2017-07-31 172 浏览
今日嚟到靚景嘅鮨真食Omakaseomakase分「菊」同「櫻」兩款,一場嚟到決定揀櫻鮮腐皮清湯,清清哋飲落幾討好,加上幾棵食落有啫喱感覺既蓴菜,更顯特別刺身用櫻鯛打響頭炮,第一次食櫻鯛,肉身粉嫩深得我心,配埋塊岩鹽板嚟食好清新呀深海池魚,厚切冇得輸銀鱈魚,刺物食都係第一次,冇燒過食落更加鮮甜金目鯛,燒過魚油味更香,肉質鮮甜細膩粒貝,師傅力度剛好,拍一拍好爽口大拖羅,呢款有幾好味都唔洗我介紹啦食完刺物到壽司嘞,每次食omakase都好期待師傅會準備乜野時令嘢比我食鳥貝,同其他貝類口感完全唔同,都幾特別馬糞海膽,入口夠晒Creamy時令既螢光魷魚,都幾特別左口魚邊,左口魚邊一向都好吸引我,魚油味重食落好幸福呢毛蟹,蟹肉加蟹膏睇見都好味同師傅傾偈呢餐學到好多野,食得好開心
今日嚟到靚景嘅鮨真食Omakase
omakase分「菊」同「櫻」兩款,一場嚟到決定揀櫻

深海池魚,厚切冇得輸

銀鱈魚,刺物食都係第一次,冇燒過食落更加鮮甜

金目鯛,燒過魚油味更香,肉質鮮甜細膩

粒貝,師傅力度剛好,拍一拍好爽口

大拖羅,呢款有幾好味都唔洗我介紹啦

鳥貝,同其他貝類口感完全唔同,都幾特別

馬糞海膽,入口夠晒Creamy

時令既螢光魷魚,都幾特別

左口魚邊,左口魚邊一向都好吸引我,魚油味重食落好幸福呢

毛蟹,蟹肉加蟹膏睇見都好味
同師傅傾偈呢餐學到好多野,食得好開心
2017-07-30 132 浏览
尖沙咀區的餐廳多不勝數,單單日本菜的選擇的很多,今次黎到亞士厘道嘅樓上日本餐廳食omakase!壽司bar的擺設很美店員放上鹽板,先把刺身擺上,令剌身增加咸味。新鮮銀雪魚魚肉好肥美,而且厚切,味道唔錯。針魚刺身魚身係透明嘅淺白色,魚肉質感細滑,味道較淡味。金目鯛刺身輕輕火灸過外層,味帶焦香,燒完脆脆地,口感提升。北海道 厚岸蠔好大隻的厚岸蠔,鮮味十足,擠上少少檸檬汁,味道更加鮮甜。大拖羅刺身完美嘅大拖羅,肥美到極,入口即溶,非常好吃。海膽壽司海膽都幾多,填得滿滿的,好鮮甜,完全唔會腥!燒雞泡魚精個名聽落有少少不能接受,但食起上來味道相當正!口感似豬腦,好滑好滑,味道好清,質感creamy仲有食左幾款壽司,個帶子壽司很好吃,好大粒,鮮甜,其餘都好新鮮好吃。
尖沙咀區的餐廳多不勝數,單單日本菜的選擇的很多,
今次黎到亞士厘道嘅樓上日本餐廳食omakase!
壽司bar的擺設很美
店員放上鹽板,先把刺身擺上,令剌身增加咸味。
新鮮銀雪魚
魚肉好肥美,而且厚切,味道唔錯。
針魚刺身
魚身係透明嘅淺白色,魚肉質感細滑,味道較淡味。
金目鯛刺身
輕輕火灸過外層,味帶焦香,燒完脆脆地,口感提升。
北海道 厚岸蠔
好大隻的厚岸蠔,鮮味十足,擠上少少檸檬汁,味道更加鮮甜。
大拖羅刺身
完美嘅大拖羅,肥美到極,入口即溶,非常好吃。
海膽壽司
海膽都幾多,填得滿滿的,好鮮甜,完全唔會腥!
燒雞泡魚精
個名聽落有少少不能接受,但食起上來味道相當正!
口感似豬腦,好滑好滑,味道好清,質感creamy

