2019-05-25 1675 浏览
五月份好快又到了月中, 由五一勞動節至今, 公司工作忙到甩轆, 完全沒有時間去出街吃飯, 袋內的盈餘太多, 立即行動約女友去吃一個日本餐.  鮨一日本料理, 我們會鍾意. 入門先感到有日本居酒屋風味, 看見日本酒, 特別想飲 梵艷純米大吟釀.我們喜歡坐吧檯位, 因為可以近距離看到師傅烹調, 更有日式風情.店長有幾個推介, 女友都想點, 首先是 日本王林蘋果沙律~~用上日本王林蘋果果然不同, 爽甜脆口, 超多蟹籽, 加上酸酸的沙律醬, 醒胃, 大開味蕾.日本人對食材要求高, 煮法亦甚講究.大廚將當日入口的海鮮寫在黑板上, 根據每種海鮮的特性, 炮製成別具風格的每日推介.今次大廚們介紹的日本時令魚, 款式不少.師傅制作認真.第一個海產, 先來  日本真蠔~~肉質鮮嫩爽口, 海水味不太重,  咸度適中, 入口仲帶有一點點甘味, 配上酸酸地醬汁同蔥花提升鮮味, 非常肥美, 入口啖啖肉.有壳活帶子~~肉地夠厚, 肥美, 超級新鮮, 滑不留口.日本花竹蝦刺身~~  質感紮實, 爽口鮮甜, 真美味.活北寄貝~~體形超巨大, 爽口又鮮甜, 吃著很有嚼勁, 令人回味.  鯛魚濃湯  ~~魚湯十分清甜,
入門先感到有日本居酒屋風味,

看見日本酒, 特別想飲 梵艷純米大吟釀.
日本人對食材要求高, 煮法亦甚講究.
今次大廚們介紹的日本時令魚, 款式不少.

師傅制作認真.
第一個海產, 先來  日本真蠔~~
有壳活帶子~~
肉地夠厚, 肥美, 超級新鮮, 滑不留口.
日本花竹蝦刺身~~
質感紮實, 爽口鮮甜, 真美味.

活北寄貝~~
體形超巨大, 爽口又鮮甜, 吃著很有嚼勁, 令人回味.
鯛魚濃湯  ~~
魚湯十分清甜, 用鯛魚熬成的湯呈奶白色, 鮮味濃郁.
針魚刺身~~
切都好似花形咁靚,  銀光閃耀的針魚, 魚頭尖尖, 魚身幼長, 屬於高級刺身用魚.  魚油好香, 見到都已經好想食.

刺身閃爍着銀光, 肉質彈牙鮮甜,  油香十足, 沾些餐廳自制醬汁, 吃得更鮮.

炸針魚骨 ~~
魚骨炸香 ,  香脆無燒焦,  連骨也可以吃清.
鹽燒白鱔~~
外皮燒得香脆, 帶點油脂, 魚香肉質優.
自家免治之雞肉串~~
免治雞肉有點咬口, 微燶, 食落帶少少焦香, 沾上流心蛋, 好滑囗.
辣味會煮和牛腩~~
和牛腩燘得稔,  出奇的好食.
今個日式晚餐, 新鮮海產食物質素甚高, 串燒燒工也不錯, 吃得十分滿意. 值得推介.
  • 日本花竹蝦刺身
  • 活北寄貝
  • 針魚刺身
  • 鹽燒白鱔
  • 日本真蠔
2019-05-24 1364 浏览
鮨一尖沙咀是日本料理的集中地, 很多餐廳隱藏在樓上店舖, 靠著口碑突圍而出, 鮨一就是其中一間。最近得知風評不錯的鮨一,跟愛吃的朋友胡亂找了一個藉口獎勵自己, 便滿心歡喜來這裡吃我最喜歡的日本料理了。王林蘋果沙律王林蘋果切絲,片片鮮甜可口,沒有青瓜的草青味,表面有粒粒晶瑩通透, 有脆感, 這裡的沙律是鮮甜味呢, 仔細逐口品嚐,新新之餘,亦酸酸甜甜,打開胃口。真鱸魚刺身鱸魚薄切, 魚肉白中帶通透, 口感軟潤, 滲出淡淡魚香, 口味清新。日本真蠔蠔殼有女生手掌那麼大, 蠔肉厚薄適中, 不會太單薄又不會太creamy, 蠔的帶子位已切離蠔殼, 輕輕一撥已能將整隻蠔滑入口中, 多麼的享受, 蠔味濃有點礦物味餘韻, 又有點甘甜,淡淡的蠔味在口腔中流動, 層次豐富。刺身銀雪魚,池魚王,龍蝦,日本原隻活海膽銀雪魚油豐富, 入口即溶, 醬汁和它是絕配!池魚王,比平時的池魚,分別是色澤較淺粉紅,富魚油感, 有種特別的鮮甜味道, 在眾多刺身中較突出。海膽呈完美的橙黃色, 片片分明, 入口柔潤甜美中亦帶少少海洋咸味, 頗為特別, 鮮甜滋味在口腔融化, 吃得出來此龍蝦新鮮生猛, 肉質爽彈緊緻, 味道鮮甜,美味
鮨一

