2019-07-01 80 浏览
今天來到厚福街揾食,午市的日式料理最底食,我和朋友選了位於藍馬商業大廈18樓的鮨一日本料理。檸檬酸汁鮮茄沙拉—以新鮮的北海道蕃茄,配搭檸檬酸汁,簡單得來又醒胃,作為第一道前菜十分合適。。北海道真蠔—超肥美鮮甜,大大隻,好爽甜。龍蝦刺身—配有鹽水,加上原身龍蝦的鮮甜,每一口也吃出龍蝦的鮮味。最驚喜的是龍蝦上碟時還會跳動,果真活龍蝦刺身!。紫海膽—味道清甜,因受精而顏色變淺,肉質嫩滑而水分重。壽司飯—赤醋飯,飯軟不太淋,比白醋飯多了幾分味道,不太酸,有點甜,味道跟沒有白醋飯香,但胺基酸含量高,十分健康。黑鯥—又名黑草,屬深海魚,高檔次食材,產量稀少,油脂豐富,但肉質彈口爽甜春子鯛—春子鯛是鯛魚的幼魚。這是春天的「定番」壽司材料。鯛魚,長大後到遠海棲息,但在牠還是幼魚的時候,會在比較近的淺的水域(所謂江戶前,則江戶的前面的近海)群體棲息。春子鯛的特徴是其淺粉紅色的優雅魚皮,加上其白色魚肉,構成非常美麗的對比。壽司師傅保留其魚皮,用特別的刀法切春子鯛肉,經過醋浸後製作握壽司,這是江戶前壽司的傳統做法。春子鯛的特徴是有微些鮮味和幼魚獨特的軟身肉質,春子鯛握壽司會在您的口裡告訴您「春天的來臨」呢。
2021 浏览

北海道真蠔—超肥美鮮甜,大大隻,好爽甜。

紫海膽—味道清甜,因受精而顏色變淺,肉質嫩滑而水分重。

伊佐目—伊佐目的魚香鮮味尤其讓人印象深刻,白裏透紅,肉質緊緻且有彈性,略帶嚼勁,輕怡清淡。
北海道鮮帶子—超大隻帶子,海水味和鮮帶子味香醇,入口彈牙,但咬下肉嫩,層次感高。
火炙和牛牛腩—牛腩的牛肉味濃,脂肪和肉的比例與分佈均勻,入口幼嫩又有嚼勁。
麵豉湯—清淡配有蜆的麵豉湯有清新口腔的作用,作最後一道菜有特殊意義,可見廚師的細心。
2019-07-01 88 浏览
餐廳最深印象就係佢哋嘅海膽飯今日約咗朋友嚟食lunch,想試一試這裏的海膽。。餐廳係同一幢大廈總共有兩層樓,自身商業大廈內,環境不算太大,不過有一些開陽嘅位置,窗外嘅景色也不錯,坐在吧枱,能夠欣賞廚師為我們預備食材,又可看看景色,實在賞心樂事。。見到餐牌介紹赤醋壽司飯,原來呢度嘅飯係用赤醋,以酒粕發酵嘅主要原料,有獨特嘅酒香味道,而且啲飯係好似琥珀色,比一般嘅白米更加柔和嘅酸度,更加香醇濃郁,個人覺得味道更有層次感,配上刺身,更加能夠襯托出刺身嘅鮮味呢。。首先來一個前菜蕃茄沙律呢個番茄沙律真係超新鮮。而且佢個汁帶一點酸味,令人好開胃。。北海道真蠔呢隻號簡直係超巨型,差唔多同我隻手掌一樣大,而且好肥美,肉質好厚身,一食落口已經覺得係超級新鮮,亮點就係生蠔上面嘅酸汁啫喱,帶出生蠔的鮮味。。刺身拼盤黑鯥魚北海道紫海膽龍蝦廚師好細心,佢同我地解釋咗食刺身嘅次序,先食龍蝦🦞—>北海道紫海膽,黑鯥魚刺身,而且龍蝦和海膽上面已經噴了鹽水,所以不需點任何嘅醬料已經能夠品嘗到刺身的鮮味。會置身當中,個人最喜愛當然紫海膽,記得第一次完個食海膽就是在京都,能夠在香港也能這樣品嚐海膽,實在難得。另一個

