2023-04-25 49 浏览
最近係灣仔食左一間日本過江龍餐廳🫶🏻 主打正宗東京撈麵🍜 相當特別🥰而且幾高質👍🏻⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆正宗全料東京撈麵🍜($99) 8.5/10係最signature嘅東京撈麵🫶🏻有好多配料eg. 叉燒、竹筍、糖心蛋、紫菜😋 叉燒好肥美🥳撈麵嘅醬汁係日式肉醬好惹味🥰 開頭撈勻食 之後食到一半嘅時候可以加入黑胡椒同香醋令撈麵更有層次🥳最後仲可以加埋白飯變做日式肉燥飯😛辣辣地幾開胃🤓個人最鐘意原味食法🤭•明太子撈麵🍜($99)8/10明太子醬撈麵忌廉同明太子都非常多😋麵亦十分彈牙👌🏻好味🤪•單骨雞翼/雞皮餃子🥟 ($36)8/10雞翼煎得好脆幾juicy 🥳餃子都唔錯😋雞皮夠脆個餡有雞軟骨🥰•抹茶玄米茶/Hojicha Latte🍵🍶 ($32) 8/10抹茶玄米茶好香飲完好開胃🫶🏻 Hojicha Latte 夠哂濃👍🏻唔會太甜🫶🏻
⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
正宗全料東京撈麵🍜($99) 8.5/10

明太子撈麵🍜($99)8/10
明太子醬撈麵忌廉同明太子都非常多😋麵亦十分彈牙👌🏻好味🤪

單骨雞翼/雞皮餃子🥟 ($36)8/10

2023-04-23 44 浏览
平時提起日本都係諗起拉麵同沾麵,而呢間餐廳主打日本特式撈麵,知道之後即刻約朋友一齊去試吓😋★ 明太子忌廉撈麵個人認為呢個撈麵應該列入餐廳招牌菜🤩撈麵裡面有叉燒、明太子同生蛋黃,配上蔥花、紫菜碎、水菜、唐辛子戀、生蒜、魚粉多種配料,配料同份量都好多👍🏻混拌後所有配料後,每條小麥麵都沾滿配料和醬汁,入口口感豐厚,明太子香味濃郁,水菜同蔥花帶來多一份清新,配搭很好❤️小麥麵係餐廳每日新鮮製造,入口口感好爽利★ 鹽味撈麵撈麵裡面叉燒、蔥花、紫菜碎、水菜、竹筍、唐辛子籍、生蒜、魚粉,配搭豐富,鹽味拿捏得很好,每啖麵都有淡淡鹽味🧂,味道清香,唔會愈食愈鹹。★ 鳥軟骨餃子🥟餃子皮好薄,煎得幾香脆,餡料混入雞軟骨,咬落好個癮😋。秘製餃子汁亦係重點,味道酸甜,同餃子好夾,好有驚喜!★ 單骨香脆雞翼雞翼外脆內軟,幾香口,裡要肉質好滑,好有鹹香★ 抹茶拿鐵 🍵餐廳嘅自家手作飲品,抹茶味道濃郁,加入牛奶增添香滑感🥛,味道帶少少回甘★ 焙茶️拿鐵☕都係自家手作👏🏻。焙茶味道香濃,口感醇厚,間中飲到茶葉粒

★ 明太子忌廉撈麵

個人認為呢個撈麵應該列入餐廳招牌菜🤩

❤️小麥麵係餐廳每日新鮮製造,入口口感好爽利

★ 鹽味撈麵

★ 鳥軟骨餃子🥟

餃子皮好薄,煎得幾香脆,餡料混入雞軟骨,咬落好個癮😋。
秘製餃子汁亦係重點,味道酸甜,同餃子好夾,好有驚喜!