仲有食左幾款壽司
個帶子壽司很好吃,好大粒,鮮甜,其餘都好新鮮好吃。
1K
2017-07-28 850 浏览
為了慶祝出糧,我跟好友到聲名大噪的<鮨真>,品嚐舌尖上的鮮味。餐廳環境簡潔純樸,没有多餘的裝飾,坐在長長的吧枱,可以近隔離觀摩師傅的刀工,大玻璃透視的維港景色,光亮迷人! 坐在另一旁的窗邊,可以遠眺The ONE和Mira Mall,夜幕漸漸低垂,尖沙咀由活力之都蛻變成浪漫之都! 喝著熱茶,我們在<菊>和<櫻>2款omakase之間徘徊,一場來到決定享受最Premium的禮遇,我倆選擇了<櫻>。温室蕃茄 温室蕃茄是前菜,切成一片片放在小冰山上,蕃茄入口濃甜多汁,冰涼的口感適合炎炎盛夏。沾上少計鹽粒,味覺上更顯鮮甜、多汁,可是份量偏細。刺身七款刺身排列精緻、美觀,放在銀光閃閃的半月型碟上,視覺上已經刺激食慾。師傅說享用的優先次序是由薄切至肥厚、由清新至濃烈的: 左口魚、響螺、青魚、金目鯛、池魚及大拖羅,讓味蕾的幸福感逐步提升! 左口魚透明薄切,入口嫰滑、彈牙,鮮味十足,放在鹽板上沾上柚子皮,捲合香蔥,滋味非常!響螺爽彈,入口"嗦嗦"聲,那種煙韌的嚼勁,令人欲罷不能。青魚油脂豐厚,吃後嘴裏瀰漫微腥及鮮甜的油脂,味道令人深刻。金
刺身七款
響螺
金目鯛
金目鯛經火炙熱後,表皮金光閃閃,甘黃焦脆,令人垂涎! 入口魚脂豐腴,微脆的外層,慢慢在口腔中溶化,鮮味出眾! 池魚入口油甘、爽脆,相信魚脂比例很高,口感滑嫰、綿潤。
大拖羅
肥美的拖羅油脂滿佈、粉嫰柔潤,舌頭感受到拖羅的黏糯,不久油脂慢慢散發並溶化,散發出誘人甘香,是多麼幸福的味道!
兵庫縣生蠔
兵庫縣生蠔入口如絲柔滑,冰涼鮮甜,淡淡海水味不會奪過蠔的鮮香,表面灑上的葱粒及檸檬汁,有效提鮮!
北海道海膽壽司
壽司五貫
咬開脆脆的紫菜,品嚐到金黃的北海道海膽,海膽紋路清晰,帶淡淡海水味,Creamy的程度遠勝於一般入口化水的海膽,鮮甜的味道繞舌,久而不散。
沙錐魚、銀鱈魚、帶子、北海道海膽壽司
沙錐魚壽司味道鮮甜,爽口而帶嚼勁;銀鱈魚入口軟糯、柔滑,沾上甜豉油,令人回味;帶子質感厚身、綿滑,鮮香迫人!
炙左口魚邊壽司
炙左口魚邊壽司油脂充份,燒至焦脆,焦香迫人,不消數秒鐘,便在口中溶化掉,而且魚脂燒後被飯粒吸收,加上蔥粒,十分誘惑。
燒松茸
燒松茸散發陣陣幽香,爽口乾身,是不錯的美點,但份量偏少。
燒茄子
燒茄子如手掌般大,焦黃飽滿,並釀入麵豉醬,作為"茄子控"可以大飽口福了。燒茄子外皮焦脆,帶濃郁的麵豉及香草香氣,內裡仍然保持油潤,每一口茄子都是軟綿、甜美,非常惹味!
牛肉稻庭烏冬
為食的我,壽司的確滿足不了我的食慾,所以我選擇了稻庭烏冬,而不選擇湯品。牛肉烏冬湯頭充滿牛肉香,烏冬滑溜、順口,配上濃郁的牛肉,著實不錯。
草莓雪糕
草莓雪糕及璀璨夜景為今晚劃上完美句點。總括而言,在享受 Omakase 的同時,能夠飽覽維港景色,的確令食客留下美好回憶。 店員貼心講解每道菜的用料及食用方法,都令人感受專業的精神。美中不足是壽司的多樣性及份量略為不足,如果可以加大份量,及添加更多前菜/ 鍋物料理,食客感覺會更飽足。
2017-07-26
響螺
金目鯛
大拖羅
北海道海膽壽司
2017-07-26 126 浏览
鮨真廚師發辦季節推介(菊) $1180/位前菜 白玉粟米 雪凍生食 唔需要再加上調味食落非常清甜 好似咬蔗一樣可惜已接近時令尾聲 甜度漸減 要食就要快手刺身七款 魴鮄魚刺身食法非常特別 用上紅色嘅喜馬拉雅山岩鹽板 先魚生片卷上蔥段 係鹽板上碌幾下鹽板上已經鋪上柚子皮碎魚肉變得好清新鱆紅魚肉質爽口 魚味較淡適合唔喜歡魚腥味嘅人銀鱈魚刺身 一般岀面食多數係熟食今次生食 好有新鮮感食落口感好綿 而且油香充足鰹魚刺身 即係一般認知嘅木魚今次係生食 並非刨絲做伴碟鰹魚魚味濃 比較腥所以醬汁亦特別配上薑蔥豉油而且亦有蔥絲夾埋一齊食 辟除腥味石垣貝刺身廚師將佢切片 上碟前大力拍打貝片貝片即時收縮 好似跳舞一般一來證明食材新鮮 二來貝片收縮更爽口食落爽甜 又有𡁻口粒貝刺身岀面較少食到 對比石桓貝 粒貝更加爽特別係耳仔位 咬落咯咯聲 爽硬且韌脆呑拿魚拖羅刺身今次係食拖羅外層 接近魚皮位置部份油脂同魚肉分佈較平均 而且比較少根外表好似一塊充滿油花嘅豬腩肉食落成口油 有牛油感覺壽司五貫赤貝壽司赤貝本身唔大粒 廚師巧妙切開雙飛後再係邊位𠝹花邊 好睇又好食沙追魚故名思義 就係係沙堆中生活嘅魚肉質細膩 清爽鮮美赤
鮨真廚師發辦季節推介(菊) $1180/位

