2021-09-30 22 浏览
果時見到荃灣開已經好想食 見到佢係銅鑼灣開左分店近我返工就即刻去試 餐廳既裝修好有中國特色 無論食物 鋪面 定餐具都好有feel🥰所有野都好用心 值得欣賞 另外啲staff全部好有禮貌 一開始比錯左張單我 然後即刻道歉🙇🏻‍♀️同換返張單比我 係禁忙情下都有禁既服務態度好難得-🧏🏻‍♀️溫馨提示:我果日好彩有book位 上到去見到已經爆曬場 而且好多人排緊隊 我果日早左少少上去 店員話等多一陣 證明真係好旺場 所以大家一定要book好位🗣-▪️酸菜魚 $268▪️ 炸饅頭 $58▪️ 蒜泥白肉 $78▪️香辣螞蟻上樹 $128▪️冰爽龍眼冰 $38▪️ 冰涼椰汁冰 $38#酸菜魚人人嚟到必叫既酸菜魚🥰酸辣度都任你選擇,份量超大碗,裡面已經有寬粉,酸菜魚由辣椒🌶️爆香出嚟,所以食落口已經好食得出香辣,因為我叫小辣,但佢既辣同埋酸味撈埋一齊,酸酸地又辣辣地,配合得好好,吾會有一方搶味,愈食愈開胃,魚肉用新鮮魚,肉質夠厚身夠嫩滑,食落去啖啖肉,而寬粉我平時都好中意食,佢煮到岩岩好,夠煙韌,而且吸曬湯既精華。#炸饅頭啲到既炸饅頭又係必叫,因為佢上台嘅擺盤已經好吸引所有人,係一個諸葛亮企喺隻船上面,另外一支寫住麻
▪️酸菜魚 $268
▪️ 炸饅頭 $58
▪️ 蒜泥白肉 $78
▪️香辣螞蟻上樹 $128
▪️冰爽龍眼冰 $38
▪️ 冰涼椰汁冰 $38

#酸菜魚

#炸饅頭
啲到既炸饅頭又係必叫,因為佢上台嘅擺盤已經好吸引所有人,係一個諸葛亮企喺隻船上面,另外一支寫住麻辣風雲嘅旗,上枱嘅時候,船倉有乾冰整到煙霧彌漫,岩曬打卡🤳🏻饅頭總共有六個,上枱嘅時候仲係熱辣辣,表面炸到金黃色,食落去外層卜卜脆,又唔會太乾身,裡面又夠晒水份非常鬆軟,平時我食落去好怕一啲好硬身嘅饅頭,或者會成口油,但佢啲方面做得好出色,饅頭夠脆身,而且又無食落去有成口油嘅感覺,我食完想再食過添🤣

#蒜泥白肉
佢整得超夠味,係豬肉片面頭鋪滿左蒜味,而且微微辣味,豬肉片吸曬佢既精華,而且豬肉片嘅脂肪比例岩岩好,吾會太肥,又或者完全食落去乾爭爭既肉,食落口配埋啲青瓜夠曬滋味。

#香辣螞蟻上樹
呢款菜式係中國川菜非常出名既菜式,上枱時色澤好靚,睇落去粉絲好順滑,吾會好乾身,豬肉鋪係粉絲上,食落口好香,調味好夠,而且最重要係份量好多,到最後真係太飽食吾落🤣裝左幾碗都仲剩好多。
—————————————-——————-—————-
📍Location
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓

📍Branch Store
荃灣

🕙Business hours
星期一至日 11:30-22:00
𝖂𝖊𝖑𝖈𝖔𝖒𝖊 𝖘𝖍𝖆𝖗𝖊 𝖞𝖔𝖚𝖗 𝖋𝖊𝖊𝖑𝖎𝖓𝖌𝖘 ✍🏻
2021-09-30 48 浏览
我老闆昨天帶我到銅鑼灣食麻辣野,他說呢間是新開了分店我雖不是太好辣,但都很喜歡!裝潢設計風格仍很有中華氣質,環境古色古香!我自己覺得皇牌酸菜魚確實這是必點的,魚肉真係好滑好肉嫩,我點少辣,口感十足!還有其他美食例如坐船駕到的炸饅頭,果然外脆內軟,點埋甜煉奶一流! 而且仲多比了枺茶醬、朱古力醬等供不同味覺享受😎還有豬油渣炒通菜、麻婆豆腐、麻辣青辣椒🌶️、豬腸等等,真飽足了!麻辣風雲 分店:銅鑼灣駱克道 491號京都廣場5樓全層荃灣海壩街 114 號 1 樓全層
麻辣風雲 分店:
銅鑼灣駱克道 491號京都廣場5樓全層
荃灣海壩街 114 號 1 樓全層

