·麻辣風雲🌶銅鑼灣新分店滿足麻辣既慾望😍🤩💛💛💛💛💛~~~~~~~~1️⃣酸菜魚($268)*麻辣風雲招牌之一🐟🐟酸菜魚有得揀辣度同埋酸度,都係大中細咁揀,小編辣度揀咗小辣,酸度就揀左中酸,小辣來講都算係咁,都食到嘴唇有啲麻痹感覺😂😂*酸菜魚係魚片黎,皮鮮肉嫩😌😌😋😋😋魚片既份量都唔少,酸菜有啲菜頭菜尾,底下有芽菜、豆卜、蘑菇同薯粉,但薯粉好碎,又浸到林晒,所以失色咗啲🙈😂(Score: 4/5)·2️⃣炸饅頭($58)*炸饅頭有六個,招牌菜式,每張枱都差唔多會嗌,因為成個船「麻辣風雲號」⛵️⛵️⛵️有乾冰咁樣上菜,完全係打卡嘅菜式😂😂*炸饅頭屬於經典小食,金黃香脆外皮,入面軟熟饅頭,除咗煉奶,仲有三款醬點饅頭食,有秘製蔥醬、朱古力醬、抹茶醬,炸饅頭始終都係要點甜嘅醬先好食,點秘製蔥醬個味有啲特別😂😂😂🙈🙈🙈(Score: 4/5)·3️⃣麻辣雞腎($58)*麻辣雞腎係小食其中一款,冷盤食物咁,份量正常,食落又唔係話好麻辣,但啲雞腎又幾好味😋😋😋👍🏽👍🏽(Score: 4/5)·4️⃣涼拌雞絲粉皮($68)*食頭嗰幾啖覺得好有驚喜,因為睇個樣都知麻醬十足,但估唔到仲有啲糖同鹽落咗喺粉皮到,令到每一啖食落去都
麻辣風雲🌶
銅鑼灣新分店
滿足麻辣既慾望😍🤩
💛💛💛💛💛
~~~~~~~~
1️⃣酸菜魚($268)
(Score: 4/5)
2️⃣炸饅頭($58)
(Score: 4/5)
3️⃣麻辣雞腎($58)
(Score: 4/5)
4️⃣涼拌雞絲粉皮($68)
*食頭嗰幾啖覺得好有驚喜,因為睇個樣都知麻醬十足,但估唔到仲有啲糖同鹽落咗喺粉皮到,令到每一啖食落去都有沙沙聲嘅感覺,係超級重口味嘅雞絲粉皮😂😂所以頭嗰幾啖都覺得好好味,但再食多兩啖就覺得好漏,最後係食唔晒碟野😂😂😂
(Score: 3/5)
5️⃣黑糖脆炸糍粑($58)
*煙韌控梗係要食糍粑,果然冇令人失望,一碟有六條,熱辣辣乍起,外皮好脆,又配埋面頭啲黑糖漿食,簡直一流無得頂💯💯💯💯💯😍😍🥴🥴🥴
(Score: 5/5)
其他:
*一坐低已經有個前菜小食,其實係辣菜脯,啲辣菜脯又做得幾香幾入味,同酸菜魚都係唔錯嘅配搭👍🏽👍🏽😋😋

評分👑
賣相:✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅
價錢:💰💰💰💰
服務:🤵🏽‍♂️🤵🏽🤵🏽🤵🏽
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
麻辣雞腎
涼拌雞絲粉皮
麻辣雞腎
涼拌雞絲粉皮
黑糖脆炸糍粑
