2016-01-09 275 浏览
男朋友同我都中意食日本野,於是我就上網搵下有冇d新既日本菜食。見依間餐廳評論唔錯,又標榜主打日本直送既明太子料理,咁特別就一於去試試。事關我好中意食脆卜卜既魚子。平時食壽司一定會叫蟹子呀,三文魚子壽司食,不過明太子就真係未試過,所以好期待。一打開個menu已經好興奮,九成的菜色都有明太子!首先點左個溫泉蛋沙律做starter。 溫泉蛋煮得啱啱好,輕輕一督就流哂d蛋汁出黎,再撈埋d沙律同佢酸酸甜甜的醬,真係好開胃!我最中意佢d麵包粒,粒粒都好香牛油味,又夠脆口,好正!我地仲叫左明太子薯條。薯條用鐵板上,師傅會再係薯條上面倒明太子醬,即時za za聲,好似去食扒咁。 可惜師傅動作太快,影唔到佢倒落去個下。明太子份量非常慷慨,配合埋粗食厚肉既薯條食,真係好滿足!食到停唔到口。 一碟份量好夠兩個人食。原本諗住減肥唔食咁多肥lei野,都忍唔住破介,食哂。提提大家,食到最底,癡住鐵板d薯條係最好味既!因為濃濃地,最香口。諗起都想再食!主菜點左餐廳既特色三食飯。我地叫左個三文魚x油甘魚jr(即係junior,細碗)。 雖然叫左細碗,但都唔係想像中咁細,好足料,一個女仔食一定飽

一打開個menu已經好興奮,九成的菜色都有明太子!

首先點左個
溫泉蛋沙律做starter。

我地仲叫左
可惜師傅動作太快,影唔到佢倒落去個下。

主菜點左餐廳既特色三食飯。我地叫左個
三文魚x油甘魚jr(即係junior,細碗)。
雖然叫左細碗,但都唔係想像中咁細,好足料,一個女仔食一定飽死。一上枱,已經俾佢個一排足料既明太子嚇親!真係好慷慨好大方既份量!
我地跟著waitress姐姐指示,首先乜配料都唔加,就咁撈均d餸食。
咁樣食最食到佢既原汁原味。可以食到明太子的咸辣,好過癮。另外三文魚都好肥美新鮮。

之後第二食法就係加配料。
我一次過加哂6種配料,搞到味道有少少over,男朋友都笑我太貪心。
建議每次唔好好似我咁一次加太多,話哂d餸先係主角,唔好亂巧反拙。

最後食法,加魚湯變湯撈飯。
我最中意依款食法,d湯好暖胃。同埋d湯唔係普通湯,係好鮮味既魚湯,真係淨飲湯都正。

當然我地都有叫唔少openrice食家推薦既明太子蛋卷。
d明太子多到咇哂出黎。不過略嫌就咁食有d咸,因為明太子腌得好入味。好彩有隔離d白蘿蔔蓉,加埋就中和返,冇咁重口味。

