2021-12-04 52 浏览
係因為明星效應+ 見咁多好評推介,而且好耐冇食過「正宗」酸菜魚。有預先係openrice訂座。銅鑼灣鋪地方唔大,座位少少逼,都好多人等位食。先上有兩個小食,酸酸甜甜。用QRcode手機落單,有啲菜式可以揀‘小中大勁酸’/ ‘小中大勁辣’/ ’小中大勁麻‘1. 炸饅頭($58/6件)每枱必點,因為賣相好有氣勢,成架船咁上一定要襯熱食!再點埋煉奶超級好食!2. 酸菜魚 $268最期待亦最失望,賣相又係勁大個碗好香好多辣椒。但一擺落口就覺得似係打邊爐食啲魚肉咁,雖然魚肉唔會一夾就散但亦都唔係厚實果款,只食到魚肉既味,同其他配料係冇交流嘅感覺,除左個魚,其他配料就真係好入味。不過魚肉同配料都好多,係足料嘅。3. 毛血旺 $168都係好足料,有好多款食材,同酸菜魚犯一樣毛病,啲食材唔夠入味。雖然兩個菜都叫左小辣,我同朋友都唔係好食辣都覺得個小辣係唔辣同唔夠入味。仲有一點,就係食辣野但冇水提供就一定要人叫野飲,寧願唔要佢個小菜要茶水。500ml津路要$18枝。而且冇一大jar果啲飲料提供,所有菜式咁大份都係想一大班人一齊食架嘛,覺得冇係客人立場諗。三個成人食以上都夠食。但未必會再食,有更多更好選擇
有預先係openrice訂座。

銅鑼灣鋪地方唔大,座位少少逼,都好多人等位食。
先上有兩個小食,酸酸甜甜。

1. 炸饅頭($58/6件)
每枱必點,因為賣相好有氣勢,成架船咁上
一定要襯熱食!再點埋煉奶超級好食!

2. 酸菜魚 $268

3. 毛血旺 $168

三個成人食以上都夠食。

但未必會再食,有更多更好選擇。
2021-12-03
  • 炸饅頭
良心店麻辣風雲💛📍荃灣/銅鑼灣______________________________🌶🅼🅸🆂🆂 🅻🅸🅾🅽🅽🦁評分:7.5/10❤️必食推介❤️炸饅頭成架仙氣大木船上枱,加埋諸葛亮公仔,不失霸氣,船頭有鋪頭名「麻辣風雲」嘅旗幟🚩超吸睛,打卡力大大提升💪🏻饅頭炸得香脆,有三款煉奶可以點,包括綠茶朱古力、普通煉奶、蔥油醬,都係最正常嘅煉奶味最夾❤️招牌酸菜魚+薯粉 酸度和辣度都可以自己選擇,酸菜魚嘅薯粉煮得好入味,份量充足,魚都好滑,再加埋椒麻嘅香味,果然係招牌菜!紅糖糍粑煙靭嘅糍粑,面頭再加左啲黑糖同黃豆粉,口感好好,食左咁多辣野,食返少少甜點就中和返桂花酒釀丸子好清香桂花味,丸子煮得煙韌,口感啱啱好,再加埋啲酒味好好食😋菊花蜜(粉紅色壺)打卡力十足,古代嘅酒樽同杯仔,大家食飯時碰碰杯🍻幾有樂趣飲品大致正常-冰涼椰汁冰-冰爽龍眼冰💔不推介💔毛血旺+薯粉 上枱已經見到好紅油同辣椒🌶️,大家都嘩嘩聲咁叫,不過食落去又唔算太辣,味道唔算好等別,材料包括牛柏葉、鴨血、豬大腸、豬皮、薯粉、蓮藕、菇、萵苣等….碗內太多豬大腸同豬皮等等,太大陣味🐷🐽而且鴨血份量唔夠多…香辣茶葉炒蝦冇乜特別,性價比較低,蝦
良心店麻辣風雲💛📍荃灣/銅鑼灣

