2022-09-25 552 浏览
這天約了朋友去銅鑼灣Sogo買手袋,所以就順便在銅鑼灣吃午飯,朋友一早已經上網看見這間日本菜的餐廳很吸引,而且星期六日也有Set lunch,所以就決定在這裡午飯。一步出升降機就能感受餐廳很有日本風味。Set lunch的選擇也很多,我們一人點了一款share吃。首先是沙律:沙律菜和番茄很新鮮,配上非常香的蒜頭,蒜味濃郁,食慾大增茶碗蒸: 非常滑身,蛋味香濃,配有菇和雞肉湯-雞出汁:比起一般配的麵豉湯更有特色,有雞的鮮味,亦有香蔥調味鳥森燒鳥六本定食($248):這個套餐六款的串燒都是雞串燒,最特別的地方是這六款串燒都是廚師發板當天新鮮的食材提供給客人,在點這個套餐前職員也會提問有沒有不吃的雞部位,非常細心。由於是廚師發板,所以非常期待。職員把串燒送來的時候,會先介紹一次。由左至右~雞冠:近年聽見很多人吃串燒也會吃雞冠,一直都未試過,所以非常期待,而且並不是每間串燒店也有雞冠提供,雞冠燒得非常香脆,口感是爽口得來帶點煙韌,我很喜歡惠比壽雞腿肉:非常嫩滑,而且燒得剛剛好雞心元:職員介紹雞心元是雞心血管這個部位,帶點爽口口感而且配上指定醬汁,也很美味雞腸:雞腸也是第一次吃,燒得香脆一夜干雞
一步出升降機就能感受餐廳很有日本風味。

首先是
茶碗蒸: 非常滑身,蛋味香濃,配有菇和雞肉

鳥森燒鳥六本定食($248):

由左至右~

惠比壽雞腿肉:非常嫩滑,而且燒得剛剛好

雞腸:雞腸也是第一次吃,燒得香脆

一夜干雞翼:皮脆肉嫩,而且雞味濃郁

雞腳筋:雞腳筋也是我第一次吃,燒得非常香脆,口感比較爽口,而且內裡像雞軟骨一般的脆口口感,有多重的味覺享受

這款定食配有御飯

在日本餐廳吃飯當然採用珍珠米,飯味香濃,而且配有雞蛋,醬汁和紫菜等調味,雞蛋蛋味濃郁,配飯一流。

安格斯白布烏冬($158):

安格斯牛肉非常大片,份量很多,牛肉肉味濃之餘亦帶有香味,而且牛肉亦腍,非常高質。這個價錢來說也很吸引。
白布烏冬像比較闊身的麵條,能夠吸到非常多的湯汁,而且湯底非常濃郁,配上紫菜絲一同吃,增加風味。烏冬滑身得來帶有煙韌口感,非常美味。

很高興今次朋友選了這間餐廳,有六款串燒,但當中居然有大半的部位我是從來未吃過,而且非常有驚喜。

餐茶可選咖啡或伯爵茶,我和朋友也選了伯爵茶,可以選擇後上。茶味非常香口又不會濃。

2022-09-24
2022-09-24 107 浏览
2022年9月13日 星期二今晚同老婆預約咗一間好特別嘅日式餐廳,位置喺銅鑼灣,主打嘅食物同餐廳店名一樣有個鳥字,日文嚟講即係雞睇返餐牌餐廳主要售賣嘅串燒都係雞唔同既部位,有啲我係完全未見過嘅,例如雞掌心、雞腳筋、日本提燈等等,全部都好特別,唔知點揀好,所以我哋最後決定要Mori set,有八串精選雞串燒,由廚師發板,另外仲有燒物同主食添點完菜後等左大約10分鐘左右後,首道串燒就送到,係芝麻雞柳,芝麻味燒得好香,而且雞柳食落去一啲都唔鞋口,夠晒嫩滑之後有雞心元,食落去煙煙韌韌,燒得幾香,而且調味好足夠呢一個係梅子醬雞胸肉,用咗紫蘇葉包住,再喺上面加咗梅子醬,食落去酸酸地幾開胃,雞胸肉都好大舊然後有雞胸軟骨,原本以為應該會似雞軟骨咁一粒粒,冇諗過係呢個樣,食落去出奇地脆脆地,如果送埋酒食嘅話一流最估唔到嘅係雞冠都可以燒嚟食,真係人生第一次試,食落去嘅口感似係軟林林,有少少脂肪,淮鹽味幾突出,燒得都幾香口,冇諗到會有呢個口感之後再有燒雞肝,好似食緊豬潤咁,但係上面加咗醬汁,所以惹味好多,而且份量都唔少,每一舊雞肝都沾滿左醬汁到主菜方面,我哋分別叫咗兩個唔同嘅主菜,呢一個係厚燒牛舌伴芥末籽同
2022年9月13日 星期二

