串燒食得多,今次試下呢間專食雞嘅唔同部位嘅居酒屋。地點好方便,餐廳充滿日本氣氛Lunch Set 唔同款式定食選擇<鳥森燒鳥六本定食>配茶碗蒸.雞湯.沙律.漬物✨月見雞肉棒加上紫菜同醬汁嘅御飯,將蛋王搞拌融入珍珠米更好味六款串燒由廚師發板,燒完唔會太乾,味道調較恰好,唔會太鹹雞掌心夠爽口,加上醬汁味道好濃郁✨梅子雞胸雞胸啖啖肉,加入梅子醬,令肉質無咁單調✨雞尾特別喜歡雞尾,口感軟軟,油脂較重,好Juicy✨雞心套餐跟埋伯爵茶,食完串燒可以中和一下
串燒食得多,今次試下呢間專食雞嘅唔同部位嘅居酒屋。
地點好方便,餐廳充滿日本氣氛

Lunch Set 唔同款式定食選擇
<鳥森燒鳥六本定食>

配茶碗蒸.雞湯.沙律.漬物

✨月見雞肉棒

加上紫菜同醬汁嘅御飯,將蛋王搞拌融入珍珠米更好味

六款串燒由廚師發板,燒完唔會太乾,
味道調較恰好,唔會太鹹

雞掌心夠爽口,加上醬汁味道好濃郁

✨梅子雞胸

雞胸啖啖肉,加入梅子醬,令肉質無咁單調

✨雞尾

特別喜歡雞尾,口感軟軟,油脂較重,好Juicy

✨雞心

套餐跟埋伯爵茶,食完串燒可以中和一下

2022-08-25
午餐
  • 月見雞肉棒
  • 雞掌心
2022-08-24 310 浏览
放假到銅鑼灣購物,順道找地方嚐嚐美食。今次來到主打串燒雞肉的「鳥森」。套餐包括一款主食配雞出汁/茶碗蒸/漬物/沙律/御飯和咖啡或伯爵茶。雞出汁:一嚐已知烹調良久,用心製成的濃郁雞湯,鮮香而不油膩。茶碗蒸:以菇菌類做配料,茶碗蒸清甜及滑嫩十足漬物:牛蒡漬又爽脆,又健康沙律:新鮮御飯:口感綿密❣️ 鳥森燒鳥六本定食 燒鳥六本由廚師發辦,即叫即燒,所以每次可能有不同的組合。一夜干雞翼:皮脆肉嫩,封了一日的雞翼,咸香味道特別濃郁。雞掌心:鹽燒香口,外皮口感爽脆,內裡帶彈性。雞心:燒得剛好,質感保持柔軟,不會變得乾硬。雞頸肉:已去除雞骨,肉質嫩滑。添上自家特製濃味烤肉醬汁,別具一番風味。梅子雞胸:細緻的雞胸肉,配上清甜帶微酸的梅子醬,清新味道。月見雞肉串: 免治雞肉混合了已打碎的雞軟骨,口感層次豐富。沾上蛋汁,多了一重滑溜口感和蛋香滋味。❣️ 鹽燒牛舌芯定食 厚切牛舌肉質爽口彈牙,肉味濃郁,肉汁豐盈。經炙燒的鹽燒牛舌芯香氣飄飄,沾一點山葵或黃芥末提味,滋味無窮。☕️ 咖啡濃郁味道,入口順滑。🍵 伯爵茶口感清雅,透出清香的佛手柑氣味,可讓人放鬆心情。
茶碗蒸:以菇菌類做配料,茶碗蒸清甜及滑嫩十足
漬物:牛蒡漬又爽脆,又健康
沙律:新鮮
御飯:口感綿密
❣️ 鳥森燒鳥六本定食
燒鳥六本由廚師發辦,即叫即燒,所以每次可能有不同的組合。
鳥森燒鳥六本定食
一夜干雞翼:皮脆肉嫩,封了一日的雞翼,咸香味道特別濃郁。
雞掌心:鹽燒香口,外皮口感爽脆,內裡帶彈性。
雞心:燒得剛好,質感保持柔軟,不會變得乾硬。
梅子雞胸:細緻的雞胸肉,配上清甜帶微酸的梅子醬,清新味道。
❣️ 鹽燒牛舌芯定食
鹽燒牛舌芯定食
厚切牛舌肉質爽口彈牙,肉味濃郁,肉汁豐盈。
☕️ 咖啡
咖啡
濃郁味道,入口順滑。