難得搵到食得辣嘅知音人,梗係去試吓麻辣風雲嘅水煮系列同招牌酸菜魚啦!千祈唔好睇小午市客飯嘅餸菜份量,首先登場嘅水煮牛肉,大碗到夠兩個人食!辣椒同紅油色澤光鮮,遠處就聞到麻辣同芝麻香!水煮超有驚喜,小辣又唔會太辣,最鍾意佢後勁凌厲,麻味夠出,條脷痹下痹下嘅感覺好正!除左滑牛肉外,有好多芽菜、萵筍、蓮藕、白菇、豆卜、雲耳等配菜,超足料!好多餐廳寬粉要額外比錢加,就算跟餐有嘅都係象徵式比少少你,麻辣風雲係我見過最闊綽嘅,比好多好多寬粉,而且好入味同極有咬勁!我淨係食寬粉就夠,都冇乜點食跟餐碗白飯~招牌酸菜魚係我食過嘅酸菜魚中數一數二嘅,酸辣恰到好處,非常開胃!魚片肉質嫩滑,酸菜味同寬粉好夾,芝麻香好出眾,令人難以抗拒!炸饅頭亦係我bookmark左一定要食嘅!細個成日lur媽咪係酒樓叫炸饅頭,又要有技巧地點一大pat 煉奶而不比大人發現係一種學問~外脆內軟,重點係點煉奶果下夠過癮又夠甜,兒時回憶返晒嚟,真係冇得輸!A la carte 炸饅頭好型有隻木船載住,除煉奶仲有三款醬,期待下次多d人一齊叫,應該會更happy~蒜泥白肉就完全唔係我杯茶,第一次食係90%都係肥膏。熱飲+$4要左熱奶茶同

招牌酸菜魚

炸饅頭

蒜泥白肉就完全唔係我杯茶,第一次食係90%都係肥膏。
蒜泥白肉
蒜泥白肉

熱飲+$4要左熱奶茶同熱檀島咖啡。熱奶雖然冇茶餐廳個茶膽咁濃,但欣賞佢用黑白淡奶,所以入口都好滑。

Lunch 性價比好高,唔收加一每人$124食到捧住個肚連晚飯都可以慳返,好難得水煮系列同酸菜魚都高質到令人食過返尋味,期待下次嘅到訪!

Menu-
2021-09-24
招牌酸菜魚
2021-10-05 103 浏览
銅鑼灣食肆林立,各式餐廳及價位應有盡有。當日經過駱克道看到大廈玻璃上有這間餐廳名字,想起很久沒食過川菜,便和太太前往試試位置(9/10):港鐵銅鑼灣站C出口對面馬路的京都廣場5樓,步行約30秒就是Sogo,地點相當方便環境(8/10):裝修以木條為主,配合紅色的桌子及紫色的梳化椅,有點火辣的感覺,配合川菜的主題服務(9/10):餐廳有梳化椅讓客人等位,亦有消毒潔手液及口罩袋供客人使用。需用掃碼下單,但仍提供實體菜單給客人參考,比較貼心食物(8/10):餐廳主打酸菜魚及其他川菜菜式,味道不錯,但普遍偏辣,選擇辣度時要注意酸菜魚~ $268店內差不到七成客人也有點,果然是主打。酸菜魚份量不少,用上自家醃製酸菜,配合紅、綠及黑色三種花椒、乾指天椒、泡椒及莞茜等,味道很有層次。主菜有嫩滑鮮味的魚肉片和煙韌軟滑的寛薯粉,兩者同樣吸汁,味道香濃炸饅頭~ $58另一道店家推薦,以一條裝滿乾冰的木船盛載炸饅頭,塑造孔明借箭的波瀾壯闊情境。饅頭本身非常香脆而鬆軟,即使涼了也不失外脆內軟的口感,配合附上的煉奶,味道討好京蔥牛肉~ $98京蔥炒至非常香,牛肉相當嫩滑而且吸了京蔥的特有香味,廚師加入了一些花生

酸菜魚~ $268

炸饅頭~ $58

京蔥牛肉
京蔥牛肉~ $98
京蔥炒至非常香,牛肉相當嫩滑而且吸了京蔥的特有香味,廚師加入了一些花生粒增加了口感,不喜辣的朋友可以試試

香辣螞蟻上樹~ $128
一道經典的川菜,以豬肉碎、香蔥及辣椒去炒粉絲,上枱時感覺份量頗多,香辣惹味,唯粉絲的份量多於肉碎,希望日後可以調節理下