海水味濃 肉質實淨
入口溶化後有先甜後回甘嘅感覺

左口魚魚邊

火炙左表面 魚油香味四散 入口嫩滑

另外廚師推介就到時令嘅喜知次 $880條(時價)

所以order左燒喜知次

餐廳係日本order特製
食落有啖啖柚子清香 又清涼
夏日炎炎嘅消暑佳品
2017-07-24 110 浏览
位於尖沙咀比較僻靜既亞士厘道靜靜地豪嘆廚司發辦 餐廳落雨大玻璃裝修為主可以睇到維港景色由於位於大廈頂樓所以逢親節慶客人都可以上天台睇煙花今次試左季節推介 菊 套餐$1180/ 一位包括前菜 七種刺身同埋五款壽司 另外仲有湯物一餐好嘅廚師發辦每次食完都會獲益良多因為師傅會無條件咁同你交流心得同埋食材知識真係好正嘅享受同埋體驗魴鮄魚 第一次接觸嘅食材食法比較特別將魚片卷着香蔥 再係曬左柚子皮喜馬拉雅山岩鹽板上面打轉就會加添左天然嘅鹹味 柚子皮令魚肉更加清新鮮甜鱆紅魚味道十分鮮甜可口 入口肉質彈牙 魚味突出接落嚟就係銀鱈魚平時食西京燒就食得多 生食都係第一次口感同平時熟嘅時候完全唔同又香冇咁重 但係油脂感好強 好特別!鰹魚刺身即係平時食八爪魚丸上面嘅木魚嘅新鮮飯由於魚味較重所以配以薑蔥豉油可以辟腥味!石垣貝 非常口感爽甜為證實新鮮程度師傅會將佢拍打一下 佢就會收縮粒貝 口感較粒貝更硬身但係會比較脆口 而且海水味濃 好正黎到人見人愛嘅拖羅 真係令人垂涎欲滴由於比較少筋 而且油脂平均 所以入口即溶簡直係人生嘅享受嘆完刺身就輪到壽司環節赤鯥魚 火炙之後油香更加重同埋突出油份魚皮輕輕燒過 好香口海膽
位於尖沙咀比較僻靜既亞士厘道

入口肉質彈牙 魚味突出

接落嚟就係銀鱈魚

平時食西京燒就食得多 生食都係第一次
口感同平時熟嘅時候完全唔同
又香冇咁重 但係油脂感好強 好特別!

鰹魚刺身

海膽海水味重鮮甜可口 令人回味
而且份量十足 同壽司飯嘅比例夾得非常好

個人最喜歡嘅一道壽司

左口魚邊 師傅已經預先條好味
搽上醬油再用火槍燒香 真係人間極品!

由於唔夠喉所以最後點多咗一條燒喜知次
喜知次係日本人係喜慶節日好鍾意食嘅魚
所以好矜貴 味道好食之餘終點亦都係食材非常新鮮
只係好簡單 以鹽煮熟已經係冇得彈

套餐嘅湯亦都好鮮甜暖胃

柚子雪芭清甜解暑

正好為呢頓咁美味嘅日式盛宴作結
2017-07-23 124 浏览
係餐廳可以望到維港㗎,不過就有啲遠。景色唔算靚。我地就坐左壽司吧枱,睇下chef切下都好。各款魚都幾新鮮唔錯,廚師雖不多話,但都有同我地簡介下每款點食好啲。而且因為天氣好熱,所以都唔係就咁點醬油,有啲特別整左柚子醬汁。清新啲又食到魚嘅清甜,壽司飯圓圓的,飯也很飽滿。所以魚的size感覺就大了,一口剛好拖羅油脂很平均呢八爪魚很悠閒的樣子很舒服。滿滿的海膽喔。我也很喜歡火炙呢,這樣子有滿滿的油脂香充滿著口很滿足。
係餐廳可以望到維港㗎,不過就有啲遠。景色唔算靚。

