2018-11-18 281 浏览
家姐請我兩夫妻和表姐到紅磡鮨文晚飯預祝我生日。鮨文一向是我最喜愛的餐廳之一,也有份情意結。因為算是我最早接觸Omakase的餐廳,令我陷入不能自拔Omakase之路😂今餐前菜有章魚、秋刀魚、鮟鱇魚肝、白子和香箱蟹。章魚:爽而不韌,尤其是吸盤非常爽脆;秋刀魚:已經到季節尾聲,但是依然非常肥美,一半刺身一半火炙,既享受到清爽,又能享受到油香的滿足感,而且吃完這次又要等下年十月,所以感覺特別好吃;鮟鱇魚肝和白子:都非常肥美,配上其自製醬汁,平衡肥膩感,效果相當不俗;香箱蟹:鮮甜蟹肉和着蟹膏一起吃,感覺非常滿足。壽司有蜜柑鯛、金目鯛、八角魚、帆立貝、牡丹蝦、幼鱈魚、醬油漬拖羅、沙甸魚、海膽和右口魚邊葫蘆瓜手卷。蜜柑鯛:魚如其名,真的帶點蜜柑的香氣,感覺非常特別;八角魚,平常很少吃到,雖然魚本身很醜,但是味道相當鮮甜;幼鱈魚:銀雪魚熟的吃得多,他的幼魚做刺身第一次吃,感覺很清甜軟滑;醬油漬拖羅:師傅把蒜片浸在醬油半年,然後用這些醬油醃拖羅十分鐘,變成醬油漬拖羅。帶有蒜香的醬油把拖羅的甜味吊出來,並減低其油脂感,實在好吃,不得不佩服師傅用心之工;右口魚邊葫蘆瓜手卷:肥得漏油火炙右口邊配上葫蘆瓜,大

今餐前菜有章魚、秋刀魚、鮟鱇魚肝、白子和香箱蟹。

章魚:爽而不韌,尤其是吸盤非常爽脆;

香箱蟹:鮮甜蟹肉和着蟹膏一起吃,感覺非常滿足。

蜜柑鯛:魚如其名,真的帶點蜜柑的香氣,感覺非常特別;

八角魚,平常很少吃到,雖然魚本身很醜,但是味道相當鮮甜;

右口魚邊葫蘆瓜手卷:肥得漏油火炙右口邊配上葫蘆瓜,大口咬下去,滿口油花,混和醋飯和葫蘆瓜,滿足得不得了。

Eason師傅見我生日,好好人首先送我一個海膽生日蛋糕 - 即加碼海膽加金箔再加隻蝦和魚子醬,打卡超靚。而且海膽還有選擇,可以揀赤馬糞海膽、馬糞海膽和鹽水野生海膽。物以罕為貴,我當然選擇北海道根室出產的鹽水野生海膽,而事實證明它也是最鮮甜美味。

然後encore還有彩蛋,有白蝦和文蛤壽司,三十幾隻白蝦拼在一起揑成壽司,感覺真的很奢侈;文蛤塗上小小醬汁,味道非常鮮甜。

師傅最後還送我們多一客秋刀魚,為這頓非常開心的預祝生日飯畫上完美的句號😋😋😋
2018-11-15
庆祝纪念
生日
  • 甜蝦海膽杯
  • 右口魚(鰈魚)手卷
  • 白子
2018-11-14 2113 浏览
今晚與另一半慶祝生日, 一於食好啲去了一間有名氣的日本餐廳去食Omakase。 這間食肆出名食材新鮮,師傅刀工一流;心思精細地在每一位顧客面前炮製和講解,務必令客人感受到大廚的功架和創意。茶碗蒸三文魚子大大粒好飽滿,D蛋蒸得很滑;蛋味濃。混合些卽磨wasabi一齊食感覺良好。刺身 (五款 )金華鯖大廚採用背和腩位置,貪佢特別肥美;食時加上柚子蓉,味道清新甘香。秋刀魚 魚骨偏幼所以師傅處理時格外留神。先食右边嚐它原汁原味(只落醬油);後食左邊魚刺生,因經燒過故有煤炭味(配羗蓉和南瓜味)。白子(魚精子)初嘗白子感覺好奇。食落像豆腐,配上紫鬚醋和黑魚籽令口感豐富不少。磯煮八爪魚 經過三天慢煮所以特別淋滑。廚師特別推介首食八爪魚鬚,嚐嚐它的鮮味;再食肚部位加些特製 wasabi, 感覺不一樣。白酒煮青鮑鮑魚新鮮只用白酒煮更能帶出其鮮味。接下來便是八款壽司出場,故服務員替每位客人奉上指布(食壽司用);更能突顯他們的專業和細心。針魚肉質結實,口感十足。金目鵰肉質較軟滑,配以鹽麴令味道提升。白蝦產源於富山。由十幾隻嫩滑鮮甜的白蝦組合而成 配柚子容和岩監更能突顯蝦的味道。網燒梳子魚經燒過後去了油脂,並
茶碗蒸

