2021-12-04
久仰大名嘅鼎爺出品,今次先嚟荃灣食鼎爺燒味未到前已在網上睇過有咩好食有咩吸引,最吸引當然是又有得玩又有得食嘅燒叉燒,燒燒鵝髀啦,即刻諗都唔諗一定要叫呢個!當燒鵝脾嚟到嘅時候,因為仲有一個小火爐跟上,店員會等你影完相之後幫你點火,咁就可以自己燒香叉燒或者燒鵝髀啦,我哋係食燒鵝髀所以當我地把燒鵝髀燒到香脆嘅時候,非常之多嘅肉汁、油脂滴晒出嚟!燒鵝髀本身冇跟白飯/ 粉,所以我自己加咗$20瀨粉一齊食,咁就唔會太油膩,味道亦都好夾。仲食咗四寶飯,有叉燒燒鵝,最特別嘅係不是配上鹹蛋,而係配上溫泉蛋,味道提升到去另一個層次,所有燒味都燒得香口,很讚呢湯要咗個川芎燉雞湯,平時我好少飲呢啲湯,估唔到味道幾好,藥材味唔算濃,所以都飲得入口,味道反而有甜甜哋感覺,入落好滋補咁食埋甜品吐司,十分香嘅牛油味,吐司入面全都是牛油,配上朱古力醬、雪糕,100分的組合,不得不提嘅係雪糕味道香濃,齋食雪糕都正
久仰大名嘅鼎爺出品,今次先嚟荃灣食鼎爺燒味