★ 單骨香脆雞翼

雞翼外脆內軟,幾香口,裡要肉質好滑,好有鹹香

★ 抹茶拿鐵 🍵

★ 焙茶️拿鐵☕

都係自家手作👏🏻。焙茶味道香濃,口感醇厚,間中飲到茶葉粒
Kokoro Tokyo Mazesoba | #灣仔 社交媒體網站成日見到佢嘅出現 俾佢個樣吸引咗 賣相好靚 有好多料排哂出嚟好吸引 (vischel必須係visual first🫡) ⪧叉燒撈麵 M: $89 L: 99 整體都係幾濃味 每樣料都有各自嘅味 蔥、京蔥同生蒜最為突出 加埋一齊幾夾 撈埋生雞蛋令成個麵更有撈麵嘅感覺 麵質偏有咬口 煙韌 好掛汁 仲有小小辣 不過個人覺得太濃味了叉燒比平時拉麵嘅叉燒厚身同肥 好腍 有炭燒味幾驚喜 食到尾都仲係好濃味 可以免費加個飯 但淨係麵已經好飽了~ 個人覺得M已經好夠飽🤣承受能力較高人士建議可以叫L ⪧咖哩炸雞撈麵 (M$88 L$99)不喜歡肥叉的朋友叫的撈麵 咖哩味濃同辣 比叉燒拉麵辣 唔食得辣人士注意~~
Kokoro Tokyo Mazesoba | #灣仔

⪧叉燒撈麵 M: $89 L: 99
上:  咖哩炸雞撈麵  下:  叉燒撈麵

叉燒比平時拉麵嘅叉燒厚身同肥 好腍 有炭燒味幾驚喜
叉燒撈麵

⪧咖哩炸雞撈麵 (M$88 L$99)
咖哩炸雞撈麵
2023-04-19 63 浏览
來自日本的過江龍,主打まぜそば、不是拉麵也不是沾麵~👉🏻原味東京撈麵 $89麵質彈牙帶有嚼勁,將所有材料拌勻後,入口會有咸味衝擊,屬重口味,辣肉碎也比想像辣,喜歡加入昆布醋後的味道,醋不酸反而中和了香辛料的重感,不然很快會膩👉🏻 明太子忌廉撈麵 $99麵質同樣彈牙好味~味道上相對原味的強烈,它走清淡路線,鹹味主要來自明太子,忌廉做到濃厚感,加上水菜有點小清新,豬肉變成了圖中的肉片,反而更合我胃口,整體更推這碗👍🏻👍🏻  👉🏻雞軟骨餃子 $39外皮炸到脆口,內裡有軟骨的清脆感,不錯👉🏻炸雞球 $33雞球粉漿夠薄,咬下去是啖啖肉,好味🤤👉🏻北海道3.7牛乳雪糕 - 牛奶味比想中薄,吃下去有點像白兔糖的味道😂👉🏻抹茶入玄米茶 - 推👍🏻中濃帶回甘👍🏻 🎈總歸一句: 好奇的朋友可以來一試~因為真的不是拉麵也不是沾麵😂
來自日本的過江龍,主打まぜそば、不是拉麵也不是沾麵~

👉🏻原味東京撈麵 $89

👉🏻 明太子忌廉撈麵 $99

👉🏻雞軟骨餃子 $39
外皮炸到脆口,內裡有軟骨的清脆感,不錯

👉🏻炸雞球 $33
雞球粉漿夠薄,咬下去是啖啖肉,好味🤤

👉🏻抹茶入玄米茶 - 推👍🏻中濃帶回甘👍🏻

🎈總歸一句:
好奇的朋友可以來一試~因為真的不是拉麵也不是沾麵😂
2023-04-18 63 浏览
店名: 麺屋こころ 地址: 灣仔軒尼詩道68號新禧大廈地下1C號舖灣仔站B1出口,行1分鐘環境: 4/5價錢:4/5味道: 4.5/5呢間日式麵店,並唔係食拉麵🍜,而係新式撈麵,不論lunch time定夜晚都有人龍,大家記得耐心等候~正宗東京全料撈麵 (M/L)❤️❤️❤️❤️❤️$99/$109入面有叉燒,生蛋黃,辣肉碎,溏心蛋,紫菜,葱花,韭菜,竹筍,紫菜碎,生蒜,魚粉同小麥麵,用料非常豐富😍辣肉碎係成碗嘅精髓,跟足佢哋嘅推薦食法食,會食到唔同嘅層次,最尾真係有少少食緊台式魯肉飯嘅感覺😝24月熟成芝士撈麵 (M/L) ❤️❤️❤️$109/$119有芝士,叉燒,生蛋黃,蘑菇,紫菜碎,水菜同小麥麵,芝士比較厚身,味道比較濃,用前料同上面嘅差唔多,但芝士加生蛋黃撈埋,成碗就比較杰身同咸🤔比較鍾意上面個款多啲,後面有加飯就會好少少🙈低温焙茶Latte ❤️❤️❤️❤️$飲落有焙茶嘅甘香得黎同個奶味都好夾,甜度比想像中甜,以為會有少少茶嘅苦味,但都唔會得個死甜,好飲,值得一試😚☕️
店名: 麺屋こころ

