這家來自日本過江龍麵屋,很早就注意到了𓂃燈光明亮令人食慾大開之餘,牆上掛著日本書法家筆下作品.ᐟ.ᐟ⭐︎雖然選擇不算多元化,但如果想一嚐日本撈麵,到這裡就最合適不過。晚上的時候,仍然聚集了不少剛下班的打工人在這裡小聚~ (\ (\ („• ֊ •„) ꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀ.• ♥️ 雞軟骨餃子 $39雖然不是很吃到雞軟骨,不過整體味道是不錯的~不算油分很多,肉碎都頗均衡呢⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬.• ♥️ 雞皮餃子 $43雞皮餃子顏色勁金黃,而且邪惡( ˶ˆ꒳ˆ˵ )但酥脆的表面實在讓人欲罷不能,一口一口。配合青芥末醬,少少辛辣與油分混合是Perfect Match!.• ♥️ 柚子鹽味撈麵 $78 (M)最近炎夏逐漸拜訪香港,就想點一份柚子鹽清爽一下!柚子鹽滲透在口腔的每一處,帶給你夏日氣息⸜♡⸝‍小麥麵條雖粗但有嚼勁,配上薄薄雞肉低熱量不肥膩。.• ♥️ 24月熟成芝士撈麵 $109有誰能抵擋芝士的誘惑ꔛ‬?芝士加上生蛋黃,撈上肥厚叉燒和麵條,份量多且拉芝感重,濃郁的芝味彷彿浸在芝士裏🥹加上豐富的配料如紫菜、筍等,超絕滿足。.• ♥️ 抹茶入玄米茶 點一份匠心誠意之作。抹茶清

這家來自日本過江龍麵屋,很早就注意到了𓂃
晚上的時候,仍然聚集了不少剛下班的打工人在這裡小聚~

(\ (\
(„• ֊ •„) ꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀ
.• ♥️ 雞軟骨餃子 $39
雖然不是很吃到雞軟骨,不過整體味道是不錯的~
不算油分很多,肉碎都頗均衡呢⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬

.• ♥️ 雞皮餃子 $43
雞皮餃子顏色勁金黃,而且邪惡( ˶ˆ꒳ˆ˵ )
但酥脆的表面實在讓人欲罷不能,一口一口。

.• ♥️ 柚子鹽味撈麵 $78 (M)
最近炎夏逐漸拜訪香港,就想點一份柚子鹽清爽一下!
柚子鹽滲透在口腔的每一處,帶給你夏日氣息⸜♡⸝‍
小麥麵條雖粗但有嚼勁,配上薄薄雞肉低熱量不肥膩。

.• ♥️ 24月熟成芝士撈麵 $109
有誰能抵擋芝士的誘惑ꔛ‬?
芝士加上生蛋黃,撈上肥厚叉燒和麵條,
份量多且拉芝感重,濃郁的芝味彷彿浸在芝士裏🥹
加上豐富的配料如紫菜、筍等,超絕滿足。