刺身 (五款 )
金華鯖

白子

磯煮八爪魚
磯煮八爪魚

白酒煮青鮑
鮑魚新鮮只用白酒煮更能帶出其鮮味。
白酒煮青鮑

針魚
肉質結實,口感十足。
針魚

金目鵰
肉質較軟滑,配以鹽麴令味道提升。
金目鵰

白蝦
白蝦

網燒梳子魚
經燒過後去了油脂,並帶有炭燒香味;再配埋煙燻蘿蔔蓉,惹味十足。
網燒梳子魚

吞拿魚
以山葵自製醬油能令吞拿魚食得鮮甜而不肥膩。
吞拿魚

火炙沙甸魚
沙甸魚採取火炙處理手法混合橘子汁令味道更覺清新。
火炙沙甸魚

拖罗
新鮮淮山磨成蓉加在原身已肥美非常的拖罗一齊吃,更能感覺其肉質嫩滑非常。
拖罗

海膽
餐廳選用的海膽全是拍買回來的北海道馬糞,故非常珍貴;入口卽溶,甘香鮮甜。
海膽

魚湯
以魚頭和魚骨煲成奶白色的魚湯,鮮甜美味。

罗白漬手卷
以吞拿魚碎和甜蝦做成手卷,口感豐富。
罗白漬手卷

Hearing提子
是日本新品種,皮薄清甜;雪凍來吃一流。
Hearing提子
2018-11-05
$2000 (晚餐)
3K
2018-11-06 1610 浏览
刀鋒鋭利,手勢熟練,坐在壽司吧枱才能親眼看到廚師的工架。每一件美食廚師都會為你講解,讓客人知道食物的特性,來源...好比上了一堂課堂。元朗大有名氣的鮨文開了第二分店在黃埔,對我而言實在一大喜訊,方便得多。店鋪大了,坐得舒適。晚上只有兩款廚師發辨,分別是$1,480和$1,850。先上場的是魚籽茶碗蒸。魚籽經過自家醃製,帶有酒香又不失其鹹香味道。蒸蛋滑溜入口即溶。五款剌身:金華鯖的背位和腩位。秋季最為肥美,脂肪較多,咀嚼時濃郁的味一直在蔓延。秋刀魚魚骨偏幼,做刺身對師傅的技巧要求較高。魚肉入口清爽,帶有油香,肉質細緻嫰滑。白子加入了紫蘇醋的原素,另白子散發出清優的香,有著綿滑的口感。加上了黑魚籽,味道更上一層次,有高雅的感覺。磯煮八爪魚採用了慢煮方式,經過三日時間烹調出來。質感軟熟夠入味。清酒煮鮑魚,矜貴又得體。鮑魚軟熟糯口,味道鮮甜。用了清酒煮,微微的酒香剌激了味蕾。先食原味,再醮少許鮑魚肝醬,兩種層次。最後加入飯糰混入鮑魚肝醬,嘩啦一聲,味道溶合一起,太誘惑!八款壽司:晶瑩剔透的針魚結實有彈性,非常鮮甜。加了紫蘇絲,清新形象。金目鯛有著深紅鮮艷顏色非常吸引。肉質細緻鮮美,添加了鹽麴來
刀鋒鋭利,手勢熟練,坐在壽司吧枱才能親眼看到廚師的工架。

晚上只有兩款廚師發辨,分別是$1,480和$1,850。

五款剌身:

八款壽司

晶瑩剔透的針魚結實有彈性,非常鮮甜。加了紫蘇絲,清新形象。

金目鯛有著深紅鮮艷顏色非常吸引。肉質細緻鮮美,添加了鹽麴來調味,豐富了層次,別有一番風味。

白蝦充滿漿口感,灑上岩鹽和柚子,帶出鮮味。

綱燒梳子魚,油份迫出來,脂香惹味。

吞拿魚浸過醬油潰,鮮甜而不膩。

火炙過後的沙甸魚異常肥美,那種鮮脂香滑溜感覺在口中回盪。淋上橘子汁,帶出味道鮮上鮮。

拖羅肉質油潤,肥美無筋,師傅磨了淮山茸加了少許在拖羅上,口感變得更加嫰滑。

穴子混醬特別惹味,停不了口。

最有話題的一道壽司要出場了,在坐客人都嘩嘩大叫,師傅在飯上一加再加北海道馬糞海膽,好似一坐小山丘,頂峯再加上一隻甜蝦,賣相吸睛,影相扼like一流。海膽味道十分鮮美,特別濃郁,口感豐腴,入口即溶,真係大滿足。

魚湯呈奶白,味道鮮甜濃厚,精華盡在其中。

新品種,清甜又美味的提子作為今晚一頓美食的終結。

2018-11-05
香港都食到嘅頂級Omakase!唔止海膽杯好食... 喜歡食壽司嘅香港朋友仔,應該都聽過高級壽司店鮨文吧。 今次唔入元朗啦,直接去黃埔新分店,真係好方便,港鐵站一出過一條馬路就到。用千幾蚊一餐食返日本食材、日本質素、日本服務,真係好高CP! 先嚟熱毛巾抹吓手仔先,再嚟漬物(子薑,蘿蔔,牛蒡和山藥)。 今日第一道菜:店家自家醃製三文魚籽茶碗蒸,魚子粒粒爆汁,鮮甜滑嫩,蒸蛋原來有香茹、乾搖柱呢兩道配料,非常夾! 第2道前菜係:北海道生蠔配威士忌。須知道準備到秋冬,生蠔變得非常肥美,口感豐厚嫩滑,咬破蠔身肉汁鮮甜,加上威士忌,又係一道絕配,非常適合轉季入食用。 然後,開始今晚嘅主角omakase,先食時令秋刀魚,鮨文嘅師傳真係落足心機,一款食材設計咗唔同嘅食法,用盡食材嘅可能性,有創意得嚟一啲都唔離地,4塊刺身每款都有唔同嘅食法,好味! 其他壽司包括:幼鱈魚、金目鯛、池魚、石垣貝、白蝦、吞拿魚面珠墩等,全部都好正,係日本壽司嘅味道。 石垣貝的食法相當特別,司博會拍打佢一吓,再即刻畀你放入口。因為拍打嘅時候係食佢嘅最佳時機,肌肉會收緊,變得彈牙爽口。 至於白蝦最估佢唔到,別以為佢得1隻起2隻止,實際上10幾隻蝦,好黏口又鮮甜。 而清酒鮑魚,刺激味蕾,香口彈牙!鮑魚膽煮成的濃汁則可伴小碗白飯食。 嚟到好食到爆嘅吞拿魚面珠墩(kama toro),佢係屬於非常頂級嘅Toro,。經過微微薰燒,爆油感極強,好正! 仲有食唔厭嘅海膽!呢個set可以揀海贍杯或者廚師推介嘅海膽壽司。我信師博所以我就揀咗後者。食個一秒,世界好似靜止咗咁,入口即溶,鮮甜到爆,回味無窮! 魚湯是以魚骨熬製而成,完全無腥味,又夠濃厚。 最後,時令生果係黑提和巨峰的提子,完美收場。

