2018-09-02 596 浏览
几经辛苦,终于去完西藏,仲要无高山症,当然要热烈地弹琴热烈地唱,嚟鮨文又食omakase!茶碗蒸一打开个盖,入面充满自家制三文鱼籽,每粒都晶莹剔透非常饱满,同外面𠮶啲完全冇得比,系清甜带柚子香㗎!至于个蛋真系好滑溜,带少少咸香嘅茶碗蒸真系无得顶!刺身5款1. 平静鱼切咗丝嘅平静鱼,加入芝麻、葱花及姜蓉,入口先食到芝麻味,但千祈唔好放弃,要继续咬,啲鱼味先会出㗎,记住唔好咬几吓即刻吞呀!2. 天妇罗帆立贝帆立贝炸到半熟,上几次食都系开边后酿入海胆,但今次转做微辣嘅明太子,再加上一片紫苏叶,外面再包紫菜,外层好薄,一咬开入面一丝丝嘅帆立贝肉显现易见,口感好之余呢个配搭又好新鲜3. 樱煮八爪鱼之前几次喺元朗店都未试过,原来系黄埔店限定!要花上3日去烹调,第一日同八爪鱼做massage后用低温煮;第二日先用明火慢煮,期间每10分钟检查一次check吓个烟韧度;第三日先加入自家制酱油浸一晚,慢煮出嚟嘅八爪鱼肉身依然系粉红色,就好以樱花咁,所以佢就叫樱花喇。不嬲怕咬唔开而唔钟意食八爪鱼嘅我,完全系被震慑住!软绵程度非笔墨可形容,简直一咬即开,仲非常入味,又带少少八爪鱼鲜味!系非常花心机嘅一款菜色!

刺身5款
1. 平静鱼
平静鱼

2. 天妇罗帆立贝

3. 樱煮八爪鱼

4. 酒蒸鲍鱼
用清酒及慢火,慢慢煮用来自九州嘅鲍鱼,足足7个钟!入口烟韧弹牙,点少少用鲍鱼肝制成嘅酱,鲜味更加浓郁;最后将大厨俾嘅小饭团捞埋啲酱食,鲜味大爆发,完全忘记咗自己系食紧鲍鱼肝!

5. 花咲蟹
估唔到今晚有机会试只限夏季捕捞嘅北海道四大名蟹之一,大厨用一块大昆布包住只蟹蒸45分钟,拆开昆布𠮶吓真系觉得好震撼,估唔到咁矜贵嘅蟹都唔系特别靓,成身布满棘刺!之后再拆肉,加返啲蟹膏,蟹肉渗出鲜甜汁,蟹膏软绵绵,回味无穷

寿司8款
1. 真鲷
颜色较浅,味道清淡,肉质结实,加上柠檬酱油,同样地记住咬多几啖,否则只会食到柠檬味而失去鱼味
真鲷

2. 幼𫚕
系我最爱嘅BB𫚕鱼,油脂够多!寿司饭入面加咗安冈葱,带葱香好特别
幼𫚕

3. 目一鲷
卖相好有趣嘅寿司,共有两层,下层系一大片加咗岩盐嘅刺身,上层系一小片烧过嘅鱼背,鱼油必晒出嚟,好有油香,下层吸收晒上层嘅鱼油,食起上嚟非常特别

4. 石垣贝
食食吓突然见到只贝伸出壳外,好似打招呼咁!之后大厨就将佢切开,上碟前仲拍一吓等佢收缩。真系从来未食过咁新鲜仲郁紧嘅贝,虽然放入口𠮶吓有啲唔敢食,但𠮶种海水鲜味真系前所未有,口感极度爽口,真系一食会上瘾!

5. 真鲭
喺闪闪吓好明亮嘅鱼皮上放咗一片好薄嘅醋渍白昆布,不过白昆布薄到食咗都唔觉!
真鲭

6. 喉黑鱼
被称为关西鱼王及白身鱼Toro,网烧后啲鱼油及鲜味出晒嚟,肉质肥美嫩滑,仲有少少炭烧味
喉黑鱼

7. 子持虾蛄
日文名听都未听过,但叫佢濑尿虾,就即刻哦一声!原来有分虾公及虾乸,今日我哋食虾乸,超多膏!!!!
子持虾蛄

8. 大拖罗
一向食大拖罗都觉得成口油,但今次试吓网烧,上面加咗连蒜豉油嘅日本葱茸,反而去除咗𠮶种油腻感,入口即溶,仲有我最爱嘅蒜香,又几特别㖞!
大拖罗

云丹盛
即系呢度最著名嘅海胆杯,大到不得了,上面仲有一只鲜甜大牡丹虾,海胆非常creamy甘香

手卷
话咁快就食到最尾了,轻轻烧过嘅右口鱼边再加上一堆拖罗,哈哈哈!一食啲鱼油由紫菜渗出,正正正!
右口鱼边

鱼汤
奶白色,一饮就忍唔住将全晚食过嘅鱼再回味多一次!

静冈提子
系餐厅直接喺日本订返嚟,香港冇得买嘅巨峰Mix黑提,食落好得意,巨峰味较淡,但又比黑提大粒好多
静冈提子

嚟呢度食omakase作为庆祝活动,真系冇拣错
$2000 (晚餐)
平静鱼
真鲷