.• ♥️ 抹茶入玄米茶
點一份匠心誠意之作。
抹茶清幽,混合玄米茶解膩。

.• ♥️ 焙茶拿鐵
焙茶味獨佔大半份,但不失奶味餘香。
講咗咁耐終於黎到試呢間成日喺𝐢𝐠𝐬𝐭𝐨𝐫𝐲見到既撈麵 我地嗰日平日夜晚𝟕點幾鐘去到都幾多人 門口𝐤𝐞𝐞𝐩住有𝟒-𝟓個人等緊位 我好彩我地早少少去到唔洗排隊就入得ฅʕ•̫͡• ✧ 正宗全料東京撈麵 $𝟗𝟗✧ 肉の地獄山椒胡麻冷撈麵(中辛) $𝟏𝟏𝟗✧ 雞皮餃子 $𝟒𝟑✧ 炸雞球 $𝟑𝟑✧ 焙茶拿鐵 $𝟑𝟔✧ 抹茶入玄米茶 $𝟑𝟐 本身黎之前係想叫佢地最多人叫嗰個全料東京撈麵,不過見到佢地「肉の地獄」個限定餐牌之後就揀咗第𝟐碗,我碗撈麵既碗邊鋪滿咗大大塊既慢煮叉燒,中間就放咗辣肉燥碎,配料仲有生蛋黃、竹筍、紫菜碎、紅洋蔥、炸蒜片、同埋腰果(呢個配搭都幾新奇𝐡𝐚𝐡𝐚𝐚) 因為係山椒麻辣系列,所以佢個辣肉碎都幾辣,要真係食得辣既朋友先好叫,食之前將拉麵同醬汁、配料撈埋,雖然係無湯既拉麵,但係又唔會覺得啲麵好乾或者好淡味,我自己就特別鍾意佢地自家製既小麥麵,麵條食落好煙韌同帶有少少麥香,好味喔(◍ ´꒳` ◍)另一個麵我地就揀咗正宗全料東京撈麵,呢個麵既叉燒都係慢煮既,不過就係切到一粒粒既厚切叉燒黎,食落幾柔軟,而呢個麵既肉燥就只係帶微辣,唔係咁食得辣既可以揀呢款麵,撈埋生蛋黃同紫菜碎一齊食仲好味

✧ 正宗全料東京撈麵 $𝟗𝟗
✧ 肉の地獄山椒胡麻冷撈麵(中辛) $𝟏𝟏𝟗
✧ 雞皮餃子 $𝟒𝟑
炸雞球 $𝟑𝟑
✧ 焙茶拿鐵 $𝟑𝟔
✧ 抹茶入玄米茶 $𝟑𝟐

另一個麵我地就揀咗正宗全料東京撈麵,呢個麵既叉燒都係慢煮既,不過就係切到一粒粒既厚切叉燒黎,食落幾柔軟,而呢個麵既肉燥就只係帶微辣,唔係咁食得辣既可以揀呢款麵,撈埋生蛋黃同紫菜碎一齊食仲好味๐•ᴗ•๐