🌶🅼🅸🆂🆂 🅻🅸🅾🅽🅽🦁評分:7.5/10

❤️必食推介❤️

招牌酸菜魚+薯粉

紅糖糍粑

桂花酒釀丸子

菊花蜜(粉紅色壺)
打卡力十足,古代嘅酒樽同杯仔,大家食飯時碰碰杯🍻幾有樂趣

飲品大致正常
-冰涼椰汁冰
-冰爽龍眼冰

💔不推介💔

毛血旺+薯粉

香辣茶葉炒蝦
冇乜特別,性價比較低,蝦肉係有好香嘅茶葉味,但係食物入面會有茶葉碎,影響口感

Gin Tonic by Tonick
恆仔推介嘅罐裝Gin酒,陣味好奇怪🙈似西梅味😛飲完都唔知係咩味

2021-11-20
2021-11-30 73 浏览
🥢自選炒干鍋點左豚肉、雞軟骨、椰菜花、萵筍、先枝竹、午餐肉、薯粉。連埋爐上枱, 唔會凍哂👍🏻未食過所以試左小辣先, 朋友都覺得辣度岩岩好😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5🥢酸菜魚我哋揀左少酸少辣, 酸菜魚冇骨而且好足料個底仲有包埋薯粉, 味道唔錯。😋: 🌟🌟🌟/5🥢黑糖脆炸糍粑一份有6件夠熱夠脆但味道一般, 黑糖味慢慢地😋: 🌟🌟/5因為4個人都食到好飽,食唔哂個酸菜魚店員追返出黎了解係咪唔好食,好細心既舖頭麻辣風雲!!!
🥢自選炒干鍋
未食過所以試左小辣先, 朋友都覺得辣度岩岩好
😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5

自選炒干鍋
2021-11-28
自選炒干鍋
2021-11-29 34 浏览
炸饅頭($58)炸饅頭每次黎食都可以keep 到一樣既水準 外脆內軟 配上煉奶 真係好正 美中不足就係太少煉奶😢 到宜家都唔知可唔可以refill 🙈.酸菜魚($268)最中意佢嘅酸菜魚係因為佢可以自己揀酸度 每次黎到都發現佢哋都進步緊 今次啲魚 好滑而且冇魚骨🥺真係啖啖肉 不過如果可以多啲菇就好了.辣酒煮東風螺($198)醉愛東風螺🤪因為酸菜魚叫左少辣 所以呢個就試左大辣 第一啖食落去冇乜感覺 之後就係好辣嘅味沖上黎同埋食到酒味🍶辣多好過癮 而且螺嘅份量都好多🤩
炸饅頭($58)
酸菜魚($268)
辣酒煮東風螺($198)
2021-11-26 57 浏览
🌶🌶🌶辣得好過癮!正😍一向都無辣不歡,呢到真係啱晒我口味呀!🍞🚢炸饅頭有隻出煙嘅船仔裝住勁霸氣👍🏻 🐟酸菜魚好足料,有好多薯粉係入面。叫左小辣,個湯都勁麻,但係好夠味😋食完個咀完全麻晒,係折磨之中嘅享受🤣🐔口水雞都好好味,啲雞好滑,亦係會食到個咀麻晒😋🧆甜品黑糖脆炸糍粑,外脆內煙un 有咬口,總算中和返以上啲咁剌激嘅野🍡酒釀丸子都十分出色,好有桂花味同酸酸地,丸子彈牙😋🌻🍶仲叫左菊花蜜,食辣野點可以唔飲野呀,個酒壺同杯好別緻Overall….無得彈!啲野真係好食,愛辣之人必食👍🏻🌶本post…完!!!!!!➡️ @spicy_restaurant_hk ⬅️

🍞🚢炸饅頭有隻出煙嘅船仔裝住勁霸氣👍🏻

🐔口水雞都好好味,啲雞好滑,亦係會食到個咀麻晒😋

🍡酒釀丸子都十分出色,好有桂花味同酸酸地,丸子彈牙😋

🌻🍶仲叫左菊花蜜,食辣野點可以唔飲野呀,
個酒壺同杯好別緻

Overall….無得彈!啲野真係好食,愛辣之人必食👍🏻🌶
本post…完!!!!!!

