餐厅: 鮨文
资讯:

早在一个月前book好左,同朋友一试鮨文既Lunch Omakase🍣午市有分两个时段,我地食1:45pm既时段,前一日餐厅会final confirm客人booking,同埋有埋唔食,十分细心💓Omakase lunch set 有几个选择,最後我地拣左$500既set🤗包左茶碗蒸、12件寿司、手卷、汤同甜品🍣白饭鱼茶碗蒸茶碗蒸用料丰富,有元贝、瑶柱、本菇等,水同蛋既比例恰到好处,面层舖上白饭鱼,口感十足🍣12件寿司寿司按味道由淡至浓逐件上,不时不食😋真鲷:加左柚子碎,鱼既质感黏口清香👍🏻网烧深海池鱼:加左盐麴调味,味道更出,肉质紧实爽口真池:又名黄金池,鱼味浓油份轻秋刀鱼:属秋节时分当造既鱼获,鱼油甘香丰腴甜虾:肥美既甜虾加上自家制柚子酸汁啫喱,味道清新,虾肉新鲜爽口醋渍小肌:一条好细既鱼,上面加左白板昆布,即系昆布中间个块,醋渍过後令肉质更鲜嫩帆立贝军舰:切粒帆立贝军舰配上明太子,明太子嘅咸香令帆立贝嘅鲜味更突出赤身:酱油渍既赤身腌左10分钟令肉质会软左,嫩滑甘甜吞拿鱼面颊肉:炙烧过後油脂味香,加左生蒜鼓油既味道更丰富三文鱼子酱油渍军舰:经过自家制酱油渍,口感弹牙鲜甜又唔会死咸马

🍣白饭鱼茶碗蒸

🍣12件寿司
寿司按味道由淡至浓逐件上,不时不食😋
真鲷:加左柚子碎,鱼既质感黏口清香👍🏻

网烧深海池鱼:加左盐麴调味,味道更出,肉质紧实爽口

真池:又名黄金池,鱼味浓油份轻

秋刀鱼:属秋节时分当造既鱼获,鱼油甘香丰腴

赤身:酱油渍既赤身腌左10分钟令肉质会软左,嫩滑甘甜

吞拿鱼面颊肉:炙烧过後油脂味香,加左生蒜鼓油既味道更丰富

马粪海胆军舰:见到师傅一堆堆海胆放上,放入口系满满既幸福感🥰

海鳗:肉质比普通鳗鱼软身,配上酱汁十分顺口软滑

🍣鱼汤
食完以上寿司之後,师傅会呈上一碗十分清淡既鱼汤,有清清味蕾既作用

🍣胡萝乾汁煮鲽鱼手卷
鲽鱼肉身比较削,适合做手卷,系一种重油脂既鱼,好满足🤤

🍣豆腐雪糕
最後甜品系雪糕,有芝麻、柚子同豆腐口味,豆腐雪糕软滑而豆香味浓,底下有饼碎点䮕,系完美作结😋
2021-02-21 0 浏览
今日同老公两个拍拖食开年饭,新年前以whatsapp订枱,到黄埔花园的鮨文食Omakase,午餐有多个set选择,由$380-$1280。12:00开门已经有人在门口等 ,bar枱坐了3 group共6人,空间感足,见有人walk in已冇位。我们点了 $650 及 $880 set, 不同件数,可按自己喜好选择,由12:00食到1:15,师傅为每一道稍作介绍,整体非常好,鲜味,性价比高,店员也非常勤力加茶,服务很不错。

2021-02-17
今日系大大嘅生日,要同佢食餐好嘅好挂住日本所以要试吓omakase 大约两个礼拜前book位要求坐吧枱因为坐吧枱先至可以有嗰个感觉跟住就开始不停食啦然後食咩都有人同你讲解鱼嘅来源、做法啦咁样我哋叫咗一个620同埋880 既餐商场仲有三个钟嘅免费泊车啲嘢好好食,我觉得成个体验系抵嘅同埋午餐本身就好抵呢个应该系中拖罗呢个食咗都好饱啦,不过好靓可以做埋生日蛋糕呢个上面系蟹膏好香好夹。食落去有醋酸酸地唔会觉得奇怪,好好食就咁!完
今日系大大嘅生日,要同佢食餐好嘅
好挂住日本所以要试吓omakase