位於銅鑼灣嘅麻辣風雲🌶🌶主打各式各樣嘅川菜例如水煮魚 干鍋肥腸(下次試🤤)環境方面店舖門口有四面寫住「梅蘭竹菊」嘅屏風🎋所有枱都係暗紅色♥️餐具印有水墨畫有營造到氣氛睇佢哋官方社交平台仲發現原來Tonick嘅恆仔係老闆之一🎸值得支持下💛———————————————#炸饅頭 ($58) 💘推薦味道: 8.5/10 想嚟呢度嘅其一原因就係想睇下㗎識噴煙嘅船😂果然!一送上枱!真係有被震撼到(;゚Д゚)!如果想打卡嘅話📸一字記之曰:快‪.ᐟ‪.ᐟ 因為呢種煙霧彌漫嘅效果🌫🌫🌫真係曇花一現💨 講翻饅頭本身先外表金黃 外酥脆內鬆軟期間限定嘅醬汁有三款 (只做到9月30日)分別有抹茶醬、朱古力醬同秘製蔥醬比較特別嘅係蔥醬 但其實就咁點煉奶已經好好食啦✨#招牌酸菜魚 配絲苗白飯一碗($88) 💘推薦味道: 8/10 午市嘅酸菜魚 份量都唔小魚肉新鮮而嫩滑(˘ਊ˘)今次揀左小酸、小麻、小辣湯底嘅酸辣味幾合我口味真係唔算太辣 揀翻中辣都可以配料有豆卜、豆芽菜同寬粉豆卜同豆芽都頗吸味惟有一點不足係寬粉有啲腍整體來講係值得一試嘅酸菜魚🐟———————————————☺︎ 環境: 7.5/10 ☺︎ 服務: 8/1
位於銅鑼灣嘅麻辣風雲🌶🌶
主打各式各樣嘅川菜
例如水煮魚 干鍋肥腸(下次試🤤)
環境方面
#炸饅頭 ($58) 💘推薦
味道: 8.5/10

想嚟呢度嘅其一原因
就係想睇下㗎識噴煙嘅船😂
果然!一送上枱!
真係有被震撼到(;゚Д゚)!
如果想打卡嘅話📸
一字記之曰:快‪.ᐟ‪.ᐟ
因為呢種煙霧彌漫嘅效果🌫🌫🌫
真係曇花一現💨
講翻饅頭本身先
外表金黃 外酥脆內鬆軟
期間限定嘅醬汁有三款 (只做到9月30日)
分別有抹茶醬、朱古力醬同秘製蔥醬
比較特別嘅係蔥醬
但其實就咁點煉奶已經好好食啦✨

#招牌酸菜魚 配絲苗白飯一碗($88) 💘推薦
味道: 8/10

午市嘅酸菜魚 份量都唔小
魚肉新鮮而嫩滑(˘ਊ˘)
今次揀左小酸、小麻、小辣
湯底嘅酸辣味幾合我口味
真係唔算太辣 揀翻中辣都可以
配料有豆卜、豆芽菜同寬粉
豆卜同豆芽都頗吸味
惟有一點不足係寬粉有啲腍
整體來講係值得一試嘅酸菜魚🐟

☺︎ 環境: 7.5/10
☺︎ 服務: 8/10
☺︎ 會想再食:8.5/10
2021-09-29 53 浏览
#麻辣風雲 💛今次講嘅係位於銅鑼灣京都廣場嘅黃店💛麻辣風雲💕本身只係喺荃灣有開店 但係而家銅鑼灣都開埋分店😋😋所以就算喺新界定係港島都可以去試吓啦😻😻店舖裝修好有風味 舖頭唔算太光猛 所以坐喺度堂食幾有Feel🤩🤩加上店員服務態度真係好好👍🏻👍🏻不得不讚多佢幾次✨✨酸菜魚 $268💰(8.5/10)點可以少咗酸菜魚呢碟餸🤤🤤放上枱面見到好大碟‼️ 而嗌嘅時候店員哥哥都會問你想食咩辣 男女小編就揀咗小辣☺️☺️覺得辣到啱啱好 唔使食得太辣 但又唔會冇咗個辣味😻😻令到酸酸辣辣咁好好食😋😋酸菜魚啲魚份量十足✨✨好軟熟🤤🤤但係要小心嘅係佢有啲骨🙈🙈唔好啃親😢😢 配料方面都有好多 有萵筍 有豆卜 金菇 芽菜 底下面仲有寬粉🤩🤩 寬粉索晒啲汁之後真係好好食😋‼️煙煙韌韌咁好正❣️❣️仲要有海量嘅酸菜💗💗真係比足料啊✨✨女小編食得津津有味✨✨炸饅頭 $58💰 (8.5/10)炸饅頭真係好有特色❣️❣️一放上枱個客已經俾佢嚇親 碟炸饅頭係放咗喺㗎船上面⚜️ 架船仲會因為有乾冰而不斷出煙 令到好似煙霧離漫咁樣🤤🤤🤤好吸引 打卡啱晒💗💗炸饅頭本身外層炸到脆晒 仲要係金黃色💛💛但係咬落去 入面嗰層仲有包嘅鬆軟 成功做到外脆內

