﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊前幾日整親手指🙌🏻勁鍾意食牛肉嘅我都要戒口同朋友嚟到銅鑼灣食lunch👩🏻我叫咗個燒鳥6本定食🍱!估唔到雞肉都咁好食🙌🏻😋朋友仔就叫咗鹽燒安格斯橫格肌定食🍱我都偷食咗一舊😎餐前有前菜、沙律、蒸蛋、雞湯🤤沙律🥗好特別使用了生蒜頭🧄辣辣爽口的好惹味👻仲有一碗熱辣辣嘅湯🍵前茶十分不錯啊🫶🏻ꔛ‬☆*゚(๑⃙⃘´ಲ`๑⃙⃘ )=͟͟͞͞ ᵏ ⁱ ⁿ ᵒ ᵏ ᵒ ꕀ ᐝ˓◞˂̵✧🌈鹽燒安格斯橫格肌定食 🍱 $268牛味濃郁,有咀嚼🤤🤤食咗一片又想一片🤤💚等我傷口好返一定要再食!🌈烏森燒烏六本定食🍱 $248燒烏六本有雞心元、雞腳筋、雞肝、雞尾、雞腸、雞肉棒,仲有一個雞蛋黃🥚肉類燒嘅火候剛剛好🫶🏻絕不遜色於牛肉🎊餐飲我要咗咖啡🍵朋友叫咗伯爵茶☕️如果大家嚟銅鑼灣🫰🏻都可以嚟品嚐一下👍🏻𓆸 ॱଳॱ ⸜ ̠ꌇི͚̠⸝ 𓌉◯𓇋 ‎⸝⸝⸝ 𓎩 ⸝⸝ 𓌈˒˒* ⸜ ̠ꌈྀ͚̠⸝#鳥森 #銅鑼灣日式 #銅鑼灣好西༶•┈┈┈┈୨♡୧┈┈┈┈•༶˒˒✩⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝ͯ⃝ @torimorihk ≋ ≋ 銅鑼灣恩平道42號亨利中心7樓₊˚· ७── ⁼³₌₃ (⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)如果鍾意我嘅分享☷➿記得fσℓℓσω ◡̈ ‎ ༘ ♡讚好收藏文章💕

﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊
前幾日整親手指🙌🏻勁鍾意食牛肉嘅我都要戒口
同朋友嚟到銅鑼灣食lunch👩🏻
我叫咗個燒鳥6本定食🍱!
估唔到雞肉都咁好食🙌🏻😋

朋友仔就叫咗鹽燒安格斯橫格肌定食🍱我都偷食咗一舊😎
餐前有前菜、沙律、蒸蛋、雞湯🤤
沙律🥗好特別使用了生蒜頭🧄
辣辣爽口的好惹味👻仲有一碗熱辣辣嘅湯🍵
前茶十分不錯啊🫶🏻

🌈鹽燒安格斯橫格肌定食 🍱 $268
牛味濃郁,有咀嚼🤤🤤
食咗一片又想一片🤤💚等我傷口好返一定要再食!