大约两个礼拜前book位要求坐吧枱
因为坐吧枱先至可以有嗰个感觉

跟住就开始不停食啦
然後食咩都有人同你讲解鱼嘅来源、做法啦咁样

我哋叫咗一个620同埋880 既餐
商场仲有三个钟嘅免费泊车

啲嘢好好食,我觉得成个体验系抵嘅
同埋午餐本身就好抵

呢个应该系中拖罗

呢个食咗都好饱啦,不过好靓可以做埋生日蛋糕

呢个上面系蟹膏好香好夹。

食落去有醋酸酸地唔会觉得奇怪,好好食

就咁!
2021-01-22
庆祝纪念
2021-01-18 704 浏览
同上次16贯寿司set唔同,呢款lunch set有四款当造刺身、七件寿司、迷你云丹盛、梅子素面、手卷,价钱贵少少.由淡至浓,头两款刺身都以清新酸甜为主;鱆红鱼肉质爽口及鱼味偏淡,微微烧过表面後再洒上柚子盐,清爽开胃;北海道岩蚝肉质厚实creamy,配上酸汁啫喱更能突出蚝既鲜味.七贯寿司有比目鱼、吞拿鱼中腩、白虾、石门贝、鲭鱼、穴子、三文鱼子,保持一贯水准;当中最吸睛既云丹盛,海胆份量比得一啲都唔吝啬,赤海胆香滑甘醇,味道鲜甜,食多见腻仲可以配上紫菜
uni cup
uni cup
2021-01-18 130 浏览
老字号既omakase,黄埔分店都开左一段时间,鉴於疫情关系唯有lunch黎食啦,仲要抵过晚市好多.午市set包左白饭鱼茶碗蒸、12贯寿司、手卷、汤、甜品,寿司由淡至浓味,开首第一件有洒上柚子皮既真鲷、帆立贝、赤虾、左口鱼、目张、祭烧深海池鱼、三文鱼子、吞拿鱼面颊、海胆、穴子、右口鱼边手卷.上台前师傅仲轻轻拍打帆立贝等佢自然缩起,口感更结实弹牙;当中三文鱼子最有惊喜,由鮨文自家腌制,咬落去果下口腔完全感受到酱油加埋鱼子既鲜甜咸香味;右口鱼边炙烧过後将油脂逼哂出黎,肉质较左口鱼滑溜,为此餐画下完美句号
午市set包左白饭鱼茶碗蒸、12贯寿司、手卷、汤、甜品寿司由淡至浓味,开首第一件有洒上柚子皮既真鲷、帆立贝、赤虾、左口鱼、目张、祭烧深海池鱼、三文鱼子、吞拿鱼面颊、海胆、穴子、右口鱼边手卷
  • omakase lunch set
2021-01-17 177 浏览
鮨文除左omakase set之外仲有做定食,眼阔肚窄咁两个人叫左两个寿司set另加烧牛肉定食,师傅仲好好人咁约定食餐果个汤同蒸蛋转做多两件寿司比我地~.当中有平目鱼、北海道甜虾、深海池鱼、帆立贝、三文鱼、吞拿鱼鱼颊、穴子、海胆 、三文鱼,仲有每年秋天先食到既秋刀鱼寿司;秋刀鱼网烧後将油脂逼出黎,再放上少少日本姜蓉,鱼味浓、入口软绵、鱼脂特别丰厚,完全颠覆左对秋刀鱼既印象;最後一定有右手鱼边乾瓢手卷再为呢餐既结尾,好想疯狂encore佢个手卷😂 不得不提鮨文既寿司姜系我食过咁多最好食既,酸酸甜甜又爽脆,仲要一啲根都冇.照烧牛肉定食冇谂过份量咁多,叫左三成熟真系烧得岩岩好,肉质软滑好重牛味,配上照烧汁送饭一流,不过都系寿司出色啲
2021-01-17 496 浏览
#Latergram 前排爸爸生日👨🏻,亦都受疫情影响应该无得番家乡,所以就带屋企人去食"鮨文Omakase” 做下孝顺女。🥰环境:7/10传统和式装修,有番左家乡既感觉🎏吧枱座位都坐得宽松阔落,师傅都好详细讲解每件寿司特点,同时睇住每件寿司既制作过程都好治癒。🎐食物︰8.5/101️⃣Omakase-$500-茶碗蒸 🍥第一啖落口,香滑又充满家乡既味道,相信当中食材鸡蛋同海带来自日本,用料讲研,同埋蒸煮时间岩岩好。-12贯寿司🍣大拖罗,左口鱼,深海池鱼,甜虾,喜鱼,帆立贝,梭子鱼,天使虾,池鱼,三文鱼子,小肌鱼,星鳗鱼,海胆🦐甜虾非常之大只同新鲜,入口鲜甜到不得了。天使虾,都第一次食,呢个虾系食个质感非常之弹牙,有另一番风味。同埋闻说生吃先好食,熟食就不佳。海胆军舰,一向系我最爱,呢到既海胆Creamy又鲜甜,同埋小小一个军舰,有一半系海胆,非常满足。三文鱼子手卷鲜美,有丰富的鱼油味,值得回味。 木鱼花汤简单既味道,但食得到清香鲜味。🍧雪糕(红豆雪糕/海盐) 红豆味好丰富,好似食紧粒粒红豆咁😛 海盐味比较普通🙂性价比︰9/10 ($550/位),呢个价钱食到呢个质素,抵到爆。ps师傅仲送