$109/$119

低温焙茶Latte ❤️❤️❤️❤️
$

2023-04-17 56 浏览
好正啊!佢哋嘅拉麵真係正宗嘅全料東京撈麵,好滑好彈牙。另外佢哋嘅雞皮餃子同埋單骨香脆雞翼都好好味,仲有啲口感好好嘅雞軟骨餃子。我哋食嘅時候,啲餐都好快就上嚕,啲份量亦都幾足夠。服務都好好,啲店員好友善,好細心咁幫我哋介紹菜式。環境就算啦,都係一間日式拉麵店嘛,冇咩好挑剔嘅啦。

2023-04-06
午餐
呢日遊走於灣仔 試左呢間日本撈麵店食完覺得都真係幾好食 來自東京既佢,全球擁有超過50間分店,主打撈麵,而且連續三年取得No.1 外賣撈麵品牌殊榮。麵條每日新鮮製造,每一款最少會有十多種配料,配料份量又夠多(*ˊᵕˋ*)੭❤️⟡.· ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯ ⟡.·⟡ 明太子忌廉撈麵(L) $99⟡鹽味撈麵(M) $79⟡單骨香脆雞翼 $36⟡ 鳥軟骨餃子 $39⟡ 抹茶玄米茶 $32⟡ 冷萃咖啡 $28⟡.· ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯ ⟡.·🫛 明太子忌廉撈麵配料有叉燒,明太子,生蛋黃,蔥花,紫菜碎,水菜,唐辛子絲,生蒜,魚粉同小麥麵🥢先說呢個L Size 真係好大碗明太子同粒蛋黃成為我最最最想食呢碗既原因撈完後食落重重明太子味忌廉撈麵食落質感較為creamy仲帶點微微的辣度 令你食完一啖想接一啖🫣而最最最讚應該係佢個叉燒片 真係好好食有火炙過既佢 半肥瘦的 而且豬肉味相當出🫛鹽味撈麵配料有叉燒, 蔥花 ,紫菜碎 ,水菜,竹筍,唐辛子絲 ,生蒜, 魚粉同小麥麵🥢同前者食落口感不一樣呢款食落較為無爽d 單純有鹽味同紫菜味好出再加埋竹荀 整體口感都係較為爽口而就女仔而言食個M size 就
呢日遊走於灣仔

忌廉撈麵食落質感較為creamy
仲帶點微微的辣度 令你食完一啖想接一啖🫣
而最最最讚應該係佢個叉燒片 真係好好食
有火炙過既佢 半肥瘦的 而且豬肉味相當出
明太子忌廉撈麵(L)

🫛鹽味撈麵

同前者食落口感不一樣
呢款食落較為無爽d
單純有鹽味同紫菜味好出
再加埋竹荀 整體口感都係較為爽口
而就女仔而言食個M size 就夠哂~
鹽味撈麵(M)

🐓單骨香脆雞翼
雞翼煎得相當之脆
咸咸地脆脆的又相當惹味~😽
單骨香脆雞翼

🥟鳥軟骨餃子
超級熱辣辣
食落去爽爽聲雞軟骨,皮食落亦不會太厚
鳥軟骨餃子

🍵抹茶玄米茶
自家製飲品🥤兩款小膠瓶設計飲唔晒方便拎走😍💓抹茶加玄米茶飲落微微的回味清香且帶回甘😌而最值得加分,係佢有個好貼心的樽口茶隔設計,仲唔洗飲到成口都係茶葉😂
飲品