2018-10-23 246 浏览
香港都食到嘅頂級Omakase!唔止海膽杯好食... 喜歡食壽司嘅香港朋友仔,應該都聽過高級壽司店鮨文吧。今次唔入元朗啦,直接去黃埔新分店,真係好方便,港鐵站一出過一條馬路就到。用千幾蚊一餐食返日本食材、日本質素、日本服務,真係好高CP! 先嚟熱毛巾抹吓手仔先,再嚟漬物(子薑,蘿蔔,牛蒡和山藥)。 今日第一道菜:店家自家醃製三文魚籽茶碗蒸,魚子粒粒爆汁,鮮甜滑嫩,蒸蛋原來有香茹、乾搖柱呢兩道配料,非常夾! 第2道前菜係:北海道生蠔配威士忌。須知道準備到秋冬,生蠔變得非常肥美,口感豐厚嫩滑,咬破蠔身肉汁鮮甜,加上威士忌,又係一道絕配,非常適合轉季入食用。 然後,開始今晚嘅主角omakase,先食時令秋刀魚,鮨文嘅師傳真係落足心機,一款食材設計咗唔同嘅食法,用盡食材嘅可能性,有創意得嚟一啲都唔離地,4塊刺身每款都有唔同嘅食法,好味! 其他壽司包括:幼鱈魚、金目鯛、池魚、石垣貝、白蝦、吞拿魚面珠墩等,全部都好正,係日本壽司嘅味道。 石垣貝的食法相當特別,司博會拍打佢一吓,再即刻畀你放入口。因為拍打嘅時候係食佢嘅最佳時機,肌肉會收緊,變得彈牙爽口。 至於白蝦最估佢唔到,別以為佢得1隻起2隻止,

2018-10-23 252 浏览
鮨文係一間香港極出色既omakase 店。魚類極新鮮,服務非常好!當然價錢都係Omakase一概既貴價!比起元朗,黃埔站方便好多,係地鐵站出,只需行幾分鐘!食物有十幾款,而且係時令同埋睇當日有咩最新鮮既魚類決定第一道係魚子蒸蛋,蛋超滑,魚子經過店方自家醃製,帶點甜香,仲有菇、乾搖柱,食落非常好北海道蠔加上威示忌,入口一啲都唔腥,好飽滿!秋刀魚係時令魚,經師傅既刀介開一格格,4塊刺身每款都唔同食法,非常特別幼鱈魚,入口比起雪藏鱈魚有彈性好多!清酒煮九州黑鮑入口好彈牙,以清酒煮數個小時,再加上鮑魚肝醬, 鮑魚肝唔會浪費,加埋飯再撈埋一齊食,正!白蝦壽司,望落去少少,但實際上10幾隻蝦,加上魚子醬蝦豉油 帶咸香味 kama toro 係我食過最好味既toro, kama toro 只佔重量的3%左右,非常罕有,經過微微燒過,油香爆發,脂肪超重!魚湯係以店上既白魚既魚骨同頭煮成,非常濃厚今日呢個餐,可以選海贍杯,或者一款廚師推介。海贍杯既份量多好多,但我就揀左廚師推介海膽。海膽軍艦用上北海道海膽,海膽極鮮甜!!超新鮮

北海道蠔加上威示忌,入口一啲都唔腥,好飽滿!
幼鱈魚,入口比起雪藏鱈魚有彈性好多!

魚湯係以店上既白魚既魚骨同頭煮成,非常濃厚
2018-10-23 223 浏览
外地返黎既朋友話想食日本野我一定要帶佢食D好野啦!每人$1850 omakase 一於對自己好d!三文魚子蒸蛋,上面有生磨wasabi, 蒸蛋好滑溜仲有菇,帶子好開胃櫻煮八爪魚 三日時間去烹調隔離有辣辣地既柚子胡椒醬 之所以叫櫻煮, 因為煮既時間顏色似櫻花八爪魚好淋身, 感受到用愛去煮愛媛縣既 蜜柑鯛蜜柑鯛係食蜜柑大魚肉含有淡雅柑橘香氣九洲黑鮑 配上鮑魚肝醬鮑魚好鮮甜喉黑一上檯D煙燻煙曬出黎,喉黑魚有一種獨特既鮮甜味魚油都非常充足平目昆布漬即係左口魚昆布漬係好傳統既做法深魚池魚加上魚子醬高級既享受大拖肥美至極一流既味覺享受海膽杯 影相冇得輸2個人SHARE 都得拍賣既赤馬糞海膽包你一試難忘好特別既提子係一個MIX既品種黑提巨鋒既混合體有淡淡既酒香
外地返黎既朋友話想食日本野
我一定要帶佢食D好野啦!
每人$1850 omakase 一於對自己好d!
三文魚子蒸蛋,
上面有生磨wasabi, 蒸蛋好滑溜
仲有菇,帶子
好開胃
三日時間去烹調
隔離有辣辣地既柚子胡椒醬
之所以叫櫻煮, 因為煮既時間顏色似櫻花
八爪魚好淋身, 感受到用愛去煮
愛媛縣既 蜜柑鯛
蜜柑鯛係食蜜柑大
魚肉含有淡雅柑橘香氣
九洲黑鮑
配上鮑魚肝醬
鮑魚好鮮甜
喉黑
一上檯D煙燻煙曬出黎,
喉黑魚有一種獨特既鮮甜味