小食既雞皮餃子外皮炸得幾香脆🥟係邪惡版既日式餃子•ɷ• 而炸雞球既肉質都幾滑嫩~

平時拉麵店通常都係得凍茶同汽水,呢度有得叫𝐡𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞同抹茶入玄米茶幾特別,自己就比較鍾意佢支抹茶入玄米茶,配佢地個撈麵食可以解下膩(๑❛ᴗ❛๑)
  • 正宗全料東京撈麵
  • 雞皮餃子
▪️🍜 𝑷𝒓𝒆𝒎𝒊𝒖𝒏 𝑻𝒐𝒌𝒚𝒐 𝑴𝒂𝒛𝒆𝒔𝒐𝒃𝒂 $99 (M Sized)正 宗 全 料 東 京 撈 麵 👍🏽Topped with loads of ingredients and condiments, and made a complex yet appealing flavor. Especially appreciate how the egg yolk acted as a mean for blending all the flavor onto the noodle. The multi-grain noodle has a great al dente texture as well without being soggy or too dried. Highly recommended to follow the suggested step to add extra layers of flavor to the noodle, esp the seaweed vinegar! Also, even tho you maybe full already aft
正 宗 全 料 東 京 撈 麵 👍🏽
Topped with loads of ingredients and condiments, and made a complex yet appealing flavor. Especially appreciate how the egg yolk acted as a mean for blending all the flavor onto the noodle. The multi-grain noodle has a great al dente texture as well without being soggy or too dried. Highly recommended to follow the suggested step to add extra layers of flavor to the noodle, esp the seaweed vinegar! Also, even tho you maybe full already after finishing the whole bowl of noodle, but adding rice and mixed with the leftover sauce is still must do, which would elevate the whole dining experience.
---
▪️🥟𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑺𝒌𝒊𝒏 𝑫𝒖𝒎𝒑𝒍𝒊𝒏𝒈 $43
雞 皮 餃 子
They served the dumplings with wasabi mayonnaise, and gave a refreshing kick to them without making it oily or salty. The chicken skin was not as crispy as I expected tho. Maybe I will try their fried chicken / regular dumpling instead next time.
---
Taste: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/ 5
Service: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/5
Re-visit ? ✔️
𝑷𝒓𝒆𝒎𝒊𝒖𝒏 𝑻𝒐𝒌𝒚𝒐 𝑴𝒂𝒛𝒆𝒔𝒐𝒃𝒂  (M  sized)
𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑺𝒌𝒊𝒏 𝑫𝒖𝒎𝒑𝒍𝒊𝒏𝒈
𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑺𝒌𝒊𝒏 𝑫𝒖𝒎𝒑𝒍𝒊𝒏𝒈
💎總評分:8.5/10-日本拉麵沾麵都食過,但係你食過日本撈麵未?😗早喺2013年KOKORO TOKYO MAZESOBA呢個品牌已經風靡日本🇯🇵,以家新加坡、菲律賓、加拿大、美國等都有分店🌎。有別於湯麵或沾麵,撈麵聽名都知佢係一滴湯都無,仲有冷熱兩種食法!店內裝潢清新簡約,設有卡位比一般拉麵店坐得更舒適。品牌研發左食撈麵嘅四步曲 ➡️ 將醬料攪拌均勻,食到1/3加黑胡椒,食到2/3加店內秘製香醋,食完仲可以免費加白飯變成肉燥飯🍚。1️⃣ 山椒麻辣撈麵(大辛) $109期間推出麻辣系列🌶️!一放上枱已經傳來香辣味,加上紅紅的顏色,秒速衝擊視覺同嗅覺🤩!小麥麵上舖滿配料,灸燒豬腩肉肥瘦均勻🐽、炸豆腐粒吸晒D辣味🤤、麻辣肉醬簡直係撈麵嘅靈魂👻、其他配料包括溏心蛋,紫菜、紅洋蔥、水菜、筍、紅椒絲令成碗麵變得更豐富👍🏻。小編形容辣嘅程度為愛辣人士食得過癮,怕辣人士不要試🔥!麵條係每天喺店內自家新鮮手工製,用優質全麥麵粉,連水都係經日本淨水器過濾,對品質有如此高要求😎,造出嚟程拉麵最大分別就係比較粗身彈牙,蛋香以外仲有淡淡麥香。跟住四部曲食法,到最後店員會俾細細舊飯你,倒入剩餘嘅肉燥變成肉燥飯🍚,雖
💎總評分:8.5/10

1️⃣ 山椒麻辣撈麵(大辛) $109
期間推出麻辣系列🌶️!一放上枱已經傳來香辣味,加上紅紅的顏色,秒速衝擊視覺同嗅覺🤩!小麥麵上舖滿配料,灸燒豬腩肉肥瘦均勻🐽、炸豆腐粒吸晒D辣味🤤、麻辣肉醬簡直係撈麵嘅靈魂👻、其他配料包括溏心蛋,紫菜、紅洋蔥、水菜、筍、紅椒絲令成碗麵變得更豐富👍🏻。小編形容辣嘅程度為愛辣人士食得過癮,怕辣人士不要試🔥!麵條係每天喺店內自家新鮮手工製,用優質全麥麵粉,連水都係經日本淨水器過濾,對品質有如此高要求😎,造出嚟程拉麵最大分別就係比較粗身彈牙,蛋香以外仲有淡淡麥香。跟住四部曲食法,到最後店員會俾細細舊飯你,倒入剩餘嘅肉燥變成肉燥飯🍚,雖然辣油有點膩,當新嘗試都幾新鮮得意。
2️⃣ 肉の地獄-山椒胡麻冷撈麵(中辛) $119
同為撈麵但係凍食又一新嘗試🧊,比起平時食到嘅冷麵,加左胡麻醬嘅撈麵更為杰身,涼涼地夏天食就最正☀️。中辛嘅辣度比較易handle,嫌唔夠辣仲可以自行加辣粉嫁!最搶眼都係多塊慢煮豚肉圍住碗邊🥓、生蛋黃、辣肉碎、竹筍、炸蒜片等都係常見嘅配料、特別係加左腰果碎,食起來多左nuts嘅脆口。