🌈烏森燒烏六本定食🍱 $248
燒烏六本有雞心元、雞腳筋、雞肝、雞
尾、雞腸、雞肉棒,仲有一個雞蛋黃🥚
肉類燒嘅火候剛剛好🫶🏻絕不遜色於牛肉🎊

₊˚· ७── ⁼³₌₃
(⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)如果鍾意我嘅分享☷
➿記得fσℓℓσω ◡̈ ‎ ༘ ♡讚好收藏文章💕
2022-12-23 219 浏览
一到12月特別多朋友生日,今次揀左呢間日本居酒屋同朋友慶祝,呢間居酒屋主打🐓串燒,最特別之處係可以食到一些平時比較少見嘅特別🐔部位🤩朋友生日當然要精挑細選一間好餐廳😙生日飯當然要豪氣啲😂我直接點左「廚師發板」套餐相當豐富🤩✨Mori Omakase $680/per✨-精選燒鳥8本-燒物-主食-湯+甜品➰用餐前店員會先上一份前菜沙律➰♥️當晚廚師發板 8本燒鳥串燒🍢有雞胸軟骨、雞腎、雞肝、雞肉免治棒、雞腳筋、梅子雞胸、雞腸,雞冠,有一些🐓特別部位我都係第一次食🤩而我最鍾意就係雞肝,大大舊,口感軟綿綿,其次係雞冠,口感爽脆、食落煙煙韌韌。♥️燒物四選一白鱔:好厚身😋外皮香脆、魚肉彈牙嫰滑。伊比利亞豬肋條:份量多,煙熏味好香,肉質鬆化軟腍。♥️主食惠比壽炭火親子丼:雞肉燒得好有火喉,炭火味香濃。安格斯白布烏冬:大大塊安格斯牛肉,白布烏冬好特別,一片一片。♥️湯、甜品雞湯熱騰騰、好鮮甜紅豆牛奶蛋白布丁口感滑溜,牛奶味香濃另外,加多碟海鮮~燒聖子 好大隻🤩好多肉,一點沙都🈚️👍🏻肥美鮮甜。

生日飯當然要豪氣啲😂我直接點左「廚師發板」套餐相當豐富🤩
✨Mori Omakase $680/per✨
-精選燒鳥8本
-燒物
-主食
-湯+甜品

➰用餐前店員會先上一份前菜沙律➰

♥️燒物四選一
白鱔:好厚身😋外皮香脆、魚肉彈牙嫰滑。
伊比利亞豬肋條:份量多,煙熏味好香,肉質鬆化軟腍。

♥️主食
惠比壽炭火親子丼:雞肉燒得好有火喉,炭火味香濃。

♥️湯、甜品
雞湯熱騰騰、好鮮甜
紅豆牛奶蛋白布丁口感滑溜,牛奶味香濃

另外,加多碟海鮮~燒聖子
好大隻🤩好多肉,一點沙都🈚️👍🏻肥美鮮甜。

2022-12-21
庆祝纪念
生日
  • 公雞冠
  • 雞肝
  • 燒白鱔
  • 伊比利亞豬肋條
✨Mori set 烧鸟八本(+厚烧牛舌芯、白鳝、蛋黄清虎虾、伊比利亚猪肋条 四选一)💰680主菜有8串不同鸡部位的烧物,厨师发板Omakase ,超级期待🤩📌印象比较深的有烧鸡冠,😲第一次尝试,鸡味比较浓,鸡冠外层烤的酥脆,中间厚实的部位口感爽脆有嚼📌鸡软骨很香嘎嘣脆😍📌蛋黄渍免治鸡肉棒,鸡肉棒口感松软保留了汁水,里面有鸡软骨碎,增加了口感。酱油腌渍的蛋黄让我比较惊艳,口感新奇📌厚切牛舌芯,😋😋肉质软嫩弹牙,今日最佳📌白鳝肉质肥美油脂感十足,👍🏻外层的鳝鱼皮很酥脆📌主食:炭火鸡亲子丼 & 安格斯白布乌冬丼饭铺了一层滑蛋、鸡肉、洋葱、香菇、紫菜丝-,不过酱汁比较甜,吃多了腻。超爱乌冬,🥰🥰汤汁很好喝清淡口味,有两片很大的安格斯牛肉,乌冬是宽乌冬📌甜品:红豆布丁不会特别甜腻刚刚好,布丁滑嫩,奶味香浓