#麻辣風雲 💛

酸菜魚 $268💰(8.5/10)
酸菜魚

炸饅頭 $58💰 (8.5/10)
炸饅頭真係好有特色❣️❣️一放上枱個客已經俾佢嚇親 碟炸饅頭係放咗喺㗎船上面⚜️ 架船仲會因為有乾冰而不斷出煙 令到好似煙霧離漫咁樣🤤🤤🤤好吸引 打卡啱晒💗💗炸饅頭本身外層炸到脆晒 仲要係金黃色💛💛但係咬落去 入面嗰層仲有包嘅鬆軟 成功做到外脆內軟☺️☺️ 而且仲會好油膩✨✨啱晒大家食🤍🤍 炸饅頭本身係配煉奶 已經係一個好好嘅搭配😋😋但係呢度仲會送多三隻醬俾你 有朱古力醬🍫蔥醬麻醬🥜同埋抹茶醬🍵 食落去好新奇🤤🤤男小編好鍾意配煉奶食 覺得呢個係Perfect match ❣️❣️但係女小編就覺得配抹茶醬好好食☺️☺️有好香嘅抹茶味 同埋唔會做到好假🍵🍵完全可以一次過滿足晒你試晒四個醬嘅慾望‼️
炸饅頭

京蔥牛肉 $98💰 (8.5/10)
一放上枱就已經好香🤤🤤 見到牛肉份量超足料👍🏻👍🏻牛肉好大塊 每塊都唔會韌 反而好腍😻😻配白飯食一流 加上配埋好濃嘅香蔥味 炒到個鑊氣😋😋 令到啲牛肉好入味💗💗食到好辣嘅時候再食返呢個 就可以中和返辣味‼️‼️
京蔥牛肉

辣子雞 $148💰 (6.5/10)
同樣地叫佐小辣🤩🤩一上枱見到好多好多嘅辣椒🌶️同埋有好多花生🥜當然唔少得雞🤤🤤 但係有少少可惜嘅係啲雞有啲硬 同埋相對上冇其他主菜咁岀色🙈🙈但係雞嘅份量都唔少㗎😋😋 雞炸到本身嘅水份都流失晒🥲🥲所以食落去好硬😢而且炸粉比較厚🙈🙈所以食落去就好似食緊一舊好大舊嘅炸粉 口感比較差 而且味道雖然只係嗌咗小辣🤩但雞味出唔到嚟🥲🥲
辣子雞

睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 8 / 10 🌟

💛#巨B食黃店
📍#巨B覓食荃灣 #巨B覓食銅鑼灣

麻辣風雲 (銅鑼灣)
⚜️銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
⏱星期一至日 1130-2200

2021-09-28 36 浏览
🪂🪂《麻辣風雲 》同朋友仔去咗銅記行街😙,佢忽然間挑起條筋😳,話掛住麻辣風雲🌪啲薯粉!即刻上網 search!原來除咗荃灣,銅記駱克道果邊都有佢地嘅分店🧐!就趁啲人放飯前,閃上去食啦💨!成幢京都廣場幾乎層層都係食店😆,麻辣風雲在5/F全層,中華風設計🏮,座位寬敞!🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲❤️‍🔥雲南小鍋米線 轉薯粉HKD38 + 蒜泥白肉 HKD$38 ~~~~*~~~~*~~~~*~~~~*~~~~*~~~~*~~~~*小編將米線轉了心愛💛的薯粉。因為佢小鍋湯底本身夠濃厚😙,令薯粉唔單止掛湯🥣,直情索曬啲濃湯呀😆!肉碎🐷很大份!而且調味足夠👍🏼,痴住啲索咗湯嘅薯粉一齊送入口👄,食到停唔到呀😆!蒜泥白肉🐷因為係加配關係,份量較少🙂。佢唔係會堆一大堆蒜泥比你果款😂!反而佢每片白肉都肥瘦有致,一層層間住,完完整整😙!小編將白肉捲住青瓜絲🥒及小小蒜泥,一卷卷咁食🌀,仲正😆!❤️‍🔥四川回鍋肉午市客飯 HKD$59 +菊花蜜HKD$18~~~~*~~~~*~~~~*~~~~*~~~~*~~~~*回鍋肉即叫即炒🔥,上枱夠曬鑊氣🌟,五花腩🐷同椰菜🥬比例剛剛好,配熱辣辣嘅白飯🍚一流👍🏻!菊
🪂🪂
《麻辣風雲 》

🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲

菊花蜜🌼如果喺晚市order的話,會以酒埕🍶盛載上枱😍!今次因為係午市關係,則以杯上。超大杯🤩!基本上一個人係飲唔曬😂🤣!

❤️‍🔥涼伴鷄絲粉皮 HKD&68
~~~~*~~~~*~~~~*~~~~*
欣賞店家不會吝嗇用麻醬份量😘!對於出邊某些食店用醬用到到喉唔到肺🫁,尤其食粉皮果時,完全掃曬食野嘅雅興😂!麻辣風雲⛈嘅粉皮份量算多算大碟😋,而且條條分明😙,不會疊住成抽要你一路食一路分開佢哋😝!

⛳️⛳️⛳️⛳️⛳️⛳️⛳️⛳️⛳️⛳️⛳️⛳️⛳️

後記:香港人愛辣,朋友仔食完出咗一身汗💦!滿足曬😆!

🔥:麻辣風雲(銅鑼灣店)
📮:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
身為酸菜魚控嘅我🐟見到呢間餐廳近期大熱,有大大碗酸菜魚,真係要嚟試一試!不過我諗我係最唔食得辣嘅foodie😂🤎酸菜魚 $𝟐𝟔𝟖侍應問我哋酸菜魚要咩辣度,二話不說答咗BB辣😅好怕辣但又鍾意食酸菜魚,好矛盾😁一上菜就比碟酸菜魚嚇親,個碗仲大過塊面,大大碗超足料❕魚片份量極高,除咗酸菜同小量嘅菇,個底仲要有寬粉同芽菜😋兩個人食都好飽!🤎炸饅頭 $𝟓𝟖炸饅頭愛好者見到呢個炸饅頭真係愛不釋手😍上菜好有氣勢,一大架船仲係兩邊出煙💨不過好快完咗🥲打唔到卡饅頭外層炸到金黃好脆🍞咬落脆卜卜,又唔油膩,更加冇熱氣感覺😋饅頭入面白雪雪好軟滑,質感一流👍🏻最鍾意沾煉奶,另外仲有花生醬、朱古力醬同抹茶醬,個人最愛都係煉奶!🤎蒜泥白肉 $𝟔𝟖 一碟大約有十幾片大大片嘅腩肉🧄面頭加上蒜泥同蔥粒,淋埋紅油。份量都好多,不過味道可以改良🆙令腩肉更有味,唔會咁單調。🤎涼拌燒椒皮蛋 $𝟔𝟖我呢個皮蛋幾好食,皮蛋加入紅油同燒椒,最重要個樣蛋係糖心,咬落唔會有皮蛋黃嘅苦澀味👍🏻🤎冰涼椰汁冰 $𝟑𝟖 | 龍鳳檸樂 $𝟐𝟖———📍 麻辣風雲 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓|5/F, Kyoto Plaza,

🤎酸菜魚 $𝟐𝟔𝟖

🤎炸饅頭 $𝟓𝟖

🤎蒜泥白肉 $𝟔𝟖
蒜泥白肉

🤎涼拌燒椒皮蛋 $𝟔𝟖
涼拌燒椒皮蛋

🤎冰涼椰汁冰 $𝟑𝟖 | 龍鳳檸樂 $𝟐𝟖

———
📍 麻辣風雲 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓|5/F, Kyoto Plaza, 491-499 Lockhart Road, Causeway Bay

🄾🅅🄴🅁🄰🄻🄻:每碟餸嘅份量都好大,好適合一班朋友約食飯吹住水食。最鍾意係炸饅頭,即使放耐咗都依然咁脆卜卜❗️overall食物都好食😋如果酸菜魚有細size揀就更好,可以試埋其他小食☺️價錢亦好抵食,性價比高嘅餐廳

💰 ᴘʀɪᴄᴇ ᴘᴇʀ ᴘᴇʀsᴏɴ - $150up
▫️ ʟᴏᴄᴀᴛɪᴏɴ ᴛᴀɢ - #銅鑼灣_taltal
炸饅頭醬
蒜泥白肉
涼拌燒椒皮蛋
炸饅頭醬
2021-09-28 29 浏览
