啫啫牛筋煲

Cha Chaan Teng Gose

Red Hare

好飲的啤酒,當然要配好味的小吃,店員推薦的啫啫牛筋煲+啫啫雞翼煲,惹味非常,牛筋又腍又滑,雞翼個汁好特別,咸香十足。 大坑薯條,重點是好香脆,孜然味道很惹味,加上辣椒的辛辣,是飲啤酒的 perfect match。炸雞治,原本是想吃布袋麻婆的,但很早已經售罄,店員推薦的炸雞治,又幾好食,炸雞好脆多汁, crossover中式南乳醬子薑,味道好得意。

• RedHare
2023-02-15 26 浏览
呢間酒吧都相當多人,未夠7:30已經坐滿人呢到主打啤酒,仲有d特色伴酒小食🧀布袋麻婆 $158-布袋芝士、麻婆肉醬、菠菜 -切開圓碌碌嘅芝士球 入面仲有麵條 好滋味-麻辣辣椒油配麻婆肉醬 非常之夾🍟大坑薯條 $88-有辣椒乾、孜然粉、酸菜-味道好似食緊酸菜魚咁 又有辣香味 幾惹味 呢個要試🐂啫啫牛筋煲 $118-成煲都係牛筋 夾雜 少許菇-都幾惹味 牛筋有腍又有韌🍗炸雞塊 $128-三黃雞塊配南乳醬 皮脆又夠雞味-個南乳醬係靈魂 配啤酒一流🍞咖央西多 $88-西多已經邪惡 再加多個雪糕球-咖央醬加雪糕 甜蜜蜜🍺少爺墨啤 $55-墨啤教為重口味 有濃濃嘅麥香 苦味唔重 酒味幾出總括嚟講,唔錯,幾chill嘅一晚
呢間酒吧都相當多人,未夠7:30已經坐滿人
呢到主打啤酒,仲有d特色伴酒小食
🧀布袋麻婆 $158
-布袋芝士、麻婆肉醬、菠菜
-切開圓碌碌嘅芝士球 入面仲有麵條 好滋味
-麻辣辣椒油配麻婆肉醬 非常之夾

🍟大坑薯條 $88
-有辣椒乾、孜然粉、酸菜
-味道好似食緊酸菜魚咁 又有辣香味 幾惹味 呢個要試

-西多已經邪惡 再加多個雪糕球
-咖央醬加雪糕 甜蜜蜜

🍺少爺墨啤 $55
-墨啤教為重口味 有濃濃嘅麥香 苦味唔重 酒味幾出

總括嚟講,唔錯,幾chill嘅一晚
2023-02-05 193 浏览
一早book定枱同朋友星期五晚嚟chilled吓7點幾去到九點幾都keep住full house餐牌選擇唔算太多 而且每樣嘅份量都唔算多 所以多幾個朋友嚟食就差唔多可以試晒嚟依到就當然要飲返2杯布袋麻婆 $158(布袋芝士、麻婆肉醬、BB波菜)omg it’s good good第一道菜就已經好驚喜耶😚辣辣哋又濃郁嘅肉醬 夾埋芝士 夠香夠濃郁 夾埋麵包好好食雞肝醬 $88(雞肝、炸饅頭、咸檸檬果醬) 雞肝醬好濃郁 搽上香香脆脆嘅麵包食完一啖又一啖果醬都好食 但有少少偏酸同埋同其他嘢唔係好夾🤔涼拌雞腎 $58(柚子胡椒、洋蔥、蒜、醬油)好薄切嘅雞腎 都幾爽口但對比其他菜式 就無乜特別🤔大坑薯條 $88 (孜然、高菜、乾辣椒)Second Draft名物 真係名不虛傳薯條夠香夠脆 配埋孜然同埋辣椒🌶️辣辣哋好正咁樣夾法 新奇得嚟 又出奇哋好食封門柳 $298 (美國頂級封門柳、黑椒油)好驚喜 好好味封門柳肉質好嫩 肉味又香濃重點係!!!!!😍黑椒油好香好惹味配埋真係perfect池啫啫雞翼煲 $138 (自家水牛醬、藍芝士、唐芹)雞翼好滑好juicy 但濃味到有啲太鹹腐乳卡邦尼 $158 (
一早book定枱同朋友星期五晚嚟chilled吓
7點幾去到九點幾都keep住full house
嚟依到就當然要飲返2杯

布袋麻婆 $158
(布袋芝士、麻婆肉醬、BB波菜)
omg it’s good good

雞肝醬 $88
(雞肝、炸饅頭、咸檸檬果醬)
雞肝醬好濃郁 搽上香香脆脆嘅麵包
食完一啖又一啖
果醬都好食 但有少少偏酸
同埋同其他嘢唔係好夾🤔

涼拌雞腎 $58
(柚子胡椒、洋蔥、蒜、醬油)
好薄切嘅雞腎 都幾爽口
但對比其他菜式 就無乜特別🤔

大坑薯條 $88
(孜然、高菜、乾辣椒)
Second Draft名物 真係名不虛傳
薯條夠香夠脆 配埋孜然同埋辣椒🌶️辣辣哋好正
咁樣夾法 新奇得嚟 又出奇哋好食

封門柳 $298
(美國頂級封門柳、黑椒油)
好驚喜 好好味
封門柳肉質好嫩 肉味又香濃
重點係!!!!!😍黑椒油好香好惹味
配埋真係perfect池

啫啫雞翼煲 $138
(自家水牛醬、藍芝士、唐芹)
雞翼好滑好juicy 但濃味到有啲太鹹

腐乳卡邦尼 $158
(意粉、腐乳醫、煙肉、意大利青瓜、洋蔥、溫泉蛋、火箭菜)
加腐乳醬又幾夾 多咗一份鹹鹹香香咁
再加啲青瓜清爽返
不過食多兩啖 就有啲鹹

埋單每人$450左右
整體食物偏濃味 啱晒用嚟配啤酒🍻happy Friday 嚟飲下酒食吓嘢 都幾唔錯
但做正餐就….食完一大輪都差咁啲咁😂😂😂
2023-01-13
  • 布袋麻婆
  • 雞肝醬
  • 封門柳
2023-01-08 42 浏览
Second draft搬離左大坑之後,終於喺銅鑼灣重新開業!知道咗呢個消息之後即刻約朋友嚟食薯條新地點地方唔係好大,但係其實新地點對於我來講係更加方便左新店繼續保持一貫水準,繼續支持。

新地點地方唔係好大,但係其實新地點對於我來講係更加方便左

新店繼續保持一貫水準,繼續支持。

🔸大坑薯條🔸手工啤酒薯條同手工啤都好出色👍🏻👍🏻👍🏻薯條有陣麻辣小炒味應該落咗孜然粉同辣椒炒🌶🍟但唔會辣 好香口揀咗柚子味Heroes 啤酒 🍺清新得黎唔會太重酒味🔸封門柳🔸腐乳Carbonara 個肉同意粉就有啲普通不過都好好食🍴💫個地方幾大 感覺好cozy飲啤酒傾計都唔會話好嘈又近市中心📍Second Draft (銅鑼灣)銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H01號舖
🔸大坑薯條

不過都好好食🍴💫

個地方幾大 感覺好cozy
飲啤酒傾計都唔會話好嘈
又近市中心

📍Second Draft (銅鑼灣)