我地就坐左壽司吧枱,睇下chef切下都好。

拖羅油脂很平均呢

八爪魚很悠閒的樣子很舒服。

滿滿的海膽喔。

我也很喜歡火炙呢,這樣子有滿滿的油脂香充滿著口很滿足。

2017-07-23 117 浏览
鋪頭呢好專業, 成間鋪頭分兩邊兩邊都可以望到維港嘅海色我特別鍾意坐響壽司吧枱嗰日呢都比較平靜,唔係好多其他客人。所以都覺得好高私隱度【鯛魚】鯛魚就比較厚身 【鮭魚】即係三文魚,經過少少火灸 將三文魚裏面嘅脂肪迫左出嚟【海鱸魚】比較罕有嘅刺身,味道比較濃厚,而且肉質比較厚身。【銀鱈魚】平時多數響西餐會見到,今次有幸食到刺身【深海池魚】記得上次嘅壽司師傅話 要係咁咬係咁咬先會出到口感【金目錭】好常見嘅刺身,就算係普通嘅壽司都知道係好新鮮,完全無腥味。【鰹魚】外表其貌不揚,比較深色,啲比較少見。但係食落去口感都係好鮮味【鰻魚】鰻魚一如以往都係厚身多肉【扡羅】脂肪比例出眾,入口容易溶化。大拖羅係刺身壽司首選【左囗魚】常見刺身之一,入口比較平靜。【腐皮清湯】日本嚟嘅甜甜地嘅腐皮,配上普通清湯,都可以將本身好飽嘅肚仔呢變得冇咁脹【柚子 ice cream】柚子味嘅雪糕呢就比較清甜可口 都係比較清新嘅
鋪頭呢好專業, 成間鋪頭分兩邊
兩邊都可以望到維港嘅海色
我特別鍾意坐響壽司吧枱
嗰日呢都比較平靜,唔係好多其他客人。所以都覺得好高私隱度
【鯛魚】鯛魚就比較厚身
【海鱸魚】比較罕有嘅刺身,味道比較濃厚,而且肉質比較厚身。
【銀鱈魚】平時多數響西餐會見到,今次有幸食到刺身
【鰻魚】鰻魚一如以往都係厚身多肉
【扡羅】脂肪比例出眾,入口容易溶化。大拖羅係刺身壽司首選
【左囗魚】常見刺身之一,入口比較平靜。

2017-07-19 573 浏览
鮨真,是尖沙咀的出名OMAKASE餐廳。好友最近心情不佳,工事繁忙,人際復習,所以帶他來鮨真吃好西開心一下。竟然心情不佳,我們就豪一點,食價值$1380的OMAKASE。當中有 前菜,刺身,壽司,和食,烏冬或湯,水菓子。北海道粟米配溫室蕃茄,蕃茄夠凍,鮮甜多汁,白粟米爽甜,味道清新。左口魚邊白亮透徹,配以蔥和柚子鹽板,味道更為特出。厚切的池魚帶有特有的銀邊,容易記得。池魚肉質腍滑爽甜,沾上醬油即可食用。美麗的雪白銀鱈魚,魚肉腍軟,味道甘甜,很好吃呢。紅亮色魚肉帶有銀黑魚邊的賣相,令人有深刻印象。肉質爽滑,魚味濃郁。肥美至極的拖羅,入囗滿咀油香,甘甜美味,令人陶醉。上次沒有嚐到燒帶子,聽朋友說美味不已,令我期待萬分。帶子燒得剛剛好,肥美腍滑,鮮甜不已。章紅肉壽司,魚肉白滑透亮,肉質結實,味道不錯。螺肉壽司,口感爽滑,入口鮮彈,也屬不錯。帶有光澤的吞拿魚壽司, 色澤紅亮,清爽囗感,肉味濃香。晶瑩剔透的三文魚籽,粒粒飽滿,入口鹹鮮,味道可好。最喜歡吃鰻魚,最後一件是海鰻魚壽司。鰻魚燒後香甜,魚肉鲜美,好好吃呢。吃完壽司,不飽的食客可選烏冬或湯品。最後更有哈蜜瓜和雪糕,有一個完美的句號。
鮨真,是尖沙咀的出名OMAKASE餐廳。

當中有 前菜,刺身壽司,和食,烏冬或湯,水菓子。

左口魚邊白亮透徹,配以蔥和柚子鹽板,味道更為特出。

美麗的雪白銀鱈魚,魚肉腍軟,味道甘甜,很好吃呢。

肥美至極的拖羅,入囗滿咀油香,甘甜美味,令人陶醉。

章紅肉壽司,魚肉白滑透亮,肉質結實,味道不錯。

螺肉壽司,口感爽滑,入口鮮彈,也屬不錯。

帶有光澤的吞拿魚壽司, 色澤紅亮,清爽囗感,肉味濃香。

晶瑩剔透的三文魚籽,粒粒飽滿,入口鹹鮮,味道可好。

吃完壽司,不飽的食客可選烏冬或湯品。

最後更有哈蜜瓜和雪糕,有一個完美的句號。
2017-07-12
2017-07-19 263 浏览
位於尖沙咀的 鮨真,是一間高級的日本料理餐廳是日和吃貨好友來吃OMAKASE,每次吃OMAKASE,總懷著興奮又開心的心情,不知今晚有什麼刺身有什麼壽司呢。Omakase 櫻$1380晚市的廚師發辦,價錢由$980-1380不等我們選擇的套餐,包括: 前菜,刺身七種,壽司五種,和食二種,烏冬或湯,水菓子。前菜是 溫室蕃茄配北海道粟米。前菜放在冰碗中,保鮮保冷。粟米爽口清甜,蕃茄鮮甜,清新味蕾。第一種刺身是左口魚邊,薄切的左口魚捲著香蔥,輕輕在鹽板上抹一抹,鹹鮮具備,爽滑鮮美。第二種刺身是深海池魚。師博把池魚厚切,魚肉白紅透徹,肉質滑嫩彈牙,鮮甜美味。第三種刺身是銀鱈魚。最近愛上銀鱈魚刺身,銀白魚肉,漂亮如雪。魚肉腍嫩,油份充足,美味不已。第四種刺身是鏗魚。 色澤紅亮的刺身,清爽囗感,肉質甜美,沾上醬汁,味道得宜。第五種刺身是蠔。忘記跟師博說不吃蠔,只好由朋友代勞。第六種刺身是大拖羅。非常肥美的拖羅,滿滿的油脂已把吞拿魚肉的紅色部份蓋滿,形成漂亮粉紅色。魚肉非常腍嫩,入口油脂滿溢,甘香美味。第七種是即燒帶子。上次嚐過的即燒帶子,這次又能品嚐,太開心了。帶子肉厚大隻,肉質軟腍,燒後帶有濃濃
位於尖沙咀的 鮨真,是一間高級的日本料理餐廳

