呢間日本過江龍撈麵專門店,全球都有分店,bookmark 左好耐,見到佢地ig出左限定口味- 山椒麻辣🌶開正我果瓣,襯住long weekend 立即跑去試😬地址係灣仔地鐵站去出行幾步就到十分易搵,門面裝修好簡潔乾淨舒服,有點日系cafe嘅感覺。店內都好舒適,好多好靚嘅字畫✨😌👍🏻👍🏻大家記得參觀埋個洗手間,從未見過香港有同類型餐廳(仲要地鋪)個廁所可以如此精緻!😆日本人果然係對廁所有要求!好講返食物,山椒menu有兩個口味,同朋友決定一人黎一碗。呢一款係主打山椒麻辣撈麵!豆腐版同白子版,招積啲可以揀白子topping😝我地就揀左豆腐😎首先要大力讚個叉燒呀👍🏻👍🏻👍🏻油香重而不油膩。炸豆腐都勁出色,脆卜卜,口感滿分!店員超有禮貌,教我地點食,同埋知道左佢地麵條係每日新鮮手製,即刻加分⭐️⭐️⭐️鮮打太麵個口感真係同工場貨好太分別🤩非常彈牙😋個麻辣汁底都勁正,加埋麵條掛到汁,一個字爽!🌶👍🏻另一碗係冷麵,肉之地獄。聽完個名再睇埋個賣相就知冇揸流攤🥰勁多叉燒片,十分足料!呢個汁底少多麻少辣,似芝麻醬味麻辣版,加少少青檸汁落去絕配呀👍🏻👍🏻再試埋佢地自家品牌珈琲,呢支包裝同味道都好有誠意,日本🇯🇵

好講返食物,山椒menu有兩個口味,同朋友決定一人黎一碗。

再試埋佢地自家品牌珈琲,呢支包裝同味道都好有誠意,日本🇯🇵嘢果然真係講究啲👍🏻推薦推薦‼️

總結係愛辣人士必試,香港好少揾到一間餐廳對每一個細節位都有要求,呢間真係比到誠意。下次一定會再來,好有興趣食埋佢地招牌果碗全料撈麵呀😝

評分✴️(五分滿分)

環境:✴️✴️✴️✴️
食物:✴️✴️✴️✴️✴️
性價比:✴️✴️✴️✴️
回頭率:✴️✴️✴️✴️✴️

2022-12-27 27 浏览
日本料理的好壞,在乎是否有用「心」去製作,也在於用心的服務,這間撈麵店叫こころ(譯:心)就兩樣都有了門面非常低調,沒有仔細看幾乎留意不到裝潢走簡約風,純白的內牆印着幾個大字: 仁義禮智信服務水平不錯,侍應有禮貌但不會過度殷勤,有日本餐廳的水平食物:全料東京撈麵(大)$109配料非常豐富,包括叉燒,蛋黃,辣肉碎,溏心蛋,紫菜,蒽花,韭菜,竹筍,紫菜碎,生蒜,魚粉,小麥面每項配料都跟圖片一樣多,用料質素不俗,在生蒜跟魚粉的重口味帶領動下,蒽花跟筍的甜味更出,生蛋令配料更容易混合,小麥麵條入口更creamy叉燒粒份量不少,五花腩油香濃郁,口味相當好吃!熟成芝士撈麵(大) $119跟前者不同,他多了蘑菇水菜跟芝士蘑菇味濃,水菜爽脆夠鮮,但最正點的是24個月熟成芝士,口味爆濃,入口黏黏,重口味人士最愛真鱈魚白子山椒麻辣撈麵(大辛) $139這個撈麵跟上面的分別在於,他用的叉燒直接叫做炙燒豬腩肉,入口肥美脂香濃郁,紅洋蔥在辣肉碎的帶動下更形惹味,這份雖然不算很辣,但如果不能吃辣的朋友已算相當辛辣。這辣味非常提胃鱈魚白子質素相當高,入口creamy ,鮮味香濃,不過跟辣麵契合度普通吃法2:加黑胡椒,

門面非常低調,沒有仔細看幾乎留意不到

裝潢走簡約風,純白的內牆印着幾個大字: 仁義禮智信

服務水平不錯,侍應有禮貌但不會過度殷勤,有日本餐廳的水平

食物:

全料東京撈麵(大)$109

叉燒粒份量不少,五花腩油香濃郁,口味相當好吃!