🍵 伯爵茶
伯爵茶
口感清雅,透出清香的佛手柑氣味,可讓人放鬆心情。
2022-08-17
午餐
鹽燒牛舌芯定食
2022-08-21 67 浏览
平時對食雞也在乎吃肉,不知道原來香港有吃「雞」的專門店。除了雞腿肉雞胸肉外,竟然連各個你想像不到的部位也有!因為對每個部位都很好奇,所以跟朋友點了Mori Set。✅Mori Set (💰580/人)招牌套餐包含:廚師精選燒鳥八本、燒物、食事、湯和甜品串燒很喜愛的有基本的一夜干雞翼,燒得皮脆肉滑,雞味濃。雞軟骨烤得脆卜卜的,邊邊角角的焦香位更添口感。月見雞肉棒蘸上日本蛋液及醬油,非常濃香。惠比壽雞肝,是我的最愛!!師傅用醬油燒,所以除了一嘴肝的濃香外,還添了鹹甜味。非常濃郁幼滑,真心送酒一流~惠比壽雞柳芝麻燒,跟普通雞柳不一樣,外面鋪滿芝麻後再燒香,就有更脆的口感和麻油香氣。雞腸以醬油燒,細長狀的雞腸鹹香。如果與大家比較熟悉豬大腸比的話,多了一份細膩感。公雞冠是很複雜很新奇的口感。我從來沒有在其他食物發覺有這種感覺,以口感形容的話,外層是爽、裡面軟、糯、化。雞心元,原來是雞心的血管,個人覺得鐵味重,也是從來沒有嘗試過的新鮮感~燒物和食事,我跟朋友也各選了不同款。燒伊比利亞豬肋肉非常juicy油嫩。本身食材高質,就燒出啖啖脂香,非常美味,大愛!鹽燒牛舌芯,切成一口狀小塊,非常爽脆之餘,也
平時對食雞也在乎吃肉,不知道原來香港有吃「雞」的專門店。
除了雞腿肉雞胸肉外,竟然連各個你想像不到的部位也有!
因為對每個部位都很好奇,所以跟朋友點了Mori Set。

✅Mori Set (💰580/人)
招牌套餐包含:廚師精選燒鳥八本、燒物、食事、湯和甜品
一夜干雞翼

串燒很喜愛的有基本的一夜干雞翼,燒得皮脆肉滑,雞味濃。
雞軟骨
雞軟骨烤得脆卜卜的,邊邊角角的焦香位更添口感。
月見雞肉棒
月見雞肉棒蘸上日本蛋液及醬油,非常濃香。
惠比壽雞肝
惠比壽雞肝,是我的最愛!!
師傅用醬油燒,所以除了一嘴肝的濃香外,還添了鹹甜味。
非常濃郁幼滑,真心送酒一流~
惠比壽雞柳芝麻燒
雞腸
公雞冠
雞心元

燒物和食事,我跟朋友也各選了不同款。
燒伊比利亞豬肋肉
牛舌芯
鹽燒牛舌芯,切成一口狀小塊,非常爽脆之餘,也有焦香的快感。
吃的時候可以點一下芥末跟山葵漬,可以提昇味道層次。
炭火親子丼
炭火親子丼,顧名思義就是多了一份碳香味的炭烤雞肉,個人覺得是高級版親子丼。
白布湯烏冬
白布湯烏冬,造型很有意思,真的像一塊白布一樣,又寬又滑。口味不濃,跟淡淡的雞湯底互相配合。
雞湯
雞湯以壺的造型上,蠻有心思,熱騰騰的膠質雞湯,可以緩解剛才串燒的豐富口感。
甜品
奶凍甜品,滑溜牛奶口感,配點紅豆增添甜味,完滿結束晚餐。