好特別既提子
係一個MIX既品種
黑提巨鋒既混合體
有淡淡既酒香
之前聽朋友講呢間既omakase值得去食,今晚就叫男朋友同我去食餐牌上有2個set選擇,我地揀左個貴少少的,師傅介紹話呢個set既海膽係即日係日本投返黎的,會比較好食啲。茶碗蛋(三文魚子蒸蛋)嘩!有無咁多三文魚子呀,仲係粒粒好飽滿喎!蒸蛋好滑,超香蛋味漬物 - 煙薰蘿蔔、淮山、黃蘿蔔淮山好爽脆,加上又養生, i like it壽司及刺身秋刀魚+煙薰金目鯛+木一鯛+駝魚+鱸魚+沙甸魚+喉黑魚+牡丹蝦+拖羅+下駄海膽每一款都有其甘香既油香,特別好鍾意沙甸魚果隻油份而喉黑魚係我第一次食的,配上魚肝一齊食真係不得了😋😋😋下駄海膽真係好吸引,入口即溶😍仲有北海道毛蟹肉食呀,肉質超鮮甜,撈埋濃濃既蟹膏食,超match😍😍 (不過唔記得影相)果物 - 品種係巨峰提Mix提子,有微微的酒香味,雖然酒香味不及巨峰提,不過我反而鍾意呢款提子😋因為唔會甜到漏,又唔重酒味👍🏻將2款提子既精髓中和,岩我口味

茶碗蛋(三文魚子蒸蛋)

漬物 - 煙薰蘿蔔、淮山、黃蘿蔔
淮山好爽脆,加上又養生, i like it

壽司刺身
每一款都有其甘香既油香,特別好鍾意沙甸魚果隻油份
而喉黑魚係我第一次食的,配上魚肝一齊食真係不得了😋😋😋
下駄海膽真係好吸引,入口即溶😍

2018-09-10
2018-09-23 309 浏览
以前香港比較少數有得食Omakase,而家比我地知道黃埔有得食,對自己好些啦。以我所知這間鮨文原來元朗都有開左間,但黃埔這間店舖會比元朗大兩至三倍,於事我地去黃埔這個地方食。【三文魚籽蒸蛋】茶碗蒸蛋超滑,魚籽份量好夠多,每粒既魚籽都係脹卜卜,食落非常鮮甜。【昆布漬真蠔】日本真蠔,好新鮮又真係好大隻,但食之前師父有教我們落少少威士忌一起食,會令真蠔提升鮮味。【新鮮沙甸魚卷】一來到見到好特別,沙甸魚卷裡是沒有飯的是用紫菜刺身包住中間的青瓜絲,賣相已經好靚,食落非常Fresh,口腔內慢慢滲出了魚的鮮味。左上【鱸魚壽司】顏色較淺,味道清淡,肉質軟淋,加上柚子醬油,淡淡的柚子味可以帶出魚既味道。右上【喉黑壽司】我真係第一次食既<喉黑>,刺身上是喉黑既肝,網燒後啲魚油及鮮味出晒嚟,肉質肥美嫩滑,仲有少少炭燒味左下【小肌壽司】這一種是比較重口味的魚種,刺身上加了用醋腌既<白板昆布>,酸酸地右下【拖羅壽司】一向食拖羅都覺得成口油,但今次上面搽咗蒜豉油,反而去除咗嗰種油膩感,我開始最愛嘅蒜香,又幾特別喎!【時日超濃魚湯】今日魚湯是用所有大量白身魚熬煮至轉為乳白色,令到感覺
【三文魚籽蒸蛋】

【昆布漬真蠔】

【新鮮沙甸魚卷】

左上【鱸魚壽司
右上【喉黑壽司
左下【小肌壽司
右下【拖羅壽司

【時日超濃魚湯】
今日魚湯是用所有大量白身魚熬煮至轉為乳白色,令到感覺魚的精華都在這一小碗內,非常鮮甜。
【海膽壽司
之後上<海膽壽司>,這板海膽可不得了,是當日早上在函館拍賣所得,更是當日海膽中排名第四的靚海膽,師傅話得一板咋,食完就會冇架喇,這海膽和平時食既赤海膽有點不同。這個味道比較重,也有after taste,赤海膽就比較甜,真係難分高下。