熟成芝士撈麵(大) $119
跟前者不同,他多了蘑菇水菜跟芝士

真鱈魚白子山椒麻辣撈麵(大辛) $139

吃法2:
加黑胡椒,他們的黑胡椒用料相當不錯,辛辣不哽喉,刺激但不搶,相當正

吃法3:
加醋,令略為油膩的麵底變得醒胃一點,入口清爽些

除了跟芝士撈不是很夾外,這個醋很百搭,跟其他麵契合度很高,配餃子吃也可以

吃法4:
用最後剩下的少許汁醬撈免費的白飯,有意外驚喜!絕對值得一試

雞軟骨餃子$39
加了雞軟骨的餃子口感多重,有趣

雞皮餃子$43
以雞皮包裹的餃子比較油膩,口味比較重

烏龍茶
用來解膩效果也不錯
2022-12-27 540 浏览
位於灣仔軒尼詩道的「麺屋こころ」,係一間日本東京過江龍拉麵店,主打台灣風肉燥拌麵🍜店內裝修簡潔明亮,感覺乾淨衛生餃子一客有4隻餃子,每件都飽滿又大隻,皮薄餡靚,豬肉蔬菜餡料份量好充裕,肉汁豐富,充滿菜肉香單骨香脆雞翼生炸單骨雞翼好香脆,表面加咗少許椒鹽調味,鹹香滋味,好好食24月熟成芝士撈麵有M or L size 2種可選,適合不同食量的顧客,非常貼心❤️粗麵條以小麥製成,質感稍硬而且口感彈牙,富有嚼勁!表面有一大片火炙燒過的24月熟成芝士,味道香濃有層次🧀其他材料包括有叉燒、蘑菇、生蛋黃、水菜及紫菜碎等等,勁足料,口感相當豐富呢咖喱炸雞撈麵豐富材料包括辣肉碎、蔥花、韭菜、紫菜碎、生蛋黃、天婦羅碎、生蒜及魚粉等等✨日式咖喱汁好濃稠,微辣濃郁,與麵條拌勻後食用,每條麵都充滿咖喱香,好惹味哦!炸雞外脆內軟,已經去骨,啖啖肉烏龍茶 & Coke Zero

單骨香脆雞翼

生炸單骨雞翼好香脆,表面加咗少許椒鹽調味,鹹香滋味,好好食

24月熟成芝士撈麵

咖喱炸雞撈麵

烏龍茶 & Coke Zero
2022-12-23 32 浏览
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。.來自東京的過江龍 麵屋Kokoro主打改良版的台式拌麵 在很多國家都設有分店以台南擔仔麵做藍本 再依照名古屋人的口味改良撈麵中的主角就是肉燥(辣肉碎)結合其他配料麵條也是自家製的,據就大受歡迎呢!😊 .拌麵也是有食法四部曲:- 把醬料攪拌均勻- 享用1/3後,添加胡椒粉- 享用2/3後,添加Kokoro秘製香醋- 吃完拌麵後,可免費加入白飯成肉燥飯.正宗全料東京撈麵 $109第一次黎食叫左配料非常豐富的正宗全料~有叉燒 辣肉碎 生蛋黃 溏心蛋 紫菜 蔥花 生蒜竹筍 韭菜 魚粉和紫菜碎等 ~.將全部材料拌勻後,醬料都沾滿在麵條上有了辣肉碎的加持 帶微辣食落是頗惹味的~再按個人喜好加入黑胡椒和香醋可以品嘗到三種口味 也是特別.24月熟成芝士撈麵 $109鍾意食芝士推薦呢款芝士撈麵🤤每一啖有牽絲外 仲有濃濃芝士味!所以都會比較飽肚 而家叉燒有燒香過都好食呢!佢除左加黑胡椒外 有提供小匙玫瑰醬 ~食落酸酸咪咪 可以消消膩的感覺呢!.炸雞球 $33、雞皮餃子 $43炸雞球熱辣辣,也炸得頗香脆,充滿肉汁.仲有賣相很有質

來自東京的過江龍 麵屋Kokoro
主打改良版的台式拌麵 在很多國家都設有分店
以台南擔仔麵做藍本 再依照名古屋人的口味改良
撈麵中的主角就是肉燥(辣肉碎)結合其他配料
麵條也是自家製的,據就大受歡迎呢!😊