飲料點了一杯梅酒 (💰78),配串燒實在最過癮!
梅酒
甜品
梅酒
  • 鹽燒牛舌芯
2022-08-19 24 浏览
周五lunch同女女食好d😍😋,去銅鑼灣食鳥森,位於高級食廈內,餐廳氣氛似🇯🇵日本地道居酒屋。💕🍴Lunch set選擇豐富,共有9款👍❤️ 定食包漬物,沙律,雞湯同飯🍚,仲有伯爵茶或咖啡。☕🐦鳥森燒鳥六本定食$248呢度主打雞串燒,由廚師omakase 6款串燒,今日係:💕雞心,雞掌心,一夜干雞翼,雞胸軟骨免治雞肉棒及雞頸肉。🐔部位有特色,即叫即炭火燒製,燒得香脆。🐮鹽燒安格斯橫膈肌定食 $268呢個部位既牛味濃郁,配啲芥末醬,好惹味。😍

🐦鳥森燒鳥六本定食$248

呢度主打雞串燒,由廚師omakase 6款串燒,今日係:

💕雞心,雞掌心,一夜干雞翼,雞胸軟骨免治雞肉棒及雞頸肉。

🐔部位有特色,即叫即炭火燒製,燒得香脆。

🐮鹽燒安格斯橫膈肌定食 $268

呢個部位既牛味濃郁,配啲芥末醬,好惹味。😍

2022-08-19
2022-08-15 27 浏览
豬牛羊嘅串燒平時都食得多,全雞串燒都係第一次。今次嘅體驗,先發現原來雞係有咁多部位可以食。開頭以為只食雞好悶,原來又好過引。唔單止平時食開嘅雞免治肉、雞軟骨、雞臀,仲有其他特別嘢!雞心 - 爽口彈牙,咬口十足 雞頸 - 肉質地有彈性雞腸 - 口感層次多、有嚼勁雞冠 - 外皮脆彈,有豐富膠質,口感中帶著清脆就算唔係雞,白鱔嘅火候都控制得好好,鱔皮好似薯片咁脆!食完串燒,個餐仲有親子丼,雞蛋同飯撈埋一齊食,d飯被雞汁包住,令人記憶深刻,好好味。之後仲有牛奶布甸蛋白,同蕨餅,唔太甜,好鍾意!

雞心 - 爽口彈牙,咬口十足
雞頸 - 肉質地有彈性
雞腸 - 口感層次多、有嚼勁
雞冠 - 外皮脆彈,有豐富膠質,口感中帶著清脆

就算唔係雞,白鱔嘅火候都控制得好好,鱔皮好似薯片咁脆!

2022-08-13 44 浏览
又到週末食好西!今天來到銅鑼灣亨利中心主打雞料理的日式居酒屋餐廳食材特別選用惠比壽雞隻製作,並使用紅木炭令炭火香氣更為濃厚入味午市定食皆配清物、沙律、茶碗蒸及用新鮮雞骨再配搭蔬菜每天新鮮熬煮 6 小時而成的雞出汁鳥森燒鳥六本定食由廚師發辦挑選六款時令部位以以炭火燒烤!月見雞肉棒沾上果醬質感的雞蛋王拌飯一流!雞腳筋將雞腳皮骨去掉,質感彈牙煙韌!雞軟骨口感脆卜卜!一夜干雞翼肉質嫰滑!雞皮鹽燒十分香口炭火雞親子丼定食,香濃的蛋汁被日本米飯吸收,入口滑順,吃起來味道香甜餐飲咖啡口感層次豐富、酸苦均衡伯爵茶帶有淡淡的佛手柑芬芳
炭火雞親子丼定食
餐飲咖啡口感層次豐富、酸苦均衡
伯爵茶帶有淡淡的佛手柑芬芳
炭火雞親子丼定食
2022-08-13 36 浏览
朋友介紹銅鑼灣有一間專食雞部位的居酒屋,因為媽媽鐘意食雞所以就帶佢試試!店舖座位坐得好舒服,店員仲比左個靠窗位可以望到外面街景!因為咩都想試下,所以就叫左個Mori Set,有齊哂雞唔同部位串燒,燒物湯甜品等等!雞肝,雞心:2個都係第1次食,燒得好香口,入口即溶!免治雞肉棒:平時食開的雞蛋都係生既,呢個好特別係比較結身的蛋黃,感覺配呢款蛋黃好食d!雞掌心,雞胸軟骨:呢2款咬落去口感煙韌,上層調味料夠惹味!雞冠:口感又軟又爽,充滿膠原蛋白!雞腸:呢款好好食,一d腥味都冇,好爽口!梅子雞胸肉:梅子酸酸甜甜好開胃,但雞胸滑小小會更加好!燒物:白膳,牛舌白膳好滑溜,同胡椒粉一起食好香口惹味!牛舌燒到岩岩好,好彈牙!惠比壽炭火親子丼:用炭火燒的雞肉,配埋雞蛋紫菜,幾飽都可以食埋佢!最後送上濃濃雞湯同紅豆奶凍甜品!