➡️ @spicy_restaurant_hk ⬅️
2021-11-24
  • 酸菜魚
天氣開始凍,又係食辣野嘅時候。今次揀咗銅鑼灣嘅呢間川菜試吓,報道係由ToNick嘅恆仔開,風評唔錯,就book 咗位試吓佢。呢間係樓上舖,架lift好大,一次過可以上好多人,但上到舗頭就窄咗D,好在有book枱,因為已經有好多人等緊佢哋都有大閘蟹食,不過今次想食辣野,Skip好肚餓,叫到一枱都係,一定要叫佢個炸饅頭好得意酸菜魚就不過不失啲魚肉都好滑口水雞反而有驚喜,麻香得嚟都有雞味因為怕辣,我哋仲叫埋菊花蜜,一埕埕好得意😂好有古裝feel最後叫埋佢啲甜品因為想試吓佢個炸糍粑同埋酒釀丸子整體來講都幾好味,不過價格都幾高,多啲人食會抵啲
天氣開始凍,又係食辣野嘅時候。

佢哋都有大閘蟹食,不過今次想食辣野,Skip

好肚餓,叫到一枱都係,一定要叫佢個炸饅頭好得意

酸菜魚就不過不失啲魚肉都好滑

口水雞反而有驚喜,麻香得嚟都有雞味
口水雞

因為怕辣,我哋仲叫埋菊花蜜,一埕埕好得意😂好有古裝feel

最後叫埋佢啲甜品因為想試吓佢個炸糍粑同埋酒釀丸子

整體來講都幾好味,不過價格都幾高,多啲人食會抵啲

口水雞
  • 菊花蜜
2021-11-22 92 浏览
🇭🇰💛麻辣風雲 二訪CWB 分店今次揀左黎食lunch 先知原來佢地午市都有酸菜魚食😍一個人都可以嘆到 另外仲有其他定食同小鍋米線等 選擇豐富電子落單仲可以揀辣度酸度麻度👍🏻🍞炸饅頭(💰$36)‼️必食炸饅頭之前已經推薦過😆有得揀午市小食一共4件 share岩岩好佢地既炸饅頭做得不錯 外脆內軟 好鬆軟沒有油壓味 放凍左都唔會變硬 大推👍🏻🐟招牌酸菜魚(💰$88)👍🏻推薦一人酸菜魚其實份量都唔小 包白飯 幾抵食唔食得辣🌶都冇問題 落單可以按喜好揀辣度酸度麻度酸辣平衡不錯 個人鐘意麻痺感 覺得可以揀大麻魚肉冇骨大大片😍粗粉條質地煙韌彈牙 天氣凍食超正🍜雲南小鍋米線(💰$48起)一樣可以按喜好揀辣度酸度麻度揀左小辣小酸中麻🌶都唔算辣湯底濃度適中 麵條都幾掛湯配料方面揀左蘿蔔 肥牛 貢丸 冰涼椰汁冰(💰+$18) 👍🏻推薦推介怕辣既朋友去試椰汁冰解熱解辣 椰汁味唔會話淡用颱風杯裝住仲幾得意😛
🇭🇰💛麻辣風雲 二訪CWB 分店

唔食得辣🌶都冇問題 落單可以按喜好揀辣度酸度麻度
酸辣平衡不錯 個人鐘意麻痺感 覺得可以揀大麻
魚肉冇骨大大片😍粗粉條質地煙韌彈牙 天氣凍食超正
雲南小鍋米線

🍜雲南小鍋米線(💰$48起)
一樣可以按喜好揀辣度酸度麻度

解熱解辣 椰汁味唔會話淡
用颱風杯裝住仲幾得意😛
冰涼椰汁冰
招牌酸菜魚
💛依間位於銅鑼灣既餐廳主打川菜,佢既酸菜魚同水煮魚系列都好熱門,價錢吾算貴,而且服務態度好好,值得去支持!💛前菜($9)有辣菜脯,味道爽口辣辣地幾開胃炸饅頭($58)一上枱仲係出緊煙,因為麻辣風雲號上面有乾冰,味試過食炸饅頭都有咁可以打卡既擺盤🤣饅頭炸至金黃色,外層脆身,內層軟熟,點煉奶食好正🥰而店員好細心,見到d煉奶無哂自動幫我refill左😍酸菜魚($268)可以自己選擇酸度同辣度,我揀左小辣同中酸,酸菜魚既份量好多,而且魚片厚肉,口感嫩滑新鮮,再配自家製既酸菜,豆卜同薯粉,個麻辣味岩岩好而且個湯吾會覺得好油!四川擔擔麵($68)擔擔麵都係可以自己選擇辣度同麻度,食落去充滿芝麻醬同花生香,我自己食擔擔麵鍾意食芝麻醬味重d多過辣,個湯底好濃而且麵身吾會煮得太淋黑糖脆炸糍粑($58)食川菜一定要食糍粑😛外層炸得好脆鋪滿黃豆粉,食落去口感煙韌有咬口,蘸黑糖醬食好香口菊花蜜($48)特別既係佢用古代風既酒呈黎裝住菊花蜜,配酸菜魚食可以解辣,不過對我黎講有d太甜