📌鸡软骨很香嘎嘣脆😍

📌厚切牛舌芯,😋😋肉质软嫩弹牙,今日最佳

📌白鳝肉质肥美油脂感十足,👍🏻外层的鳝鱼皮很酥脆

📌主食:炭火鸡亲子丼 & 安格斯白布乌冬

📌甜品:红豆布丁不会特别甜腻刚刚好,布丁滑嫩,奶味香浓
鳥森位於銅鑼灣亨利中心,主打食燒鳥,淨係食雞部位串燒都超過15款,選擇非常多,一串平均約$40-$50,如果樣樣都想試可以點廚師發辦套餐, 一次過試哂8款燒鳥🍢.Mori omakase|$680/人燒鳥1: 雞胸軟骨雞胸軟骨配搭濃濃醬汁,軟骨爽口🤤雞胸肉嫩滑,一脆一軟口感很好燒鳥2: 雞腎簡單用鹽調味,爽脆冇腥味,如果覺得唔夠味可配碟邊七味粉,更為惹味👍🏻燒鳥3: 雞子以為打邊爐先會食到,冇諗過串燒店都有雞子食,粒粒都脹卜卜好飽滿,第一次食,不過味道就唔太岩我🙈燒鳥4: 雞冠刁鑽部位燒雞冠係香港唔常見,以為比較軟腍口感,誰不知原來係幾有彈性🤩外表燒得焦香燒鳥5: 蛋黃漬免治雞肉棒免治雞肉棒好朋友一定係雞蛋,但今次係配蛋黃漬,好新鮮組合🤣雞肉棒外層微焦香脆,啖啖肉兼有咬口,蛋黃漬呈半熟,有點像溏心蛋質感,蛋黃味極致濃厚‼️燒鳥6: 惠比壽梅子雞胸單食雞胸可能較單調,將紫蘇葉鋪在雞胸肉上,再加上梅子醬,味道酸甜有致😋同埋勁多肉汁💯燒鳥7: 雞腳跟冇想過呢個部位都有得食😆燒到好乾爽,口感有點似食薯片,焦香脆口燒鳥8: 雞腸雞腸油脂比較多,可以加青檸一齊食,較為清新去油膩感燒物:白鱔呢份白鱔可
Mori omakase|$680/人

燒鳥5: 蛋黃漬免治雞肉棒

燒鳥6: 惠比壽梅子雞胸

燒鳥7: 雞腳跟

燒鳥8: 雞腸
雞腸油脂比較多,可以加青檸一齊食,較為清新去油膩感

燒物:白鱔
呢份白鱔可說是上佳之作🥳魚皮燒到脆卜卜,鱔肉金黃又夠厚身,仲保留到超多肉汁,難道很高

食事:安格斯白布烏冬
一大片安格斯牛肉,略微過老,不過白布烏冬好順滑,用筷子夾上都有點難度😝份量不少同埋幾煙韌

汁物:雞湯
好清甜雞湯,非常透徹

甘物:紅豆布甸
味道有點似中式燉奶,口感好滑唔會過甜👍🏻
2022-12-13
2022-12-14 62 浏览
平時食雞只會食雞髀、雞翼、雞胸和雞腳,其他部位就唔會食。估吾到原來雞還有好多部位例如雞心、雞皮、雞肝、雞腳筋、雞心元(雞心與雞肝之間嘅血管)雞軟骨……甚至雞尾、雞冠……經過烹調後都能變成美饌!某日去了間專食鳥燒(烤雞串燒)的日式餐廳試下雞嘅不同部位,感覺幾新奇。餐廳以黑色為主調,吧枱上放滿日式清酒,廚師就在吧枱後直接為客人做鳥燒。午市有多款定食,除咗雞, 原來還有牛肉和豚肉選擇。既然是鳥燒專門店,當然要嚐嚐這裏的鳥森燒鳥六本定食啦,我們還叫了炭火雞親子丼定食。定食前菜豐富,有爽脆新鮮蔬菜沙律配香醋汁;非常醒胃的醃漬蒜頭和牛蒡;入口軟滑的茶碗蒸(內有菇片和雞粒),還有熱騰騰的雞出汁(雞湯)。特別欣賞呢個湯,經過長時間熬製出來這個雞湯比一般的麵豉湯更美味,既香甜又濃郁。鳥森燒鳥六本定食,主菜有六串不同雞部位的燒物,全由㕑師發辦。廚師會挑選當日最新鮮的食材即時烤給客人品嚐,等候期間充滿期待和好奇!今次㕑師為我們烤的有一夜干雞翼、雞冠、雞腳筋、惠比壽雞頸肉、惠比壽雞腿肉和蛋黃漬免冶雞肉棒。一夜干雞翼外皮香脆,啖啖肉,醃得入味而且夠juicy。雞冠就是最令我驚訝的串燒,真的吾嚟食都吾知原來雞冠是