有一種癮叫麻辣癮,好辣之人先明白!前陣子食完麻辣鍋,戚起左條「筋」,成個腦諗住食辣,即刻搜尋附近的麻辣餐館!麻辣風雲傳說是香港樂壇組合Tonick 有份投資。之前在荃灣店食過返尋味!今日就去試埋銅鑼灣新店!選址方便,就在SOGO的後面。商場電梯比較舊,等候時間緩慢,上5樓卻花了不少時間。一入到去便是一片紅噹噹!看來除了味覺,連視覺也要辣着!大膽新中式設計,走年輕中菜路線!菜單種類豐富,有點花多眼亂!先點餐王牌菜式麻辣酸菜魚和口水雞▪️麻辣酸菜魚選了大麻辣挑戰一下一試底蘊!湯汁夠晒酸,但係都仲未夠辣!睇來下次可以挑戰在加辣!魚肉白滑而且好足料!酸菜筍和姜用嚟撈飯好正!相比整盤滿滿的魚肉,寬粉有點不夠,澱粉質控記得事前叫佢加底▪️麻辣口水雞當然也自選大麻辣, 看見面上滿滿的辣椒汁已經流晒口水! 相比酸菜魚,口水雞的辣到足夠! 絕對值得試!▪️ 麻辣青椒另外一個我推介的前菜,賣相平凡但絕對不能忽視!辣道過癮當然不在話下!大火炒過的青辣椒外皮因熱力收縮而變得香脆,內在深深吸收辣油,好味好味😋陪着啤酒吃超絕▪️炸饅頭另一名菜風雲炸饅頭,單看排場已經架勢十足!已諸葛亮風雲借箭的大船噴着乾冰,充滿氣勢的上場

▪️麻辣酸菜魚

▪️麻辣口水雞

▪️ 麻辣青椒

▪️炸饅頭
另一名菜風雲炸饅頭,單看排場已經架勢十足!已諸葛亮風雲借箭的大船噴着乾冰,充滿氣勢的上場!但行排場已經敬吸睛!

記得唔好掛住影相,炸饅頭要趁熱食!
熱辣辣的炸饅頭外皮香脆,配合特製四種醬料- 煉奶,綠茶煉奶,青蔥醬和朱古力醬!
啖啖不同口味,keep 最新鮮感, 一個女仔食晒三隻饅頭都唔出奇😆 個人推介青蔥醬! 鹹鹹地中和其餘醬汁的甜味!

▪️麻辣擔擔麵

好澱粉質的我,忍唔住多點一份擔擔麵,本來有點害怕「點太多」,原來是我多慮了🤣

我想說這個擔擔麵湯汁勁好吃!可能是有湯汁的關係,麻辣味勁到十足!配合面頭麻辣炸醬,每一啖都很惹味!

整體性價比不錯,短期內連開兩分店確實不無道理!下次會來試吓推介的香辣鍋

• 擔擔麵
  • 麻辣青辣椒
2021-09-26 1521 浏览
聽人講荃灣有間川菜個酸菜魚幾好味, 原來銅鑼灣都開咗分店✨室內空間唔係好大但乾淨企利, staff亦都好nice☺️🥯炸饅頭用船嚟用做裝飾嘅炸饅頭真係少見, 船身仲有乾冰做出嚟嘅煙霧效果, 啱哂打咭✨饅頭炸到金黃色, 外脆內軟, 仲有四種醬(煉奶/朱古力/抹茶/麻醬)俾你點✨個人推介朱古力+煉奶😀🥘酸菜魚嚟得呢度就一定要試吓個酸菜魚🐟辣度麻度都有四個級別揀, 唔係好食得辣嘅朋友可以揀小辣+小麻✨今次試咗小辣中麻, 辣度啱啱好, 湯底用嚟送飯好好食✨酸菜魚無骨,夠滑同埋份量多, 連埋啲好掛汁嘅豆卜同薯粉一齊食夠哂飽✨🍜 四川擔擔麵呢款麵一樣有得揀辣度同麻度, 咁我哋就叫咗小辣中麻. 湯底夠哂麻同埋辣度適中✨麵質唔會過腍, 花生醬味唔算好重, 面頭有原粒花生✨花生友記得試吓🙃🍡黑糖脆炸糍粑呢個甜品都幾多人嗌, 做法係蒸完再炸, 即叫即做等20分鐘左右. 一份有6件, 面頭有黃豆粉, 每件都炸到外脆內軟, 同埋黑糖sauce一齊食幾好食✨🍸菊花蜜賣相幾特別✨用埕裝住, 倒落碗仔度飲, 配合埋啲中式音樂, 好似返咗古代咁😂🧉冰涼椰汁冰食辣嘢必嗌, 真係好解辣返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