整體而言,這間麻辣風雲地點、服務及環境都不錯,加上食物有水準,難怪生意這麼好,需要等半小時才能入座呢

🌺麻辣風雲(銅鑼灣店)
🌺地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
2021-09-24
京蔥牛肉
2021-10-04 82 浏览
之前喺荃灣店食過一次覺得唔錯知道銅鑼灣開咗新分店心思思於是就再去食多一次😛中酸中辣小麻辣👇🏻酸菜魚👇🏻份量一樣咁足夠~兩個人食可以食到好夠皮小食: 麻辣海蜇~ 幾夠辣切得太幼,口感麻麻小菜: 京蔥炒牛肉好夠鑊氣同份量 ~最岩配埋個白飯擔擔麵:個湯汁太杰 味道都普普通通相比之下酸菜魚湯底入邊嘅寬粉仲好食甜品:黑糖脆炸糍粑甜甜地,外皮炸得好脆裡面煙煙韌韌~好好食😋總括來講食物質素唔錯,環境舒適絕對可以再嚟
之前喺荃灣店食過一次覺得唔錯
知道銅鑼灣開咗新分店
心思思於是就再去食多一次😛

中酸中辣小麻辣👇🏻酸菜魚👇🏻
份量一樣咁足夠~
兩個人食可以食到好夠皮

小食: 麻辣海蜇~ 幾夠辣
切得太幼,口感麻麻

小菜: 京蔥炒牛肉
好夠鑊氣同份量 ~最岩配埋個白飯

擔擔麵:個湯汁太杰 味道都普普通通
相比之下酸菜魚湯底入邊嘅寬粉仲好食

甜品:黑糖脆炸糍粑
甜甜地,外皮炸得好脆
裡面煙煙韌韌~好好食😋
黑糖脆炸糍粑

總括來講食物質素唔錯,環境舒適
絕對可以再嚟
2021-10-04 41 浏览
喺香港第一次食酸菜魚先係麻辣風雲荃灣店,覺得唔錯,見佢開咗銅鑼灣店咁方便,帶朋友去試下,特別係炸饅頭👍上次食完先知麻辣風雲原來係ToNick主唱趙善恆有份開嘅,要支持一下。值得一提嘅係銅鑼灣店嘅餐具,印有古典圖案,我覺得好靚😍 酸菜魚 ($268)💕第二次食,可以揀辣度,我地揀左小辣。魚片算滑,酸度剛好。最欣賞係寛粉,煙韌得黎又容易咬斷,口感好好。 炸饅頭 ($58)💕麻辣風雲嘅招牌菜,都係用一架船載住炸饅頭出場出哂煙咁,連同煉奶同3種醬(朱古力醬、花生醬、綠茶醬),個人最喜歡花生醬,因為咸咸地幾得意。 蒜泥白肉 ($78) 可能其他餸嘅味道比較濃,所以蒜泥白肉味味道偏淡,但肉質都尚算可以,唔會太肥 涼爽菠菜酸辣湯 ($48)市面上嘅酸辣湯多數係熱嘅,見到有凍嘅酸辣湯就叫黎試新嘢。原來真係凍湯黎,顏色似西湖牛肉羹,睇到材料分佈好均勻,酸酸辣辣又凍凍地幾得意,湯味道偏辣🌶 菊花蜜 ($48)用粉紅色酒呈裝住菊花蜜,用兩隻碟仔飲,好有feel 龍鳳檸樂 ($28)檸檬加咸檸檬就係龍鳳嘅意思,加一罐可樂,咸咸地食辣野正

值得一提嘅係銅鑼灣店嘅餐具,印有古典圖案,我覺得好靚😍

酸菜魚 ($268)💕

炸饅頭 ($58)💕

蒜泥白肉 ($78)

涼爽菠菜酸辣湯 ($48)

菊花蜜 ($48)
用粉紅色酒呈裝住菊花蜜,用兩隻碟仔飲,好有feel

龍鳳檸樂 ($28)
檸檬加咸檸檬就係龍鳳嘅意思,加一罐可樂,咸咸地食辣野正

2021-09-16