餐廳最深印象就係佢哋嘅海膽飯
今日約咗朋友嚟食lunch,想試一試這裏的海膽。

首先來一個前菜
蕃茄沙律
呢個番茄沙律真係超新鮮。而且佢個汁帶一點酸味,令人好開胃。

北海道真蠔

刺身拼盤
黑鯥魚
北海道紫海膽
龍蝦
另一個驚喜的地方就是黑鯥,個口感是喜出望外,翻查網絡,原來這個食材是高檔次食材,產量稀少,所以是10分矜貴。油脂豐富,但是不像拖羅般膩,而彈牙鮮甜。並不是入口即溶,但是口感相當結實,非常好吃。

壽司四件
春子鯛
春子鯛帶有鮮味和幼魚獨特的軟身肉質。肉質鮮嫩,肉質帶點黏性,味道比較清爽。其實春子鯛是鯛魚的幼魚,是春天的時令魚,在這個季節食也相對地比較恰當。春子鯛的淺粉紅色的魚皮,配上白色魚肉,壽司師傅特別保留其魚皮,用了是江戶前壽司的傳統做法,以特別的刀法切春子鯛肉,表面上界上不同的花紋,經過醋浸後製作握壽司,賣相味道俱佳。

伊佐木
屬較大眾化的魚類,肉質比較春子鯛更柔軟帶彈性,魚味不太淡卻鮮甜。

北海道帶子
係無比鮮甜,而且入口帶點清新,師傅把帶子的花紋𠝹得非常漂亮。

和牛
和牛並不是入口即溶,不過味道濃郁,是牛腩部份,師傅跟我們說,如果凍食口感更佳。

最後還有一碗湯作為完結,很暖胃啊,為這一餐畫上一個完美的結束。
1K
2019-07-01 132 浏览
今晚同朋友慶祝,當然要搵間朋友喜歡食嘅餐廳先至可以,這裡就係朋友之前食完大讚嘅餐廳,地方環境都唔錯,一望就要到有師傅嘅吧枱,亦有餐枱選擇,當然吧枱就看得較清楚師傅為你準備食材時嘅過程同手勢!今晚最開心是點了隻日本原隻活海膽,呢個感覺同當年第一次去日本時食到嘅感覺,師傅原隻開了活海膽就立即上枱,海膽入口味道鮮甜新鮮,份量就係一隻海膽內出現嘅份量,雖然有啲唔係好夠喉,但要好味道嘅東西就係咁新顯得矜貴同好味!另外銀雪魚刺身亦十分新鮮,魚肉帶豐腴油分卻不膩口,口感有點像Toro,不過更爽且嫩滑,所以呢個都十分推介!另外活北寄貝亦十分出色鮮味,肉質除了爽甜的口感之外,還有陣陣鹹香的海水味,吃起來脆卜卜,果然新鮮!而喜歡食刺身嘅朋友再點了份羽太薄切,呢種魚肉質雪白略帶桃粉色,爽滑而富有彈性,入口都有同平時不同嘅感覺!最後朋友推介了呢款超清新嘅天婦羅,日本無花果天婦羅,薄薄一層嘅天婦羅,入口外脆內軟,無花果肉嫩多汁鮮甜,口感清新!朋友推介果然係個識食同比平時不同嘅選擇!

朋友推介果然係個識食同比平時不同嘅選擇!
2019-06-28 138 浏览
特登嚟試海膽飯海膽的確幾creamy,飯係用赤醋唔係普通壽司飯,仲有吞拿魚蓉,口感出奇地夾,本身唔好吞拿魚既我都有一齊食daddy叫左魚子飯,我試左一粒,無平時既咁腥,家人話不錯帶子鮮甜厚身牡丹蝦鮮甜彈牙~都係配赤醋飯👍另外再有叫其他刺身飯一齊食奶白色既鯛魚湯😍魚味濃郁~大愛雞泡魚乾嚟到係熱既,好好味銀雪魚都不錯~茶碗蒸無乜特別叫左d串燒,無乜特別,正常味道另外再叫左三文魚鮫~老公話幾香口~ 的骰左d訂左位都係要等,要準時,等位地方好迫,廁所麻麻地乾淨
特登嚟試海膽飯