前菜($9)
有辣菜脯,味道爽口辣辣地幾開胃

炸饅頭($58)

酸菜魚($268)

四川擔擔麵($68)

黑糖脆炸糍粑($58)

菊花蜜($48)
2021-11-17
2021-11-16 638 浏览
今晚又口痕痕想食酸菜魚,一早book mark左麻辣風雲,近期人氣,好多朋友知我鍾意食酸菜魚都推介左呢間俾我,抵食又好食,另外其他小菜都相當不錯,同埋最好係每道菜份量唔太大,價錢相宜,最啱人少少食,好似我今日得兩個人就最啱👍🏻我哋被安排坐卡位,非常寬躺坐得舒服,服務員態度也非常之好,上菜都會講多謝,又會問下啲嘢食好唔好食,非常好💛▪️酸菜魚 $268湯頭夠麻夠酸,辣度我哋今次叫咗小辣,魚片非常嫩滑,而且份量非常多同埋好大片,食極個底都仲有好多,配料方面有豆腐卜,芽菜,香菇,萵筍,酸菜,芫荽,同埋我最愛嘅寬粉,配料吸盡湯汁嘅精華,超級好味💛▪️涼拌萵筍 $58爽身脆口充滿麻油香,作為前菜非常開胃▪️花雕醉雞 $98一上枱已經聞到非常濃郁嘅花雕洒味,我哋非常幸運雞件係原隻雞髀斬件,雞件啖啖肉充滿花雕酒味,而且肉質嫩滑爽口👍🏻👍🏻▪️炸饅頭 $58餐廳花盡心思,六個炸饅頭配住一㗎識噴煙嘅船隆重登場,船頭仲有一支寫住麻辣風雲既旗同埋一個代表着餐廳嘅公仔,非常威武,淨係睇佢出場到底,當然炸饅頭配煉奶已經非常好食▪️黑糖脆炸糍粑 $58必食推介👍🏻糍粑即叫即炸,外脆內煙韌上黃豆粉和黑糖漿,不太甜,好味▪️菊花

▪️酸菜魚 $268

▪️涼拌萵筍 $58
爽身脆口充滿麻油香,作為前菜非常開胃

▪️花雕醉雞 $98

▪️炸饅頭 $58

▪️黑糖脆炸糍粑 $58

▪️菊花蜜 $48
用一個好似洒埕既嘅壺,配兩隻古代既洒杯,賣相巳經非常吸引,好香濃嘅菊花味,而且好清甜,食完辣野解渴一流
2021-11-16
  • 菊花蜜
2021-11-16 53 浏览
值得一食再食的推薦每次黎都keep到水準及令人回味😋唯一擔心,係再推薦落去,下次等位要好耐🥲酸菜魚酸菜魚好大碟,份量夠三至四人食,魚肉無骨得黎,又超級嫩滑,配埋酸辣湯底同薯粉一流🤤炸饅頭又係每次黎都會必點😋饅頭炸得金黃外脆,內裏鬆軟,加埋煉奶一齊食真係好好味。蟹黃豆腐(期間限定)蟹黃配埋豆腐,完美配搭👍黑糖脆炸糍粑今次的驚喜是呢個糍粑👍炸得香脆,一口咬落去煙煙韌韌,點埋黑糖都唔會太甜,一餐完美的句號!
值得一食再食的推薦