☕冷萃咖啡️
咖啡味香,微微帶酸,但完全唔會苦澀。
冷萃咖啡️

2023-04-10
明太子忌廉撈麵(L)
鹽味撈麵(M)
單骨香脆雞翼
鳥軟骨餃子
飲品
冷萃咖啡️
  • 抹茶入玄米茶
2023-04-16 97 浏览
朋友極力推介,中午得閒又順路就去左試。入去見到餐牌,過江龍黎講算平。叫左最基本既撈麵 M $99 咩都有,試一試。望落去好豐富,好多餸,唔似出面嘅拉麵店的一塊肉,蛋都要另外加。撈勻咗之後食第一啖,覺得好好味!!啱晒我呢啲鍾意重口味嘅人,佢味道都好豐富,抵達唔識嘅時候好有油香,後勁會食到有少少辣辣地,味道好特別好好味。值得一提嘅係,加左秘制醋,又將碗麵提升到另外一個層次。味道更加豐富,而家冇滯。食晒啲面之後,再加一個飯撈埋剩返嘅汁,飯吸晒啲汁嘅精華,真係好完美嘅組合。總括而言,呢間餐廳真係好值得推薦。本身撈麵餐廳都係比較少,食物質素好,料多,價錢合理。正常唔係特別大食嘅人,M已經食到好飽。極力推薦大家,缺點係繁忙時間比較多人,可能要排隊。
朋友極力推介,中午得閒又順路就去左試。

入去見到餐牌,過江龍黎講算平。

叫左最基本既撈麵 M $99 咩都有,試一試。

原味東京撈麵

原味東京撈麵
  • 正宗全料東京撈麵
2023-04-14 587 浏览
復活節假期冇去外地旅行,留喺香港用舌尖旅行一樣得姐~第一站係日本東京。呢間麺屋こころ Kokoro Tokyo Mazesoba主打撈麵。拉麵沾麵就食得多,到底日本嘅撈麵係點㗎呢?.一坐低見到有張紙教你點食東京撈麵。首先係撈勻啲醬料,食咗三份一之後加黑胡椒,食咗三份二就加秘製香醋。食完晒啲麵之後仲剩返啲配料嘅話,仲可以免費撈白飯做肉燥飯添。食法都幾特別,食個麵可以幾個花臣。.明太子忌廉撈麵 $89 (M) / $99(L)呢個麵材料有叉燒、蛋黃、蔥花、水菜、唐辛子絲、生蒜、魚粉,同埋大大個球狀嘅明太子。叉燒有兩塊,表面微焦,肥瘦適中。明太子味道鹹鮮,帶點辣味,配搭忌廉醬汁,再撈匀蛋黃,質感有啲似食緊carbonara,但佢個麵條同意粉唔同,非常煙靭彈牙,所以口感更勝一籌。.柚子鹽味撈麵 (冷)$79 (M) / $89(L)相比喺明太子忌廉撈麵嘅濃稠,呢個柚子鹽味撈麵就非常light,有夏天嘅感覺。柚子鹽味非常清新,淡淡嘅柚香加上柚子皮碎,再配合埋爽脆嘅竹筍,雞肉經過慢煮,非常嫩滑。食完呢個撈麵非常開胃!.雞皮餃子$43雞皮餃子嘅皮用咗雞皮做,一口size,炸得脆卜卜,啖啖肉,配埋特製
復活節假期冇去外地旅行,留喺香港用舌尖旅行一樣得姐~

明太子忌廉撈麵

明太子忌廉撈麵 $89 (M) / $99(L)
柚子鹽味撈麵

柚子鹽味撈麵 (冷)$79 (M) / $89(L)