拌麵也是有食法四部曲:
- 把醬料攪拌均勻
- 享用1/3後,添加胡椒粉
- 享用2/3後,添加Kokoro秘製香醋
- 吃完拌麵後,可免費加入白飯成肉燥飯

正宗全料東京撈麵 $109
第一次黎食叫左配料非常豐富的正宗全料~
有叉燒 辣肉碎 生蛋黃 溏心蛋 紫菜 蔥花 生蒜
竹筍 韭菜 魚粉和紫菜碎等 ~

將全部材料拌勻後,醬料都沾滿在麵條上
有了辣肉碎的加持 帶微辣食落是頗惹味的~
再按個人喜好加入黑胡椒和香醋
可以品嘗到三種口味 也是特別

24月熟成芝士撈麵 $109
鍾意食芝士推薦呢款芝士撈麵🤤
每一啖有牽絲外 仲有濃濃芝士味!
所以都會比較飽肚 而家叉燒有燒香過都好食呢!
佢除左加黑胡椒外 有提供小匙玫瑰醬 ~
食落酸酸咪咪 可以消消膩的感覺呢!

炸雞球 $33、雞皮餃子 $43
炸雞球熱辣辣,也炸得頗香脆,充滿肉汁

仲有賣相很有質感,味道又唔錯的特飲
焙茶Latte $36、Genmai-Cha $32

• 正宗全料東京撈麵
  • 24月熟成芝士撈麵
  • 炸雞球
朋友食過覺得幾好食今次帶咗我嚟食-1️⃣ 正宗全料東京撈麵有叉燒、辣肉碎、溏心蛋、生雞蛋同蔥蒜等等香料好足料叉燒勁淋味道好香 層次好豐富少少辣味肉碎配埋香料同蛋好夾好味😋.2️⃣ 咖喱炸雞撈麵炸雞肉幾嫩醬同配菜份量都適中食第一啖已經覺得好香一開始唔覺得辣之後過咗一陣就有後勁香辣味.🍝 每格枱面上都有撈麵食用教學教你點樣撈個麵同埋一路食一路都可以加唔同調味可按步驟加黑椒、香醋一碗麵幾款味🫶🏻食曬啲麵後仲可以加免費白飯撈淨番嘅肉醬享受埋日式肉燥飯正✅.3️⃣煎餃子小食叫咗餃子餃子皮薄肉餡多汁.4️⃣抹茶入玄米茶濃又清新嘅茶味樽內置濾嘴唔會飲到花茶葉🤩.5️⃣ 焙茶拿鐵夠曬焙茶味好香濃又滑推薦😋-
朋友食過覺得幾好食
今次帶咗我嚟食
1️⃣ 正宗全料東京撈麵
有叉燒、辣肉碎、溏心蛋、生雞蛋同蔥蒜等等香料
好足料
之後過咗一陣就有後勁香辣味
🍝 每格枱面上都有撈麵食用教學
教你點樣撈個麵
同埋一路食一路都可以加唔同調味
可按步驟加黑椒、香醋
一碗麵幾款味🫶🏻
好香濃又滑
推薦😋
  • 正宗全料東京撈麵
2022-12-21 22 浏览
麺屋こころ 喺附近行街,行咗一陣有啲肚餓,即刻睇吓有咩輕食嘅嘢,醫下肚仔先,經過門口見到幾特別,一於決定入去食下😍呢間東京人氣撈麵,係灣仔開咗分店,餐廳環境都寬敞,而呢度嘅麵條,都係由日本師傅每一日新鮮手工製造👍🏻TOKYO MAZESOBA 原味東京撈麵~$59配料都幾多,有蔥花,紫菜,辣肉碎,蒜蓉,鰹魚粉,加埋佢哋秘製嘅醬汁,撈埋個雞蛋,都幾濃味,麵底係粗麵,口感比較挺身,煙韌好食枱上有教學,食完1/3嘅時候,可以加黑胡椒,加埋黑胡椒食嘅時候,香氣濃郁,再食多1/3嘅時候,可以加佢地嘅特制醋,酸味可以減淡太濃嘅感覺,微辣而不膩,幾好食😋餃子新鮮煎起熱辣辣,香脆可口烏龍茶估唔到茶味都幾濃郁,食完撈麵可以解膩麺屋こころ 🏠:灣仔軒尼詩道68號新禧大廈地下1C號舖☎️:37516966#kokoromazesobahk #日本撈麵