🥯炸饅頭

🥘酸菜魚

🍜 四川擔擔麵

🍡黑糖脆炸糍粑

🍸菊花蜜

🧉冰涼椰汁冰
食辣嘢必嗌, 真係好解辣

返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)
  • 菊花蜜
  • 黑糖脆炸糍粑
2021-09-25 71 浏览
今日個個女仔朋友黎咗銅鑼灣行街,突然想食酸菜魚,就黎咗呢度試。入座冇幾耐就上咗碟前菜,酸酸辣辣咁幾開胃,不過到埋單個下先知呢個都有計錢😂因為我地兩個女仔食唔到太多,就叫咗個酸菜魚,酸度辣度都可以揀,而我地食呢個就係中辣中酸,我覺得咁樣叫岩岩好,不過朋友就覺得酸咗d,辣度方面我就覺得唔似有中辣咁辣。作為主角既魚都幾出色,夠滑,唔腥,係有少少骨,仲有好多配菜,例如:酸菜、芽菜、豆卜、 萵筍同寬粉,所以絕對夠飽架!如果大食d或者多人食既仲可以另外加錢加寬粉,咁就唔怕唔夠食了。我地一人叫咗一杯椰汁冰黎解辣解渴,呢個就普普通通,我地都覺得味道甜咗dd。望到周圍大部人都係叫酸菜魚/水煮牛肉同饅頭,有機會下次再黎都可以試埋呢d

前菜

作為主角既魚都幾出色

椰汁冰

2021-09-25 24 浏览
<炸饅頭>一次過有4款醬可以揀,除左必食既練奶,仲有朱古力,抹茶同鹹既秘製葱醬😏秘製葱醬食落有葱香同麻醬味,第一次食炸饅頭沾鹹醬,估唔到都幾幾正🤤<酸菜魚 小辣>我地要左小辣,所以食落去多酸小辣小麻~魚片無咩幼骨,所以驚魚骨既朋友都唔洗擔心啦~入面仲有大量薯粉🤤 整體上偏濃味,最啱送飯,早知叫多碗白飯啦🤣<涼拌雞絲粉皮>麻醬超級重手,唔洗驚食到後段無哂醬😆<椒鹽魷魚鬚>炸得剛剛好~酥油可口🤤份量都幾多,啱哂3-4個朋友share😚
<炸饅頭>

<酸菜魚 小辣>

<涼拌雞絲粉皮>
麻醬超級重手,唔洗驚食到後段無哂醬😆

<椒鹽魷魚鬚>
Fish fillet in sour vegetable soup 🍲 酸菜魚 🐟 $268經典酸菜魚絕對係必要之選,可以比食客揀麻辣同埋酸嘅程度,啱晒唔同朋友嘅接受程度同口味👍🏻入面嘅材料完全係正宗酸菜魚嘅配菜,包括有粉皮、好足料嘅嫩滑魚肉、酸菜、芽菜,而個湯底就酸酸麻麻辣辣,成個配搭又刺激又好食😋Deep fried buns 🍯🥯炸饅頭 $58炸饅頭係酸菜魚以外同樣出名嘅嘢食,佢嘅上菜方式非常有氣勢,炸到外皮金黃色、香噴噴咁放喺隻印上《麻辣風雲》嘅帆船上面真係非常吸睛呀🥰仲有四款醬料可以點,包配煉奶、抹茶醬🍵、朱古力醬🍫同埋花生鹹醬🥜,每一啖都有唔同嘅風味,性價比極高Sliced pork belly with garlic sauce 🧄 蒜沙白肉 🥩 $78食四川菜點可以唔叫蒜沙白肉呢🤤味道調校得啱啱好,唔會太鹹同埋太辣,豬肉嘅口感偏肥,令到食落去好滑口,配埋放喺底嘅青瓜一齊食感覺上健康啲冇咁滯🥒Stir-fried rice with preserved ham and vegetables 臘肉菜粒炒飯🥬🍛 $88呢個炒飯真係又大碟又飽肚☺️入面有甜甜地嘅菜心粒、臘肉碎同