雞肝,雞心:2個都係第1次食,燒得好香口,入口即溶!

雞掌心,雞胸軟骨:呢2款咬落去口感煙韌,上層調味料夠惹味!

雞冠:口感又軟又爽,充滿膠原蛋白!

雞腸:呢款好好食,一d腥味都冇,好爽口!
梅子雞胸肉:梅子酸酸甜甜好開胃,但雞胸滑小小會更加好!

燒物:白膳,牛舌

最後送上濃濃雞湯同紅豆奶凍甜品

1K
2022-08-11 32 浏览
記得以前去日本旅行,就有一些專門吃日本雞的店,所以知道銅鑼灣這間專做日式雞肉串燒店,就吸引了我和朋友來訪,一解掛念日本美食之愁。我們每一叫了一個Mori set$580,價錢合理,見到有一個人品嚐美食的男士,誰說豆腐火腩飯才是男人的浪漫?首先店員會問有沒有不吃的東西,再安排廚師發辦8本串燒,我們有雞軟骨、土佐醋雞皮、惠比壽雞頸、月見雞肉棒、芝麻雞柳、一夜干雞翼、雞腳筋、惠比壽雞腿肉。不得不說,日本雞的賣點不是滑,它的質感實在,也有實在的雞味。在這些之中,我最深印象是雞軟骨和雞皮,即燒脆卜卜,好香口,又不油膩,醋香感覺開胃,雞皮帶點煙韌。月見雞肉棒也出色,肉質細膩,醬油味付在半固體蛋黃上,隨自己口味添加。惠比壽雞頸也難忘,平時少吃雞頸,好像沒什麼肉,啖啖肉的雞頸串細細件,配上醬油,口感不錯。一夜干雞翼烤得香脆,撕咬雞肉出來時頗有快感。雞腳筋稍硬,但補充骨膠原之選。然後燒物有白鱔及蛋黃漬虎蝦,白鱔肉質緊緻有彈性,咬出啖啖魚香,小心有一些細骨,蛋黃漬虎蝦十分巨大,可以用刀叉吃,震攝了我們,蝦肉爽口新鮮。來到飽肚的食事,惠比壽炭火親子丼及白布烏冬,親子丼以香菇、雞及蛋做成,簡單美味的comfo

來到飽肚的食事,惠比壽炭火親子丼及白布烏冬,親子丼以香菇、雞及蛋做成,簡單美味的comfort food,白布烏冬想試很久,欣賞它那層像布一樣的烏冬,好薄好滑但又能掛湯,還有一大片豚肉,連湯也可以喝。

最後便是湯及甜品,來這喝的當然是雞湯,感覺超濃郁也喝到骨膠原帶點黏口的感覺,湯已去油不會油膩,而甜品是紅豆奶凍,感覺很完滿滿足,一個人來享受也真的可以考慮呢!
2022-08-08 37 浏览
呢度嘅雞串燒種類非常之多,由於太多選擇唔想煩,叫左mori set,有雞串燒8串,一份燒物同一份主食,烏冬或者飯。串燒有雞心、雞腎、雞頸、雞腸、免治雞肉蛋、雞咀心、雞尾同雞冠。串燒火喉拿捏得非常之好,應乾得乾,應脆得脆,應爽得爽,應外脆內濕潤都有。我個人最喜出望外嘅係雞腸同埋雞冠,本人未食過呢2樣,同行朋友話對上一次食雞冠已經係多年前去日本嘅時候食。雞冠食落似係一塊有咬口嘅薯片,好特別。雞腸就煙韌,加上燒汁,別有一番風味。仲要上菜嘅時候2串2串咁上,非常細心。你知啦,串燒凍左無咁好味,慢慢上可以慢慢食慢慢歎同吹水