銀雪魚,池魚王,龍蝦,日本原隻活海膽
銀雪魚油豐富, 入口即溶, 醬汁和它是絕配!

吃得出來此龍蝦新鮮生猛, 肉質爽彈緊緻, 味道鮮甜,美味可口。

拖羅手卷
粉紅色的拖羅,入口質感是軟軟嫩嫩的, 油潤中帶點吞拿魚的獨特甘香甜美; 油份較多, 入口即化, 豐腴甘美! 拖羅配上紫菜,外脆內軟,口感豐富。

龍蝦頭湯
見到龍蝦頭熱湯的出現, 亦即是尾聲時間了, 吃了很多涼的刺身, 熱湯暖一暖胃感覺舒服。這個叫龍蝦頭湯,中間有龍蝦頭在湯中,甚有視覺效果, 湯底是海鮮的龍蝦鮮味, 它質感不稠, 口感清爽, 卻有香濃鮮甜的龍蝦味道, 一點也沒那鹹苦之感, 喝得出來熬煮過程充滿心思, 並且附有鮮美的龍蝦肉, 可說是我最愛的龍蝦湯之一。

燒日本高糖度蕃茄
又香又甜又軟熟, 比一般蕃茄更清甜,我開始羨慕日本人能常常吃到這麼美味的野菜了。

雪糕
濃香幼滑的鹽味雪糕,柔滑細膩, 入口奶凍味道稍甜, 但整體是出色的, 最後才吃下這鹽味,滿心滿足。
2019-05-19
午餐
2019-05-23 999 浏览
鮨一店舖裝潢甚有日本風, 尤如置身日本午餐,它漸漸在區內闖出名氣, 即使午餐,也幾乎滿座。坐上這壽司吧枱前的位置, 享受師傅的時令食材, 邊吃邊跟看他們利落的刀功, 純熟的手藝, 提升享受的層次。王林蘋果沙律沙律菜和王林蘋果微微冰涼, 口感爽脆, 水份十足, 伴上份量剛好的沙侓醬, 酸酸甜甜好醒胃, 給我們味蕾帶來一道清泉。真鱸魚刺身真鱸魚刺身, 魚肉呈半透明, 肉質甜味十足, 口感柔中帶韌。日本真蠔日本蠔保留鮮濃味道, 及有淡淡海水味, 肉質飽滿,蠔肉柔靭,食下感十分鮮甜, 口感清爽。瑩光魷魚魷魚原隻新鮮,真是與別不同, 味道非常鮮甜, 口感嫩滑,一般壽司店的瑩光魷魚完全沒有這種新鮮味道的。刺身銀雪魚,池魚王,龍蝦,日本原隻活海膽銀雪魚肉白中帶通透, 口感軟潤, 滲出淡淡魚香, 魚肉蘸上醬汁, 味道超搭的!池魚刺身, 味道爽甜, 質感有彈性又油潤, 池魚為油份較多的魚, 更具油香。日本原隻活海膽供應不太穩定,今天午餐我們吃到可算是幸運了, 這活海膽是連殼呈上, 吸睛度滿分, 味道方面鮮甜味之中多了一陣獨特的香料味, 甘香味留在口腔頗持久, 即時好像去了日本感覺, 從未吃過這味道的海膽

瑩光魷魚

銀雪魚,池魚王,龍蝦,日本原隻活海膽

日本原隻活海膽供應不太穩定,今天午餐我們吃到可算是幸運了, 這活海膽是連殼呈上, 吸睛度滿分, 味道方面鮮甜味之中多了一陣獨特的香料味, 甘香味留在口腔頗持久, 即時好像去了日本感覺, 從未吃過這味道的海膽呢!