Omakase 櫻$1380

晚市的廚師發辦,價錢由$980-1380不等

前菜是 溫室蕃茄配北海道粟米。

第一種刺身是左口魚邊,

第二種刺身是深海池魚

師博把池魚厚切,魚肉白紅透徹,肉質滑嫩彈牙,鮮甜美味。

第三種刺身是銀鱈魚。

第四種刺身是鏗魚。

色澤紅亮的刺身,清爽囗感,肉質甜美,沾上醬汁,味道得宜。

第五種刺身是蠔。忘記跟師博說不吃蠔,只好由朋友代勞。

第六種刺身是大拖羅。

第七種是即燒帶子。

上次嚐過的即燒帶子,這次又能品嚐,太開心了。帶子肉厚大隻,肉質軟腍,燒後帶有濃濃的焦香味,令人口水直流。帶子絲絲質感,肥美彈牙,非常美味。

第一種壽司是章紅魚壽司

章紅魚肉質結質,口感爽滑,屬清淡的魚肉。

第二種壽司是螺肉壽司
輕輕拍打後的螺肉,肉質收縮,肉身爽脆滑黏,味道不錯。

第三種壽司是吞拿魚壽司

亮晶晶的吞拿魚,看到這件壽司,你便知道為何這裡售價每位一千多而不是一百多吧。鮮嫩無比的吞拿,味濃沖擊口腔,非常好吃。

第四種壽司是三文魚籽壽司

彈力超班的三文魚籽,可彈至高處,令人驚訝。魚籽鹹鮮十足,令人回味。

第五種壽司是海鰻魚壽司

燒過的海鰻魚,多一份甘甜焦香。海鰻魚肉細膩,質感嫩滑,帶有餘韻。

大胃口的我,單吃幾件壽司又如何會飽呢。最後我不選湯品,選擇稻庭烏冬。

月見稻庭烏冬,以溫泉蛋和紫菜等簡單材料煮成,烏冬滑溜,溫泉蛋造得剛好,不易散爛,非常順口,最後把湯都喝光光呢。

甜品環節,除了有鮮甜哈蜜瓜

更有自選的紅豆雪糕,水果和甜品兩者勻備,很滿足呢。
2017-07-17
2017-07-18 150 浏览
今晚好開心可以同朋友黎到呢間鮨真食晚飯,除了可以食到我喜歡的日本料理外,還可以欣賞美美的維港夜景,真係好正好relax 。今晚我們座吧檯位,可以近距離欣賞廚師的手藝,而且我們選擇食鮨真季節推介(櫻)這個Dinner set!先上前菜,係水茄子沙律,清甜的水茄子加上爽脆的蔬菜,淋上醒胃的柚子醋汁,食完後感覺好清爽舒服!之後有新鮮好味的刺身,先有切得好薄的海紅魚。肉質晶瑩剔透,卷上配菜,再係加上柚子皮的鹽板轆一轆。食到魚肉的鮮甜味,而且咸中帶柚子的清香,感覺清新。而且這種食法我都係第一次食,感覺特別!左上這款是銀鱈魚,好少食到銀鱈魚刺身,肉質嫩滑,但魚皮部分食落爽口,而且充滿魚的油香,味道新鮮好好食。右上鱆紅魚味道清甜鮮味,口感嫩滑。左中鮫魚肉質結實得黎又彈牙,咬落有口感。燒過的魚皮,帶有淡淡的焦香,食落好有驚喜!右中北海道厚岸生蠔,超鮮甜,大隻又好食,除了有濃濃的蠔味外,還帶有淡淡的海水味,而醬汁更能帶出蠔的鮮味。左下肥美的拖羅,嫩滑的肉質,咬落去充滿魚油香,滋味爆登!右下燒帶子,燒到剛剛好,燒完即用脆紫菜包住即食,肥美肉厚又juice,聞到濃濃的醬油味,但食落帶子味道鮮甜美味,一啲都沒

水茄子沙律

刺身

右上鱆紅魚味道清甜鮮味,口感嫩滑。

左下肥美的拖羅,嫩滑的肉質,咬落去充滿魚油香,滋味爆登!

右下燒帶子,燒到剛剛好,燒完即用脆紫菜包住即食,肥美肉厚又juice,聞到濃濃的醬油味,但食落帶子味道鮮甜美味,一啲都沒比醬油搶了風頭!
壽司

跟住到壽司,先有左上深海池魚打頭陣,肉質鮮味嫩滑,食落味道好fresh!

右上小肌魚加紫蘇葉,小肌魚肉質好滑好腍而且魚味好濃,加上紫蘇葉的獨特味道,整體好match!