總括黎講,依間餐廳既菜色真係好足料,香港好少餐廳咁有誠意!係有少少貴,但一分錢 一分貨呀,偶然食好d獎勵下自己都要。
2016-01-09
  • 明太子薯條
  • 三文魚拼油甘魚鱈卵碗
以明太子作主題的「鱈卵屋」日式餐廳,在香港真是好少見,「鱈卵屋」更以明太子製作出不同的日本特色菜式,吸引了我去了朝聖一番, 今晚收工後相約了一位也是愛食日本菜的朋友仔一同來食吃日式晚餐。 餐廳的裝潢都是比較簡約,燈火通明,座位大約有24位,地方都不算大,但在一個輕鬆的氣氛下享用日本美食也不錯又舒適。先來吃一些小食先,分別有..... 牛油果吞拿魚刺身辣味沙律($94 )牛油果軟滑夠熟,吞拿魚刺身的肉質的嫩滑,加上明太子更可提出鮮味,同時也令整體沙律有輕微的辣味真是好味又開胃,果然是食得健康又滋味。 鬆軟明太子灌湯蛋卷($78)明太子其實是鱈魚的卵子,蛋捲包著飽滿的橙色的明太子,明太子鹹辣得宜,再仔細看下的蛋卷,原來是由多層薄身的蛋層組成,一層層疊上,沒有把蛋層弄穿,可見廚師的精湛廚藝了得又細心,先吃到香口而鬆軟的雞蛋,質感相當滑嫩富蛋香,同時散發出明太子的鮮香,蛋捲中加入了一些青蔥,層次豐富而鮮味。 鱈卵碗(三文魚拼三文魚子)($158)一共有二種方法食用,第一是可以直接食用,第二是可以隨意加入調味料食用,最後第三種食法是泡製成茶漬飯,一口氣都可以食齊三種食法都
鬆軟明太子灌湯蛋卷
鱈卵碗(三文魚拼三文魚子)($158)一共有二種方法食用,第一是可以直接食用,第二是可以隨意加入調味料食用,最後第三種食法是泡製成茶漬飯,一口氣都可以食齊三種食法都幾過癮,不過個人口味都愛日本傳統風味,加了一些特製的日式上湯泡製成茶漬飯,容易飽肚又開胃。
鱈卵碗(三文魚拼三文魚子)
先將飯上面的三文魚弄碎,再撈埋蛋絲、竹荀及珍珠米混合,再加入了紫菜碎、蔥花及芝麻等作調味,吃起來更加豐富。其後加入了鮮磨山葵紫蘇芝麻等.....味道雖然會比平時食的三文魚親子飯較清淡,但加入木魚湯泡製成茶漬飯,濃郁、鹹香微辣的明太子及鹹鮮的三文魚籽,已經將鮮味滲進飯內,不但沒有腥味,而且特別鮮香又惹味,食落有微暖的感覺又軟綿。
鱈卵碗(三文魚拼三文魚子)
冬日限定博多風絕品豚腩鍋($138),加入大量韭菜、芽菜等,蔬菜都是來自日本,整體的蔬菜都好清甜,而且還有放置了蒜片及辣椒,鍋底味道香惹帶點微辣,紹菜、韭菜及芽菜下放了一些豚腩肉,豚腩肉是來自日本鹿兒島的,肉味都好濃郁又有嚼勁的口感,切得又夠薄身,豚肉吸盡湯底的精華,吃起來鬆化軟腍晤肥膩,味道都好鮮甜。湯底更是主要美味的來源,是叫「福湯底」,其實用了雞泡魚和北海道產的昆布熬成的湯底,難怪那麼鮮甜,令人回味無窮。
博多風絕品豚腩鍋
無酒精西班牙雞尾酒(薑汁汽水)($48)飲品上有一片薄荷葉作裝飾,賣相精緻又吸引,當中混入了蘋果肉、西柚肉、提子汁、薑汁汽水等.....特飲色彩繽紛又吸引,清爽而且冰涼可口,提子汁作基底都不錯,整體味道好清甜,鮮果清新的天然味道。
無酒精西班牙雞尾酒(薑汁汽水)
炸明太豆乳餅($86)即叫即炸的炸明太豆乳餅熱辣辣上枱,炸粉夠薄且炸至金黃色澤,咬下脆香內軟,散發了啖啖的豆香,原來清香的豆奶味道跟惹味的明太子都真是好搭配。
炸明太豆乳餅
作為作為明太子主打的餐廳,餐廳中都有不少明太子的產品可以讓客人購買,例如有明太子吞拿魚罐頭、鱈卵屋的福魚精、薯仔明太濃湯(已加入了明太子)、明太子太福粒、明太子辣汁等....再可以在家自行烹調或者可以挑選即食零食都可以,就算連手工藝都有,真是好多元化。
值得一讚是他們店員的服務態度親切又有禮貌,特別是有一位日本藉的男店員,反應快工作態度好熱誠,主動幫客人清理枱上的碗碟又經常斟水,當我們離開時又送我們搭lift ,真是好感動,令我留下了美好印象。
2016-01-05
博多風絕品豚腩鍋
鬆軟明太子灌湯蛋卷
2016-01-06 253 浏览
又一個見客的夜晚, 身在銅鑼灣, 記起一家以明太子主打的鱈卵屋, 身為明太子迷的我, 一定要試下啦! 明太子係鱈魚魚卵, 係辣椒, 鹽同其他香料醃製之後, 會充滿海鮮獨有的咸香 因為聖誕關係, 佈置都跟上聖誕主題 飲杯<無酒精奇異果>, 放上飲片薄河葉, 加上甜甜的果粒, 一杯簡單的梳打水立即清新過來 先來一個<明太鐵板芝吱雞>, 鐵板上放上熱騰騰的雞件及溶化的芝士, 伴上明太子在雞件上, 多重口感底下, 不消兩分鐘便消滅了 再加一個<明太子烏冬>, 烏冬滑溜又煙韌彈牙, 加上脆口小魚, 特別開胃有口感, 亦因為明太子的吸引, 不消兩分鐘我又KO掉 多謝你為香港引入明太子餐廳, 給我一個愉快的明太子晚上
因為聖誕關係, 佈置都跟上聖誕主題