之後有雞心元,食落去煙煙韌韌,燒得幾香,而且調味好足夠

到主菜方面,我哋分別叫咗兩個唔同嘅主菜,呢一個係厚燒牛舌伴芥末籽同山葵薑,味道出奇地配合,因為加咗芥末籽就可以清除所有牛舌帶黎嘅油膩感

至於呢一個就係燒白鱔,燒得幾香之餘魚肉好紮實,有口感,完全無腥味同無骨,岩晒老人家或者小朋友食

最後個餐仲有惠比壽炭火親子丼,雞肉用左炭火燒之後更焦香,多左一層炭香味,而丼飯上面加上左好多紫菜碎,食落去口感更豐富,極速已經俾我哋清碟

埋單兩個人加埋大約千三蚊左右,能夠食到咁多罕見嘅雞部位,相信香港冇乜邊間餐廳可以提供到
2022-09-13
2022-09-19 49 浏览
今次又試一間新嘅日式燒鳥店,佢嘅特色就係用真炭火燒串燒,所以一進店就會聞到好大陣炭燒味!😆-我哋叫咗好多嘢食,不能盡錄!就講下啲特別覺得好食嘅😗惠比壽雞頸、月見雞肉棒、厚燒牛舌芯、雞掌心、雞腳筋、燒北海道芝士、松茸都好值得一試!最深刻就係松茸同厚燒牛舌芯,燒嘅火喉剛剛好,又夠Juicy!🤤-有兩樣比較特別同少見嘅就係【提燈】同【雞腸】~【提燈】呢個部位唔容易食到,所以我哋都叫咗一串嚟試下,幾得意嘅,不過就唔太啱我哋口味😂【雞腸】咬落啲油脂會滲出嚟,陣雞油味都幾香,不過就真係要襯熱食,凍咗食應該幾羶🫢-其他嘢食同串燒都唔錯,係香港用炭燒方式燒串燒嘅餐廳真係唔多,所以都值得試吓。
我哋叫咗好多嘢食,不能盡錄!就講下啲特別覺得好食嘅😗
有兩樣比較特別同少見嘅就係【提燈】同【雞腸】~
2022-09-18 30 浏览
雖然好姊妹比較忙,但終於有時間出來聚聚,還說要帶我到鳥森吃美味串燒呢!我們大約1時半到達,坐下後,便看看餐牌,原來這裡有那麼多的選擇。我們點了燒鳥六本定食,及親子飯定食。跟餐還有前菜、沙律、蒸蛋、雞湯,及咖啡/菜。前菜:有牛蒡及蒜頭漬,非常健康入味。沙律:是蕃茄沙律,酸咪咪的,很醒胃。雞湯:火候十足,入口濃味,真材實料。蒸蛋:口感滑溜,帶有蛋香。燒鳥六本定食:燒鳥六本是指雞心元、雞腳筋、雞肝、雞尾、雞腸、雞肉棒,跟餐還有一個雞蛋飯。套餐份量十足,幾乎整隻雞的部位都可吃到,廚師控制火候一流,不會燒得過火,上枱時聞到陣陣香味,加上食材新鮮,入口細滑,確是伴酒的最佳選擇。親子飯定食:雞件切到細細粒,煮得入味,飯面鋪滿紫菜,最適合大小朋友吃。餐茶:我們點了伯爵茶,把這個豐富的午餐,劃上完美的句號。
前菜:有牛蒡及蒜頭漬,非常健康入味。
沙律:是蕃茄沙律,酸咪咪的,很醒胃。
雞湯:火候十足,入口濃味,真材實料。
蒸蛋:口感滑溜,帶有蛋香。
餐茶:我們點了伯爵茶,把這個豐富的午餐,劃上完美的句號。
2022-09-15
2022-09-18 32 浏览
銅鑼灣一間專食日式串燒雞的餐廳,一場來到當然要叫Mori set, 不用自己想吃什麼,廚師會選好最好的材料做串燒~先來一客香菜雞胸沙律清清口腔又打開食慾~第一道串燒:惠比壽雞柳芝麻燒芝麻燒得超香,食落帶有焦香,雞柳咬開有肉汁,出煙也不乾身!雞心元口感爽而且非常彈牙有趣,加上秘製的醬汁,雞味非常濃郁惠比壽梅子雞胸有梅子醬和紫蘇葉連同雞胸一齊食,味道特別,本身梅子醬的甜酸梅味與紫蘇葉的味道都很強烈,連雞胸一起吃剛好中和了整個感覺,而且不會乾或柴口,幾有趣雞胸軟骨送酒佳品,香脆, 鹽燒的味道公雞冠平常甚少會吃到的食材,雞冠燒得非常香脆,口感特別,先是最外層香脆帶鹽燒的味道,再咬入一點,質地非常結實,少少腍的咬下去,好像一塊結實了的膠原,又像脂肪,外脆內軟分明,確是香口月見雞肉棒沾蛋黃醬油漬一起食,雞肉偏腍身,不過都燒得幾香惠比壽雞肝,爽口而且醬汁味道濃,雞皮,燒到好香脆,有焦香厚燒牛舌芯配芥末籽和山葵薑牛舌非常有口感!結實而且非常有彈性,每一咬都有少少肉汁,好食燒白鱔燒得賣相非常靚,惠比壽炭火親子丼,又係雞,今次是煮也不錯白布烏冬很滑,不會太硬或太腍,湯底都不錯,豬肉略嫌太韌雞湯是超級濃郁的