龍蝦刺身,樣子比牡丹蝦更大隻, 肉質晶瑩光澤甚有通透感, 一口咬下去, 肉質爽脆有彈性, 味道鮮甜, 蝦味在口腔中徘徊不散, 最後不忘啜出香濃豐盈的蝦膏, 滿足了。

拖羅手卷
色澤是粉紅色,我要趁紫菜還脆要快點吃, 否則變軟了,一件拖羅手卷,大大滿足, 一如所料, 拖羅富魚油鮮香,每口甜美柔潤, 每次吃到, 都覺得有點感動。

龍蝦頭湯
龍蝦頭湯是奶白色的, 一口喝下, 非常的濃龍蝦頭的精華都熬出來了, 味道鮮甜,她們的龍蝦湯是心機時間之作, 啖啖甜香的湯, 配上龍蝦頭,龍蝦鮮甜彈牙, 口感一流, 令人回味無窮。此湯是出色和質素之作。

鮨一甚有日本風味的, 吃着可以享受新鮮刺身及食物,質素甚高, 師傅為不同刺身壽司配搭了調味, 加上一點裝飾更加迷人, 以最佳的享用方法呈現食物, 而店員服務用心, 不斷加上暖暖的熱茶, 吃著壽司也不覺胃寒, 每樣細節都顧及到且做得好, 難怪每位食客都流露著滿足的笑容。
2019-05-19
2019-05-23 118 浏览
一間裝修同食物都好俾心機做的壽司店,最初入去嘅原因係邊個朋友介紹話好好食,入到去之後有好多壽司款式都係出邊壽司店沒有,特別係個象拔蚌刺身,噴上獨有嘅鹽水,更加鮮味,手額嘅壽司醋飯,更加要讚
2019-05-23 191 浏览
我同朋友又去厚福街覓食,今次食依間都係日本料理,環境寬闊。首先點咗王林蘋果沙律,清甜蘋果加上蟹柳蟹籽同生菜,清爽可口而且好特別。依個日本活海膽係見住師傅打開佢一下一下咁修整個殻,睇到都覺得新鮮,入口偏鹹香,質感柔軟,慢慢滲出甜味。日本仙鳳趾生蠔,依款生蠔質感creamy但唔會話好濃美,淡淡鹹鮮,配上酸汁做嘅啫喱同香葱,層次豐富分明。之後我哋試咗鬼虎蝦刺身,比較少見嘅蝦種,肉身鮮甜,口感恰到好處嘅好味。特上壽司十盛,有拖羅、吞拿魚、劍魚、油甘魚、深海池魚、帶子、紅蝦、金目鯛、左口魚、海膽,新鮮美味,值得一提係佢用紅醋飯,係江户前嘅做法,飯嘅酸度柔軟,而且更有層次。最後點咗幾份熟食暖胃,燒牛肉配上芥末醬,白鱔燒得啱啱好,外皮香脆,免治雞肉串加上酸醬汁同蛋黃,都非常惹味。味噌煮和牛,香氣撲鼻,蘿蔔燉到入味,香甜可口。
我同朋友又去厚福街覓食,今次食依間都係日本料理,環境寬闊。