环境:7/10

食物︰8.5/10
1️⃣Omakase-$500
-茶碗蒸 🍥
-12贯寿司🍣

🦐甜虾非常之大只同新鲜,入口鲜甜到不得了。
三文鱼子手卷
鲜美,有丰富的鱼油味,值得回味。
 木鱼花汤
简单既味道,但食得到清香鲜味。
🍧雪糕(红豆雪糕/海盐)
 红豆味好丰富,好似食紧粒粒红豆咁😛
 海盐味比较普通🙂

性价比︰9/10 ($550/位),呢个价钱食到呢个质素,抵到爆。ps师傅仲送多左一件比我地。🥳
2021-01-08
庆祝纪念
2020-11-03 1049 浏览
今年男朋友生日就带佢食鮨文因为食过好多间omakase都系觉得鮨文最好食,但可惜夜晚太贵,所以简咗食中午前菜系蒸旦,好味之後都有啲刺身小食,呢个墨鱼劲好食🤪🤪🤪呢几款寿司都好好食师傅教要成旧倒落口食呢个炸物好有水准最後紧系有海胆杯同手卷同店员讲声庆祝生日,叫佢加枝立烛俾你就得。成个过程都好舒服好chill食物质素好好,好新鲜,所有野都系用心制作同埋记得早啲book,一定要坐bar枱,成个气氛都好唔同
今年男朋友生日就带佢食鮨文

前菜系蒸旦,好味

之後都有啲刺身小食,呢个墨鱼劲好食🤪🤪🤪
呢几款寿司都好好食

师傅教要成旧倒落口食
呢个炸物好有水准

最後紧系有海胆杯同手卷
同店员讲声庆祝生日,叫佢加枝立烛俾你就得。

成个过程都好舒服好chill

食物质素好好,好新鲜,所有野都系用心制作
同埋记得早啲book,一定要坐bar枱,成个气氛都好唔同
  • 海胆杯
2020-10-31 920 浏览
朋友强烈推介嘅餐厅点都要试吓啦午餐分两段时间包括12:00及13:45我们选了12:00食Omakase最紧要准时我哋当然系喺门口等开门带位姐姐有啲寸亦系全个experience最差嘅一环如果连佢都改善埋 就真系一百分💯我哋拣咗$880嘅Tasting Menu哗⋯好味到一个点而家逐一介绍首先系呢个蟹肉蒸蛋个蛋系热到㷫嘴嘅好鲜味跟住系渍物八爪鱼加两种刺身个八爪鱼非常淋 而且好入味刺身系油甘鱼同秋刀鱼秋刀鱼经过火炙 唔会腥然後系酥炸帆立贝帆立贝咬落去外脆内软啲肉一丝丝好新鲜幼鰤寿司好鲜甜青目鲷寿司加咗少少萝卜蓉再火炙唔记得呢个系咪象拔蚌但系上菜时佢仲郁紧㗎牡丹虾加上蟹面豉味道好似加咗蟹膏咁三文鱼子非常新鲜海鲜汤用个茶壶上头两杯建议就咁饮之後便可以加入青柠汁穴子寿司算系最普通㗎啦呢个海胆饭简直系全日嘅highlight海胆多到不得了而且非常新鲜非常好味呢个手卷都系有别於一般平时手卷只系个顶有材料呢个手卷系全个手卷都有材料
朋友强烈推介嘅餐厅