多謝你為香港引入明太子餐廳, 給我一個愉快的明太子晚上
题外话/补充资料: 因為份量少, 男士可能會唔夠, 記住叫多少少野食!
2015-12-29
$230 (宵夜)
  • 明太鐵板芝吱雞
2016-01-05 219 浏览
呢間餐廳主打明太子, 基本上樣樣野食都加左明太子,o係香港好少見, 本身Vi麻麻地呢d卵類既食物, 不過朋友就十分喜歡, 所以今日同朋友黎食一次, 估唔到又唔錯wo, 令Vi對明太子改觀餐廳裝修簡約, 以紅色為主, 應該係配合番明太子既顏色吧~枱面上放左一個日本小食作為筷子座, 幾有心思~食物種類都有好多, Vi今次就點左冬季限定既"大量明太子的鱈卵鍋", 三文魚刺身3種, 明太醬炸薯條, 同埋明太子上灌湯蛋卷~另外亦有多款酒類飲品, 不過Vi今次無飲到~呢個明太醬炸薯條以鐵板上好特別, 附有明太醬比我地倒入去, 好似食緊鋸扒咁好過引, 薯條因為有鐵板座住所以一路都好夠熱, 明太醬咸咸地, 夾埋d薯條幾好味, 無諗過薯條都可以加入明太子!不過明太醬唔夠多, 旁邊有d薯條會點唔到醬之後呢個明太子上灌湯蛋卷有好多枱都有叫, d明太子多到唧哂出黎本身都擔心味道會唔會好腥, 點知又無wo, 味道咸咸地帶d微辣, 同埋個蛋卷煮得剛好, 入口嫩滑富蛋香, 加埋沙律醬幾好食呢個明太鍋幾有驚喜, 真係成個鍋生上, 裡面有蝦, 雞肉同多種蔬菜, 湯底就係明太子湯, 平時O係其他餐廳成日都有不同既日本鍋物
餐廳裝修簡約, 以紅色為主, 應該係配合番明太子既顏色吧~
枱面上放左一個日本小食作為筷子座, 幾有心思~
另外亦有多款酒類飲品, 不過Vi今次無飲到~
明太醬炸薯條
明太子上灌湯蛋卷
呢個明太鍋幾有驚喜, 真係成個鍋生上, 裡面有蝦, 雞肉同多種蔬菜, 湯底就係明太子湯, 平時O係其他餐廳成日都有不同既日本鍋物, 但係用明太子做湯底真係第一次見~ 蔬菜吸收哂湯底既精華幾好味, 蝦同雞肉就唔多, 不過湯底好正, 好濃好香明太子味, 微辣帶有明太子既鮮味, 幾特別, Vi同朋友飲哂個湯底tim
鱈卵鍋
最後既三文魚刺身3種睇個樣都好吸引, 有三文魚刺身, 火灸三文魚同三文魚伴明太子, Vi最中意火灸三文魚, 有小小烤過既味道, 外面熟左但裡面仲係生既, 而三文魚刺身同三文魚伴明太子就普普通通, 刺身未夠肥美, 而且明太子味道唔突出, 價錢有點貴~
三文魚刺身3種
三文魚刺身3種
餐廳入面仲有好多明太子既產品, 連明太子既餅都有
下次可以買黎試下~ 整體呢間食明太子既專門店好有特色, 香港少見, 同埋店主係個日本人, 好友善, 服務一流, 中意明太子既朋友值得一試~
2016-01-04
明太醬炸薯條
明太子上灌湯蛋卷
2015-12-30 275 浏览
一向喜愛明太子,無論熟食定零食,也偏愛明太子口味的。知道銅鑼灣開左間以此為主打既餐廳,當然要搵埋岩咀型既朋友仔一齊去朝拜下先啦。除了可用餐外,餐廳另一邊亦有些明太子食品或紀念品可供選購。我們六時多到達,時間尚早,未算多人。餐牌上大部分食物也是配以明太子的,當然是我們來的唯一目的啦。因吃了下午茶,所以只可淺嚐一下這裡的美食。鱈卵鍋看到冬季限定及大量明太子這些字眼,我們就毫不猶豫的選了它。先上個火爐,再上鍋,看得見材料很豐富,豚肉、雞肉、蝦、菜、菇等,最重要是上面的明太子,絕對絕對是畫龍點睛之物。因湯汁不多,要不停的攪拌,不然會痴底。攪啊攪,終於熟了。蝦肉彈牙,雞肉嫰滑,再加上明太子為湯底調味,味道大大提升。鬆軟明太子上灌湯蛋卷看到人氣no.1幾隻字,我們又乖乖點菜了。要在蛋卷中加入明太子,的確很考師傅的功架!畢竟蛋卷本身也不容易做得出色。一上台,明太子有滿溢的感覺,一點也不欺場。鬆軟的滑蛋包裹著咸咸的明太子,味道異常匹配,不用配旁邊的配料也夠出眾。無酒精西班牙雞尾酒美食當前,加上一杯特色餐飲,絕配。點了一杯無酒精西班牙雞尾酒,之所以無酒精,因為它是葡萄汁來的啊,再加入蘋果、橙等水果,美味
除了可用餐外,餐廳另一邊亦有些明太子食品或紀念品可供選購。
我們六時多到達,時間尚早,未算多人。

