2019-07-01
餐廳最深印象就係佢哋嘅海膽飯今日約咗朋友嚟食lunch,想試一試這裏的海膽。。餐廳係同一幢大廈總共有兩層樓,自身商業大廈內,環境不算太大,不過有一些開陽嘅位置,窗外嘅景色也不錯,坐在吧枱,能夠欣賞廚師為我們預備食材,又可看看景色,實在賞心樂事。。見到餐牌介紹赤醋壽司飯,原來呢度嘅飯係用赤醋,以酒粕發酵嘅主要原料,有獨特嘅酒香味道,而且啲飯係好似琥珀色,比一般嘅白米更加柔和嘅酸度,更加香醇濃郁,個人覺得味道更有層次感,配上刺身,更加能夠襯托出刺身嘅鮮味呢。。首先來一個前菜蕃茄沙律呢個番茄沙律真係超新鮮。而且佢個汁帶一點酸味,令人好開胃。。北海道真蠔呢隻號簡直係超巨型,差唔多同我隻手掌一樣大,而且好肥美,肉質好厚身,一食落口已經覺得係超級新鮮,亮點就係生蠔上面嘅酸汁啫喱,帶出生蠔的鮮味。。刺身拼盤黑鯥魚北海道紫海膽龍蝦廚師好細心,佢同我地解釋咗食刺身嘅次序,先食龍蝦🦞—>北海道紫海膽,黑鯥魚刺身,而且龍蝦和海膽上面已經噴了鹽水,所以不需點任何嘅醬料已經能夠品嘗到刺身的鮮味。會置身當中,個人最喜愛當然紫海膽,記得第一次完個食海膽就是在京都,能夠在香港也能這樣品嚐海膽,實在難得。另一個
餐廳最深印象就係佢哋嘅海膽飯
今日約咗朋友嚟食lunch,想試一試這裏的海膽。
首先來一個前菜
蕃茄沙律
呢個番茄沙律真係超新鮮。而且佢個汁帶一點酸味,令人好開胃。
北海道真蠔
刺身拼盤
黑鯥魚
北海道紫海膽
龍蝦
另一個驚喜的地方就是黑鯥,個口感是喜出望外,翻查網絡,原來這個食材是高檔次食材,產量稀少,所以是10分矜貴。油脂豐富,但是不像拖羅般膩,而彈牙鮮甜。並不是入口即溶,但是口感相當結實,非常好吃。
壽司四件
春子鯛
春子鯛帶有鮮味和幼魚獨特的軟身肉質。肉質鮮嫩,肉質帶點黏性,味道比較清爽。其實春子鯛是鯛魚的幼魚,是春天的時令魚,在這個季節食也相對地比較恰當。春子鯛的淺粉紅色的魚皮,配上白色魚肉,壽司師傅特別保留其魚皮,用了是江戶前壽司的傳統做法,以特別的刀法切春子鯛肉,表面上界上不同的花紋,經過醋浸後製作握壽司,賣相味道俱佳。
伊佐木
屬較大眾化的魚類,肉質比較春子鯛更柔軟帶彈性,魚味不太淡卻鮮甜。
北海道帶子
係無比鮮甜,而且入口帶點清新,師傅把帶子的花紋𠝹得非常漂亮。
和牛
和牛並不是入口即溶,不過味道濃郁,是牛腩部份,師傅跟我們說,如果凍食口感更佳。
。
最後還有一碗湯作為完結,很暖胃啊,為這一餐畫上一個完美的結束。