2022-08-08 29 浏览
今次黎到呢間居酒屋感覺都幾高尚,員工好好禮貌,而佢有個套餐Mori Set好特別,係由廚師發板安排唔同雞部位串燒,食之前係唔知道會食咩,除咗串燒,亦都有燒物,一個主食湯同甜品,性價比都幾高!雞胸軟骨:軟骨燒到岩岩好,好爽脆煙韌!雞腸:口感爽口彈牙,入口完全冇異味!梅子雞胸肉:呢個比較乾身,但配上梅子紫蘇葉口感都幾特別!燒物:白膳,牛舌白膳表面燒到好乾身,但內裏的肉仍然保持嫩滑!牛舌好厚身,啖啖肉!白布烏冬烏冬同平時食的唔一樣,呢個係一塊布甘大大塊,好滑溜,仲會配一塊大大塊牛肉同紫菜, 好味道!雞湯超濃雞味,感覺放左好多隻雞落去煲!甜品係紅豆奶凍,好重奶味,好香滑!
今次黎到呢間居酒屋感覺都幾高尚,
雞胸軟骨:軟骨燒到岩岩好,好爽脆煙韌!
雞腸:口感爽口彈牙,入口完全冇異味!

梅子雞胸肉:呢個比較乾身,但配上梅子紫蘇葉口感都幾特別!

燒物:白膳,牛舌

白布烏冬

雞湯超濃雞味,感覺放左好多隻雞落去煲!

甜品係紅豆奶凍,好重奶味,好香滑!
2022-08-07 24 浏览
價錢高檔,但係經理服務態度差,睇外表,做生意嘅感覺, 戴有色眼鏡 咁樣嘅工作態度點樣做生意 食物質素一般,與價錢有啲不符合,仲要咁樣嘅服務態度,一流價錢,九流服務,用餐體驗差。就憑咁嘅態度,一定冇下次光顧。
2022-08-06
庆祝纪念
纪念日
2022-08-07 100 浏览
和朋友放工後相約來到銅鑼灣的雞串燒專門店「鳥森」吃晚飯。這裡提供多款串燒,當中當然少不了各款不同部位的雞串燒,有些更是平日相當少見的串燒,非常特別。有選擇困難症的我們不知點什麼好,於是點了他們的Mori Set。然後店員便先上了前菜 芫荽沙律。這個set包括了每位精選燒鳥8串、一款自選燒物、親子丼/白布烏冬、雞濃湯和甜品,很豐富。8款燒鳥串燒都是廚師發辦,店員一開頭會問我們吃不吃內臟,所以就算不愛吃內臟也不用擔心。不過我和朋友本來就是屬於喜歡吃內臟那一派,當晚也吃到多款充滿驚喜的串燒呢。當晚廚師發辦的串燒有雞腎、公雞冠、惠比壽梅子雞胸、雞心元、雞腸、雞胸軟骨、月見雞肉棒和雞腳筋。這裡的串燒全都燒得剛剛好,而且調味適中,不會太重口味,蓋過食材本身的味道。多款雞串燒相當有驚喜,有幾款更是第一次吃!雞腎。爽口好吃!沾上一點柚子胡椒醬很搭!公雞冠。 吃之前完全沒有預期到口感會是如此軟滑,是充滿骨膠原的感覺。梅子雞胸。雞胸肉搭配梅子醬和紫蘇葉,味道豐富,雞胸也不會太鞋。雞心元。是當晚最愛之一的串燒。 雞心血管的部份,燒得外脆內軟帶點韌勁,油脂香突出。雞腸。同樣是燒得外表微微脆口,內裏軟滑充滿脂香
和朋友放工後相約來到銅鑼灣的雞串燒專門店「鳥森」吃晚飯。

然後店員便先上了前菜 芫荽沙律。

多款雞串燒相當有驚喜,有幾款更是第一次吃!
雞腎。
爽口好吃!沾上一點柚子胡椒醬很搭!