daddy叫左魚子飯,我試左一粒,無平時既咁腥,家人話不錯

帶子鮮甜厚身

牡丹蝦鮮甜彈牙~都係配赤醋飯👍

另外再有叫其他刺身飯一齊食

鯛魚湯

奶白色既鯛魚湯😍魚味濃郁~大愛

雞泡魚乾

雞泡魚乾嚟到係熱既,好好味

銀雪魚都不錯~

茶碗蒸無乜特別

叫左d串燒,無乜特別,正常味道

另外再叫左三文魚鮫~老公話幾香口~ 的骰左d

訂左位都係要等,要準時,等位地方好迫,廁所麻麻地乾淨
鯛魚湯
雞泡魚乾
2019-06-28 178 浏览
- 他們所謂賣點的赤醋飯,弄得跟一般壽司飯無分別,甚至更差,因為飯乾爭爭的。- 魚生質素很普通,也是乾爭爭,很淡沒有魚味- 壽司味道和質素與$50幾$60 ge外賣壽司一樣,但價錢是好幾倍- 另外一個signiture 海膽飯,我們叫了個細的,接近$200,size真的超級細。海膽也不好食,雖然每舊海膽都大,但食落去有點腥味,海膽味很淡,唔點豉油接近無味。- 總括而言,這間嘢質素非常普通,貴夾唔飽,完全不值得一試
- 魚生質素很普通,也是乾爭爭,很淡沒有魚味
- 總括而言,這間嘢質素非常普通,貴夾唔飽,完全不值得一試
2019-06-28 119 浏览
早排朋友食完話好正,我地即刻搵日去試先來個番茄沙律,我本身唔係太鐘意食番茄,但配合埋沙律個味道非常夾,好鮮味日本真蠔,有啲梄子喺上面,隻蠔好肥大同埋好新鮮,两啖食哂,安慰下餓左好耐嘅肚腩粒貝,份量充足,爽身,唔膩原隻活海膽,第一次喺香港食,同平時一板板果啲比,簡直贏到開巷。好新鮮好濃味最後係黑鯥加鯖魚刺身,可以用有今生無來世嚟形容,鯖魚一層層超肥美,魚味濃零腥味,黑鯥火灸過,肉質有啲似拖羅配合埋佢啲魚皮簡直係有两種口感同時轟炸,又鮮又脆又香P.s. 店員精心預備食材,無論食物質素,定服務態度,都一級棒!
早排朋友食完話好正,我地即刻搵日去試

粒貝,份量充足,爽身,唔膩

2019-06-28 130 浏览
聽聞在尖沙咀有間樓上日本料,理,以供應不同款式的海膽聞名,所以都想來一試。鮨一,不單只供應海膽,還有不少新鮮時令食材供應,包括了刺身燒物和料理,還有不少酒品。無論食物味道或質素都有很高水準,受歡迎程度更是常常滿座,難怪已經有2個單位的鮨一,還在裝修多一個單位。******************************走進電梯,發現共有3層都是鮨一的牌,只好先去最底層的問問,才知道自己入座於那一層,確實想像不到,鮨一受歡迎程度如此大。我們便被安排入座於吧枱,可以攪見窗外風景之外,還能看著師傅們為食客準備食物,以及今天所供應的魚生種類。店內會掛著廚師推介美食。日本海葡萄蕃茄沙律 HK$128,蕃茄清甜無比,再加入海葡萄,海葡萄營養價值很高,口感爽脆,再配上柚子醋汁,非常開胃,確實好吃。日本活海膽 HKD168,平常吃的海膽都是一板板上,但這次是一隻而上,即場切開,確實新鮮無比,所以鮮味十足,讓人回味無窮。鳥貝刺身 HKD98/2隻,鳥貝其實是貝類,貝足看起來像鳥嘴,所以得名鳥貝。貝足味道鮮甜,口感薄而爽脆,確實不錯。三色刺身,鬼虎蝦、伊佐目刺身、黑鯥刺身。鬼虎蝦  HKD136/2隻,有