先來一客香菜雞胸沙律清清口腔又打開食慾~
第一道串燒:惠比壽雞柳芝麻燒

芝麻燒得超香,食落帶有焦香,雞柳咬開有肉汁,出煙也不乾身!

雞心元

口感爽而且非常彈牙有趣,加上秘製的醬汁,雞味非常濃郁

惠比壽梅子雞胸

雞胸軟骨

送酒佳品,香脆, 鹽燒的味道

公雞冠

月見雞肉棒

沾蛋黃醬油漬一起食,雞肉偏腍身,不過都燒得幾香

惠比壽雞肝,

爽口而且醬汁味道濃,

雞皮,

燒到好香脆,有焦香

厚燒牛舌芯配芥末籽和山葵薑

燒白鱔

燒得賣相非常靚,

惠比壽炭火親子丼,又係雞,今次是煮也不錯
白布烏冬

很滑,不會太硬或太腍,湯底都不錯,豬肉略嫌太韌
雞湯是超級濃郁的雞味!非常暖肚暖胃!
牛奶蛋白布甸

加了紅豆,好滑好夠甜,好食
2022-09-17 30 浏览
同朋友喺銅鑼灣行街揀咗呢間串燒居酒屋食lunch 一人揀咗一個lunch set 每個set都有雞出汁、茶碗蒸、漬物、沙律同埋飯 飲品可選咖啡或伯爵茶茶碗蒸蛋味香濃 質感較厚實 不過唔係幾夠熱 雞出汁即係雞湯 湯好濃郁精選六本定食 $258廚師根據當日食材揀俾我哋嘅 就好似廚師發板咁🙈 燒冬菇同茄子內裏仍然保持濕潤 雞肉棒點埋日本蛋好香 裏面嘅軟骨增加口感~ 蘆筍豚肉口感豐富 黑毛豬腩肉爽口油脂豐富~ 雞翼外皮少少脆肉質都嫩汁燒鰻魚定食 $168鰻魚比較乾身少少 佢係用炭烤嘅方法整嘅 有啲炭香味 外皮仲有啲脆 肉質軟腍 配埋鰻魚燒汁甜甜地