公雞冠。
吃之前完全沒有預期到口感會是如此軟滑,是充滿骨膠原的感覺。
梅子雞胸。
雞胸肉搭配梅子醬和紫蘇葉,味道豐富,雞胸也不會太鞋。
雞心元。

雞腸。
同樣是燒得外表微微脆口,內裏軟滑充滿脂香。
雞胸軟骨。
非常特別!雞胸軟骨很脆,很像吃脆片一樣!每一片軟骨連著少許雞肉,口感豐富。

月見雞肉棒。
每次吃串燒都必定會吃到的一款,這裡的水準也不俗。
雞肉棒內裏的軟骨很脆口,增添口感,調味惹味,沾生蛋黃更好吃。

雞腳筋。
同樣是平時比較少接觸的一款串燒,和公雞冠一樣是滿滿骨膠原的感覺。
每個set都有一款燒物,可以選擇白鱔、厚燒牛舌芯或蛋黃漬虎蝦。
試了頭兩款!
白鱔燒得皮脆肉嫩,而牛舌的確很厚切又爽脆,滿滿的牛味,不用點任何醬料已經好好吃。

食完串燒已經飽了8成,但還有親子丼/白布烏冬。
親子丼很足料,雞肉嫩滑鮮味,雞蛋很滑。
而白布烏冬就相對普通了一點,味道較為清淡,但烏冬口感不錯。
最後還有雞濃湯和紅豆牛乳布丁。

這個set的確抵吃。喜歡吃串燒,尤其是雞串燒的和內臟的可以一試!
2022-08-04 454 浏览
朋友知道我鍾意日本;鍾意食鷄帶左我去銅鑼灣亨利中心 「鳥森」以鳥串燒為主打,店內裝潢如日式居酒屋,燈光較昏暗,好啱放工後和朋友來chill 吓。朋友建議點Mori Set $580/位共八款串燒、燒物、雞肉親子丼、牛肉白布烏冬、麵鼔湯及甜品,聽落超豐富。全店只會用來自東京「惠比壽鷄」八款串燒火速順序奉上「燒雞肝」配上濃味醬汁,所以味道平時吃到的雞肝味更濃,口感也更實在。「雞腳筋」超有𡁻口,牙力吾好都攪唔掂。「雞心」冇鷄肝咁濃,口感好、有彈性。「梅子醬雞胸肉」口感一啲都唔鞋,加上酸甜梅子醬襯托出單純的鷄胸肉。「燒雞皮」卜卜脆,完全冇肥膩感免治雞肉棒全晚最鍾意,啖啖肉、富肉汁,如果加埋蛋汁更好。「燒雞腿肉」肉質有彈性,鷄肉味最濃,都好食。「燒雞子」見到佢漲卜卜好可愛,但仍挑戰不到心理關口去試。「燒牛舌」牛舌面灑上薄薄的海鹽調味,完全吊出牛舌的香味,入口相當有咬口。「雞肉親子丼」一人量,蛋漿嫩滑配珍珠米,一定冇失望。「牛肉白布烏東」烏東一片片比般的烏東更煙靭「伊比利亞豬肋條」香酥可口,略為肥左啲。仲有甜品「紅豆奶凍」不太甜,好味!食物吾錯,但服務員欠主動,扣左小小分。
朋友知道我鍾意日本;鍾意食鷄