店內會掛著廚師推介美食。

三色刺身,鬼虎蝦、伊佐目刺身、黑鯥刺身

鬼虎蝦  HKD136/2隻,有點像牡丹蝦大小,入口清甜無比,膠質感也豐厚。
伊佐目刺身HKD128/4切,是白肉魚的一種,把伊佐目輕燒,所以非常香煙薰的味道,油份也不算很重,第一次吃上伊佐目,確實好吃。
黑鯥刺身HKD298/4切,也是把魚輕燒,煙薰味不重,在白肉魚之中略有少許魚味,油份也不算很重。

辣酒煮廣島蠔 HKD88,喝上一口辣酒汁,蠔的鮮味已經在辣酒十之中,辣味又慢慢地在口中迴盪,確實惹味。廣島蠔味濃郁,蠔肚也很肥美,再加入白蘿蔔清甜,是不錯的送酒美食之選。

自家製雞肉棒 HKD28/串,伴上生蛋的自家製雞肉棒,口感滑溜多了,雞肉口感不錯,值得一吃。

博多冬菇 HKD58,在冬菇內釀入蝦膠而炸至香膽,入口冬菇味很香濃,又吃到蝦膠在其中的口感,非常特別又好吃。

• 博多冬菇
  • 鳥貝刺身
  • 日本活海膽
  • 日本海葡萄蕃茄沙律
2019-06-26 290 浏览
原來鮨一有幾層,今次光顧其中一層。中午時分,餐廳有幾台客人。來這裡主要吃刺身和壽司,所以點了幾款。⭐️穴子壽司$128鰻魚壽司,魚身又瘦又長,入口柔軟無骨。⭐️日本真蠔$88生蠔很新鮮,而且很飽滿,肥大肉滿。入口有如奶油般的口感,非常滑順,味道鮮甜,配上醋果凍,沒有海水的味道。 ⭐️金目鯛刺身$168經過炙燒,金目鯛的魚皮微微焦了,散發出魚香。入口肉質爽脆,口感很棒,魚味濃郁,入口非常香滑,非常好吃喔!⭐️象拔蚌$398象拔蚌小小一隻,上桌時已經被切成條狀,入口清爽脆口。⭐️銀鱈魚刺身$238厚厚一片,魚身雪白無瑕,入口軟嫩香軟,魚味濃郁。⭐️左口魚薄切$220片片晶瑩剔透掛在竹子上,入口味道清鮮芬芳,蘸酸汁吃,很清爽,魚味更突出。

來這裡主要吃刺身壽司,所以點了幾款。

穴子壽司

⭐️穴子壽司$128
穴子壽司

鰻魚壽司,魚身又瘦又長,入口柔軟無骨。

⭐️日本真蠔$88

⭐️金目鯛刺身$168

⭐️象拔蚌$398
象拔蚌小小一隻,上桌時已經被切成條狀,入口清爽脆口。

銀鱈魚刺身

⭐️銀鱈魚刺身$238
厚厚一片,魚身雪白無瑕,入口軟嫩香軟,魚味濃郁。

⭐️左口魚薄切$220

午餐
2019-06-26 263 浏览
下午和家人吃午飯,餐廳位於商廈,位置便利。餐廳以木系傢俱為主,樸實低調。壽司吧背後是大玻璃窗,引進自然光,讓人舒暢。點了幾款食物。⭐️宮崎縣超甜粟米$128跟一般的粟米不同,這是刺身級粟米,顏色呈米白色,顏色給予它不一樣的身分。入口十分清甜,咬下去,汁液四濺,清甜多汁,跟一般的粟米實在不能比擬呢!⭐️日本高糖度番茄沙律$62來自日本的番茄同樣美味,入口很爽甜,配上新鮮沙律和芝麻醬,味道一流。⭐️甲羅燒$98甲羅燒加了蛋液,除了蟹膏的鮮美,還有雞蛋的香醇,配上酥脆烤多士,口感很豐富呢!⭐️日式味噌煮牛舌$68牛舌厚實爽脆,味道香醇,我最喜歡它的湯,味道濃郁,喝一口暖胃。⭐️博多冬菇$58炸冬菇味道也很特別,造型獨特,入口香菇的味道很搶,喜歡冬菇的可以一試。