精選六本定食 $258

汁燒鰻魚定食 $168

2022-09-17 22 浏览
不是很多日本居酒屋有午餐套餐這間位於銅鑼灣的居酒屋10分迎合顧客需要有多種午餐午餐包括前菜,有茶碗蒸、漬物,鷄出汁,單是精美的日式餐具和擺盤而令這個午餐有驚喜。茶碗蒸十分滑嘟嘟,蛋香濃郁,沙律新鮮而開胃,漬物亦有增加食慾的感覺,鷄出汁更是少見的菜式👍🏻安格斯白布烏冬,看似平平無奇但絕對💯牛肉非常大塊,沒有過肥,肉質上乘,口感十分好。最欣賞的是白布烏冬,烏冬的質地很特別,滲在濃湯中,非常美味!🎉我們叫了另一個以雞為主的串燒套餐,有雞腎、鷄腳筋、雞軟骨、雞腿等。全部串燒都燒得恰到好處,十分香口,單看色澤已極為吸引,最喜愛燒雞腿,大大嚿,肉質嫩口👍🏻👍🏻鷄腎十分爽口,細細粒,燒得香簡直是人間美食。雞軟骨炸得勁香脆,大愛🥰雞腳筋咁特別真是第一次吃,幾好味套餐還有月見雞肉棒配特色飯,個飯有很多紫菜,配以特別的醬汁撈埋一起,十分美味!

早一陣子食咗間高質嘅燒鳥店,不過雞嘅部位都比較大路,內臟嘅選擇都比較少。朋友就帶我去咗銅鑼灣呢間燒鳥店鳥森,供應雞唔同嘅刁鑽稀有部位,啱晒我呢D咀刁之人!朋友果然無介紹錯!燒鳥質素好高,而且今次我哋點咗Mori Set($580pp),每人有8條燒鳥+燒物+食事(惠比壽炭火親子丼/白布烏冬)+雞湯+甜品,性價比好高!好少可以呢個價錢喺居酒屋食得咁豐富咁飽足呢! 先送上前菜侍應會先了解客人有咩唔鍾意食,乜都食嘅我哋就8款燒鳥全交由廚師發辦!是晚安排超驚喜,食到好多刁鑽罕見部位,例如:雞腸、雞心元、雞腳筋、公雞冠、雞掌心等,最估唔到係連日本提燈都有!日本提燈其實即係雞輸卵管、卵巢同未成熟蛋黃,由於要母雞宰殺時剛好形成蛋黃,數量又不多,所以提燈非常稀有!燒日本提燈亦都比較繁複,因為要做到輸卵管表皮焦脆、蛋黃保持半熟流心的效果,少d技術同心機都做不到!所以香港極少燒鳥店有供應,我都係第一次食到呢(上次去另一間想試但售罄)!燈籠燒至半生熟,咬開薄膜之後,蛋黃就立即爆漿,而輸卵管、卵巢則焦香脆口,一次過食到兩種口感!雞腳筋我都係第一次見,比一般雞軟骨更加爽脆有咬口。雞掌心帶d皮又帶d筋,口感好爽脆

先送上前菜

雞腳筋我都係第一次見,比一般雞軟骨更加爽脆有咬口。
雞掌心帶d皮又帶d筋,口感好爽脆!雞冠似雞軟骨同雞皮嘅合體,既有皮嘅油香,又有雞軟骨嘅爽脆!雞心元即係雞嘅心臟血管,又係超刁鑽,食落口感爽脆,肉味鮮香。雞腸都係我嘅至愛,油脂香豐腴,口感軟滑!
常見嘅雞皮、雞翼、雞肝、雞胸軟骨、雞胸肉當然都食到,8款燒鳥中仲有我每次食串燒必點嘅自家製免治雞肉,混入咗軟骨,加添口感!梅子醬雞胸肉都唔錯!