海鲜汤
穴子
海胆饭
2020-10-10 614 浏览
今晚同朋友食咗一个好高质嘅omakase 不论食物环境定系服务都系一流👍🏻👍🏻👍🏻冲绳海葡萄酸汁啫喱海葡萄味道酸甜 十分醒胃日本车厘茄 师傅已经将佢哋剥好晒皮车厘茄系用左梅酒去浸 入口就系满满既梅酒味黑梅贝用辣汁煮 黑梅贝结实爽甜毛蟹蟹肉蟹膏 蟹肉鲜甜 啖啖都系浓浓既蟹膏味樱煮八爪鱼呢道八爪鱼需要腌够三天 所以一食落去就觉得好入味 再加上柚子胡椒 味道都好好吉列帆立贝师傅用佢哋自己调配嘅他他酱 口感好轻身 唔会有好饱好滞的感觉帆立贝外脆内软炸得岩岩好 岩守县真蚝 好易入口而且好新鲜 再加上厨师配搭嘅紫苏醋唔会有平时食到既铁锈味甜品提子系由黑提和巨峰混合而成厨师叫我地先食提子然後再食静冈蜜瓜两款水果都好清甜 食完会想继续食
今晚同朋友食咗一个好高质嘅omakase

甜品
提子系由黑提和巨峰混合而成
厨师叫我地先食提子然後再食静冈蜜瓜
两款水果都好清甜 食完会想继续食
Bad front of house attitude. They were talking so loudly that it was disturbing for having lunch there.Being imperative to customers; warning customers not to take off the mask until food arrives; however the tone was simply rude. Totally not up to such standard of service.Food-wise, the front of house knows little about the sushi they are serving; specifically what kind of uni they are serving. For those they are told by chef they just recited in front of the customers and went as soon as they

Food-wise, the front of house knows little about the sushi they are serving; specifically what kind of uni they are serving. For those they are told by chef they just recited in front of the customers and went as soon as they finished.
Dessert (ice cream) was served well before the time limit 1:30pm when sushi was not finished yet and it was melting before I order it.

2020-09-16 389 浏览
Firstly, the experience, after reminders during booking and via SMS, we arrived on the dot as appointed but the doors were yet to opened. There were already 2 young couples waiting outside. We popped in shop next door to enjoy the air-con while waiting and a call came 5 mins after, asking if we “were nearby”....strange that they seem to expect customers to be on time when they themselves were not. Secondly, the setting - the interior is minimalistic Japanese...hygienic but almost basic. Thirdly, the service....brisk and clearly indifferent in keeping with the Hong Kong spirit of efficiency. However the amazing freshness and quality of food more than makes up for the unimpressive experience. Along with the very reasonable price tag of HKD880 for A 10-course omakase, consider me sold. But avoid this if you are looking for a 4-star experience.
2020-09-05 620 浏览
呢间要提早2个星期先book到时间系1点半到3点门面系咁既地铁出左行几分钟就到好易搵每个师傅负责2台食客每上一道菜都会介绍食材同煮法等等服务态度好好食物质素都不错👍🏼
呢间要提早2个星期先book到

每上一道菜都会介绍食材同煮法等等
服务态度好好
食物质素都不错👍🏼

2020-09-05
因疫情关系,晚市冇得食出左bonus就食omakase奖励下自己啦叫左500几蚊个set试下先🤭🤭🤭一入嚟叫完waiter好快就上左紫菜配上口感好滑嘅蛋好正未到都系由淡去到浓咁食不过最深刻系叠到好高既海胆好正好大满足感一入口啖啖都系海胆好好食呀妈🤩🤩最值得赞嘅系是waiter同师傅啲态度师傅好nice 好健谈🥰🥰🥰我谂我下次会再去食880个set☺️☺️☺️
因疫情关系,晚市冇得食
出左bonus就食omakase奖励下自己啦