2019-05-21 131 浏览
同男朋友兩周年紀念我揀咗我最鍾意食嘅日本菜嚟到之後雖然要坐吧枱但都冇影響我地嘅心情我地兩個人叫咗佢哋招牌菜鮨一沙律,手掌咁大嘅日本蠔,成座山咁既海膽丼同埋海膽丼每樣菜都非常之足料味道亦都好好食對得住價錢有機會會再同朋友嚟食!
同男朋友兩周年紀念
我揀咗我最鍾意食嘅日本菜
嚟到之後雖然要坐吧枱但都冇影響我地嘅心情
我地兩個人叫咗佢哋招牌菜
鮨一沙律,手掌咁大嘅日本蠔,成座山咁既海膽丼同埋海膽丼
每樣菜都非常之足料
味道亦都好好食
對得住價錢
有機會會再同朋友嚟食!
2019-05-21 170 浏览
呢棟商業大廈都有唔少嘅日本菜或者一啲西餐好食而今次我就去咗試呢一間鮨一我試嘅時段係晚餐時段一早已經要打電話訂位如果唔係就會好容易無位我哋本身早左去到發現都係要等到夠鐘先有位因為實在太多人等緊呀間野應該唔接受walk in我哋入到去之後叫咗一碟沙律海膽著名海膽飯同埋生蠔食海膽比想像中多好多飯量雖然唔係好多但係你去食當然係為左食海膽架啦整體來講雖然間野唔係話平但係實在十分之好食適合同朋友或者情侶約會去聚
海膽比想像中多好多
飯量雖然唔係好多但係你去食當然係為左食海膽架啦
整體來講雖然間野唔係話平但係實在十分之好食
適合同朋友或者情侶約會去聚
2019-05-20 158 浏览
因為慶祝朋友生日朋友又想食日本野結果就搵左呢一間首先食咗個沙律仲有呢個爆曬既海膽..再嚟就係一堆熟食..最後最後不得了的鵝肝壽司🤤好味到不得了心都容化👍🏻👍🏻👍🏻這家價錢不算太貴飲埋酒10個人大概四千幾蚊值得推介
2019-05-20 301 浏览
尖沙咀是日本料理的集中地, 很多餐廳隱藏在樓上店舖, 靠著口碑突圍而出, 鮨一就是其中一間。最近得知風評不錯的鮨一,跟愛吃的朋友胡亂找了一個藉口獎勵自己, 便滿心歡喜來這裡吃我最喜歡的日本料理了。王林蘋果沙律王林蘋果切絲,片片鮮甜可口,沒有青瓜的草青味,表面有粒粒晶瑩通透, 有脆感, 這裡的沙律是鮮甜味呢, 仔細逐口品嚐,新新之餘,亦酸酸甜甜,打開胃口。真鱸魚刺身鱸魚薄切, 魚肉白中帶通透, 口感軟潤, 滲出淡淡魚香, 口味清新。日本真蠔蠔殼有女生手掌那麼大, 蠔肉厚薄適中, 不會太單薄又不會太creamy, 蠔的帶子位已切離蠔殼, 輕輕一撥已能將整隻蠔滑入口中, 多麼的享受, 蠔味濃有點礦物味餘韻, 又有點甘甜,淡淡的蠔味在口腔中流動, 層次豐富。刺身銀雪魚,池魚王,龍蝦,日本原隻活海膽銀雪魚油豐富, 入口即溶, 醬汁和它是絕配!池魚王,比平時的池魚,分別是色澤較淺粉紅,富魚油感, 有種特別的鮮甜味道, 在眾多刺身中較突出。海膽呈完美的橙黃色, 片片分明, 入口柔潤甜美中亦帶少少海洋咸味, 頗為特別, 鮮甜滋味在口腔融化, 吃得出來此龍蝦新鮮生猛, 肉質爽彈緊緻, 味道鮮甜,美味可口

銀雪魚,池魚王,龍蝦,日本原隻活海膽
銀雪魚油豐富, 入口即溶, 醬汁和它是絕配!