雞皮餃子$43
雞皮餃子嘅皮用咗雞皮做,一口size,炸得脆卜卜,啖啖肉,配埋特製嘅芥末醬,增添風味之餘唔嗆鼻,唔錯!
北海道3.7牛乳海鹽雪糕

北海道3.7牛乳海鹽雪糕$36
用3.7濃度嘅北海道牛乳同埋沖繩海鹽製作嘅雪糕,我覺得食落有啲似不二家嘅牛奶糖味,係回憶嘅味道。
焙茶latte

焙茶latte
用玻璃瓶裝住非常精緻❤️茶味同奶香頗平衡,但個人焙茶味再出啲會更好。飲之前記住要搖勻,因為啲焙茶粉會沉底。
柚子鹽味撈麵
2023-04-14 3586 浏览
媽咪冇煮飯,所以又係一個人搵食時間,這間一早已經mark定,去到沒人排隊直入.一坐下侍應說湯麵那個沒有了,我問是不是最出名的那個,他說他們最出名是撈麵🤪我很快就決定點全料東京撈麵,因為最出名.我看到最後有加飯,心想是不是要叫一個白飯?但餐牌上又沒有,於是落單時問侍應,原來去到尾聲可以問他們拿,他說份量很少,免費的.叫了撈麵我在想要否試他們的拿鐵看了兩個食評都說好飲就叫了.飲的時候搖勻,一飲下去真的不錯,我還怕會否很甜,培茶味很出,和奶份量分佈剛好,不會有太多奶的感覺,我覺得喜歡奶茶的朋友可以試.撈麵擺盤很精美,一開始就三七二十一的全部撈勻,溏心蛋很好味,紫菜都很脆好味,到麵了,好油,老實說我不太喜歡太油的感覺,义燒好食,感覺像炭燒過,整體其實都好食就是有點油,吃了三口,加黑椒,加了黑椒有點棘,再吃幾口,加醋,可能本身太油,所以反而加了醋感覺好好多,最後吃光了麵就問他們拿飯.份量就是左上角小碟,我太快倒了落碗,應該是2-3啖,我想起了孤獨的美食家在多數情況下最後都會要飯將最後的汁撈起一齊吃😄飯和醬料,汁撈了後就變了肉燥飯,由於醬料太多所以感覺還是有點鹹和油.吃完整碗麵+飯再飲奶茶,走的時

我很快就決定點全料東京撈麵,因為最出名.

叫了撈麵我在想要否試他們的拿鐵
看了兩個食評都說好飲就叫了.
培茶拿鐵

全料東京撈麵

吃完整碗麵+飯再飲奶茶,走的時候要捧著肚子走,今晚的重訓可能白做🤣🤣
2023-04-14
培茶拿鐵
全料東京撈麵
2023-04-14 2437 浏览
接完男朋友放工去左呢間主打東京撈麵嘅麵屋🍜⁣唔係拉麵 又唔係沾麵 而係真係撈麵😆⁣好似幾特別🤪⁣⁣每張枱都會有張紙教你食呢個撈麵嘅步驟 例如加黑胡椒同秘製香醋⁣⁣我地揀咗明太子忌廉撈麵 (M) $89/ (L) $99⁣賣相好吸引 而且材料好豐富⁣有靚靚蛋黃 叉燒 明太子 蔥花 生蒜 魚粉 水菜等等 仲俾左個雪梨汁你⁣撈完食落有少少辣 而且忌廉令到個口感稠身少少 麵條非常煙韌 又掛汁 非常好食🤤 叉燒肥瘦均勻 仲要燒到有微焦 食落好香口 😆 ⁣⁣另一款要左柚子鹽味撈麵 (冷) (M) $79/ (L) $89 呢款有啲驚喜 入口非常清新 淡淡的柚子味 仲有柚子皮🍋 冷麵夏天食一流 口感同樣煙韌 🤭 配埋爽口竹筍同嫩滑雞肉 非常健康🤭⁣⁣點左兩款小食 分別係雞軟骨餃子同埋單骨香脆雞翼 餃子🥟擺耐左凍左都仲好脆👍🏻 雞翼炸得好香口 做小食一流🤪 ⁣⁣焙茶latte $36 個樽好得意 店員提醒要飲前搖匀 焙茶味好出 非常濃郁🤤🤤 茶奶平均好好飲⁣⁣北海道3.7牛乳雪糕🍦奶味勁濃 又滑 正😆😆⁣⁣