鱈卵鍋

看到冬季限定及大量明太子這些字眼,我們就毫不猶豫的選了它。

無酒精西班牙雞尾酒

美食當前,加上一杯特色餐飲,絕配。點了一杯無酒精西班牙雞尾酒,之所以無酒精,因為它是葡萄汁來的啊,再加入蘋果、橙等水果,美味度提升!
看見周圍咁多野買,我當然唔執輸,買左支鱈卵明太福粒,見佢食法咁廣,撈飯麵都得,癮起既時候即時可止下痕!
2015-12-29
2015-12-21 484 浏览
This is my first time to visit Tararanya late at night. I was so hungry that night.(They open their restaurant from 6:00pm to 3:00am!)I ordered Pork & Kimchi Fried Set, one of Night Time Set Meals, and it was awesome!Off Course its Mentaiko rice was good and its fried kimch&pork was perfectly cooked!Love its spiciness. It goes really well with the rice. One more my favorite is Japanese Chawan-Mushi, steamed egg with Japanese broth.Its taste is really good!I also ordered their mocktail drink. It

I was so hungry that night.

Its taste is really good!
I also ordered their mocktail drink. It was Hot Calpis with Honey Lemonade. Literally it was hot, but good to drink at cold winter night.

I totally enjoyed its dishes and drinks.

They also have various kinds of Mentaiko foods such as snacks, seasonings, soup, and even frozen Egg Rolls, their most popular dish.
From January 4th to 31th, they are going to celebrate Memtaiko day.

(The Memorial Day is January 10th actually.)

If you bring the Tararanya card, you can get a tubed Mentaiko called 福粒!

I'll go there again with my friends!
2015-12-21
  • 深夜定食
2015-12-20 291 浏览
主打明太子料理的過江龍日本料理店,店子雖小,只有十多個座位,但店內卻設有一個紀念品專櫃,很有日本風味,賣的都是一此特式明太子副產品。食具也花了功夫,可愛的聖誕老人筷子拓,其實是一包小零食,物盡其用。薯仔沙律用上大量明太子,香濃明太子沙律醬配上薯蓉,香滑帶一點辣,佐酒佳品。蛋卷包著明太子看似不多,但因為沒有加入沙律醬,其實明太子味相當充足,外面充滿蛋香多汁,更加能突出內裡明太子的咸香。日本鍋物本身沒什麼特別,但這裡的用上明太子作為材料,據說是日本團年食品的做法,明太子令鍋物帶有一點點魚鮮味卻沒半點腥,皆因用上上佳的明太子,蔬菜均是日本貨,日本白菜及大葱都非常清甜。鍋中還有雞肉及豚肉,雞肉強烈推介,肉嫩鮮味,可惜雞肉份量實在比豬肉少得多。清酒套餐可選三款,非常特別的賣點。三杯也只不過是$58,但可以嚐到三種清酒,還可以自由選擇,餐廳也有提供一些簡單的描述以便食客選酒。可能太有日本感覺,臨走時也按奈不住買了一罐明太子味吞拿魚罐頭作"手信"。無論作為小食或配合三文治也是絕佳的味道,後來才發現原來還有一款"優質"明太子吞拿魚,下次一定要試試。店內還有供應宵夜餐牌,宵夜選擇會比晚餐多,食物亦會偏向
鱈卵屋薯仔沙律
大量明太子的鱈卵鍋
日本酒三種試飲套餐

店內還有供應宵夜餐牌,宵夜選擇會比晚餐多,食物亦會偏向多款量少的方式,又多了一個宵夜新選擇。
2015-12-07
鱈卵屋薯仔沙律
大量明太子的鱈卵鍋
日本酒三種試飲套餐
2015-12-19 351 浏览
無意中發現呢間以明太子做主打既餐廳,一於試下!炸薯條配明太子醬,熱辣辣嘅粗薯條配上明太子沙律醬,沙律醬唔係得個樣係橙色咁簡單佢真係有好多明太子係入面,真材實料,唔覺唔覺好快就食晒成碟薯條啦!有雞先定有蛋先?哈哈!呢一個小食滿足晒幾個願望,有雞又有蛋!精制南蠻炸雞,配碎蛋他他醬,炸雞就食得多啦,配碎蛋他他醬就第一次,其實就即係碎蛋沙律啦!炸雞採用日本雞脾肉,又滑又重雞味,炸漿味道調校得啱啱好,炸功啱啱好,唔會覺得好油膩,碎蛋他他醬份量都好多,絕對夠分配成碟炸雞,碎蛋他他醬有勁多蛋白,而且真係有他他醬撈咗係入面,酸酸甜甜咁,真係好好味!雙拼明太子,即係原味明太子加燒明太子,就咁食明太子今次真係第一次,原味就比較咸啲,佐酒一流,個人就鍾意燒明太子多啲,外面有少少香口,比較乾身啲,如果可以再切薄d就更好啦!仲叫咗個3款清酒試飲套餐,只係$58,真係抵到暈!叫咗3款分別係純米酒,純米吟釀,同埋純米大吟釀.初時都擔心三杯酒唔知邊杯打邊杯,點知呢度服務好貼心叫,咗邊3款酒就有指示咭放係前面,指示咭上面分別有酒嘅名,佢嘅味道,建議配搭咩食物等等嘅資料,店員亦都將三款酒嘅次序由淡到濃放好,由淡味開始飲,