燒日本高糖度蕃茄

雪糕
2019-05-20
午餐
2019-05-19 836 浏览
五月第三個星期三晚上,天氣很熱。 有一段時間沒吃日本菜,友人知道以後訂了這家吃日本料理的店,期待已久,今晚可以一試。友人深知我喜歡坐吧台,可以看著師傅們準備菜品,感覺會好很多,特意安排了吧台位置。吃日本料理必須有清酒,先點一瓶真澄辛口生一本純米吟醸,帶有水果香氣跟味道,口感清爽圓潤順暢,有回甘的感覺,整體層次豐富且挺平衡。前菜有鮨一沙律,食材根據時令而變,今晚的是白身魚沙律,有數種不同種類的白身魚塊,我們都被裡面網狀的瓜菜吸引了,原來是蓮芋,入口非常爽脆多汁,很特別的蔬菜。日本仙蓬子真蠔為石蠔的一種,肉質肥美,有獨特的鮮甜,配上製成果凍般的醬汁,味道突出,口感一流。池魚王蘆筍刺身,眾所皆知池魚矜貴無比,魚片透明色澤豐潤,口感爽脆沒腥味,加了適量的金箔在表面,整體更見奢華嬌貴,不過蘆筍濃重的味道有點搶過魚味。象拔蚌刺身口感層次豐富,脆中帶軟,又見滑嫩,師傅介紹這象拔蚌噴了一點昆布水鹽,使象拔蚌特有的海水味加上本身的鮮味形成味蕾的衝擊,建議不用沾醬油直接吃。頭一次嘗試銀鱈魚刺身,從未試過生吃銀鱈魚,想不到口感非常柔滑綿密,生吃更能感受到銀鱈魚的鮮甜,肉質結實,肥美不油膩,灑了昆布水鹽後鮮味
五月第三個星期三晚上,天氣很熱。

真澄辛口生一本純米吟醸

鮨一沙律

日本仙蓬子真蠔

池魚王蘆筍刺身

象拔蚌刺身

象拔蚌刺身口感層次豐富,脆中帶軟,又見滑嫩,
銀鱈魚刺身

頭一次嘗試銀鱈魚刺身,從未試過生吃銀鱈魚,想不到口感非常柔滑綿密,生吃更能感受到銀鱈魚的鮮甜,肉質結實,肥美不油膩,灑了昆布水鹽後鮮味更見突出。
赤羽太壽司

赤羽太壽司,羽太魚為日本知名的赤點石斑魚,脂肪比例均勻,口感柔嫩彈牙,帶點點嚼感。
赤羽太壽司
店裡選用赤醋飯,以赤醋作飯為江戶前傳統壽司飯製法,相比米醋味道更香醇濃郁,且帶點甜味,跟天然海鮮的味道更能互相輝映。
昆布池魚壽司

昆布池魚壽司,池魚以昆布醃漬一星期,原理為古時日本人保鮮魚肉的方法,令魚肉增加風味,味道越來越鮮,滿口都是魚肉的鮮美鹹香。
火灸目光魚壽司

火灸目光魚壽司,目光魚又名青目魚,肉質極細緻,經火灸後帶出豐富油脂香味,極速化於舌尖,真的是道絕品。
大拖羅手卷

大拖羅手卷,拖羅為吞拿魚腩,是最矜貴的刺身部位。油脂滿佈,肉質鮮美甘香,口感柔軟,配合紫蘇葉清香,魚油芳香瞬間在嘴裡散發,不愧為刺身極品。
海鹽雪糕

甜點為海鹽雪糕,海鹽味道不會帶走剛剛刺身對味蕾的衝擊,口感沒負擔,反而帶出清爽的餘韻。
2019-05-15
昆布池魚壽司
火灸目光魚壽司
大拖羅手卷
2019-05-18 218 浏览
一放工就去尖沙咀搵嘢食,突然好想食日本料理,上網check 到呢間好平都幾多,就上去試一試😋一打開電梯門已經見到牆上掛住好多雜誌好評,已經覺得冇揀錯👍吧枱坐得好舒服,亦可以望到好多新鮮吸引的魚生擺在面前,見到都流晒口水😋活北寄貝-刺身份量十足,彈牙爽脆,令人回味😋😋😋自家制免治雞肉串-雞肉咬落多汁,好入味,混合埋雞蛋一齊食,口感好滑好野味😋😋😋白鱔串-外皮燒得脆卜卜,鱔肉食落爽口👍沙甸魚壽司-魚肉一d都吾腥,入口即溶,魚油豐富👍辣味噌煮和牛-蘿蔔煮得好淋,和牛入口即溶,正😋😋😋
一打開電梯門已經見到牆上掛住好多雜誌好評,已經覺得冇揀錯👍
活北寄貝-刺身份量十足,彈牙爽脆,令人回味😋😋😋
白鱔串-外皮燒得脆卜卜,鱔肉食落爽口👍
沙甸魚壽司-魚肉一d都吾腥,入口即溶,魚油豐富👍
辣味噌煮和牛-蘿蔔煮得好淋,和牛入口即溶,正😋😋😋
同公司同事吹下水既時候,同事突然介紹了一間位於尖沙咀既(鮨一日本料理),環境及食物質素非常好,所以今日就約埋一同嚟試吓😋日本高糖度番茄沙律🥗-蕃茄非常清甜不會太酸,配沙律菜加入醋汁一齊食味道不錯👍!活北寄貝-侍應推介了今日新鮮空運到港的北寄貝,所以就點了這個刺身試吓,坐在吧枱的我們可以👀看着師傅施展他的刀工。刺身食落非常新鮮爽口,就咁沾上豉油已經好食到停唔到口😋特上錦繡刺身8款-每款都鮮味十足,尤其是時令魚生,件件厚切,啖啖肉,肉質細密,入口甘甜。最愛一定係海膽,極為鮮甜,入口即溶,超滿足~重有燒番茄🍅同麵豉湯底製作既牛腩食😊