3️⃣ 炸雞球 $33 ; 雞軟骨餃子 $39
拉麵店必備嘅餃子🥟,雞軟骨餡聽落特別d。炸雞水準正常,個人認為偏貴不過食拉麵配小食成件事完美d😌。
4️⃣ 焙茶latte $36 ; 玄米抹茶 $36
新推出樽仔特調,latte甜中有茶味🍵,兩者balance得幾好。抹茶加入玄米好夾,凍飲夠解辣👍🏻!
大家都對撈麵有興趣🫶🏻,平日晚嚟到都要排隊但去枱去得快,唔洗等好耐!確實比一般拉麵店有個人特色,食完回味😋!麻辣系列係期間限定🌶️,想食就快啲嚟啦!
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
2023-03-23
  • 山椒麻辣撈麵
  • 肉の地獄-山椒胡麻冷撈麵
有叉燒、生蛋黃、辣肉碎、溏心蛋、紫菜、蔥花、韭菜、竹筍、生蒜、魚粉自家製小麥麵,煙韌彈牙。👍🏻炙燒過的叉燒,質地軟嫩,油香溢滿。配料多樣,拌勻後,味道卻變得單一。😓醬汁稠度高,黏附着每一根麵條。調味惹味,亦頗重。愈吃味道愈加濃烈,有飽滯感。🫣按店家食法,適時加入黑胡椒和秘製香醋,膩口時,香醋屬神來之筆,帶來清爽。😼非常推薦添加!👍🏻👍🏻薄薄一層粉漿,炸皮香脆。雞肉調味得宜,嫩滑有汁👅👅

自家製小麥麵,煙韌彈牙。👍🏻
炙燒過的叉燒,質地軟嫩,油香溢滿。
配料多樣,拌勻後,味道卻變得單一。😓
醬汁稠度高,黏附着每一根麵條。
調味惹味,亦頗重。
愈吃味道愈加濃烈,有飽滯感。🫣
按店家食法,適時加入黑胡椒和秘製香醋,
膩口時,香醋屬神來之筆,帶來清爽。😼
非常推薦添加!👍🏻👍🏻

正宗全料東京拉麵

薄薄一層粉漿,炸皮香脆。
雞肉調味得宜,嫩滑有汁👅👅
炸雞球
炸雞球
2023-03-27 48 浏览
日本過江龍撈麵:麺屋こころ有期間限定新Menu:山椒麻辣撈麵系列。除咗咗有大辛山椒麻辣撈麵、真鱈白子山椒麻辣撈麵、仲有今次我食嘅肉の地獄🍖山椒胡麻冷撈麵。配料有慢煮豚肉、生蛋黃,辣肉碎、竹筍、紫菜碎、紅洋蔥、炸蒜片、芫荽、腰果。比起佢哋一般嘅撈麵,冷麵更加特顯到小麥麵嘅煙靱程度。辣肉碎加埋腰果、蒜片,有一種另類擔擔面擔擔面嘅感覺。啱晒鍾意食辣嘅朋友。唔食辣嘅,就建議食全料東京撈麵。可以試到佢哋招牌嘅味道。唔夠飽可以食完碗麵剩返啲醬,加入免費添加嘅白飯,包你滿載而歸。小食推介雞軟骨餃子,皮薄,肉餡混合咗雞軟骨。好正。可以試埋佢哋自家泡嘅日本茶,用有機茶葉,茶味好濃,值得一試。

2023-03-26 154 浏览
少有見倒日本麵店有咁多like呢野kokoro 餐廳主打撈麵,無湯食咗日式拉麵咁耐,對湯麵的興趣已經好低沾麵係香港并不常見一心想黎試下呢款日式撈麵既然一個人黎試食當然係坐自閉bar枱上面有埋指示教你點食佢個撈麵Menu上有埋kokoro 的介紹第一次黎,當然係揀招牌菜,正宗全料東京撈麵見倒好多配料跟指示撈埋哂食第一啖覺得好濃味,好香,加少少辣肉醬的味道跟住一路食,個感覺就係好濃,好鹹好鹹要飲水要飲水半熟蛋,豬腩肉都好食但呢個撈麵係味道上完全無平衡,一味追求濃味就算之後加黑胡椒同醋都無幫助當然唔會再加飯....個口已鹹到唔想再食有趣係當時有位員工攞左盒兩餸飯係我隔離個位食離開時不禁想起朋友,你真識食xddd埋單要加一$109
少有見倒日本麵店有咁多like

