2020-03-04
🍜辣迷注意!銅鑼灣麻味噌湯辣死神拉麵🍜 一直都想試試呢間來自東京,主打辣麻味噌湯底的鬼金棒拉麵,一直都是辣迷的目標之一,辣度分為,無,小,中,高、鬼增五級,今次去試下係咪咁勁辣🍜呢到的裝修原來是暗黑路線,滿佈了日式妖怪面具,日式魔鬼風味的鬼怪主題🍜玉米筍辣味噌拉麵 $100 (中辣小麻)🍜今次小小地試下中辣小麻睇下辣唔辣,聽講這裡的味噌是日本「鬼金棒」秘製,再由當地直送到香港湯底,顏色紅紅的很濃厚,飲落很香油脂感足入口由其濃郁,辣度都算幾強,辣得好爽,下次我要挑選大辣🍜上面有十多條玉米荀,玉米荀經過微烤,食落口感爽脆,角切的厚豚肉,肥瘦適中入口即溶🍜麵質用上粗身麵條,很掛湯又有彈性,食入口每啖都充滿辣湯的香氣🍜增量叉燒辣味噌拉麵 $115(小辣小麻)🍜湯底比例上清新一點,沒有咁重口味,易入口又帶點小辣,增量叉燒大大一塊,啖啖肉真心覺得好滿足🍜鐘意食辣的朋友真係要挑戰一下,辣的味道辣得很爽,忍唔住一口一口咁食曬,食得辣的不妨挑戰一下由大辣起跳的拉麵
🍜玉米筍辣味噌拉麵 $100
(中辣小麻)