每次黎都keep到水準及令人回味😋
唯一擔心,係再推薦落去,下次等位要好耐🥲

又係每次黎都會必點😋
饅頭炸得金黃外脆,內裏鬆軟,
加埋煉奶一齊食真係好好味。

蟹黃豆腐(期間限定)
蟹黃配埋豆腐,完美配搭👍

今次的驚喜是呢個糍粑👍
  • 黑糖脆炸糍粑
Bookmark左好耐,終於今日同屋企人去食。地點非常方便,一出地鐵站C 出口過對面就到。非常方便。我同屋企人習慣早食飯,6:30 到唔洗排隊,但食完7點幾都開始陸續多人。餐廳的款式和選擇多。原來仲有大閘蟹食,但早兩日食完,今日就唔食,食下川菜。環境好舒服,座位間闊落,且佈置亦配合川菜的特色、古色古香。仲要配合古典中式的純音樂。非常有心思。點菜係用QRCODE 點菜,非常方便,最後我地叫左以下的菜式。1.涼拌雞絲粉皮( $68)好中意呢間的涼拌雞絲粉皮,內有雞絲、粉皮、青瓜和勁多花生醬。好滑的秘製花生醬醬料令的一試難忘,食落唔會膩,配上配料反而覺得清新。粉皮仲要煙煙韌韌,正💯2.炸饅頭( $58)饅頭炸到金黃色, 外脆內軟。上菜方式非常有氣勢、煙霧的效果放喺隻印上《麻辣風雲》嘅帆船上面真係非常適合打卡。除左打卡之外,饅頭內非常軟熟,配上炸到脆卜卜的表面加上煉奶簡直一流!3.酸菜魚($268 )麻辣風雲招牌之一,酸菜魚。當然要試一試,店員好好地詢問的地辣同酸的程度,啱晒唔同朋友嘅接受程度同口味👍🏻我地就揀左少酸和少辣。入面材料有好足料的嫩滑魚肉、好多的薯粉、仲有不同的配料,包括酸菜、芽菜
Bookmark左好耐,終於今日同屋企人去食。

地點非常方便,一出地鐵站C 出口過對面就到。非常方便。

餐廳的款式和選擇多。

原來仲有大閘蟹食,但早兩日食完,今日就唔食,食下川菜。

環境好舒服,座位間闊落,且佈置亦配合川菜的特色、古色古香。

仲要配合古典中式的純音樂。非常有心思。

1.涼拌雞絲粉皮( $68)
涼拌雞絲粉皮

2.炸饅頭( $58)
饅頭炸到金黃色, 外脆內軟。
炸饅頭

3.酸菜魚($268 )
酸菜魚
我地就揀左少酸和少辣。入面材料有好足料的嫩滑魚肉、好多的薯粉、仲有不同的配料,包括酸菜、芽菜,萵荀、豆卜、菇等等。
成個配搭好好美,且好滿足😋
酸菜魚

4.酒釀丸子( $48)
好中意佢既酒釀丸子,丸子的數量勁多,另外仲要有好淡淡清香的桂花味,食落非常清新,亦非常滋補,冬天女仔可以點這個甜品
酒釀丸子

5.黑糖脆炸糍粑( $58)
我屋企人勁中意食呢個,一份有6件,佢自己食左5件,中意食煙韌既野既你,就記得要點。時間面頭有黃豆粉, 每件都炸到外脆內軟, 配上黑糖醬汁,好味道。
黑糖脆炸糍粑