是晚燒物有伊比利亞豬肋條及厚燒牛舌芯。
伊比利亞豬肋條肉質鬆化軟腍,配搭蘿蔔蓉及蔥花平衡膩感。

厚燒牛舌芯牛味突出,不過燒得略乾。

惠比壽炭火親子丼嘅雞肉燒得好有火候,充滿炭火香,滑蛋則未夠嫩滑。

白布烏冬比較少見,口感順滑彈牙,值得一試!
雞湯鮮甜濃郁

最後用滑溜嘅紅豆布丁作結,好滿足!
2022-09-14 24 浏览
放工相約朋友食串燒放鬆一下。黎到銅鑼灣既鳥森,呢度主打各款燒物,尤其特別多雞串燒。連一啲平日較為少見刁鑽既部位都有,好特別!餐牌有單點,亦有Mori Set。由廚師發辦8款燒鳥串燒,再有一款燒物、一款食事、湯同埋甜品。選擇困難症既我地揀左呢個套餐,交俾廚師決定我地當晚既串燒,果然無令人失望。一開始有個前菜係香草沙律。第一款:雞心元。呢個部位係雞心既冠狀動脈。好有彈性口感,而且有重油香!第二款:雞腸。但凡腸類都係我既最愛!同豬大腸一樣咁香口,不過無佢咁油膩,燒到外表脆脆好味呀。第三款:雞胸軟骨。軟骨好薄脆,每一塊軟骨都連著少許雞肉,唔錯。第四款:免治雞肉棒。自家製雞肉棒充滿口感,入面食到雞軟骨!調味鹹鹹甜甜,味道討好!點埋蛋黃味道豐富。第五款:雞掌心。出面脆脆,入面係軟滑,非常特別既口感。第六款:提燈。好似成盞燈籠咁既提燈其實係雞既卵巢同埋未孵化既蛋,唔係好多地方有得食!雞蛋介乎生與熟之間,蛋香濃!卵巢位置香口,外脆內軟。第七款:雞冠。唔會諗到連雞冠都可以用黎做串燒,更加估唔到雞冠既口感係咁軟滑,豐富骨膠原既感覺。第八款:梅子雞胸肉。雞胸肉本身味道比較淡,配埋梅子突出既味道就好夾。燒物:
連一啲平日較為少見刁鑽既部位都有,好特別!

一開始有個前菜係香草沙律。

第一款:雞心元。

呢個部位係雞心既冠狀動脈。好有彈性口感,而且有重油香!

第二款:雞腸。

第三款:雞胸軟骨。

軟骨好薄脆,每一塊軟骨都連著少許雞肉,唔錯。

第四款:免治雞肉棒。

第五款:雞掌心。

出面脆脆,入面係軟滑,非常特別既口感。

第六款:提燈。

雞蛋介乎生與熟之間,蛋香濃!卵巢位置香口,外脆內軟。

第七款:雞冠。

第八款:梅子雞胸肉。

雞胸肉本身味道比較淡,配埋梅子突出既味道就好夾。

燒物:伊比利亞豬肋。

呢個好好味!每一件豬肋肉質爽脆,肥美juicy。

另一款係燒牛舌。

燒牛舌好厚身,而且同樣好爽脆,牛味突出,同山葵子一齊食中和到油膩感。

去到尾聲,仲有親子丼或白布烏冬,其實未食呢兩樣已經好飽。

之後仲有個雞湯同埋甜品紅豆牛乳奶凍。太豐富啦!
2022-09-11 425 浏览
閒日放假的好處,去旺區的餐廳享受午膳也可放慢腳步;這次約了好友去日菜重地銅鑼灣區,到有朋友推介的一間燒鳥專門店來個下午餐聚;之前查看過Openrice大神裡的評價也相當不俗,就先打電話去訂位;與好友早上打完網球,回家洗澡後再出發,搭巴士到銅鑼灣時剛好將早餐完全消化,按Openrice大神的圖來索驥,帶著好胃口來到餐廳;座落在商業中心地帶的鳥森,原來離地鐵站也很近,交通便利,很容易就到達;門口的佈置完全的和風感覺--紙燈籠,深色木板與布幕簾形成讓人有如電影場景般熟悉感的構圖!進入餐廳先量了體溫掃了出行碼針咭,然後向店員說上我們是經電話訂位,店員就跟著安排我們到近窗的位置坐下;內裡的裝潢跟門飾很一致,都是暖暖的和風色調,從吧檯及吧檯圍著的開放式廚房,到大堂的餐檯座椅,置身其中讓人感覺舒適!加上盡攬銅鑼灣一隅180度午間的半空景色,刻下的寧靜與街上的繁華有著大大的不同!看看餐牌,午市有較多的套餐選擇,當然有逐樣菜式可以散叫;與好友商議之後,決定好揀選其中兩個套餐--牛舌定食及燒鳥六本定食,就馬上叫來店員落單;然後看著開放式廚房的師傅們既熟悉又勤快地工作,傳出一絲絲的煙燻及燒肉味,更引人垂涎!