無意中發現呢間以明太子做主打既餐廳,一於試下!
初時都擔心三杯酒唔知邊杯打邊杯,點知呢度服務好貼心叫,咗邊3款酒就有指示咭放係前面,指示咭上面分別有酒嘅名,佢嘅味道,建議配搭咩食物等等嘅資料,店員亦都將三款酒嘅次序由淡到濃放好,由淡味開始飲,平時就咁飲清酒真係飲唔出吟釀同大吟釀有咩分別,但今次有得比較就好明顯飲得出大吟釀真係純好多,無搶喉嘅感覺;$58已經可以試到三款酒,真係好超值!
鋪頭仲有啲消夜套餐同埋放題都幾抵,有機會都可以試吓!
2015-12-10
  • 明太子雙拼
  • 南蠻炸雞配蛋沙律他他醬
2015-12-16 311 浏览
明太子這名字很漂亮,究竟跟我們香港人有時吃到的魚春有什麼分別呢?我想未吃之先,已被明太子的鮮艷色彩深深吸引,一粒粒有如晶石般光亮剔透,視覺上的確很能勾起人的食慾,故此明太子這高貴名字並非浪得虛名。這間明太子專門店有點居酒屋格局,店子不算大,卻放置了不少明太子主題產品供客人"欣賞"和選購;細看也很有趣,感覺有點像在逛京都街頭的伴手禮店子。先來一客明太子卷蛋嚐嚐,尤記得上回到京都旅遊,有一家賣各式卷蛋的店子很受歡迎,要排上好一陣子隊才吃到。今次我跟友人終於能痛快地吃上數件,而味道方面也很不錯,軟滑度和蛋香都令人回味,跟在當地吃到的水準很接近。想不到卷蛋跟明太子也很合襯,令味道和口感都變得豐富,尤其當有如爆珠的明太子在口中被咬破後,鱈卵鮮味跟蛋香就在舌頭散發而出。主菜方面,個人十分喜歡這款很有特色的鱈卵鍋。在香港常常會吃到不同種類的日本鍋物,但用上明太子做湯底的就只有鱈卵屋。鱈卵鍋湯底呈奶白色,加入大量明太子後,味道特別鮮甜。配料方面有豬肉、豆腐和蔬菜等,至於原本鮮橙色的明太子就變成了白色,幾乎跟湯底和配料融為一體。熱騰騰的鍋物十分暖身,湯底完全無添加味精,可真正品嚐各款材料的原始風味。想刺
想刺激一點的話,可吃至尾聲才加入一點明太酢子,是這裏獨有的調味醬汁,原產自福岡,味道香辛而微酸,十分醒神。
這裏有一款無洒精西班牙雞尾酒,跟SANGRIA一樣放進了鮮果粒,色彩繽紛而漂亮,是一款老幼皆宜的飲品。用來配襯各式小吃,尤其是卷蛋,都很合適。
2015-12-11
2015-12-16 362 浏览
忙完手頭上既Job,和同事係銅鑼灣食晚餐。平日lunch都已經周圍搵食,差不多間間地鋪都食過晒,同事話有一間樓上鋪佢好有興趣,就係咁,傻頭傻腦跟住同事走入永光商業大廈14樓 ~位於14樓的 鱈卵屋 (講白D就係專食明太子既餐廳 )。話說隨了明太子意粉,明太子串燒,就很少食用明太子製成的食物,難得可以 "參觀" 明太子既屋企,當然要試多少少啦 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~明太汁燒雞翼 賣相:7.5分香氣:8.5分味道:9.5分質感:9分雞翼用明太子汁既精華醃製而成,經過慢慢燒製,為雞翼帶來破格創新既味道。取代了其他調味料,透過明太子醃製,咸香帶點辣味的明太子味道透入單骨雞翼裡頭,無論裡外都充滿住明太子的味道,辣味,咸味,配上檸檬汁的滋潤,最佳的佐酒小食就此誕生!雞翼是我既心頭好,尤其係單骨雞翼,可以痛痛快快地品嚐,不像原隻雞中翼般要顧著儀態,不但要小心翼翼地食,更害怕吃不乾淨浪費了雞肉,單骨雞翼就有它的好處。從前,愛上Greyhound Cafe的脆炸單骨雞翼,炸至金黃色,香脆的口感。但更愛的是明太子雞翼,因為它不經油炸,而是慢慢燒製,沒有
位於14樓的 鱈卵屋 (講白D就係專食明太子既餐廳
~

賣相:7.5分
香氣:8.5分
味道:9.5分
質感:9分

從前,愛上Greyhound Cafe的脆炸單骨雞翼,炸至金黃色,香脆的口感。但更愛的是明太子雞翼,因為它不經油炸,而是慢慢燒製,沒有了油膩的感覺,換來的是乾爽的外皮,以及肉嫩的口感。