6.菊花蜜($48/埕)
賣相特別✨用埕裝住, 倒落碗仔度飲。
菊花蜜

入面甜甜地嘅菊花蜜清涼降火,啱晒食麻辣同煎炸食物,而且味道清甜,超級值得推介
菊花蜜

必食推介:涼拌雞絲粉皮、炸饅頭、酒釀丸子
2021-11-15
涼拌雞絲粉皮
酒釀丸子
2021-11-06 131 浏览
🍞炸饅頭💰$58😈呢間川菜小店我都真係幾推薦大家黎💛佢有兩間店鋪另外一間就係荃灣😝我想講佢最吸引係佢個最岀名最誇張既炸饅頭🍞佢價錢$56有六件我覺得都算好抵食同埋隻船🚢真心好誇張好正😝佢新鮮炸岀黎真係熱辣辣同埋每一隻都好金黃色💛而我建議大家一定要每一舊都沾勁多煉奶🤤因為饅頭同煉奶係好朋友👭我見到每一枱都有叫佢個炸頭同埋我覺得我一個人都食得哂六個炸饅頭😂圖二真係唔好意思我偷偷食左一舊🐠酸菜魚 (追加薯粉)💰$298😈佢呢到個酸菜魚都算大份🤔個份量都好夠二至三人既不過今日我地兩個黎食💛佢係有得揀咩酸咩辣🌶我地揀左中酸小辣食落都真係酸味好勁辣度都可以接受😝佢啲魚最好就係無骨同埋魚片🐟好薄身同好滑🤤不過就稍嫌佢得薯粉呢個配菜加😢如果想加其他配菜就要揀乾鍋咁點配菜😢不過佢個薯粉都算多同埋都吸哂酸菜魚湯底既味道🐠同埋順帶一提呢到啲Staff既服務態度真係幾好同好有禮貌
🍞炸饅頭
💰$58

🐠酸菜魚 (追加薯粉)
💰$298
2021-11-05 82 浏览
麻辣風雲原來已經喺銅鑼灣開左分店😍上一次試左佢個乾鍋 今次就試佢個小鍋米線🤤一入到去個陣酸辣味已經出曬黎刺激到流曬口水坐位都幾舒服呢度同荃灣一樣都係電話落單👍夠哂方便▫️雲南小鍋米線 ($48)米線份量好大碗最正係佢啲配料好多😍 豬肉碎、酸菜、芽菜、韭菜搭配得幾好食到尾拎個大匙羹逐啖撈黎食🤤少辣都唔算好辣 下次可以挑戰中辣🔥同場加左萵荀片+($5)、魚腐+($8)萵荀再腍啲會更好 魚腐索哂汁好入味😍▫️ 蒜泥白肉(套餐加配 $38)豬腩片夠肥🤤 略嫌蒜泥唔夠多但食完唔怕口臭😂▫️麻辣海蜇 ($58)海蜇比較幼身 面頭有芝麻辣椒食落爽口彈牙 辣度好夠 食到ZeezZee聲🤪▫️麻辣夫妻肺片 ($78)呢個太正啦 牛脷夠哂入味🤤 牛肚食落有咬口 下面仲有青瓜絲最後飲埋杯菊花蜜中和返辣味😌飲落唔會太甜又健康
麻辣風雲原來已經喺銅鑼灣開左分店😍

坐位都幾舒服
呢度同荃灣一樣都係電話落單👍
夠哂方便
雲南小鍋米線

▫️雲南小鍋米線 ($48)
米線份量好大碗
最正係佢啲配料好多😍
豬肉碎、酸菜、芽菜、韭菜搭配得幾好
食到尾拎個大匙羹逐啖撈黎食🤤
少辣都唔算好辣 下次可以挑戰中辣🔥
同場加左萵荀片+($5)、魚腐+($8)
萵荀再腍啲會更好 魚腐索哂汁好入味😍
蒜泥白肉