酸菜魚 🐟 $268

Deep fried buns 🍯🥯
炸饅頭 $58

蒜沙白肉 🥩 $78

臘肉菜粒炒飯🥬🍛 $88
呢個炒飯真係又大碟又飽肚☺️入面有甜甜地嘅菜心粒、臘肉碎同埋蔥花,炒飯做到金黃色粒粒分明🙌🏻,味道唔錯得來又抵食

Chrysanthemum tea 🍯
菊花蜜 🌼🍶 $48
呢款飲品係店員推介嘅飲品嚟㗎,果然又啱打卡又啱送四川菜📸粉紅色好似清酒樽嘅玻璃樽真係好靚💗,入面甜甜地嘅菊花蜜清涼降火,啱晒食麻辣同煎炸食物,而且味道清甜,超級值得推介!
  • 菊花蜜
  • 蒜泥白肉
2021-09-25 639 浏览
以前喺北京讀書成日可以食酸菜魚呀麻辣湯麻辣火鍋,返到嚟香港好懷念呢一種麻辣嗰種感覺😋但係以前好難搵到有得食㗎,就算香港有得食都好貴喎。。。所以呢都好耐冇食喇😅😅Yeah ! 近排好我發現到一間又平又抵食又有嗰種風味嘅餐廳呀♥️所以一定要帶愛人嚟試下懷緬一下過去吖嘛🤭🤭Woo💯好抵食呀好抵食呀👍佢有午市套餐講,你都唔信水煮牛肉同埋一碗白飯都係78蚊咋加三十幾蚊就有個小食,我就叫咗炸饅頭😋北京嘅老風味呀嘛♥️Woo 👍好大碗呀👍好大碗水煮牛肉💯你哋睇下分量真係驚人😱 係啲乾辣椒同埋牛肉下面全部都係薯粉,好正上面就好多辣椒麻椒仲有好多水煮牛肉、豆卜、牙菜,呢種感覺同仲喺北京食個種係一模一樣,d麻辣慢慢慢慢滲透喺你個口裏面,配埋白飯真係好好味呀♥️好懷念嗰種感覺全部返曬泥呀💯同埋呢個面呢係可以揀辣度架有大中小辣揀,我只係揀咗小辣椒嗰一種麻辣嘅感覺,所以呢食得辣嘅朋友記住蛋大辣啦一定辣到你跳舞呀🤣🤣🤣仲有飲品,愛人就叫咗支烏龍茶,因為辣辣地飲返啲茶可以減下啲辣呀嘛🤭🤭 其實一碗都夠兩個人食呀因為佢有白飯,下面又有嗰啲寬粉真係抵食囉·👍👍 仲有個炸饅頭有四個同煉奶食好正呀👍我當飯後甜品食啦♥️外脆內軟又唔

Woo💯好抵食呀好抵食呀👍佢有午市套餐講,你都唔信水煮牛肉同埋一碗白飯都係78蚊咋加三十幾蚊就有個小食,我就叫咗炸饅頭😋北京嘅老風味呀嘛♥️Woo 👍好大碗呀👍好大碗水煮牛肉💯你哋睇下分量真係驚人😱 係啲乾辣椒同埋牛肉下面全部都係薯粉,好正上面就好多辣椒麻椒仲有好多水煮牛肉、豆卜、牙菜,呢種感覺同仲喺北京食個種係一模一樣,d麻辣慢慢慢慢滲透喺你個口裏面,配埋白飯真係好好味呀♥️好懷念嗰種感覺全部返曬泥呀💯同埋呢個面呢係可以揀辣度架有大中小辣揀,我只係揀咗小辣椒嗰一種麻辣嘅感覺,所以呢食得辣嘅朋友記住蛋大辣啦一定辣到你跳舞呀🤣🤣🤣仲有飲品,愛人就叫咗支烏龍茶,因為辣辣地飲返啲茶可以減下啲辣呀嘛🤭🤭 其實一碗都夠兩個人食呀因為佢有白飯,下面又有嗰啲寬粉真係抵食囉·👍👍 仲有個炸饅頭有四個同煉奶食好正呀👍我當飯後甜品食啦♥️外脆內軟又唔油yummy💯

我呢就特別啲都係鍾意食雲南小鍋米線,揀咗豬肉、貢丸同埋魚皮餃做餸,你睇下幾大碗♥️好正呀有種麻辣嘅感覺我都係小辣咋🤭咁我就叫咗個 仙芒椰果玉露,有芒果喺裏面同埋椰果㗎😋有好香同埋好flash嘅芒果汁感覺,食完辣飲返啖即刻冇咁辣呀💯好正💖碗米線真係好大婉喎👍好入味,啲豬肉好淋👍貢丸就真係冇乜味道嘅😅😅但係呢魚皮餃好彈牙好好味架💯💯 我加咗三十幾蚊叫咗麻辣雞腎好正呀😋好新鮮好爽脆而且仲好入味添👍雞腎下面仲有青瓜絲食埋啲青瓜絲爽呀💖