點了幾款食物。

⭐️博多冬菇$58
博多冬菇

午餐
2019-06-26 115 浏览
兩位淑女相約吃飯,大家都喜歡日本料理,我便遷就她到尖沙咀公司附近,能夠突圍而出被我們挑選的,都是美食中的精英,哈哈!最近頗具人氣的 《鮨一》,其中的活海膽是我們共同最愛,不用想太多一於訂位先吃為敬!《宮崎縣超甜粟米》 $128今天我們不吃沙律,弄點特別的作為前菜,超甜白粟米粒粒飽滿,水份充足,入口有爆汁感覺,味道清甜。店長說宮崎縣白粟米甜度高,顏色雪白,特別矜貴。《鬼虎蝦》$136/2日本直送的海老,名字很魔鬼,就連蝦頭都特別惡,又硬又有鋸齒,想啜蝦膏要特別小心呢!蝦肉幼嫩,入口鮮甜有彈性,味道豐富而濃郁。《石垣貝》$156/2我從前很喜歡儲貝殼,第一眼見到石垣貝確實是未吃先有驚喜,肉質爽脆軟彈,味道鮮甜。《日本原隻活海膽 》$168海膽呀!海膽呀!很久沒有吃過日本原隻活海膽,尤其是在香港更加少見。原隻連殼上檯,賣相認真一流!用小匙羹一口一口的少食多滋味,淡淡的海水味,鮮甜回甘,入口溶化。《白鱔串》$68燒白鱔是我在日式串燒中必食之選,白鱔微微的焦香外脆內軟,鱔肉飽滿結實多汁,肉厚肥美。《自家製免治雞肉串》$28自家製的免治雞肉棒即點即燒,口感軟中帶爽,應該是雞軟骨吧!肉汁豐富,沾上日

《宮崎縣超甜粟米》 $128

《鬼虎蝦》$136/2

《石垣貝》$156/2

《日本原隻活海膽 》$168
《日本原隻活海膽 》

《白鱔串》$68

《自家製免治雞肉串》$28
自家製的免治雞肉棒即點即燒,口感軟中帶爽,應該是雞軟骨吧!肉汁豐富,沾上日本蛋汁更滑溜。

總括而言環境舒服,喜歡坐吧枱,師傅上菜速度恰到好處而且恰到好處,跟客人有互動交流,食物有質素,細節位有驚喜,值得推介!
《日本原隻活海膽 》
2019-06-25 62 浏览
係網上見朋友去過尖沙咀的鮨一好吸引,就選擇左去食生日飯,店舖無論在壽司、刺身及燒物都很出色。日本海葡萄沙律沙律菜十分新鮮,日本海葡萄很有口感,很新鮮👍🏻帶有醋味非常開胃!宮崎縣超粟米食落很juicy好夠水份,而且味道好甜好香口👍🏻日本原隻活海膽 紫海膽好鮮甜的味道😋😋即點即開☺️伊佐木魚肉幼嫩細滑,魚味濃郁。銀雪魚(4切)好少會食到銀雪魚,今次點左黎食很肥美厚身,而且很鮮甜美味,味道都唔錯值得一試。沙甸魚沙甸魚刺身比較少食,肉質鮮甜帶油油香,配飯很合適更滋味😋雜錦天婦羅好香脆可口,蝦天婦羅十分彈牙美味👍🏻日式味增煮牛舌味噌味香濃牛舌好林,軟熟而彈牙充滿著味噌湯的味道。
係網上見朋友去過尖沙咀的鮨一好吸引,就選擇左去食生日飯,店舖無論在壽司刺身及燒物都很出色。

日本海葡萄沙律

宮崎縣超粟米
食落很juicy好夠水份,而且味道好甜好香口👍🏻

日本原隻活海膽 紫海膽
好鮮甜的味道😋😋即點即開☺️

伊佐木
魚肉幼嫩細滑,魚味濃郁。

銀雪魚(4切)