一夜干雞翼外皮香脆,啖啖肉,醃得入味而且夠juicy。

雞冠就是最令我驚訝的串燒,真的吾嚟食都吾知原來雞冠是可以食的😅。一串有四個烤雞冠,樣子非常趣怪。第一眼看見有少少接受不來,不太敢咬下去,覺得好奇怪,但跨過心理關口之後食落又唔抗拒喎!冇骨,口感脆得嚟又有嚼勁,原來每口都充滿膠原蛋白和玻璃酸,有助皮膚吸收水份,有美顏作用😍。

雞腳筋,部位刁鑽😅,係雞爪上面的關節處,口感超爽脆。

惠比壽雞頸肉,由於雞隻時常轉動此部位,所以肉質較有彈性和有咬口。醃製後再燒烤,美味與口感兼備。

惠比壽雞肉腿,滑嫩又彈牙,一口咬下,感覺滿足。

蛋黃漬免治雞肉棒,由於是免治肉,口感鬆軟細膩,有肉汁,肉內更混有少量軟骨,增加口感的層次。蛋黃漬是用醬油醃製蛋黃,這樣會令生蛋黃產生變化而轉為半熟狀態,此時蛋黃外層呈半透明,比正常蛋黃厚和富彈性,鮮味更提升到可媲美烏魚子,拌飯一流,是視覺和味蕾的另一種享受。

炭火雞親子丼定食,粒粒圓渾的日本米上鋪滿了嫩滑烤雞肉、滑蛋、洋蔥、菇片和紫菜絲,材料豐富,熱騰騰的每一口飯餸都嚐有不同味道,美味之餘又感溫暖。

最後還有咖啡作結,咖啡香醇易入口。

2022-12-10
午餐
2022-12-14 29 浏览
壽司omakase就食過,但以雞做單位既omakase真係未食過,今晚朋友就帶我黎到鳥森初嘗第一次雞肉「廚師發辦」😻見到師傅即席以紅木炭炭燒,火勢十足套餐包左8本精選燒鳥、一份燒物、一份主食,最後仲有湯同甜品,未點菜之前店員就先上一份前菜事前唔知會有咩燒鳥,所以期待滿滿😽當晚食左雞子、雞腎、雞腳筋、雞肉棒、雞胸軟骨、雞胸肉、雞腸同雞冠,好多部位我都係第一次食,好新奇😸當中我最鍾意就係雞胸肉,配搭梅子食好夾,同埋肉汁豐盈,完全唔似食緊雞胸肉燒物叫左牛舌芯,好好食,中間仲係好粉嫩,唔韌火喉控制得超好!食完比較油既食物來一碗熱湯最好不過,飲完成個人都暖笠笠😽主食揀左親子丼,蛋好滑溜,而雞肉真係有炭火味💯飯吸哂蛋汁,好好味最後每人仲有一杯甜品,好滿足一餐

最後每人仲有一杯甜品,好滿足一餐
2022-12-12
2022-12-12 29 浏览
♨️鳥森 Torimori 銅鑼灣恩平道42號亨利中心7樓@torimorihk ♥️又來到銅鑼灣搵吃,今次想試吓幾出名嘅燒鳥(即係燒雞),環境上幾有日本feel,店員態度親切,食物都唔錯又抵食👍🏻🔷沙律、漬物、吸物個蒸蛋幾結實有蛋味,個湯竟然係雞湯熱辣辣勁好飲🔷燒鳥6本定食(廚師發板六款雞串燒)記憶中有雞心,雞皮,雞軟骨,雞頸肉,雞肉棒,唔太確定仲有乜,不過確實每款都幾好食,再配上一碗月見醬漬蛋黃飯超滿足🔷一本鰻魚定食大條又肥美既鰻魚飯真係可以慢慢品嚐,再加碗大量紫菜蛋飯,正👍🏻🔷追加炸芝士年糕、吉列海老年糕炸煙靭,海老炸得脆口🔷咖啡及伯爵茶食物:8/10抵食:8/10環境:8/10。。。#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkcafe #hkrestaurant #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodporn #foodphotography #foodstagram #銅鑼灣美食 #食在
♨️鳥森 Torimori
銅鑼灣恩平道42號亨利中心7樓
@torimorihk