  • 蒜泥白肉
2021-10-04 78 浏览
之前係荃灣見到都mark左要食,點知今日黎開銅鑼灣咁岩見到有分店🤭原來係新開張嘅,咁黎喱度試吓先💥食物💥1️⃣酸菜魚$268: 我哋要咗小辣,入面有寛粉,芝麻,芫荽,豆卜芽菜,材料豐富👍🏻仲要魚既份量都好多😲肉質都幾嫩滑,冇骨啖啖肉~寛粉吸哂湯汁好正😋2️⃣炸饅頭$58: 呢個係必點嘅,一半原因係上菜時好架勢❣️成隻船側面霧煙,記得要影相🤭試吓個饅頭,外皮炸得都幾脆,入邊又唔會好乾,唔油膩!除咗煉奶,仲有綠茶/朱古力/蔥醬都幾特別~3️⃣蒜泥白肉$78: 白肉薄切,口感好軟岩岩好,好在蒜泥味唔會過濃,食完唔驚有口氣4️⃣黑糖脆炸糍粑$58: 好耐冇食喱款甜品,好鍾意煙煙韌韌既感覺,黑糖味道啱啱好。5️⃣洛神花茶$48: 用酒埕真係好特別,好似扮去左古代咁😆洛神花唔會好甜,味道少少酸酸地好開胃。6️⃣椰汁冰$38: 夏天飲呢個真係一流又解辣。💥環境💥一出𨋢就見到幾幅中式畫,梅蘭竹菊~座位以紅色同紫色為主,好鮮明,另設仲有獨立房間。💥服務💥平日人客都真係好多,差唔多九點都好多人,但係店員嘅態度都係唔錯,唔會黑面~

💥食物💥

6️⃣椰汁冰$38: 夏天飲呢個真係一流又解辣。

💥環境💥

💥服務💥
2021-10-04 40 浏览
川菜eatcovery #銅鑼灣eatcovery💡 潮爆川菜到數近期hit爆川菜店,應該呢間一定係上榜之一。因為除左好食之外,食物賣相仲好得。🍽 炸饅頭 餐廳王牌炸饅頭,賣相已經可以比滿分,因為以超有氣勢的麻辣風雲船碟盛上,而船身仲會噴煙,真係好igable。當日見到,差不多每一枱客都有叫。饅頭炸得金黄香脆,但又唔會太油膩,點埋煉奶食絕配。最特別係除左煉奶,仲配左抺茶醬、秘制蒜蓉醬及朱古力醬,真係一次過滿足曬多重口味!🍽 酸菜魚(小辣)酸菜魚份量十足,配料方面有豆卜、菇類、芽菜、萵筍、寬粉等等,十分豐富,而且好入味。魚肉香滑幼嫩,無腥味,而且相當入味,酸酸辣辣,好開胃。🍽 麻辣夫妻肺片雖然唔係好大碟,但辣辣地,好爽口,愈食愈過癮。🍽 涼拌雞絲粉皮 細細碟,但份量都幾多。有雞絲、青瓜同粉皮,3樣野都好平均,而抵讚嘅係花生醬好香濃,撈埋好滑嘅粉皮一齊食,口感夠曬豐富。🍽 菊花蜜一埕賣相好別緻,用一個好靚好古色古香酒壼,味道清甜,飲落有陣陣菊花味,岩曬食完辣野清涼一下。🍽 黑糖脆炸糍粑糍粑一份有6條,係炸過嘅糯米,外皮香脆,內層煙韌,好有驚喜!面頭鋪左黄豆粉,蘸上黑糖醬甜度剛好~ ps/整
川菜eatcovery #銅鑼灣eatcovery

💡 潮爆川菜

🍽 炸饅頭

🍽 酸菜魚(小辣)

🍽 麻辣夫妻肺片
雖然唔係好大碟,但辣辣地,好爽口,愈食愈過癮。

🍽 涼拌雞絲粉皮

🍽 菊花蜜一埕

🍽 黑糖脆炸糍粑

ps/整體黎講,抵食得黎又好味。而且飲品都好特別。當日如果無book位,根本無機會食到,因為實在太多人,所以建議要預早book位 !