呢野kokoro 餐廳主打撈麵,無湯
食咗日式拉麵咁耐,對湯麵的興趣已經好低
沾麵係香港并不常見
一心想黎試下呢款日式撈麵

既然一個人黎試食當然係坐自閉bar枱
上面有埋指示教你點食佢個撈麵
Menu上有埋kokoro 的介紹

第一次黎,當然係揀招牌菜,正宗全料東京撈麵
正全料東京撈麵

見倒好多配料
跟指示撈埋哂
食第一啖覺得好濃味,好香,加少少辣肉醬的味道

跟住一路食,個感覺就係好濃,好鹹好鹹
要飲水要飲水
半熟蛋,豬腩肉都好食
但呢個撈麵係味道上完全無平衡,一味追求濃味
就算之後加黑胡椒同醋都無幫助
當然唔會再加飯....個口已鹹到唔想再食

有趣係當時有位員工攞左盒兩餸飯係我隔離個位食
離開時不禁想起
朋友,你真識食xddd

埋單要加一$109

這家日本過江龍已開業一段時間,終於一嘗他們的惹味肉燥撈麵!麵條用了全麥麵粉製作,彈牙掛汁,粗度跟沾麵的差不多,適合喜歡粗麵的朋友。小食方面也有頗多選擇,例如鳥軟骨餃子、脆骨雞翼等。✎ 正宗全料東京撈麵 (M) $99最經典的款式之一!有齊叉燒、生蛋黃、辣肉燥、紫菜、魚介粉、竹筍等,雖然是M size但都幾大碗。厚叉燒粒輕輕炙燒過,很有油香!食麵時可再加黑胡椒和香醋更添風味,因這碗調味較重,多加點醋剛好能中和。⁡✎ 肉の地獄山椒胡麻冷撈麵 $119想不到日式撈麵竟然有種四川風味!醬汁的花椒味很足,夠辣夠麻夠惹味,慢煮豚肉頗多片,肉質軟嫩,加上腰果碎和炸蒜片,口感豐富!
這家日本過江龍已開業一段時間,終於一嘗他們的惹味肉燥撈麵!

單骨雞翼

小食方面也有頗多選擇,例如鳥軟骨餃子、脆骨雞翼等。

✎ 正宗全料東京撈麵 (M) $99

✎ 肉の地獄山椒胡麻冷撈麵 $119

2023-03-24 57 浏览
每次lunch time經過灣仔Kokoro 拉麵都大排長龍,今日早少少收工終於可以試到呢間東京過江龍人氣拉麵啦!傍晚時段剛好不用排隊,但入內都坐了大半多食客,真係好受歡迎!明太子忌廉撈麵Kokoro 嘅撈麵可選M/L size,我覺得M都好夠食!拉麵用料非常豐富,撈麵上有超級多明太子、炙燒豬腩肉、沙律菜、蔥花、紫菜碎、鏗魚粉、生蒜、紅椒絲及生蛋黃,混合後每吃一口都充滿口感和奶油忌廉香味,而且麵條很彈牙煙韌,十分惹味。吃到1/3再加黑椒和醋更令整碗麵味道提升,吃完更可加白飯混麵汁吃,一麵多食法。炙燒豬腩肉入口即溶,半肥瘦叉燒肉質香濃,好好味!原味東京撈麵唔想食太多肉所以試了原味撈麵。撈麵上分別有韭菜、蔥花、紫菜碎、肉醬、溏心蛋、鏗魚粉、生蒜及生蛋黃,配料非常豐富。麵質同樣彈牙可口,胃口小的女生選這款也不錯。單骨香脆雞翼炸到脆卜卜,每隻都有醬汁好好味,單骨吃時很方便。餃子皮薄饀靚,菜肉均勻不油膩。日本玄米抹茶玄米香濃,茶味突出,解油膩助消化。日本產麥茶好喝,啖啖微香麥味,用瓶子盛放好可愛!

明太子忌廉撈麵

原味東京撈麵

餃子皮薄饀靚,菜肉均勻不油膩。

日本玄米抹茶玄米香濃,茶味突出,解油膩助消化。

日本產麥茶好喝,啖啖微香麥味,用瓶子盛放好可愛!