我谂我下次会再去食880个set☺️☺️☺️
2020-08-12
  • 海胆
2020-07-21 599 浏览
早前曾经到访元朗的鮨文,那天晚上的经验实在食材新鲜而且师傅讲讲10分详细,令我们享用了一餐满意的晚餐。 今天晚上相约了居住在九龙的朋友,所以选择了黄埔的鮨文用餐。黄埔店比元朗店更大更宽敞,而且私隐度更高。omakase $1980 茶碗蒸:金箔黑松露茶碗蒸四点先付三点刺身八贯手握寿司手卷汤果物茶碗蒸内还有日本本菇,北海道乾元贝。蒸蛋做得非常一流,而且黑松露的味道浓郁,我们地滑入口中呢冲绳海葡萄上面放上酸汁啫喱,梅酒浸的糖番茄日本车厘茄,好香酒味啊。日本菠菜,配上冷面汁清爽的味道鳗鱼汁配赖尿虾配上小女子(玉筋鱼),这个配搭想不到味道不错呢鲛鲽(皮像鲨鱼一般坚韧)右口鱼被火枪烧过,包裹着温室芽葱吃,并没有草腥味,好香鱼油的香味岩手县大船渡真蚝配上紫苏叶制作而成的醋日本号真的很好吃,每日欧洲蚝的金属味道配上紫苏叶的醋,真的非常清新日本稻草作烟燻的鲣鱼,初鲣比较清香,火烧过鱼皮,然後再烟熏。配上蒜蓉味的豉油,入口很香呢鲣鱼在日本被称为长寿鱼,食用的方法很多是日本人最喜爱的鱼类之一呢。吉列帆立贝 自家制他他酱 入面有酸青瓜同新鲜洋葱帆立贝真的有一份惊喜,十分巨型,师傅告诉我们新鲜的才能吃出一丝丝

黄埔店比元朗店更大更宽敞,而且私隐度更高。
omakase $1980
茶碗蒸:金箔黑松露茶碗蒸
四点先付
三点刺身
八贯手握寿司

果物

日本菠菜,配上冷面汁清爽的味道

鲛鲽(皮像鲨鱼一般坚韧)

岩手县大船渡真蚝
配上紫苏叶制作而成的醋

配上蒜蓉味的豉油,入口很香呢

吉列帆立贝
自家制他他酱 入面有酸青瓜同新鲜洋葱
帆立贝真的有一份惊喜,十分巨型,师傅告诉我们新鲜的才能吃出一丝丝的感觉。
师傅把它油炸得刚刚好,外皮金黄色而且十分松脆,入面一点也不乾。

樱煮八爪鱼
这个起名由於因为当八爪鱼第一天煮熟的时候,会呈现樱花的颜色,经过三天的烹煮之间。首天烹煮半小时後,便用盐清洗。三日之内,每日煮一个钟头左右,然後放进雪柜,外面胶质很柔软,中间就会脆。这个口感令我对八爪鱼完全改观。

柚子胡椒,只用柚子的皮,煮熟然後加上胡椒

清酒煮黑鲍鱼
每客差不多500至600克一个。
黑鲍鱼是最高规格的鲍鱼,生蒸了四至5小时,入口比较弹牙。

鲍鱼肝是鲍鱼旁边绿色的肝脏,清酒把肝脏蒸熟了,剖开了压成幼滑的蓉。
师傅特别提醒我们先吃鲍鱼,然後余下的饭团把所有的鲍鱼酱一并拌匀吃下。
鲍鱼酱是世界级的好吃,味道浓郁入口滑溜,加上经过店方特制,并没有平常吃到的苦味。

野生吞拿鱼寿司
吞拿鱼选取了中腩部位,油脂同鱼味平衡一点,感觉会比较强烈,外观有点像雪花肥牛的模样。

汤霜
鱚鱼(日本被称为接吻鱼。)
用木鱼花汤立刻灼熟鱼的表皮,立即冷冻。
鱼皮散发出一阵清香,能够吃到鱼的鲜味。
特别是里面放了青柚子的调味,只需要一点点柚皮,一般调味都会用上黄柚子,而且青柚子味道较酸,所以不需要太多。

喉黑(赤鯥)
鱼身有部份是黑色的因而得名
这件寿司是真的非常好吃,外皮被火枪烧过,油脂丰富。

白虾
全世界只有日本富山出产这种白虾,每一件寿司已经包含了10至20只小虾了。白虾体积非常细小,不过入口是非常的清甜。

野生吞拿鱼
虽然师傅把五倍的Wasabi放进吞拿鱼内,但是一点也不会刺鼻,鱼油减低wasabi 的辣度呢。

三文鱼子真的超级好吃,每一粒晶凝通透,经过店家特别的制作,有别於平常吃到的。

吞拿鱼,赤身做了15分钟的酱油渍,令表面呈现一个幼溜的状态,自家制特别的酱油
特别一提师傅大雨的花纹切得整齐有序,使每一条鱼放在碟上的状态呈现得更完美,美观之外,这样的切法令每一片鱼肉都平均对沾上了特别的酱汁。

今天我们品嚐了日本北海