前菜
店員先遞上兩個套餐附送的前菜,器皿及擺盤皆精美,有討喜之感!其內涵部份分別有沙律,漬物,蒸物及吸物;
鮮番茄與生蒜
先啖味沙律來開胃,鮮番茄與生蒜蓉很匹配,番茄的酸甜與生蒜的辛辣形成既濃且鮮的口感!
漬蒜
沙律菜的清甜爽脆,用來夾上濃味的漬蒜可解其辛辣,但漬蒜本身的肉味感依然讓味蕾深得其真髓!
漬鐵棍山藥
鐵棍山藥經醃漬後依然保持爽脆彈牙,輕柔的酸度是開胃前菜的典範!
茶碗蒸
茶碗蒸的蛋與水比例完美,用湯匙勺起見其緊緻不鬆散但入口卻十分滑溜!放進松茸菌,與日本蛋的蛋味非常融合,又有適中的調味,一下子沁人心肺;尤其加上蒸蛋熱烘的溫度,吃了後從口腔到食道到胃部,都有一種溫暖感!
吸物
至於吸物的雞湯,雞肉本味完全溶於其中,在味蕾上可堪細細啖味!
牛舌定食
隨後上來的牛舌,與好友一同分享;
牛舌
牛舌底面都燒得香脆,帶著絲絲煙燻氣息;中間的部份爽彈得來又充滿肉汁,口感十分好!
牛舌
灑了鹽及黑椒粒去燒,就這樣吃已經很美味,但蘸上芥末籽醬就更見提升;芥末籽醬的香甜酸辣,不但有去油解膩之效,當中特有的香料味與牛舌的肉汁撞出美妙的火花!
牛舌
香軟的珍珠米飯本身帶著淡淡的甜味,遇上濃味的牛舌頓時多了層次感!
燒鳥六本定食
至於燒鳥六本定食,展現了餐廳的魂之食物--燒鳥的功架!
燒鳥六本
所謂六本,有雞肉棒,雞子,雞翼,雞掌心,雞肝及雞胸軟骨,賣相及份量都不俗,其味道更值一讚!單一的食物,好友選了雞肉棒,而我就選了雞翼,其他也一齊分享之;
燒鳥定食之米飯
這個定食的米飯比牛舌定食的更好,淋了醬汁,舖了紫菜絲再加半熟雞蛋黃,單單是此飯已有美妙的口感,醬汁味,飯味及蛋黃味形成平衡又複雜的味感,著實非一般的層次!
燒雞子
燒雞子口感較嫩滑,煙燻味恰到好處,而且本身沒有羶味,一口吃下去讓人覺得相當美味!
雞掌心
雞掌心含豐富的骨膠原,燒著來吃,帶點咀嚼感,由於本味較輕,塗抹少許醬油已融合得剛剛好!
雞肝
雞肝帶點粉嫩的質地,用濃醬來遮蓋本身的重味,又確能討喜味蕾!
雞胸軟骨
雞胸軟骨與雞掌心有異曲同工之味,但其醬汁更濃一些,所以味感更明顯!
燒雞翼
畫龍點睛之作當然是燒雞翼,不單止因為我鍾意食,如果如此美味都不欣賞,就簡直浪費了很多資源!適當的醬汁,絲絲的煙燻,雞翼皮的香脆,雞肉的嫩滑,一氣呵成溶化在味蕾上,有如綻放耀目的煙花,其綿長的回味尤如帶人回蕩在森林之內!
咖啡
最後以一杯濃香的咖啡作收結,正好踏入八分飽的程度!
不愧用鳥森作店名,其燒鳥的功架相當好,整體的食物都有水準,尤其午市來享用的性價比更高,值此一行!
2022-08-30
燒鳥定食之米飯
燒雞子
雞肝
2022-09-06 32 浏览
鳥森位於銅鑼灣恩平道同白沙道交界嘅鳥森,好近地鐵站好易搵,行兩分鐘就到👍🏻餐廳入面啲位都好闊落乾淨,店員都好有禮貌☺️👍🏻下午menu選擇唔會好多,有9個set可以揀,啱哂有選擇困難嘅你😝喱度食燒雞係最出名,我同朋友叫咗個燒鳥六本定食,另外店員就推介咗牛舌芯定食俾我地😋鳥森燒鳥六本定食哩個set都係廚師發辦,店員會預先問咗有咩唔食,因為所以雞嘅部位都有機會攞出嚟。今次師傅就安排咗 雞腸、雞腎、雞腳筋、雞尾、雞頸肉、免治雞肉棒俾我地。每一樣都好味,最出色我會揀雞腸同雞頸肉😋鹽燒牛舌芯定食每一粒牛舌芯都好厚,但全部都好易咬,好好味,而且牛味都好濃😝伯爵茶估唔到咁出色,茶味好濃好香☺️👍🏻咖啡
鳥森