TOKYO MAZESOBA 原味東京撈麵~$59

餃子
新鮮煎起熱辣辣,香脆可口

烏龍茶
估唔到茶味都幾濃郁,食完撈麵可以解膩

🏠:灣仔軒尼詩道68號新禧大廈地下1C號舖
☎️:37516966

#kokoromazesobahk #日本撈麵
2022-12-19
  • 原味東京撈麵
  • 烏龍茶
  • 餃子
2022-12-21 153 浏览
一般提起日式拉麵都會聯想到濃濃的湯底麺屋こころ破格以撈拌麵まぜそば的方式呈現傳統日式拉麵不同的一面亦是我們今次慕名而來的原因店舖燈光潔白明亮餐具金光閃閃牆上面卻錶上仁義禮智信的大字新派與傳統揉合得毫無違和感要試當然首選招牌正宗全料東京撈麵全料包含叉燒流心蛋辣肉碎紫菜蔥花叉燒肥瘦適中厚切有質感有口感微辣汁底撈上粗幼剛好的麵底配合得宜第一次吃拌麵沒問題因桌面上有撈麵教學先攪勻本身醬料享用三分一後加黑椒再三分一後可再添加秘製香醋麵吃光後更可免費添飯成為肉燥飯保證吃飽原味東京撈麵則少了叉燒和流心蛋但麵質依樣爽滑彈牙偏硬甚有口感日式唐揚炸雞球做到外皮脆肉質嫩不沾旁邊的蛋白醬也夠美味雞軟骨餃子皮夠脆薄沒有油膩感另外值得一提的是撈麵設有兩種分量選擇下次吃膩傳統日本拉麵不妨一試撈拌麵
一般提起日式拉麵都會聯想到濃濃的湯底
2022-12-21
日式唐揚炸雞
雞軟骨餃子
2022-12-21 506 浏览
店內有詳細列明東京撈麵的建議食法4部曲:Step 1 : 把醬汁攪拌均勻Step 2 :享用1/3後添加桌上供應的即磨黑胡椒Step 3 : 享用2/3後添加桌上供應的 KOKORO秘製昆布香醋Step 4 :吃完撈麵後,可免費加入白飯,並攪拌成肉燥飯正宗全料東京撈麵 (L) $109M $99 / L $109有叉燒、生蛋黃、辣肉碎、溏心蛋、紫菜、蔥花、韭菜、竹荀、紫菜碎、生蒜、魚粉,仲有口感煙煙韌韌的小麥麵。店員教路 : 可跟隨Step 1 - Step 4 的建議撈麵食法明太子忌廉撈麵 (L) $99M $89 / L $99有叉燒、明太子、生蛋黃、蔥花、紫菜碎、水菜、唐辛子絲、生蒜、魚粉,仲有口感煙煙韌韌的小麥麵。會附上雪梨醋。店員教路 : 可跟隨Step 1 - Step 2 的建議撈麵食法,但Step 3由原本的KOKORO秘製昆布香醋,改為明太子忌廉撈麵附上的的雪梨醋雞皮餃子 $43香口雞皮內的餃子餡是豬肉、椰菜、木耳,仲可以蘸附上的芥末醬單骨香脆雞翼 $36脆卜卜外皮灑上五香粉,惹味HOJICHA LATTE $36低溫焙煎茶 x 日本製3.7牛乳,無論茶味 / 奶味都
店內有詳細列明東京撈麵的建議食法4部曲:

明太子忌廉撈麵 (L) $99
M $89 / L $99
會附上雪梨醋。

雞皮餃子 $43
香口雞皮內的餃子餡是豬肉、椰菜、木耳,仲可以蘸附上的芥末醬

單骨香脆雞翼 $36
脆卜卜外皮灑上五香粉,惹味

HOJICHA LATTE $36
低溫焙煎茶 x 日本製3.7牛乳,無論茶味 / 奶味都夠濃!

GENMAI-CHA $32
抹茶入玄米茶,飲落感覺好清爽舒喉,好解膩濟!