2023-03-23 31 浏览
上次食完呢間日式撈麵覺得好好食,而且香港甚少鋪頭可以食到日式撈麵。今次有期間限定 - 四款麻辣撈麵,就即刻去幫襯。最辣果款甚至係用左卡羅萊納死神辣椒,10分鐘內食完就叫做挑戰成功,最快完成嘅甚至可以贏到去日本嘅機票。不過我自己平時食譚仔都係食三小左右,就無謂去挑戰喇!肉之地獄 山椒胡麻冷撈麵(中辛)$119呢款撈麵相對黎講唔算太辣,加上賣相最吸引,有啲似丸京嘅拉麵,全部都係肉!唯一問題就係有芜茜,我唔記得叫店員走,上麵嘅時候我第一時間就挑走曬。醬汁有啲似四川果種麻辣,mix埋青檸汁、洋蔥同炸蒜,味道好豐富!至於麵質係比較粗身,亦好掛汁,出色!不過我食到最尾先知啲麻醬喺曬最底,大家記住撈勻啲先食啊!

肉之地獄 山椒胡麻冷撈麵(中辛)$119

日本第一撈麵🇯🇵大推薦雞皮餃子🤤日本拉麵沾麵就食得多,撈麵你又試過未呢🤩依間餐廳麵條即日手製,口感爽彈掛汁,麵粉食水都有嚴格控制,撈麵款款都鋪滿各種配料,麵仲有分中(150g) 同大size (220g),大細胃嘅你都啱哂😂—— 正宗全料東京撈麵 (中) $99店鋪招牌🌟總共11款配料,有叉燒、生蛋黃、辣肉碎、糖心蛋、蔥蒜等,比較特别有魚粉,撈埋一齊味覺爆發好惹味,仲有啲似蝦子麵嗰種味;叉燒好淋,肥瘦均勻👍🏻—— 柚子鹽味撈麵 (中) $79唔啱太濃味就推介依款,冷撈麵連水菜配上柚子汁,酸酸地好清新;雞肉冇特別調味但肉質好嫩,餐廳都備有黑胡椒按喜好添加—— 雞皮餃子 $43最愛雞皮超正啊🤩🤩上枱就聞到雞皮嘅香味,細細舊包住啲餡,金黃漲卜卜,炸到成舊都好酥脆,咬到入面啲餡出埋汁💦配埋特製芥末醬另有一番風味😋—— 雞軟骨餃子 $39依款用翻一般餃子皮同樣好脆,長條大隻,似八方雲集嘅煎餃🤣雞軟骨唔算好多不過內餡都唔錯,幾欣賞鋪頭用心,配上同雞皮餃子唔同醬汁,清爽開胃𝔻𝕣𝕚𝕟𝕜𝕤:—— 焙茶Latte $36—— 日昇啤酒 $58🌟推薦指數:9/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍麺屋こころ #K
日本第一撈麵🇯🇵大推薦雞皮餃子🤤