接完男朋友放工去左呢間主打東京撈麵嘅麵屋🍜⁣
唔係拉麵 又唔係沾麵 而係真係撈麵😆⁣
好似幾特別🤪⁣

我地揀咗明太子忌廉撈麵 (M) $89/ (L) $99⁣
賣相好吸引 而且材料好豐富⁣

北海道3.7牛乳雪糕🍦奶味勁濃 又滑 正😆😆⁣

• 單骨香脆雞翼
  • 柚子鹽味撈麵
前排已經聽過呢間東京過江龍撈麵嘅大名,咁有次去開灣仔做嘢,就諗住試吓啦,午膳時間去到,等成25分鐘先嚟,我心諗都係撈個面咋喎,都要等咁耐?!咁都算啦我期望佢係好食但一見到真係幾失望,賣相普通,份量又少收$79 加一竟然得兩舊仔叉燒 筍仲多過叉燒 火都黎😠好彩我冇叫大size,加埋一差唔多要$100麵質粗身ok嘅 但個汁超咸 超油 勁似我落晒出前一丁成包油落去撈佢話3種食法 但加咩黑胡椒同醋落去都救唔番 好難食 食完成日都勁口渴後悔冇睇下差評先幫襯 走個陣出黎睇竟然有人龍。。百思不得其解
但一見到真係幾失望,賣相普通,份量又少
2023-04-13 1853 浏览
本身都鍾意食湯拉麵,鍾意湯嘅香濃、拉麵煙韌嘅口感。但係,有時天氣太熱就會少少卻步。🫠最近留意到呢間餐廳,主打無湯撈拉麵,簡直係熱天食拉麵嘅好選擇!😀🧂鹽味撈麵🫴🏻拉麵 - 非常彈牙、煙韌,特製小麥粉果然利害,煮嘅時間亦控制得非常好!同時已經撈好適當鹽味。🫴🏻紫菜同木魚粉 - 提供微鹹、鮮味,同時提升口感。🫴🏻水菜同蔥 - 俾到清新感覺、爽口,而且有少少汁,平衝鹹味。🫴🏻蒜蓉 - 辣辣哋,幾醒神!🫴🏻叉燒 - 唔會一大舊肥膏,但都好腍,而且入味!🕴🏻餐廳推介食法:🪄食到剩2/3,加黑胡椒,令你好似就快食膩之前,俾到d新衝擊🤩🪄食到剩1/3,加秘製香醋,令你食到就快濟之前,幫你解解膩,繼續食落去。🤓🪄食完仲可以要求加小小一碟飯,撈埋剩低嘅汁料👀店家好聰明,令大家一路食、一路有唔同嘅新鮮感🥰🐓單骨香脆雞翼首先炸到外層好脆,雞皮油脂味香濃,亦醃得好入味,外面塗咗甜醬油、胡椒。肉質唔會柴、有肉汁,口感同味道都好好!🥟軟骨餃子餡有雞軟骨、豬肉,同埋蔥!餃子皮更加一絕,兩端煎到好脆、中間包住餡嘅皮又薄又煙韌。口感非常豐富!🍵玄米抹茶茶味香濃,樽入面有茶葉,真材實料嘅冷泡茶!🤴明太子忌廉撈麵 (com

🧂鹽味撈麵

🫴🏻紫菜同木魚粉 - 提供微鹹、鮮味,同時提升口感。

🫴🏻蒜蓉 - 辣辣哋,幾醒神!

🫴🏻叉燒 - 唔會一大舊肥膏,但都好腍,而且入味!

🕴🏻餐廳推介食法:

🪄食完仲可以要求加小小一碟飯,撈埋剩低嘅汁料👀

店家好聰明,令大家一路食、一路有唔同嘅新鮮感🥰

🐓單骨香脆雞翼

🥟軟骨餃子

🍵玄米抹茶
茶味香濃,樽入面有茶葉,真材實料嘅冷泡茶!

🤴明太子忌廉撈麵 (comment by my fd)

除咗叉燒太肥了完全無投訴
  • 單骨香脆雞翼
  • 鹽味撈麵
  • 明太子忌廉撈麵
2023-04-11 856 浏览
拉麵同沾麵就食得多, 日式撈麵真係比較少食, 仲要係日本攞左連續3年No.1外賣撈麵品牌既殊榮添🎊 淨係個朵都已經夠吸引, 呢度既麵仲要係每日新鮮製造, 再加埋十多種配料一齊食見到都流曬口水🤤撈麵建議食法: 1️⃣先食 1/3再加加黑胡椒2️⃣再食1/3 加醋3️⃣加飯原味東京撈麵(L)🐷($89)生蛋黃, 辣肉碎, 蔥花, 韭菜, 紫菜碎, 生蒜, 魚粉, 小麥麵撈埋一齊食, 辣味既後勁幾勁, 不過唔會辣到噴火係惹味果隻, 麵既軟硬度適中, 加左醋之後出奇地更加好食, 肉碎時味道更加突出😋柚子鹽味撈麵(L)🐔($89)雞肉, 生蛋黄, 蔥花, 紫菜碎, 水菜, 竹筍, 水麥麵, 呢個冷撈麵食落好清爽, 柚子味好香, 雞肉好腍身一啲都唔”鞋”身似係用慢煮既方法整出黎😎炸雞球🍗($33)雞球炸皮薄身好脆口, 肉質勁嫩滑, 比起一般既炸雞更加香, 加埋檸檬汁同沙律醬好正🤤雞軟骨餃子🥟($39)超脆既餃子皮包住豬肉餡夾雜住脆卜卜既雞軟骨幾特別🤓抹茶入玄米茶🍵($32)用上100%有機茶葉, 兩款茶既味平衡得好好, 飲落好清新解膩, 最貼心既地方係樽口有個茶隔飲既時候就唔會飲到啲茶葉👍🏽培茶拿鐵🍼($36