【時令生果】
今天師父介紹這款結合了黑提和巨峰的提子,絕對沒有核之餘,非常特別、香甜!
2018-09-18
$2040 (晚餐)
  • 海膽壽司
  • 新鮮沙甸魚卷
2018-09-22 2747 浏览
一直好想試正宗嘅Omakase ,但由於向日本唔識溝通,所以一直唔敢試。最終老公決定帶我向香港食一次,滿足下我嘅小小願望😘鮨文一直係我好想好想去食嘅餐廳,但之前元朗分店位置比較少,所以長期爆滿,早排聽朋友講原來已經開咗分店,仲要黃埔地鐵站一出附近,當然預早2星期book定枱,等食好野😋門口裝修精緻而踏實,格調高雅又神秘。內裏有一張L型吧枱,大概十多個坐位,可以面對面對住師傅,直接睇到食材又可以方便溝通。店員解釋因為當時Bar枱未有位置,所以先在其他位置享用前菜,之後再移回Bar枱享用手握壽司等餘下料理。Omakase 餐牌有2款選擇,我地揀咗有埋刺身那一款,好期待喔!三文魚籽茶碗蒸三文魚籽粒粒飽滿,入口仲脆卜卜,魚油鮮甜香濃,茶碗蒸非常滑溜,蛋香味濃郁,非常滋味。櫻煮八爪魚店員細心解釋師傅原來先幫每隻八爪魚腳按摩,之後再用自家製醬汁炆煮,需要3日時間先可以完成,唔怪得入口嫩滑無比,鮮甜味突出,不加任何調味已經非常鮮味。炸帆立貝先將新鮮帆立貝炸到半生熟,保持軟嫩口感,再包住日本有160幾年歷史嘅丸山海苔,海苔入口香脆,紫菜味香濃,帆立貝食落一絲絲嘅感覺,非常特別,相信只有新鮮帆立貝先可以

門口裝修精緻而踏實,格調高雅又神秘。

三文魚籽茶碗蒸

炸帆立貝
先將新鮮帆立貝炸到半生熟,保持軟嫩口感,再包住日本有160幾年歷史嘅丸山海苔,海苔入口香脆,紫菜味香濃,帆立貝食落一絲絲嘅感覺,非常特別,相信只有新鮮帆立貝先可以做到。

秋刀魚刺身
9月時令刺身,秋刀魚肉質肥美鮮嫩,魚鮮味濃郁,加上少少橘子汁,清爽又鮮美。

之後到最期待嘅手握壽司啦!

蜜柑鯛 (上)
愛媛出產嘅蜜柑鯛,由於食蜜柑長大,所以入口多了一份蜜柑嘅清香,魚肉鮮嫩。

金目鯛 (下)
魚肉色澤光亮,用上湯霜煮法令到魚肉肉質更豐彈性,魚油豐富,鮮甜細緻。

富山白蝦
富山出產嘅白蝦,細細隻但鮮味特別濃郁,而且鮮嫩甘甜,師傅再掃上自家製蝦味醬汁,蝦味更加突出,堅正👍🏻

文蛤 (上)
第一次食文蛤,入口鮮味濃郁,有少上咬口,加上用赤醋調配嘅壽司飯,更加滋味。

煮穴子 (下)
穴子即係海鰻,肉質偏淋,師傅先將穴子用秘製醬汁不停重複烹煮,令到穴子一食入口即刻完全溶化,鮮嫩可口,外層再輕輕炙燒過,焦焦嘅香味非常吸引。

下駄海膽
即係拍賣返黎嘅珍貴海膽,每盒都有號碼寫上,海膽金黃嘅顏色非常吸引,入口味道甘香鮮甜,after taste 仲keep 到成個口腔都係海膽味,久久不散,堅好食👍🏻

果物
日本新品種嘅提子,巨峰混種黑提,入口香味特別,清甜多汁。

今晚真係超爆滿足,而且仲可以直接同師傅傾計,感覺好舒服。
2018-09-18
  • 櫻煮八爪魚
  • 茶碗蒸
  • 魚湯
2018-09-19 392 浏览
廚師發辦]當你對日式料理有一定程度的認識時,食過不同的壽司、刺身,就會慢慢對食材有要求。今次,就是同友人來鮨文,食生日飯之餘,亦一試被稱讚很不錯的OMAKASE開在黃埔的這間鮨文,地鐵站一出就睇到,真是方便!服務員送來熱茶和 Menu,預先已訂好了Omakase $1,850/位期待三文魚子蒸蛋(配上現磨wasabi)外表好似平平無奇,三文魚子不腥很易入口,粒粒爆汁!而表面的wasabi是現磨!再黎是:鮮活北海道毛蟹已經處理好的蟹好乾淨,再加埋毛蟹蟹膏,過癮!櫻煮八爪魚是經過數個小時而煮成,煮得軟腍的,旁邊的是有點嗆辣的特制wasabi,可以配著食,也可以不用加什麼調味。特別一提,師傅介紹這道時,說這八爪魚之所以叫櫻煮,是因為必須在控制溫度的技巧下,用秘製醬汁將八爪魚慢煮成櫻花般粉紅餐前小吃有子薑,蘿蔔、牛蒡,十分豐富。漬物有助開胃之餘,又可以慢慢食。開始上正菜!蜜柑鯛-新鮮,有微微蜜柑清新味九洲黑鮑片,之後再用鮑魚汁配飯,鮑魚汁很濃郁,配上日本米,立即中和了鮑魚汁的濃味肥美魚肉刺身,用白煙蓋住上一開蓋白煙慢慢升起後,才慢慢看到這粉嫩的魚肉一邊食一邊睇住師傅工作。師傅的手勢真是很讚~!
[精緻出色的廚師發辦]