  • 黑糖脆炸糍粑
‧˚₊*̥(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)‧˚₊*̥麻辣風雲#銅鑼灣黃店💛•小妹巧中意食辣!呢間麻辣風雲係好難得嘅川菜黃店!荃灣同銅鑼灣都有分店!朋友子卜到位就立即去試試(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)!•🐟🌶《酸菜魚+薯粉》($268+$30) 8.5/10呢個酸菜魚性價比好高!嗌咗小辣,辣度同酸味非常足夠!鯇魚片好鮮甜,仲要冇骨,不過就薄咗少少(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)萵荀、芽菜同豆卜吸晒個酸菜湯,食落個胃巧c伏~小妹嗌多咗個薯粉,寛薯粉好煙韌唔會煮到淋晒!•🌶🌶《毛血旺》($168) 8.5/10唔好俾啲辣椒呃咗(*≧ω≦)!揀咗小麻同小辣,但感覺酸菜魚仲辣過佢~入面有鴨血、豬大腸、芽菜、木耳同牛栢葉,非常足料(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)!啲料索晒啲辣汁正到傻^_^下次食想試中辣~•🐔《口水雞》($98) 8/10呢碟口水雞都係小辣,雞皮唔會太厚,雞肉又多又滑嫩!鋪係上面嘅辣椒超級惹味!有飯嘅話應該可以食到三碗(*≧ω≦)•🥭《鮮芒椰果玉露》($38)9/10勁重芒果味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)!仲有啲椰果粒粒巧有口感~成杯野都似許x山(*≧ω≦)!大大杯好正!不過食辣飲嘢chur得好快,唔夠飲~•٩(ˊᗜˋ*)و✧*。📍 麻辣風雲 (銅鑼
‧˚₊*̥(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)‧˚₊*̥
麻辣風雲
#銅鑼灣黃店💛

🐟🌶《酸菜魚+薯粉》($268+$30)
8.5/10

🌶🌶《毛血旺》($168)
8.5/10

🐔《口水雞》($98)
8/10

🥭《鮮芒椰果玉露》($38)
9/10

٩(ˊᗜˋ*)و✧*。
📍 麻辣風雲 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓

💰人均消費:$150-$250

#foodie小妹_ 銅鑼灣 #銅鑼灣 #銅鑼灣黃店 #麻辣 #川菜黃店 #hkfoodie #麻辣風雲
🍲雲南過橋米線$78 (7.1/10)一碗有13款配料!!啱晒選擇困難症嘅人😆份量係勁大碗😳😳~麻辣湯食落香香辣辣,然後脷會感受到有種麻麻地嘅感覺!配料正正常常,湯就鹹左啲,整體偏重口味。🧞‍♀️太極米線 $48(配料另外加錢) (7.2/10)依款呈太極形嘅碗一邊係麻辣湯底一邊係酸辣湯底!可以一次過食到晒兩種湯底😎~麻辣湯同過橋一樣味。 酸辣比起麻辣更好味,個人覺得更加酸會正啲🤪唔係就會兩隻湯食落對比冇咁大。🐖蒜泥白肉🧄 +$38(8.2/10)蒜泥超幼細而且超香又唔鹹,配埋薄薄食落唔膩嘅白肉超正!覺得好食過譚仔😛🍞炸饅頭 $58(9/10)見到呢架船應該都唔陌生!就係佢地嘅招牌炸饅頭~真係好好味🥰🥰食落唔會勁油又唔會炸到勁乾🧡佢地仲有煉奶、朱古力、抹茶同香蔥醬比我地點~依個價黎講算抵呢~🌼菊花蜜 +$18(8.3/10)好可愛的造型🤪好似返左去古代飲酒咁。菊花蜜清清嘅菊花味甜度啱啱好~食完咁刺激嘅野解膩一流😈☕️檀島咖啡 +$6(7.6/10)

🍲雲南過橋米線$78 (7.1/10)

🧞‍♀️太極米線 $48(配料另外加錢) (7.2/10)

🐖蒜泥白肉🧄 +$38(8.2/10)

🍞炸饅頭 $58(9/10)

