2023-03-17
前幾日收工同朋友去咗銅鑼灣嘅2nd draft食飯加飲酒。環境好chill,好適合一大班人傾計。Beers呢到有好多款啤酒on tap,我地都飲返佢地主力推介嘅少爺啤酒。1842 Island (Local)Imperial IPA • 8% ABV • 80 IBU好香花香同果香味,勁香濃酒花同麥芽味!Citrus Trance Gose w/ Grapefruit • 4% ABV • 5 IBU朋友呢杯我試咗一啖,偏酸,朋友話重麥味。不過我估都易入口。因為朋友少飲酒都飲曬!Mains 主食FUYU CARBONARA 腐乳卡邦尼Spaghetti, Fuyu Sauce, Bacon, Zucchini, Onion, Onsen Egg, Rocket見到呢個名覺得好特別,本身諗住加咗腐乳會好臭,但食落好正常。腐乳味唔算好濃,加埋火箭菜仲清新咗,撈埋流心蛋好creamy!FATTY EDAMAME 雞油毛豆Stir-fried Edamame w/ Chicken Oil, Soy salt朋友話唔想食咁多heavy嘢,所以我地叫咗毛豆中和下。咸咸脆脆,又健康又解膩,送酒一流
Beers
1842 Island [Young Master
Brewery, HK] (Local)
好香花香同果香味,勁香濃酒花同麥芽味!
Citrus Trance [Young Master
Brewery, HK]
Mains 主食
FUYU CARBONARA 腐乳卡邦尼
FATTY EDAMAME 雞油毛豆
朋友話唔想食咁多heavy嘢,所以我地叫咗毛豆中和下。咸咸脆脆,又健康又解膩,送酒一流!話說我好耐之前我喺度諗毛豆啲皮係咪都食得,咬到啲牙唔係幾C伏。
JER JER BEEF TENDONS 啫啫牛筋煲
Oyster Mushrooms, Black Beans, Garlic, Chilli, Coriander, Thai Basil
呢個煲用咗好多香科,煮得好入味。牛筋好有彈性同埋好有咬勁,個汁好正,啲菇都好爽口。但係就唔覺辣,不過我都唔係好食得辣。
FRIED CHICKEN 炸雞塊
Three Yellow Chicken', Nam Yu Mayo Dip
啲雞炸得好香,咬落好香脆同埋juicy,皮薄餡靚,係高質嘅炸雞!南乳汁都香口,更上一層樓!
COCO KAYA FRENCH TOAST 咖央西多
Coconut Custard, Shredded Coconut, Beer Syrup, Ice Cream
最後唔少得一個甜品,多士好大塊!有椰奶嘅香氣,啤酒糖漿都甜。將個雪糕搽埋喺包上面食,甜!
影片