沙甸魚
沙甸魚刺身比較少食,肉質鮮甜帶油油香,配飯很合適更滋味😋

雜錦天婦羅
好香脆可口,蝦天婦羅十分彈牙美味👍🏻

日式味增煮牛舌
味噌味香濃牛舌好林,軟熟而彈牙充滿著味噌湯的味道。
2019-06-19
2019-06-24 80 浏览
推薦指數:🤩🤩🤩🤩鮨一日本料理一直係網上評價都不錯,今次生日飯就一於黎試下先得!位於尖沙咀厚福街地段,係樓上鋪有別於一般商場地鋪壽司店的感覺。一行三人嗌左各款壽司🍣我最欣賞的係油甘魚腩壽司,真係好大件同好新鮮。如果坐BAR木台都幾有日本築地市場的壽司店感覺! 因為壽司師傅會親自係你面前手握每件壽司再放到係木盤上,每件都大大件而且食材新鮮。😻另外值得一提的係千層海膽杯,有分大/小size!無論賣相、味道同份量都有驚喜!最岩一班朋友打完卡再慢慢品嚐海膽杯的鮮甜!🤩🤤🍢串燒亦都出色,唔會燒得太乾身。另外仲嗌左一個鰻魚飯🍚,鰻魚油香浸入飯粒裡面,陣陣魚香!唯獨係個鰻魚飯唔夠熱,可能係燒好左一陣未保持到原有的溫度,希望下次再去食再試更多其他菜色!😎記得提前訂位呀🥳
推薦指數:🤩🤩🤩🤩

三文魚腩壽司

千層海膽杯(細)

鰻魚飯

記得提前訂位呀🥳
2018-12-13
三文魚腩壽司
千層海膽杯(細)
近排負能量充斥,心情大大受到影響,但每個人總不能不眠不休不食,所以一早已安排了的聚會飯局等活動都如常進行,希望同朋友食飯能緩和負面的情緒。今晚朋友提意到位於尖沙咀厚福街的鮨一日本料理食日本菜,原來該店規模都幾大,在藍馬商業大廈內佔了三層,店員安排我們到其中一層就坐,店內有一大個落地玻璃,環境好開揚,設計好雅緻高級。店內有壽司吧檯,也有多張餐桌,今次店員安排我們坐在落地玻璃前的壽司吧檯,令人心情豁然開朗。坐下不久店員便送上熱茶,在用餐途中也不時添加,服務實在太貼心。餐牌應有盡有,而牆上面更有仲有數個黑板寫上是日廚師推介的時令食材,感覺好時令、好新鮮。日本海葡萄蕃茄沙律蕃茄好清甜,甜度好高,配上入口卜卜脆的海葡萄及新鮮翠綠的沙律菜,加上酸酸咪咪的醋汁,又清新又開胃。日本真蠔日本真蠔口感滑溜爽脆、入口鮮甜而且回甘味濃,配上酸汁啫喱,令生蠔變得清爽,味道更平衡。左口魚薄切左口魚刺身薄切,切得薄得透光,師傅的刀功盡顯,蘸些蘿蔔蓉酸汁,可帶出味道較清淡的左口魚,又是另一番風味。黑睦刺身、銀鱈魚刺身、鬼虎蝦刺身之後我們叫了黑板上的是日廚師推介時令刺身,黑睦魚魚油好豐富,入口柔嫩,而魚皮光亮,師傅微微
左口魚薄切
黑睦刺身、銀鱈魚刺身、鬼虎蝦刺身
之後我們叫了黑板上的是日廚師推介時令刺身黑睦魚魚油好豐富,入口柔嫩,而魚皮光亮,師傅微微火炙魚皮後,更能帶出魚油的甘香。銀鱈魚入口幼滑帶點爽,好肥美,入口後魚油會慢慢在口內散發出來。鬼虎蝦的外貌帶點粗獷,平日好少地方見到有得買,入口滋味甘甜,口感爽口彈牙。
黑睦刺身 ($298)、銀鱈魚刺身 ($238)、鬼虎蝦刺身 ($98)
鹿兒島A5和牛刺身
在香港可以食到A5和牛刺身的地方實在唔係好多,見這裏有得賣,而且這裏的環境衛生感覺都做得好好,給予我們好大的信心叫這道菜,尋回日本的滋味。鹿兒島A5和牛刺身是師傅即叫即切的,望著師傅一片一片的切出來,心情相當興奮。鹿兒島A5和牛刺身每片都厚薄均勻,看到和牛的色澤都知到好新鮮,而且果然是A5的質素,油花相當平均地分怖在每片的和牛刺身。鹿兒島A5和牛刺身口感好軟滑,初入口感覺好像好彈牙,但慢慢在口腔內品嚐的時候,就在口腔內慢慢溶化,變得好軟滑,真的是入口即溶。