值得一試再試

賣相:8.5分
味道:9分
質感:9.5分

如果喜歡玉子燒的,就要試試這個明太子王子燒~
明太子變左玉子燒的餡料。可以明顯見到明太子滿溢的樣子,醬爆的明太子配上蘿蔔蓉, 在清新的蘿蔔蓉中找到明太子的咸香味道。明太子配雞蛋是一個絕佳的配塔
~

玉子燒很多人懂得在家製作, 但要做到像這裡的玉子燒般紋理清晰就要靠師傅既技巧啦

鱈卵碗 (選配三文魚, 竹筍轉四季豆)

飯筒朋友必點菜式~
鱈卵碗 (配三文魚, 竹筍轉四季豆)
賣相:9分
味道:9分
質感:8.5分
基本組合:蛋絲,竹筍粒(可轉四季豆
);明太子
另加配料:三文魚,鰻魚,燒汁雞扒等(數量好多,有熱有凍,有生有熟,任君選擇

食法:三種

方法1:將所有材料攪拌在一起,直接進食~
最簡單直接方法,將所有鱈卵碗裡的材料攪拌在一起,放入待應送上的細碗。每一啖感覺到明太子的咸香,三文魚的鮮甜,配合四季豆的爽脆,回味無窮~
記住唔好一次食晒,還有2種食法~

方法2:加入配料調味再進食
配料有白芝麻,蔥花,芥辣,紫蘇葉絲,紫菜及黑芝麻。
配料可按個人喜好添加,建議芥辣不要落或盡量少,因為芥辣濃烈的辣味會蓋過明太子的味道
最喜歡加上紫蘇葉絲和紫菜,前者作為日本料理常用的配料,其清新味道的味道更能突出明太子的咸香;紫菜的味道更可以為飯帶來更豐富的口感。

方法3:加入特製上湯,像茶漬飯去食~
最後一個,當然要加一加日式秘制清湯

從前食過茶漬飯,覺得味道有少少奇怪。今次試試加日式清湯,發覺自己可以接受到~
湯沒有咸味,味道清淡,色澤清澈。(個人覺得是用昆布柴魚煲成的)
湯有一個熱水壺盛裝,以長時間保持溫熱就算慢慢品嚐,都唔怕湯變冷

賣相:8.5分
味道:8分
質感:7.5分

鐡板上的芝士蒜味雞肉薯仔粒

雖然鐡板是很熱的,但可惜芝士未做到拉絲的效果,就較為失色

味道方面,吃下去會感覺得芝士和蒜頭濃烈的味道,雞肉大小像指甲般大,方便一件一口。配合香煎過的薯仔粒,味道一流。
沒有拉絲,但色香味都屬中上水平

鬆軟明太子上灌湯蛋卷
鱈卵碗 (配三文魚, 竹筍轉四季豆)
2015-12-15 278 浏览
自從由福岡返嚟後,好掛住明太子。經朋友介紹後,知道呢間明太子專門店既野食大都以明太子入饌,所以專程嚟試試。一入去餐廳,見到好多福岡既裝飾,好有親切感。最特別係筷子座,竟然係一塊膠製紅葉,好有心思!呢度既set lunch餐牌好吸引,可以在三頁中揀選三道餸菜,真難選擇呀!最後揀咗明太子沙律、南蠻炸雞同埋呢度至出名既明太子蛋卷。明太子撈入沙律,味道清新怡人,唯明太子不夠多,味道不夠濃。南蠻炸雞則較普通,不過不失。呢餐既亮點當然係明太子蛋卷,蛋卷的烹煮時間控制得非常好,不會過熟過老,鮮甜既蛋汁同微辣既明太子簡直係絶配!

2015-01-23
  • 明太子蛋卷
2015-12-14 400 浏览
Tararan-ya is my favorite Izakaya@銅鑼灣.They provide many mentaiko cuisine.So tasty Tonight,We went to Okonomiyaki Restaurant at First.And then,We're in here at 23:30pm.Tararan-ya has opened until 3:00am.We could enjoy a leisurely dinner.(From 23:00pm,20%off Happy hour!!It's lucky!!) Chopstick rest is Santa Claus .So cute(^^)And Santa Claus is rice cookie!I ordered 紅乙女焼酎(beniotome shochu) made by sesame.Sounds so healthy!My friend ordered Alcohol-free-cocktail because she drank beer so much.

So cute(^^)

Alcohol-Free  Sangria  with  ginger  ale

"Alcohol-free Sangria with ginger ale"

From 22:30,They start small side dish.It's just the right amount after dinner at the 1st restaurant.

But we are glutton!We choosed regular size meal.
Garlic  Mentai  &  Chicken  &  Potato's  Cheese  Grill

Garlic Mentai & Chicken & Potato's Cheese Grill

No.1 popular dish in Hot plate menu!!
Sticky rice  cake  pizza  with  Mentaiko

Sticky rice cake pizza with Mentaiko

shrimp inside cheese!Yammy!

Hot plate menu were Good sounds,Good flavor,Good taste!!