當你對日式料理有一定程度的認識時,食過不同的壽司刺身,就會慢慢對食材有要求。

開在黃埔的這間鮨文,地鐵站一出就睇到,真是方便!
期待
三文魚子蒸蛋(配上現磨wasabi)
外表好似平平無奇,三文魚子不腥很易入口,粒粒爆汁!
而表面的wasabi是現磨!
再黎是:鮮活北海道毛蟹
已經處理好的蟹好乾淨,再加埋毛蟹蟹膏,過癮!
櫻煮八爪魚是經過數個小時而煮成,煮得軟腍的,
特別一提,師傅介紹這道時,說這八爪魚之所以叫櫻煮,

開始上正菜!
蜜柑鯛-新鮮,有微微蜜柑清新味
肥美魚肉刺身,用白煙蓋住上
一開蓋白煙慢慢升起後,才慢慢看到這粉嫩的魚肉
一邊食一邊睇住師傅工作。
師傅的手勢真是很讚~!
石垣貝 - 鮮甜,又爽口
師傳話拍一下就要立即拿上手快食,雖然不探究是不是真,但那份爽口感是不錯

車海老-即「車蝦」,海老一詞在日文即是蝦的意思。肥美的肉質

大拖羅指的是吞拿魚最具人氣的部分,油脂最豐富,筋亦較少

奶白色魚湯的魚味十分濃郁,感覺魚的精華都在這一小碗內。
白海膽不但矜貴又罕見,
之前睇過介紹其實白海膽因受精而顏色變淺的紫海膽,
肉質特別嫩滑而水分重。

海膽杯絕對是今晚最期待之一

賣相絕對一流,見住師傅一排一排甘疊上去,真是影不住要影!
形狀很好,最後用蝦尾作頂,有創意。 海膽入口即溶。
只食海膽會有點膩,但是配上紫菜就另一說法!滋味!
松田蟹肉手卷,最後大啖大啖食,好過癮!
這款結合了黑提和巨峰的提子,絕對沒有核之餘,非常好吃!且香港市面冇出售

師傅會解釋每道菜又好能聊,這餐飯雖略貴,但真是不會無聊又長知識!
2018-08-27
庆祝纪念
生日
  • 海膽杯
  • 櫻煮八爪魚
2018-09-14 269 浏览
吃過元朗本店的鮨文,這次朋友說想試試新開的黃埔分店,造就了第二次光臨黃埔店的機會。黃埔店位置相當方便,黃埔地鐵站一出再步行一分鐘已到達。櫻煮八瓜魚八瓜魚厚身但入口好腍好多汁 牡丹蝦 - 非常大隻肉厚,鮮甜無比。上面再放上蝦膏,味道很有層次。蝦肉口感爽口彈牙,很新鮮。師傅用心的製作海膽杯,每放上一件海膽都一絲不苟。海膽杯 疊上層層海膽,鮮甜美味!多得差點吃不完!整體壽司都非常新鮮,師傅和我們也甚有交流,是一次愉快的用餐體驗。
吃過元朗本店的鮨文,這次朋友說想試試新開的黃埔分店,
造就了第二次光臨黃埔店的機會。
黃埔店位置相當方便,黃埔地鐵站一出再步行一分鐘已到達。

櫻煮八瓜魚
八瓜魚厚身但入口好腍好多汁

牡丹蝦 - 非常大隻肉厚,鮮甜無比。
上面再放上蝦膏,味道很有層次。蝦肉口感爽口彈牙,很新鮮。

師傅用心的製作海膽杯,每放上一件海膽都一絲不苟。

海膽杯 疊上層層海膽,鮮甜美味!
多得差點吃不完!

2018-09-11 2381 浏览
我真係好鍾意食Omakase,今日朋友請我去左黃埔食一間Omakase來慶祝我的生日我的朋友真係超好有2個omakase俾我揀,我當然揀有下駄果個喇下駄意思係即日競投的海膽,所以一定會比較新鮮三文魚籽蒸蛋茶碗蛋超級滑,三文魚籽份量好夠多,每粒既三文魚籽都係脹卜卜新鮮沙甸魚 - 真係第一次食新鮮沙甸魚,估唔到係咁好味架石垣貝 - 石垣貝好鮮甜,又爽口睇到佢仲鮮活咁郁喉黑魚 - 面頭加左火炙左既魚肝,味道更豐富牡丹蝦 - 我真係好鍾意啖啖肉既牡丹蝦拖羅 - 上面鋪左了淮山溶,好特別,但唔抗拒的,拖羅有入口即溶既感覺,完全無根的下駄海膽 - 好creamy好滑呀而且一啲腥味都無秋刀魚:分別有兩種食法,刺身能食到其新鮮味,網燒就係另一種味道,更能迫到啲魚油味出黎煙薰金目鯛蜜柑鯛 - 真係有微微蜜柑既清甜味包住啲蔥食更清新木一鯛 - 撒了點岩鹽,油分豐富駝魚 - 有點似池魚鱸魚 - 富有油香味慢煮日本黑鮑魚(配乾鮑魚醬)鮑魚超soft, 又好鮮甜沾上鮑魚醬更perfect剩低既鮑魚醬伴埋壽司飯唔好浪費好味道當做秋刀魚- 刺身+網燒北海道毛蟹煙 金目鯛蜜柑鯛鮑魚乾醬日本黑鮑魚(慢煮)木一鯛-岩鹽、
我的朋友真係超好