🔷沙律、漬物、吸物
個蒸蛋幾結實有蛋味,個湯竟然係雞湯熱辣辣勁好飲
🔷燒鳥6本定食
廚師發板六款雞串燒)
🔷一本鰻魚定食
🔷追加炸芝士年糕、吉列海老
年糕炸煙靭,海老炸得脆口
🔷咖啡及伯爵茶

食物:8/10
抵食:8/10
環境:8/10

#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkcafe #hkrestaurant #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodporn #foodphotography #foodstagram #銅鑼灣美食 #食在銅鑼灣 #causewaybayfood #居酒屋 #串燒 #chillvibes #串燒居酒屋 #鰻魚 #燒鳥
2022-12-11 27 浏览
這天閨密帶我來到位於銅鑼灣亨利中心的鳥森。日本居酒屋的環境,侍應殷勤的服務,和豐富美味的㕑師發辦,令人回味。Mori Omakasa $680/位有柚子糊椒、八方盬和七味粉讓我們按喜好醮於串燒上。雞心元:小小的雞心是軟軟韌韌的。芝麻雞 :雞肉外層撲了芝麻,香烤入味。雞冠:質地軟中帶爽的口感。雞尾 :沒有屁股羶味,雞油富富,油香噴鼻。雞胸軟骨:韌中帶脆的口感,百吃不厭。免治雞肉棒配漬蛋黃 :材料是香軟的免治雞肉、甜甜的洋蔥和一點軟骨,蘸以漬蛋黃,滋味誘惑。雞掌心 :厚而有彈性的質地,特別的口感。雞腳筋:腳筋質感綿彈。燒虎蝦 :肉質結實,賣相吸引。豬肋肉 :肉質有彈性,有豬肉香。安格斯白布烏冬 :牛肉入口溶化,份量不少,白布烏冬軟滑。親子丼 :雞肉軟嫩,滑蛋與軟綿的珍珠米飯交融,不自覺地吃了一口又一口。雞湯:純雞味的清湯,不油不膩。紅豆奶凍:奶凍奶味濃郁,紅豆蓉香甜。
這天閨密帶我來到位於銅鑼灣亨利中心的鳥森。

Mori Omakasa $680/位
有柚子糊椒、八方盬和七味粉讓我們按喜好醮於串燒上。

雞心元:小小的雞心是軟軟韌韌的。

芝麻雞 :雞肉外層撲了芝麻,香烤入味。
雞冠:質地軟中帶爽的口感。

雞尾 :沒有屁股羶味,雞油富富,油香噴鼻。

雞胸軟骨:韌中帶脆的口感,百吃不厭。

雞掌心 :厚而有彈性的質地,特別的口感。
雞腳筋:腳筋質感綿彈。
燒虎蝦 :肉質結實,賣相吸引。

豬肋肉 :肉質有彈性,有豬肉香。

安格斯白布烏冬 :牛肉入口溶化,份量不少,白布烏冬軟滑。

雞湯:純雞味的清湯,不油不膩。

紅豆奶凍:奶凍奶味濃郁,紅豆蓉香甜。
近排見到好多朋友去左日本旅行,但自己冇得去,就留係香港食日本野啦🤣今次揀左去銅鑼灣主打雞串燒既居酒屋,環境夠日式🤣同朋友一人點左一個Mori Set,串燒有好多唔同雞既部位,好多我地未聽過既,試落都好有驚喜!首先要左雞胗,肉質好爽,又夠入味。另外試左雞腳筋,呢個部位其他地方好少見,食落好有咬口,有驚喜!月見雞肉棒每間串燒都必食,雞肉彈牙軟骨不多,雞蛋黃係類似咸蛋黃嘅質地,加上醬汁,非常好食又特別👍🏼雞軟骨燒得岩岩好,好香口,串燒又冇平時炸咁油膩~雞肝都係茶上醬汁,食落較軟帶小小粉狀厚切牛脷熟度剛好👍主食揀左個親子丼,所以一定夠飽!蛋幾滑同入味雞都好嫩🙆🏻‍♀️甜品食埋奶凍好滿足😋😋