Cheese melted condition was very nice

And I ordered Chicken Nanban!(I didn't take a photo×)

Tar tar sauce is so tasty! I love it!
海鮮鱈卵巻

And at the last,Sushi roll!!

Sashimi mixed mentaiko is soooooo nice!

I ate roll at the first time at this restaurant!

2015-12-11
$200 (宵夜)
海鮮鱈卵巻
  • 精製南蠻炸雞 - 配碎雞蛋他他醬
  • 鱈卵碗
  • 明太子蛋卷
2015-12-12 262 浏览
明太鐵板芝吱雞鐵板上放着熱騰騰的雞塊和薯仔,配合融化的芝士,口感不錯,不過味道沒有預期中好。熱檸檬蜜糖水開頭侍應問我飲乜嘢,我只係想要杯暖水,我話比侍應知喉嚨唔係好舒服,唔飲得凍飲,點知佢好貼心咁樣建議我飲杯熱檸檬蜜糖水,我見佢咁關心客人於是就跟佢意思。杯嘢飲嚟到嘅時候我都覺得幾好飲,而且可以滋潤到喉嚨嘅不適,但係就甜左少少。三文魚拼油甘魚鱈卵碗黎到呢度梗係要食佢嘅招牌鱈卵碗啦,我本身就鍾意食三文魚同油甘魚,所以就揀咗一會正常份量嘅,其實份量都唔係好多,共三小碗,一個正常男士應該可以K.O.。餐牌上面介紹有時三個程序嘅食法,首先第一碗係乜嘢都唔落就咁食,我相信咁樣就識到啲魚嘅鮮味。第二部曲就係加入配料包括蔥、芝麻、Wasabi等等混入飯裏面一齊食。而最後一個食法就係放入熱湯撈勻一齊食。個人應為啲魚生切粒之後令鮮味減少,所以第一個食法並冇乜嘢特別,反而第二個食法加入左不同賠了之後口感同層次都提升了,而最後放埋湯之後感覺好滿足。整體而言都覺得幾特別,令我想起日本京都火車站食嘅茶碗漬。
明太鐵板芝吱雞

熱檸檬蜜糖水

2015-12-07
2015-12-10 454 浏览
小妹係香港仔工作,每日都要穿梭香港仔隧道~星期三跑夜馬,再遇上下大雨~~就註定會塞車…短短15分鐘的路程,足足用了90分鐘才到達~~銅鑼灣永遠這麼近那麼遠…重見天日~落車之時,個肚已經餓扁~~一於巴士站附近用餐吧~~永光商業大廈一整棟都係餐廳~~排名第一係炸雞店,又點兒熱氣吧~~排名第二係鱈卵屋~ 主打明太子料理~~夠哂特別~ 就揀佢!一揭間餐牌就見到主角:明太子~~亦湊個熱鬧,點2份明太子小食~~另外點了絕品豬腩鍋~~ 作暖身之用餐牌另一個亮點:日本酒3款試飲套餐索價只係58蚊,作為酒鬼的我~當然要試啦~~職員俾左個List 我揀其中3款~不過我對日本酒唔在行,還是請待應姐姐代為介紹吧~好快3款酒就送上~三小杯清酒並排,每杯下面放有膠牌作簡單介紹~~小店好有細心,分有4個方向:淡麗、果香、醇厚、香味柔和~然後會將貼紙貼上唔同位置,就算品酒初哥如我~~亦可以較易掌握每種酒的特別之處~~先輕輕一呷” 六歌仙” ,果然好香醇,米酒味較濃~~個人認為適合配稍後的明太子小食~~再分別試了” 月山” 同” 麓井”~2種都較易入口,” 麓井” 最合我心,有酒香亦有果香~我覺得試飲套餐最大好處~係可
小妹係香港仔工作,每日都要穿梭香港仔隧道~
星期三跑夜馬,再遇上下大雨~~
就註定會塞車…
短短15分鐘的路程,足足用了90分鐘才到達~~
銅鑼灣永遠這麼近那麼遠…

重見天日~落車之時,個肚已經餓扁~~
一於巴士站附近用餐吧~~
永光商業大廈一整棟都係餐廳~~
排名第一係炸雞店,又點兒熱氣吧~~

排名第二係鱈卵屋~ 主打明太子料理~~
夠哂特別~ 就揀佢!
一揭間餐牌就見到主角:明太子~~
亦湊個熱鬧,點2份明太子小食~~
另外點了絕品豬腩鍋~~ 作暖身之用
餐牌另一個亮點:日本酒3款試飲套餐
索價只係58蚊,

作為酒鬼的我~當然要試啦~~
職員俾左個List 我揀其中3款~
不過我對日本酒唔在行,還是請待應姐姐代為介紹吧~
好快3款酒就送上~
三小杯清酒並排,每杯下面放有膠牌作簡單介紹~~