—— 焙茶Latte $36
—— 日昇啤酒 $58

🌟推薦指數:9/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍麺屋こころ #Kokoro (#灣仔)
灣仔軒尼詩道68號新禧大廈地下1C號舖
雞皮餃子
雞軟骨餃子
  • 正宗全料東京撈麵 (M)
  • 正宗全料東京撈麵(M)
2023-03-23 1031 浏览
餐廳普遍係2人枱, 枱與枱之間距離較近不過有隔板, 以白色灰色為主, 簡潔企理。𓊈正宗全料東京撈麵 ✧ L $𝟷𝟶𝟿𓊉撈麵有2種size, L 嘅份量係好足夠男仔食, 如果唔想食太多可以點M size。撈麵有叉燒, 辣肉碎, 糖心蛋, 紫菜, 蔥花, 韭菜, 竹筍, 紫菜碎同蛋黄。將蛋黃篤穿, 滿滿蛋黃汁同所有配料撈均, 口感好順滑, 味道有少少辣。小麥麵軟硬適中, 非常掛汁, 感覺有少少似沾麵咁。叉燒份量都幾多, 肥瘦均勻, 好juicy!𓊈明太子忌廉撈麵 ✧ M $𝟾𝟿𓊉明太子忌廉撈麵有叉燒, 明太子, 蛋黃, 蔥花, 水菜, 唐辛子絲, 生蒜同魚粉。明太子味道突出, 味道好creamy, 唔會覺得膩, 連埋蛋黃汁一齊食, 口感非常順滑。食到最尾, 仲可以加飯, 攬拌成肉燥飯食。𓊈餃子 $𝟹𝟼𓊉餃子煎得外脆內軟, 肉質好軟腍。𓊈雞皮餃子 $𝟺𝟹𓊉雞皮包住雞肉餡料, 外皮炸得脆卜卜, 裡面肉質鬆軟。𓊈Genmai-Cha $𝟹𝟸𓊉玄米加綠茶, 見到粒粒玄米同綠茶葉喺底, 味道帶有甘香味。𓊈Cold Brew $𝟸𝟾𓊉濃濃咖啡香味, 唔會覺得苦, 性價比好高。

𓊈正宗全料東京撈麵 ✧ L $𝟷𝟶𝟿𓊉

𓊈明太子忌廉撈麵 ✧ M $𝟾𝟿𓊉

𓊈餃子 $𝟹𝟼𓊉
餃子煎得外脆內軟, 肉質好軟腍。

𓊈雞皮餃子 $𝟺𝟹𓊉
雞皮包住雞肉餡料, 外皮炸得脆卜卜, 裡面肉質鬆軟。

𓊈Genmai-Cha $𝟹𝟸𓊉
玄米加綠茶, 見到粒粒玄米同綠茶葉喺底, 味道帶有甘香味。

𓊈Cold Brew $𝟸𝟾𓊉
濃濃咖啡香味, 唔會覺得苦, 性價比好高。
2023-03-22 32 浏览
KOKORO 原來係東京開咗成10年,出名自家手制新鮮麵條。不是拉麵、不是沾麵、是東京撈麵!今日咁岩嚟灣仔梗係要去食番碗先啦!睇吓食邊款撈麵先,東京撈麵四步曲餐廳有埋圖教我哋點撈啲麵食真係好窩心❤️正宗全料東京撈麵話明全料真係落足料,叉燒、生蛋黄、辣肉碎、溏心蛋、紫菜、蔥花、韭菜、竹筍、紫菜碎、生蒜、魚粉同小麥麵。完成撈麵四步曲撈勻晒嚟食真係好好味,啲汁同醬料撈哂係啲麵條上面,麵條煙韌好味😋再加埋啲叉燒同紫菜堅正👍明太子忌廉撈麵一樣咁足料有叉燒、明太子、生蛋黄、蔥花、紫菜碎、水菜、唐辛子称、生蒜、魚粉同小麥麵。雞軟骨餃子好少有食落都幾好食😋抺茶玄米茶同日本產麥茶包裝好靚😍又好飲
KOKORO 原來係東京開咗成10年,
出名自家手制新鮮麵條。
不是拉麵、不是沾麵、是東京撈麵!
今日咁岩嚟灣仔梗係要去食番碗先啦!

睇吓食邊款撈麵先,

• 正宗全料東京撈麵
  • 明太子忌廉撈麵
  • 雞軟骨餃子
2023-03-17 39 浏览
日本拌麵名店係灣仔開設左首間分店以台灣乾拌麵為靈感有別於一般傳統既日本拉麵實在值得一試👍🏻🌟正宗全料東京撈麵配料非常豐富有叉燒,生蛋黄,辣肉碎,溏心蛋,紫菜,蔥花,韭菜,竹筍,紫菜碎,生蒜,魚粉同小麥麵🌟鹽味撈麵有叉燒,蔥花,紫菜碎,水菜,竹筍,唐辛子絲,生蒜,魚粉同小麥麵撈麵既食法有四個步驟1.將所有醬料攪拌均勻2.享用1/3後加上黑胡椒3.享用2/3後添加Kokoro 秘製香醋4. 吃完撈麵後 可免費加入白飯並攪拌成肉燥飯整體來講 每個食法都各有特色個人最鍾意加入左秘製香醋後感覺較為清新🙌🏻🌟雞皮餃子外皮金黃酥脆 雞皮油香十足內餡軟嫩多汁🌟單骨香脆雞翼炸得香脆亦醃得夠入味🌟抹茶玄米茶抹茶既甘甜加玄米茶既焦香飲落好解膩💯🌟hojicha Latte焙茶味濃 入口順滑
日本拌麵名店