日本高糖度番茄沙律🥗
-蕃茄非常清甜不會太酸,配沙律菜加入醋汁一齊食味道不錯👍!

最愛一定係海膽,極為鮮甜,入口即溶,超滿足~

重有燒番茄🍅同麵豉湯底製作既牛腩食😊
2019-05-17 223 浏览
同事訂婚了, 要先恭喜她找到了另一半, 今晚和她齊齊食大家最鍾意的日本菜, 慶祝一下.鮨一日本料理,   位於厚福街, 由我們公司行去只須 8 分鐘, 放工後去時間岩岩好. 充滿日本風情的裝橫如居酒屋一樣,  設有吧檯, 及方桌, 雖然面積不算大, 坐落亦沒有迫既感覺.  我們安排了吧檯座位.看見不同種類刺身, 整齊地擺放, 視覺效果不錯, 師傅在我們面前準備食材 , 大家好期望品嚐.廚師今天推介, 感覺好合心意.   新鮮的海產絕對是這裡的主角.我們首先叫沙律, 及五款刺身:  日本花竹蝦刺身,  原隻北寄貝,  日本真蠔, 原條針魚, 有壳活帶子.落單 10 分鐘, 送來,   日本王林蘋果沙律 日本王林蘋果切成細絲 ,  加上蔬菜,  魚籽,  顏色新鮮奪目, 沙律醬混合醋汁, 入口份外開胃醒神,  魚籽份量多,  爽口新鮮, 每顆都在咀吧引爆, 魚油在口腔中釋放,  鮮味十足.  第一道刺身 是 :  日本花竹蝦鮮蝦夠大隻, 肉質爽口彈牙, 鮮甜味突出, 肉質嫩滑,  大大滿足. 有壳活帶子肉超厚, 不只鮮甜, 食完更有黏口的感覺, 好鮮味.日本真蠔好大隻, 又新鮮.   蠔食
我們安排了吧檯座位.
看見不同種類刺身, 整齊地擺放, 視覺效果不錯,
師傅在我們面前準備食材 , 大家好期望品嚐.

落單 10 分鐘, 送來,   日本王林蘋果沙律
第一道刺身 是 :  日本花竹蝦
鮮蝦夠大隻, 肉質爽口彈牙, 鮮甜味突出,
肉質嫩滑,  大大滿足.
有壳活帶子
肉超厚, 不只鮮甜, 食完更有黏口的感覺, 好鮮味.
日本真蠔
好大隻, 又新鮮.   蠔食飽滿, 加上醬汁同蔥花提升鮮味, 口感滑,  極鮮香.
活北寄貝刺身:    師傅即開北寄貝 清洗.  上檯賣相不錯.
北寄貝刺身, 切細上碟,  容易食, 的確鮮味無比.
原條針魚刺身 :  相迷人, 有霸氣.
銀光尖尖的針魚, 魚頭尖尖, 非常新鮮.  魚身幼長,  魚肉閃耀着優美的銀色.

針魚係日本入口高級刺身, 肉質結實彈牙, 味道鮮甜, 油分不會太多.  師傅自製醬汁,  味道好醒.
今次剛遇上餐廳有貨, 我們吃得鮮, 感覺真是回味無窮.