_______________

麺屋こころ (灣仔)
灣仔軒尼詩道68號新禧大廈地下1C號舖

_______________
2022-12-18
2022-12-19 50 浏览
—每次搭巴士經過都覺得門面幾吸引原來係食Mazesoba 日式撈麵正宗全料東京撈麵($99)慢煮叉燒/溫泉蛋/辣肉碎/溏心蛋/紫菜/蔥花/竹筍/紫菜碎/生蒜/魚粉/小麥麵先將溫泉蛋與配料攪勻 讓每啖麵都伴上醬汁再按喜好加入黑胡椒同昆布醋最後可以追加白飯 將剩下配料撈勻清碗慢煮叉燒好柔軟 唔洗點咀嚼帶點脂香太麵柔韌富彈性 掛汁效果很好食咗一半加咗昆布醋提升味道且減膩見仲有唔少醬料就試埋撈白飯 一掃而空鹽味撈麵($79)慢煮叉燒/溫泉蛋/蔥花/紫菜碎/水菜/竹筍/唐辛子絲/生蒜/魚粉/小麥麵單骨香脆雞翼($36) 炸得入味 肉仍保持肉汁雞皮餃子($43)皮脆帶點煙韌 蘸wasabi醬幾夾焙茶拿鐵($36)/抹茶入玄米茶($32)兩個樽裝都好delicate 味道同樣地唔錯 鍾意焙茶鮮奶嘅醇厚—————————————————麺屋こころ灣仔軒尼詩道68號新禧大廈地下1C號舖
每次搭巴士經過都覺得門面幾吸引
原來係食Mazesoba 日式撈麵
正宗全料東京撈麵($99)
先將溫泉蛋與配料攪勻
讓每啖麵都伴上醬汁
再按喜好加入黑胡椒同昆布醋
最後可以追加白飯 將剩下配料撈勻清碗
慢煮叉燒好柔軟 唔洗點咀嚼帶點脂香
太麵柔韌富彈性 掛汁效果很好
食咗一半加咗昆布醋提升味道且減膩
見仲有唔少醬料就試埋撈白飯 一掃而空
鹽味撈麵($79)
單骨香脆雞翼($36)
炸得入味 肉仍保持肉汁
雞皮餃子($43)
皮脆帶點煙韌 蘸wasabi醬幾夾
焙茶拿鐵($36)/抹茶入玄米茶($32)
兩個樽裝都好delicate
味道同樣地唔錯 鍾意焙茶鮮奶嘅醇厚
—————————————————
灣仔軒尼詩道68號新禧大廈地下1C號舖
早排準時放工,約同事黎食飯,仲趕得切下午茶(3-6pm)😋。$59有麵+小食都唔算貴,雖然係tea set不過份量都唔少👍🏻。🔅原味東京撈麵 ($59)麵條偏粗、硬身,掛到汁。配上蒜末、蔥同紫菜去撈所以好香,加埋蛋同辣肉燥做個汁去撈真係好正🤤。食到一半再加黑椒就有另一種風味,啱晒重口味人士。食完麵仲可以free加少少白飯撈汁😋。🔅鹽味撈麵 ($59)鹽味撈麵就配料多啲😝,有筍同叉燒粒。食落無原味咁重口,主要都係魚粉味,加埋水菜同蔥味幾香。🔅炸雞球日式炸雞,都算大件,炸得啱啱好,有肉汁😝。🔅餃子煎得幾香幾juicy 😋,都係好日式既煎餃。🔅手作焙茶Latte ($36)焙茶味極濃,好香滑,不過記得飲之前要先搖勻🖖🏻。🔅Cold brew ($36)💬第二次食水準都keep到水準,日本過江龍質素果然有保證👍🏻。Tea set份量更啱女仔食😝,價錢都相對抵食😚。

原味東京撈麵
🔅原味東京撈麵 ($59)
食到一半再加黑椒就有另一種風味,啱晒重口味人士。
原味東京撈麵
食完麵仲可以free加少少白飯撈汁😋。
鹽味撈麵
鹽味撈麵
🔅鹽味撈麵 ($59)
炸雞球
🔅炸雞
日式炸雞,都算大件,炸得啱啱好,有肉汁😝。

🔅餃子
煎得幾香幾juicy 😋,都係好日式既煎餃。
🔅手作焙茶Latte ($36)
焙茶味極濃,好香滑,不過記得飲之前要先搖勻🖖🏻。
🔅Cold brew ($36)