🌼菊花蜜 +$18(8.3/10)
好可愛的造型🤪好似返左去古代飲酒咁。
菊花蜜清清嘅菊花味甜度啱啱好~食完咁刺激嘅野解膩一流😈
☕️檀島咖啡 +$6(7.6/10)
  • 炸饅頭
最近此店的炸饅頭船在社交網絡上老是常出現🤣 今次終於約到朋友一齊嚟試下! 架炸饅頭船原來係取意自三國演義中諸葛亮草船借箭嘅故事(曾經一度以為個公仔係關羽) 一上枱煙霧離漫,意境十足,真係打卡必點😂 炸饅頭炸得幾脆,仲有煉奶、秘製蔥醬、朱古力同綠茶醬供蘸點。好特別,總有一款啱你口味。酸菜魚🐟嚟食辣嘢當然要點我最愛的酸菜魚! 都幾大盤,但相比起其他店,略嫌佢酸辣得唔夠過癮。魚肉質素OK,配菜中有吸滿了酸湯的豆卜! 亦有不少薯粉在盤底,好豐富。另外點了酸辣土豆絲、麻辣手拍青瓜、涼拌萵筍、麻婆豆腐😂 唔知點解可以食咁多,但全部小食都幾好味。麻婆豆腐辣辣地用嚟送飯一流! 最後飽到暈咗返屋企⋯

酸菜魚🐟

麻婆豆腐
麻婆豆腐
小妹今日同朋友係銅鑼灣行完街之後就打算係附近食飯, 大家都突然想食酸菜魚🐟, 於是就決定去食麻辣風雲, 一上到去已經爆哂人, 好彩等左陣就有位! 餐廳提供多款唔同菜式, 有辣有唔辣, 而且價錢唔貴, 所以小妹同朋友都叫左幾樣野!🌟前菜🌟菊花蜜🌼🏺菊花蜜用左酒埕嚟裝住, 仲用古代酒杯嚟飲好得意, 味道甜甜地, 好香菊花味, 冰冰凍凍好解渴🌟炸饅頭炸饅頭用左一隻船🛳嚟裝住, 霸氣十足, 饅頭外脆內軟唔油膩! 醬汁方面有4款, 除左有傳統嘅煉奶🍼之外, 仲有秘製蔥醬, 朱古力醬🍫同抹茶醬🍵, 咁就唔怕悶啦!🌟酸菜魚🐟酸菜魚小妹點左小辣🌶, 湯汁酸度夠, 辣度岩岩好, 魚肉好多, 口感嫩滑無骨, 入面仲有窩荀, 寛粉, 芽菜同大量酸菜, 餸白飯🍚一流!🌟臘肉炒白菜臘肉口感脆嫩, 肥而不腻, 瘦肉油亮而緊實, 食落有陣陣煙燻味, 白菜吸收左臘肉嘅油香同咸味, 食落更惹味!🌟酒釀丸子酒釀丸子相對出面食到嘅大碗🥣, 酒味同桂花味清香微甜, 丸子口感軟糯, 味道不錯!

🌟前菜

🌟菊花蜜🌼🏺

🌟炸饅頭

🌟酸菜魚🐟

🌟臘肉炒白菜

🌟酒釀丸子
2021-09-17
2021-10-02 34 浏览
Best sauerkraut fish I’ve ever had in Hong Kong! The fish was not fishy and it was so tender! We chose medium spiciness and sourness and it tastes great. But small sourness will be a better choice next time.The prawns were very fresh too! Deep fried tea leaves were very fragrant.
2021-10-02
  • 酸菜魚
  • Deep  fried  prawns  with  tea  leaves
2021-10-02 19 浏览
每次見到朋友仔 post 麻辣風雲都好想試,佢果隻船真係好有特色,令我印象深刻,所以我襯今個long weekend 去咗試啦!兩款🛎必點菜式 😋🛎招牌菜酸菜魚 $268 - 酸辣情度剛剛好,好地道 (落單時可講低你想要嘅辣度,同酸度) 魚好滑,份量都好多,仲有寛粉喺底,如果食得辣嘅,可以叫大辣架,我叫咗中辣,但感覺可以再辣D🛎炸饅頭 $58 - 原來嗰隻令我咁深刻印象嘅係用嚟裝饅頭嘅船,陣陣乾冰霧出嚟好有氣勢!炸饅頭外脆內軟,仲有4款醬可以點,綠茶,朱古力,芝麻醬,當然有唔少得嘅練奶啦,但我都係最鐘意練奶麻辣拼盤 $178 (麻辣海蜇、雞腎、粉皮、手拍青瓜、夫妻肺片)啱晒鐘意涼伴嘅你,一次過可以食晒川菜出名嘅冷盤辣子雞 $148 - 大量辣椒加上脆炸雞肉,味道啱啱好,幾香口好地道食辣野,最啱就叫椰汁冰,唔太甜又有夠椰香,爽爽又好飲😋呢度啱晒鐘意食辣嘅你😉呢度好旺場架,記住要Book位呀麻辣風雲 - 銅鑼灣『新店』地址: 銅鑼灣駱克道京都廣場5/F電話:21559899