炸針魚骨
炸得香口, 師傅把針魚頭及骨酥炸, 勁香脆, 我們連骨頭吃掉了.
自家免治之雞肉串
免治雞肉棒, 配上蛋黃漿,  雞肉唔會燒得太乾,
雞肉外面有燒過的味道之餘, 仍保留雞的嫩滑,  沾些日本蛋汁品嚐, 更滑又好味.
鹽燒白鱔
燒到啱啱好, 唔會太乾,白鱔燒得外脆內嫩,  表面保留燒烤嘅香味.
辣味會煮和牛腩
和牛腩煮得好稔, 牛肉味濃香, 大家肚飽都想繼續食, 蘿蔔本來吸引力不大, 但試上一口, 稔甜的蘿蔔浸入牛味濃香, 辣辣地, 忍不住全部吃清.
鯛魚濃湯
湯內有豆腐粒 ,  鯛魚味濃,  極好飲.
此餐廳的師傅做得好細心, 入口食材夠新鮮, 侍應不停加水換碟, 好窩心,  食物價錢合理, 物有所值,  我們會再來.
  • 原條針魚刺身
  • 日本花竹蝦
  • 有壳活帶子
  • 日本真蠔
  • 活北寄貝刺身
  • 自家免治之雞肉串
  • 鹽燒白鱔
2019-05-12 448 浏览
見完客突然又狂風大雨,反正差不多時間食飯,就在這大廈揀一間,發現鮨一於同一座大樓有兩間店,估計應該錯不了。兄弟拍住上食餐好,沙律、剌身、壽司每樣點一些試功夫。整體感覺不錯,這家店的刺身切得厚身,口感比較豐滿,切得厚都好重要。深池食過多,今晚最有質感,就是因為切得厚。而真蠔有金屬味,新鮮的。壽司飯用赤醋,必須配魚味濃的刺身,先來銀鱈魚壽司,銀鱈魚生吃,爽滑之中感覺有油脂成份,赤醋米吊出鮮甜。Otoro 夠肥,紫菜夠脆,呢個好,有煙燻香,有紫蘇香,食完隻手都有油。馬糞海膽甘甜肥美,極夾醋米。

兄弟拍住上食餐好,沙律、剌身、壽司每樣點一些試功夫。

深池食過多,今晚最有質感,就是因為切得厚。

而真蠔有金屬味,新鮮的。

馬糞海膽甘甜肥美,極夾醋米。
2019-05-09 399 浏览
感謝姐夫時時出差,今晚我又有好嘢食,姐姐發辦,我們去日本菜,坐壽司吧,做好即刻送上來,第一時間享受食物最佳狀態!講到呢間料理店,曾經打入 Openrice 某月十強中,唔嘢少,見海膽杯照片已流口水!姐姐話事設計都好似廚師發板咁,先食沙律,裡面有大大隻熟蝦,非常鮮甜。日本真蠔真係好大隻,超滑,超美味。剝皮魚配自己的魚肝,可卷起來食,上面有點黑鹽,有特色。池魚王幾厚呀?好有爽口感,唔知係甜鼓油或魚的功效,食完個嘴好甜。金目鯛,靚爆鏡,肥美至極,少少辣,好友。壽司開始,這片浜鯛看來不及之前刺身大片,皮有咬口,因為燒香咗。粒貝壽司超爽口,花竹蝦極清甜,生吃的銀鱈魚有點爽,越熟咗軟林林唔同。O-toro 紫菜卷,極有油脂有口中爆發感,我接手即食,紫菜依然極脆。目光魚最嬌少,炙燒有焦香,迫出油脂。馬糞海膽上面有白色鹽,又係極正。海膽醬燒龍蝦的肉好好味,頭太麻煩而且有些鹹,姐姐成個頭食晒,厲害。最後的熱湯有三款湯揀,麵豉湯、蜆湯及魚湯,識揀嘅必揀魚湯,真正奶白色,非常熱,味厚。已經很飽唔食甜品了,非常滿意。

日本真蠔真係好大隻,超滑,超美味。

剝皮魚配自己的魚肝,可卷起來食,上面有點黑鹽,有特色。

金目鯛,靚爆鏡,肥美至極,少少辣,好友。

目光魚最嬌少,炙燒有焦香,迫出油脂。

馬糞海膽上面有白色鹽,又係極正。

已經很飽唔食甜品了,非常滿意。
2019-05-08