2022-12-15 287 浏览
🔹️麺屋こころ🔹️東京人氣撈麵店係灣仔開左分店,係一種無湯底既日式撈麵,麵條由自家日本廚師新鮮手工製造,確保提供最新鮮優質既麵質。特意同朋友黎試新口味😊試完真係回味無窮👍餐廳有餐牌教授進食方法,首先將配料攪拌均勻,加入黑胡椒及秘製香醋🍜 食完麵之後,仲可以免費加入白飯,攪拌成肉燥飯,咁正既,但同朋友太飽所以無試😆🥢正宗原料東京撈麵 ($99)豐富配料有叉燒、溫泉蛋、辣肉碎、溏心蛋、蔥花、竹筍、紫菜,均勻攪拌所有材料,每條面都沾滿材料及醬汁,味道濃郁惹味,有小許辣味。叉燒肉嫩入味肥瘦均勻,溏心蛋都好出色,加多幾隻都無問題👍🥢24個月熟成芝士撈麵 ($99)大大塊已燒過既芝士、蘑菇及紫菜攪拌後,感覺有點似食意大利飯既感覺,每啖滿滿既芝士及豐富配料,味道好有驚喜👍👍🐣雞皮餃子 ($43)薄薄既雞皮煎得外脆香口,唔講都唔知食緊雞皮,內餡多汁🐣單骨香脆雞翼 ($36)單骨既設計,進食都好方便,帶點甜味🍹焙茶拿鐵 ($36)濃厚既茶味配上鮮奶,醇香絲滑,味道出色🍹抹茶入玄米茶 ($32)玄米茶加入抹茶,更添層次風味
🔹️麺屋こころ🔹️

🥢正宗原料東京撈麵 ($99)

🥢24個月熟成芝士撈麵 ($99)

🐣雞皮餃子 ($43)
薄薄既雞皮煎得外脆香口,唔講都唔知食緊雞皮,內餡多汁

🐣單骨香脆雞翼 ($36)
單骨既設計,進食都好方便,帶點甜味

🍹焙茶拿鐵 ($36)
濃厚既茶味配上鮮奶,醇香絲滑,味道出色

🍹抹茶入玄米茶 ($32)
玄米茶加入抹茶,更添層次風味

2022-12-13 93 浏览
𝑲𝒐𝒌𝒐𝒓𝒐 𝑻𝒐𝒌𝒚𝒐 𝑴𝒂𝒛𝒆𝒔𝒐𝒃𝒂 麺屋ここ-🍜 正宗全料東京撈麵🥟 日式餃子東京連鎖撈麵店,先後係新加坡、泰國、印尼、菲律賓同加拿大開店!今次嚟到香港(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 係灣仔大街馬路旁,超易搵!日式撈麵真係第一次試,冇左湯底既襯托,變相麵質同配料就好重要♪(´ε` ) 而佢地用上全麥麵粉,每日新鮮自家製!入口比平時麵質更有口感,煙靭彈牙٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 麵質嚟講已有8分!有9款撈麵選擇,本住要食就要食招牌嘅定律!就叫左有12款配料既正宗全料撈麵!包括有慢煮叉燒、肉燥、鯖魚粉、溫泉蛋、紫菜、蔥蒜、韭菜同筍!勁足料!除此之外,食法先係精粹ಠ_ಠ 每枱側面都有個步驟tips, 每食1/3再加醬料令到成個體驗更昇華,更加食到不同層次!包括加黑胡椒、秘製香醋等!最中意尾段加醋嘅味道♪( ´θ`)ノ 因為食到最後已經有飽意,但醋味香,令到我地更開胃!fyi, 餃子嚟講正常發揮,可以飛過~經過要試試!平時食開重口味的您更加要試!📍Shop 1C, 68 Hennessy Road, Wanchai#jcfoodgasm @kokorohkg
𝑲𝒐𝒌𝒐𝒓𝒐 𝑻𝒐𝒌𝒚𝒐 𝑴𝒂𝒛𝒆𝒔𝒐𝒃𝒂 麺屋ここ
🍜 正宗全料東京撈麵
🥟 日式餃子

日式餃子
fyi, 餃子嚟講正常發揮,可以飛過~

經過要試試!平時食開重口味的您更加要試!