小店好有細心,分有4個方向:淡麗、果香、醇厚、香味柔和~
然後會將貼紙貼上唔同位置,就算品酒初哥如我~~
亦可以較易掌握每種酒的特別之處~~

先輕輕一呷” 六歌仙” ,果然好香醇,米酒味較濃~~

個人認為適合配稍後的明太子小食~~

再分別試了” 月山” 同” 麓井”~
2種都較易入口,” 麓井” 最合我心,有酒香亦有果香~

我覺得試飲套餐最大好處~
係可以同朋友一齊分享~~ 唔駛一個人飲哂3杯~~

每種都可以試少少~~
鬆軟明太子上灌湯蛋卷
明太子同蛋卷一向係好拍檔~~
相信一定唔會失手~~
賣相好吸引,明太子份量頗多~~
入口十分對味~~
首先唔會煎到個蛋餅死死實實~~
明太子微辣配上微甜的蛋汁~~

旁邊的醬料,根本用唔上~ 因為食物本身夠哂好味~~
明太鐵板芝吱雞
係餐牌見到時,回心一笑~ 個名有聲ge~~
到見到實物,果然無令我失望~~

熱紅的鐵板,碰上熱溶芝士~~ 當然吱吱聲~~
急不及待,夾起一件雞~
溶左的芝士已經同明太子混和~~

而芝士明太子就包住每件雞肉 & 薯角~~
唔難想像有幾濃味~~

絕對係下酒好菜!一件雞肉配一啖” 六歌仙”~~

全部雞肉俾我極速消滅哂 XD
最後登場的主菜:博多風絕品豬腩鍋
韭菜下藏住鹿兒島出產的豬肉~~

韭菜上放左蒜片、辣椒粒調味~~
最底層係份量頗多的野菜~~
個人覺得今晚主角唔係豬肉,而係湯底~~
真係太清甜啦!完全搶哂鏡~~

用福湯底,再加上博多名物牛腸鍋湯汁 & 豬腩湯熬製而成~~
何謂福湯底??其實係雞泡魚同北海道昆布熬成的湯底~~

飲完一小碗,先前明太子料理的濃味感,完全消散左~
野菜吸收左湯汁,亦係唔可以放過呢~~
豬肉配上韭菜、蒜片、辣椒一齊食~~
豬肉切成薄片,唔會覺得肥膏位肥膩~

反而輕輕食到肉味的甜~~ 加上韭菜獨有香味~
作為明太子專門店,其實唔只得餐飲供應~
更有不同明太子產品販賣~~
例如:明太子罐頭、明太子飯素、明太子辣醬等等
種類繁多,總有一、兩隻令人心動~
而最令我心動,莫過於店內也有售賣” 福湯底” !

下次打邊爐買佢做火鍋湯底,就可以再次重溫今晚的美味~~
2015-12-09
1K
2015-12-01 410 浏览
在銅鑼灣有不少的「食肆」大廈,整座大廈都是食肆,其實不是不少,是非常多。一座樓最少都有十多二十間,要成功突圍真的毫不容易,少一點特色都不行。而這一間以明太子作主食的日式餐廳就真的夠特別,至少是自己第一次聽到以明太子作主角的餐廳。根據餐廳的資料,這是一間由日本福岡過江的餐廳,而餐廳內有日本廚師四圍走給人一個良好的印象。第一款食物已給人很深刻的印象:鬆軟明太子上灌湯蛋卷。單從外表看,就像是蛋卷包了明太子。而仔細看,明太子也真的多得有點過份,也吸引。味道呢?超正!第一口真的很鬆軟,蛋卷的烹煮時間控制得很好,一點不會過熟,也不會生。而湯的味道很清甜,配上微辣的明太子,真的很夾。是這晚的最愛。另一款是餐廳推介的明太鐡板芝吱雞。是芝士及明太子絶妙配合,兩者的味道也濃,但不會蓋過對方的味道,反而相得益彰。於日本是大有人氣的明太子薄餅。唯一美中不足的是薯仔的份量較多,如果雞肉多一點會更覺滋味。主食就是這個三文魚拼油甘魚鱈卵碗。可以有三大食法:1. 把食物攪伴後進食,而享受原味。2. 加入其它伙菜再吃3. 加入清湯,變成茶漬飯我當然三款食法都有試過,也真的反有不同。第一款食法與平時吃的魚生飯相似,因為材
明太鐡板芝吱雞
三文魚拼油甘魚鱈卵碗
主食就是這個三文魚拼油甘魚鱈卵碗。可以有三大食法:
1. 把食物攪伴後進食,而享受原味。
2. 加入其它伙菜再吃
配菜
3. 加入清湯,變成茶漬飯
三文魚拼油甘魚鱈卵碗
我當然三款食法都有試過,也真的反有不同。第一款食法與平時吃的魚生飯相似,因為材料很新鮮,加上明太子味道濃,相比一般的魚生飯又多了一份濃味。而最後的食法就多了一份不同的口感啦。不錯也有趣。
2015-11-30
明太鐡板芝吱雞