左下赤貝味道鮮甜,而且肉質食落爽口,好正!

中下海膽好新鮮,而且有光澤,入口即溶,味道鮮甜,帶有淡淡海水味!

右下燒左口魚唐裙邊,聞到焦香味,食落充滿魚油香,但唔會油膩膩,而且肉質爽滑,好食!
酒燒大白蜆

超巨形的酒燒大白蜆,蜆肉食落嫩滑得來爽口,味道清甜帶濃濃酒香,令人回味。食完隻蜆,要飲埋啲湯汁,湯汁充滿精華非常鮮味。

鹽燒目張魚

鹽燒目張魚,燒出黎香噴噴,擺盤非常有氣勢,食落魚肉質感嫩滑,咸香中帶魚的鮮味。

烏冬

烏冬爽口彈牙,好有嚼口,同平時食的烏冬不同,呢款係扁啲同幼身啲。湯頭鮮甜美味,加上香蔥同雞蛋,令味道更加吸引!

夕張蜜瓜
海鹽雪糕

最後甜品有香甜美味的夕張蜜瓜,咬落juice,超好食。另外還有我幾喜歡食的海鹽雪糕,香甜牛奶味中帶微微的咸味,好食!

呢間餐廳不單環境雅緻,而且飽覽維港景色,未食都已經好正,仲可以坐係吧枱一邊食一邊欣賞師傅的手藝,食物質素高,用料新鮮,食完令人回味!
2017-05-11
烏冬
夕張蜜瓜
海鹽雪糕
2017-07-14 112 浏览
尖沙咀聽聞開了一間新既壽司店,係師父發辦,即係高級日本餐我地依D日本忠實FANS點可以唔試下早一星期BOOK位先可以BOOK到,睇黎都幾多人下黎到裝修好靚,仲可以望海景,感覺唔錯食左個好多壽司,但最好食係依個海膽壽司,海膽味道好鮮,一D腥味都無紫茶好脆,幾好咬口整體壽司感覺都幾好,貴小小都值得食海鮮湯湯味好濃,好鮮依度既食材全部都好夠鮮味好好飲哈密瓜都係好鮮甜,不過加D威士忌會仲好食雪糕作為最後甜品,都係唔錯
尖沙咀聽聞開了一間新既壽司店,係師父發辦,即係高級日本餐

我地依D日本忠實FANS點可以唔試下

早一星期BOOK位先可以BOOK到,睇黎都幾多人下

黎到裝修好靚,仲可以望海景,感覺唔錯

紫茶好脆,幾好咬口
整體壽司感覺都幾好,貴小小都值得食

海鮮湯湯味好濃,好鮮
依度既食材全部都好夠鮮味

好好飲

哈密瓜都係好鮮甜,不過加D威士忌會仲好食

雪糕作為最後甜品,都係唔錯
2017-07-04 111 浏览
位於尖沙咀的鮨真,是一間日本料理,店內主要以Omakase形式出售各款食物。 店內除了有壽司吧枱外,亦可坐近窗邊欣賞海景,晚上氣氛更加浪漫。 餐牌亦有散叫的,今晚我們選擇Omakase,選了較便宜的菊 $1180一位。 前菜北海道生粟米口感比一般粟米硬身一點,味道爽口鮮甜。日本長野縣溫室蕃茄可沾上鹽食,令番茄味道更為突出。 刺身7款 店員會提供喜馬拉雅山鹽板,是用來吃石鯛的,鹽板上有柚子皮及蔥,因為石雕的味道較為淡身,這種食法可更為帶出石雕的鮮味。 拖羅油脂滿溢而且入口即溶。 鱆紅魚顏色帶點嫩紅,入口好爽口新鮮。 粒貝爽口彈牙。 鯖魚本身會帶點腥味,但店內特地安排了薑蔥豉油以及加入薑蔥及紫蘇葉,可癖除魚腥味。 新鮮銀雪魚平常吃銀雪魚多數都是鐵板燒過的,新鮮的還是第一次吃,入口好滑而且好肥美。 金目鯛被輕輕炙過,帶有一份油脂香。 壽司5貫 海膽軍艦海膽新鮮而且清甜,廚師絕不吝嗇,壽司上充滿海膽。 沙錐魚壽司第一次吃這款魚,魚鮮味突出而且肉質軟腍。 赤目魚壽司魚油豐富,入口帶有魚鮮味。 鱆紅魚壽司和刺身一樣都是爽口的口感。 燒左口魚邊壽司左口魚邊被燒過所以好香,