有2個omakase俾我揀,我當然揀有下駄果個喇
下駄意思係即日競投的海膽,所以一定會比較新鮮

三文魚籽蒸蛋
茶碗蛋超級滑,三文魚籽份量好夠多,每粒既三文魚籽都係脹卜卜

新鮮沙甸魚 - 真係第一次食新鮮沙甸魚,估唔到係咁好味架

石垣貝 - 石垣貝好鮮甜,又爽口
睇到佢仲鮮活咁郁

喉黑魚 - 面頭加左火炙左既魚肝,味道更豐富

牡丹蝦 - 我真係好鍾意啖啖肉既牡丹蝦

下駄海膽 - 好creamy好滑呀
而且一啲腥味都無

煙薰金目鯛
蜜柑鯛 - 真係有微微蜜柑既清甜味
包住啲蔥食更清新

木一鯛 - 撒了點岩鹽,油分豐富
駝魚 - 有點似池魚
鱸魚 - 富有油香味

慢煮日本黑鮑魚(配乾鮑魚醬)
鮑魚超soft, 又好鮮甜
沾上鮑魚醬更perfect
剩低既鮑魚醬伴埋壽司飯唔好浪費
好味道

當做秋刀魚- 刺身+網燒
北海道毛蟹
煙 金目鯛
蜜柑鯛
鮑魚乾醬
日本黑鮑魚(慢煮)
木一鯛-岩鹽、有油分
駝魚 (似池魚)
鱸魚
新鮮沙甸魚
牡丹蝦
拖羅

鮮活北海道毛蟹
師傅幫我地拆哂啲肉,上面有埋毛蟹蟹膏,真係無得輸

好鍾意呢個魚湯,清甜既魚味充斥著我的口腔
一定要飲

吞拿魚手卷,配有漬物絲,味道出奇地好突出喎
而且紫菜超脆,口感超好

2018-09-10
2018-09-08 1471 浏览
當鮨文只有元朗店的時候,已聽聞過它的名字,每一位到此品嚐過的朋友皆是讚不絕口。元朗太遠了,所以我到了黃埔分店,和朋友們享受一次Omakase。這一場Omakase,就以三文魚籽茶碗蒸作為前菜。這碗蒸蛋的面層,全被三文魚籽覆蓋著的,要用匙子一滔才見到蒸蛋。咬著三文魚籽,便有粒粒爆汁的效果,甚是澎湃!餐前小吃有子薑,蘿蔔,牛蒡和山藥,十分豐富。當中的山藥更是以山葵醃製過,吃著這山藥是又黏又嗆喉的,味道有趣。陸前高田真蠔可以用巨大來形容吧。此品種的生蠔是來自近岩手縣的地方,水質優良,因此,生蠔也長得肥肥白白。其實就這麼吃已經吃出其鮮味與爽彈,伴以酸汁啫喱立時提升了層次感。櫻煮八爪魚是經過多個小時而煮成,煮得軟腍的,不用加什麼調味也行。這一小碟的蟹肉,樣子不太起眼,但它卻是毛蟹膏及毛蟹肉,蟹膏鮮而不腥,蟹肉質地緊緻。毛蟹膏和毛蟹肉就是出自這隻大毛蟹了。這兩片鰹魚是以稻草燒的,因此魚肉帶有煙燻香氣。鰹魚塊已被煙燻而肉質扎實,尤幸仍有不少魚油滲出。九洲黑鮑魚已被清酒煮了七個小時,故此肉質軟腍,更透出淡淡酒香。接著吃壽司了,首先是鱸魚壽司。鱸魚的魚皮閃亮,魚肉雪白嫩滑,惜味道較淡。石垣鯛壽司上的石垣

毛蟹膏和毛蟹肉就是出自這隻大毛蟹了。
石垣鯛壽司上的石垣鯛,由於是深海魚的關係,因而肉質結實,吃著爽口又有嚼勁。
金目鯛壽司,那片白裡透紅的金目鯛,也是一款富有嚼勁的魚類。魚肉本身較為油潤,亦甚彈牙,綴以粒粒黑魚子,增強了咬口感。
梭子魚壽司,梭子魚經網燒之後,其燒烤的香氣樸鼻而來,當中的油脂也因烤過而流出來,每一啖全是魚油哩。
活北寄貝壽司,熟的北寄貝就經常吃到,但生的北寄貝還是第一次吃。有趣的是,當師傅把北寄貝放在飯團上,再拍一拍,北寄貝便立即捲曲起來,那即是說,我要把活生生的北寄貝吃掉哦!如此生猛的活北寄貝,質地的確厚實,Q彈又鮮甜。
子持瀨尿蝦壽司,蝦肉厚厚,肉質彈牙緊緻,蝦肉中間亦有蝦膏。淋在瀨尿蝦身上的是穴子汁,令蝦肉提鮮。
喉黑壽司,喉黑魚的幼滑程度及油脂豐富度,可以媲美拖羅,難怪有人讚嘆它是「白身之拖羅」了。
吞拿魚面珠登壽司,面珠登已被火槍輕輕炙過,肉質爽嫩而帶有筋位,頗有咬口感。
北海道海膽杯必定是大家呃Like的首選。師傅先在杯內加入飯,然後把北海道海膽一塊一塊的疊起來,成為海膽山,再放上一隻牡丹蝦作裝飾。橙色的海膽豐膄濃郁,入口即溶,簡直是回味無窮。由於份量多得驚人,所以未來幾個月也不用吃海膽了。
雖然沒有問這碗魚湯是以什麼魚來煲,但這魚湯甚是濃稠,魚味充足卻沒有腥味。
最後,甜品白印提子,車厘子及蜜瓜,這全都是來自日本的水果。不單止多汁清甜,白印提子更是無核無渣。
吃完Omakase,總是讓人捧著肚子離開。於我而言,它除了令我肚腹飽足,也令我那股探求不同的刺身的慾望,得到滿足,真是一舉兩得了。
2018-09-02 631 浏览
幾經辛苦,終於去完西藏,仲要無高山症,當然要熱烈地彈琴熱烈地唱,嚟鮨文又食omakase!茶碗蒸一打開個蓋,入面充滿自家製三文魚籽,每粒都晶瑩剔透非常飽滿,同外面嗰啲完全冇得比,係清甜帶柚子香㗎!至於個蛋真係好滑溜,帶少少鹹香嘅茶碗蒸真係無得頂!刺身5款1. 平靜魚切咗絲嘅平靜魚,加入芝麻、蔥花及薑蓉,入口先食到芝麻味,但千祈唔好放棄,要繼續咬,啲魚味先會出㗎,記住唔好咬幾吓即刻吞呀!2. 天婦羅帆立貝帆立貝炸到半熟,上幾次食都係開邊後釀入海膽,但今次轉做微辣嘅明太子,再加上一片紫蘇葉,外面再包紫菜,外層好薄,一咬開入面一絲絲嘅帆立貝肉顯現易見,口感好之餘呢個配搭又好新鮮3. 櫻煮八爪魚之前幾次喺元朗店都未試過,原來係黃埔店限定!要花上3日去烹調,第一日同八爪魚做massage後用低温煮;第二日先用明火慢煮,期間每10分鐘檢查一次check吓個煙韌度;第三日先加入自家製醬油浸一晚,慢煮出嚟嘅八爪魚肉身依然係粉紅色,就好以櫻花咁,所以佢就叫櫻花喇。不嬲怕咬唔開而唔鍾意食八爪魚嘅我,完全係被震懾住!軟綿程度非筆墨可形容,簡直一咬即開,仲非常入味,又帶少少八爪魚鮮味!係非常花心機嘅一款菜色!