首先要左雞胗,肉質好爽,又夠入味。

雞軟骨燒得岩岩好,好香口,串燒又冇平時炸咁油膩~

雞肝都係茶上醬汁,食落較軟帶小小粉狀

厚切牛脷熟度剛好👍

甜品食埋奶凍好滿足😋😋
2022-12-11 15 浏览
朋友相約星期六去鳥森午餐,原來用open rice book位有八折,如果星期一至五book lunch set更有第二客半價。知道有折扣,點得更盡興。-夜干雞翼($48)皮烤得香脆,調味亦洽到好處。提燈($98)見到這串提燈,終於明白為什麼有這個名字。提燈是從成熟的母雞身上取得的卵胞和卵管。前者咬下似蛋黃,後者較韌。很特別的體驗。由於不常見,所以一定要試試。千両茄子($38)純粹因為個人喜好,和為求有點蔬菜。燒雞軟骨($42)加了濃醬汁,變得沒那麼乾。燒雞掌心($48)很有趣,脆口煙靭。燒雞腸($45)是朋友點的,正正常常。燒飯團 ($48)自己用脆紫菜包著,再加飯團的香脆米飯香,美味又飽肚。飯團跟了一小碗肉醬,我用了肉醬配茄子,有點魚香茄子feel,反而更夾。免治雞肉棒($68)點蛋黃,雞肉棒鬆軟,配濃稠的蛋黃,出奇的匹配。雖然有提供鹽和七味粉等調味,其實不沾也夠味。平日lunch set 選擇很多,有丼、定食等,還有open rice訂枱,第二客半價👍🏻👍🏻👍🏻
知道有折扣,點得更盡興。

-夜干雞翼($48)皮烤得香脆,調味亦洽到好處。

千両茄子($38)純粹因為個人喜好,和為求有點蔬菜。
燒雞軟骨($42)加了濃醬汁,變得沒那麼乾。
燒雞掌心($48)很有趣,脆口煙靭。
燒雞腸($45)是朋友點的,正正常常。
雖然有提供鹽和七味粉等調味,其實不沾也夠味。
2022-12-09 13 浏览
香港越來越多居酒屋係食燒鳥今次我就食📍 鳥森 (銅鑼灣)銅鑼灣恩平道42號亨利中心7樓 係門口整緊安心出行嘅時候 已經聞到炭香味🥰成間舖頭裝修風格都非常日系 開放式廚房可以望住廚師燒串燒午餐都有好多選擇 有九款選擇而每個餐都會配雞出汁,茶碗蒸,漬物,沙律,御飯+咖啡/伯爵茶今次我就揀咗Set A+GSet A 鳥森燒鳥六本定食 $248係由廚師決定食咩 但你可以講你唔食d咩⭐️ 燒公雞冠 估唔到係軟淋淋同爽脆⭐️月見免治雞肉 蛋黃經醬油醃漬過 蛋香味濃郁Set G安格斯白布烏冬 $158兩大塊安格斯牛有小小過熟 可能係因為我影相影得耐🙈🙈白布烏冬 大大塊 口感煙韌 滑溜彈牙都幾特別