前菜
北海道生粟米口感比一般粟米硬身一點,味道爽口鮮甜。
日本長野縣溫室蕃茄可沾上鹽食,令番茄味道更為突出。

刺身7款

拖羅油脂滿溢而且入口即溶。

鱆紅魚顏色帶點嫩紅,入口好爽口新鮮。

粒貝爽口彈牙。

新鮮銀雪魚

金目鯛被輕輕炙過,帶有一份油脂香。

海膽軍艦
海膽新鮮而且清甜,廚師絕不吝嗇,壽司上充滿海膽。

沙錐魚壽司
第一次吃這款魚,魚鮮味突出而且肉質軟腍。

赤目魚壽司
魚油豐富,入口帶有魚鮮味。

鱆紅魚壽司
刺身一樣都是爽口的口感。

燒左口魚邊壽司
左口魚邊被燒過所以好香,充滿油脂,感覺入口即溶。

大蜆麵豉湯
麵豉湯咸度適中,內有大大隻蜆,蜆肉爽甜。

蛋白蒸馬頭魚
魚肉鮮嫩,配上滑滑的蛋白,醬汁微微酸。

柚子雪葩
最後吃雪葩作一個完美作結,柚子味香而且有柚子肉粒,入口幼滑。

能夠一面欣賞美景,一面吃高質食物,這個價錢物有所值。
  • omakase
2017-07-03 286 浏览
今日完左個大project,決定要慰勞一下自己。食開好西的朋友帶左我去食Omakase,小店位於亞士厘道,整棟食肆的頂樓。有唔少座位更有大玻璃望到街景。我地好好彩可以坐到前台,近距離睇師傅表演刀功。壽司檯前的一切都一絲不苟,是美食的氣場。主打Omakase的餐廳都有好幾款Menu選擇,一場黎到慶功,我地揀左價錢最高的「櫻」:前菜、7刺身、5壽司、2和食、吸物。先上的前菜是涼食,有一件北海道生栗米,同兩件長野縣蕃茄。第一次食生粟米,口感都幾特別,比起熟粟米爽口得多。刺身一:薄切石鯛,盡見師傅的刀功。侍應姐姐送來了天然岩鹽,上有柚子皮碎末。師傅較我地每一塊魚都捲蔥在岩鹽板上轉2-3圈調味。果然,偏清淡口味的石鯛沾上鹽和柚子香氣,好清新。作為第一道醒胃菜實在不錯。刺身二:銀鱈魚是第一次食刺身,感覺很新奇。平時食到的銀鱈魚都是煎香的,估唔到竟然有另一種食法。魚肉軟滑,魚油味道濃郁,同煎香的有點似。而皮較厚,質感爽爽地,好特別。呢款係今晚唯一一款初嚐的食材,為我地帶來唔少驚喜。刺身三:鱆紅魚,魚油油份重似三文魚,但肉質較爽身。刺身四:食過原味,金目鯛是第一款當晚輕炙的刺身,伴少少豉油輕燒。進食時

