2018-09-22 2747 浏览
一直好想試正宗嘅Omakase ,但由於向日本唔識溝通,所以一直唔敢試。最終老公決定帶我向香港食一次,滿足下我嘅小小願望😘鮨文一直係我好想好想去食嘅餐廳,但之前元朗分店位置比較少,所以長期爆滿,早排聽朋友講原來已經開咗分店,仲要黃埔地鐵站一出附近,當然預早2星期book定枱,等食好野😋門口裝修精緻而踏實,格調高雅又神秘。內裏有一張L型吧枱,大概十多個坐位,可以面對面對住師傅,直接睇到食材又可以方便溝通。店員解釋因為當時Bar枱未有位置,所以先在其他位置享用前菜,之後再移回Bar枱享用手握壽司等餘下料理。Omakase 餐牌有2款選擇,我地揀咗有埋刺身那一款,好期待喔!三文魚籽茶碗蒸三文魚籽粒粒飽滿,入口仲脆卜卜,魚油鮮甜香濃,茶碗蒸非常滑溜,蛋香味濃郁,非常滋味。櫻煮八爪魚店員細心解釋師傅原來先幫每隻八爪魚腳按摩,之後再用自家製醬汁炆煮,需要3日時間先可以完成,唔怪得入口嫩滑無比,鮮甜味突出,不加任何調味已經非常鮮味。炸帆立貝先將新鮮帆立貝炸到半生熟,保持軟嫩口感,再包住日本有160幾年歷史嘅丸山海苔,海苔入口香脆,紫菜味香濃,帆立貝食落一絲絲嘅感覺,非常特別,相信只有新鮮帆立貝先可以

門口裝修精緻而踏實,格調高雅又神秘。

三文魚籽茶碗蒸

櫻煮八爪魚

炸帆立貝
先將新鮮帆立貝炸到半生熟,保持軟嫩口感,再包住日本有160幾年歷史嘅丸山海苔,海苔入口香脆,紫菜味香濃,帆立貝食落一絲絲嘅感覺,非常特別,相信只有新鮮帆立貝先可以做到。

秋刀魚刺身
9月時令刺身,秋刀魚肉質肥美鮮嫩,魚鮮味濃郁,加上少少橘子汁,清爽又鮮美。

之後到最期待嘅手握壽司啦!

蜜柑鯛 (上)
愛媛出產嘅蜜柑鯛,由於食蜜柑長大,所以入口多了一份蜜柑嘅清香,魚肉鮮嫩。

金目鯛 (下)
魚肉色澤光亮,用上湯霜煮法令到魚肉肉質更豐彈性,魚油豐富,鮮甜細緻。

富山白蝦
富山出產嘅白蝦,細細隻但鮮味特別濃郁,而且鮮嫩甘甜,師傅再掃上自家製蝦味醬汁,蝦味更加突出,堅正👍🏻

文蛤 (上)
第一次食文蛤,入口鮮味濃郁,有少上咬口,加上用赤醋調配嘅壽司飯,更加滋味。

煮穴子 (下)
穴子即係海鰻,肉質偏淋,師傅先將穴子用秘製醬汁不停重複烹煮,令到穴子一食入口即刻完全溶化,鮮嫩可口,外層再輕輕炙燒過,焦焦嘅香味非常吸引。

下駄海膽
即係拍賣返黎嘅珍貴海膽,每盒都有號碼寫上,海膽金黃嘅顏色非常吸引,入口味道甘香鮮甜,after taste 仲keep 到成個口腔都係海膽味,久久不散,堅好食👍🏻

果物
日本新品種嘅提子,巨峰混種黑提,入口香味特別,清甜多汁。

今晚真係超爆滿足,而且仲可以直接同師傅傾計,感覺好舒服。
2018-09-18