帶左我去銅鑼灣亨利中心 「鳥森」

朋友建議點
Mori Set $580/位

全店只會用來自東京「惠比壽鷄」

八款串燒火速順序奉上

「雞腳筋」超有𡁻口,牙力吾好都攪唔掂。
「雞心」冇鷄肝咁濃,口感好、有彈性。

「燒雞皮」
卜卜脆,完全冇肥膩感

免治雞肉棒

全晚最鍾意,啖啖肉、富肉汁,如果加埋蛋汁更好。

「燒雞腿肉」

肉質有彈性,鷄肉味最濃,都好食。

「燒雞子」

見到佢漲卜卜好可愛,但仍挑戰不到心理關口去試。

「燒牛舌」

「雞肉親子丼」

一人量,蛋漿嫩滑配珍珠米,一定冇失望。

「牛肉白布烏東」

烏東一片片比般的烏東更煙靭

「伊比利亞豬肋條」

香酥可口,略為肥左啲。

仲有甜品「紅豆奶凍」

不太甜,好味!
食物吾錯,但服務員欠主動,扣左小小分。
2022-07-26
2022-08-02 43 浏览
銅鑼灣鳥森主打串燒,見到餐牌有個Mori set全雞🐔餐開放式廚房,看到廚師在煮食,很有親切感!先先來前菜雞絲菠菜沙律🥗入面有雞絲同芫荽清清新開胃主角燒鳥八本,有8串串燒,燒物和主食💁‍♀️月見雞肉棒、日本提燈、一夜千雞翼、雞腎、雞心元、惠比壽雞肝、惠比壽雞頸、雞腳根、公雞冠、雞腸、惠比壽梅子雞胸、雞掌心、雞胸軟骨💁‍♀️🥢餐單由廚師發板越食越有驚喜梅子醬雞胸肉,配紫蘇葉口感好特別比壽雞心雞心口感比預期實了一點;雞肝質感相對較嫩掛上帶甜的醬汁味道香濃點子雞肉棒用左手打的免治雞肉加入軟骨,好爽口,沾上漿口的蛋黃及醬油同食,好惹味厚燒牛舌芯厚切牛舌,嫩中帶爽白鱔外面香脆,内裏juicy 微脆的口感,滿嘴的魚脂,沒有半點腥味安格斯牛白布烏冬🥢烏冬好煙韌滑且溜口,牛肉夠香惠比壽炭火親子丼親子丼以雞肉及雞蛋作主要親子配搭,再伴以蘑菇、洋蔥、蔥花、紫菜絲等配菜雞湯清蔥添色,清湯甜鮮暖胃甜品🍮紅豆抹茶奶凍奶凍奶香與質感滑
銅鑼灣鳥森主打串燒,見到餐牌有個Mori set全雞🐔餐
開放式廚房,看到廚師在煮食,很有親切感!

先先來前菜雞絲菠菜沙律🥗
入面有雞絲同芫荽清清新開胃

主角燒鳥八本,有8串串燒,燒物和主食💁‍♀️

梅子醬雞胸肉,配紫蘇葉口感好特別

比壽雞心
雞心口感比預期實了一點;雞肝質感相對較嫩
掛上帶甜的醬汁味道香濃

點子雞肉棒

厚燒牛舌芯
厚切牛舌,嫩中帶爽

白鱔

安格斯牛白布烏冬🥢
烏冬好煙韌滑且溜口,牛肉夠香

惠比壽炭火親子丼

雞湯
清蔥添色,清湯甜鮮暖胃

甜品🍮
紅豆抹茶奶凍
奶凍奶香與質感滑
暫時還未放寬,所以未有得去日本旅遊,但在香港都可以搵到間充滿日本風味的串燒,食雞的唔同部位😆。先點了個Mori set,就由師傅拍板,來8種唔同關於雞部位的串燒,第一款是朴葉雞,都幾香,雞肉幾滑,再來是雞頸,肉帶有軟骨,幾有咬口👍🏻,第三種是雞petpet,本身雞petpet就無咩肉,但油脂多,燒香左,又脆口,都不錯👍🏻,再來是雞掌心,鳳爪就食得多,日式燒都係第一次,但幾好食,咬落有軟骨又脆,又燒得香,師父燒得出色👏🏻。月見雞肉棒這個賣相不錯,還有我之前食這個雞肉棒點生蛋黃,今次個蛋黃應該焗過,有少少似鹹蛋黃,都係一種新食法🫶🏻。之後還有雞心雞腸雞干,都別具特色。再來是燒白鱔,皮燒到干身,脆卜卜,魚身厚,淡淡肉,感覺好正😋,再來還有豬肋條,同樣出色,超滿足,但估唔到會咁飽,甜品都差啲食唔落🤣🤣🤣。
  • 月見雞肉棒
  • 雞掌心