兩款🛎必點菜式 😋

食辣野,最啱就叫椰汁冰,唔太甜又有夠椰香,爽爽又好飲😋

呢度啱晒鐘意食辣嘅你😉呢度好旺場架,記住要Book位呀

麻辣風雲 - 銅鑼灣『新店』
地址: 銅鑼灣駱克道京都廣場5/F
電話:21559899

• 酸菜魚
最近銅鑼灣新開左呢間川菜店,好似好受歡迎咁!🤪夜晚黎到都幾多人,不過都唔洗等好耐就有位😝環境都幾舒適🤓🔻酸菜魚 $268首先一定要試下呢度嘅招牌菜,見到個份量好多😂入面有自家醃製嘅酸菜、芽菜、豆卜等,啲魚片夠薄同夠滑,同埋底下仲有薯粉,酸度、辣度同麻道都可以自由選擇,食食下都覺得幾辣下🤣🔻炸饅頭 $58呢個真係必食,超好食呀😍😍😍佢用一隻草船(?)黎裝住啲饅頭,真係夠曬特別😍而且架船仲識噴煙添🤣🤣饅頭嘅外皮炸到金黃色好靚,食落夠曬脆口,但係入面又好鬆軟,可以選擇點傳統嘅煉奶,或者可以揀朱古力、抹茶或者葱油麻醬黎食🥳咁就可以試到好多唔同嘅味道☺️🔻涼拌雞絲粉皮 $68呢個作為前菜咁食就一流,夏天啱曬,麻醬同芝麻夠多,雞絲同青瓜配埋粉皮黎食,真係好開胃☺️🔻另外仲叫左碟蒜蓉炒時菜 $88,一句講曬就係夠曬鑊氣🤣同埋叫左杯冰爽龍眼冰 $38/杯😊啲食物都幾高質,可以一試!😚🤩
酸菜魚 $268
炸饅頭 $58
涼拌雞絲粉皮 $68
2021-09-13
  • 酸菜魚
已經有好一陣子沒有吃酸菜魚~ 畢竟在香港吃酸菜魚的地方不多🥺 想念酸酸辣辣的味道 便決定和朋友去吃久違的四川菜😋😋 🔻🔻🔻🔻🔻✨ 酸菜魚 ($268)超大一份的酸菜魚🐟~ 起初以為兩人會吃不完 但吃著吃著份量剛剛好~我們選了小辣小酸 麻辣味道反而較為突出 魚身肉嫩十分滑 而且沒有骨👍 下面還有薯粉 芽菜 酸菜 喜歡薯粉吸盡了湯的精華 好惹味😋-✨ 炸饅頭 ($58)一上菜已經覺得十分架勢🤣 一艘冒煙的船盛著6件炸饅頭 前面還有個諸葛亮😂😂 (據聞饅頭是他發明??😂) Anyway 這個炸饅頭很出色🥰 表面炸得香脆 而且新鮮熱辣 除了配一般的煉奶 還配上花生醬 朱古力 抹茶醬 新派又好味😆-✨ 涼拌雞絲粉皮 ($68)點了道小食~ 花生麻醬🥜和雞絲🐔份量十分大方 令到醬料可以份均勻佈滿在粉皮之間 十分夠味 但由於太過足料 味道就較為重口味-✨特色酒釀丸子 ($58)十分傳統的中式糖水 喜歡糖水底的味道 滲出微微的酒味🍶 而且小丸子煙煙韌韌🍡 很有口感❤️-✨黑糖脆炸糍粑 ($58)另一道傳統中式甜點~ 聽聞是店鋪招牌 而我又未試過🤣 外表炸得剛好 裡面十分軟熟煙韌 有種炸麻糬的感覺 加上黑

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 酸菜魚 ($268)

✨ 炸饅頭 ($58)

✨ 涼拌雞絲粉皮 ($68)

✨特色酒釀丸子 ($58)

✨黑糖脆炸糍粑 ($58)
另一道傳統中式甜點~ 聽聞是店鋪招牌 而我又未試過🤣 外表炸得剛好 裡面十分軟熟煙韌 有種炸麻糬的感覺 加上黑糖醬和黃豆粉 咸咸甜甜的感覺🥰

✨ 冰涼椰汁冰 ($38) 冰爽龍眼冰 ($38)
吃麻辣酸菜魚當然要配杯冰涼可口飲品❄️ 椰汁冰椰奶味香濃 解辣一流~ 而龍眼冰甜度適中 而且還有龍眼肉👍

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 麻辣風雲 (銅鑼灣)
🗺 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