宮崎縣超甜粟米

宮崎縣的白色粟米,味道好清甜,而且多汁沒有渣。
蝦蛄壽司
蝦蛄即是瀨尿蝦,肉質嫩滑味道鮮甜。
蝦蛄壽司 ($38/件)
白鱔串、自家制免治雞肉串
白鱔串油脂豐富,經過火炙後,外皮變得脆卜卜,白鱔肉咬落爽滑而且無骨啖啖肉。自家制免治雞肉串燒得外脆肉軟,配上金黃色的日本蛋漿,更顯香滑,口感豐富。
白鱔串 ($68)、自家制免治雞肉串 ($28)
鯛魚奶湯
鯛魚奶湯上枱熱辣辣,魚味香濃,應該用上好多魚肴製而成,啖啖精華。
鯛魚奶湯 ($38/碗)
2019-06-23
宮崎縣超甜粟米
蝦蛄壽司 ($38/件)
白鱔串 ($68)、自家制免治雞肉串 ($28)
鯛魚奶湯 ($38/碗)
2019-06-23 482 浏览
香港人壓力大, 你有壓力,我有壓力, 最令我relax的是食餐好, 今晚跟朋友來到尖沙咀的日式菜館 ~~ 鮨一慰勞一吓辛勤工作的我們。鮨一原来在同一層大厦包起了3層單位,我地今晚被安排坐20樓的吧枱, 餐廳採用和風設計, 除了吧檯還有數張餐枱, 座位不多,7:30左右己滿座, 安全計都係訂定位啦。餐廳放置了好多可愛的公仔要吃新鮮貨就當然睇黑板嘅"是日廚師推介", 全是新鮮吃貨。餐牌都係日式大路食品, 刺身、燒物、鍋物、壽司、手捲及熱軍等等, 真係睇到眼花繚亂兼心亂如麻, 日本食物有太多想食的....日本人鍾意飲酒減壓, 酒精飲品當然少不了。日本海葡萄蕃茄沙律 ($128)海葡萄係營養價值好高嘅綠色食品, 含豐富嘅抗氧化物, 氨基酸及維生素, 口感又好,脆卜卜, 內裏卻水漾, 健康好口感, 蕃茄清甜,沙律醋酸勁醒胃, 成個沙律配搭清爽開胃又好食 。日本原隻活紫海胆 (168/隻)日本食品之所以咁受香港人歡迎, 其高品質是主因。新鮮由日本空運抵港的原隻活紫海胆, 海膽肉色澤金黃亮澤, 每格肉也很飽滿。入口creamy柔滑,清淡而甘甜。鳥貝 ($78/隻)鳥貝肉望落去反曬光, 非常新鮮,鮮甜

餐廳放置了好多可愛的公仔

要吃新鮮貨就當然睇黑板嘅"是日廚師推介", 全是新鮮吃貨。

日本人鍾意飲酒減壓, 酒精飲品當然少不了。

日本海葡萄蕃茄沙律 ($128)
日本海葡萄蕃茄沙律 ($128)

日本原隻活紫海胆 (168/隻)
日本食品之所以咁受香港人歡迎, 其高品質是主因。

日本原隻活紫海胆 (168/隻)

入口creamy柔滑,清淡而甘甜。

鳥貝 ($78/隻)
鳥貝肉望落去反曬光, 非常新鮮,鮮甜爽脆,不拈醬油鮮味更特出。
鳥貝 ($78/隻)

刺身拼盤 (散叫)
刺身拼盤 (散叫)