香港越來越多居酒屋係食燒鳥
今次我就食📍 鳥森 (銅鑼灣)
銅鑼灣恩平道42號亨利中心7樓

Set G安格斯白布烏冬 $158
兩大塊安格斯牛有小小過熟 可能係因為我影相影得耐🙈🙈
白布烏冬 大大塊 口感煙韌 滑溜彈牙都幾特別

2022-12-08 10 浏览
夜晚嚟到銅鑼灣,簡咗呢間主打雞肉串燒嘅餐廳,位於地鐵站附近非常方便,一出lift已經見到簡約日式嘅裝修,內部除咗普通座位,另都設有bar枱位,環境舒適,店員服務都好好👍🏼菜式選擇都多,包含大部分雞嘅部位同內臟,除咗單點之外,我哋叫咗一個Mori set,講低有啲咩唔食就可以嫁啦😉前菜沙律,加咗雞絲同芝麻,清新開胃套餐包括8款串燒,係廚師發板的,另外每人碟上都會有青檸,柚子醬,粗鹽同七味粉供客人自己調味🙆🏻‍♀️雞芯同雞胗都只係用黑椒同鹽燒,燒到啱啱好又唔會好乾雞腳筋完全冇骨,筋位帶少少香脆雞胸軟骨加上醬汁,味道偏濃,有咬口雞掌芯係鹽燒,有好多軟骨同筋位,煙韌彈牙白鱔表面香脆肉質肥美😋其中一個好欣賞既係雞湯,非常足料同清甜,可以一解油膩感主食揀左白布烏冬,湯底較濃,烏冬口感都唔錯👍

前菜沙律,加咗雞絲同芝麻,清新開胃

雞芯同雞胗都只係用黑椒同鹽燒,燒到啱啱好又唔會好乾

雞腳筋完全冇骨,筋位帶少少香脆

雞胸軟骨加上醬汁,味道偏濃,有咬口

雞掌芯係鹽燒,有好多軟骨同筋位,煙韌彈牙

白鱔表面香脆肉質肥美😋

其中一個好欣賞既係雞湯,非常足料同清甜,可以一解油膩感

主食揀左白布烏冬,湯底較濃,烏冬口感都唔錯👍

2022-12-03 14 浏览
🇯🇵鳥森 銅鑼灣Mori Set🥗前菜 -大量菜絲加豆卜絲雞肉 酸酸甜甜 開胃一流燒鳥八本 -🍢 雞腎; 燒得乾身稍微有濃邊 爽而保留肉汁🍢雞腳筋; 一向都鐘情食筋位 爽而彈牙 送酒一流🍢雞軟骨; 貼心地去除所以肥膏位 啖啖軟骨 正!🍢雞掌心; 同腳筋一樣煙煙unun 多咗個掌位 有肉地🍢一夜干雞翼; 燒雞翼最鐘意食 肉嫩多汁 要多隻都得呀🍢雞肶肉🍢雞肝🍢雞心燒物 -🐮厚燒牛舌芯燒得外面脆而燶邊裡面勁爽 仲見到肉質粉嫩 啖啖肉一啲筋都無😍😚🐠白鱔一啖一口啱啱好🫶🏿 皮脆香口而鱔肉厚身嫰滑 係食過嘅燒白鱔較為出色之一食事 -🍜白布鳥冬真係一片白布有啲似陳村粉 好滑比較厚身偏淋木/ 牛肉浸湯後有少少過熟 但油脂比例VERY GOOD!🍚親子丼細細碗但份量一啲都唔孤寒 雞塊足足3-4件 亦有預先調味有炭火香味 讚!🥣雞湯 -以為係普通麵鼔湯 點知係老火濃雞湯/ 清而味濃 有啲似燉湯/ 好夠熱 一飲即刻當堂暖返曬🍧最後上埋甜品 奶凍配十勝紅豆白濃牛奶味嘅奶凍 加上甜絲絲嘅光起沙紅豆 滿足呀!
🇯🇵鳥森 銅鑼灣

Mori Set
🥗前菜 -
大量菜絲加豆卜絲雞肉 酸酸甜甜 開胃一流

燒鳥八本 -
🍢 雞腎; 燒得乾身稍微有濃邊 爽而保留肉汁
🍢雞腳筋; 一向都鐘情食筋位 爽而彈牙 送酒一流
🍢雞軟骨; 貼心地去除所以肥膏位 啖啖軟骨 正!
🍢雞掌心; 同腳筋一樣煙煙unun 多咗個掌位 有肉地