刺身5款
1. 平靜魚
平靜魚

2. 天婦羅帆立貝

3. 櫻煮八爪魚

4. 酒蒸鮑魚
用清酒及慢火,慢慢煮用來自九州嘅鮑魚,足足7個鐘!入口煙韌彈牙,點少少用鮑魚肝製成嘅醬,鮮味更加濃郁;最後將大廚俾嘅小飯糰撈埋啲醬食,鮮味大爆發,完全忘記咗自己係食緊鮑魚肝!

5. 花咲蟹
估唔到今晚有機會試只限夏季捕撈嘅北海道四大名蟹之一,大廚用一塊大昆布包住隻蟹蒸45分鐘,拆開昆布嗰吓真係覺得好震撼,估唔到咁矜貴嘅蟹都唔係特別靚,成身佈滿棘刺!之後再拆肉,加返啲蟹膏,蟹肉滲出鮮甜汁,蟹膏軟綿綿,回味無窮

壽司8款
1. 真鯛
顏色較淺,味道清淡,肉質結實,加上檸檬醬油,同樣地記住咬多幾啖,否則只會食到檸檬味而失去魚味
真鯛

2. 幼鰤
係我最愛嘅BB鰤魚,油脂夠多!壽司飯入面加咗安岡蔥,帶蔥香好特別
幼鰤

3. 目一鯛
賣相好有趣嘅壽司,共有兩層,下層係一大片加咗岩鹽嘅刺身,上層係一小片燒過嘅魚背,魚油必晒出嚟,好有油香,下層吸收晒上層嘅魚油,食起上嚟非常特別

4. 石垣貝
食食吓突然見到隻貝伸出殼外,好似打招呼咁!之後大廚就將佢切開,上碟前仲拍一吓等佢收縮。真係從來未食過咁新鮮仲郁緊嘅貝,雖然放入口嗰吓有啲唔敢食,但嗰種海水鮮味真係前所未有,口感極度爽口,真係一食會上癮!

5. 真鯖
喺閃閃吓好明亮嘅魚皮上放咗一片好薄嘅醋漬白昆布,不過白昆布薄到食咗都唔覺!
真鯖

6. 喉黑魚
被稱為關西魚王及白身魚Toro,網燒後啲魚油及鮮味出晒嚟,肉質肥美嫩滑,仲有少少炭燒味

7. 子持蝦蛄
日文名聽都未聽過,但叫佢瀨尿蝦,就即刻哦一聲!原來有分蝦公及蝦乸,今日我哋食蝦乸,超多膏!!!!
子持蝦蛄

8. 大拖羅
一向食大拖羅都覺得成口油,但今次試吓網燒,上面加咗連蒜豉油嘅日本蔥茸,反而去除咗嗰種油膩感,入口即溶,仲有我最愛嘅蒜香,又幾特別喎!
大拖羅

雲丹盛
即係呢度最著名嘅海膽杯,大到不得了,上面仲有一隻鮮甜大牡丹蝦,海膽非常creamy甘香

手卷
話咁快就食到最尾了,輕輕燒過嘅右口魚邊再加上一堆拖羅,哈哈哈!一食啲魚油由紫菜滲出,正正正!
右口魚邊

魚湯
奶白色,一飲就忍唔住將全晚食過嘅魚再回味多一次!

靜岡提子
係餐廳直接喺日本訂返嚟,香港冇得買嘅巨峰Mix黑提,食落好得意,巨峰味較淡,但又比黑提大粒好多
靜岡提子

嚟呢度食omakase作為慶祝活動,真係冇揀錯
$2000 (晚餐)
平靜魚
真鯛