#jcfoodgasm @kokorohkg
2022-12-11 59 浏览
有口福有口福,灣仔一家我好喜歡的麵屋kokoro 最近出左下午茶餐,平時過百塊的一碗撈麵,下午茶餐加小食都係$59,值得要試下。Kokoro 同平時日式餐廳感覺不同,帶有更多的係現代化及新穎的元素,作為麵屋,絕不是普通的拉麵店,而是研發了新的口味產品,日式撈麵,未試過的朋友必須要試下。下午茶餐主要有3 款選擇,我們選了柚子鹽味撈麵(冷麵)及鹽味撈麵,撈麵的主要特色係將所有食材撈埋一齊食,口感同味道都十分豐富,喜歡吃冷麵的選擇柚子鹽味撈麵,柚子味濃郁又特別,最喜歡就是日本雞肉同筍撈埋一齊食,倍感滋味。鹽味撈麵就主打叉燒,呢種日式叉燒經過精心炮製,又係好食到停唔到口。呢度特別之處係食物可以分幾款模式去品嚐,首先食撈麵原味,食左1/3 再放黑胡椒,食左2/3 再放香醋,最後將醬汁還可以撈少少日本飯,真係極之講究卻又帶來滿足感。另外每款拉麵都可以配一款小食,我就選擇了炸雞球同餃子,跟餐仲會附送烏龍茶一杯,認真抵食啊。我就沒有選擇烏龍茶,而係升級選擇了這裡出名的冷萃咖啡同培茶拿鐵,瓶裝又靚又可以飲唔曬拿走,而且味道香濃正宗,大家來到必定要試下啦。
2022-12-03
2022-12-07 77 浏览
每星期都會黎食一次!其實次次都係食東京撈麵!開始有啲悶悶地,今日要試新嘢~🧡💚明太子叉燒撈麵過江龍嘅餐廳係特別好味道!絕對冇得輸~今次食完之後仲要加白飯😂我真係第一次‼️因為佢嘅汁實在太好味💙❤️同埋啲叉燒可以咁嫩滑✨加上明太子撈勻!簡直係絕配

🧡💚明太子叉燒撈麵
加上明太子撈勻!簡直係絕配
2022-12-06 179 浏览
灣仔日式撈麵下午茶抵食日式撈麵嘅日本過江龍出咗新出咗NOMIMONO 茶飲,仲有下午茶套餐好抵食,套餐有一款細撈麵+小食+烏龍茶$59,+$19有迷你叉燒丼飯餐廳環境舒適和寬敞,有卡位沙發椅,灰白色和木系裝修感覺文青。播放著休閒歌曲,另收加一服務費提供清水、惹味七味粉(小辣)、秘製香醋、黑胡椒等,旁邊還有撈麵教學,食物上菜快👍🏻食完唔夠飽仲可以添飯Kokoro Tokyo Mazesoba原味東京撈麵香辣肉燥配生蛋黃撈麵,撈埋一齊啲面更加滑,味道濃郁少少辣 😋麵的份量啱晒女仔,粗身拉麵🍜彈牙的麵質有點像烏冬,#柚子鹽味撈麵有兩片慢煮雞胸肉、竹筍、紫菜、香蔥等材料,清淡柚子檸檬🍋香味,冷撈麵幾特別有迷你叉燒丼飯有肥美角切叉燒、溫泉蛋、紫菜等,叉燒肉質嫩滑,肥瘦適中~KOKORO NOMIMONO 茶飲抹茶玄米茶 好清澀健康,樽仲有過濾頭唔會飲到沉澱物,設計好細心焙茶拿鉄,飲之前記得要均勻小食兩客(下午茶份)香脆椒鹽單骨雞翼3件炸雞球2件配沙律醬服務質素:7/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
灣仔日式撈麵下午茶抵食

日式撈麵嘅日本過江龍出咗新出咗
NOMIMONO 茶飲,

播放著休閒歌曲,另收加一服務費

Kokoro Tokyo Mazesoba

#柚子鹽味撈麵

有迷你叉燒丼飯
有肥美角切叉燒、溫泉蛋、紫菜等,叉燒肉質嫩滑,肥瘦適中~

KOKORO NOMIMONO 茶飲

焙茶拿鉄,飲之前記得要均勻

小食兩客(下午茶份)
香脆椒鹽單骨雞翼3件
炸雞球2件配沙律醬