2018-10-23 252 浏览
鮨文係一間香港極出色既omakase 店。魚類極新鮮,服務非常好!當然價錢都係Omakase一概既貴價!比起元朗,黃埔站方便好多,係地鐵站出,只需行幾分鐘!食物有十幾款,而且係時令同埋睇當日有咩最新鮮既魚類決定第一道係魚子蒸蛋,蛋超滑,魚子經過店方自家醃製,帶點甜香,仲有菇、乾搖柱,食落非常好北海道蠔加上威示忌,入口一啲都唔腥,好飽滿!秋刀魚係時令魚,經師傅既刀介開一格格,4塊刺身每款都唔同食法,非常特別幼鱈魚,入口比起雪藏鱈魚有彈性好多!清酒煮九州黑鮑入口好彈牙,以清酒煮數個小時,再加上鮑魚肝醬, 鮑魚肝唔會浪費,加埋飯再撈埋一齊食,正!白蝦壽司,望落去少少,但實際上10幾隻蝦,加上魚子醬蝦豉油 帶咸香味 kama toro 係我食過最好味既toro, kama toro 只佔重量的3%左右,非常罕有,經過微微燒過,油香爆發,脂肪超重!魚湯係以店上既白魚既魚骨同頭煮成,非常濃厚今日呢個餐,可以選海贍杯,或者一款廚師推介。海贍杯既份量多好多,但我就揀左廚師推介海膽。海膽軍艦用上北海道海膽,海膽極鮮甜!!超新鮮

北海道蠔加上威示忌,入口一啲都唔腥,好飽滿!
幼鱈魚,入口比起雪藏鱈魚有彈性好多!

魚湯係以店上既白魚既魚骨同頭煮成,非常濃厚