餐廳入面啲位都好闊落乾淨,店員都好有禮貌☺️👍🏻

鳥森燒鳥六本定食

鹽燒牛舌芯定食

伯爵茶
估唔到咁出色,茶味好濃好香☺️👍🏻
咖啡

又係食日本嘢嘅時候喇 今次去咗銅鑼灣亨利中心嘅鳥森🇯🇵裝修好似日本居酒屋咁 燈光微微昏暗 氣氛幾好 呢度主要都係食串燒為主我哋下午過嚟 有lunch set 共有9款選擇🥢▪️鳥森燒鳥六本定食鳥=雞🐔呢個set有6款雞類串燒 配月見紫菜飯 串燒包含咗日常比較少食到嘅部位同埋內臟 雞腎算常見 但係呢度嘅調味特別惹味 咬落爽口 雞腳筋入面有軟骨 口感有層次 雞尾夠滑 唔會太肥太油膩👍🏻雞頸肉加咗燒汁嚟燒 所以特別香 味道濃郁 雞腸就最正 咬落去有汁 夠juicy 質地亦好軟稔🤤雞串燒絕對唔少得免治雞肉棒 放埋喺月見飯上面 連埋蛋汁一齊食 味道層次增加 加埋龍香蛋味特別好食▫️鹽燒牛舌芯定食牛舌芯即係只選用牛舌最中心位置 當然係比普通牛舌更加稀有🐂簡單以鹽調味 更突出牛肉香 燒至表面金黃 少少焦香 中間仍然粉嫩 生熟程度啱啱好 每咬一啖都有滿滿肉汁流出來 而且好軟熟 處理得十分好👏🏻Lunch set都會配埋濃郁嘅雞湯/勁滑嘅茶碗蒸/漬物/沙律同飲品 用日式木系餐盤送上 好靚好整齊 儀式咁大增↗️

我哋下午過嚟 有lunch set 共有9款選擇🥢
▪️鳥森燒鳥六本定食
▫️鹽燒牛舌芯定食

2022-09-02 25 浏览
星期日到銅鑼湾購物順便在附近食個晏,途經恩平道看見亨利中心發現這裡有好多間食店,最終選擇了"鳥森"日本定食。午市套餐中我們選擇“鳥森燒鳥六本定食” 和“鹽燒牛舌芯定食”,個人喜歡定食因為有齊前菜、蒸旦、湯好豐富,今次這個定食好特別就是他們的雞出汁原來是青雞湯,個湯熱辣辣、 雞湯味濃這個湯好好飲有別於一般昆布麵豉湯。燒鳥六本定食好特別,當中有很多雞的部分係完全未試過的,好似"雞掌心"燒得香脆,好香雞油味。"雞心元"原來係雞近住心臟的血管,味道似雞心但口感脆口D, "雞胸軟骨" 雞軟骨就食得多雞胸骨就第一次食,口感較脆口配埋溏心蛋飯好滿足。鹽燒牛舌份量都多,厚砌的牛脷燒得好香口惹味,內面又juicy配埋他們秘制嘅芥末醬好夾。這裏的咖啡和伯爵茶水準都不錯,好香濃、口感順滑。