撈麵建議食法:
1️⃣先食 1/3再加加黑胡椒
2️⃣再食1/3 加醋
3️⃣加飯

原味東京撈麵(L)🐷($89)

柚子鹽味撈麵(L)🐔($89)

炸雞球🍗($33)

雞軟骨餃子🥟($39)
超脆既餃子皮包住豬肉餡夾雜住脆卜卜既雞軟骨幾特別🤓

抹茶入玄米茶🍵($32)

培茶拿鐵🍼($36)
茶味同奶香平衡得好好一啲都唔甜, 口感好滑😎

呢間撈麵店真係值得一試, 係灣仔黎講CP值高😎
2023-04-11
  • 炸雞球
  • 柚子鹽味撈麵
  • 原味東京撈麵
日本拉麵食得多,撈麵真係第一次見😲位於灣仔嘅東京過江龍撈麵店「麺屋こころ」,當年一開業就獲日本拉麵新人賞,以台式拌麵概念改良打造成獨有日式撈麵🍜麵痴🐻梗係要去試試😆.🍜正宗全料東京撈麵💰$99(M)店家招牌拉麵🌟材料非常豐富,有叉燒、生蛋黃、辣肉碎、糖心蛋、紫菜、蔥花、韭菜、竹筍、紫菜碎、生蒜、魚粉🤪先將蛋黃吉穿,再所有配料及麵條拌勻🥢不得不說麵條非常好食,以全麥麵粉由店內師傅每日新鮮手製,入口充滿麥香且彈牙有咬口👍🏻火炙叉燒肥瘦適中,油香四溢🤤食到三份一後,加少少黑胡椒好香口;三份二後再加香醋,酸味幫忙解膩,另一番滋味😆到最後仲可以免費加入白飯變成肉燥飯,不過太飽關係就試唔到啦😅.🍜山椒胡麻冷撈麵(中辛)💰$119山椒麻辣撈麵系列🌶️一上枱見到成個豚肉片勁興奮😍材料有慢煮豚肉、山蛋黃、辣肉碎、竹筍、紫菜碎、紅蔥頭、炸蒜片、芫荽、腰果✨慢煮豚肉好嫩口且重肉味🤤喺辣肉碎及山椒麻辣粉加持下,撈麵增添惹味🔥中間仲有啲紅洋蔥炸蒜片,好香口😚勁鍾意呢個配搭❤️雖然話中辛,不過都唔算好辣,我平時食開小辣嘅都食到,無難度😌.🍴雞皮餃子💰$43邪惡餃子🥟雞皮煎得卜卜脆,雞油滲透落餃子餡,充滿油香😋.🍴炸雞

🍜正宗全料東京撈麵
💰$99(M)
正宗全料東京撈麵

🍜山椒胡麻冷撈麵(中辛)
💰$119

🍴雞皮餃子
💰$43
邪惡餃子🥟雞皮煎得卜卜脆,雞油滲透落餃子餡,充滿油香😋

🍴炸雞
💰$33
雞球外脆內嫩,好Juicy💦食前加少少檸檬汁,中和油膩感🍋
炸雞球

🍵抹茶入玄米茶
💰$32
入口先係好香玄米茶,之後再有淡淡抹茶香🍵清新解膩✅樽口設計好細心,有個隔渣位令你唔會飲到啲玄米粒👍🏻
抹茶入玄米茶
炸雞球