抹茶既甘甜加玄米茶既焦香
飲落好解膩💯

🌟hojicha Latte
焙茶味濃 入口順滑

配熱湯的日式拉麵、沾麵、烏冬在香港十分常見,位於灣仔的日本過江龍「麺屋こころ Kokoro Mazesoba」卻是主打沒有任何湯底的日式撈麵,更曾獲得全日本最佳 Mazesoba大獎。店內裝潢走日系簡約清新風格,以白色及木系為主調,散發濃濃和風。有別於一般傳統拉麵店,還設有卡位,坐得更舒適。牆上掛著日本書道家万美 ( Mami )作品,以「仁、義、禮、智、信」為題,餐牌選擇不多,主打八款撈麵、一款拉麵和數款小食,麵食有M和L兩個份量可供選擇,採用了日本配方,保證原汁原味本土風味。正宗全料東京撈麵 $109鎮店招牌拌麵材料豐盛,12種食材包括叉燒、溫泉蛋、辣肉碎、溏心蛋、紫菜、蔥花、韭菜、竹筍、紫菜碎、生蒜、魚粉及小麥麵,大大碗超有飽足感。叉燒經過簡單火炙後帶焦香,脂香滿瀉,肉質軟嫩不死實,拌勻撈麵後味道香辣濃郁,刺激味蕾。香港分店秉承東京店的傳統,每天在店內自家新鮮手工製造麵條,使用優質全麥麵粉,並以日本淨水器確保水質,和坊間拉麵最大的分別就是彈性中帶點煙韌的麵質,吃起來富有淡淡的麥香。柚子鹽味撈麵 $89香港店獨家限定款式相對較清新,將雞肉、溫泉蛋、蔥花、紫菜碎、水菜、竹筍、唐辛子絲

有別於一般傳統拉麵店,還設有卡位,坐得更舒適。

正宗全料東京撈麵 $109

正宗全料東京撈麵

正宗全料東京撈麵(L)

柚子鹽味撈麵 $89

香港店獨家限定款式相對較清新,將雞肉、溫泉蛋、蔥花、紫菜碎、水菜、竹筍、唐辛子絲及小麥麵,沾上清甜甘酸的柚子汁讓人提起食慾。

柚子鹽味撈麵

慢煮日本雞肉相比一般雞肉較有咬口,油脂較少,更適合搭配這碗淡麗系口味的冷食拌麵。

柚子鹽味撈麵

食用時先刺破溫泉蛋,蛋漿亦會漸漸流出,並與配料和醬料攪拌均勻,讓每一根麵條均勻地黏附醬汁。

柚子鹽味撈麵

享用至1/3時可以加入黑胡椒,剩下1/3時可以加入秘製香醋,讓味道呈現多重變化。

冷食的粗身太麵更加緊緻彈牙,提升入口的嚼勁,混雜果香怡人的柚子果皮切絲,與日式拉麵界中常見的濃重口味截然不同。

餃子 $36

麵食配餃子可說是永垂不朽的經典配搭,薄薄的餃皮不會過厚。

餃子

外皮煎得脆口,餡料扎實多汁,內餡豐滿。

餃子

單骨香脆雞翼 $36

雞翼炸得外脆內嫩,表皮酥脆而不會過於油膩。
單骨香脆雞翼

一咬開肉質嫩滑多汁,而且切成單骨雞翼,食時更方便。

抹茶入玄米茶 $32

呈現黃綠的清澈茶色,夾雜抹茶幽香和炒過的米香,可以消滯解膩。
抹茶入玄米茶

焙茶拿鐵 $36

Latte 入口綿柔,呷出焙茶的含蓄焙煎焦香,而又不帶半點茶澀感覺。

焙茶拿鐵
2023-03-14