這裏的咖啡和伯爵茶水準都不錯,好香濃、口感順滑。

2022-08-31 30 浏览
有人介紹咗呢間餐廳俾我,講呢度正整地又可以傾偈,日式燒物好精緻。二話不說就預約咗嚟呢度食午餐。喺銅鑼灣地鐵站出口步行約3分鐘就到達!我叫左個 燒鳥6本定食 $248推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️首先佢嚟咗個頭盤先,分別有沙律菜,醃制蒜頭漬物,雞湯同燉蛋。燉蛋整得好滑溜,又有好香濃嘅蛋味。而雞湯係好少見嘅,雞湯濃郁而清淡 絕對係無添加嘅。好飲🥳我呢個定食有幾款串燒,雞軟骨,雞提燈,雞心,雞全翼日本米飯上仲有免治雞肉串,見到廚師整嘅時候已經覺意好用心製作,食一啖好香好飽滿嘅雞肉加埋少少窿邊,好惹味好香。中間有隻留心蛋係精粹嚟嘅,撈埋一齊勁香濃蛋黃味而不太膩,食完有幸福感😆橫膈肌定食 $268推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️牛橫膈膜肌好香濃牛肉味,但彈牙而不難咬。佢切到簿簿一片,一啖唔覺唔覺食哂。送飯一流!最後餐飲可選咖啡及伯爵茶。

二話不說就預約咗嚟呢度食午餐。

喺銅鑼灣地鐵站出口步行約3分鐘就到達!

我叫左個 燒鳥6本定食 $248
推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

首先佢嚟咗個頭盤先,

分別有沙律菜,醃制蒜頭漬物,雞湯同燉蛋。

燉蛋整得好滑溜,又有好香濃嘅蛋味。

而雞湯係好少見嘅,雞湯濃郁而清淡 絕對係無添加嘅。好飲🥳

燒鳥6本定食

我呢個定食有幾款串燒,雞軟骨,雞提燈,雞心,雞全翼
橫膈肌定食

橫膈肌定食 $268
推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
牛橫膈膜肌好香濃牛肉味,但彈牙而不難咬。
佢切到簿簿一片,一啖唔覺唔覺食哂。送飯一流!

最後餐飲可選咖啡及伯爵茶。
橫膈肌定食
2022-08-30 342 浏览
早前到銅鑼灣購物,順道來到恩平道亨利中心的「鳥森」吃午飯。這裡提供日式料理,主打不同部位的特色雞串燒,亦供應牛肉串燒午餐。餐廳有着日式居酒屋的風格,以黑色為主調。午市套餐有九款主食可供選擇,每款主食均配有雞山汁/茶碗蒸/沙律/漬物/御飯和咖啡或伯爵茶。雞山汁:雞湯味道濃郁,加上蔥花,加添香氣。茶碗蒸:蒸蛋嫩滑,加上香菇帶出清甜的味道。沙律:材料新鮮。漬物:牛蒡和蒜粒口感爽脆。 鳥森燒鳥六本定食由廚師發板的特色雞串,每日都提供一些不同款式。一夜干雞翼 :皮脆肉嫩。雞心:肉質彈牙有口感。雞冠:很少有的雞冠串燒,口感既爽口又鬆軟,充滿豐富骨膠原,非常特別。雞軟骨:烤至脆身有焦香, 十分惹味,佐酒一流。雞胸軟骨:口感爽口卜卜脆。月見雞肉捧:以香烤免治雞肉加上鮮雞蛋和軟綿綿白飯一起品嚐,一次過嚐到雞香蛋香和飯香。 黑咖喱炭火雞定食香氣撲鼻的黑咖喱味道香濃,咖喱份量也多,廚師把嫩滑的雞肉混和在內,每啖滿是咖喱香氣。咖啡味道香濃,口感幼滑;伯爵茶味道清香;兩款都係飯後最佳配搭。
餐廳有着日式居酒屋的風格,以黑色為主調。
雞山汁:雞湯味道濃郁,加上蔥花,加添香氣。
茶碗蒸:蒸蛋嫩滑,加上香菇帶出清甜的味道。
沙律:材料新鮮。
漬物:牛蒡和蒜粒口感爽脆。
 鳥森燒鳥六本定食
廚師發板的特色雞串,每日都提供一些不同款式。
一夜干雞翼 :皮脆肉嫩。
雞心:肉質彈牙有口感。
雞軟骨:烤至脆身有焦香, 十分惹味,佐酒一流。
雞胸軟骨:口感爽口卜卜脆。
 黑咖喱炭火雞定食
2022-08-19