  • 仙芒椰果玉露
  • 水煮牛肉午市套餐
  • 雲南小鍋米線
周五晚,係銅鑼灣行住等老公收工! 晚上8點半左右,人頭湧湧,坐無虛席。幸好大概9點左右,就可以入座喇! 因10點要離座關係,都即刻用QR code 下單酸菜魚先,再慢慢後加。上菜速度都算快,約10分鐘左右!薄荷咸檸七喜 $38 薄荷味偏淡,咸檸檬加薄荷都幾清新。花雕醉雞 $98酒味都算幾濃,雞肉算有彈性!酸菜魚 $268好大一盆,魚片佈滿整碗。有萵筍、豆卜、大量芽菜同寬粉!魚片偏薄,食落嫩滑有魚味。啖啖肉無骨。寬粉吸收晒湯汁,正!蒜泥白肉 $78蒜泥白肉唔太辣,但夠味。唔係好食得辣嘅都應該食到!最後少不了點番個 打卡 炸饅頭啦一份6個,熱辣辣脆卜卜,幾飽都要食!

上菜速度都算快,約10分鐘左右!

薄荷咸檸七喜 $38
薄荷味偏淡,咸檸檬加薄荷都幾清新。

花雕醉雞 $98
酒味都算幾濃,雞肉算有彈性!

酸菜魚 $268
好大一盆,魚片佈滿整碗。有萵筍、豆卜、大量芽菜同寬粉!

魚片偏薄,食落嫩滑有魚味。啖啖肉無骨。

寬粉吸收晒湯汁,正!

蒜泥白肉 $78

蒜泥白肉唔太辣,但夠味。唔係好食得辣嘅都應該食到!

最後少不了點番個 打卡 炸饅頭啦

一份6個,熱辣辣脆卜卜,幾飽都要食!
2021-09-10
  • 酸菜魚
❤️招牌酸菜魚 魚肉好滑,酸酸麻麻辣辣食唔停口,好大盤好多魚肉~🧡炸饅頭 成隻船仔上檯,飄晒煙,好霸氣!炸到黃金色既饅頭,外脆內軟。除左煉奶之外,仲有花生,朱古力同綠茶3款特別醬,不過最中意都係點返煉奶~💛 京蔥牛肉 爆到好香好有鑊氣,大大碟,成碟都係大大塊牛肉!💚黑糖脆炸糍粑 外面點左黑糖醬但仲有小小脆,花生粉好香,裡面好煙韌,正rrrr野食好味,坐得舒服,環境乾淨,播住中式背景音樂,餐具都好古色古香~特別岩幾個fd 或者同屋企人一齊食!

黑糖脆炸糍粑
2021-09-23
黑糖脆炸糍粑
太耐無食酸菜魚 出開銅鑼灣見開咗分店😗🔺酸菜魚$268今晚既主角!怕太辣既我地簡咗小辣 魚片幾多嫩滑無骨 岩哂怕骨既我地 配料有豆卜 萵筍 酸菜 芽菜同菇 好豐富 而湯底酸得黎帶少少麻辣 有唔少辣椒籽🌶️同藤椒 但唔嗆 湯底好順喉 寬薯粉索哂湯底精華煙韌有咬口☺️🔺炸饅頭 首先隻船既造型好浮誇 加埋乾冰既效果 好似騰雲駕霧咁☁️ 勁岩打卡🤣 特別版既炸饅頭 有齊四種既醬 朱古力醬 蔥醬 抹茶醬 同煉奶 幾有特色 可以試下點一點睇下岩唔岩自己口味😚🔺麻辣海蜇 $58份量不少 海蜇爽彈偏辣 底下配了青瓜絲 口感幾好 蠻開胃🔺乾煸四季豆 $88辣度方面我哋簡咗小辣 份量好多 加左少少肉碎同冬菇碎 好惹味 完全係食唔停口 一碗🍚啊唔該🙋🏻‍♀️🔺龍鳳檸樂 $28即係鹹檸樂 飲落鹹中帶甜同酸配上辣辣地既酸菜魚幾夾😋 🔺鮮芒椰果玉露$38有啲似楊枝甘露 芒果味唔會好死甜 仲有椰果可以咬下 如果可以凍啲就爽啦
太耐無食酸菜魚 出開銅鑼灣見開咗分店😗

🔺酸菜魚$268