黑陸刺身($298/四切)
我跟朋友都無食過黑陸, 所以一於叫客黎試試, 呢度係半份 ,跟友人share 各二片。
黑陸刺身($298/四切)

師傅將黑鯥魚略煙燻 , 魚皮火炙帶出油香,魚肉帶有淡淡而清香的煙燻味道,黑陸魚油脂分佈平均, 看得見的光澤肥美油脂紋, 肉質香軟滑溜, 味鮮, 魚皮烤出魚油,入口香香的, 因為新鮮,我只用了2滴日式豉油提味已經非常好食。

鬼虎蝦 ($68/隻)
原隻鬼虎蝦原頭上,蝦肉軟甜滑口,配上魚子增鹹鮮, 味蕾有甜甜的餘韻。
鬼虎蝦 ($68/隻)

伊佐目刺身 ($128/四切)
伊佐目又未食過, 唔爭在……..呢度都係半份
伊佐目刺身 ($128/四切)

伊佐目同樣以火炙帶出油香, 魚肉光澤亮麗,肉色嫩白帶粉紅,魚肉軟度適中,肥美魚味清香。

辣味噌煮和牛 ($98)
辣味噌煮和牛 ($98)

和牛用蘿白味噌湯炆得肥美腍滑,肉質鬆軟,吸收了蘿白味噌湯的甜,辣度只是輕輕的,味噌湯富清清的豆香輕鹹,不會蓋過和牛的肉香,蘿白腍又甜,$98 食和牛, 值得推介!!

華味鳥雞翼串 ($56/串)
華味鳥雞翼串 ($56/串)

燒鷄翼,我自細鐘意食, 我諗唔單止我, 相信大部分香港人都好鍾意食雞翼, 方便美味,鷄皮燒得金黃脆口, 撒上淮鹽更惹味。

雜錦天婦羅 ($88)
似唔似孔雀開屏? 遠望....我就覺得非常似。
雜錦天婦羅 ($88)

蝦天婦羅有3隻、青椒、南瓜、蕃薯、矮瓜及冬菇等各一,仲有一大片炸到脆卜卜的麵條,即那個孔雀屏呀,天婦羅炸漿很薄, 卜卜脆, 不肥不膩,個人最LiKe蝦及矮瓜,蝦炸完除了增脆增香,還保留了蝦肉的爽口及 juicy。

別檯叫的大拖羅, 非常飽了, NEXT TIME, 未離枱己經想再來紫海胆及味噌煮和牛了。
  • 辣味噌煮和牛
  • 日本原隻活紫海胆
2019-06-23 76 浏览
經過左一個好辛勞嘅禮拜,放假要食好dd!記得上次食鮨一嘅時候,門口大排長龍。所以我哋今日特意好早就去到,接近六點前已經去到門口。店未開,師傅仲喺度準備緊食材,一個人都冇🤣我哋亦都好順利咁入座吧枱。睇完一輪Menu,同埋當日廚師推介,我哋已經有咗心水。呢晚我哋邊食邊點。我哋叫咗雞泡魚乾、劍魚腩壽司、池魚壽司、中拖羅壽司、左口魚壽司、鹽燒白鱔。汁燒雞泡魚干燒得好,唔會燒得好乾。送酒係一流呀! 燒白鱔我就覺得一般,調味不足,白鱔皮不香脆。中拖羅壽司,顏色怪怪,係暗紅嘅顏色。少咗大拖羅嘅肥美,中拖羅覺得一般。池魚壽司甘甜,幾好食。劍魚腩真係wooo! 魚油10分充足,好香好肥美,食得好滿足。食食吓我又發現原來有左口魚,咁我就即刻點一客,左口魚係輕輕燒過,入口即溶,好正!
經過左一個好辛勞嘅禮拜,放假要食好dd!

汁燒雞泡魚干燒得好,唔會燒得好乾。送酒係一流呀!
汁燒雞泡魚干

燒白鱔我就覺得一般,調味不足,白鱔皮不香脆。
鹽燒白鱔

中拖羅壽司

池魚壽司甘甜,幾好食。

火炙左口魚壽司
牛油果軟殼蟹反捲