▫️ 蒜泥白肉(套餐加配 $38)
豬腩片夠肥🤤 略嫌蒜泥唔夠多
但食完唔怕口臭😂
麻辣海蜇

▫️麻辣海蜇 ($58)
海蜇比較幼身 面頭有芝麻辣椒
食落爽口彈牙 辣度好夠
食到ZeezZee聲🤪
麻辣夫妻肺片

▫️麻辣夫妻肺片 ($78)
呢個太正啦 牛脷夠哂入味🤤
牛肚食落有咬口 下面仲有青瓜絲
最後飲埋杯菊花蜜中和返辣味😌
飲落唔會太甜又健康
蒜泥白肉
麻辣海蜇
麻辣夫妻肺片
2021-11-04 55 浏览
二訪打卡川菜 超有氣勢饅頭酸菜魚~中意食辣既朋友一定會中意食川菜!呢間麻辣風雲一定係最打卡ableSearch呢間餐廳唔少得草船借箭既饅頭同酸菜魚今次再同大家介紹其他小食😍.🎈招牌酸菜魚 ($268)每枱必點既菜色 可以自己選擇辣度最特別係連酸度都可以自己選擇!唔食得太辣既朋友推薦小辣小酸 小編覺得剛剛好😋而且呢到d魚真係好似食極都仲有😂性價比都幾高架~.🎈炸饅頭 ($58)最華麗既饅頭沒有之一$58有6隻又唔算貴 打卡來説都值得一叫!基本上都係每枱都有 好在呢到既座位都鬆動😎一開始個煙霧效果真係世一!.🎈蟹黃豆腐 ($148)呢一款係季節限定 用大閘蟹整😍呢個系列仲有其他菜色 但豆腐一直係小編既摯愛😋一份既分量都幾多 送飯食一流!蟹黃加埋滑豆腐真係超夾啊😍.🎈菊花蜜 ($48)又係呢一款打卡必備 超有feel的飲品~粉紅色既瓶子超有中式既感覺 少女心出哂嚟❤️呢到既杯都係古代好似碗既小杯 超級古色古香~一份兩個人分都非常足夠😋甜甜地解辣超正啊❤️.🎈鮮檸檬蘇打 ($28)隻杯勁似一個旋渦 外形一樣係好好睇~呢個味道都比較酸少少 熱既時候飲都幾清爽🤣.🎈總括而言味道方面都做得幾好 而且超打
二訪打卡川菜 超有氣勢饅頭酸菜魚~
中意食辣既朋友一定會中意食川菜!
呢間麻辣風雲一定係最打卡able
Search呢間餐廳唔少得草船借箭既饅頭同酸菜魚
今次再同大家介紹其他小食😍
🎈招牌酸菜魚 ($268)

每枱必點既菜色 可以自己選擇辣度
最特別係連酸度都可以自己選擇!
唔食得太辣既朋友推薦小辣小酸 小編覺得剛剛好😋
而且呢到d魚真係好似食極都仲有😂
性價比都幾高架~
🎈炸饅頭 ($58)

最華麗既饅頭沒有之一
$58有6隻又唔算貴 打卡來説都值得一叫!
基本上都係每枱都有 好在呢到既座位都鬆動😎
一開始個煙霧效果真係世一!
🎈蟹黃豆腐 ($148)

呢一款係季節限定 用大閘蟹整😍
呢個系列仲有其他菜色 但豆腐一直係小編既摯愛😋
一份既分量都幾多 送飯食一流!
蟹黃加埋滑豆腐真係超夾啊😍
🎈菊花蜜 ($48)

又係呢一款打卡必備 超有feel的飲品~
粉紅色既瓶子超有中式既感覺 少女心出哂嚟❤️
呢到既杯都係古代好似碗既小杯 超級古色古香~
一份兩個人分都非常足夠😋
甜甜地解辣超正啊❤️
🎈鮮檸檬蘇打 ($28)

隻杯勁似一個旋渦 外形一樣係好好睇~
呢個味道都比較酸少少 熱既時候飲都幾清爽🤣
🎈總括而言

味道方面都做得幾好 而且超打卡able~
每樣野做出嚟都好精緻
同埋都要讚下店員 幾有耐性
雖然平日夜晚時間都好多人好忙 但店員都好有禮貌
在這個相機先吃的世代,每間餐廳都想盡辦法把食物弄得美美的,銅鑼灣的《麻辣風雲》竟然連饅頭都放在諸葛亮的船上,再配合乾冰奉上,煙霧湧出氣勢十足,浮誇程度爆表🤩連我這個浮誇系女子也自比不如;金黃色的炸饅頭炸得外脆內軟,視覺和味覺都滿分,幾乎每枱必點除了饅頭,還有以古代酒埕盛載的菊花蜜,清甜解渴😋招牌水煮魚:一上檯就聞到強烈麻香,放滿大量辣椒 ,讓人口水直流🤤魚片份量好多又夠滑溜,還有其他配菜如寬粉、蓮藕、豆卜等,十分飽肚相對之下香辣蝦和香辣蟹比較遜色,蟹size小,沒什麼肉擔擔麵花生麻香味濃,麵條不會太硬太腍黑糖脆炸糍粑:第一次吃糍粑,感覺像硬身的糯米糍,煙韌口感不錯《麻辣風雲》📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓

除了饅頭,還有以古代酒埕盛載的菊花蜜,清甜解渴😋

相對之下香辣蝦和香辣蟹比較遜色,蟹size小,沒什麼肉

擔擔麵花生麻香味濃,麵條不會太硬太腍

《麻辣風雲》
📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