有唔少座位更有大玻璃望到街景。
我地好好彩可以坐到前台,近距離睇師傅表演刀功。

壽司檯前的一切都一絲不苟,是美食的氣場。

刺身三:鱆紅魚,魚油油份重似三文魚,但肉質較爽身。

刺身四:食過原味,金目鯛是第一款當晚輕炙的刺身,伴少少豉油輕燒。進食時點上少量wasabi就已經好夠味。

刺身五:螺肉上檯前師傅大大力拍左一下,佢地認為甘樣會爽口d。唔知到係螺肉本身的質感,還是師傅的功力,入口的口感確是爽脆。

刺身六:拖羅永遠是不可或缺的角色,今晚的拖羅色澤呈完美粉紅色,油脂分佈好平均。入口即溶,是美味到連我心都溶化的感覺。

刺身七:燒帆立貝,大大隻滾熱辣的燒帆立貝用紫菜包起。一啖咬落去,貝肉非常Juicy,而紫菜口感脆脆的。

壽司一:深海池魚壽司係其中一款我最期待的壽司。飯的比例剛好,魚肉完全覆蓋飯面。好厚身的池魚口感偏爽,味道唔太濃但係十分鮮甜。

壽司二:鮫魚壽司,表面用豉油燒過,入口即滲出煙勳的香氣,再來是軟滑溶化的口感。呢款係當晚我最喜歡的壽司

壽司三:鯖魚壽司,用上紫蘇葉同壽司薑吊味,幾有創意。紫蘇葉和薑搶去第一下味蕾的注意,其後先再慢慢滲出魚香,呢款做法為口覺加入了層次。

壽司四:北海道馬糞海膽軍艦,海膽鮮甜無腥味。稍稍不足是飯的比例較多。

壽司五:燒左口魚邊,沒有想像中的重口味。

刺身壽司過後,已經是半飽。等待一陣,侍應姐姐就陸逐送上兩款和食。

和食一:蛋白蒸海紅鯛,上檯氣勢十足。蛋白如foam般輕輕的,好得意。

和食二:蓮藕蝦餅天婦羅,蓮藕的爽脆質感中和了蝦餅的膠質,整體口感配合得好好。薄薄的炸粉令其更加惹味香口,沾少少鹽食好夠味。

食得飽飽的,當然唔少得飯後菓。甜甜的蜜瓜永遠都是omakase最完美的句號。
2017-06-15
2017-06-26 154 浏览
講起吃 Omakase ,多數都專注於食物,而吃 Omakase 的餐廳既環境大都是千篇一律的格調。亦因為咁,令我深刻的 Omakase 的確唔多。今晚來到尖沙咀吃 Omakase,餐廳位於大廈最高的20/F,可謂享盡地理位置。進入餐廳之後,被安排都窗邊坐位,身後的大玻璃能夠看到廣闊的維港境色。這晚雖然雨時大時細,但雨後的維港更見清晰。選了餐廳的 Omakase (菊 $1180一位)前菜北海道生粟米一點也不硬,粟米粒爽口,味道清新。日本長野縣溫室蕃茄可加少許鹽粒吃,咸咸甜甜加上蕃茄的鮮味,十分開胃。刺身7款拖羅,鱆紅魚,石鯛,粒貝,銀雪魚,金目鯛店員會先放上喜馬拉雅山鹽板,待刺身來到可以先吃石鯛。將石鯛放上喜馬拉雅山鹽板轉一圈(店員建議轉2-3圈,但我認為出來的味道太強烈),加少許蔥再吃。鹽板上的柚子皮令帶出石鯛刺身的鮮味,又不像豉油般令刺身濕口,這個食法非常特別,適合淡味的刺身。拖羅肥美程度爆登,當唇邊與拖羅發生接觸,就已經感受到它的油脂。入口其實沒太多刺身的口感,取而代之是入口即溶與滿口油脂。鯖魚刺身一向味道較重,建議與薑蔥豉油一起吃。金目鯛稍作炙燒,但足以散發其香味,十分吸引。
選了餐廳的 Omakase (菊 $1180一位)
前菜
北海道生粟米一點也不硬,粟米粒爽口,味道清新。
刺身7款
拖羅,鱆紅魚,石鯛,粒貝,銀雪魚,金目鯛

鯖魚刺身一向味道較重,建議與薑蔥豉油一起吃。

金目鯛稍作炙燒,但足以散發其香味,十分吸引。
銀雪魚刺身比較少會吃到,多數都是吃燒銀雪魚。其實銀雪魚刺身口感有點似三文魚刺身,帶點肥美又爽口。
壽司5貫
海膽軍艦,沙錐魚壽司,赤目魚壽司,鱆紅魚壽司,燒左口魚邊壽司

滿滿的海膽軍艦海膽色澤鮮明,鮮味而不帶腥。
燒左口魚邊壽司經火炙後帶油脂感,入口即溶。

鱆紅魚壽司魚味頗香,爽身的口感。
大蜆麵豉湯
麵豉湯的亮點完全集中到大蜆中,大隻又多肉,很少會係麵豉湯中用上咁大隻蜆。而麵豉湯本身沒死咸,咸度適中。
柚子雪芭
柚子雪芭味道清新,帶有淡淡的柚子香,還有柚子肉。

在享受 Omakase 的同時能夠欣賞維港美景,的確令這餐 Omakase 更添特色,留下深刻印象。
2017-06-19
2017-06-24 190 浏览
三人行又再出動,今次係omakase係尖咀呢間鮨真食面對師傅,師傅後也有詠彩滙香江,非常享受食前店員問我們三人有咩唔食,非常貼心沙律已經令人喜出望外,平時茄子只係熟食多,今次以生茄子作為沙律,咬落似蘋果,口感特別,值得推介Omakase最神奇之處係你永遠唔知道師傅下道會比咩你食,今次有15貫壽司,細心安排下由淡口嘅𩶘魚,金目鯛開始有原味的,有火炙我家釗哥最愛煮嘅沙追魚竟然可當壽司一種,打破我對佢既有嘅認知,加上薑蓉的確不得了本時鯖魚都係熟嘅,今次食生嘅感覺非常特別,味道是一樣,但口感爽滑另鰹魚係平時做上湯必用,生食道鰹魚碎,好似食親子丼咁蝦非常爽口,size也大,可以完全包住壽司飯呢個一定要介紹,鳥貝!!!師傅一拍佢,佢成隻彈起,非常新鮮,貝味極濃文甲魷魚加上青檸皮,爽口另赤貝都係本人最愛,見到花紋就知師傅非常有心機軍艦有海膽同三文魚子師傅話三文魚子自行調味,有淡淡清酒香,又不會太咸拖羅入口即溶,魚香四溢最後一道係比目魚,熱食最香壽司完結後就食咗煮馬頭魚,連鱗食也很特別大讚呢個湯,牛奶味香而不覺膩,材料也多飯後甜品,有柚子味,開心果同威士忌味酒鬼如我最愛威士忌味
三人行又再出動,今次係omakase係尖咀呢間鮨真食

面對師傅,師傅後也有詠彩滙香江,非常享受
食前店員問我們三人有咩唔食,非常貼心

有原味的,有火炙

另鰹魚係平時做上湯必用,生食道鰹魚碎,好似食親子丼咁
蝦非常爽口,size也大,可以完全包住壽司

呢個一定要介紹,鳥貝!!!
師傅一拍佢,佢成隻彈起,非常新鮮,貝味極濃

文甲魷魚加上青檸皮,爽口
另赤貝都係本人最愛,見到花紋就知師傅非常有心機

軍艦有海膽同三文魚子
師傅話三文魚子自行調味,有淡淡清酒香,又不會太咸
拖羅入口即溶,魚香四溢
最後一道係比目魚,熱食最香

壽司完結後就食咗煮馬頭魚,連鱗食也很特別

大讚呢個湯,牛奶味香而不覺膩,材料也多

飯後甜品,有柚子味,開心果同威士忌味
酒鬼如我最愛威士忌味