🍜白布鳥冬
🍚親子丼

🥣雞湯 -

🍧最後上埋甜品 奶凍配十勝紅豆
白濃牛奶味嘅奶凍 加上甜絲絲嘅光起沙紅豆 滿足呀!
2022-12-03 15 浏览
銅鑼灣咁多食肆,竟然又俾我搵到間好嘢,位於商廈高層,有開揚夜景🤤🤤鍾意居酒屋的我,見到個咁多種類嘅menu當然就出現選擇困難症,個Mori Set 就滿足晒我多個願望!先來一客前菜,菜絲沙律有少少雞肉同豆卜絲,幾開胃。跟住8串雞嘅不同部位串燒! 雞腎切成圓波波形,以為淨係得意啦,原來係將啲根去除,所以入口爽口之餘唔會好韌。雞心外香內軟,稍嫌味道偏淡。雞腳筋就超讚,非常香口又極有口感。雞軟骨都不俗,肥膏不會太多。雞掌心同腳筋一樣一定要即刻食! 又係外脆內軟。雞肝係好飽滿,醬汁濃,但覺得好似少咗種雞肝嘅香。一夜干雞翼 – 個皮燒得剛剛好,正!雞肶肉好嫰滑~啲串燒功夫真係唔錯,好有心機燒,但食物出得快所以要快啲趁熱食牛舌好好味!一啲根都無,少少燶邊而裡面勁爽,回味!麵豉湯夠熱夠濃白布鳥冬:第一次食呢種烏冬,好滑,有啲陳村粉feel~塊牛肉可能浸咗湯比軟熟,可以生少少就好喇~但牛肉油脂比例剛剛好!跟住燒白繕配紫蘇葉花,勁香口同嫰滑。魚皮燒得勁香脆,但魚肉唔會好實,入口即溶.親子丼:呢個我反而覺得蛋香唔夠出,需然係好滑,但雞肉同蛋嘅香味可以再融和啲~值得一提係啲雞肉有驚喜嘅炭燒香味,係有心思嘅一

先來一客前菜,菜絲沙律有少少雞肉同豆卜絲,幾開胃。
跟住8串雞嘅不同部位串燒!
雞心外香內軟,稍嫌味道偏淡。
雞腳筋就超讚,非常香口又極有口感。
雞軟骨都不俗,肥膏不會太多。
雞掌心同腳筋一樣一定要即刻食! 又係外脆內軟。
雞肝係好飽滿,醬汁濃,但覺得好似少咗種雞肝嘅香。
一夜干雞翼 – 個皮燒得剛剛好,正!
雞肶肉好嫰滑~

牛舌好好味!一啲根都無,少少燶邊而裡面勁爽,回味!
麵豉湯夠熱夠濃

親子丼:呢個我反而覺得蛋香唔夠出,需然係好滑,但雞肉同蛋嘅香味可以再融和啲~值得一提係啲雞肉有驚喜嘅炭燒香味,係有心思嘅一個飯!
甜品出場,係奶凍配紅豆:紅豆口感不錯,甜甜地,配埋個奶凍食就剛剛好~
個SET真係好豐富,又有燒物、煮物、鍾意食串燒真係可以試試 !
2022-11-28 17 浏览
終於試到「鳥森」,已經Bookmark咗好耐啦。今次就叫咗兩個set,分別係鳥森燒鳥六本定食同一本鰻魚定食。鳥森燒鳥六本定食佢個模式同感覺都好似omakase。係由廚師決定食咩,所以每次個組合都會唔同㗎。而且即叫即整,可以睇住個廚師煮。咁我今次就有雞肝、雞腎、雞心、雞心元、雞尾同月見雞肉棒配月見紫菜飯。個人就最鐘意雞心元,幾有嚼勁同帶有焦香味,而且依個位好刁鑽㗎唔係度度都有。一本鰻魚定食個鰻魚幾厚肉,又燒到熱辣辣。個汁又配得啱啱好,味道唔會太濃,冇喧賓奪主仲昇華主角。鍾意食鰻魚嘅一定要試。 兩個set個樣同成個環境都好靚,用嚟影相打卡呃like就啱晒我。

鳥森燒鳥六本定食

一本鰻魚定食